Stress coping met ashwaganda

Ons leven wordt vandaag de dag vaak gekenmerkt door stress, die ontstaat door bijvoorbeeld emotionele tegenslagen, milieuvervuiling, ziekten, aandoeningen en slechte voeding. Deze stress put de essentiële voedingsstoffen in ons lichaam uit en zorgt ervoor dat diverse cellulaire elementen in onze organen en weefsels oxideren. Je kunt je lichaam een handje helpen met stress coping door ashwaganda te gebruiken. Dit rustgevende kruid wordt bovendien al duizenden jaren door verschillende volkeren overal ter wereld gebruikt omdat het je immuunsysteem versterkt, je geheugen opfrist en bijdraagt aan een algehele goede gezondheid.

De kracht van ashwaganda

Ashwaganda wordt ook vaak Indiase ginseng, winterkers of Withania Somnifera genoemd. Alhoewel ashwaganda voornamelijk in Noord-Amerika en Afrika groeit staat het vooral bekend vanwege het gebruik door de Ayurvedische geneeswijzen ter behandeling van talloze gezondheidsproblemen omdat het een krachtige anti-oxidant is. Ayurveda is een klassieke filosofie waarbij natuurlijke genezingsmethodes afkomstig uit India en het Verre Oosten centraal staan.

ashwaganda

Ashwaganda is bijzonder effectief bij de behandeling van chronische stress op het zenuwstelsel, die vroegtijdige veroudering tot gevolg kan hebben. In een onderzoek met proefdieren (Jain et al., Neuroprotective effects of Withania somnifera Dunn. in hippocampal sub-regions of female albino rat, 2001) werd aangetoond hoe krachtig ashwaganda hierbij is. Maar niet alleen proefdieren reageerden goed op toediening van ashwaganda, in het grootste onderzoek waarbij mensen waren betrokken werd aangetoond dat na het innemen van ashwaganda het cortisolgehalte met bijna 26% verminderde (een chronisch verhoogd cortisolgehalte is een teken van chronische stress en leidt tot ontstekingen en degeneratieve processen in het lichaam). Bovendien hadden de deelnemers een verlaagde nuchtere bloedsuikerspiegel en verbeterde lipideprofielpatronen. Andere onderzoeken hebben laten zien dat ashwaganda net zo effectief is bij de behandeling van angsten en depressies als bekende merkmedicijnen. Ashwaganda is overigens niet alleen een krachtige antioxidant, het is ook aangetoond dat het de groei van kankercellen afremt en kankercellen op een natuurlijke manier kan reguleren. Dit is dankzij de anti-angiogenische eigenschappen die ashwaganda heeft, waardoor kankercellen minder makkelijk nieuwe bloedvaten kunnen vormen die de groei van de kankercellen ondersteunen. In een onderzoek (Christina et al., Anticarcinogenic activity of Withania somnifera Dunal against Dalton’s ascitic lymphoma, 2004) werd aangetoond dat de levensduur bij proefdieren die aan lymfeklierkanker leden na toediening van ashwaganda aanzienlijk werd verlengd en dat het gewicht van de tumor in deze dieren afnam.

Hoe kun je ashwaganda onderdeel laten uitmaken van je voedingspatroon?

Als je ashwaganda gebruikt in combinatie met een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl dan bescherm je je lichaam optimaal tegen stress. Ashwaganda wordt in verschillende vormen verkocht: als gedroogde wortels, in de vorm van capsules en je kunt ze zelfs als plant kopen of ’s zomers kweken in je eigen tuin of op je balkon. Dit plantje gedijt het best in de volle zon in een zanderige grond. Je kunt de blaadjes van het plantje drogen of de verse wortels gebruiken en toevoegen aan je thee, groene smoothies, salades of verse sap. Ook zijn er in de betere natuurvoedingswinkels en online winkels biologische theesoorten te koop die dit heilzame kruid bevatten. Meestal wordt bij deze thee vermeld dat het een kalmerende werking heeft en je immuunsysteem en geheugen versterkt.

Dit is een samenvatting van het artikel “Ontstressen met ashwaganda” op de Superverbrander Methode ledenwebsite, waarin je leest wat ashwaganda is, waarom dit kruid zo goed helpt tegen stress, welke andere gezondheidsvoordelen het heeft en hoe je ashwaganda een onderdeel kan laten worden van je voedingspatroon.

Share:

1 comment

  1. Hallo,

    Na het lezen van het stuk over ashwaganda wil ik U vragen of ik dit stuk op onze Facebook pagina zou mogen plaatsen met U als bronvermelding. Wij zijn een reform drogist in Volendam waarbij heel veel mensen advies vragen over gezonde voeding, maar ook over het gebruik van supplementen. Wij werken veel samen met therapeuten. In de winkel zijn 200 soorten kruiden aanwezig. Jouw boeken worden uiteraard ook bij ons verkocht. Misschien vind je het leuk om eens een bezoek te brengen.

    Alvast bedankt,
    Mvg Marsha,
    Drogisterij de Boer.

Geef een reactie