Missie

Mijn missie is om mensen te helpen genezen. We lopen in Nederland rond met suboptimale gezondheid. We denken dat we “gezond” zijn, totdat we dat niet meer zijn. En dan is de echte oorzaak van ziekte al veel langer aan het ontstaan geweest. Ziekte komt in de meeste gevallen geleidelijk, zelden acuut. 1 op de 7 werknemers krijgt burn-out klachten (Bron: CBS en TNO, 2015[1]). Diabetes neemt elk jaar toe, het aantal Nederlanders met diabetes is tussen 2000 en 2011 met ruim de helft gestegen (bron: Diabetesfonds[2]). Overgewicht neemt elk jaar toe. In 1981 had 33% van alle volwassen Nederlanders overgewicht, dit is gestegen tot 50% in 2015. Het percentage mensen met obesitas is zelfs verdrievoudigd van 5 tot 16% (Bron: RIVM[3]). In Nederland heeft 15 tot 20% van de vrouwen en 5 tot 20% van de mannen last van Prikkelbare Darm Syndroom (Bron: NHG, 2012[4]). Meer en meer mensen krijgen klachten van gluten, maar vervolgens gaan we in Nederland zeggen dat het een “hype” is.

Waar het echter over gaat is:

 1. Dat we die klachten/ziekte in veel gevallen niet hoeven te krijgen. Die klachten ontstaan niet als gevolg van “dat hoort bij het ouder worden”. Want ook jonge mensen worden steeds vaker ziek, en er zijn ook mensen die veel ouder zijn en nooit diabetes, darmproblemen, hart- en vaatziekten, overgewicht, of een burn-out krijgen. En het feit dat we meer ziek zijn omdat we nou eenmaal ook langer leven gaat om die zelfde reden ook niet op.
 2. Dat we die ziekten op een andere manier moeten gaan genezen dan hoe we dat nu aanpakken. Diabetes type 2 bijvoorbeeld is bewezen omkeerbaar door middel van voeding, beweging en een betere levensstijl (Magkos et al., 2009[5]). We weten dat voeding en een ongezonde levensstijl de oorzaak is van diabetes type 2. Dan moet dat ook de oplossing zijn. En datzelfde geldt voor diverse andere klachten.

Wanneer gaan we het nou eens anders doen in Nederland?
Mensen helpen écht genezen gaat over de oorzaak van het probleem aanpakken. Mensen begeleiden een gezondere levensstijl te ontwikkelen. En niet (bijvoorbeeld) een antibiotica kuur adviseren bij prikkelbare darmsyndroom, want dat haalt de oorzaak van het probleem niet weg. Het maakt het in de meeste gevallen alleen maar erger.

Ons lichaam is sterker dan we denken. Medicijnen adviseren impliceert dat ons lichaam zelf niet in staat is om te genezen. Maar dat is het wel, in de meeste gevallen. Slechts in heel uitzonderlijke of vergevorderde stadia van ziekte verliest het lichaam zijn zelf genezend vermogen. Ons lichaam kan wél genezen, dát is meer regel dan uitzondering, niet andersom.

2 problemen in het huidige systeem van geneeskunde
Mijn missie is om voeding de norm voor genezing te maken. In ieder geval de basis. En daarna per individuele situatie te zien wat nog verder nodig is. Ik wil onze Westerse geneeskunde niet uitsluiten. Sterker nog, ik respecteer het diep. Maar specifieke onderdelen in onze benadering van geneeskunde zijn intrinsiek ziek. Het spijt me dat woord te gebruiken, maar ik wil niet ontkennen dat ik er zo naar kijk.

Want hoe het systeem (tussen overheden – ziekenhuizen – farmaceutische bedrijven – subsidies – budgetten voor research & development & verzekeraars) zich heeft gevormd is ten dele intrinsiek ziek. We benaderen genezing vanuit “moeten beschermen”. Eén van mijn eerste Personal Training cliënten was advocaat voor farmaceutische bedrijven. Zijn woorden: “ze gaan weer vechten”. Over patenten ging het dan. Ze beschermen hun patent op een medicijn (Lehman, 2003[6]). Maar in mijn ogen zou niemand een patent moeten hebben op genezing, of op gezondheid. Dat is probleem 1.

Probleem 2 van het huidige systeem is dat er alleen onderzoeksgeld gaat naar wat gepatenteerd kan worden. En voeding kunnen we niet patenteren. Oncoloog Casper van Eijck zei in een interview met de Volkskrant[7] dat kurkuma effectiever is in de bestrijding van alvleesklierkanker dan chemotherapie. Er is medische literatuur die dat aantoont. Maar voordat het de reguliere methode kan worden, moet het klinisch worden onderzocht. En niemand wil dat financieren. Uit het interview (van Eijck): “Het laboratorium van een ziekenhuis heeft per jaar 1 tot 2 miljoen euro aan inkomsten nodig vanuit de farmaceutische industrie. Dat betekent dat je dingen voor ze moet testen waar je als dokter niets aan hebt, en je patiënten ook niet. We doen dat toch, om de boel draaiende te houden, en ook nog wat eigen ideeën te kunnen onderzoeken. Maar in mijn optiek is dat ongezond.”

En dat is probleem 2.

Ik zie het als mijn missie om op dat gebied een verschil te maken. In Nederland, en in de wereld. Dat begint vandaag met de mensen die we informeren via internet. Met de mensen die we begeleiden binnen ons Bioprofiel programma. Door onze intentie uit te spreken, en er vandaag naar te leven.

Deel je deze missie? Ik hoor graag je reactie.

Referenties:

[1] CBS en TNO: Een op de zeven werknemers heeft burn-outklachten, 16-11-2015.
[2] Diabetesfonds: Diabetes in cijfers
[3] Volksgezondheidenzorg.info (RIVM): Trend overgewicht volwassenen
[4] Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), 2012
[5] Magkos, Faidon, et al. “Management of the metabolic syndrome and type 2 diabetes through lifestyle modification.” Annual review of nutrition 29 (2009): 223-256.
[6] Lehman, Bruce. “The pharmaceutical industry and the patent system.” International Intellectual Property Institute (2003).
[7] ‘We moeten veel meer waarderen dat we er nog zijn’, interview met Oncoloog Casper van Eijck. Volkskrant, 19 maart 2016.

Share:

30 comments

 1. Lieve Jesse wat ben je goed bezig.Ik hoop dat je voor mij ook een uitweg weet.Heb astmatische bronchitis de laatste jaren aan t verbergen. Nu al en NOG verschillende antibiotica kuren en andere poffers toch wordt t erger en niet beter.Please Help.

 2. Beste Jesse,
  Ik ben blij dat je je sterk maakt voor een betere voeding, dat dat meer doet dan de ‘pillen’ die zo gemakkelijk voorgeschreven worden (geld/macht). Mijn kinderen probeer ik zoveel als mogelijk alles mee te geven wat betreft gezonde voeding en kruiden. Daar valt een hoop mee op te lossen. Alsook het meegeven dat kant en klare voeding, fastfood e.d. troep is. Ik hoop veel van je te horen en wens je heel veel succes op je pad. Houd ons op de hoogte. Hartelijke groet, Meta van den Brink

 3. Op zich een mooie gedachte dat niemand een patent zou mogen hebben op een medicijn maar hoe moeten de enorme ontwikkelingskosten dan terug verdiend worden? Wat mij vaak opvalt is dat men verwacht van farmaceuten dat zij zich als NGO’s zouden moeten opstellen terwijl dit van bedrijven uit andere sectoren niet wordt verwacht. Is dat wel reëel?

 4. Door de geneeskunde wordt alleen een ziekte bestreden maar er wordt nooit verteld hoe je er mee om moet gaan en wat de beste levenswijze en voeding is. En er wordt al helemaal niet bekeken wat de oorzaak van de ziekte is. Er wordt een naam aan gegeven en daarvoor moet je een medicijn slikken (punt uit ).

 5. Alles draait alleen maar om geld! Dat is de enige reden en verder maakt het ze allemaal niks uit 😡

 6. beste jesse,

  goed verhaal, zelf ben ik sinds ik gestopt ben met koolhydraten tot mij te nemen, ik vond het eenvoudig en heeft weinig tot geen moeite nodig, inmiddels 17 kg afgevallen en insuline vrij, ik vergeet nooit het gezicht van de interniste toen ik zei dat insuline een excuus middel is om maar van alles te blijven eten waar suiker in zit, ik was geen zwaargewicht maar wilde gewoon van mijn ouderdomsbuikje af, ik voel mij 300% gezond en fitter ook al doe ik niets aan sport, meer mensen zouden denk ik geholpen zijn met deze manier van denken en leven

 7. Hallo Jesse, bedankt voor je stukje ! Draagt zeker bij aan een stukje bewustwording, hoewel ik me heb laten vertellen dat er heel grote bedrijven zijn , ik zal ze niet noemen , ( één ervan begint met U en eindigt met nilever) die bewust suiker toevoegen aan hun voedingsmiddelen en aan de andere kant medicijnen tegen diabetes produceren. Van die kant hoeven we niets te verwachten ! En onze Amerikaanse vriend Monsanto wint steeds meer terrein met hun pesticiden die natuurlijk niet aantoonbaar tot ziekten leiden. Dat is uiteraard wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd door instituten die financieel afhankelijk zijn van datzelfde bedrijf, enfin…. Niets om je zorgen over te maken !

 8. Top. Om zo te coachen.
  Er is verandering gaande op deze aarde en jij maakt daar overduidelijk deel van uit. Jonge mensen die een nieuwe tijd met de mensen beogen. Om goed te leven en af te rekenen met de pfarmamaffia etc. Je streven mensen daarin te helpen is bijzonder. Hoeveel jonge mensen van jouw leeftijd zijn niet uit op snel succes en snelle verdiensten?
  Ik ga je volgen op fb. Ben een man van 70 jaar die nog best wat leren jan van jou!!

 9. @Marlies: het grootste deel van het onderzoek wordt gedaan met gesubsidieerd geld, pas als er een doorbraak gevonden wordt (lees: het risico eruit) komen de farmaceuten in beeld om er flink geld uit te halen… Jouw stelling draait de zaak een beetje om geloof ik.

 10. Hallo Jesse, wat een enorm duidelijke goed stuk,er is zoveel uit eerlijk voedsel te halen ,maar ook om de tijd en het geduld en de liefde om elke dag de maaltijden te bereiden,petje af voor onze oma”s,moeders die vaak voor grote gezinnen toch elke dag stonden te koken. En heel veel tips hebben. Obstipatie,,pruimen eten.Diarree,, rijst koken.rijstenat opdrinken, ijzer tekort ,rabarber groene groentes, lepel stroop,onzuiver bloed,,brandnetel thee. enz

 11. Beste Jesse,

  ga vooral door met schrijven; er zit voor iedereen wel iets bij wat bruikbaar is.
  Ik heb zelf geen programma gevolgd, maar wil je bedanken voor alle informatie die je gratis
  op de website hebt staan.

  Mijn streven was om 10 kg kwijt te raken en gezonder te gaan eten. Inmiddels ben ik iets meer dan 9 kilo kwijt. Mijn oude, minder gezonde eetgewoonte ben ik kwijt en ga ik vast niet meer oppakken, want ik eet nu een stuk lekkerder, gevarieerder en ook nog eens gezonder.

  Afgelopen winter besloot ik dat het tijd werd om mijn eetgewoonten te veranderen. Ik was wel
  voldoende in beweging, maar niet tevreden mijn eetpatroon. Na het lezen van het boek “Waarom Franse vrouwen niet dik worden” van M. Guilliano kreeg ik zin om nieuwe recepten uit te proberen en heb ook veel gelezen over voeding, waarvan veel op jouw website.

  Het is echt de moeite waard om te leren hoe je met niet teveel tijd iets lekkers en gezonds klaar kunt maken en minder goede gewoonten, zoals chips en pizza eten, kunt vervangen door iets wat ook lekker is, maar met veel minder calorieën. Met de kennis uit o.a. jouw artikelen over suiker- en vetverbranding (heeft mij heel erg geholpen!) en wat discipline is het niet moeilijk om gewicht te verliezen.

  Ik had geen haast om die 10 kg kwijt te raken, maar wilde wel echt afvallen. De eerste 2.5- 3 maanden merkte ik weinig verschil (heb me niet gewogen trouwens in die tijd). Wel merkte ik dat ik weinig trek meer in had in zoet, chips etc. en mijn suikerspiegel stabieler was. Na merkte ik dat ik gewicht begon te verliezen en toen ik vorige maand voor het eerst weer gewogen heb, bleek er inmiddels 9 kilo af te zijn.

  Dus Jesse, bedankt en ik zal je site/ begeleiding zeker aanraden als iemand wil afvallen!

 12. Beste Jesse,
  Ik deel jouw visie op ‘onze gezondheid-zorg’ die eigenlijk de paarden vooral achter de wagen spant. Er alt pas iets te verdienen als we al ziek zijn …..dokters, medicijnen, therapieën in welke vorm dan ook…Waarom niet veel meer geïnvesteerd in gezond blijven ?? Waarom dragen overheden (en wijzelf) dubbele petten als het gaat om het verdien-model. Dit model wordt gebruikt om alles wat krom is recht te praten; ook en vooral voor leefstijl, voedingsmiddelen die ronduit ziekmakend, dikmakend en slecht zijn…..er wordt dan gezegd dat het een individuele keuze van de mens is deze producten te kopen en niet te kopen. Waarom is gezond eten duurder dan ongezond eten ? Daar gaat toch een totaal verkeerd signaal vanuit ?! Succes met jouw missie ! Groet, Jet

 13. Beste Jesse

  Op zoek naar de effecten van een uitgeputte bijnier via Google, kom ik op jouw site terecht. Helemaal in lijn met waar ik vandaag, na een lange periode van gezondheidsproblemen sta, met name aan de vooravond van een doorstart in mijn leven. Een nieuw, gezond hoofdstuk, dat ga ik schrijven. En ik hoop hier veel inspiratie te vinden.

  Isolde

 14. Hoi Jesse,

  Wat een ongelofelijk goede en belangrijke missie heb jij! In plaats van ziektes alleen maar te behandelen, moeten we naar een systeem waarin we ziektes gaan voorkomen met bewuste en gezonde voeding. Het effect van voeding op gezondheid wordt onderschat en in plaats daarvan wordt alleen gekeken naar het behandelen van de symptomen. Zelf ben ik sinds 3 maanden veganist (uit ethische overwegingen, maar voor je gezondheid schijnt het ook goed te zijn) en verder probeer ik zo min mogelijk ‘processed foods’ te eten. Heel veel succes met deze dappere strijd. Mijn steun heb je!

  Eddo

 15. Beste Jesse ik herken me volledig in jouw ervaring en verhaal. Ik sta er volledig achter als ervaringsdeskundige. Ging uit wanhoop gewichtsconsulente opleiding volgen. Maar als snel voelde ik dat dit slechts een kleine pleister was. Dussss. Nu ben ik met jouw programma begonnen. Eerste week al 3,5 kg. Maar veel belangrijker leren verstandige keuzes makes en weer van mezelf houden. Xxxx

 16. Hoi Jesse
  Al wat langere tijd ben ik bezig met gezondheid en zoveel mogelijk te weten over voeding en wat het voor het lichaam betekend of kan betekenen.

  Een korte tijd geleden, met de overgang naar het mooie weer, kreeg ik pijn aan mijn teen en dacht dat kon weleens Jicht zijn.
  Wat ik dan onmiddellijk doe, is mijn voeding gewoonte bijstellen, want ik las dat je dan een teveel aan een bepaalde gezonde stof binnenkrijgt.

  Ik dacht, dat kan dus ook en wil hiermee zeggen en ik ben het helemaal met je eens, dat je heel veel kan doen met weten wat je eet om ziekte te bestrijden of misschien wel kunt voor komen.

  Mijn gewicht is al jaren stabiel door te volgen wat voeding met je doet en kan doen en ik eet echt niet weinig. Nog altijd te veel, maar dat heb ik mijn hele leven al gedaan.

  Toen ik voor het eerst van je hoorde, las ik ‘Hoe een bourgondiër kan afvallen’ en was mijn interesse gewekt voor een betere en gezondere levensstijl.

  En niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk welzijn is grotendeels te danken aan gezonde voeding is mijn ervaring.

 17. Ok stuur mij het boek maar toe. Dat boek moet ik niet betalen. Dank u!!
  Ik woon in Turnhout. Rood Kruisstraat 50.
  Vriendelijke groetjes
  Greet Van Looy

 18. Beste Jesse

  Mijn man wil kurkuma gaan gebruiken maar hij sllkt bloedverdunners n.l. Amiloride hcl/hydrochloorthiazide 5/50pch tablet 5/50mg en
  Losartankalium 50mg focus 1 per dag van beiden.
  Kan dit samen met kurkuma?
  Gaarne bericht terug.

  Will Mooij

 19. Beste Jesse,

  Ik lees met plezier je stukken over voeding en de werking van ons lichaam. Het maakt een gefundeerde indruk, waardoor ik na surfen over verschillende onderwerpen vaak op jouw site voor een second opinion ben gekomen. Dank voor je werk in dezen. Ik zou ook graag je stukken delen met niet Nederlands sprekende vrienden. Heb je Engelse vertalingen?/Werk je aan een Engelstalige site?

  Groet, Ewout

 20. Beste Jesse,
  Wat een krachtig verhaal en wat een mooie missie heb je voor ogen.
  Ben het compleet eens met je kijk op de voeding en ziektes van deze dagen.
  “Waar 1 schaap over de dam gaat volgen er meer”

  keep up the good work

  Groet, Matthijn

 21. ik zie enorm veel van dit soort sites en daar staat iig altijd bij wie of wie dit allemaal neerzet. heb je geneeskunde, natuurgeneeskunde oid gestudeerd of gewoon interesse /zelfstudie. ?lijkt me wel van belang! er zijn nl nog steeds teveel mensen die alles gelooft wat er geschreven staat.

 22. Ik kan nergens je achtergrond vinden Jesse. Het lijkt mij dat als je enige opleiding gevolgd heb, je dat wel ergens zou neerzetten op je site. Je bedoelingen zijn vast goed, maar zelfs universitair opgeleide mensen weten veel dingen niet zeker. Omdat het zo ingewikkeld is als je er diep op ingaat. Iig leren zij wel kritisch denken en hoe onderzoeken te beoordelen e.d.

  Helaas is het zo dat degenes die het zekerst zijn over hun zaak, vaak degenen zijn die juist geen op weinig opleiding hebben gevolgd. Dunning Kruger effect noem je dat.

  Ik zie heel vaak dat je heftige claims doet, maar geen bronnen vermeldt bij die claims. Dat vind ik zorgwekkend. ‘extraordinary claims require extraordinary evidence’. En ook dat je medisch nietsbetekende woorden gebruikt zoals ‘disbalans’ en ‘toxisch’ waar je helemaal niet giftig mee bedoelt zoals dat woord medisch gezien wordt.

  Helaas is het ook zo dat juist dit soort laagdrempelige artikelen veel mensen bereiken, die alles gewoon meteen geloven. Het leest makkelijk weg en het past bij hoe zij in het leven staan, DUS zal het wel waar zijn (grote denkfout).

  Je kan iets goed bedoelen en toch onbedoeld onwaarheden verspreiden. Dit kan zelfs schadelijk zijn. Bv je artikel waarin je angst voor zonnebrand aanwakkert. Terwijl huidkanker dodelijk kan zijn en zonnebrand behoorlijk velig is.

  Dus, voor jou en iedereen: wees kritisch en probeer objectief te zijn. Onderbouw je artikelen aub goed met bronnen en zet je achtergrond ergens neer. Waar heb je geleerd wat je anderen leert?

 23. Hallo allemaal…..wordt toch eens WAKKER !!!!!! Je krijgt GEEN ANTWOORD TERUG van die ZGN ALLES WETER !!!!
  Ik begrijp niet dat jullie hier nog vragen stellen die toch niet worden beantwoord door Jesse!!! Hij is ontzettend laks!!! Ga naar een andere site waar ze je wel te woord staan , deze Man moet niets meer plaatsen! en jullie moeten ook zijn site niet meer bezoeken…..misschien dat hij dan wakker wordt geschud , en zelf tot inkeer komt hoe stom hij bezig is!! succes allemaal!!
  Groetjes
  Marianne

Geef een reactie