Selenium in voeding: een natuurlijke manier om het risico op kanker te verkleinen

Een van de meest effectieve natuurlijke manieren om kanker te voorkomen en te bestrijden is een gezond en gevarieerd voedingspatroon waarin alle essentiële vitamines en mineralen niet mogen ontbreken. Selenium is een voorbeeld van een belangrijke stof waar velen niet genoeg van binnenkrijgen. Dit mineraal heeft in veel wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het verschillende soorten kanker kan weren en remmen, zoals borstkanker, slokdarmkanker, prostaatkanker, leverkanker en blaaskanker. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium bedraagt 200 microgram, maar de meeste Nederlanders mogen van geluk spreken als ze dagelijks 100 microgram via hun voeding binnen krijgen, en volgens het Amerikaanse stichting Life Extension Foundation’s Disease Prevention and Treatment halen veel Amerikanen zelfs 60 microgram per dag niet. Daarom kan het verstandig zijn om nog eens na te gaan of je voedingspatroon wel voldoende selenium bevat.

De bijzondere eigenschappen van selenium

Selenium werd vroeger vooral in medicijnen gestopt die helpen ter behandeling van roos, maar wetenschappers weten nu dat selenium veel belangrijker voor ons lichaam is dan we aanvankelijk dachten. Men heeft ontdekt dat selenium, met name als het ingenomen wordt in combinatie met vitamine C, vitamine E en bètacaroteen, een krachtig werkt bij het remmen van chemische reacties in het lichaam die vrije radicalen produceren. Vrije radicalen tasten het DNA aan, wat celdegeneratie tot gevolg heeft en wat op hun beurt weer kan leiden tot kanker. Selenium vertraagt ook de vermenigvuldiging van beschadigde DNA moleculen waardoor het tumorvorming afremt. Behalve dat selenium helpt om het ontstaan van kanker tegen te gaan hebben onderzoekers ook aangetoond dat het de ontwikkeling van kanker afremt in patiënten die deze ziekte reeds hebben. In een onderzoek dat in 1996 aan de Universiteit van Arizona werd uitgevoerd door Dr. Larry Clark werd aangetoond hoe effectief selenium kan zijn bij de bescherming tegen kanker. Aan het onderzoek namen 1300 ouderen deel. Bij de groep die zo’n zeven jaar lang dagelijks 200 microgram selenium kreeg toegediend verminderde het aantal kankergevallen met 42 procent ten opzichte van hen die een placebo kregen. Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association, werd de hoeveelheid sterfgevallen als gevolg van kanker bij de mensen die selenium innamen bijna gehalveerd. Alhoewel werd geconcludeerd dat het mineraal helpt ter bescherming van alle soorten kanker werkt het vooral krachtig tegen verschillende soorten prostaat-, darm- en longkanker.

Voedingsbronnen die veel selenium bevatten

Met een gezond voedingspatroon kun je ervoor zorgen dat je op een natuurlijke wijze veel selenium in je lichaam krijgt. De belangrijkste voedingsbronnen van dit buitengewoon essentiële mineraal zijn:

 • Knoflook
 • Uien
 • Broccoli
 • Asperges
 • Tomaten
 • Zaden
 • Champignons
 • Eidooiers
 • Noten
 • Vis en schaaldieren
 • Gevogelte (kip, eend, fazant, etc.)
 • Spiervlees, nieren en lever

selenium in voeding

Als je ervoor wil zorgen dat jouw groente zoveel mogelijk selenium bevat dan kun je het beste biologische groenten kopen, want een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat die gemiddeld meer selenium, vitamine E en bètacaroteen bevatten dan gewone groenten. Deze stoffen vormen samen de meest effectieve combinatie voor de bescherming tegen kanker volgens Burton Goldberg in zijn boek “Alternative Medicine”.

Wat je kunt doen als je een seleniumtekort wil aanvullen

Twijfel je of je via je voedingspatroon voldoende selenium binnen krijgt dan kun je ook overwegen supplementen te slikken. Mindell beveelt in zijn eerdergenoemde boek het gebruik van seleniumsuppletie erg aan, maar als je liever geen supplementen gebruikt dan is er ook nog een superfood dat een zeer rijke bron van selenium is: de paranoot (Bertholletia Excelsa), die in de seleniumrijke aarde groeit van centraal Brazilië. Alhoewel extreem hoge doseringen selenium schadelijk zijn voor het lichaam hoeven de meeste mensen niet bang te zijn voor een overdosis. Als je simpelweg voldoende biologische seleniumrijke voeding in je voedingspatroon hebt zitten en eventueel seleniumrijke superfoods neemt dan draag je voldoende bij om je risico op kanker te verminderen.

Dit is een samenvatting van het artikel “Selenium: een natuurlijke bron die helpt tegen kanker” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leert waarom selemium niet in ons voedingspatroon mag ontbreken, welke voedingsbronnen veel selenium bevatten en wat je kunt doen als je een seleniumtekort hebt.

Share:

7 comments

 1. Hurrah, that’s what I was seeking for, what a stuff!

  present here at this website, thanks admin of this web page.

 2. Lekkere noten

 3. Eet gevarieerd en eet veel kruiden uit de natuur en je krijgt veel goede stoffen voldoende binnen. Eet ook alleen eten die in de volle grond zijn gekweekt want dan heeft de plant voldoende stoffen die wij nodig hebben kunnen opnemen.

 4. Als je 3 para noten eet, zit je al aan je tax.
  Teveel geeft selenium vergiftiging!

 5. Ik eet maximaal 6 paranoten per dag. Ik heb gelezen dat dat de tax is.

 6. Wat zijn de symptomen van te veel selenium? Ik krijg meer binnen dan wat in de paar paranoten zit.

 7. Hoe weet ik wanneer ik te veel selenium binnen krijg? Als ik zie waar het allemaal in zit moet ik per dag wel op het dubbele zoniet tripple zitten. Wat zijn de symptomen van een teveel selenium?

Geef een reactie