Mooi, vol, glanzend haar, wat is daarvoor nodig?

De meeste haarverzorgingsproducten maken je haar niet mooier maar juist droger en bros, en ook je voedingspatroon is van grote invloed op de gezondheid van je haar. Ontdek in deze blog wat je kunt doen om weer mooi, vol en glanzend haar te krijgen en welke superfoods de gezondheid van je haar ondersteunen.

Wat is de functie van haar?

mooi haarEen mens heeft gemiddeld 5 miljoen haren, verspreid over het hele lichaam. Haar groeit overal op het lichaam, met uitzondering van de lippen, handpalmen en voetzolen, en is bedoeld om het lichaam warm te houden en te beschermen. Je hoofdharen bijvoorbeeld houden je hoofd en lichaam lekker warm (je lichaam verliest de meeste warmte via je hoofd) en je haartjes op je oogleden en in je neus beschermen je tegen stofdeeltjes in de lucht. De meeste haren groeien maximaal 6 jaar en vallen dan uit, waarna er vanuit dezelfde haarwortel weer een nieuwe haar gaat groeien.

De meeste vrouwen zullen zien dat de groeisnelheid, dichtheid en diameter van het haar na de menopauze merkbaar verandert. Wetenschappelijke onderzoekers hebben ontdekt dat de haardikte bij vrouwen tussen hun twintigste en veertigste toeneemt, waarna de dikte weer afneemt. De dichtheid van de haarbos, die mede bepalend is voor het volume, is het grootst bij vrouwen tussen de twintig en dertig. Als je ouder wordt ontkom je er dus niet aan dat je haar wat dunner wordt en minder volume gaat krijgen, maar je kunt je haar wel mooi, vol en glanzend houden als je voor gezonde voeding kiest en de juiste haarverzorgingsproducten gebruikt.

Wat zijn de oorzaken van dof en futloos haar?

Zonder dat we het zelf beseffen zijn de meeste mensen dag in dag uit bezig hun haar te beschadigen. Het begint meteen al als je ‘s ochtends onder de douche springt en je haar wast met een shampoo en conditioner die allerlei schadelijke chemische bestanddelen bevatten die het haar en de hoofdhuid uitdrogen. De volgende veel voorkomende ingrediënten van shampoos en conditioners zijn het meest schadelijk voor je haar:

 • Sodium laurylsulfaat
 • Ammonium laurylsulfaat
 • Ammoniumlauretsulfaat
 • Ammoniumxyleensulfonaat
 • TEA laurylsulfaat
 • Zwavel (in anti-roos shampoos)
 • Selenium sulfiet (in anti-roos shampoos)

Vervolgens ga je het haar föhnen, waardoor je het haar nog verder beschadigt. Ook omgevingsfactoren zoals een te droge lucht die vaak in de winter ontstaat als de verwarming aanstaat, airconditioning, chloorhoudend zwemwater en overmatige blootstelling aan de zon kunnen het haar bros en droog maken.

Behalve haarverzorgingsproducten en omgevingsfactoren spelen kunnen ook andere aspecten van invloed zijn op de gezondheid van je haar, waaronder genetische factoren, hormonen, medicijnen en auto-immuunziekten.

Hoe wordt haar weer mooi, vol en glanzend?

De gezondheid van je haar begint in de huid. Haar is op zichzelf namelijk dood, maar de haarzakjes zijn springlevend en hebben gezonde voedingsstoffen nodig, net zoals alle andere cellen, weefsels en organen in je lichaam. Mooi haar begint dus bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon, vol essentiële vetzuren uit onder andere vette vis, zaden en noten, die de haarzakjes voeden en het haar glanzend laten worden, en eiwitten die ervoor zorgen dat haren gezond kunnen groeien. Daarnaast doe je er goed aan voedingsmiddelen die erg belastend zijn voor het lichaam en tot allergieën en intoleranties kunnen leiden, zoals zuivel en granen met gluten, het beste zoveel mogelijk vermijden, want zelfs als je het niet direct merkt kunnen die van invloed zijn op de gezondheid van je haar en de rest van je lichaam.

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft bepaald dat de volgende ingrediënten in haarverzorgingsproducten, voeding en superfoods helpen om je haar gezond te houden:

 • Biotine: dit is een wateroplosbare B-vitamine (vitamine B7) die ook bekend staat als vitamine H of co-enzym R en rijk aanwezig is in groene bladgroenten, rode bieten, noten (o.a. amandelen en walnoten), aardbeien, frambozen, eigeel en lever. Ook diverse superfoods bevatten veel biotine, waaronder amandelolie, goji bessen, açai bessen, moerbeien en tarwegraspoeder. Mensen met een biotinetekort hebben vaak last van dof en futloos haar en haaruitval.
 • Selenium: een belangrijk sporenelement dat als co-factor dient voor enzymatische processen en helpt het haar gezond te houden. Een seleniumtekort kan tot dof en futloos haar leiden, maar gelukkig komt een tekort aan selenium vrijwel nooit voor, zelfs niet in landen waar er weinig selenium in de grond en dus in de voeding zit. Selenium zit onder andere in paranoten, vis, schaal- en schelpdieren, lever en zonnebloemzaden.
 • Zink: een essentieel sporenelement dat onder andere in vis, rijst en peulvruchten zit en nodig is bij de vernieuwing van cellen en weefsels. Daarnaast helpt zink om botten, haar en huid gezond te houden en bevordert het een goed geheugen, een sterk immuunsysteem en een goede vruchtbaarheid. Bovendien speelt zink een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Een zinktekort kan onder andere leiden tot dof haar, een onregelmatige huid, een slecht smaak- en reukvermogen en in ernstige gevallen een groeiachterstand en ondervoeding.

Heb je veel last van dun, droog, futloos en/of beschadigd haar dan is het zinvol om wat meer voedingsmiddelen en superfoods die de gezondheid van je haar bevorderen aan je voedingspatroon toe te voegen. Daarnaast is het verstandig om over te stappen op een verzorgende shampoo en conditioner op natuurlijke basis. Voordat je overstapt op gezondere haarverzorging alternatieven kun je het beste eerst je haar detoxen, om alle schadelijke restanten uit het haar te wassen. Bij natuurvoedingswinkels en online superfood winkels kun je speciale detox shampoos kopen die daar het meest geschikt voor zijn.

Share:

4 comments

 1. Waar koop ik deze shampoo’s, als ik google kom ik op Redken en die geloof ik ook niet meer…

 2. Dank voor de info, ik vind altijd nuttige artikelen op deze website. Alleen één punt: biotine is niet vitamine B7, maar B8, als ik mij niet vergis. Groet en succes verder, J.

 3. Zouden jullie ook eens een artikel willen maken over krullend haar? Ik heb namelijk krullen en ik weet niet hoe ik ze moet verzorgen.
  Alvast bedankt!

 4. van het merk Vedax koop ik een flesje dat bevat biotine, zink en selenium doe er 2x per jaar een kuur mee, werkt goed, is ook goed voor huid en nagels te koop bij de tuinen.

Geef een reactie