De zomer komt er weer aan, heerlijk! Of toch niet…? Maak jij je nu ook al zorgen of je nog wel in je zomerkleding past? En hoe je eruit ziet als je je bikini aantrekt?
Je zult niet de enige zijn die de zomer niet iets vindt om naar vooruit te kijken. Als de temperaturen omhoog schieten kun je weer lekker luchtig zittende kleding uit de klerenkast tevoorschijn halen. Maar wat als je jezelf daar helemaal niet gemakkelijk in voelt omdat je dat pondje buikvet, dat er sinds de kerst hardnekkig op is blijven zitten, niet meer af krijgt? Of omdat je last hebt van cellulite, op juist die plekken waar ze nou net goed te zien zijn als je die leuke nieuwe bikini aanhebt? Van cellulite of een ‘zwembandje’ kun je een flinke deuk in je zelfvertrouwen krijgen, en soms zou je misschien eigenlijk liever willen dat de herfst weer snel in aantocht is. Toch hoef je helemaal niet tegen de zomer aan te hikken, want je hebt nog voldoende tijd om wat aan je cellulite en buikvet te doen, zodat je vol zelfvertrouwen die heerlijk zomerse dagen in je bikini tegemoet kunt zien.
Hoe je cellulite krijgt en wat je er tegen kunt doen
Cellulite, ook wel cosmetische cellulite of sinaasappelhuid genoemd, is te herkennen aan een of meerdere plekken met bobbels en deukjes in de huid die een beetje kunnen lijken op de schil van een sinaasappel. Cellulite komt bijna alleen maar voor bij vrouwen, en dan meestal op de buik, dijen of billen, omdat vrouwen op deze plekken meer lichaamsvet opslaan als gevolg van een lokaal verhoogde activiteit en concentratie van het enzym lipoproteïne lipase (Pollock & Wilmore, 1990). Cellulite ontstaat meestal na de puberteit, wanneer huidcellen verzwakken en het bindweefsel in de huid uitdroogt en haar soepelheid verliest. De meeste artsen beschouwen cellulite niet als een ziekte of aandoening. Vrijwel alle vrouwen hebben er last van, dus het wordt meer gezien als iets dat hoort bij het natuurlijk proces van het ouder worden. Cellulite moet overigens niet worden verward met cellulitis, een huidziekte die gepaard gaat met een hele rode en gezwollen huid, pijn en koorts en die wordt veroorzaakt door bacteriële infecties in het onderhuidse weefsel.
Cellulite wordt veroorzaakt door heel veel verschillende factoren, zoals genetische aanleg en een gebrek aan elasticiteit in de huid. Echter, twee van de meest cruciale factoren die bij het ontstaan van cellulite een rol spelen zijn lichaamsvet en hormonen. Vooral het vrouwelijke hormoon oestrogeen lijkt cellulite te veroorzaken en te verergeren, alhoewel het wetenschappelijk bewijs daarvoor vooralsnog ontbreekt. De rol die oestrogeen heeft bij cellulite kan ook de reden zijn waarom mannen bijna nooit last hebben van cellulite, behalve als ze last hebben van oestrogeendominantie. Ook andere hormonen lijken van invloed te zijn bij het ontstaan van cellulite, waaronder insuline, de catecholamines adrenaline en noradrenaline, schildklierhormonen en prolactine.
Lichaamsbeweging heeft een hele belangrijke invloed op de hormoonhuishouding. Zo belangrijk zelfs dat het helpt bij het in balans brengen van je hormoonspiegel, zoals bijvoorbeeld is aangetoond in een onderzoek dat in 2011 is gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaanse medisch tijdschrift Journal of Nutrition and Metabolism (Schwarz et al: “A review of weight control strategies and their effects on the regulation of hormonal balance”). Aangezien cellulite voor een groot deel lijkt te worden veroorzaakt door hormonen is het dus logisch om de oorzaak van dit huidprobleem bij de bron aan te pakken. Door lichaamsbeweging neemt namelijk je gevoeligheid voor de hormonen insuline en leptine toe en neemt het gehalte van hormoon cortisol, beter bekend als het “stresshormoon”, af. Als deze hormonen weer in balans komen, volgen de andere hormonen vaak vanzelf. Maar bewegen is niet alleen goed voor de hormoonspiegel, je verbrandt er tegelijkertijd vet mee, wat ook bijdraagt aan het verminderen van cellulite. Bovendien stimuleer je met bepaalde vormen van training spiergroei op de plekken waar cellulite het meest voorkomt. Met training sla je dus drie vliegen in één klap!
Naast beweging speelt ook voeding een belangrijke rol bij cellulite. Mensen die te veel eten en een ongezond voedingspatroon hebben lopen een grotere kans om dikker te worden en dus extra lichaamsvet te krijgen. Zoals we al eerder hebben kunnen lezen speelt lichaamsvet een belangrijke rol bij het ontstaan van cellulite. Maar behalve wat en hoeveel je eet speelt ook de kwaliteit van je voeding een grote rol. Alleen als je dagelijks voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt, met name afkomstig uit groente en fruit omdat die vol antioxidanten, vitamines en mineralen zitten, is je lichaam in staat om je huid te verzorgen en te repareren. Ook is water drinken van essentieel belang, want daarmee zorg je ervoor dat je lichaam en dus ook je huid altijd voldoende gehydrateerd is en dat alle giftige stoffen via je urine en zweetklieren uit je lichaam worden gespoeld.
Buikvet: wat erop zit kan er ook weer af
Buikvet, ook vaak abdominaal of visceraal vet genoemd, is vetweefsel dat zich tussen organen als de maag, lever, darmen en nieren in de buikholte bevindt. Buikvet komt het meest voor bij mensen die overgewicht hebben, maar ook als je een gezond gewicht hebt kun je een beginnend ‘buikje’ hebben. Dit komt omdat het vetweefsel in de buikholte zeer gevoelig is voor de hormonen insuline en cortisol (o.a. Holt et al, 2007).
Als je veel suiker- en koolhydraatrijke voeding eet (bv. mueslirepen, koekjes, chocola, ontbijtgranen, brood, pasta) moet je lichaam voortdurend veel insuline produceren, en hierdoor kan je stofwisseling worden verstoord. Je zult dan niet meer in staat zijn om vet op een efficiënte manier af te breken, waardoor je zelfs als je aan het lijnen bent in gewicht kunt toenemen. Cortisol is een belangrijk hormoon dat het lichaam energie geeft in stress situaties, het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je jezelf af kan weren of hard kan wegrennen van een gevaar. Ook bij andere vormen van stress, zoals bij een te hoge werkdruk of ziekten, maar ook bijvoorbeeld bij te weinig slaap, een ongezond eetpatroon, zorgen of teveel sporten maakt het lichaam cortisol aan. Als je continu last hebt van stress kan een te grote afgifte van cortisol leiden tot gewichtstoename en kun je zelfs in een burn-out terecht komen.
Door een te hoge insuline- en/of cortisolproductie van het lichaam raken je hormonen uit balans, en dit heeft bijna altijd een toename van buikvet tot gevolg. Bij een te hoge insulineproductie of insulineresistentie heb je ook vaak last van energiedips, depressiviteit, nervositeit en een onbedwingbare trek in eten (meestal zoetigheid en vooral na maaltijden). Als je teveel cortisol aanmaakt heb je bovendien ook veelal een wat bol gezicht, een dikkere nek en meer vet op je bovenarmen.
Zoals we al eerder hebben kunnen lezen heeft lichaamsbeweging een hele belangrijke invloed op de hormoonhuishouding. Veel mensen denken echter dat je veel aan cardiotraining (bv. hardlopen, fietsen of steppen) moet doen om vet te verliezen. Uiteraard kan cardio bijdragen aan de vetverbranding, maar aan de hand van diverse wetenschappelijke onderzoeken, waaronder een onderzoek gepubliceerd in het medisch tijdschrift Psychoneuroendocrinology (Skoluda, et al., “Elevated Hair Cortisol Concentrations in Endurance Athletes”, 2011), is aangetoond dat je lichaam bij cardiotraining extra cortisol aanmaakt, en dat is nou juist niet wat je wil als je buikvet wil verliezen en je hormonen weer in balans wil brengen. Een onderzoek dat in 2011 gepubliceerd is in het toonaangevende Amerikaanse medisch tijdschrift Journal of Nutrition and Metabolism (Schwarz et al: “A review of weight control strategies and their effects on the regulation of hormonal balance”) heeft uitgewezen dat de insulineproductie en het cortisolgehalte in je lichaam afneemt als je krachttraining en spierversterkende oefeningen doet. Bovendien worden er bij spierversterkende oefeningen groeihormonen aangemaakt, en daarvan weten we ook dat ze helpen buikvet te verliezen.
Klik hier om de introductie versie van het e-book Lekker In Je Bikini te downloaden.
In dit e-book wordt uitgelegd wat buikvet en cellulite zijn, de twee grootste boosdoeners die een dagje bikini flink kunnen verpesten omdat ze precies op die plekken zitten waar je ze het beste ziet: je buik, benen en billen. Vervolgens wordt uitgelegd wat de oorzaak is van deze twee spelbrekers en hoe je er nog voor de zomer vanaf kunt komen… zonder magische crèmes en andere producten die toch nauwelijks werken, maar met behulp van praktische tips zodat je er vandaag meteen mee aan de slag kunt.
Instructievideo’s bij de eerste helft van Lekker In Je Bikini Workout Deel 1
Split Squat (half)
Push Up (Starters variant)
Zijwaartse Uitvalspas
In de complete versie van dit e-book vind je 2 workouts:
- Lekker In Je Bikini Workout Deel 1
- Lekker In Je Bikini Workout Deel 2
De complete versie van het e-book, inclusief 2 workouts, wordt gratis weg gegeven bij het programma de Kettlebell Workout. Klik hier voor meer informatie.
Laat de zomer maar komen!
Dag Jesse,
Weer een heel leerzaam artikel van jou.Dat kracht training langer een verhoging van de stofwisseling geeft dan duurtraining wist ik al,maar dat het door verlaging van de insuline en cortisol spiegels en stijging van de groeihormoon spiegel mee werkt aan de vermindering van het buikvet, was weer een leermoment voor mij.
Weer dank voor je adviezen.
Vriendelijke groeten.
Wicher.
Leuk artikel, weer wat geleerd 🙂
Ik zelf zal binnen kort weer beginnen met een gezond eetpatroon en een consistent sport patroon.
Tevens moet ik mijzelf wat positiever instellen en bepaalde negatiefe mensen uit mijn leven verwijderen 🙂
Alles op zijn tijd
Prima geschreven