Telomeren en Anti Aging – Invloed van voeding op veroudering

Biologisch gezien herstelt en vernieuwt het menselijk lichaam tot een bepaalde leeftijd (meestal tussen de 20 en 35 jaar) zich vanzelf. Daarna begint de fysieke veroudering, en een van de dingen die we zeker weten in het leven is dat we niet aan die veroudering ontkomen. We kunnen de veroudering wel vertragen, en telomeren spelen daarbij een belangrijke rol.
telomeres
Ons lichaam doorloopt een voortdurend proces van vernieuwing. Cellen maken een nieuwe kopie van zichzelf waarna de oude cel uiteindelijk zichzelf opruimt. Het belangrijkste onderdeel in dit proces is het kopiëren van de chromosomen. Telomeren zijn de laatste eindjes van een chromosoom, ofwel stukjes DNA aan het einde van een chromosoom dat eigenlijk werkt als opslagplaats van je genetische materiaal. Als je een chromosoom vergelijkt met een schoenveter, dan zijn de telomeren de plastic uiteindes van de schoenveter die ervoor zorgen dat de schoenveter niet gaat rafelen. Deze telomeren hebben dus een belangrijke functie: ze beschermen de chromosomen zodat deze kunnen blijven vernieuwen, waardoor we minder snel verouderen en beter zijn beschermd tegen ziektes.

Telomeren en eeuwig leven
Bij elke celdeling worden de telomeren steeds korter, totdat ze te kort worden en niet meer kunnen delen, op dat punt gaan de cellen dood. Hoe korter de telomeren worden, hoe minder bescherming de chromosomen hebben, het DNA loopt schade op, net als de veter die gaat rafelen als het plastic uiteinde slijt. Wanneer de lengte van de telomeren behouden zou blijven, dan kun je in principe eeuwig leven. De oorspronkelijke lengte van telomeren is genetisch bepaald. Maar hoe snel deze telomeren verkorten kunnen we absoluut zelf positief (maar ook negatief) beïnvloeden.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat verkorte telomeren de oorzaak zijn van biologische veroudering en bijdragen aan het ontstaan van ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, onvruchtbaarheid, sommige vormen van kanker en infectieziekten (Gavazzi & Krause, 2002). Dit maakt het beschermen van telomeren erg belangrijk. Voeding, stress, beweging en levensstijl zijn van invloed op de celdeling en dus de lengte van telomeren. Wanneer je ongezond leeft, verkorten je telomeren sneller en dit verhoogt het risico op ziektes en zal je eerder overlijden.

Invloeden op verkorting van telomeren
Er zijn verschillende bewezen invloeden op het verkortingsproces en dus het versnellen van veroudering.

 • Een ongezonde levensstijl kan het verkorten aanzienlijk versnellen, voornamelijk door de oxidatieve stress. Dit ontstaat als je te weinig antioxidanten in je lichaam hebt om de vrije radicalen te bestrijden. Hierdoor wordt beschadiging van weefsels en organen versneld waardoor de telomeren in hoger tempo verkorten. Dit komt veel voor bij mensen die roken, medicijnen slikken, veel alcohol drinken, veel in de zon zitten, te veel en te intensief sporten en suikerrijke en bewerkte voeding eten.
 • Suikers zijn in hoge mate verantwoordelijk voor een versnelling van het verouderingsproces. Als je suiker eet volgt er een stroom van chemische reacties die uiteindelijk mogelijk kunnen leiden tot chronische infectieziekten zoals aderverkalking, astma, artritis, nierfalen, tandvleesontstekingen en zenuwziekten (Wells-Knecht et al. 1995). Deze infectieziekten leiden op hun beurt weer tot oxidatieve stress in het lichaam, en dat versnelt het verouderingsproces.
 • Stress speelt ook een belangrijke rol bij veroudering. Onderzoekers aan de University of California hebben ontdekt dat chronische stress het verkortingsproces sterk kan versnellen (Nelson et al. 2011). Bij stress vinden er ontstekingsreacties plaat in het lichaam en maakt het cortisol aan. Dit zijn allemaal aspecten die de oxidatieve stress, en dus het verouderingsproces, in het lichaam verhogen (Flohé et al. 1995).
 • Uit onderzoek blijkt ook dat depressie zorgt voor het versnellen van celveroudering, hoe erger de mate van depressie, hoe korter de telomeren waren (J E Verhoeven, D Révész et al. gepubliceerd in Molecular Psychiatry, 2013).

Wat kun je doen om de verkorting van telomeren te vertragen?
Het goede nieuws: er zijn allerlei manieren om de verkorting af te remmen en veroudering te vertragen. Op dit moment vinden er vele onderzoeken plaats die zich bezig houden met deze vraag ‘hoe kan het verkortingsproces worden afgeremd’.

 • Gezonder leven
  Oxidatieve stress kan worden beperkt door zo gezond mogelijk te leven en zorgen dat je een gezond gewicht krijgt. De beste basis voor een lang en energiek leven is een gezond voedingspatroon vol biologische groente en fruit, gezonde eiwitten, goede vetten en zo min mogelijk granen en suikers.
 • Op de juiste manier bewegen
  Te veel en te intensief sporten kan het verouderingsproces juist versnellen. Toch is, op de juiste manier, bewegen erg belangrijk. Wanneer je dit regelmatig doet wordt de aanmaak van groeihormoon gestimuleerd en deze helpt cellen herstellen en vernieuwen. Het verbetert de collageenproductie en –reparatie, wat zorgt voor een zachte, soepele, stevige huid en vermindering van rimpels. Groeihormoon reguleert de stofwisseling en vetverbranding en draagt bij spieropbouw en het verminderen van stress. Een goede manier hiervoor is bijvoorbeeld de Kettlebell Workout, waarbij je oefeningen doet met korte momenten van hoge intensiteit.
 • Glutathion verhogen
  Bij een van de onderzoeken zijn aanwijzingen gevonden dat verhoogde glutathion waarden de verkorting kunnen vertragen (Richie, 1992). Dit is geen stof die je als pilletje kunt innemen, het is een tripeptide stof die wordt aangemaakt door lichaamscellen. Je kunt het glutathion gehalte in je lichaam verhogen door regelmatig eieren of vlees te eten. Ook zijn er bepaalde superfoods die de aanmaak stimuleren, zoals whey proteïne, dat veel zwavelhoudende aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft om glutathion van te maken.
 • Suiker en fructose vermijden
  Probeer suikers en fructose zoveel mogelijk te beperken. Omdat fructose ook in hoge concentraties aanwezig is in bepaalde soorten vers fruit, zoals peer, druiven en appel, is het ook goed om erop te letten welk soort fruit je eet en hoeveel je ervan eet.
 • Stress verminderen
  Omdat stress zo’n grote invloed heeft op het verouderingsproces is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende nachtrust verminderen stress wel, maar kunnen niet genoeg zijn om je stressbron echt goed aan te pakken. Kijk eens of je bepaalde patronen in je dagelijkse leven eens onder de loep zou moeten gaan nemen.
 • Het belang van de hormoonhuishouding
  Goede voeding, goed omgaan met stress, ontgiften van toxiciteit en de juiste beweging dragen bij aan het voorkomen van verkorting van de telomeren. Al deze factoren beïnvloeden onze hormoonhuishouding. Als we langer jong willen blijven is het in balans brengen van onze hormonen de eerste stap. Wanneer je jouw hormonen in balans wilt brengen, is het zaak om eerst te weten welke UIT balans zijn. Wij kunnen dit voor je testen via een uitgebreide hormoonanalyse.

  Geef je reactie
  Het is mogelijk de lengte van je telomeren te laten testen. En dus om te laten testen hoe oud je nu in theorie zult worden. Vind je dat beangstigend? Vind je dat interessant? Is de mogelijkheid om dit te kunnen goed voor ons, of slecht voor ons? Ik ben heel erg benieuwd naar jouw mening hierover. Laat je hem hieronder achter?

  Share:

  32 comments

  1. Natuurlijk is het grappig om te weten hoe lang je leeft. maar je hebt het toch niet in de hand! je dagen zijn allang geteld! Als je nu in de auto stapt kan het ook zo gebeurd zijn met je. dus het is redelijk onzinnig

  2. Niemand weet wanneer hij/zij sterft dan God alleen. Ik ben het helemaal met Jannette eens wat zij schrijft.
   Maar dat voeding toch iets voor je doen kan daar ben ik het ook met Jesse helemaal eens.

  3. Ik ben wel benieuwd wat de definitie van teveel en te intensief sporten is….

  4. Je hebt het wel in de hand , Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven.

   Auto ongeluk telt niet mee , te hard gereden, dronken, geen voorrang verleend. Allemaal je eigen schuld,

   Ook God weet het niet, Moet hij elke dag bijhouden wie er dood gaat.
   Hij is een Schepper geen dood graver.

   Je bent wat je eet en drinkt.

   Jesse geeft je inzicht hoe je gezonder en langer kan leven.
   Hij heeft er een jaren lange studie van gemaakt.

   Hij heeft het goede met je voor.

   Maar JIJ mag leven hoe jij wilt. Vrije KEUZE.

  5. Ik wil wel graag weten wat mijn cellen zeggen zo kan ik ook weten dat
   ik goed bezig ben of niet .
   verder heeft Jannette wel gelijk over een onverwachte gebeurtenis ,
   maar da wil niet zeggen dat ik niet naar mijn lichaam wil luisteren
   want dat kan je soms veel zeggen als je luistert natuurlijk .

  6. Ik zou het alvast graag willen weten dus kom maar op met die test!!! En ik deel de vraag van Arno wat is de definitie van te veel of intensief sporten waar ligt de grens? Bij je goed voelen, bij spierpijn, bij leeftijd of bij uren die je er in steekt op welk niveau? ??????????? Met deze vraag zullen nu vele mensen met mij zitten na het lezen van jou verhaal Jesse. Verders ga zo door kerel we zijn blij met je. Groetjes Jose

  7. Al ben ik er van overtuigd dat al onze dagen geteld zijn en dat wij daar niet over zullen gaan, desalniettemin ontslaat het ons niet van onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de wereld om ons heen en ten opzichte van onszelf. En vanuit die verantwoordelijkheid naar onszelf en anderen toe, dienen wij ons tenminste te verdiepen in ons eet- en leefgedrag en een kritische houding en een gezond verstand zijn hard nodig om nog enigszins te behouden of terug te winnen wat we verloren zijn. En volgens mij heeft Jesse een onderzoekende en kritische geest, waar ik dankbaar gebruik van maak

  8. Als ik vandaag de test zou doen en te horen krijg dat ik nog maar 5 jaar leef , en dat kan verlengen door ‘slechte ” voeding en gewoonten achterwege te laten, zou ik dat direct doen.

  9. Hi vergeet er helemaal bij te vermelden, dat het natuurlijk wel zo is dat je gezond kan leven. En dat het belangrijk is dat je lichaam geen last wordt.

   Toch leuk om te lezen dat er nog best veel gelovigen hier schrijven en lezen. Zie je toch dat die mensen juist bewust met hun lichaam en leven omgaan.

  10. Is de oorspronkelijke lengte van de telormeren dan bij iedereen gelijk zodat je weet wat je al verbruikt hebt en dan neemt de test vast ook je levensstijl mee.

  11. Ik geloof idd dat je weg al uitgestippeld is.
   Maar geloof ook dat je het kan uitstellen met gezonde voeding.
   Maar waar is ons einde wie vertelt het je, je gaat dan en dan dood maar idd je eet gezond dus leef je 5 jr langer??
   Groet Ineke

  12. Wie van u kan door bezorgd te zijn een el aan zijn lengte toedoen? Maar als we dan toch in gelovige termen spreken daar staat ook tegenover dat ons lichaan een tempel is en die wil je toch puur houden met alle middelen die we aangereikt krijgen al blijf ik moeite houden met de Superfoods die van ver aangevlogen moeten worden…..

  13. Ik vind het alleen spijtig dat ik al die voedingswijsheid van Jesse zo laat te weten ben gekomen ,alle JONGE mensen zouden dit moeten lezen en op de hoogte gebracht worden ,had ik dat eerder geweten had ik niet wat ik nu heb ,Misschien is alles voorbestemd!! maar men heeft wel invloed op zijn gezondheid ,denk ik ,nl. door goede voeding ,men geneest toch ook sommige kankers door anders te gaan eten en leven

  14. Erg interessant om inzicht in te hebben hoe je genetisch profiel eruit ziet.
   Veel over de invloed van voeding en ouder worden kun je ook terugvinden in het boek de Voedselzandloper van Chris Verburgh, die als specialisatie biogerontologie heeft en veel kennis heeft op dit gebied gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
   Ook al leef je zo gezond mogelijk en omzeil je alle ziekten en kwalen met een gezond voedings- en leefpatroon, dan nog houdt het op als je genetische bagage op is.
   Dus het blijft een goede investering om het maximale uit je genetische leeftijd te halen.

  15. Voor mij is het zeker beangstigend maar ook heel bijzonder dat dit nu kan, dus ik zou de confrontatie wel aan willen gaan en denk dat ik me daardoor nog meer bewust ga worden van mijn lijf en leven en hoe ik hier mee omga!
   Goed of slecht? De mogelijkheid is er en we hebben een eigen vrije keus.
   Ook al stap ik buiten de deur en verongeluk .. dan is dat pech, maar dan ga ik toch bewuster naar “boven” omdat zo’n test mij heeft laten nadenken over mijn lijf en leven en hoe ik daar mee om gegaan ben.
   Wat Superfoods betreft, ik ben heel blij dat ze er zijn.
   Ze zijn niet voor niets op mijn pad gekomen, misschien wil de grote baas hier boven wel dat ik ze dus ga gebruiken, en doe ik mezelf tekort als ik ze negeer en zegt tie straks : “tja, je had de keus” …
   En sporten doe ik op gevoel 🙂 niet teveel bij nadenken.
   Ik wens jullie allemaal licht, liefde en wijsheid!

  16. Volgens mij eet ik erg gezond biologisch gebruik superfoods drink dagelijks alle soorten smoothies voel me prima voor mijn 62 jaar kom zelden bij een dokter
   en nu lees ik ineens dat fructose uit fruit niet goed is of beperkt moet worden dat kan ik niet rijmen met de theorie van de groene smoothie dat druist tegen elkaar in
   begint mij even te duizelen allemaal kan iemand mij dat uitleggen?????????

  17. Awel, ik zou het wel willen weten hoe lang ik zou leven. !!!!!

  18. hoe eerder je begint, hoe beter. Al in de jaren 70 kwam ik tot de ontdekking dat de voedingsindustrie en supermarkten voor een groot deel dingen verkopen die niet zo goed zijn voor een gezond lichaam.
   Ik leef al jaren van vnl. kiemen, zuurdesem-speltbrood, biol. fruit. En kook zelden. Vooral ook belangrijk is, dat je geniet. Ik was enkele dagen weg geweest. Thuiskomend vond ik een mensendrol op m’n grasmat. NA EEN WEEK LAG HIJ ER NOG NET ZO. Ik heb de mijne ernaast gedrukt en moest weer een week weg. Wederom thuisgekomen lagen die 2 vreemde drlln nog mooi te glimmen in de zon, terwijl de mijne totaal verpulverd was. Dit gebeurt behalve op de grasmat dus ook in je lijf. Bij tientallen mensen gezien wat een rotzooi er uitkomt bij hoge darmspoelingen. Ik sla bovendien liever een maaltijd over dan te eten in een doorsnee wegrestaurant. het is gelukkig zelden te laat om je leefpatroon te wijzigen. En ik geniet van wat ik eet!

  19. Hallo,

   Geef je ook lezingen waar en wanneer?

   Dank U

   Jean-Marie

  20. Hoe zit dat dan met rode druiven….?

  21. Meer informatie over de telomeren test is te vinden op de website van Pregenius en Life Length. De test is in Nederland verkrijgbaar via Pregenius b.v.

  22. waneer er een God is die het einde van je leven bepaalt. en ook op welke manier,
   Heeft het toch geen zin om je ergens druk over te maken. ?
   Ik denk geniet van allles waar je van genieten kunt.
   Heel goed voor je body!

  23. alleen god weet wanneer je dood gaat!!!! niemand weet dat!!!! je kan wel met goede voeding je lichaam zorgen !! en god is de gene die het gezond houdt!!! god heeft de mens geschapen voor een doel!! hem alleen aanbidden!!! thawied !!! dat je geen enkel deelgenoot aan hem toekent en hij is de gene die de dood voor ieder bepaalt heeft . niemand weet wanneer de dood is . de dood is ook onverwacht!!!!

  24. Ja, ik zou het beslist willen weten, dan weet ik ook hoe ik mijn pensioenpolissen kan inzetten.

  25. Wel ik eet gezond en beweeg goed , rook niet en toch een hartoperatie gehad ;
   gebroken hartsyndroom , ook van verdriet kan je ziek worden , dan vraag ik me af hoe kan voeding daarbij helpen ? Voor mij helpt vooral Negatieve stress vermijden met daarbij in het nu leven .
   Alhoewel ik ook in de juiste voeding geloof…….

  26. Leuk; wat is je echte leeftijd. Het maakt niks uit. Ik ken verhalen van mensen die naar buiten liepen en een dakpan op hun kop kregen, dood, of iemand die struikelde en z’n nek brak. Iemand die in ‘n klein stukje glas trapte, en kort daarna overleed aan ‘n bloedvergiftiging. Iemand die door ‘n zatlap was doodgereden(en DAT gebeurt vaak !) Je kunt alleen maar je uiterste best doen, kracht en inzicht vragen om de juiste beslissingen te nemen. En als je tijd daar is ga je, met lange of korte telomeren.

  27. Ja Gerda, helaas kun je ook doodgaan aan verdriet. Ik denk maar zo; je word alleen geboren, en je gaat alleen de kist in. Er zijn trouwens veel voedingsmiddelen die stress flink kunnen verminderen(serotonine verhogende voeding, en voeding waar je blij van wordt) Voor de rest parasieten en energierovers (mensen)vermijden, in jezelf blijven geloven. En i d d zoals je zegt ; in het NU leven. Nooit bang zijn om mensen / vrienden/kennissen te verliezen, er komen weer nieuwe, die wél op dezelfde lijn liggen, prettige mensen met levenservaring, die de waarde van de “gewone”dingen inzien. Mensen die ook bijv. een ziekte of ander trauma hebben doorgemaakt. Sterkte en liefs ,kim.

  28. Het is een goed gescheven stuk, alleen mis ik nog wat.
   Je kunt gezond eten maar het kan zijn dat je een intolerantie/overgevoeligheid voor bepaalde (voedings)stoffen hebt, zonder dat je het weet, zonder dat je het merkt of überhaupt in de gaten hebt.
   Hierdoor kun je ondanks je gezonde voeding en supplementen toch kortere telomeren krijgen. Een allergie is al gauw duidelijk, maar het is verstandig om op tijd een bloedonderzoek te doen naar overgevoeligheden van bepaalde (voedings)stoffen voor een gezond en langdurig leven.

  29. Als ik onbeperkte duur van leven had, zou ik dan van mijn verslaving afgekomen zijn?

  Geef een reactie