Vetopslag en voeding: de do’s en dont’s

Wat je eet heeft direct gevolg op of het lichaam wel of niet vet opslaat. De keuzes die je dagelijks maakt op het gebied van voeding staan in direct verband met jouw vetpercentage, je gewicht en je algehele gezondheid. Men zegt dat ieder pondje door het mondje gaat, maar welk pondje zorgt ervoor dat het vet op je heupen blijft plakken en welke verdwijnt als sneeuw voor de zon?

Om een duidelijker beeld te schetsen van wat het verschil maakt tussen vet verliezen en vet opslaan, is het belangrijk voeding in te delen in verschillende categorieën en daarbij te kijken naar de invloed die zij op het lichaam hebben. Kort samengevat ziet dit er als volgt uit:

 • (Snelle) Suikers en slechte koolhydraten: Deze onder andere in snoepgoed, wit brood, frites en ontbijtgranen aanwezige voedingsstof lokt vetopslag uit. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van het departement van medische en gezondheidswetenschappen in Linkopin, Zweden. Door het eten hiervan maakt het lichaam veel insuline aan, wat een vetopslaghormoon is.
 • Goede koolhydraten: Deze energieleverancier heeft bij matige inname en in combinatie met voldoende lichaamsbeweging nauwelijks invloed op de opslag van vet. Echter, wanneer je hier niet mee uitkijkt zal het net als de slechte koolhydraten leiden tot vetopslag. Verschillende studies, waaronder één van de Universiteit van Kopenhagen, blijkt dat deze vorm van koolhydraten (die complex zijn en daardoor trager door het lichaam worden opgenomen) in combinatie met inname van voldoende gezonde vetten en eiwitten een positieve invloed hebben op het verliezen van lichaamsvet. Goede koolhydraatbronnen zijn onder andere quinoa en zilvervliesrijst.
 • Eiwitten: Eiwitten zorgen ervoor dat de spieren intact blijven, en gezien het de spieren zijn die vet verbranden heeft inname hiervan amper invloed op de vetopslag. Talloze onderzoeken geven aan dat een hoge inname van proteïnen je kan helpen met het verliezen van die overtollige kilo’s. Zo ook een studie van de Universiteit van Illinois, waaruit bleek dat een voedingspatroon dat rijk is aan eiwitten het meeste effect heeft op het verlagen van het vetpercentage. Hoogwaardige eiwitbronnen zijn eieren, rood vlees en gevogelte.
 • Verzadigde vetten: Deze vorm van vetten is nodig voor verschillende lichaamsfuncties: een onderzoek uit het tijdschrift Lipids stelt dat verzadigde vetten van onmisbare waarde zijn voor de hersenwerking en de hormoonbalans. Gezien een hormonale disbalans ervoor zorgt dat we vet gaan opslaan, betekent dit dat je juist verzadigde vetten nodig hebben wanneer je wilt afvallen. Verzadigde vetten zijn voornamelijk te vinden in rood vlees, wilde vissoorten en kokosolie.
 • Onverzadigde vetten: Iedereen heeft wel eens gehoord van omega 3-, 6- en 9-vetzuren, welke allemaal onder deze categorie vallen. Ze zijn onmisbaar voor onder andere de bloedsuikerspiegel en de hersenstofwisseling. Uit een in de American Journal of Clinical Nutrition geplaatst onderzoek blijkt dat een voedingspatroon rijk aan onverzadigde vetzuren voor een betere vethuishouding in het lichaam zorgt dan een eetpatroon dat vetarm is. Onverzadigde vetten zijn meestal van plantaardige afkomst, zoals in olijven, diverse noten en avocado’s. Een belangrijke dierlijke bron van onverzadigde vetten is visolie. Let echter wel op dat je onverzadigde vetten niet verhit, omdat hierbij transvetten ontstaan.

Knowledge is power

Wanneer je deze basisprincipes integreert in jouw leefpatroon en je dus gebruik maakt van deze kennis, brengt je dat weer een stap dichterbij jouw einddoel: dat gezonde en slanke lichaam dat je altijd al wilde hebben. Gebruik deze wetenschap in jouw voordeel en zorg er daarmee voor dat die vetrollen voltooid verleden tijd zijn!

Wil je de uitgebreide versie van dit artikel lezen?

Ga dan naar de ledensite van De Superverbrander Methode!

Share:

4 comments

 1. Interessant stukje.
  Ik heb net een voedingsschema gemaakt en hou me hier nu al een kleine week aan. Wat ik ‘s ochtends eet is brinta met magere melk. Nu lees ik hier dat ontbijtgranen juist niet goed zijn. Of geldt dat alleen voor de ‘kinder’ontbijtgranen zoals de honeyloops en chocopops.?

 2. Geen mails meer ontvangen, al verschillende keren door gegeven.

 3. Hallo Jesse , zoals hierboven iemand vroeg , eet ik smorgens ook brinta met magere melk.
  Is dit goed of niet?

  En mijn tweede vraag aan jou is: hoe komt het dat het gewicht bij mij erg schommelt?
  Het kan zomaar zijn dat ik smorgens 2 kilo zwaarder ben dan de morgen ervoor
  Ja en dan baal ik echt , maar twee dagen later is het er gewoon weer vanaf , snap het niet goed hoe dat kan.

  Trouwens bedankt voor alle tips en adviezen

  groetjes

 4. @Gerrit en Lilly,
  Ik las net jullie berichtje en als je een goed alternatief wilt voor Brinta in de ochtend zou ik quinoa ontbijt aanraden, Jesse heeft een recept hiervoor op de site staan. Krijg je ook niet zo’n vieze smaak van in je mond!
  groetjes Fleur

Geef een reactie