Kant-en-klare salade dressings: ongezonder kun je de salade bijna niet maken!

Wat zou je ervan vinden om wat schenkstroop over je salade te gieten of er een paar schepjes suiker overheen te sprenkelen? Het klinkt onsmakelijk, maar toch doen velen het bijna dagelijks. Ze gebruiken namelijk kant-en-klare slasauzen en dressings die barsten van de glucose-fructosesiroop en andere suikers. Deze zoetstoffen vormen een bijna onzichtbaar gevaar in slasauzen, omdat mensen die salades eten denken dat ze gezond bezig zijn en het dus geen kwaad kan om er een slasaus of dressing uit de supermarkt overheen te gieten. Echter, bij gebruik van veel salade dressings en sauzen wordt een salade nog ongezonder dan fast-food, koek of snoep.

slasauzen

Waarom kant-en-klare slasauzen zo ongezond zijn

  1. Bijna alle slasauzen en dressings die te koop zijn in de supermarkt bevatten een grote hoeveelheid glucose-fructosesiroop. Tenzij je een slasaus of dressing in een natuurvoedings- of biologische winkel koopt kun je er vanuit gaan dat je met elke kwak slasaus meer glucose-fructosesiroop binnen krijgt dan je lief is. Glucose-fructosesiroop staat bekend als een zeer ongezonde zoetmaker die in veel wetenschappelijke onderzoeken in verband is gebracht met een hoger triglyceride niveau, een toename van insulineresistentie wat tot diabetes kan leiden en opbouw van buikvet.
  2. Vrijwel zonder uitzondering bevatten kant-en-klare slasauzen en dressings zeer sterk geraffineerde sojaolie of koolzaadolie. Ondanks alle marketingpraatjes zijn deze oliën echt ongezond. Door het raffinageproces van zowel soja als koolzaadoliën oxideren de meervoudig verzadigde vetzuren die daardoor een ontstekingsreactie in je lichaam kunnen veroorzaken. Daarnaast zitten er in sojaolie veel te veel omega-6 vetzuren, waardoor de verhouding tussen je omega-3 en omega-6 vetzuren volledig uit balans raakt. Koudgeperste olijfolie is veel gezonder, maar als er “gemaakt met olijfolie” op het etiket van een slasaus of dressing staat dan moet je achterdochtig worden. Waarschijnlijk kun je op de achterkant van de fles in de kleine lettertjes lezen dat de voornaamste bestanddelen van deze saladedressing sojaolie of koolzaadolie zijn en dat de hoeveelheid olijfolie nagenoeg nihil is.
  3. Veel slasauzen en dressings bevatten heel veel suiker, zout, kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en allerlei andere ingrediënten die zeer schadelijk kunnen zijn voor je lichaam en die bovendien helemaal niet in een lekkere slasaus of dressing hoeven te zitten.

Hoe je een gezonde salade klaarmaakt

Je kunt al die kant-en-klare saladedressings makkelijk vermijden door gewoon je eigen gezonde dressing te maken. Hier is een recept dat nooit verveelt en waarmee je een heerlijke Balsamico Vinaigrette vol gezonde oliën kan bereiden:

Doe de volgende verhoudingen in een kommetje:
1/3 balsamico azijn
1/3 appelciderazijn
1/6 koudgeperste olijfolie extra vierge
1/6 oliemix gemaakt van essentiële vetzuren
Voeg vervolgens een theelepeltje echte ahornsiroop toe en wat uienpoeder, knoflookpoeder en zwarte peper. Roer dit mengsel goed door – en klaar is kees!

De reden dat er voor dit recept twee soorten olie worden gebruikt is omdat de vetzuren in beide oliën elkaar complementeren. Alhoewel koudgeperste extra vierge olijfolie gezond is en veel belangrijke antioxidanten bevat, zitten er vooral enkelvoudig onverzadigde vetten in en heeft het slechts een laag gehalte aan essentiële vetzuren. Een oliemengsel dat veel essentiële vetzuren bevat (vaak aangegeven op het etiket met “DHA 3-6-9 Blend”) bevat meestal algenoliën vermengd met bijvoorbeeld biologische lijnzaadolie, kokosolie, teunisbloemolie, rijstzemelenolie, haverkiemolie en zemelenolie… om er maar een paar te noemen. Er zijn verschillende oliemixen vol essentiële vetzuren te koop, maar let erop dat ze altijd koudgeperst zijn, want daardoor blijven de essentiële vetzuren behouden. Deze oliemixen zijn vanzelfsprekend niet geschikt om mee te koken, ze zijn speciaal bestemd voor koud gebruik.

Koop je af en toe toch liever een kant-en-klare slasaus of dressing, lees dan voordat je ze koopt de etiketten zorgvuldig in de supermarkt zodat je kunt kiezen uit de minst ongezonde producten. In een restaurant kun je aan de ober vragen waar de saladedressing van gemaakt is, maar als je het niet vertrouwt kun je het beste alleen olijfolie en azijn gebruiken, deze staan in de meeste restaurants gewoon op tafel. Op die manier weet je zeker dat je geen schadelijke dikmakende slasauzen eet.

Een salade is een zeer gezond onderdeel van je voedingspatroon, dat bovendien heel smakelijk is door de verschillende smaken en structuren van alle verse levende groenten. Met slasauzen kun je een salade op smaak brengen, maar als je ongezonde slasauzen vol suikers en andere schadelijke toevoegingen gebruikt doe je het gezondheidseffect van je salade helemaal teniet. Als je echt gezond wil eten, je gewicht gezond wil houden en kunstmatige toevoegingen in voeding zoveel mogelijk wil vermijden dan doe je er goed aan kant-en-klare slasauzen en saladedressings geheel uit je voedingspatroon te elimineren en jezelf elke dag te trakteren op een gezonde zelfgemaakte dressing.

Klik hier om meer te leren over eten en meer gezonde recepten (en sauzen).

Share:

11 comments

  1. Word soms een beetje moedeloos van alle dingen die je niet mag hebben. Hoeveel tijd kost het wel niet om gezond te kunnen eten… Alleen het eten van een salade duurt al 10x zo lang als dat je een broodje eet. Het klaarmaken van een salade om mee te nemen duurt ook makkelijk 10 min.Zelf dressing maken duurt nog eens 5 min extra.

  2. Hoi Hanneke! Bedankt voor je berichtje. Kan het me helemaal voorstellen. We willen de informatie echter heel graag delen, want alleen dan kan je voor jezelf bewust kiezen. Zou je niet weten wat er echt in de slasauzen zit, en ze gewoon maar nemen in de veronderstelling dat je het goed doet, dan zou je er maar zo over 10 tot 20 jaar achter kunnen komen ‘had ik dat maar nooit gegeten’. Nu kan je bepalen of je het wel of niet wilt nemen.

    En overigens: Een dressing kan je ook gewoon maken van een beetje olijfolie! Eventueel een beetje citroensap er nog bij, en klaar 🙂

    Geniet er van!

  3. Hoi, waar kun je zo’n oliemix met veel essentiële vetzuren kopen? Kun je dit ook ipv olijfolie gebruiken?
    Groetjes,
    Hannemarie

  4. @Hannemarie, ja daar ben ik ook benieuwd naar! wat bedoel je daar precies mee?
    en hoe maak je het dan of koop je het zo in de winkel?

  5. De allerlekkerste home-made sladressing: biologische honing, olijfolie, en een beetje mosterd. Is ook zo klaar!

  6. @mayke, dat is inderdaad ook een simpele;
    het gaat er mij niet om dat de saus romig is, maar smaakvol.
    met olijfolie als basis vind ik het altijd een beetje vettig smaken,
    maar met honing en wijnazijn oid wordt dat al stukken minder.
    @hanneke ik snap jou denkwijze wel, maar jesse legt het inderdaad goed uit
    in ieder geval, voor zover ik jesse volgen kan.

  7. met het zinnetje had ik dat maar noooit gegeten ben ik overtuigd dat deze reactie inderdaad van de echte Jesse is. en geen nepperd.

  8. Een prima zelfgemaakte dressing is van olijfolie, balsamico, mosterd (let op dat je mosterd zonder suiker koopt), honing en peper.

  9. Hoi Jesse,

    Ik lees je recept voor een gezonde sla dressing, en zie balsamico azijn staan. Ik heb mijn keukenkastjes opgeschoond van alle E nummers, bleek er in die heerlijke balsamico azijn ook een heel vervelend E nummer te zitten. Heb jij een recept hoe je dit zelf kan maken.

    Mvg. Annemie

  10. Is de ahornsiroop niet net zo slecht als glucose-fructose?

  11. Saus voor de brocolli:
    2 champignos in stukjes
    1 of 2 bosui gesneden
    5 â 10 cm. selderij stengel in stukjes
    3/4 theelepel kelp
    1 theelepel mosterd
    3 theelepels zure room
    Scheutje olijfolie (extra viergin) of grapeseed olie
    Beetje himalaya zout
    Wat water
    Fijn blenderen tot saus em opwarmen.

    Voor een frissere smaak (bij een salade) kun je er nog wat apelcidervinegar (Bragg) bij doen.

    Voor de variatie kun je de selderij afwisselen met basilicum en/of koreander, oregano, rozemarijn o.d.
    De kelp kun je ook afwisselen met Moringa.

Geef een reactie