Is dit wetenschappelijk bewijs dat ik in de laatste 2 jaar eigenlijk JONGER ben geworden? (uitslag telomeren test)

Ik ben SUPER-EXCITED ….

In de afgelopen 2 jaar ben ik eigenlijk JONGER geworden….
telomeren_test
…. en het wetenschappelijke bewijs daarvoor leg ik hieronder aan je uit.

Het heeft mij de bevestiging gegeven dat je met gezonde voeding en een gezonde levensstijl daadwerkelijk het tempo waarin je veroudert kunt VERTRAGEN.

Laat me beginnen bij het begin.

De uitslag van mijn telomeren test

Enkele weken geleden heb ik voor de 2e keer de lengte van m’n telomeren laten testen. Telomeren zijn het uiteinde van een streng DNA, en dit uiteinde verkort bij iedere celdeling. Hoe snel je telomeren verkorten, zegt iets over hoe snel je aan het verouderen bent.

Twee jaar geleden deed ik mijn eerste telomeer-lengte test om de “baseline” te bepalen. M’n telomeer-lengte was toen 9,17. Deze is nu, twee jaar later, 11,9. Een toename van 30%.

Bekijk hier de uitslag van de telomeer-lengte test

uitslag_telomeer_lengte_test

Kunnen je telomeren langer worden (en kan je dus langer leven)?

Volgens wetenschap is het nog “onmogelijk” dat je telomeren verlengen. Want telomeren verkorten altijd. Bij iedere celdeling worden de telomeren korter, omdat het laatste deel van je telomeren bij een celdeling niet volledig kan herdelen. Daardoor worden bij iedere celdeling feitelijk je telomeren korter, en verouder je geleidelijk. Hoe minder celdeling er is, hoe minder je telomeren verkorten, en hoe ouder je dus wordt.

Methoden om je telomeren te verlengen zijn nog niet (echt) bewezen. De huidige aanname is dat je alleen je veroudering kunt vertragen, door (door middel van gezond te leven) het tempo waarop je telomeren verkorten, te vertragen.

Je wordt geboren met een bepaalde telomeerlengte. En die zegt iets over hoe oud je wordt. Aan je telomeer-lengte waarmee je wordt geboren, kan je niets veranderen. Wel het tempo waarop ze verkorten. Hoe langzamer je telomeren verkorten, hoe ouder je feitelijk kunt worden.

Maar zijn mijn telomeren nu daadwerkelijk LANGER geworden?

De arts verbonden aan het laboratorium zei dat de meet-methode weliswaar hetzelfde is gebleven, maar dat in twee jaar de testmethode veel accurater is geworden. Ze kunnen veel nauwkeuriger de daadwerkelijke lengte meten. Vergelijk het met dat je de lengte van iets probeert te meten met een meetlat van 10 centimeter, en dat je alleen per 10 centimeter kunt meten, ten opzichte van dat je iets meet met een meetlat van 1 centimeter, en je dus per 1 centimeter kunt meten. De laatste is een veel nauwkeurigere methode.

Het zou kunnen zijn, dat m’n meting 2 jaar geleden minder accuraat was, en m’n telomeerlengte toen langer was dan bleek uit de test. En dat m’n telomeren dus wellicht niet perse langer zijn geworden, maar dat de lengte vandaag (bij de 2e test) nauwkeuriger kan worden bepaald. Hij durfde echter gerust te stellen dat m’n telomeren in ieder geval niet tot nauwelijks korter zijn geworden. En dat alleen al is veel waard.

De test heb ik laten uitvoeren bij Pregenius.

Ben ik nou echt jonger geworden?

Of ik nou daadwerkelijk JONGER ben geworden in 2 jaar tijd, of dat ik nauwelijks ben verouderd, dat weten we vandaag niet zeker. Een hertest over een jaar (waarbij beide meet-methoden even accuraat zijn) zal meer uitslag geven.

Hoe dan ook, is het heel interessant om te zien dat je wetenschappelijk kunt aantonen dat je met gezonde voeding en een gezonde levensstijl, je veroudering op celniveau daadwerkelijk kunt vertragen.

(Uiteraard is dit nu alleen bij mij bewezen, en dat zegt opzicht niets. Pas als je 55+, of liever 100+ mensen gaat volgen, kan je echte conclusies trekken).

Mij persoonlijk geeft het echter de bevestiging dat ik met m’n voeding en levensstijl op het juiste pad ben.

Helaas weet je met deze uitslag echter nog steeds niet veel. Je weet namelijk niet WAT het was dat er voor zorgde dat ik minder snel verouderde.

Wat veroorzaakte dit resultaat?

Was het m’n “schone” voedingspatroon (vermijden van suiker en dergelijke)? Was het dat ik veel sport? Was het dat ik altijd goed voor m’n nachtrust zorg, en eigenlijk altijd goed slaap? Was het dat ik spirulina eet? Of chaga thee drink? Was het dat ik voldoende omega 3 en vitamine D3 neem en die waarden bij mij (weet ik uit andere testen) optimaal zijn? Was het dat ik veel rauwe cacao eet en veel andere antioxidantrijke voeding?

Je weet het simpelweg niet.

Maar weten dat je in 2 jaar tijd nauwelijks tot niet bent verouderd, en misschien zelfs jonger bent geworden, is een fascinerend gevoel.

Ik houd van m’n missie. Ik houd van mensen helpen met hun gezondheid. En deze uitslag, maakt die passie alleen maar groter.

Wat vind jij van deze uitslag, en deze testmethoden?

Ik kan me voorstellen dat er veel verschillende manieren van kijken zijn naar dit onderwerp. Ze zijn welkom, ik respecteer je mening. Laat je reactie hieronder achter!

Persoonlijk geniet ik van dit proces, van deze levensstijl, en ik voel me er geweldig bij. Ik zit beter in m’n vel dan ooit, voel me gezonder dan ooit, en ben fitter dan ooit.

Ik zie de cliënten die we begeleiden hetzelfde bereiken, ook als ze al 70+ zijn. Uiteindelijk gaat het over een hoge kwaliteit van leven vandaag, want hoe oud je wordt kan je natuurlijk nooit voorspellen.

Bedankt voor je interesse!

Wil jij ook onze begeleiding?

Wij kunnen je persoonlijk begeleiden.

Klik hier voor meer informatie.

Share:

44 comments

 1. Wat super leuk dat je iets wat wetenschappelijk onmogelijk zou zijn toch voor elkaar hebt gekregen!!
  Het lijkt er op dat jouw levensstijl meer brengt dan een slank en fit lijf!!

 2. Wat goed! Zelf heb ik helaas niet de financiële mogelijkheden om zo`n test te doen.. maar men schat mij altijd een stuk jonger dus heb ik het wellicht ook niet nodig 🙂

 3. Als mens willen we vaak weten waarom/waardoor iets gebeurt/ verandert en stellen we onszelf 100000 vragen en blijven we zoeken naar dat ene ( gewenste ) antwoord. Ik ben van mening dat het waarom/waardoor soms helemaal niet belangrijk is. Het resultaat is wat telt en het feit dat jij beter in je vel zit ( letterlijk en figuurlijk 😉) DAT is wat telt! Ontzettend fijn voor je en bijzonder dat je dat met anderen wilt delen.

 4. ik ben er erg nieuwsgierig naar het vervolg omdat ik ook het idee heb dat je met bepaalde voeding en levensstijl het leven zou kunnen verlengen of zelfs… veroudering kunt tegen gaan.

 5. Hoi haha leuk maar ik denk aan de ene kant je je leven door goede voeding en jezelf goed te verzorgen geen alcohol of roken. Dat dat je gezond houd en je langer leeft dan wanneer je ongezond leeft . Aan de Andere kant denk ik God beschikt over ons leven en hij weet het begin en eind . Hij bepaald wanneer het je tijd is . 😀😀of ben je het daar niet mee eens ? Groetjes ik vind het wel leuk en probeer gezond te leven dus misschien word ik 100 zonder ooit een stoma te hoeven want als dat zo doorgaat zie ik het voor me dikke darm somber in

 6. Wat goed, gezonde voeding heeft invloed op ons leven. Eigenlijk wisten we dit al maar dat je door simpel een paar aanpassingen te maken dit kunt bereiken geeft mij de kracht om mijn zoektocht door te zetten.

  Ik ben ong 6wk geleden begonnen met de zoektocht naar de balans tussen zo min mogelijk koolhydraten en gewoon lekker eten
  Ik doe dit voor mijn dochter (15jr. Maar is blijven steken op een leeftijd van 6/7 jr)
  Het weg laten van brood,rijst etc. Is geen probleem want ze is gek op groente. Maar zoals ieder kind wil ze zo nu en dan ook gewoon snoepen iets wat dus niet meer mag.
  Ook probeer ik uit te zoeken waarom ze in 4 jaar tijd (voorheen onder gewicht) ong. 30 kg. is aangekomen.

 7. Ik ben 76 (bijna 77) en heb ca 3 jaar terug mijn voedingspatroon volgens het ” Hormonen balans program” verandert.
  Nu begin ik met de 21 dagen RFL
  Ik word in t algemeen geschat op rond de 60 heb eigenlijk altijd wst jonger uitgezien. Echter met 60 nam ik langzaam wat aan gewicht toe en niet meer zo fit. Nu ziet t er wel weer beter uit..foch heb enige tijd buiten zwemmen niet veel sport cq oefeningen gedaan
  Nu weer gauw verder met trsinen..en Jesse..hoe /waar kan men deze test laten uitvoeren. Ben benieuwd hoe het er bij mij uitziet.
  Dank weer voor je informaie

 8. Lijkt mij ook wel interessant die test zelf heb ik al een Keer een DNA test gedaan daar kwam dan uit welke sport en voeding dieet bij mijn DNA paste. Bij mij kwam toen koolhydraatarm uit.

 9. wat fijn dat een test bewijst dat een gezonde leefstijl meer brengt dan alleen afvallen. dat alle goede ongeraffineerde eten beter werkt voor mensen. sinds ik bezig ben met jouw levenstijl voel ik mijn beter, doe het niet om af te vallen maar een zo gezond mogelijk ouder leven te krijgen.

 10. Super zeg dat dit mogelijk is!!
  Zeer interessante en bijzondere uitslag. Zo zie je maar dat goede voeding toch veel voordelen kan hebben. En wie weet wordt er wel een hele wetenschappelijk onderzoek ingesteld. Dat zou helemaal top zijn.
  Ga vooral zo door dan komen wij nog veel meer goeds te weten. 😜

 11. Jeetje wat leuk!!
  Ook mooi om te zien dat al je inspanning beloont wordt.

 12. Ik geloof ook echt dat gezonde voeding helpt. Zo ook bv het moerman dieet. Mijn man leefde hierdoor 8 jaar langer. Helaas toen weer gaan roken en drinken en weer gewoon gaan eten. Tja dat werkte niet.
  Nu ben ik bezig met eiwitshakes en dit kha dieet en voor het eerst ben ik beneden de 85 kg sinds jaren.
  Het gaat niet snel, maar lukt nu wel.
  Mezelf laten testen, vind ik zonde va m’n geld. Ik kan er beter voor zorgen
  gezond te leven.

 13. Wat geweldig! Ik geloof dat dit super resultaat zeker te danken is aan je gezonde leefstijl. Ik hoop dat er meer geïnvesteerd wordt in wetenschapelijk onderzoek naar het effect van (echte) gezonde voeding op het vertragen van veroudering.

 14. Oh Jesse, wat vooruitstrevend dat je dit gedaan hebt! Poeh hé..
  Het is onwijs inspirerend. Het idee dat je nadat de jaren voorbij gaan, je juist jonger kunt gaan voelen, is een inspirerend idee.
  Wat ik denk dat ook effect heeft op de verjonging van ons lichaam, is het ontdoen van belemmerende gedachten. Maar om nou te zeggen dat dát aan te tonen is? Nee…. Maar dat is wel wat ik zelf ervaar.
  Dus elke dag neem ik kwispelend een mooie groene shake van jou als ontbijt, ontdoe mij van mijn negatieve gedachten en doe zo af en toe een HIIT training.
  Loving Life!

  Ik wou zeggen, hou ons op de hoogte, maar dat doe je gelukkig toch wel:-)

 15. Ik weeet zeker dat we kunnen verjongen en langer kunnen leven als we kwalitatief beter eten. De vraag is of dat in ons belang is. Wat als we hier met zijn allen driehonderd jaar of oneidig rond zouden lopen? Het zou heel erg vol worden op aarde.

 16. Ja ik zou dat wel willen testen. Maar is wsl keiduur. Mij schatten ze ook altijd jonger. Ik leef volgens jouw regels sinds 2013 toen ik begon met de kettlebell. Die doe ik trouw 2 keer per week. Daarbuiten sport ik veel en men schat mij in de fitness op 42 iplv 55. Het is juist interessant om te weten dat dit allemaal kan en dat je zo een resultaat behaalt zonder in die blauwe zones te wonen.

 17. Hai Jesse, heel interessante test, heb al informatie opgevraagd. enne gefeliciteerd met jouw behaalde resultaat!
  groetjes Marga

 18. telomeren zijn zeker te verlengen….. maar weinig mensen weten hoe… tot recent had men het alleen maar over een langzamere verkorting… er zijn intussen producten op de markt die de telomeren verlengen…

 19. Ik ben iemand die heel goed in haar vel
  Zit.
  Zier er kennelijk 10 jaar jonger uit !
  Eet gezond ..maar…ik denk dat ouder worden..ook komt door mijn positieve houding tov het leven.

 20. Hartstikke mooi resultaat. Sinds kort probeer ik ook zo min mogelijk suikers te gebruiken, neem sinds 6 wk 4a5 keer per wk een smoothie als ontbijt. Was daarvoor al een tijd overgegaan op speltbrood. Ben 2kg afgevallen maar ik voel me nog niet echte beter daardoor. Heb nu voor de 2e keer binnen korte tijd een antibioticum kuur voor een schimmelinfectie in de mond (vandaar dat ik de suiker probeer te vermijden). Maar jij hebt het ook over goed slapen, nou dat is bij mij al 20 jr een probleem. Kan dat bij mij dan eventueel tegenwerken?
  Ik zou nl. weleens van de slaapmedicatie afwillen.

  Graag

 21. Hallo Peter, bedoel je suplementen met resveratrol? Dat zit ook in groene thee en rode wijn enzo. Behalve door gezond leven, eten en drinken, sporten (niet excessief) kun je je telomeren ook verlengen door meditatie, 20 minuten per dag. Hoe mediteren op YouTube rijk aanbod filmpjes geleide meditatie. Elizabeth Blackburn en Carol Greider, die de Nobelprijs hebben gewonnen voor hun ontdekkingen van telomeren en telomerase, maar ook andere wetenschappers, hebben dit met heldere wetenschappelijke onderzoeksbevindingen aangetoond.

 22. Beste Jesse,
  Wat een fantastisch en fascinerend resultaat! Ik ben heel nieuwschierig of je/studies erachter gaat/gaan komen wat precies ervoor gezorgd heeft dat je dit resultaat hebt bereikt. Ik blijf je volgen ….

 23. Heel fijn dat je zo lekker in je vel zit! Dat maakt het leven een stuk aangenamer. Zelf heb ik geprobeerd om een gezonde levensstijl aan te houden. Natuurlijk wijk je er wel eens vanaf…. Wat voorheen gezond was, is het nu niet meer. Zo kwam er na mijn 40ste bijna elk jaar een kilo bij, terwijl je niet meer at. Van mijn schoonzus weet ik al langer dat dat komt door je voeding. En nu ik al je video’s heb gezien is me nog veel meer duidelijker. Heel fijn de uitleg over je hormoonwerking en hoe je door je eetpatroon aan te passen je gewicht weer op orde kan brengen. Ik ben ook zeker goed bezig! Ik heb altijd een positieve levensinstelling gehad. Dat is heel fijn, want er zijn genoeg minder leuke dingen op mijn pad gekomen. Carpe diem! Ook heb ik nooit een volle agenda. Altijd heb ik ruimte om mijn leven te sturen bij calamiteiten. Zelf ben ik mantelzorger voor mijn echtgenoot en schoonouders.
  Ondanks alles voel ik me goed! Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik echt ziek was.
  Het leven komt zoals het komt! Ik heb de taak daar sturing aan te geven die bij mij past. Bijvoorbeeld een gezond eetpatroon!
  Ga vooral door met je bezigheden Jesse! Ik blijf je zeker volgen!

 24. Ik zag je blog voorbij komen en wil er graag wat kritischer op reageren. Ik ben medisch student die zich erg interesseert voor de biochemie en celbiologie en heb mijzelf om die reden ook verdiept in o.a. veroudering.
  Zoals je zelf al in het artikel vermeldt is het natuurlijk niet te bewijzen dat het nu daadwerkelijk langer is geworden. Wellicht is de meetmethode nauwkeuriger, want in de laatste jaren zijn er enorme stappen gemaakt in de genetische wetenschap. Daarnaast is de telomeer lengte afhankelijk van de hoeveelheid keren dat een cel gedeeld heeft. Je zou zomaar een cel kunnen hebben gehad die nog niet zo veel gedeeld heeft, en daardoor vanzelfsprekend een langere telomeer lengte heeft. Verschil hierin zie je zelfs binnen gelijke weefsels/celtypen.

  Telomeren kunnen in tact blijven door het eiwit telomerase. Dit eiwit is een polymerase eiwit die bij replicatie van het DNA functioneert als RNA primer om de DNA streng van één kant volledig af te maken.
  Bij de replicatie speelt een eiwit: DNA polymerase een rol bij het kopiëren van het DNA, echter kan dit eiwit maar 1 kant op werken, i.v.m. proofreading (controlemechanisme voor eventueel gemaakte fouten tijdens de replicatie). De DNA strengen zijn complementair aan elkaar, waardoor de een van A naar B loopt en de andere streng van B naar A. Zoals eerder gezegd kan DNA polymerase maar 1 kant op werken, daarom wordt de ‘lagging strand’ in stukjes gebouwd. Echter voor het inbouwen van deze stukjes heeft DNA polymerase een primer nodig om te werken/starten. Het laatste stukje van de lagging strand bevat helaas niks/geen primer, waardoor dit feitelijk gezien bij elke deling afbrokkelt.

  In embryo’s en kankercellen bestaat daarom een eiwit telomerase. Dit eiwit functioneert als primer, zodat DNA polymerase de lagging strand geheel af kan maken. Nou zou je zeggen: je hebt telomerase nodig om langere telomeren te krijgen. Er zijn stoffen, waaronder: cycloastragenol wat via het gen hTERT telomerase kan activeren. In muis modellen blijkt het inderdaad te zorgen voor een betere gezondheid, maar vooralsnog géén oudere leeftijd. Dit is goed te verklaren, omdat bij afbraak van steeds een beetje DNA kan je zomaar (op oudere leeftijd) een gen (deels) afbrokkelen. Laat dat nou net een gen zijn wat voorkomt dat je een bepaalde ziekte krijgt. De muizen blijven daarom wel gezonder.
  Het merendeel van de ziekte die bij mensen ontstaat is niet te verklaren vanuit dit principe. Zelfs bij onderzoek bij de oudste mensen (110-115jr) bleken zeer korte telomeer lengtes te bestaan, maar stierven zij aan b.v. kanker. Kanker ontstaat door een meerstappen mutaties in genen die niet gelegen zijn bij de telomeren. Deze genen liggen veilig in het midden van de chromosomen. Gelukkig maar, anders zou iedereen op een bepaalde leeftijd kanker krijgen.
  Daarnaast is er van een aantal diersoorten bekend dat gedurende het leven de telomeer lengte juist verlengd, maar ook die dieren sterven en hebben niet het eeuwige leven.
  Kortom het verkorten van de telomeren heeft weinig tot geen invloed op de leeftijd die je als mens gaat bereiken, ten minste niet voor je 125e levensjaar.
  Daarnaast speelt bij veroudering meer de slijtage van het lichaam een rol. Met name in de structuren die niet delen, zoals o.a. het brein, de zenuwen en bepaalde spiergroepen. Deze structuren delen niet en hebben dus een net zo lange telomeer lengte als dat ze hadden toen je geboren werd. Maar toch sterven mensen aan acute hartstilstand.
  Waarschijnlijk spelen er nog vele dingen een rol, waarvan we nog geen weet hebben. Het eeuwige leven gaat denk ik nog wel eventjes duren.

 25. Jesse.
  Dit is gewoon gaaf. Heeft de wetenschap ook weer wat om uit te zoeken. Wellicht hebben de wetenschappers deze test herhaald. Om er zeker van te zijn. Ik had het nog nooit gehoord dat dit kon. Dit is super gewoon woorden voor als de uitslag krijgt te horen. Een lekker gevoel, nee geweldig.

  Een ongelooflijke gevoel.

  Echt super.

  Dit is iedereen gegund. Die zich natuurlijk ook kan zetten tot gezond te leven en na te denken wat men eet en hoe men leeft.

 26. Wat een geweldig resultaat, gefeliciteerd!
  Dat bewijst ook weer, goed voor je lichaam, goed voor je geest . Tof dat je jouw passie met ons wil delen. Ga zo door, je hebt mij in ieder geval overtuigd. Ik wil , ik kan het en ik zal het ook doen. Bedankt!

 27. Fijn voor je Jesse, dat je eigenlijk wel een goed bewijs hebt dat je goed bezig bent met je gezondheid. Aan de andere kant, eigenlijk wist je al dat je goed bezig bent, maar toch blijkbaar een bevestiging nodig? Ik ben zelf sinds voorjaar vorig jaar het cursusboek van jou gaan aanschaffen en ging meteen in de detox, hierdoor voelde ik me zoveel beter en ietsjes gewicht was er ook meteen al af. Dit stimuleerde mij enorm om door te gaan met gezonder gedrag en dat lukte langzaam maar zeker steed beter! Ik stopte met roken tijdens de detox en voelde me meteen lichter en veel ‘schoner’. Geen suiker meer, matig met koolhydraten, alleen nog Spelt brood of iets anders eten. Meer groene en anders gekleurde smoothies eten. Veel meer groente en nog minder vlees eten dan ervoor en ook mezelf beter op de hoogte stellen van goede vleesvervangers. En dat je minstens nét zo lekker kunt eten als je op je gezondheid let dan als je dat niet zou doen. Kortom, winst op alle fronten dus. Helaas ook dat ik nog maar, in al die tijd, slechts een kilo of 2 ben kwijtgeraakt, met hierdoor nog steeds 18 kilo te gaan. Me ook regelmatig afvragend hoe dat kan en wat ik er nog meer aan zou kunnen gaan doen? Besef ook dat jarenlang de stemmingsstabilisator Lithium te hebben gebruikt, wetend dat ik daar een kilo of 5 van aankwam. En nu dus aan het afbouwen met `Lithium, ik vertouw op mezelf dat ik dat aankan en genoeg kennis en verstand heb om een evt, depressie ook zonder medicijnen het hoofd te kunnen bieden. En ik ben zo blij dat ik weet dat me dit uiteindelijk gaat lukken! En dat bovendien mijn natuurlijke gewicht waarschijnlijk dan weer gaat terugkeren, I can’t wait! Anyway, leuk ook, lieve dames en heren om andere feedback te horen en meer te vernemen over dit interessante onderwerp, waarvoor dank! Met vriendelijke groet, Erica

 28. Leuk allemaal,maar het kost weer een hoop geld!
  Gezond eten,en dus niet te veel,weinig suiker,iedere dag een half uur buiten en een positieve instelling,houd je jong zonder dat het geld kost.

 29. Geweldig!!

 30. OOK IK HEB HIER GEEN GELD VOOR>>>BALEN

 31. Heel bijzonder ik ben inmiddels 7 kilo kwijt maar ik heb reuma slik prednison ,mijn schildklier werkt niet meer dus slik ik veel trad en ik ben diabetes ,moet 4x per dag insuline spuiten.Daar bij slik ik ook nogpinstillers trammadol en anti depresiva en anti psychotica

 32. Wat voor gevolgen heeft dit voor mij?

 33. Met mijn uitkering kan ik dit niet betalen

 34. Zo’n test zegt volgens mij niet veel. Maar dat gezonde voeding en sporten effect hebben Ben ik wel van overtuigd. Ik vind de beste maatstaf hoe je jezelf voelt en daar zijn geen wetenschappelijke test voor nodig. Gezond leven en zonder teveel stress zorgen ervoor dat je lichaam meer weerstand kan bieden aan infecties, ziekten e.d. maar Helaas niet tegen alles en het is geen garantie voor een lang leven.

 35. Het is opwindend nieuws.Ik denk afhankelijk daarvan, wordt bepaald wanneer je dood gaat.
  Als je dat constant kan houden, lijkt me dat heel goed.

 36. Leuk nieuw! Er wordt gelukkig steeds meer bekend over hoe het lichaam wel of niet veroudert. Hoe meer mensen daarmee experimenteren en de resulaten bekendmaken, hoe meer andere mensen ook bewust worden dat je zelf heel veel kunt doen om de kwaliteit van je leven zo hoog mogelijk te krijgen. Ik lees graag de resultaten van volgend jaar!

 37. Hallo Jesse, ik volg jouw nieuwtjes, tips en adviezen met veel belangstelling. Wat nobel van jou om alles wat gezond en goed is voor mens en natuur met de wereld (in het klein misschien) te delen. Keep up the good work. Ik ben Yoga docente en werk veel met Senioren. Ik haal vaak informatie uit jouw nieuwsbrieven voor tips en afviezen voor een gezonde leefstijl. Dank ervoor.

 38. Ben blij voor je Jesse . Jammer dat ik me niet zo’n test veroorloven kan. Was er wel nieuwsgierig naar hoe ik in elkaar zit.

 39. Gezond eten en bewegen is altijd goed. Maar je kunt ook doorslaan, denk dat genieten van het leven ook belangrijk is. Oh oh, wat geniet ik toch van mijn dadelkoekje en amandelpasta. Not, geef mij maar op zijn tijd een lekker koekje of gebakje of een boterham met pindakaas. Herinneren we ons allemaal Nel van de Veerkampjes nog, zij is ruim in de tachtig geworden en rookte als een ketter. Kortom er is maar een iemand die bepaald wanneer we dood gaan of je nu gezond eet of niet.

 40. Om de data van de twee testen goed te vergelijken had het handig geweest om de eerste test te herhalen met bewaard materiaal, aangezien er toch wel een ontwikkeling is geweest in de nauwkeurigheid van de uitvoering van de test. Daarnaast mis ik in het verhaal referentiewaardes. Indien het bepaald is uit bloed dan kan het ook nog zo zijn dat je de ene keer een cel populatie getest hebt die zich vaker gedeeld heeft dan bij de twee test (afkomstig van verschillende stamcellen) Afijn ik vind het nogal een kort door de bocht redenatie om de suggestie hiermee te wekken dat een gezonde leefstijl zou leiden tot een ‘langere levensduur’.

 41. Hallo Jesse,

  Waar kun je de test doen

 42. Wanneer de meting correct is uitgevoerd (en dat lijk je nu nog niet zeker te weten), dan is dat super voor jou. Wat je gedurende het leven (van voor je geboorte tot aan je dood) aan bagage meekrijgt, inclusief het genetisch aspect, bepaalt in grote lijnen jouw leven. Dat is voor iedereen anders, in slechts beperkte mate heb je daar zelf ook invloed op. Om die reden blijf ik liever nuchter en staar me niet blind op wat een ander heeft bereikt, dit is zelfbescherming en behoedt voor teleurstellingen. Maar gezonde en realiseerbare tips en trucs neem ik natuurlijk graag over.

 43. Hi Jesse!

  Kun je inmiddels iets zeggen over de variatie in metingen die normaliter gevonden wordt? Dit lijkt me de beste indicatie of jouw 1e meting van waarde is..

  Dank!

Geef een reactie