Nieuw boek: De Alkalinekuur – in 14 dagen slanker, energieker en gezonder

De Alkalinekuur
Arts Stephan Domenig, medisch directeur van The Original F.X. Mayr Health Centre in Oostenrijk, geeft in zijn boek De Alkalinekuur een grondige uitleg over het effect van zuur in je lijf. Hij beschrijft een praktische 14-daagse kuur met recepten, menuplanners en adviezen. Naast een slankere lijn zorgt de methode voor een betere spijsvertering, hormoonbalans, sterkere nagels en botten en een hoger concentratievermogen. In dit artikel lees je meer over zijn visie en geven we 5 waardevolle inzichten uit dit boek.

Veel mensen lopen dagelijks rond met klachten zoals obstipatie, weinig energie, gewichtstoename, een droge huid, lage weerstand en meer. Zonder erbij na te denken dat wat we eten en hoe we leven misschien wel de primaire oorzaak kan zijn van deze klachten. Naarmate we ouder worden nemen we rimpels, haaruitval en een dikkere buik voor lief. We zien het als onderdeel van het ouder worden. Ziekten die we vroeger pas kregen als we ouder werden, krijgen we nu jonger. Terwijl in andere delen van de wereld (de zogenoemde Blauwe Zones) mensen gemiddeld veel ouder worden en ook veel langer gezond zijn. We worden niet ziek omdat we ook ouder worden, we worden ziek omdat wat we eten en hoe we leven heel veraf is gaan staan van wat ons lichaam nodig heeft.

De Alkalinekuur

Dit geweldige boek van Dr. Stephan Domenig brengt je terug naar wat je lichaam nodig heeft. Het gaat over wat te eten, hoe te eten, wanneer te eten, hoeveel te eten, gehydrateerd blijven en je lichaam schoon houden van binnen. Het uitgangspunt van dit boek is het in stand houden van een juiste pH-waarde in ons lichaam. Want het voedingspatroon en de levensstijl die ons lichaam basisch houden, geeft ons de energie, de mooie huid, het slanke lichaam en de algehele gezondheid die we zoeken. Onze moderne westerse voeding, de manier waarop we eten en onze levensstijl werken vaak een teveel aan zuren in het lichaam in de hand. Het evenwicht herstellen is een geweldige kans om je algehele gezondheid te verbeteren. Dat is waar het om gaat met deze kuur.

Het zuur-base evenwicht

De Alkalinekuur is een reeks simpele, maar effectieve voedings- en leefregels die je spijsverteringssysteem in evenwicht brengen en je lichaam helpen terugkeren naar zijn natuurlijke gezonde staat. Eet je vaak gehaast of even tussendoor of laat in de avond? Ben je vaak moe en lusteloos en heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Dit zijn duidelijke tekenen dat je lichaam teveel zuur bevat. Zoals iedere boer weet, krijg je geen hoge opbrengsten van een akker met een zure bodem. Wat geldt voor de natuur, geldt ook voor het menselijk lichaam. Het lichaam kan volgens Domenig alleen gezond zijn als het zuur-base evenwicht goed is. Een van de belangrijkste methoden die hij gebruikt om iemands gezondheid te evalueren, is het meten van de pH-waarde van het lichaam – oftewel, hij kijkt of het lichaam zuur of basisch (alkalisch) is, met behulp van dezelfde pH-schaal die artsen over de hele wereld gebruiken. Dit geeft een indicatie van de algehele gezondheid van het lichaam en zijn systemen, omdat de pH van de lichaamsvloeistoffen, met name het bloed, invloed heeft op elke cel in je lichaam. Zorg dat de pH van je lichaam in evenwicht is en je blijft gezond. Bij dit boek zitten dan ook testpapiertjes waarmee je, met behulp van de pH-schaal, zelf de pH-waarde van je lichaam kunt testen (via speeksel of urine) tijdens de kuur en zo de vooruitgang kunt zien.

De Alkalinekuur

Wie is Dr. Stephan Domenig

Deze arts is onder andere gespecialiseerd in orthomoleculaire geneeskunde en als medisch directeur verbonden aan The Orgininal F.X. Mayr Health Centre in Oostenrijk. Hij ging eenentwintig jaar geleden medicijnen studeren omdat hij geïnteresseerd was in mensen, en vooral waarom ze doen wat ze doen, hoe ze functioneren en hoe en waarom ze gezond zijn of niet. Tijdens zijn artsenopleiding leerde hij alles wat hij wilde weten over ziekten en aandoeningen vanuit een genetisch of biochemisch oogpunt, maar niets over wat het betekent om gezond te zijn. Alles was gericht op ziekte. Domenig wilde juist graag weten waardoor we ons goed voelen, maar dat kwam niet aan bod. Voeding werd niet genoemd, ook lichaamsbeweging niet. Hij raakte daarna gefascineerd door de meer holistische benaderingen en ging zich ook daarin scholen. Hij kreeg van een vriend een boek uit 1921 met als titel ‘Fundamente zur Diagnostik der Verdauungskrankheiten’ van dr. Franz Xaver Mayr. Daarin beschreef Mayr de complete fysiologie van de spijsvertering, haar centrale rol in het welzijn en het verband tussen weefselspanning en –functie, innerlijke gezondheid en lichaamshouding als methode om gezondheid te evalueren. Domenig besloot de opleiding tot Mayr-arts te volgen en heeft inmiddels duizenden patiënten behandeld. Hij combineert met zijn team eeuwenoude kennis met de moderne inzichten in de biochemie van het lichaam, over de behoefte aan bepaalde voedingstoffen en hoe wat en de manier waarop we eten onze gezondheid ingrijpend beïnvloeden.

5 inzichten uit De Alkalinekuur

1. Een slapper wordende huid, stijve gewrichten, spierpijn, chronische ziekten, verminderde hersenfunctie, botontkalking zijn zaken die we accepteren als een onderdeel van het ouder worden. Maar in feite zijn veel van deze problemen tekenen dat je lichaam te zuur wordt.
2. Het herstellen van het zuur-base evenwicht zorgt voor meer energie, omdat cellen het hele lichaam van zuurstof voorzien en de vitaliteit verhogen. Basische voeding houdt het energiepeil de hele dag stabiel, voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel die worden veroorzaakt door zure bronnen.
3. Sterk zuurvormende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: dierlijke eiwitten, gerijpte zuivelproducten, industrieel bewerkte producten, producten met geraffineerde suiker en bloem, koffie en alcohol.
Basevormende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: groenten, rijpe vruchten, glutenvrije granen als quinoa, boekweit en amarant, verse kruiden en amandelen.
De ideale verhouding voor base en zuur in het lichaam is 2:1.
4. Voedsel bevat voedingsstoffen die energie leveren aan ons lichaam en de groei helpen reguleren. Er zijn zes hoofdcategorieen voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft: water, koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen. We kunnen weken zonder de overige vijf voedingsmiddelen, maar zonder water overleven we maar een paar dagen. Het vormt de basis van ons bloed, onze verteringssappen, onze urine en ons zweet. Water vervult belangrijke functies in ons lichaam: het reguleert de lichaamstemperatuur via transpiratie, houdt cellen gezond en sterk, smeert de gewrichten, transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar cellen en hydrateert de huid om deze elastisch te houden.
5. Leef bewust, maar niet fanantiek!

Het twee weken durende programma beschreven in dit boek is een start, een stap om steeds meer je eigen dokter te zijn. Het helpt je op weg naar meer energie en een fit, slank en gezond lichaam.

Laat je reactie achter
Zou jij dit boek willen winnen? Vertel ons waarom jij denkt dat dit programma voor jou zou werken, door hieronder een bericht achter te laten.

Onder alle mensen die tot en met 2 augustus 2014 hun reactie achterlaten verloten we 5 exemplaren van dit boek. Laat je reactie achter met je email adres (deze blijft onzichtbaar – is anoniem) en we nemen contact met je op als je hebt gewonnen.

Share:

34 comments

 1. Beste
  Ik sukkel al jaren (15à20 jaar) met vermoeidheid en nu de laatste jaren ook heel erg met spierpijnen, in armen en benen, nek. Al jaren probeer ik van die vermoeidheid vanaf te geraken, maar tot nu tot is niets gelukt. Dit boek over alkaline en ontzuring lijkt me weer een lichtpuntje in mijn horizon. Ik hoef niet persé slank te worden, als ik maar van mijn pijnen en vooral van die vermoeidheid vanaf geraak. Nu ik thuis ben met ziektepensioen (ben nu 57 jaar oud) kan ik mijn doen en laten doseren. Toen ik nog ging werken, tot een jaar geleden, was het nog meer een “voortsleuren” elke dag. Hopelijk mag ik het boek winnen, want ik zit met een klein budget. Het zeer welkom zijn.
  beste groeten, Annemie Goeyvaerts

 2. Ik zou dit boek graag willen winnen omdat ik geloof dat alkalinekuur veel ziekten kan verhelpen. Ik ben al er mee bezig maar zou graag meer willen weten en mijn omgeving vooral familie op deze weg willen helpen.

  Vriendelijke groeten,

  Ruth Biekram

 3. Goedendag, ik ben zeer aangenaam verrast dat er zo’n compleet boek is dat gaat over het zuur-base evenwicht in het lichaam. Ik ben zeer geïnteresseerd in voeding en wat het doet met het lichaam. Ik eet zo natuurlijk mogelijk en geen tarwe en nog steeds heb ik regelmatig last van stijve spieren en vermoeidheid. De methode die in het boek staat zou wel eens dé aanvulling kunnen zijn op mijn eetgewoonten. Dolgraag zou ik het boek winnen! Met vriendelijke groet, Ans

 4. op dit boek zit ik al jaren te wachten, het bevat alle informatie die ik nog nergens anders terugvond, geweldig!

 5. langzaam hebben spier- en gewrichtspijnen, vermoeidheid en buikvet zich in mijn leven genesteld. Ik verdiep mij meer en meer in gezonder eten en leven en sta nog steeds versteld wat sommige levensmiddelen met ons lichaam doen.
  Na het lezen van de intro hoop ik dat dit boek mij weer een stukje in de goede richting kan leiden.
  Met vriendelijke groeten, Anna

 6. Eindelijk (hopelijk) een goed boek over zuur/base verhaal. Ik heb een heel oud boek er over en toen ik dat ging toepassen ben ik hondsberoerd geworden . Ik bleek het verkeerd te hebben toegepast. Ik hoop dat dit boek een stuk duidelijker is want het is wel heel heftig als je je eetpatroon op deze wijze gaat omgooien. Eigenlijk lukt het niet zonder begeleiding, of laat ik het zo zeggen: laat je begeleiden!

 7. Sinds een jaar heb ik me verdiept in een gezondere eetsstijl. De boeken en inzichten van Jesse van der Velde hebben me een heel eind op weg geholpen. Ik ben deze gezondere eetgewoonten aan het inburgeren in ons gezin omdat ik zie, voel, ervaar hoe ieder van ons gezin positieve ervaringen heeft met die ‘lichaamseigen’ eetwijze.
  Ook mijn zus en gezin springen op de boot. Maar ik voel dat ik nog meer info mis, nog meer inzichten om lichaamsongemakken te milderen of te voorkomen. Ik ervaar nu meer dan ooit , met het ouder worden , hoe kostbaar ons lichaam is en hoe belangrijk het is om de juiste voeding te geven. Heel graag zou ik de voeding kennis die ik verkreeg via Jesse aanvullen met die van het boek ‘de Alakinekuur’.

 8. Sinds een aantal jaren ben ik bezig met een gezondere levensstijl toe te passen. Daarbij hoort zoveel mogelijk biologisch eten, minder vlees, de dag beginnen met groene smoothie, meer beweging, etc. Het heeft al veel winst gegeven, maar ik ben er nog niet.
  Net de documentaire “Forks over Knives” gezien, wat een echte eye-opener was. Meteen hierna dit artikel gelezen over een boek dat kan helpen naar een betere gezondheid, door je lichaam alkalisch te houden. Vlees en andere dierlijke producten verzuren je lichaam. Dat is teveel toeval.
  Ik wil heel graag dit boek winnen om het programma te doen en te kijken of dit mijn laatste stap is die ik moet zetten voor een goede gezondheid.

 9. Spreekt me erg aan. Heb de boeken van Jesse ook en ben me serieus in gezonde voeding aan het verdiepen.

 10. Wat een fijne compacte informatie zou dat zijn. ik ben bewegingscoach en ervaringsdeskundige. Ik probeer mijn cliënten , die door allerlei redenen zijn of dreigen vast te lopen weer op weg te helpen. Dit boek is daarbij een welkome toevoeging!

 11. Gezonde voeding en voldoende beweging horen bij een verantwoorde levensstijl en zijn tegenwoordig niet meer weg te denken.
  Maar om nu de puntjes op de i te zetten vind ik dit boek van Stephan Domenig met een voorwoord geschreven door Jesse van der Velde een perfecte aanvulling!!
  Alles overzichtelijk bij elkaar in èèn boek om zodoende het lichaam in de juiste balans te brengen of het evenwicht te herstellen zodat het je gezondheid naar de top brengt. Als je het leest klinkt het heel logisch allemaal, maar ben toch blij dat ik het als naslagwerk kan gebruiken met zoveel positieve tips.
  Ik ga het zeker proberen. Super!!

 12. Geweldig dit boek. Inzichten. Omdat ik geen zuurpruim wil worden!

 13. Al een tijd probeer ik (met een klein budget) zo gezond mogelijk te leven en volg ik zo mogelijk de adviezen van Jesse op. Maar het blijft gerommel in de marge, zo lijkt het wel. Want klachten zoals fibromyalgie blijven bestaan. Ik heb de klok horen luiden, maar de rest ……………………….? Misschien zetten de inzichten van Stephan Domenig mij op het juiste spoor en zorgen ze voor de juiste focus: immers, verzuring wordt als een belangrijke oorzaak van fibromyalgie gezien.

 14. volg de maximale gezondheid programma van Jesse. Heb nog stteeds veel last van spier en gewrichtspijn. Ik zou het fijn vinden als ik door de adviezen in dit boek op weg geholpen wordt

 15. Voor het volledig zijn van je gezondheid is het ook verstandig om zoveel mogelijk van het zuur/base elementen te weten zodra je ze in je voeding kunt verwerken.

 16. Ik zou wel wat met chia zaad willen proberen men zegt dat het ook helpt bij het afvallen dus is het het proberen waard. Volgens mij eet ik wel voldoende vezels maar gebruik nog te veel glutenrijk voedsel zoals bijvoorbeeld speltbrood. Toevallig heb ik vanmorgen een quinoa ontbijt gemaakt met noten rozijnen honing e.d. Ik heb heel veel last van mijn darmen gehad dat is nu iets verminderd alleen kan ik er niet achter komen wat nou werkelijk de oorzaak is want de ene dag heb ik nergens last van en de volgende dag beetje genant om te melden) blijf ik maar winden laten en durf ik soms niet eens onder de mensen te komen. Maar waar ik de laatste tijd wel veel hinder van ondervind is maagpijn met zuurbranden en dat baart mij wel enigszins zorgen. Vandaag heb ik er toevallig niet zo veel van gemerkt of het moet nog komen de dag is nog niet helemaal ten einde. Er zijn dagen bij dat ik zelfs al bij een slokje lauw water mijn maag voel geen idee waar het door komt. Soms is het weer een tijdje weg en dan begint het gedonder weer van voor af aan. Normaal gesproken eet ik dagelijks veel fruit en als ik last van mijn maag heb stoof ik het voordat ik het eet ik eet heel veel groenten wel een pond per dag noten granen zaden enz.

  Wellicht heb je wat tips hieromtrent.

  Alle goeds,
  mevrouwUijt den Bogaard

 17. Met de hulp van Jesse’s Voor altijd jong gezonder en bewuster gaan eten en leven en 12 kilo kwijt. De Alkalinekuur zou het extra zetje kunnen zijn voor de laatste drie kilo. De kers op de taart!

 18. Interessant boek. Zou ik graag willen lezen.

 19. Veel wist ik al wel, maar meer info is natuurlijk altijd welkom.

  Groeten Lenie

 20. KORT MAAR KRACHTIG, HIER STAAT GESCHREVEN PRECIES WAT DE MENSEN NODIG HEBBEN ZONDER AL TE INGEWIKKELDE TOESTANDEN .
  EN DIT KUN JE VOLHOUDEN EN MAAKT DE KANS OP EEN GEZOND LEVEN
  HEEL HOOG,
  IK WIL DIT BOEK ZELF HEEL GRAAG HEBBEN OMDAT IK HIER ECHT IN GELOOF
  EN ER DAN MEE AAN DE SLAG KAN .

 21. Beste Jesse van der Velde,
  In de eerste plaats: Bedankt voor de uitleg op hoe je nog gezonder kunt leven en obstipatie kan verhelpen. Ik ben blij dat er meer verdieping is m.b.t. dit onderwerp zodat ik weet hoe ik nog beter voor mijn lichaam kan zorgen. Het probleem is dat ik vaak wel wat veranderingen m.b.t. gezonde voeding om obstipatie te verhelpen probeer, maar niet precies weet wat het effect ervan is op mijn lichaam. Ik heb geen zicht op welke producten mijn stoelgang verbeteren, alhoewel ik heel goed naar het toilet kan na een kop koffie gedronken te hebben.
  Het bovengenoemde programma zou voor mij goed kunnen werken omdat:
  – ik dan inzicht heb in wat de basis is van mijn obstipatie probleem
  – vanuit het probleem kan ik gaan kijken wat mijn lichaam nodig heeft m.b.v. het boek
  – ik dan kan gaan genieten van de werking van mijn lichaam en zal ik meer energie hebben
  – ik dan gewoon de kleding kan dragen die ik wil dragen zonder te hoeven denken dat anderen een dikke buik zien
  Met vriendelijke groet!

 22. Voor mij zijn jou boeken en deze dat je aanbeveelt zeer leerrijk en interresant ,Daarmee kan ik ook andere mensen helpen door erover te praten . Gewoon Super.Dank voor alle leuke tips en Weetjes.
  Dikke Liefdevolle Knuffel voor iedereen die dit leest .

 23. Zou dit boek dan het super redmiddel zijn om af te vallen? Helaas heb ik nooit zoveel geluk. Ik zal braaf wachten tot het in de winkelschappen ligt….

 24. Ben al lang op zoek naar de oplossing voor obstipatie en gewichtsverlies zonder de bekende diëten van minder calorieën tot je nemen omdat ik de afgelopen jaren heb ondervonden dat diëten niet werken maar het tegenovergestelde bereiken namelijk dat er steeds meer kilo’s bijkomen

 25. Hey Jesse,

  Tja, door jouw nieuwsbrieven en info op jouw blog en de boeken die ik van jou kocht, merk ik dat deze theorie heel nauw aansluit bij jouw verhaal, alleen vanuit een andere hoek bekeken. Een aanvullende verklaring voor hoe belangrijk het is om de juiste voeding te eten. Afslanken hoeft niet echt meer, maar er zijn zeer veel mensen in mijn omgeving die geïnspireerd geraken door mijn manier van eten (van jou geleerd hee Jesse) en die hebben wel baat om de zaken eens vanuit een ander daglicht te bekijken en hun kwaaltjes anders te beoordelen.

  Groetjes

  Christina

 26. Hey jesse,

  Ben al een lange tijd bezig met gezonde voeding en wat dit met de gezondheid kan doen (na een lange ziekte periode van ruim 10 jaar ) wil ik voeding voor mij laten werken in positieve zin en weet dat dit boek zeker een goede aanvulling kan zijn 🙂 dus het lijkt mij geweldig om de alkaline kuur van stephan domening te winnen .

 27. Nu ongeveer 2jaar geleden baalde ik enorm van mezelf vond me te dik! Ben drastisch mijn voedingspatroon gaan veranderen en +_ 7 kilo afgevallen en dat ongeveer 2jaar stabiel gebleven! Door emails en tips van Jesse nog heel erg bedankt daarvoor! Maar laatste half jaar niets anders gedaan maar wel langzaam weer aan het aankomen heb geen weegschaal maar voel het en weeg me soms op de sportschool!vooral op mijn heupen! Daardoor dus nog meer gaan sporten +_ 9 uur iedere ochtend beh. donderdag& zondag! maar op zondag soms weer wandelen! Nog steeds niets afgevallen en let echt op voeding,( zelfs mijn sportvriendin is veel slanker en eet veel meer! )Maar het allerergste is waar ik vroeger nooit last van had heb ik nu sinds (+_schat in ruim een jaar)continu spierpijn met name in nek en schouders en continu moe!ga altijd na het sporten in de sauna om spierpijn te voorkomen maar tegenwoordig helpt het niet meer! Van de week kon ik zelfs oefening op de step niet volhouden omdat mijn been echt niet meer wilde! Ook regelmatig last van knie gewrichten zeer stijf met opstaan ! En snachts last van kuidkramp en slecht in slaap komen dus tip v Jesse magnesium gaan slikken de kuidkramp is nu wel minder maar de rest blijft! Toevallig las ik iets over verzuring en informeerde daarna bij mijn sportleraar, waarop hij zij dat kan helemaal niet als je vegetariër bent dus weer illusie armer, maar nu ik dit artikel lees vraag ik het me toch af en begin ik nu toch wel te twijfelen en zeker erg geintreseert in dit boek of dit dus bij mij allerlei klachten veroorzaakt?! Het gaat mij zeker nu niet om het afgevallen dat zou mooi meegenomen zijn maar ik hoop dat ik een kans maak om dit boek te mogen lezen en dan mischien voor eens en altijd duidelijkheid krijg hoe of wat en dan mischien eindelijk eens van mijn klachten afkom! mijn motto is niet voor niets je gezondheid is het allerbelangrijkste! Vind dat je heel goed werk doet complimenten ga zo door aub! Gr

 28. Heb heel verhaal getikt maar hij komt niet door?

 29. Ben benieuwd of dit boek mij kan helpen aan een beter en vooral gezonder leven!;)

 30. Jammer genoeg ben ik te laat! ( september 2014 )
  Ik moet mijn bloeddruk en cholesterol aanpakken.

  Veel te hoog en ik slik pillen.
  Pijn in mijn lijf.

  Hoop met anders te eten mijzelf te helpen.
  Hartelijke groet,
  Heleen.

 31. Sinds oktober 2015 kreeg ik erge verstopping nadat ik al een paar maanden gestopt was met het gebruik van suiker. Ik heb nog een klein stukje schildklier, waarbij de huisarts zegt dat ik minder Thyrax moet slikken omdat hij te snel werkt. Ik geloof dit niet, omdat ik genoeg beweeg met de honden en 1x per week yoga en nu ook 1 x Pilatus’ doe. Soms ga ik fietsen als het niet regent.
  Mijn TSH is 0,03 en mijn t4 20 ik weeg 67 kg en ben een vrouw van 63 jaar.
  ‘s Morgens eet ik havermout met bessen of yoghurt met muesli of beschuit of brood. Ik drink 3 koffie, 3 of 4 thee en 6 a 8 grote glazen water per dag.
  Soms minder water als ik weg moet. ‘s Middags eet ik 2 of 3 boterhammen en ‘s avonds groenten. 2 x per week doe ik een paar uur vrijwilligerswerk. Mijn buik wordt dikker van de ontlasting, die ik niet kwijtraak, wat doe ik fout?

 32. Hallo Jesse,

  Heb het boek net binnen. 1 ding viel mij op. Rauw eten en fruit……. verzuurd het lichaam.
  Uhhhh maar ons oerlichaam heeft niet altijd vuur gehad, de oermens voor ze vuur ontdekte at alles rauw, dus zouden zij dus met een verzuurd lichaam rond hebben geholpen? Aangezien ons spijsverteringskanaal nog in die oertijd hangt…….. ons lichaam nauwelijks is meegevauleerd dus moeite heeft in deze moderne wereld….. Gaf mij dat stukje toch weer te denken. Kun jij deze vraag beantwoorden en onderbouwen?

 33. Beste Jesse, ik zou graag het boek winnen en anders kopen. De laatste maanden kan ik haast niet lopen erge pijn in de onderrug. Trekt door naar mijn benen. Er zit een vernauwing in de lumbaal. Ik heb heel veel stress in het leven gehad. Mijn lijf voelt alsof ik op slot zit. Ook tob al 20 jaar met buikpijn gevolg van een dikke darmontsteking. Kreeg toen 2 antibiotica kuren die tegen elkaar op vechten. Het resultaat slijm en bloed uit mijn anus. Ik hoop dat het boek mij kan helpen weer een goed leven te krijgen. Groeten Anneke

Geef een reactie