Obesitas kan een rol spelen in vitamine D tekorten

Mensen die zwaarder zijn hebben lagere circulerende vitamine D spiegels, aldus recent onderzoek uitgevoerd in het Rikshospitalet-Radiumhospitalet Medisch Centrum in Oslo, Noorwegen wat gepubliceerd is in de Journal of Nutrition.

Hoofdonderzoeker, Arts Zoya Lagunova, en haar collega’s maten de serum spiegels van Vitamine D en 1,25(OH)2D in 1,779 patiënten aan de Medische en Metabolische Lifestyle Kliniek in Oslo, Noorwegen. De associaties tussen 1,25(OH)(2)D, serum 25-hydroxyvitamine D [25(OH)D], en lichaamsbouw werden geanalyseerd. Lagunova merkte op dat over het algemeen mensen met een hoger BMI lagere vitamine D spiegels hadden. Leeftijd, seizoen en geslacht werden ook bevonden invloed te hebben op serum 1,25(OH)(2)D.

Vitamine D is geen echte vitamine, maar eerder een vitamine-steroïde welke gedacht is een rol te spelen in de preventie van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, multiple sclerose en andere ziekten. Het is waarschijnlijk geen toeval dat obesitas ook een risico factor is voor vele van deze ziekten.

Vitamine D is nodig voor de regulatie van calcium. Studies hebben uitgewezen dat calcium tekorten de productie van synthase verhogen, een enzym dat calorieën in vet omzet. Het is bewezen dat calcium tekorten de synthase productie tot wel 500 procent kan verhogen. Vitamine D is ook bewezen een rol te spelen in de regulatie van bloedsuikerspiegels; een goede bloedsuiker regulatie is nodig voor het behouden van een gezond gewicht.

Vitamine D is geproduceerd uit zonlicht en word omgezet tot verscheidene metabolieten. Het word opgeslagen in vetweefsel. Volgens Lagunova kunnen obese mensen waarschijnlijk evenveel Vitamine D aanmaken als anderen; maar, omdat het opgeslagen is in vet, kan het minder toegankelijk zijn. Dit kan leiden tot een lagere circulerende Vitamine D spiegel.

Een voorgaande studie uitgevoerd door de Arts en MPH Shalamar Sibley, een assistent-professor Geneeskunde aan de University of Minnesota, wees uit dat mensen met hogere Vitamine D niveaus aan het begin van hun gewichtsverlies-dieet meer gewicht verloren dan zij met lagere niveaus. De studie onderzocht de Vitamine D niveaus van 38 mannen en vrouwen met overgewicht voor en na het volgen van een 11 weken lang calorie-gecontroleerd dieet. De Vitamine D niveaus aan het begin van het dieet waren een accurate predictor van gewichtsverlies… zij met hogere Vitamine D niveaus verloren meer gewicht. Het werd bevonden dat voor elke nanogram Vitamine D hoger in de predictor, een halve pond meer gewicht verloren werd.

Vijf-en-zeventig of meer procent van het Amerikaanse volk, tiener en ouder, hebben een Vitamine D tekort, volgens een recent onderzoek gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. Volgens de Gallup-Healthways Well-Being Index, zijn 26.5% van de Amerikanen obees. Meer onderzoek moet uitwijzen wat de exacte rol is van Vitamine D in obesitas en gewichtsverlies en de mogelijkheid dat een verhoogde inname van Vitamine D (door middel van supplementen en/of meer blootstelling aan zonlicht) een grote rol kan spelen in het behalen en behouden van een gezond gewicht.

Share:

2 comments

 1. Ik kom er zo langzamerhand achter dat je een voedings alchemist moet zijn om alle acties en reacties in je lichaam te kunnen begrijpen om zodoende erachter te komen wat het specifieke tekort is waardoor het lichaam niet optimaal functioneert.
  Ik laat alles dat ik de afgelopen tijd gelezen en bestudeert heb even voor wat het is, geniet van de zon en start gewoon weer met het in ketose brengen ( in een staat van optimale vetverbranding)van mijn lichaam.
  Immers op het insuline hormoon is invloed uit te oefenen en wat eraan bijdraagt een gewenst resultaat te bereiken. Alles wat ik verder op mijn weg tegenkom zal dan aandacht krijgen.

 2. Mijn vriend was 2 jaar lang ernstig vermoeid, men dacht dat hij Chronisch vermoeid was.
  CVS dus. uiteindelijk bleek hij een ernstig vitamine D tekort te hebben.
  Hij knapte op binnen 1 week tijd, omdat hij grote doseringen vitamine D kreeg.
  Onvoorstelbaar, hij sport weer (fanatiek) en kan alles weer aan.

Geef een reactie