Superfood recepten

Superfood recepten boek: De eerste in Nederland

“Superfood recepten”: het allereerste boek over superfood
Superfoods kunnen je helpen om een hoger gezondheidsniveau te bereiken. Superfood heeft in vergelijking met andere natuurlijke voedingsmiddelen wel vier, tot vijftien en soms wel honderd keer meer voedingswaarde. Door superfoods te eten krijgt je lichaam via dezelfde hoeveelheid eten dus veel meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere nutriënten binnen. Zelfs zoveel mineralen dat het niet alleen een voedende, maar ook een helende werking heeft. Ze voeden ons lichaam op celniveau. Maar welke bessen, zaden, algen of granen kies je voor welk health-doel? En hoe kunnen ze het verschil maken in je gezondheid en energie? Samen met superfoodkok Annemieke de Kroon helpt Jesse je door de superfood-bomen het bos te vinden in zijn nieuwe boek Superfood recepten, Heerlijke gerechten, 100% natuurlijk en supergezond voor iedereen! Het eerste boek over superfood met daarin natuurlijk ook heel veel snel te bereiden recepten, omdat gezond eten echt een feestje mag zijn.

Superfood recepten

Hype
Hier is de gezonde en heilzame werking van superfood pas net ontdekt, maar in de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen worden deze natuurlijke voedingsmiddelen al duizenden jaren gegeten. Deze stroming is dus zeker geen trend die weer voorbij zal vliegen, het is een blijvende gezonde ontwikkeling.

Waarom superfood?
De kant-en-klaar maaltijden en ander gemaksvoedsel hebben ons lichaam jarenlang niet gevoed, maar juist gezorgd voor tekorten in ons lijf. Ook veel andere voeding uit de supermarkt bestaat uit lege calorieën, kunstmatige suikers, transvetten en kleur- en smaakstoffen. Om dit te verwerken moet je lichaam veel harder werken om gezond te blijven. Bovendien bleek uit onderzoek van de Universiteit Wageningen dat de voedingswaarde van ‘gewone’ -dus niet-biologische- groenten tussen 1945 en 1995 maar liefst 74% gedaald is. Dit komt waarschijnlijk door jarenlange lucht- en bodemverontreiniging, het gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar ook door het sneller en vroeger oogsten is de voedingswaarde een heel stuk lager dan vijftig jaar geleden. Je moet tegenwoordig dus veel meer groenten eten om dezelfde voedingswaarde binnen te krijgen als een halve eeuw geleden. Met superfoods kun je in korte tijd die achterstanden inhalen. Wat je met ‘gewoon’ gezond en zelfs biologisch eten niet zo snel bereikt, krijg je met superfoods wel voor elkaar: een nieuwe gezonde balans in je lichaam.

Tekorten in het lichaam
Gezondheid is veel meer dan de afwezigheid van ziekte. Functioneren lichaam en geest optimaal? Heb je een sterk immuunsysteem zodat je, als er een griepje langskomt, je geen zorgen hoeft te maken? Gezondheid zit ook in de samenstelling van je lichaam, de gezonde reserves die je hebt, waardoor je veel aankunt. Wanneer je lichaam niet de bouwstoffen krijgt waar het eigenlijk behoefte aan heeft, leidt dit op den duur tot tekorten die niet zo gemakkelijk meer zijn goed te maken. En voedingsdeficiënties zijn de primaire oorzaak van veel ziektes en ongemakken. Een veelvoorkomend tekort, o.a. bij vegetariërs, is de ‘energie’ vitamine B12. Dit leidt tot allerlei ongemakken zoals vermoeidheid, een wazig gevoel in het hoofd, stemmingswisselingen en een gebrek aan motivatie. Wanneer een vrouw die vitamine B12 tekort komt borstvoeding geeft, heeft haar baby een grotere kans op groeiproblemen en ontwikkelingsachterstanden (Division of Hematology, Department of Medicine, University of Colorado Health Sciences Center Denver 2004). Er zijn allerlei superfoods waarmee je B-tekorten kunt aanvullen zoals spirulina tabletten (Department of Health Science, Kochi Women’s University, Kochi 1999). Vitamine B12 echter kan je alleen vinden in vlees, vis en eieren, of een hoogwaardig natuurlijk voedingssupplement.

Je doel bereiken
Specifieke superfoods kunnen je helpen om verschillende health-doelen te bereiken. Afvallen, je huid verbeteren, meer energie, je lichaam ontgiften, het opbouwen van spiermassa, verhogen van je weerstand, verlagen van je bloeddruk en cholesterol, verhelpen van candida, lekkende darm of prikkelbare darmsyndroom, verjongen, ondersteuning voor kinderen, bij zwangerschap of als je veel sport en sterker glanzend haar en gezonde nagels. Het boek geeft, naast veel informatie, een overzicht van superfoods en hun werking, ook lees je precies welke je kiest voor jouw persoonlijke doelen en hoe je ze kunt gebruiken. Chiazaden, chlorella en kelpnoodles helpen bijvoorbeeld bij het afvallen terwijl maca en rauwe cacao je een energieboost geven.

Groene smoothieboost
Wil je alvast een supergezonde groene smoothie proberen? In deze variatie uit het Superfoodrecepten boek zit macapoeder, gemaakt van een knolgewas uit Peru dat veel vitamines, mineralen, enzymen en essentiële aminozuren bevat. Het kan helpen bij een te hoge bloedruk, een disbalans in de hormonen, het versterken van het immuunsysteem en geeft heel veel energie. Ook zit er bananenpoeder in, een natuurlijke zoetstof met caroteen, vitamine C en B6, vezels en kalium.

Ingrediënten:

 • 400 ml water
 • 150 gr gewassen spinazie
 • 150 gr verse ananas
 • 1 handje aardbeien (kroontjes eraf)
 • ½ eetlepel banaanpoeder
 • 1 theelepel macapoeder

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een egale smoothie hebt gekregen.

Lees alvast de eerste hoofdstukken van dit boek
Het boek ligt 8 oktober in de winkels, maar je kunt nu vast de eerste hoofdstukken downloaden via deze link.

Share:

5 comments

 1. Dat gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte is, is een gedachte die aan het opkomen is. En met je eten heb je zo een direct invloed op je gezondheid…

 2. Hallo Jesse,

  Ik heb je boek hier in handen en ben daar ook heel erg blij mee!
  Eindelijk eens in t Nederlands,ja ook die van David Wolfe,maar deze is mij toch
  handiger en er staan hele lekkere recepten in. mijn benieuwen hoe de brood smaakt en uberhaupt lukt om tot n brood te bakken.
  groeten…happy me.

 3. Heb het boek afgelopen weekend gekocht en al veel interessants gelezen, maar……………………. ik mis de paginanummering in het boek!!!!!!!!!!!!!!!! Wat een misser zeg! Het is vooral ontzettend lastig aangezien het vol met verwijzingen kriskras staat.

 4. Wat zijn de kosten van de hormoon analyse? Dat kan ik nergens vinden en dat is toch belangrijk.

 5. Het receptenboek heb ik besteld en betaald, waar blijft mijn receptenboek ?

Geef een reactie