Topsport en Superfoods – Verhaal van een BMX’er

Mijn naam is Navid Saleki en ik ben een extreem-sporter. Ik houd ervan om limieten op te zoeken in alles wat ik doe, heb een gezond mentaliteit en vervuil mijn lichaam niet met drugs en drank… maar tot voor kort wel met e-nummer, suikers en andere ongezonde gewoontes!

Hier kwam verandering in toen ik begin vorige jaar in aanraking kwam met een vriend die bewuster bezig was met wat hij at. Na veel gesprekken en zelf onderzoek te hebben gedaan kwam ik tot de ontdekking dat de voeding van nu niet meer hetzelfde is als vroeger. Ik kwam tot het besef dat ik meer uit mijn leven wilde halen, en ik realiseerde mij dat ik beter op mijn gezondheid zou moeten gaan letten als ik gekke dingen verantwoord wilde blijven doen. Dit betekende dus dat ik mijn ongezonde levensstijl moest gaan veranderen en meer over eten te weten moest komen.

navid saleki

Collega-sporters zijn vaak op zoek naar sponsors bij grote merken die energiedrankjes maken, omdat daar het geld zit. Ik dacht, dat is wel stoer, maar is het niet veel stoerder om langer je passie te kunnen uitoefenen, dus ook na je 40ste? Ik besloot om op zoek te gaan naar ondersteuning en sponsors bij bedrijven die het tegenovergestelde bieden: superfoods en raw food, dus echt eten, echte pure voeding met een hoge voedingswaarde.

Al snel kwam ik in aanraking met Jesse van der velde, een voedings- en lifestylecoach die mij ging adviseren op het gebied van voeding, supplementen en superfoods. Toen ik contact met hem opnam werd ik gelijk opgevangen, kreeg diverse gesprekken en diende allerlei vragenlijsten in te vullen over hormonen, klachten, etc.

Ik dacht, hoe ingewikkeld zijn superfoods en raw foods…? Ik kwam al snel terug op wat ik al een beetje wist… Inderdaad, e-nummers, suikers en chemicaliën, dîe zijn juist ingewikkeld! Met superfoods ga je “back to basic”, naar ouderwetse voeding en bereidingsmethoden. Makkelijker kan het niet. Ik werd gevraagd om met een paar ingrediënten te beginnen die bij mijn levensstijl passen en mijn gezondheid zouden kunnen verbeteren, zoals kokoswater, chiazaden, rauwe cacaopoeder en bananenpoeder.

Nadat ik begon met het drinken van groene smoothies (die inderdaad altijd groen zijn) merkte ik het onmiddellijk, het was een echte openbaring. Je bent wat je eet, en als je goede dingen eet zul je jezelf goed voelen. Door regelmatig groene smoothies te nemen, nootjes te eten en geen frisdrank en gekke kleurtjes meer te drinken merkte ik dat mij energieniveau veel beter werd. Ik had geen inkak-momenten meer, en ook gaatjes bij de tandarts werden verleden tijd, zo heerlijk.

Het eerste waaraan ik merkte dat gezonde voeding en superfoods werken was dus mijn energiepeil, dat steeds hoger en betrouwbaarder werd omdat mijn lichaam meer in balans was. Dankzij de extra energie was ik veel beter in staat de hele dag actief te zijn en kreeg ik ruimte voor nieuwe dingen en creatieve activiteiten. Ik voelde me scherp en vol kracht, en merkte tevens dat ik veel beter ging presteren in de sporten die ik doe, en op een veilige manier. Ik kan mij nu voor de volle 100% inzetten… en met een goed geweten, omdat het uit mijn lichaam komt en niet uit een blikje.

Na deze “kleine” en “makkelijke” veranderingen wilde ik een volgende stap zetten en begon te experimenteren met raw foods. Ik ging ze door veel gerechten mengen of in plaats van andere ingrediënten gebruiken, wat heerlijk is om te doen! Klein voorbeeld, je kunt bijvoorbeeld je pap op smaak brengen met rozijnen, fruit en chiazaden, dat is toch veel lekkerder dan een pap met een jam vol e-nummers!

Ik wilde meer, en dankzij het advies van Jesse en de bijbehorende voeding was dat prima mogelijk! Ik ben het levende bewijs dat superfoods echt werken, maar ik ben er nog niet. Ik verdiep me nog steeds in gezonde voeding en ga wekelijks naar de markt om nieuwe voeding uit te proberen en te combineren. Daarnaast vraag ik regelmatig advies aan Jesse van der velde.

Inmiddels heb ik veel producten geprobeerd en merk ik dat specifieke gezonde voeding en superfoods verschillende effecten kunnen hebben. Ik eet daarom wat bij mijn levensstijl van dat moment past, want soms werk ik veel en op andere dagen sport ik juist veel. Met de juiste kennis, ervaring en intuïtie kun je veel invloed op je gezondheid en energieniveau hebben, door de voeding die je eet!

Mijn volgende uitdaging is skydiven in Los Angeles, BMX shows rijden in San Francisco, paramotoring leren en vervolgens mezelf stiekem klaar maken op de volgende WK Freestyle BMX in July 2014.

Gezondheid begint bij jezelf, en voeding is naar mijn mening het belangrijkste middel om daar invloed op te hebben. Eet goed, leef goed, dan voel je jezelf ook goed!

Freestyle BMXer en avonturier,
Navid Saleki

Wil je ontdekken welke superfoods Navid eet? Klik hier voor meer info.

Share:

1 comment

  1. Heel inspirerend om te lezen.

    x

Geef een reactie