Recensie boek ‘Wat Angelina niet wist over kanker, maar wel had moeten weten’

Dit is de titel van een boek geschreven door bedrijfskundig ingenieur, gezondheidscoach en onderzoeker Ard Pisa op basis van wetenschappelijke kankeronderzoeken van wijlen dr. Otto Warburg en professor Brian Peskin. Volgens het boek is de oorzaak van volksvijand nummer 1, kanker, al sinds 1926 bekend, maar wil de kankerindustrie, met een farmaceutische omzet van honderden miljarden, er niets van weten. De auteur heeft als missie om dit gedachtegoed te delen en zo mensen beter voor te lichten over de ziekte en preventie. We zijn gaan geloven dat als we geen chemokuren krijgen, we per definitie geen overlevingskansen meer hebben. Iets wat Pisa ontkracht in het boek met de hulp van wetenschappelijk onderzoek van dr. Warburg. Ook haalt Pisa andere experts aan zoals uitspraken van kankeronderzoeker en autoriteit op dit gebied, prof. dr. René Bernards van het Antoni van leeuwenhoek in Amsterdam uit een interview in de Telegraaf op 13 april 2013. Uitspraken als ‘75% van alle kankermedicijnen werkt niet’ en ‘Jaarlijks geeft de wereld 49 miljoen dollar uit aan kankermedicijnen. Daarvan wordt 37 miljard dollar gebruikt om patiënten alleen maar zieker te maken, in plaats van beter. Want je hebt wel de ellendige bijwerkingen, maar je hebt geen baat.’

Wat Angelina niet wist over kanker, maar wel had moeten weten

Dat zijn misschien schokkende uitspraken en die zul je in het boek meer lezen, maar wat Pisa eigenlijk doet is informeren op basis van allerlei boeken en gedegen onderzoeken van experts en wetenschappers. Hij vertelt in duidelijke taal wat kanker nu eigenlijk is, wat de hoofdoorzaak is, hoe schadelijk chemotherapie is en hoe jezelf maximaal te beschermen tegen de ontwikkeling van kanker. Al zijn er talloze suboorzaken de hoofdoorzaak, volgens het boek, is zuurstoftekort op cellulair niveau. Professor Brian Peskin zei in 2013: ‘Stop zowel voor als na de kanker geen vergif meer in je lichaam, maar meer zuurstof.’ Het boek leert je verder over het belang van natuurzuivere voeding, lichamelijke activiteit en emotioneel welzijn bij het voorkomen van kanker. De informatie in dit boek is vooral bedoeld ter voorkoming van kanker. Patiënten of mensen tijdens een herstelperiode adviseert de auteur om de inhoud van het boek te bespreken met de behandelend arts. Het gaat Pisa om de krachten bundelen als we de strijd willen winnen tegen de welvaartsziekten zoals kanker. Het is een oproep voor samenwerking tussen de reguliere en aanvullende gezondheidszorg om samen het verschil te maken. De groeicijfers van kanker liegen er niet om, in de afgelopen decennia is het aantal nieuwe kankergevallen in Nederland met bijna 40% gestegen en in België met maar liefst 87%. Er is dus duidelijk een andere aanpak nodig om deze ziekte te voorkomen.

‘Het gaat erom wie wie gelooft en de moed heeft het verschil te maken om kanker te kunnen stoppen door zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen’, aldus de auteur. Door onze opvoeding, toenemende druk in de maatschappij en gewoontepatronen handelen we vaak niet naar het creëren van balans op het gebied van voedselinname, voldoende beweging en emotioneel welzijn. Veel mensen laten zich leven, kiezen voor gemak, zijn chronisch moe, gespannen, gebruiken drank of sigaretten om geen emoties te hoeven voelen en kiezen vaak voeding als maagvulling, voedsel dat weinig bijdraagt aan de gezondheid. Daarin is nog een grote slag te maken.

Top 5 inzichten uit het boek

1. De hoofdoorzaak van Kanker is een te lage zuurstofdruk (zuurstoftekort) in de cel.
Een kwaadaardige kankertumor bestaat uit cellen waarvan de celademhaling en dus het gebruik van zuurstof onomkeerbaar is beschadigd. Een optimaal werkende cel heeft een juiste menging nodig van zuurstof en voedingsstoffen. Kanker heeft veel secundaire oorzaken (meer dan andere ziekten), maar iedere secundaire oorzaak van kanker, het maakt niet uit welke, brengt de toestand van de primaire oorzaak teweeg: een tekort aan zuurstof in de cel.

2. Geraffineerde koolhydraten (suikers) zijn de brandstof van kanker.
Wanneer de zuurstofdruk zover is gedaald dat de celademhaling kapot is, wordt de normale celademhaling door een energieproductie via het gebruik van suiker vervangen. Met andere woorden koolhydraten (suikers) worden in plaats van eiwitten of vetten gebruikt als de belangrijkste brandstof van kanker. De cel blijft leven door gebruik te maken van suiker in plaats van gebruik te maken van zuurstof. Kankercellen groeien dus met koolhydraten als brandstof. Zorg dus dat je eiwitten en natuurlijke vetten tot de basis van je voedingspatroon maakt. En laat bewerkte suikers achterwege.

3. Mineralen zijn erg belangrijk voor de functie van de celademhaling (zuurstoftransport).
En voor een goede werking van ons afweersysteem. Vooral koper, ijzer, borium, chroom, magnesium, mangaan, selenium en zink. Als er een tekort bestaat aan mineralen, die voor het zuurstofgebruik nodig zijn, kan het zuurstoftransport niet optimaal plaatsvinden. Als de celademhaling enigszins beperkt is kan het toevoegen van deze mineralen (via voeding, superfoods of supplementen) dit snel verhelpen.

4. Het mineraal ijzer is van cruciaal belang in het lichaam.
Het belang van ijzer (gevonden in eiwitten) is cruciaal voor een goed zuurstoftransport in het lichaam. Meer dan 30% van de kankerpatiënten lijdt aan bloedarmoede. Bloedarmoede verhoogt het risico om aan kanker te overlijden met 65%!

5. Bewerkt voedsel met chemische toevoegingen schaadt lichaamscellen.
Het lichaam kan niets met bewerkt voedsel waar bijvoorbeeld conserveringsmiddelen, kunstmatige zoetstoffen, hormonen en mogelijk kankerverwekkende stoffen inzitten. Het wordt afgevoerd naar een plek in het lichaam waar het het minste kwaad kan en bouwt er lagen vet omheen om het te isoleren, waardoor de zogenaamde zwembanden e.d. ontstaan.

Wat Angelina niet wist over kanker, maar wel had moeten weten. We zijn het allemaal gaan geloven…’ van Ard Pisa kun je hier bestellen

Share:

18 comments

 1. Lijkt me een goed boek. Ik kan er zo boos over worden dat deze informatie niet openbaar wordt gemaakt. Bv dat suiker kanker voedt, waarom weet niemand dat?? ik vind dat zo raar.

 2. De (huis)artsen zouden massaal aan bijscholing moeten doen over gezonde voeding en de gezondheidswinst die je daarmee behaalt. Onbegrijpelijk dat dat (nog) niet gebeurt.

 3. Dorien. Ik ben me meer gaan verdiepen in wat we allemaal voor toegevoegde troep binnen krijgen,het is toch schandalig dat de voedingsindustrie maar doorgaat met ons te vergiftigen, wat dat gebeurt gewoon,en de farmaseutiche industrie maakt ons ook van alles wijs.zoveel mogelijk pillen aansmeren bij bezoek aan artsen, die pillen maken ons alleen maar zieker, dat is ook de bedoeling van de deze groep.verdienen over de rug van onze gezondheid. Enzo kan ik nog wel een poosje door gaan , neem niet alles voor waar aan. Onderzoek zelf, en maak een keuze wat je daarmee wil. Gr Dorien

 4. Ik heb je boek: Voor altijd jong’ al snel aangekocht toen het te koop was.
  Het is een super goed boek, enkel zijn de gerechten niet zo gemakkelijk te maken.
  En wat mag er gegeten worden wanneer iemand medicijnen moet innemen?
  En wanneer we uit eten gaan is dat niet makkelijk.

  Vriendelijke groeten!

 5. . Een kwaadaardige kankertumor bestaat uit cellen waarvan de celademhaling en dus het gebruik van zuurstof onomkeerbaar is beschadigd.
  .Wanneer de zuurstofdruk zover is gedaald dat de celademhaling kapot is, wordt de normale celademhaling door een energieproductie via het gebruik van suiker vervangen.
  . Mineralen zijn erg belangrijk voor de functie van de celademhaling (zuurstoftransport) als – ijzer, borium, chroom, magnesium, mangaan, selenium en zink.
  . Het lichaam kan niets met bewerkt voedsel als conserveringsmiddelen, kunstmatige zoetstoffen, waar kankerverwekkende stoffen inzitten. Het wordt afgevoerd naar een plek in het lichaam waar het minste kwaad kan en bouwt er lagen vet omheen om het te isoleren, waardoor de zogenaamde zwembanden e.d. ontstaan.
  Zo dat is wat. Het is moeite waard om eens goed naadenken

 6. Het belangrijkste wordt hier nog niet eens genoemd, namelijk het gebruik van industrieel vet, plantaardig vet of ook wel transvet.

  Deze zorgen ervoor dat zuurstof niet meer naar de cel kan worden getransporteerd.

  Aanrader: Frits van der Blom (Gezond verstand avonden)

 7. Jesse vlgs mij staat er een schrijfout in aan kanker wordt geen 49 miljoen maar miljard uitgegeven….lijkt mij, goed stuk btw en leuk dat je dit oppakt
  als we idd gezond zouden leven zouden we geen begrotingstekort meer hebben..
  Wim

 8. Hallo, ik ben Laura van der voort, mijn hobby is gezondheid en voeding. Sinds ik 10 jaar geleden fysiek helemaal onderuit ben gegaan door allerlei allergieen en een totaal toxisch overbelast lichaam, heb ik besloten mijn gezondheid in eigen hand te nemen en me te verdiepen in de relatie gezondheid en voeding. Ik wil nog iets waardevols toevoegen aan al deze geweldige informatie.
  Ik heb n.l. een verslag gelezen van een biochemicus (waarvan ik helaas de naam niet meer weet, want ik ben het artikel kwijt (het kwam uit een vaktijdschrift Natuurgeneeskunde) zij schrijft over het belang van suikers uit groente en fruit voor de informatie overdracht tussen cellen en met name de cellen die zuurstofarme (afval) cellen detacteren en zorgen dat ze herkend worden (door ze van een eiwit ‘hoedje’ te voorzien) waardoor ze door de opruimcellen zichtbaar zijn en vervolgens netjes worden opgeruimd (want afvalcellen horen nu eenmaal bij het lichaam). Er is één belangrijke voorwaarde voor de aanwezigheid van deze suikers n.l. dat de de groenten/het fruit genoeg suikers heeft kunnen vergaren door een natuurlijke manier rijping. Als je je groenten en fruit alleen maar van de supermarkt eet, krijg je niet voldoende suikers binnen, deze bevatten maar 1/3 van deze suikers omdat veel van de groenten/ het fruit niet rijp de supermarkt binnenkomt. De overheid zou regels moeten hanteren zodat onze supermarkten verplicht worden om natuurlijk gerijpt voedsel te verkopen. Zolang dat niet zo is; koop zoveel mogelijk seizoens groenten, het liefst van eigen bodem, eet tenminste elke dag 2 stuks fruit biologisch (de rest voor de lekker erbij) en 200 gram groenten biologisch (diepvries is vaak goedkoop en check de aanbiedingen). Om de opruimcellen niet teveel werk te geven, eet geen geraffineerde suikers of stropen, geen bewerkt voedsel (dus helaas niet meer kopen bij de AH to go of de Shell stations en consorten) want zelfs in de verpakte broodjes zitten veel smaakversterkers en andere systeem(lichaam) belastende ingrediënten. Gooi liever je tas vol met noten, stukken kaas (geitenkaas of mozzarella) stukken komkommer, snoeptomaatjes, wortels e.a. rauwkost, zalm, avocado’s, vijgen, fruit, gekookte eieren, rijswafels, dat soort voedsel, zodat je altijd wat bij je hebt als je onderweg bent. Let op, in vrijwel alle zoutjes, bouillons, sauzen en soepen zit MSG, dit product is naast aspartaam (en natuurlijk geraffineerde suiker) het meest belastende ingrediënt wat er bestaat! Dus soep eten buiten de deur? Ik doe het niet meer helaas. Vraag in het restaurant waar je eet of er MSG (ook wel Ve-tsin, MNG of E621) in het eten zit, ze kunnen het er vaak makkelijk uit laten of je een gerecht aanbevelen waar het niet inzit. Resultaat; een gezond, slank lichaam, een mooie huid, een jonger uiterlijk en een langer en gezonder leven!!
  Laura van der Voort

 9. @nathalie “Bv dat suiker kanker voedt, waarom weet niemand dat?? ” Weet je wat het rare is? Het is wél bekend. Althans, wel bij de oncoloog van … mijn hond. Omdat kennelijk veel honden gek zijn op brood (die van ons had een ‘stokbrood tic’) is dat nadrukkelijk ter sprake gebracht, nog vóór het begin van de behandelingen: NIET geven, want …
  (We moesten helaas overgaan tot chemo vanwege de agressiviteit van de kanker, maar wél waar mogelijk ondersteund met natuurlijke middelen. Alles trouwens volledig in overleg met de oncoloog!)

  Overigens wordt in medische opleidingen (zowel voor mensen als voor dieren) nagenoeg geen aandacht gegeven aan het belang van (kwalitatief goede) voeding voor de gezondheid.
  Jaren geleden werd het enige (!) voedingscollege bij de dierenartsenopleiding verzorgd door een vertegenwoordiger van een brokkenfabrikant.
  Bij de opleidingen voor mensendokters zal het naar ik vrees nauwelijks beter zijn. 🙁

 10. Nadat mijn broer na een beenmergtransplantatie in opvolging van diverse chemokuren uitbehandeld was en ‘genezen’ werd verklaard van non-hodgkin, nu 13 jaar geleden, bleek zijn gezondheid ernstig geschaad door alle behandelingen. Naast speekselverlies, spijsverteringsproblemen, hoornvliesbeschadiging (2 operaties gehad), zenuwbeschadiging in de benen waardoor veel pijn, krachtverlies, nog steeds mager en zwak heeft hij ernstig smaakverlies. De oncoloog raadde hem aan extra suiker te nemen, wit brood te eten (omdat het licht verteerbaar is), witte rijst, ga zo maar door en let op: cola te drinken! Ik wist niet wat ik hoorde dat deze adviezen afkomstig zijn van een specialist/oncoloog maar het is echt zo! Mijn broer voegt zodoende aan een kopje koffie zo 4 scheppen suiker toe anders smaakt het vies. De smaak is nl. vervormd. Helaas staat mijn broer niet open voor wel gezonde adviezen. Hij vertrouwt de specialist!

  Aan Jesse heb ik een vraag:
  Het boek van prof. Peskin heb ik gelezen. Maar terwijl wij Omega 3 voor zover ik weet binnen horen te krijgen tov Omega 6 in de verhouding 2:1 zegt Prof. Peskin precies het omgekeerde. Dat brengt mij in verwarring. Kun je hier iets voer zeggen?

 11. Hai ikheb je een privé bericht gestuurd op fb helaas geen response:-((((
  Ik snap dat je commercieel ben … We moeten allemaal leven en ben zelf ondernemer geweest, maar ik zou het toch netjes vinden als je zou reageren. Ook als je geen oplossing hebt

 12. Mee eens. Allemaal super intereressant.. Garanties heb je nooit. Idd. Commercieell Iedereen wil gezond zijn en gezond oud worden. Gaat er om hoe. Een ding is zeker, je hebt niets in de hand..Hoe gezond je ook leeft…Toch geïnteresseerd..

 13. Ook ik ben bezig met zoeken naar de best en gezondste manieren van eten. Maar ik ben nu totaal in de war. Wat vandaag gezond is, blijkt morgen weer de grootste rommel of kankerverwekkende ingrediënten te bezitten. Ik neem zelf bijna dagelijks, naast mijn gewone kost, wat takjes verse peterselie, kurkuma in het eten en een glas kamillethee, en chiazaadjes in drinkyoghurt. Men zegt en heb ik gelezen, dat dat heel gezond is. Laat ik maar het beste hopen dat dat inderdaad zo is……..

 14. In 1931 kreeg Otto Heinrich Warburg een Nobelprijs voor de geneeskunde. Hij deed onderzoek naar het verschil tussen gezonde lichaamscellen en kankercellen. Hij ontdekte hoe een lichaamscel kon veranderen in een kankercel en dat kankercellen suiker nodig hebben om te groeien.
  Zó lang is dit al bekend…..!

 15. Wat zou het mooi zijn als er door het land lezingen over het grachtengoed van Otto Warburg en Brain Peskin gegeven zouden worden

 16. waarom hoor ik niemand hier praten over onze Nederlands dokte Moerman die dit alles zelf heeft onderzocht in de jaren dertig maar door het Kon. Wilhelminafonds belachelijk is gemaakt en kapot geschreven.

 17. Waarom hoor ik niemand schrijven over onze Nederlandse dokter Moerman die al in de jaren dertig heeft uitgezocht hoe kanker ontstond maar door Het Kon. Wilhelminafonds belachelijk is gemaakt en kapot geschreven?

Geef een reactie