Zijn Soja Yoghurt en Soja Melk gezond? Uitleg achtergrond en risico’s

Ralph Moorman (links) en ik geven je in deze video de feiten en fabels omtrent Soja producten, zoals soja yoghurt en soja melk.

 • Hoe wordt soja bewerkt?
 • Welke 3 factoren moet ik rekening mee houden als ik voor soja ga kiezen?
 • Is soja melk een goed alternatief voor koemelk? Is soja yoghurt gezond?
 • Wat is goed aan soja?
 • Welke soorten soja producten zijn wel goed en welke niet?
Share:

13 comments

 1. Hoi Jesse,

  Ik ben altijd erg benieuwd naar de informatie die je op je site zegt..
  Helaas heb ik regelmatig problemen met het afspelen van de video’s (computer begint wat gedateerd te raken), is het een idee om korte samenvattingen met daarin de belangrijkste punten op de pagina te plaatsen?
  Handig voor mensen die hetzelfde euvel hebben als ik, of die het prettiger vinden om te lezen..?

  Groetjes
  Eefje

 2. Beste Jesse,

  sinds kort weet ik dat ik lactoze intolerant ben. nu raad de dieetiste mij aan om soya te gaan gebruiken, als melk vervanger (2 glazen exstra calcium). maar voor dat ik naar de dieetiste volgde ik al je mailtjes en video’s. en omdat dit goed geargumenteerd word wil ik graag jou theorie blijven uit voeren. maar ik weet niet hoe dat moet en voldoende aan mijn calcium en vitamines te komen.zou je dat kunnen uitleggen? nu gebruik is vaak kokos melk in gerechten. waarbij melk moet. dus kwa eten maken geen probleem.

 3. Dank Jesse en Ralph voor meer duidelijk hierin!

  Ik ben laatste tijd zoekende geweest en heb veel om me heen gevraagd.
  Dat het geen goed alternatief was, heeft de vriendelijke Juice man bij de Chocolate club te Amsterdam al in kunnen overtuigen.
  En zovelen die denken dat het een goed alternatief voor melk is en denken goed bezig te zijn! Not yet…

  Het waarom wordt door jullie goed uitgelegd, dit helpt mij weer om makkelijk te kunnen informeren & delen met vele anderen.

  Thanks! Kaja

  PS Eefje, het ligt niet helemaal aan je gedateerde computer, mijne had er in ‘t begin ook wat problemen mee. Geluid was goed maar beeld ging vertraagd mee.

 4. Onder welke categorie vallen de producten van alpro?

 5. Dag heren,
  Na het luisteren van jullie informatief video, wellicht is het belangrijk om te weten dat ik vandaag Alpro Soya heb gebeld en hebben mij verteld dat alleen Soya Yoghurt is gefermenteerd en de Alpro Soya light melk is niet gefermenteerd en het is niet slecht als de melk is niet gefermenteerd.
  De klachten van PMS en overgang wordt in deze video slecht belicht op westerse vrouwen, en Aziatische vrouwen komen ook bij kijken. Vergeet niet dat in Nederland grote aantal vrouwen uit het Midden Oosten en Afrika wonen, en daar hoor ik niets daarover, waarom niet?
  Het is inderdaad een ingewikkeld verhaal. Maar wat bedoelen jullie met Kleijne scheutjes of hoeveelheden?
  Ik verwacht precies maten te horen; bijv. een glas melk, …gram per dag enz.
  Daarbij, hoop ik ook dat de uitspraak van bepaalde termen wat duidelijker wordt, want ik heb nog mijn twijfel over het word F(v)ettiene zuur of zoiets? in afwachting van je reactie,

 6. Hoi Jesse,

  Hoe zit het met vlees? De dieren die we eten, worden veelal met soja gevoed…
  Groet,

  Hanneke

 7. Waar baseren jullie dit allemaal op?

 8. Ik vind wat overdreven dat het eten van soja producten niet zo gezond is, alles wat je veel eet is niet gezond alle producten heeft zijn voor en nadelen, ik ben in de tropen grootgebracht en heb aardig veel sojaproducten gegeten, ik heb niets van de nadelen ondervonden, je moet ook niet alleen soja producten gebruiken , je moet ook andere
  producten gaan gebruiken.

 9. Goed blog!
  Ik vraag me nu af hoe het zit met de proteine poeder die van soya is gemaakt. Hebben deze dezelfde nadelige effecten als soya zelf? Of zijn deze eruit gefilterd?

 10. Hoe kan je een opgroeiend kind (6)zonder caseïne en gluten gezond voeden? Ik ben een test gestart omdat ik geen ritalin of aanverwant wens te geven met gluten vrij en caseïne vrij dieet. Multi vitamine en 1000 mg visolie. Ze eet graag soja en drinkt de melk met smaakje graag. Het glutenvrij brood gaat redelijk. Ik zie wel degelijk verschil van enorm druk naar gewoon normaal gedrag. Er word van soja gezegd dat het kanker en hormonen beïnvloed. Maar koemelk is ook weer een gevaar. Hoe vind ik een gezonde balans zonder haar gezondheid te schaden? Dank U.

 11. Wat is er met het filmpje gebeurd? Het is niet meer af te spelen 🙁

Geef een reactie