Lekker schoon en fris met koriander

Een van de bekendste en meest gebruikte kruiden bij het ontgiften van zware metalen is koriander. Koriander bevat een heilzame combinatie van gezonde vitamines en mineralen, maar de grootste kracht van dit overheerlijke kruid is misschien wel dat het helpt zware metalen uit het lichaam te verwijderen… op een goedkope, geheel natuurlijke en gezonde manier en zonder bijwerkingen.

Waarom koriander zo gezond is

Koriander (Coriandrum Sativum) is een éénjarig kruid dat behoort tot de familie van de Apiaceae, en groeide oorspronkelijk in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Het plantje heeft dunne steeltjes met zacht aanvoelende blaadjes en kan zo’n 50 cm hoog groeien. In de laatste decennia is er veel onderzoek gedaan naar de heilzame werking van koriander. Men heeft ontdekt dat dit kruid talloze geneeskrachtige eigenschappen heeft. Koriander is ontstekingsremmend, heeft een bacterie- en schimmelremmende werking (Omura et al. 1995; 1996), kan helpen ter behandeling van angsten en slapeloosheid, is een diureticum (dat wil zeggen, het bevordert de vochtafdrijving via de urine), bevordert de spijsvertering, lijkt een rol te kunnen spelen bij de behandeling van diabetes (British Journal of Nutrition, 2007) en kan een cholesterolverlagende werking hebben (Plant Foods for Human Nutrition, 1997). Naast de brede geneeskrachtige werking is koriander vooral bekend vanwege haar ontgiftende eigenschappen. Koriander wordt niet voor niets “het chelatiemiddel voor de armen” genoemd, omdat het zo makkelijk en goedkoop te krijgen is en desalniettemin je lichaam bijzonder goed opschoont. Veel medisch experts, natuurgeneeskundigen en voedingscoaches over de hele wereld, zoals Susan E. Schenck (The Live Food Factor: The Comprehensive Guide to the Ultimate Diet for Body, Mind, Spirit & Planet), Robert C. Atkins MD (Whole-Body Dentistry: Discover The Missing Piece To Better Health) en Ron Garner (Conscious Health: A Complete Guide to Wellness Through Natural Means) zijn lovend over de detoxmogelijkheden die koriander biedt.

koriander

Heel eenvoudig gezegd worden zware metalen die zich in het lichaam bevinden, zoals kwik, lood en cadmium, aan de koriander gebonden, waarna ze via het spijsverteringskanaal op een natuurlijke manier het lichaam kunnen verlaten. Volgens de Amerikaanse arts Robert C. Atkins laten onderzoeken zien dat verse koriander zeer effectief is bij de verwijdering van zware metalen uit je lichaam. Als je volgens hem elke dag een klein bosje koriander over je gerechten strooit of door je sap of smoothie roert is je lichaam binnen 2 weken optimaal gereinigd van zware metalen. Ook voorkom je op die manier dat nieuwe zware metalen de kans krijgen om zich in je lichaam te nestelen. Met koriander maak en houd je je lichaam op een natuurlijke manier schoon en gezond, en als je zwanger bent wapen je ook je ongeboren baby op een natuurlijke manier tegen zware metalen.

Hoe je zelf kunt ontgiften met koriander

Zowel verse koriander als korianderzaadjes hebben een ontgiftende werking, en allebei zijn het heel veelzijdige smaakverrijkers waarmee je bijna elk gerecht en drankje heerlijk, fris en spannend maakt. Je kunt verse koriander, korianderzaadjes en gemalen koriander in bijna elke supermarkt en oosterse toko kopen. Mocht je biologische koriander kunnen vinden dan kun je die het beste kiezen, want dan weet je zeker dat de koriander geen verdelgingsmiddelen (waaronder zware metalen!) bevat, die de heilzame ontgiftende werking van koriander teniet doen.

Wie nog nooit verse koriander heeft geproefd moet soms wennen aan de wat citrusachtige, voor sommigen bijna zeepachtige smaak. Vers korianderblad wordt meestal rauw gebruikt, omdat het grootste deel van de smaak verloren gaat als je de tere blaadjes verhit. Je kunt zowel de steeltjes als de blaadjes van verse koriander gebruiken, bijvoorbeeld als garnering op warme gerechten, warme hapjes, sauzen en soepen. Je kookt de blaadjes dus niet mee maar strooit ze over het gerecht als je het opdient. Ook kun je verse korianderblaadjes vermengen door koude (bij)gerechten zoals salades, koude hapjes, guacamoles, pesto’s en koude soepen en dranken zoals groene smoothies en sappen. Korianderzaadjes, die in feite de gedroogde vruchtjes van de korianderplant zijn, hebben een wat minder uitgesproken smaak dan de blaadjes en dienen al dan niet vermalen altijd meegekookt te worden om de smaak volledig tot haar recht te laten komen. Soms worden er ook voedingssupplementen op basis van koriander aangeraden, maar omdat koriander zo lekker smaakt is het gewoon bijna zonde om het niet gewoon vers te kopen. Mocht je echter allergische reacties krijgen van koriander dan zijn supplementen een verstandig alternatief.

Uiteraard is de ontgiftende werking van koriander beperkt als je het in isolatie gebruikt. Zorg dus naast het eten van voldoende koriander voor een gezond voedingspatroon, en probeer ter afwisseling ook eens wat andere kruiden die een krachtige ontgiftende werking hebben, zoals peterselie en chlorella.

Dit is een samenvatting van het artikel “Lekker ontgiften met koriander” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je leest waar koriander vandaan komt, wat de gezonde en ontgiftende eigenschappen zijn van koriander en hoe je zelf kunt ontgiften met koriander.

Share:

4 comments

  1. Dat koriander supergezond is, weet ik, maar van het blad word ik bijna onpasselijk. Ik werk op een grote buurtkruidentuin waar wij rond de 100 kruiden hebben, dus toch maar een keer geproefd. Ik vond het vroeger al onprettig, de geur alleen al, maar de smaak overtreft alles: bijna niet te doen, zo zeepachtig. Korianderzaad staat ook nog op mijn lijstje om uit te proberen, dus wellicht is dat anders. Ik heb verder gezocht en het blijkt dat mensen korianderblad óf erg lekker vinden óf het tegenovergestelde. Omdat ik deze reactie zelden heb, veronderstel ik dat er ook iets in zit, waardoor ik er zo’n afkeer van heb. Volgens internet is dat genetisch bepaald, maar dat neem ik niet zomaar aan. Mensen ervaren het niet voor niets zo, dus wordt nog onderzocht door mij. Vr. gr.

  2. Ondanks dat ik koriander een heel lekker kruid vind vindt ik toch wat tegenstrijdigheden. Volgens het artikel verwijderd koriander via het spijsverteringskanaal (mond, slokdarm, maag, darmen etc de zware metalen uit het lichaam. Maar stel er zit ten zware metalen in bijvoorbeeld de spieren van mijn arm dan kunnen die via chelatie alleen verwijderd worden via de nieren het gaat nooit meer via het spijsverteringskanaal

  3. Gelden de gezondheidseffecten zoals ontgifting ook voor (biologisch) gemalen koriander?

  4. ik heb het gebruikt in soep als ze klaar is smijt ik daar heel veel in en mixen ik vind het net gepast om te eten liever peterselie maar ik gebruik het als ontgiftigen van zware metalen daar deze na 2x gemeten te hebben te hoog stonden waardoor ik heel erg ziek geweest bent HET IS ZEKER HET PROBEREN WAARD. IK koop ze nu ook bij biowinkel ZONDER MEER daar kan je ze zelf inscheppen en ofwel gewoon of gemalen poeder deze is makelijk en niet zo scherp en handig maar als ik er vers kan kopen zal ik het niet laten.

Geef een reactie