De Zweedse David Frenkiel en Deense Luise Vindahl maken al tien jaar een inspirerend foodblog met prachtig gefotografeerde vegetarische recepten. Deze recepten zijn ook te vinden in meerdere kookboeken waarvan de nieuwste ‘Little Green Kitchen, Lekkere vegetarische recepten voor het hele gezin’ net uit is. Een boek met recepten waar je overigens net zo van kunt genieten als je geen kinderen hebt! In dit artikel geven we je vast een smakelijk voorproefje…
In dit artikel
Tien jaar geleden begonnen David en Luise met recepten ontwikkelen, koken en fotograferen voor hun foodblog Green Kitchen Stories. Door de jaren heen kregen ze drie kinderen en is hun leven veranderd, maar de essentie van de recepten en eetfilosofie is nog steeds hetzelfde! Groente staat altijd centraal in de recepten. Net als volkorenproducten, goede vetten, natuurlijke zoetstoffen (uit fruit bijvoorbeeld), noten, zaden, peulvruchten en fruit. David en Luise willen gezond eten positief en ontspannen benaderen en geloven dat je je beter voelt als je goed eet. Daar zijn wij, team Jesse van der Velde, het natuurlijk roerend mee eens.
Koken voor (en met) het hele gezin
Dit is geen boek zodat je aparte maaltijden kunt gaan koken voor je kids! Nee, dit boek is een kookboek met recepten voor het hele gezin. David: “We hebben onze kinderen – Elsa van acht, Isaac van vier en Noah van twee – grotendeels vegetarisch opgevoed omdat ze eten wat wij eten. Ik ben al ruim twintig jaar vegetariër. Luise niet, maar thuis eet ze voor 90 procent vegetarisch, met af en toe wat vis voor zichzelf en de kinderen.” In dit boek vind je wat meer fingerfood, gerechten met kaas (vooral halloumi) en volkorenpasta. Dat komt omdat hun kinderen wat ouder zijn en ze ook wat meer invloed hebben op wat er wordt gegeten.
Smokkelen mag best
Perfectie streven ze gelukkig ook zeker niet na. “We smokkelen een beetje met groenteburgers uit de winkel of tofuworstjes als we geen tijd of zin hebben om ze zelf te maken. Alle hulp die het jou en je gezin wat gemakkelijker kan maken, moet je gewoon verwelkomen. Maar check wel de ingrediëntenlijst om vreemde toevoegingen en onnodige suikers te vermijden. We leggen onze kinderen altijd uit dat we sterk worden van groente en dat toetjes ons blij maken. En dat we een goede mix van beide nodig hebben”, aldus David. Wat kun je verder verwachten van dit boek? Leuke, moderne en gezonde groentemaaltijden van ingrediënten die kinderen lekker vinden, maar waar jij als volwassene ook van geniet.
Laat de kids lekker meehelpen
Bij alle hoofdgerechten vind je suggesties om het gerecht wat extra pit, groente, smaak en textuur te geven voor volwassenen. Ook heel leuk: bij de meeste recepten staat een kopje ‘Helpende handjes’. Daarbij wordt aangegeven hoe je kinderen je kunnen helpen tijdens de bereiding van het recept. Van karweitjes als zachte ingrediënten snijden (bij het snijden van tofu zal het mes niet zo snel uitschieten dan bij wortels of pompoen), tot roeren, garneren of proeven. Vooral geschreven als een reminder dat kinderen best een steentje kunnen bijdragen in de keuken en daar vaak ook heel erg van genieten. David: “Al duurt het koken misschien net wat langer als ze in pannen roeren of spelen dat het sneeuwt als ze een pak bloem in handen hebben, maar je doet ze er een grote gunst mee. Hun interesse in eten neemt toe, en dat vergroot de kans dat ze er echt iets van gaan eten.”
Een kijkje in het leven van David en Luise
Ook in dit boek is de fotografie weer enorm inspirerend en kun je niet alleen de recepten bewonderen, maar krijg je ook een kijkje in het leven van David en Luise. Ze geven daarnaast heel veel tips met betrekking tot koken én voeding voor kinderen. Verder staat het boek natuurlijk vol met recepten, van stuffed rainbow tomatoes, groentefondue, kokostempura uit de oven en pitabroodjes met halloumisouvlaki. Recepten die voor iedereen lekker en inspireren zijn, of je nou wel of geen kinderen hebt. Wil je alvast proeven? We geven je hieronder vast een recept uit het boek!
Recept Chocoladespread met kikkererwten
Voor 350 g / Van begin tot eind: 10 minuten
Ingrediënten
1 blik kikkererwten van 400 g, afgespoeld en uitgelekt
8 zachte dadels, pit verwijderd
3 el pindakaas zonder stukjes of tahin
4 el cacao, gezeefd 2 el water of melk
½ tl zeezout olijfolie, om te verdunnen (optioneel)
rauwe honing of ahornsiroop, voor een extra zoete smaak (optioneel)
Doe alle ingrediënten, behalve de olie en honing, in een foodprocessor en pureer tot de spread de gewenste consistentie heeft. Is het mengsel te dik, voeg dan wat olijfolie toe, of wat extra water of (plantaardige) melk. Als je het zoeter wilt maken, kun je er wat honing of ahornsiroop bij doen. Bewaar tot 5 dagen in een luchtdichte doos of pot in de koelkast (maar voor die tijd is het potje allang leeg!).
Volwassen upgrade: wij vinden dit het lekkerst met tahin, maar de kinderen hebben de spread liever met pindakaas.
Helpende handjes: de kinderen kunnen de kikkererwten afspoelen, alles in de blender doen en de smaak van de spread controleren.
Little Green Kitchen, Uitgeverij Becht Haarlem, € 24,99
Aanrader!
Ik was op zoek naar dit soort geweldige informatie, Bedankt voor het delen.