Rauwe cacao poeder – bron van vitamines, mineralen en gelukzaligheid

Rauwe cacao poeder is puur natuur, heeft een intense en volle smaak en is rijk aan goede voedingsstoffen die onze gezondheid ondersteunen. Eigenlijk mag rauwe cacao poeder niet in je keukenkastje ontbreken, niet in de laatste plaats omdat je er heerlijke smoothies en chocolaatjes mee kunt maken die veel energie geven en je gelukzalig laten voelen.

Waarom rauwe cacao poeder in plaats van gewone chocolade en cacao?

Er zijn maar weinig mensen die niet van chocolade houden. Dit komt omdat de in de chocolade aanwezige cacao de smaakpapillen verwent en PEA (fenylethylamine) en anandamide bevat, twee stofjes die een aangenaam en prettig gevoel geven. Toch kun je de meeste chocolade die in de winkels verkrijgbaar is beter niet kopen, want ze bevatten meestal slechts een kleine hoeveelheid cacao en in plaats daarvan een heleboel suiker en melk. Bovendien is gewone cacao vrijwel altijd verhit geweest, waardoor de goede voedingsstoffen grotendeels verloren zijn gegaan.

rauwe cacao poeder

Rauwe cacao poeder is cacao in zijn puurste vorm en in tegenstelling tot gewone cacao en chocolade dus niet geraffineerd. Omdat rauwe cacao poeder geen suiker en melk bevat is het wel iets minder zoet dan gewone chocolade en cacao, maar de smaak is een stuk intenser waardoor je er eigenlijk veel meer van geniet. Bovendien is rauwe cacao poeder op lage temperatuur verwerkt, waardoor alle goede voedingsstoffen nog volop in de cacao aanwezig zijn.

Rauwe cacao poeder bevat talloze vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren die een zeer langdurig verzadigd gevoel geven en daardoor gewichtsverlies ondersteunen. Daarnaast is rauwe cacao poeder zeer rijk aan magnesium (het is zelfs de rijkste voedingsbron van magnesium op aarde), een mineraal dat essentieel is voor een goede gezondheid en veel energie geeft. Ook bevat rauwe cacao een hoge concentratie van de eerdergenoemde stofje PEA (fenylethylamine), de “love drug” die  het libido verhoogt, energie geeft, alert maakt en de concentratie verbetert en anandamide, een stofje dat een prettig gevoel geeft en het humeur verbetert. Ook is rauwe cacao poeder rijk aan antioxidanten (flavonoïdes), ijzer, chroom, mangaan, zink, koper, vitamine C, omega-6 vetzuren en nog veel meer…. Omdat rauwe cacao zo’n hoge voedingswaarde heeft wordt het terecht een superfood genoemd!

Is rauwe cacao poeder voor iedereen geschikt?

Vaak hoor je dat je beter niet teveel rauwe cacao poeder kunt eten als je zwanger bent, borstvoeding geeft, een hoge bloeddruk hebt of aan angststoornissen of diabetes lijdt. Het klopt dat rauwe cacao poeder theobromine bevat, een stof die gelijkenissen vertoont met cafeïne. Echter, aangezien het stimulerend effect van theobromine zeer beperkt is kan iedereen, dus ook zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die aan angststoornissen lijden, zonder problemen rauwe cacao eten, zolang ze de dagelijkse aanbevolen maximale dosering van 6 theelepels maar niet overschrijden. Ook mensen die aan diabetes lijden kunnen meestal zonder problemen rauwe cacao eten, want rauwe cacao poeder bevat geen suiker en melk en houdt de bloedsuikerspiegel dus stabiel. Daarnaast heeft rauwe cacao een aantoonbaar bloeddrukverlagende werking (o.a. Fraga, 2005)

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van rauwe cacao poeder?

Rauwe cacao poeder is enorm veelzijdig in gebruik. Roer een paar theelepels rauwe cacao poeder door je favoriete smoothie, notenmelk of sap, of geef er je toetje een rijke chocoladesmaak mee. Daarnaast kan rauwe cacao poeder gebruikt worden als ingrediënt voor allerlei lekkernijen en snacks, zoals chocoladetaartjes, rauwe chocolaatjes en chocolade ijsjes. Kortom, met rauwe cacao poeder kan het smulfestijn pas echt beginnen!

Share:

6 comments

  1. Hartelijk dank voor dit super artikel over cacao! Ik heb sinds enkele maanden het heilzame effect van dit poeder ontdekt en gebruik het regelmatig in gerechten en drankjes. Super tip om het ook in een smoothie te gebruiken!

  2. Maar waar koop je de rauwe cacao poeder???

  3. Hoi Jesse, een paar maanden geleden las ik voor het eerst dit artikel en ben gestart met het gebruik van rauwe cacao. Ik meen me te herinneren dat er toendertijd ook aangegeven werd rauwe cacao door de koffie te kunnen doen (of door hete amandelmelk bv). Nu lees ik de laatste tijd steeds meer dat je rauwe cacao niet moet verhitten om de goede eigenschappen niet verloren te laten gaan. Hoe zit dat met warme dranken? Kun jij hier helderheid over geven, want ik kom er niet echt uit… Dank!

  4. Goedemorgen, Waar is de dagelijkse maximale dosering eigenlijk op gebaseerd? Zijn daar ook onderzoeken van?

  5. haay waar kun je dat halen hmmmm

  6. PURE KAKAW daar koop ik mijn pure rauwe cacao

Geef een reactie