Melk de witte sloper – Waarom melk slecht voor je is en je best zonder kunt

Door uitgeverij Kosmos werd mij gevraagd om het boek “Got milked?” van Alissa Hamilton – in het Nederlands vertaald “Melk de witte sloper” – door te lezen en een korte quote voor op de achterkant van het boek te schrijven.

melk de witte sloperDit boek opende ook mijn ogen. Ik schreef:

“Dit boek veegt alles wat we dachten over melk van tafel. Het is het meest complete, goed onderbouwde boek over de illusie dat melk goed voor ons is, dat ik ooit heb gezien. Als we oude geloofsovertuigingen over melk durven los te laten opent dit boek voor ons de deuren tot een veel betere gezondheid.”

Hieronder voor jou alvast een recensie van dit boek, dat op 28 mei aanstaande zal verschijnen.

Melk is helemaal niet goed voor ons

Wie in de jaren zestig, zeventig en tachtig is opgegroeid kent nog wel de bekende slogans “Melk is goed voor elk”, “Melk moet” en “Melk de witte motor”, die dankzij de uitgekiende marketing van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) overal te zien en te horen waren. We zijn hierdoor gaan geloven dat melk onontbeerlijk voor onze gezondheid is en dat we niet zonder melk kunnen: het is goed voor je gebit en je zou er sterke botten van krijgen. Maar is dat wel zo? De Canadese voedingsjournalist Alissa Hamilton beschrijft in haar boek “Melk de witte sloper” op een heldere en onweerlegbare manier dat dit allemaal fabels zijn. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in onder meer Japan, waar geen melk gedronken wordt, is namelijk aangetoond aan dat melk helemaal niet goed voor ons is: het vergroot de kans op onder meer kanker, veroorzaakt een lekkende darm en draagt in grote mate bij aan het ontstaan van acne.

Melk bevordert botontkalking

Bij veel Nederlanders is met de paplepel ingegoten dat je melk nodig hebt om in je calciumbehoefte te voorzien. Dit is klinkklare onzin, zo blijkt uit het boek van Alissa Hamilton, want melk bevat veel eiwitten en die zorgen ervoor dat de calcium in melk wordt uitgescheiden via de urine. Met melk wordt de calciumopname in het lichaam dus juist geremd, wat waarschijnlijk ook verklaart waarom er in Nederland veel meer gevallen van osteoporose (botontkalking) voorkomen dan in landen waar veel minder melk wordt gedronken.

“De foutieve redenering die Noord-Amerikanen en Europeanen tientallen jaren heeft misleid luidt als volgt: calcium is essentieel om sterke botten te krijgen; melk bevat veel calcium; dus als we geen melk drinken, krijgen onze botten niet de calcium die ze nodig hebben om sterk te zijn en krijgen we te maken met de kwalijke gevolgen voor onze gezondheid. Als je het op deze manier spelt, komt er een gedachtesprong aan het licht die elke rechtenstudent probeert te vermijden: hoewel melk veel calcium bevat, is melk niet de enige bron van calcium; hoewel melk veel calcium bevat en calcium essentieel is voor sterke botten en een goede gezondheid, betekent dat nog niet dat melk essentieel is voor sterke botten en een goede gezondheid.”

Alternatieven voor melk

De afgelopen decennia is koemelk gepromoot als een voedingsmiddel waar geen vervanging voor bestaat, je kunt er dus niet zonder. Behalve calcium is melk bijvoorbeeld rijk aan vitamine D, maar het is een gedachtenkronkel om te denken dat je melk nodig hebt om in je vitamine D behoefte te voorzien. Zelfs al zou je dagelijks liters melk drinken, dan nog zou je er geen voldoende vitamine D uit kunnen halen, tenzij de melk in het laboratorium kunstmatig verrijkt is met vitamine D.

“Melk neerzetten als een goede bron van vitamine D, is hetzelfde als beweren dat de Fruit Loops cereals van Kellogg’s een goede bron van vitamine C, ijzer, niacine, folaat en B12 zijn (een portie van 30 gram Fruit Loops bevat iets minder dan 25 procent van de ADH). Als aan een voedingsmiddel extra voedingsstoffen worden toegevoegd, zoals vitamine D in melk of meerdere vitaminen aan bewerkte ontbijtgranen, is de bron van deze voedingsstoffen niet het voedingsmiddel zelf, maar een laboratorium”

Wat de meeste mensen niet weten dat er veel meer en vaak ook betere voedingsbronnen bestaan die rijk zijn aan calcium, en alle andere voedingsstoffen waar melk rijk aan is, zoals vitamine D, eiwit, kalium, vitamine A, vitamine B12, riboflavine en fosfor. In het boek “Melk de witte sloper” wordt hier veel aandacht aan besteed, want natuurlijk vraag je je af waar je jouw calcium en andere belangrijke voedingsstoffen vandaan moet halen als je stopt met melk drinken.

Alles over melk

Niet alleen calcium en alle andere voedingsstoffen waar melk rijk aan is komen aan de orde in “melk de witte sloper”. In dit boek ontdek je verder:

 • Hoe melk ons en onze kinderen ziek en moe maakt
 • Welke tegenstrijdige beweringen er allemaal bestaan over melk
 • Welke ongezonde voedingsstoffen er allemaal in melk zitten (waaronder een enorme berg suiker!) maar door de melkmarketing nooit genoemd worden
 • Hoe het komt dat melk botontkalking bevordert
 • Waarom de ADH voor calcium veel te hoog is en wat de gevaren daarvan zijn
 • Waarom veel volwassenen lactose intolerant zijn en het evolutionaire voordeel daarvan

Het leuke aan “Melk de witte sloper” is dat het aangepast is voor de Nederlandse lezer, er staan dus veel statistieken, weetjes en andere nuttige informatie tussen die specifiek betrekking hebben op Nederland. Daarnaast is het heel persoonlijk en vlot geschreven, waardoor je het gevoel krijgt dat je wordt toegesproken door je beste vriendin in plaats van een wetenschapper.

In het laatste hoofdstuk van “Melk de witte sloper” staan allemaal eenvoudige menu’s zonder koemelk, wat stoppen met melk drinken een stuk gemakkelijker zal maken. Hamilton leert je stap voor stap om bijvoorbeeld zelf amandelmelk, heerlijke puddingen en allemaal smakelijke gerechten zonder zuivel te maken, zodat je na het lezen van het boek niet achterblijft met een gevoel van “wat nu?”.

Over de auteur

alissa hamiltonAlissa Hamilton is een gepassioneerde voedingsjournalist en bekleedt de positie van Food and Society Policy Fellow aan het Institute for Agriculture and Trade Policy in de Canadese stad Toronto. In 2010 schreef zij de bestseller “Squeezed: What You Don’t Know About Orange Juice”, over de marketingtechnieken die in de laatste zeventig jaar in Amerika zijn toegepast en ervoor gezorgd hebben dat sinaasappelsap tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als een van de gezondste dranken die je kunt drinken, ondanks dat de meeste sinaasappelsap uit de fabriek sterk geraffineerd is, vol suikers zit en nauwelijks gezonde voedingsstoffen bevat.

Wil je “Melk de witte sloper” van Alissa Hamilton bestellen? Klik dan op deze link.

Share:

26 comments

 1. Van mijn huisarts mocht ik vanaf begin jaren zestig al geen melk drinken en ik heb het sindsdien ook niet meer gedaan.

 2. Ooohhhwww rustig aan met deze stelling!!! Bewerkte melk is ongezond maar rauwe melk is SUPERGEZOND! Zelf haal ik hier 3 liter rauwe geitenmelk en dat is hetzelfde als 3kilo goud in mijn ogen. Geen geel goud maar wit goud. En iedereen die iets tegen rauwe melk heeft weet niet waar hij/zij het over heeft.

 3. Bewerkte melk is inderdaad nog slechter omdat door de bewerkingen er veel allergieën en intoleranties ontstaan. Echter blijft het een feit dat koe van de melk of de geit niet voor ons bedoeld is en daarom kan ons lichaam het slecht of soms zelfs niet afbreken met alle gevolgen van dien. Voor de mens heb je borstvoeding dat is gezond voor onze zuigelingen en niet voor de kalveren. Daarnaast is het zo dat elk lichaam weer anders reageert op voeding. Wat voor de een als goud wordt ervaren kan voor de ander gif zijn. Ik denk dat we voornamelijk goed naar ons lichaam moeten luisteren. Ik ken namelijk mensen die wel degelijk ziek worden van rauwe melk, maar die weten dus niet waar ze het over hebben?

 4. Dit artikel is net zo geloofwaardig als de advertentie die op deze site staat: “voor altijd jong en slank in 1 dag”.

  De waarheid zit in de nuance, en die is hier volledig zoek.

 5. @Frank bekijk even dit op youtube: Dangers Of The Dairy Industry! Change Your Diet Change Your Health! Part 1 (het gaat tot part 5)

  Ook hier word zuivel besproken: Effects Of Animal Fats On The Human Body! Is Meat Necessary? Part 1 (het gaat tot part 6)

 6. Dat de melk van de koe of de geit niet voor ons is bedoeld zijn ook weer broodje aap. Voor wie is die melk dan als wij het niet gebruiken? Juist, voor niemand anders want zoveel kalveren die dieren ook weer niet. En dat er mensen zijn die problemen hebben met rauwe melk is omdat ze een zwakke en slechte vertering hebben. Zelf maak ik ook kefir met geitenmelk en ik heb geen enkel problemen om die eiwitten af te breken omdat mijn spijsvertering niet te alkalisch is want heel dat gedoe om te ontzuren indien de ph waarde niet te laag zijn, zijn ook allemaal nonsens want om goed voeding te verteren mag de ph waarde niet te hoog (alkalisch) zijn en als dat in orde is zullen er weinig mensen problemen hebben met rauwe melk. Vroeger was het de normaalste zaak om rauwe melk te drinken maar sinds de melk bewerkt wordt door oa. verhitting zijn er vele die er problemen mee hebben. In ieder geval is rauwe geitenmelk beter verteerbaar dan rauwe koemelk en is dan ook te verkiezen boven koemelk. Zoek maar eens op de voordelen van geitenmelk!

  Dus die mensen die ziek worden van rauwe melk weten inderdaad niet waarover ze hebben omdat ze eerst hun spijsvertering onder handen hebben te nemen. Ook te veel stress zorgt dat we voeding slecht kunnen verteren. Kijk dat eerst na en dan een goede tas rauwe geitenmelk en dan praten we verder…

 7. @Dianthus, je vraag voor wie de melk is als wij die niet gebruiken. De melk is bedoeld voor de kalfjes. Net zoals bij alle andere dieren is de melk die de koe maakt voor hun baby en net zoals bij de mens. De reden dat jij koeienmelk kan kopen is omdat de kalfjes bij hun moeder worden weggehaald en dit zelf dus niet te drinken krijgen.

 8. Zo simpel is dat allemaal niet. De kalfjes krijgen altijd de eerste melk. Na de geboorte van het kalf, zal het kalf de eerste 24 uur de melk van zijn moeder krijgen, de zogenaamde biest. Biest bevat antistoffen, die in de eerste 24 uur van het leven van een kalf ongehinderd de darmwand kunnen passeren, zodat het kalf de nodige weerstand krijgt om de eerste maanden gezond door te komen. Hierna zal het kalf overgaan op kunstmelk, de melk bevat naast de noodzakelijke voedingsstoffen ook vitaminen en mineralen, welke belangrijk zijn voor een goede groei.
  Vanaf de geboorte is alleen de lebmaag van het kalf ontwikkeld, de ander magen (pens, netmaag en boekmaag) ontwikkelen zich later. Na circa twee weken heeft het kalf naast melk ook drinkwater, hooi en krachtvoer nodig om te kunnen groeien. Na ongeveer twee maanden, krijgt het kalf geen melk meer.

  Dan nog het feit dat een koe 300dagen per jaar melk geeft en dat is ongever zo’n 8.000 kilogram melk per jaar. Dus je gaat me toch niet wijsmaken dat een jonge koe 8000 liter melk drinkt op ene jaar als ie bij de moeder zou blijven wetende dat In haar piekperiode ze tien keer meer produceert dan ze zou nodig hebben om haar kalf te voeden. Dus voor wie is die melk nou?

 9. Jammer dat jij geld probeert te verdienen door het verspreiden van angst Jesse. Een beetje voedingskundige (als ik jou zo überhaupt kan noemen) verdiend zijn geld met het helpen van mensen en niet met het verspreiden van leugens en bang maken (voor bijvoorbeeld granen, melk etc.) van mensen.

  En voor de rauwe melk drinkers hier, goed dat het voor je werkt en dat jij je goed voelt. Maar bedenk wel, verse melk uit pak wordt alleen kort verhit voordat het in het pak terecht komt. Voedingskundig gezien veranderd er niks aan het product

 10. @ Wel-een-voedingsdeskundige Als voedingsdeskundige zou je dan toch moeten weten dat zuivel ziek maakt. Hier filmpjes van 2 voedingsdeskundigen over zuivel en vlees.

  Dangers Of The Dairy Industry! Change Your Diet Change Your Health!

  Effects Of Animal Fats On The Human Body! Is Meat Necessary?

 11. @Wel-een-voedingskundige ; wat jammer dat jij niet zo deskundig blijkt als voedingsdeskundige. Dat volhouden dat zuivel ook maar enigzins goed voor je zou zijn, is bijna misdadig. De mens wordt daar slechter van en de zuivelindustrie (lees overheid) stinkendrijk. Wake up people!!!!

 12. @JessevanderVelde is zijn beroep misgelopen. Hij plukt wat info.van internet en maakt er een vremd verhaal van. Als je hem mailt moet je enorm veel geduld hebben. In 1e instantie krijg je een bericht “het is nogal druk en wij ontvangen plm 100 mailtjes per dag ….. Wat is je vraag ook alweer”…… Mensen trap er niet in ….

 13. @JessevanderVelde is zijn beroep misgelopen. Hij plukt wat info .van internet en maakt er een vreemd verhaal van. Als je hem mailt moet je enorm veel geduld hebben. In 1e instantie krijg je een bericht “het is nogal druk en wij ontvangen plm 100 mailtjes per dag ….. Wat is je vraag ook alweer”…… Mensen trap er niet in ….

 14. Altijd al gedacht dat melk slechts was. Vond t ook onnatuurlijk. Kalfjes drinken ook geen moedermelk. Het is niet voor ons bedoeld maar voor de kalfjes. Erg vindt ik ook dat het voedungscentrum ons dit heeft voorges hoteld. Niet te vertrouwen dus.

 15. Wat een onzin en leugen: ik drink al 57 jaar melk ben kerngezond , drink 3 glazen per dag en wil graag eens een marathon met je lopen. Misschien ben je wel voor me maar dat laat ik zelfs in het midden . Wat wel het verschil is dat : sommigen zijn net zoals ik door God, geweven als een wonder in de moederschoot en drinken moedermelk, anderen geloven dat ze van de apen of vissen afstammen en drinken apenmelk , vermoedelijk is apen melk niet zo echt lekker en ongezond omdat apen nu eenmaal niet echt gezonde melk produceren voor mensen en ze geen regels en wetten respecteren. God vroeg aan de mens om de natuur te respecteren en de aarde te beërven op een gezonde liefdevolle respectvolle manier. Afstammelingen van apen doen dat jammer genoeg niet en die leven met geen normen wetten en gebruiken, leven er zomaar op los en vervuilen de grassen en waterlopen sommige moeders die afstammelingen van apen zijn roken dan ook op los ondanks de dokters die zeggen tijdens de zwangerschap niet te roken. En dan krijgen die kinderen kanker. Hoe zou dat komen zeg dat die melk verzuurd en vol kanker zit ? En dan is plots de melk slecht zeg . Jammer, misschien kunnen we samen eens de natuur in ere herstellen en dan zou iedereen gezond zijn. De koeien weer gezond eten geven het spreekwoord zegt . Je bent wat je eet en drinkt .Dus drink van een gezonde koe en maak de wereld terug gezond in plaats van alles te vervuilen . May God Bless You all. Nog een gelukkig en gezond leven toegewenst.

 16. Dat iedereen maar zijn eigen onzin mag beweren op internet.
  ik drink vanaf m,n jeugd veel melk nooit iets gehad van alle gezondsheidprolemen.
  Goed voor jou Jesse dat de meeste mensen zo goedgelovig zijn bij de Linda en de Viva dames zal je wel goed scoren.
  Ik denk dat jij eigenhandig meer gezondsheidproblemen veroorzaakt als melk.
  je zal wel biologisch eten goed voor je. je moet toch mee met de modetrent als je wil scoren.

 17. Waarom is er geen enkele bron vermeld van alle studie s die dit zouden concluderen?

  Ik lees veel over onderwerpen als ik me erin verdiep. Zo ook hierin. Er zijn vele studies gedaan. De meeste voor zover ik kan zien positief voor melk.

  Ik zie hier niks vermeld. Een text geschreven zonder onderzoek of met bronnen van onderzoeken.

 18. Mijn vriend had 1,5 maand bloed in zijn ontlasting .
  Colitis ( net zoiets al de ziekte van Crohn )werd vastgesteld .

  Overal op het internet zijn mensen gebaat met het skippen van suiker gluten en melk producten maar het ziekenhuis ontkent dit daar het niet ‘wetenschappelijk’ is bewezen.

  Dus we testen op ratten en geloven de uitkomst maar alle mensen die gebaat zijn met het stoppen van bepaalde voeding die hen schaad geloven we niet???

  Vreemd dat je maar een reden kunt bedenken die aantoont dat deze mensen iets te winnen hebben om hun verhaal te delen en dat is ‘mensen helpen’.

  De enige reden die ik bij de ziekenhuisarts kan bedenken is dat het voorschrijven van het medicijn voor een hele hoop centjes zorgt.

  Als je de bijwerkenigen leest die mensen beschrijven aangaande dit medicijn ,wil je al stoppen voordat je eraan begint..

  Melk gluten en suiker zijn lastig te skippen daar het in alles zit en lekker is …Ik heb een vriend die dan ook zei’ dat doe ik niet hoor ik wil nog wel gewoon leven’.Nu na 2 weken spreekt hij ( en een vriendin in hetzelfde schuitje ) over zoveel meer energie en lekkerder voelen !

 19. Waarom drinken dieren dan niet hun levenlang nog melk? Precies, ik ben er ook al jaren mee gestopt en ik houd het mijn kinderen ook voor dat melk drinken onzin is.

 20. Ik heb zelf lange tijd een spierontsteking in mn arm gehad, toen mijn homeopaat mij adviseerde om even te stoppen met melk was in in een week of 3 van mn ontsteking af.

 21. Ik gebruik dit artikel als docent in de klas om kinderen het onderscheid te leren maken tussen meningen en feiten op het internet.

  Daarvoor leent het artikel zich prima.

 22. Beste Jesse, je onkunde blijkt uit hetgeen je zelf schrijft; “Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in onder meer Japan, waar geen melk gedronken wordt, is namelijk aangetoond aan dat melk helemaal niet goed voor ons is”… iets aantonen door afwezigheid?

 23. Sinds ik melk ben gaan drinken ben ik van meerdere maagklachten af! O.a. zure oprispingen en vaak krampen met diarree.

  Ik zou nooit meer zonder melk willen!

Geef een reactie