Nieuw boek: De Snelle Superfoodchef

Als opvolger van de bestseller Superfood Recepten is nu De Snelle Superfoodchef uitgekomen. Een boek vol informatie over maximale gezondheid en gezonde, smakelijke recepten met superfoods.
De Snelle Superfoodchef

Maximale gezondheid is het gezondheidsniveau net voorbij het niveau waarvan jij denkt dat het nu mogelijk is. Je mist immers niet wat je nooit hebt gehad. Pas als je je beter voelt, meer energie en een betere weerstand hebt en daarna weer terugvalt, word je je bewust van een hoger gezondheidsniveau. Waar je ook staat met je gezondheid, er is altijd een hoger niveau te bereiken. Denk maar eens aan: hoeveel energie je hebt, hoe goed je weerstand is, hoe je huid straalt of hoe tevreden je bent over je lichaam. Dit boek gaat over pure, onbewerkte voeding en of het nou ‘exotische’ superfoods zijn of groente en fruit uit ons eigen land, dát is de voeding die ons lijf wil. Net als andere voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft (zoals vitamine B12, die moeilijk uit plantaardige bronnen te halen valt of jodium). Dat geeft maximale gezondheid en een hogere kwaliteit van leven.

Het voeden van je lichaam

Er is veel meer bewezen over de positieve werking van superfoods dan over het algemeen bekend is. Dit boek geeft daar uitgebreide informatie over. Gezonder zijn komt ook uit het voeden van je lichaam: zorgen dat je lichaam gevoed is. Dat het de mineralen, vitamines, goede vetten, antioxidanten, essentiële suikers, eiwitten en complexe koolhydraten krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren. Gezonde pure voeding helpt ook om het lichaam dagelijks te ondersteunen om zo schoon mogelijk te blijven. Diverse ziektes komen voort uit te veel (lokale) ontstekingen, en ontstekingen kunnen worden veroorzaakt door een opeenhoping van toxische stoffen in een bepaald deel van ons lichaam. Dan is het fijn als ons lichaam zichzelf goed kan reinigen met behulp van gezonde pure en voedende voedingsmiddelen. In dit boek lees je ook welke superfoods een goede darmbalans ondersteunen, en welke je immuunsysteem helpen, wat antioxidanten echt zijn en wat ze wel (en niet) voor ons lichaam kunnen doen.

Meer energie

In het boek lees je over de redenen waarom superfoods een bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid en welke superfoods ons een energieboost geven. Veel mensen zijn in meer of mindere mate op zoek naar meer energie. We willen ons fitter voelen, beter in ons vel zitten, meer energie hebben. Koffie is altijd ons middel geweest om ons op te peppen, want cafeïne maakt ons wakker en alert. Als je echter structureel meer energie wilt hebben, dien je eerst te kijken naar wat jou energie kost. Energie zou je kunnen formuleren als: input minus weerstand. Dit betekent dat als je lijf veel weerstand krijgt, je meer energie verliest. De vertering van voedingsmiddelen als granen, rood vlees, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen kunnen veel energie kosten. Als we hier veel van eten, kunnen we proberen dit te compenseren met koffie, maar je kunt jezelf ook de vraag stellen: waarom zou ik mijn lichaam in eerste instantie belasten? Alle recepten in dit boek zorgen voor veel energie, dus dat is al winst. Sommige superfoods zijn daarnaast echte energieboosters, en dat kan een gezonder alternatief zijn voor cafeïne houdende (fris)dranken of energiedrankjes vol suiker. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan Braziliaanse Ginseng of Mucuna Puriens.

Een goede darmbalans

Een sterk immuunsysteem begint in je darmen, daar bevinden zich 80% van je immuuncellen. Er zijn superfoods die indirect het immuunsysteem ondersteunen, zoals goede vetten in superfoods die ontstekingen remmen. Ook bijenpollen hebben een positieve werking op het immuunsysteem en de darmen. Ze helpen het spijsverteringsstelsel reguleren, brengen de hormoonhuishouding in balans en ontgiften het lichaam. Daarnaast ondersteunt komboecha, een thee die wordt gemaakt van komboechaculturen die vol goede bacteriën zitten, een gezonde darmflora. In het boek staan nog meer voorbeelden.

Kennis in de praktijk

Die kennis kan vervolgens meteen in de praktijk worden gebracht met heerlijke en vooral gemakkelijke recepten, ook in dit boek weer van de hand van superfoodkok Annemieke de Kroon. Niet alleen met gezonde superfoods als gojibessen, macapoeder, spirulina en chlorella, maar ook met ‘gewonere’ supergezonde ingrediënten vol vitaminen en mineralen. Avocado, gember en peterselie worden bijvoorbeeld ook volop gebruikt. Want superfoods zijn een aanvulling op een algemeen gezond voedingspatroon. Je kunt superfoods inzetten bij bepaalde klachten of voor bepaalde doelstellingen, of ze kunnen worden gebruikt als gezond alternatief voor bepaalde minder gezonde ingrediënten. Maar er is geen ‘moeten’, het gaat juist om alle verschillende keuzemogelijkheden voor een maximale gezondheid.

Vol smakelijke recepten

De blender speelt in dit boek een hoofdrol: de (groene) smoothie is immers niet meer weg te denken uit een gezonder eetpatroon. Aan je gezondheid werken was met deze recepten nog nooit zo gemakkelijk en lekker.
In het boek vind je bijvoorbeeld recepten als:

 • Fruitfeestsmoothies
 • Superfoodshotjes
 • Superfoodijsjes
 • Smuicies
 • Superfoodeiwitshakes
 • Detoxsmoothies
 • Superfoodtoetjes
 • Saladjars
 • Chocosmoothies
 • Verwarmende smoothies
 • Groene Superfoodsmoothies
 • Blend-it soepen
 • Superfoodontbijtbowls

Hierbij alvast een heerlijk recept uit het boek, vol gezonde vetten (chia) en energieboosters (maca en guarana).
Going nuts
Neem 250 ml amandelmelk, 1 grote rijpe banaan, 1 el chiazaad, ½ eetlepel maca, 2 el pindakaas crunchy (zonder toevoegingen bijvoorbeeld te krijgen bij de natuurwinkel), ½ tl guarana en ½ tl vanillepoeder.
Blend al die ingrediënten samen tot een romige gladde smoothie.

De Snelle Supefoodchef is een ultiem boek voor iedereen die op zoek is naar maximale gezondheid, informatie over voedingsmiddelen en superfoods in combinatie met snelle, smakelijke recepten voor elke dag.

Share:

1 comment

 1. Wat een perfect boek! Ik had het vorige boek, Superfoodrecepten al in huis en was door dat boek al helemaal enthousiast door de vele en duidelijke informatie over wat superfoods kunnen betekenen, dat ik mij afvroeg wat dit boek er nog aan toe kon voegen. Maar wat een geluk dat ik een impulsaankoper ben en dit opeens toch meenam bij de gezondheidswinkel. Want hoe fijn is het om nog meer nuttige informatie te lezen, onderbouwde kennis over voeding die iedereen in Nederland eigenlijk zou moeten weten, een verstandige en belangrijke tegenactie tegen alle zogenaamde gezondheidsclaims die ‘voedings’fabrikanten op ons afsturen. En dan daarna, als een super-cadeautje, al die heerlijke recepten van Annemieke! Daar wordt je al blij van als je die ziet, wie wordt er niet vrolijk van een appeltaartje, braamblijs, en oranje boven! Ik popel om de keuken in te gaan en hoop dat dit boek alweer een grote stap in de goede richting voor mij is, net als jullie eerste boek, en gezond eten te combineren met heerlijk eten…. Hartstikke bedankt en gefeliciteerd met dit prachtige boek. Ik raad het echt iedereen aan die iets wil doen voor zijn gezondheid en toch lekker wil genieten.

Geef een reactie