Voedingscentrum gaat de mist in over Superfoods

Het Voedingscentrum waarschuwt vandaag in het nieuws dat je voorzichtig dient te zijn met het eten van superfoods, omdat de geclaimde gezondheidseffecten van deze voedingsmiddelen onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. Wondermiddelen bestaan inderdaad niet, maar dat superfoods een essentieel onderdeel kunnen uitmaken van een gezond en gevarieerd voedingspatroon is zeker het geval.

Wat zijn superfoods?

superfoodsVoordat ik reageer op het nieuwsbericht van het Voedingscentrum wil ik eerst uitleggen wat superfoods zijn, want daar bestaat soms wat verwarring over. Een superfood is simpelweg een voedingsmiddel van hoge kwaliteit dat rechtstreeks uit de natuur komt, puur en onbewerkt. Soms hebben superfoods een (veel) hogere voedingswaarde dan regulier groente of fruit, en soms beschikken ze over bepaalde eigenschappen die je in geen enkel ander voedingsmiddel terugvindt. Onder superfoods vallen overigens niet alleen “exotische” voedingsmiddelen zoals gojibessen en kokosolie, ook veel groente- en fruitsoorten die wij allemaal kennen en dagelijks eten zijn superfoods, denk daarbij bijvoorbeeld aan zoete aardappelen, blauwe bessen, kool en broccoli.

Zijn superfoods inderdaad geen wondermiddel?

Het is goed dat het Voedingscentrum waarschuwt voor voedingsmiddelen die worden ‘gehyped’, het is hun taak om consumenten te waarschuwen voor uitwassen in de voedingsindustrie en dat moeten ze ook zeker doen. En ook ik ben van mening dat wondermiddelen niet bestaan. Een gezond lichaam komt voort uit een gezond en gevarieerd voedingspatroon, dus ik ben net zoals het Voedingscentrum een enorme voorstander van variatie! De suggestie dat het idee wordt gecreëerd dat gewone voeding kan worden vervangen door superfoods klopt dus niet, want niemand die ik ken eet alleen superfoods of zegt dat je dat moet doen. We vullen er allemaal onze voeding mee aan en eten daarnaast ook heel veel andere pure ingrediënten, zoals groenten, zoete aardappelen, fruit, noten, zaden, biologisch vlees en wilde vis.

Het Voedingscentrum zegt dat de geclaimde gezondheidseffecten van voedingsmiddelen zoals kokosvet, algenextracten en hennepzaad onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. Misschien denk je dus nu, waarom zou ik ze dan nog eten? Laten we eens ingaan op de producten die het Voedingscentrum noemt.

Superfoods bevatten voedingsstoffen die in andere voedingsmiddelen minder aanwezig zijn of ontbreken

Superfoods vormen een onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon, en specifieke superfoods kunnen daarbij bepaalde voedingsstoffen leveren die andere voedingsmiddelen niet of minder hebben:

 • Laurinezuur in kokosolie: één van de gezondste verzadigde vetsoorten is kokosolie, dat voor ca. 92% uit plantaardige verzadigde vetten bestaat. Ongeveer 50% van de vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur, dat vergeleken met alle andere verzadigde en onverzadigde vetzuren die er bestaan het meest in staat is het HDL cholesterol (het “goede” cholesterol) te verhogen. (Mensink et al., 2003). Talloze epidemiologische onderzoeken hebben aangetoond dat als het HDL cholesterol naar verhouding toeneemt, je minder kans hebt op hart- en vaatziekten, zoals een ischemische beroerte en een hartinfarct (Rahilly, 2011; Rubins, 2002). Bovendien heeft een naar verhouding hoger HDL cholesterolgehalte een balancerende werking op mensen die lijden aan diabetes type 2 (Mard-Soltani et al., 2012). De bacterieremmende eigenschappen van laurinezuur kunnen daarnaast helpen bij mensen met acne (Nakatsuji et al., 2009; Yang et al., 2009) en de darmflora helpen in balans te brengen (Desbois & Smit, 2010). Van alle voedingsstoffen bevat kokosolie naar verhouding de meeste laurinezuur (ca. 43000 mg per 100 gram)…. vergelijk dat maar eens met ‘gewone’ voedingsmiddelen zoals roomboter (2600 mg per 100 gram) en kaas (1100 mg per 100 gram)! Eén eetlepel (8 gram) kokosolie bevat 3440 mg laurinezuur, en één plak kaas (20 gram) zo’n 220 mg, dus dan begrijp je wel waarom ik kokosolie vanwege het extreem hoge gehalte aan laurinezuur een superfood noem.
 • Omega 3 vetzuren in chiazaden, lijnzaad, spirulina en chlorella: Elk mens heeft zowel omega-3, omega-6 als omega-9 vetzuren nodig om gezond te blijven. Echter, alle omega vetzuren werken uitsluitend optimaal als ze in de juiste verhouding in het lichaam aanwezig zijn. Volgens wetenschappers ligt de beste verhouding ergens tussen 1:1 (o.a. Simopoulous, 2006) en 2:1 of nog iets hoger (o.a. Yehuda, 2003), maar de meeste mensen met een Westers voedingspatroon consumeren zo veel omega-6 vetzuren en zo weinig omega-3 vetzuren dat de verhouding soms eerder in de richting komt van 20:1 of nog hoger (Universiteit van Gent, 2003). Als je omega-verhouding uit balans is loop je allerlei gezondheidsrisico’s, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, kanker, infectieziekten en auto-immuunziekten. Uit een onderzoek (Simopoulous, 2008) blijkt bijvoorbeeld dat mensen die de omega-6/3 verhouding terugbrengen naar 4:1 ongeveer 70% minder kans hebben om voortijdig te sterven aan hart- en vaatziektes. Bij mensen met darmkanker die hun ratio terugbrachten naar 2,5:1 werd een significante vertraging in de groei van kankercellen geconstateerd (terwijl dit bij een verhouding van 4:1 niet het geval was), en eenzelfde resultaat was waar te nemen bij vrouwen met borstkanker. Bij een ratio van 2:1 tot 3:1 werden ontstekingen bij patiënten met reumatische artritis sterk afgeremd, en een ratio van 5:1 had een zeer positief effect op mensen met astma. Tot de reguliere voedingsmiddelen die omega-3 vetzuren bevatten behoren walnoten, vissoorten zoals sardines en zalm en sommige groenten zoals pompoen, broccoli en spinazie, maar je moet daar heel erg veel van eten als je voldoende omega-3 vetzuren wil binnenkrijgen: je dient bijvoorbeeld 2 ons vette vis per dag te eten of  5 flinke porties broccoli om voldoende omega-3 binnen te krijgen, terwijl je van chiazaad of lijnzaad nog geen 2 eetlepels nodig hebt om hetzelfde doel te bereiken!
 • Fycocyanine in Spirulina: Fycocyanine is een pigmenteiwitcomplex  dat betrokken is bij de fotosynthese in blauwalgen en komt uitsluitend voor in spirulina. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat fycocyanine diverse gezondheid bevorderende eigenschappen heeft, en onder andere de hart- en hersenfunctie ondersteunt, tegen oxidatieve stress beschermt en een sterk immuunsysteem bevordert (o.a. J.E. Piñero Estrada et al., 2001; Hirahashi et al., 2002). In alle zoogdieren, waaronder dus ook mensen, wordt fycocyanine bovendien omgezet in fycocyanorubine, een antioxidant die wat betreft structuur erg lijkt op bilirubine, een stof die de cellen beschermt tegen vrije radicalen en in verband wordt gebracht met gezonde hart- en bloedvaten (Stocker et al., 1987; Perlstein et al., 2008). Daarnaast vermoeden wetenschappers dat fycocyanine een belangrijke rol speelt bij stamcelregeneratie, met name van het beenmerg en de rode bloedcellen, en dat het de aanmaak van rode bloedcellen en witte bloedcellen ondersteunt, maar dit moet nog verder bij mensen worden onderzocht (Belay et al., 1996). Fycocyanine komt alleen voor in spirulina (het bestaat voor ca. 16% uit dit pigment), het zit dus in geen enkel ander voedingsmiddel… dit is de reden waarom het een superfood is!
 • PPAR’s in Chlorella: Peroxisoomproliferatorgeactiveerde receptoren, beter bekend als PPAR’s, zijn een groep van nucleaire receptoreiwitten in het lichaam die een essentiële rol spelen bij de celdifferentiatie, ontwikkeling en stofwisseling in het menselijk lichaam PPAR’s zijn onder te verdelen in 3 typen die elk een eigen functie in het lichaam hebben, te weten alpha, beta en gamma PPARs. Onderzoeken hebben aangetoond dat activering van PPARs kankerremmend werkt en het risico op hart- en vaatziekten verkleint, maar ook mensen die lijden aan overgewicht of diabetes type 2 hebben baat bij activering van PPARs omdat ze de stofwisseling reguleren (Tachibana et al., 2008).Veel voedingsmiddelen bevatten stoffen die PPAR’s activeren, maar chlorella bevat een significante hoeveelheid van alle drie, vandaar dat chlorella een echt superfood is.
 • GLA in hennepzaden: Gamma-linoleenzuur, afgekort GLA, is een omega-6 vetzuur dat slechts in enkele soorten plantaardige voeding voorkomt, waaronder hennepzaden, boekweit, haver en spirulina. Het menselijk lichaam maakt zelf  GLA uit linolzuur (LA), wat voldoende voorkomt in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Echter, ouderen, zieken en mensen met bepaalde voedingsdeficiënties kunnen een tekort aan GLA krijgen omdat zij LA minder goed kunnen omzetten naar GLA (Horrobin, 1993). Daarnaast hebben pilotstudies uitgewezen dat een grotere consumptie van GLA kan helpen bij mensen die lijden aan diabetische neuropathie, reumatische artritis, allergieën, ADHD, eczeem, hoge bloeddruk, menopauzeproblemen, PMS en botontkalking (bron: Complementary and Alternative Medicine Guide, University of Maryland, 2014). In deze gevallen is het belangrijk om voeding te eten die rijk is aan GLA, zoals hennepzaad.
 • Chlorofyl in tarwegras: Bladgroen of chlorofyl is het pigment dat bladeren van planten groen laat kleuren. Chlorofyl wordt gebruikt als kleurstof in de voedingsindustrie, maar daarnaast komt het ook van nature voor in veel groene groenten en superfoods. De belangrijkste eigenschap van chlorofyl is dat het een natuurlijke reinigende stof is die de darmen en het bloed zuivert en het lichaam in staat stelt om zuurstof efficiënter op te nemen (Healy, 2009). Daarnaast hebben onderzoekers aangetoond dat tarwegrassap kan dienen als een effectieve alternatieve bloedtransfusie bij kankerpatiënten (Dey et al., 2006), en onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen hebben laten zien dat chlorofyl de groei van kwaadaardige tumoren remt bij ratten (Vogel et al., 2005). Als je wat extra chlorofyl wil binnenkrijgen maar niet dagelijks een emmer boerenkool wil eten kan het zinvol zijn om tarwegrassap of een smoothie met tarwegraspoeder te drinken, want deze bevatten in verhouding tot andere groene groenten een zeer hoge concentratie chlorofyl, net zoals spirulina en chlorella trouwens.

Waarom eten mensen superfoods?

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen redenen om superfoods te eten. Mijn visie hierop is dat we met z’n allen zo ver zijn gaan afstaan van een gezond, puur voedingspatroon (met alle bewerkte voedingsmiddelen, slechte suikers, varianten op suikers, bewerkte plantaardige vetten in voedingsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen), dat onze behoefte om terug te gaan naar de natuur enorm is gegroeid. Veel mensen voelen zich niet goed, en de cijfers liegen er niet over (bronnen: Nationaal Kompas en Hartstichting):

 • Diabetes is de meest voorkomende ziekte in ons land
 • In 2011 hadden 6,5 miljoen mensen (41 procent) in Nederland matig of ernstig overgewicht. Begin jaren ‘80 was 27 procent van de Nederlanders te zwaar
 • Naar schatting 42 tot 51% van alle Nederlanders van 35 tot en met 70 jaar heeft een verhoogde bloeddruk
 • In 2009 overleden in Nederland 18.663 mannen en 20.979 vrouwen aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte, wat neerkomt op gemiddeld 51 mannen en 57 vrouwen per dag.
 • Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. De  sterfte aan kanker is in Nederland hoger dan gemiddeld in de Europese  Unie. Nederland is nr. 12 in het lijst van landen waar kanker het meest  voorkomt en bijna 3,5% van alle Nederlanders (570.000 mensen) leeft met kanker of heeft in het verleden kanker gehad.

We zijn met ons eetpatroon de verkeerde kant opgegaan en toename in ziekten laat dat zien. Dit creëert de behoefte om terug te gaan naar de natuur, want onze natuur geeft ons al duizenden jaren geweldige voedingsmiddelen. Superfoods hebben wel degelijk voordelen en eigenschappen die andere voedingsmiddelen niet hebben. Die voordelen zijn de afgelopen eeuwen al bewezen, en veel ook in wetenschappelijke studies, waarvan enkele hierboven vermeld. Dit betekent overigens niet dat je nu alleen nog maar superfoods moet eten…. maar we hebben wel veel meer keuzemogelijkheden om gezond te zijn dan vroeger, en dat is alleen maar positief nieuws!

Wat is jouw mening over Superfoods? Ik hoor hem graag hieronder!

Share:

72 comments

 1. MESCHIEN MOET JE NOG BETER DUIDELIJK MAKEN DAT SUPERFOODS EEN GOEDE AAN VULLING ZIJN BIJ EEN EVEN WCHTIGE VOEDING EN DAT JE GEZONDE PRODOCUKTEN UIT DE WINKEL GOED SAMEN KUNNEN EN DAT JE WEL DEGELIJK AFWISSELENT KUNT ETEN GROETJES MARCEL LEJEUNE

 2. Ik ben het helemaal met je eens, en erg jammer dat het voedingscentrum superfoods negatief neerzet. Het is toch logisch dat je op alleen deze superfoods niet kunt leven, en je er een gevarieerd voedingspatroon bij moet hebben. Maar de mensen die superfoods nemen zijn juist al met een gezond voedingspatroon bezig, en lijkt me sterk dat deze mensen dit dan niet zouden weten!

 3. Normaal kan ik mij aardig vinden in de richtlijnen van het voedingscentrum, maar dit is nu wel anders.
  Het is zo jammer en duidelijk dat hun gesponsord worden door Unilever.
  Enne Becel heeft nog geen kokosolie……. volgens mij
  Superfoods kunnen een hele goede aanvulling zijn van gevarieerde voeding.

 4. Ik vind het ontzettend kinderachtig van het voedingscentrum! En laten we niet vergeten dat het voedingscentrum wordt gesponsord door Unilever, en die verkopen geen superfoods..

 5. Beste Jesse
  De uitzending van vandaag zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen .
  En dit is pas het begin .
  Ik heb juist het idee dat we aan de vooravond staan van een bewust wording proces.
  Ik zeg kom maar op .
  wat stop je in je mond en waar komt het vandaan .
  Als ik het voeding centrum zou zijn zou ik jubelen dat er gasten zijn zo als jij en Ralph
  dus rug recht en gaan met die /Zoete aardappel /banaan bessen omega 369 hopa
  gr ellen

 6. Het lijkt erop dat het voedingscentrum wil reageren op de mensen die er in door slaan. Die daardoor schade aan hen gezondheid oplopen. Deze mensen zijn geestelijk ziek en in mijn ogen heeft het niets met de superfoods. Heel jammer dat ze de schuld geven aan de superfoods. Juist omdat dit een geweldige aanvulling is in je voeding. Ze zouden de mensen juist moeten motiveren, want het valt prima in de schijf van vijf. De schrijnende gevallen moeten gewoon hulp krijgen omdat de oorzaak ergens anders ligt dan bij de superfoods.

 7. Wat ik steeds mis in alle discussies is het feit dat veel superfoods ver gehaald moeten worden, wat het milieu niet ten goede komt. Dus wat mij betreft superfoods prima, maar dan wel uit de directe omgeving!

 8. Je kunt heus wel op alleen super foods leven. Kalkoenfilet, broccoli, zoete aardappelen, zilvervliesrijst. Als jullie Nederlanders nou meer zouden eten dan alleen een broodje kaas en frikandellen. Dan zou het lichaam wel gezonder worden. Probeer een keer Aziatische gerechten en niet van de afhaal Chinees of van maggi. Dat is rotzooi. Het algemeen begrip van Nederlanders over eten is erg beperkt en het is niet slecht om een goedkoop koelkast te kopen en te vullen met iets duurdere en betere producten. Minder aan meubelen en dergelijke besteden en meer aan beter eten. Dan kom je wel een stuk verder…

 9. Ieder mens moet zijn gezonde verstand gebruiken. Alles waar te voor staat is niet goed, dus alles met mate. Natuurlijk moet je gewoon blijven eten met gezonde (bio)producten met veel variatie en daarnaast gebruik ik smoothies met een afwisselende superfood toevoeging naar eigen inzicht. Mijn ervaring is dat ik (84 jaar) meer energie heb, keiharde nagels en mijn haar gezonder is. Het werkt dus wel degelijk. Bedankt Jesse en…….. Marjolijn.

 10. Ik sta helemaal niet te kijken van de actie van het voedingscentrum.
  Corporate fascism is the name of the game.
  De regering staat in functie van de banken en de grote internationale bedrijven.
  De NOS, ook een overheids gesteund bedrijf toont al met het journaal aan hoe de perceptie van de mensen wordt gemanipuleerd.
  Je ziet het of je ziet het niet, in the matrix or out of the matrix, that’s the question.
  Werkelijk waar een gotspe: het centrum wil ons doen laten geloven dat er niets aan de hand is met onze voeding, dit terwijl de cijfers WETENSCHAPPELIJK aantonen dat er wel degelijk iets aan de hand is.

 11. Jesse,
  Alle reacties zijn oké omdat de schrijvers zich bezig houden met voeding. Maar hoe bereik je die mensen die het bovenstaande relaas ( voor insiders te volgen) van jou niet kunnen begrijpen en volgen. Te ingewikkeld. Ik zeg; doe boodschappen bij een super met een klein assortiment zodat je niet in de verleiding komt. Maak wat van de onbewerkte producten. Het goed variëren komt dan vanzelf.

 12. Hallo Jesse,
  Prima deze reactie van Patricia van het voedingscentrum!
  Laat de discussie eindelijk maar eens los barsten zodat nog meer mensen zich bewust worden van het feit wat er allemaal mis is met onze voeding. Bij ons op de zaak (wij hebben een medisch fitnesscentrum) houden we maandelijks lezingen over superfoods/smoothies en hoe mensen dat kunnen invullen in hun dagelijks leven. De reacties bij ons zijn super positief en al heel wat mensen zijn inmiddels begonnen jouw boek te lezen want dat is denk ik het aller belangrijkste dat mensen kennis vergaren en weten hoe het werkt en wat het doet met hun lichaam en dan stappen ze vanzelf over. Ik steun je in de strijd, laten we vooral zoveel mogelijk mensen onze kennis doorgeven. Van de media hebben we in ieder geval aandacht!!
  Ik zou zeggen kom maar op!

 13. Het voedingscentrum (in dit geval) reageert, volgens mij, op een té goede werking van superfoods. In het algemeen zijn ze (ook in Europa) al jaren bezig om alles wat goed is en gezond is, aan te vallen. (zie hoe ze omgaan met homeopathie, natuurgeneeswijzen, vitamines etc.) Allemaal onder regie van hun geldschieters en díe stoppen weer allemaal troep in hun voedingsmiddelen , zoals fructose, asparataam en andere zoetstoffen, E-nummers en zo kun je nog wel even doorgaan. Zuiver eten, zonder pesticiden en andere rotzooi, daar moeten ze niets van hebben, want dat kost hen (de industrie) geld. Houdt de mensen een klein beetje (of heel erg) dom en ziek en zíj verdienen geld. Zodra dat in gevaar komt door nu bv. het eten van superfoods, (dat gaat té goed) dan vallen ze dat aan en hopen zo toch veel mensen weer over de schreef te trekken, om weer “gewoon” te gaan eten. Werkelijk walgelijk.. Niet de mens staat centraal, maar de industrie (lees geld) en de overheidsinstanties gaan daar gewoon in mee. Mensen, blijf zélf nadenken en laat je niets wijsmaken door die instanties. Die hebben echt niet het beste met je voor.

 14. Het is een offensief van het voedingscentrum gestuurd door de belangen die eronder liggen maar die niet zichtbaar zijn voor de grote groep consumenten en schijnbaar voor de gemiddelde consument geloofwaardig en betrouwbaar. Het is stemmingmakerij en getuigd van weinig kracht en communicatieve kunde. Het vraagt verantwoordelijkheid van de consument om het verhaal erachter te willen uitvinden en te begrijpen. Grote groepen onwetende consumenten krijgen ze hiermee weer netjes in de rijen van de supermarkten. Toch denk ik dat hun bereik en invloed tanende is. Internet biedt voor iedereen een mogelijkheid die het weten wil, hoe iets echt zit. Wanneer er geroepen wordt dat iets niet wetenschappelijk onderbouwt is is er dan juist geen sprake van ‘kat in het nauw’ gedrag?

 15. de stijl van gezondheidsclaims van beide zijden is net zo erg. Volgens biologen kun je je niet gezond eten, net zo min is er een bruikbare definitie van gezond. De levensverwachting is toegenomen door het gesloten riool en penicilline. als er iets in eten zit wat goed zou zijn, wil dat niet zeggen dat je lichaam dit opneemt.
  Eet zoals je moeder dit voordeet, je bent immers een zoogdier, geen patient.

 16. Er bestaat niet zoiets als superfood. Alsof een banaan gezonder of minder gezond is dan een appel. Zo werkt voeding dus niet, dan zou water helemaal ongezond zijn omdat er geen enkel mineraal of vitamine in zit. Voeding is een geheel, niet de optelsom van individuele ingredienten. Sommige ingredienten zijn misschien op zichzelf minder dicht in voedingswaarde dan andere, maar hebben een katalyserende of synergetische werking met die andere ingredienten, waardoor ze alsnog onmisbaar zijn. Water bijvoorbeeld. Sommige ingredienten worden niet eens verteerd maar zijn toch hard nodig voor de vertering. Zoals vezels.

  Bovendien niemand weet wat de echte voedingswaarde is van voeding. Het is in ieder geval niet gewoon het spectrum aan vitamines, mineralen, enz. want dan zou een vitaminepil de ultieme superfood zijn. Wat het niet is.

  Ofwel superfood is hipster flauwekul. Bedacht door smoothie zuipende marketingmensjes.

  Maar verder onschadelijk. Hooguit wat duurder

 17. “Super” discussie, goed om te voeren, zeker nu de groei er goed inzit. Ook de drogisterijen hebben hun schappen aangepast en gaan vol voor de superfoods. Soms gaan retailers overdrijven of zelfs onzin vertellen over de gezondheidseffecten dat moeten ze niet doen, want dan krijg je waarschuwingen, zoals van het voedingscentrum.
  Ik ben het eens met het centrum veel variëren met groeten, fruit, kruiden én superfoods. Iets anders, die superfoods zijn super smaakvol, extatisch, dus die houden we erin. Ik kan mij superontbijt niet meer missen.

 18. Ik ben een voorstander van gezonde voeding, vers en gevarieerd en heb zelf ondervonden dat superfoods en groene smoothies het verschil kunnen maken. Ik had last van hormonale vochtophoging en heb door hier en daar mijn voeding aan te passen daar geen last meer van. Daarbij ondervind ik ook dat mijn huid niet meer zo droog is. Bovendien ben ik een 7-tal kilo’s kwijt en dat is dankbaar meegenomen. Ik ben een voorstander door ondervinding en daar kan de media niets aan veranderen. Ik ben 66 en voel mij heel gezond. Doorgaan zou ik zeggen!

 19. Ik denk dat het voedingscentrum het gevoel heeft dat Nederland beter leert ontdekken wat echte goede voeding is, waardoor haar autoriteit tanende is. Het is makkelijk om Nederland te laten ‘Sonja Bakkeren’ (met alle respect voor deze dame hoor!) dan serieus je verdiepen in oervoeding waarop de mens het in heel zijn bestaan het al goed op doet. Jammer dat het voedinfscentrum haar tekortkomingen moet verhullen in een zielige aanval op goede stoffen. Men had beter nu eens een omslag naar superfoods kunnen maken. Maar ja, belangen zijn belangen en die moeten behartigt worden. Tijd om dat achterhaalde centrum af te schaffen, dan kan het geld wat in die schijnorganisatie verdwijnt beter besteed worden aan meer onderzoek naar superfoods!

 20. Ik vind echt dat het voedingscentrum een nogal overtrokken reactie heeft op superfoods.

  “Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Variatie is het toverwoord”
  – Tja, logisch toch? Wat een slap gelul over superfoods; variatie moet toch altijd… of je nou wel of geen superfoods eet!

  ”Bepaalde stoffen in cacao zouden bijvoorbeeld gunstig zijn voor de bloedvaten, maar in chocolade zit ook veel verzadigd vet. En dat vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten”
  – Ehm, cacao is een puur product en om die reden zijn sowieso alle superfoods goed voor je. Je kan beter van die gemanipuleerde (melk)chocolade vervangen door een pure reep. En voor bijna alles geld: teveel ervan nemen is niet goed.

  ”Voedingscentrum wijst ook op noten, die door veel mensen in het onderzoek worden geduid als ‘superfood’. ‘Noten zijn prima, ze bevatten veel van het goede onverzadigde vet en zijn volwaardige vleesvervangers, maar leveren ook veel calorieën.”
  – Als iets veel calorieën bevat is het niet per definitie slecht; bovendien is het stukken beter dan borrelnoten, tijgernoten e.d.

  ”Er is nog een voorbeeld van gehyped superfood: lijnzaad. ‘De vetten die hierin zitten, vind je ook in gezonde oliën.”
  – Lijnzaad is goed voor je en gewoon verkrijgbaar in de supermarkt voor een laag prijsje so why not?

  Ik zie het probleem niet zo in van het gevaar van superfoods hoor! Ze waarschuwen voor een te eenzijdig voedingspatroon, maar wat mij betreft verrijkt het JUIST je voedingspatroon. En mensen die helemaal geen superfoods eten kun je dan ook wel gaan waarschuwen voor een ‘te eenzijdig’ voedingspatroon. Nogal gek om daar dan voor te waarschuwen, dat heeft niets met superfoods te maken; iedereen moet gevarieerd eten. En als je om je heen kijkt, wie leeft er dan echt alleen maar op gojibessen en chiazaadjes? Niemand toch…

 21. het gebeurt wel meer dat overheidsinstanties dergelijke publicaties doen. Voedngssupplementen die te therapeutisch zouden werken worden in extremisch soms zelfs verboden tot ze van samenstelling worden veranderd en opnieuw kunnen “goedgekeurd worden. Daar zitten andere belangen achter, zoveel is duidelijk.
  Niet opgeven !

 22. Ik ben zelf ook voor superfood en gebruik het zeer zeker.
  Ik ben eens en oneens met de voedingcentrum.

  Oneens omdat ze het zo neerzetten dat superfoods onzin is en dat je het helemaal niet moet eten. Er zijn degelijk bewijzen van mensen waar superfoods zeker goed bij geholpen heeft bij een aandoening. Ik voel zelf zeker veranderingen sinds ik mijn voeding aangepast heb en superfoods ter aanvulling bij gebruik.

  Ben ook met de voedingcentrum eens in de zin. Men moet zich niet blind staren op de superfoods. Er zijn mensen die denken dat ze niks meer kunnen eten dan alleen de superfoods. En er zijn ook zeker websites en superfoods verkopers die het zo neerzetten alsof je het niet zonder kan. Ik vind het ook in sommige gevallen heel erg duur. Te duur zelf. Ik snap dat die spullen geïmporteerd moeten worden en dat er kosten met zich mee brengt. Maar als je ziet dat bijvoorbeeld bij de Eko plaza in mijn woonplaats de prijzen met de dag stijgen heb ik daar heel erg mijn bedenkingen bij. In een gewone supermarkt stijgen prijzen ook, maar niet zo hard als bij de Eko plaza bijvoorbeeld. En met name de superfoods. Bij de reform winkel indemdito. Dus ik kan me voorstellen dat de voedingcentrum zoiets heeft. He jongens laat je geen praatjes verkopen, en steek dat geld in een gewone voeding. En dat vind ik van de voedingcentrum een beetje te kort in de bocht.

 23. Angelina Jolie leeft alleen op superfood ! Inmiddels broodmager.

 24. slecht eten of goed eten bestaat niet. het is de combinatie en dagelijkse verhouding die op de lange termijn bepaalt of het voor jou goed of slecht uitpakt. Het huidige voedingsaanbod in de supermarkten leidt er ( ook bij kritische mensen helaas) maar al te vaak toe dat er een onbalans ontstaat , teveel koolhydraten, verkeerde vetten, en daardoor onvoldoende compensatie door groenten en fruit. Op de lange duur duur geeft dat , zeker bij daarvoor genetische gevoeligheid, aanleiding tot het ontstaan van “westerse” aandoeningen als darmklachten ( beginnend als “spastische darm”, “prikkelbare darmsyndroom”, poliepen, diarrhee, ) , diabetes type 2, overgewicht, te hoge bloeddruk, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, gewrichtsklachten, hart en vaatziekten, allergieën, verminderde afweer, “autoimmuunziekten”, en uiteindelijk kanker.
  Ik heb alle genoemde ziektebeelden inmiddels achter de rug, behalve de kanker tot op heden. Door mijn voeding drastisch te veranderen middels het bannen van gluten ( dus geen brood, geen pasta etc.) , suiker, koemelkprodukten, alle plantaardige boters,alle kant-en-klare produkten waarin E-middelen, smaakversterker,(te veel) vlees, etc. ( allemaal goedgekeurd door het voedingscentrum en passend in de schijf van vijf, en over te gaan op groene smoothies, kokosvet, ghee ( =geklaarde roomboter) veel groentes, MATIG fruit om niet teveel fructose binnen te krijgen) , noten, zaden,( waarin de volledige potentie van de plant nog aanwezig is) , boekweit, chiazaden, amaranth, kruiden, EN superfoods als gojibessen, chlorella, spirulina, cordyceps, mai-take en shi-take paddestoelen ( alles uiteraard van biologische oorsprong) etc. hierin te combineren, eet ik niet alleen veel gevarieerder, en smakelijker dan voorheen, maar ben ik inmiddels na anderhalf jaar 12 kilo kwijt zonder ooit honger te hebben geleden, bloeddruk weer normaal ( twee jaar geleden nog opgenomen geweest wegens waarden 235/185 !!!!) ZONDER medikatie , dus geen ACE remmers, geen plastabletten, heb totaal geen darmklachten meer, heb weer energie als toen ik nog vijfentwintig was, zie er ook twintig jaar jonger uit, geen gewrichtsklachten, geen oedeem aan handen en voeten……. wat kan ik nog meer zeggen ? laat ieder zijn eigen voedingsPATROON maar eens kritisch onder de loupe nemen ! superfoods kunnen een te eenzijdig voedingspatroon nooit compenseren, maar vormen een welkome aanvulling als je besluit je lifestyle voorgoed om te gooien en te kiezen voor VOEDING in plaats van VULLING, en zijn belangrijk om de vrijkomende toxinen te helpen onschadelijk te maken als je je vet gaat verbranden !

 25. Jesse, echt klasse dit! Volgens mij heb je dit op de juiste wijze verwoord. Heel terecht dat Giel een paralel trok met de kies gezond logo’s. Hoe kan het Voedingscentrum het Kies Gezond logo rechtvaardigen (producten die bomvol ongezonde additieven zitten) en van leer trekken tegen superfoods? Totaal ongeloofwaardig worden ze op deze manier. Ik zou graag zien dat het Voedingscentrum haar rol zou oppakken om echt onafhankelijk voor de gezondheid van Nederland te gaan. Dat we nu een stoplichtensysteem op onze voeding zouden hebben ipv het misleidende kies bewust logo.
  Voor mij; eet gezond en zo puur mogelijk. Liefs lokaal en biologisch en wat extra Superfoods om aan te vullen!

 26. We hebben het allemaal over voeding en wat het in het verleden voor ons gedaan heeft (ziek gemaakt) of in de toekomst voor ons moet doen (gezondheid). Maar toekomst en verleden bestaan niet, alleen het nu bestaat. In het nu voel ik me stukken beter en gezonder door het variëren in voeding, ook in superfoods. En daardoor heb ik een veel leuker leven nu! Ook als ik eens een keer uit de bocht vlieg met ‘verkeerde’ voeding.

 27. Beste Jesse,
  Ik heb nog niet alles gelezen wat hier staat maar, heb gisterenavond hier op de tv zender een.be het programma Volt gezien en daar waren ze ook over superfoods bezig of beter gezegd (aan’t afbreken ) iets waar ik me helemaal nie goed bij voel maar ik denk wel dat diegene die er mee vertrouwd zijn beter weten .
  De niet gelovige komen er ook nog wel achter,hopelijk niet te laat.
  Groetjes uit België en doe zo verder.

 28. Wordt er misschien gevallen over het woord “superfoods” .
  Waarom kan dit woord niet omgezet worden naar een woord wat het natuurlijke en onbewerkte aangeeft. Natuurvoeding bestaat natuurlijk al. Maar eigenlijk is het een uitbreiding en een verrijking.
  Superfood klinkt eigenlijk erg snobistisch en niet voor een arm iemand, terwijl nu toch ook de kiwi’s, ananas en tal van tropische vruchten en groenten binnen koopbereik liggen.
  Als het gewoon verkrijgbaar wordt (zie de groentewinkels), laat de term superfood snel uit onze Nederlandse woordenschat verdwijnen!

 29. Prima verhaal, Jesse. Dit is wel een onderbouwing. Wat een raar verhaal van het Voedingscentrum. Ze hebben ook niet helemaal begrepen dat mensen die met superfoods bezig zijn bewuste eters zijn en dus al heel lang gevarieerd eten, automatisch, zit gewoon al in hun systeem. Als je in deze tijd nog E-nummers gaat verdedigen……….

 30. Superfood is een goede aanvulling op je dagelijkse gezonde voeding.
  Maar wat is gezond ? GEEN E NUMMERS, zogenaamd goedgekeurd door de EU .
  Kijk op de verpakking van een product : HOE LANGER DE INGREDIENTENLIJST HOE ONGEZONDER HET IS .
  Alles wat niet uit de fabriek komt is gezond.
  Dusssss ZOVEEL MOGELIJK TERUG NAAR DE NATUUR.
  Ik haal mijn superfoods bij mijn kaasboer in Bilthoven Winkelcentrum de Kwinkelier , en niet te duur betaald zoals in veel biologische winkels.

 31. Je ziet dit vaker. 1 onderdeel wordt eruit gehaald en opgeblazen. Er wordt zo slecht gelezen. Dit stuk van het voedingscentrum is jammer, maar ik zou me er niet al te druk over maken. Je wordt anders net een Don Quichot. Het is tevens een psychologisch mechanisme. Een eenmaal gevormde mening is zelf met hele goede argumenten moeilijk te veranderen.

 32. Superfoods zijn juist heel goed vind ik! Gewoonweg omdat het natuurlijke producten zijn en ik ga gewoon verder eten met de superfoods. Maar gezond eten betekend voor mij ook: groenten, fruit eten.

 33. Hi Jesse ,

  Ik vind het z.g. voedingscentrum een beetje te vergelijken met de FDA in Amerika : NIET meer te vertrouwen en aldus veeg ik hun adviezen sowieso van tafel ! Het zou het voedingscentrum sieren zich erop toe te leggen mensen te informeren en te waarschuwen over de vele additieven in onze hedendaagse z.g. gezonde voeding uit supermarkten e.d. Het is alom bekend dat de niet bio-producten vol zitten met pesticiden ( fruit, wijn enz. ), Synthetische emulgatoren, E-nummers, smaakversterkers, kleurstoffen, zoetstoffen ( waaronder het zeer schadelijke aspartaam ), transvetten enz. enz. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ziektes als kanker, hart en vaatziekten en diabetes om er maar een paar te noemen alleen maar zullen toe nemen. Wel, wat is hiervoor te zeggen : onze ‘ bezorgde ‘ gezondheidszorg zal hier uiteraard goed op gedijen !
  ziekte is equivalent aan geld !!
  Er zijn overigens talloze onderzoeken, feiten en wetenschappen te vinden betreffende superfoods ( Google ! ) en ze zijn wel degelijk nuttig, nodig en werkzaam in het lichaam.
  De mensen worden langzaam wakker ……en dat geeft toch een beetje een benauwd gevoel voor de gevestigde met gif beladen voedingsindustrie.

 34. Ik heb je interview met Giel Beelen gedeeld op Facebook. Verbazingwekkend vond ik de reactie van de mevrouw van het Voedingscentrum over de E-nummers, dat ze die gewoon aan alle kanten verdedigde! Gelukkig merk je wel dat steeds meer mensen steeds meer kritische vragen gaan stellen. En gelukkig ben jij er om daar om antwoord op te geven 🙂

 35. Hoi Hoi, mede door Jesse ben ik geheel van mijn diabetes 2 afgekomen, door hem heb ik kennis gemaakt met superfoods, natuurlijk niet alleen door dit maar ook door het laten inzien dat het te overwinnen is, ik spoot 4x daags insuline en daarbij nog wat pillenzooi, zoals gezegd ben er nu geheel van af, door superfoods en geheel onthouder van alle suiker die in fabrieks- voeding zit, en ben gaan sporten, ben ik 35 kg afgevallen.
  Mede door de superfoods kan ik mijn diabetes onder controle houden!
  Jesse bedankt voor het terug geven van mijn leven!
  Leef eet gezond beweeg werk aan je lichaam!

 36. Jesse, met jouw antwoord speel je net in de kaart van het Voedingscentrum waar het zegt dat de gezondheidclaims onvoldoende wetenschappelijk onderbouwt zijn.

  Neem bijvoorbeeld je relaas over kokosolie:
  – je vergelijkt 1 eetlepel kokosolie (van 8 gram) met 1 stukje kaas van 20 gram :wetenschap vergelijkt gelijke hoeveelheden om tot een conclusie te komen, hype/marketing doet dit dikwijls niet
  -en roep dan uit: kijk hoeveel meer laurinezuur er in kokosolie zit, dus is het een superfood. Kijk dan even naar je definitie van superfood: “Een superfood is simpelweg een voedingsmiddel van hoge kwaliteit dat rechtstreeks uit de natuur komt, puur en onbewerkt.” Je “DUS” gevolgtrekking loopt mank.
  -wetenschap vermeldt de ganse waarneming: sommige mensen krijgen ook diaree, hartkloppingen en andere nevenwerkingen na het nuttigen van “teveel” kokosolie. Hype/marketing verzwijgt deze waarnemingen.

  Je helpt het Voedingscentrum in hun argumentatie.

 37. Jammer dat het voedingscentrum zich zo laat kennen. Hun informatie over twee ons groente en twee ons fruit is al jaren achterhaald met de voedselkwaliteit van nu. Laten ze zich eerst maar eens goed verdiepen in wat er allemaal al bekend is over Superfoods. Ik gebruik het al een tijdje als aanvulling op mijn voeding en sommige producten heb ik vervangen in Raw. Ik voel me steeds beter in mijn lijf zitten en de griep heeft mij dit jaar overgeslagen 🙂
  Het is gewoon weer een mep van een gesponsorde organisatie onder invloed van de overheid. Ik trek me er igg niets van aan…..

 38. Beste Jesse,
  Bedankt voor deze verhelderende reactie op het nieuwsbericht van het voedingscentrum over superfoods. Ik eet sinds kort als aanvulling op mijn (gezonde en verantwoorde) normale voeding superfoods en mij bevalt het erg goed. Ik kan me wel voorstellen dat mensen die bijvoorbeeld willen afslanken zelf bedenken dat superfoods misschien wel als DE oplossing voor afslanken en lijnen zien en daardoor wellicht alleen nog superfoods gaan eten. Maar ik ken zelf niemand die dit doet . Ik denk dat de waarschuwing van het voedingscentrum opzich goed is om misvattingen over superfoods te voorkomen maar vraag ik me af of het nodig was. Ik denk dat ieder mens met een gezond verstand kan bedenken dat het geen vervanger voor de gewone voeding is maar een aanvulling. Ik vind het jammer dat de opkomende trend superfoods nu zo’n negatieve ondertoon krijgt. Ik blijf ermee doorgaan om superfoods als aanvulling op mijn voedingspatroon te nuttigen en ik hoop met mij vele anderen :)!! Laten we allemaal wat gezonder gaan leven en eten.

 39. Ingewikkelde discussie hoor. Mijn gevoel zegt: eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel (groente, fruit, peulvruchten, noten, vis etc.), drink veel water en probeer pakjes en zakjes te vermijden. Nu en dan wat superfoods (bijv. goji bessen) is een prima ondersteuning van deze lifestyle.

 40. Jesse, sinds ik jouw boeken lees en je adviezen opvolg kon ik al 7 kilo gewicht kwijtraken. Nog nooit heb ik een dieet vol kunnen houden, maar op jouw advies ben ik stapje voor stapje voedingsmiddelen gaan vervangen. Nu eet ik geen tarweproducten meer, geen aardappelen (wel zoete), geen suikers, geen ongezonde vetten, en vervang ze door gezonde, natuurlijke producten en superfoods natuurlijk ook. Het gaat geweldig, voel me stukken beter, heb meer energie, en heb helemaal niet meer de behoefte om terug te vallen naar m´n oude eetpatroon.
  Ik vind het geweldig wat je doet en waar je voor staat en helaas zijn er altijd mensen die alleen maar kritiek kunnen geven zonder het zelf waarschijnlijk ooit geprobeerd te hebben.

 41. Iedereen gelooft wat hij wil; net zoals dit stuk. Maar hoe je het went of keert, elke gedachte is relatief. Zo zullen aanhangers van superfood altijd stukken vinden die ze gebruiken om aan te tonen dat het goed is, en andersom precies hetzelfde. In dit geval haal je cijfers aan over bijvoorbeeld hart en vaatziekten die gedeeltelijk niks met voeding te maken hebben. Zelfde voor de werking van diverse stoffen die je nu relateert aan superfoods maar die ook in gezonde hoeveelheden voorkomen in andere (niet) superfoods. Waarom doe je dat? Stuk eenzijdige berichtgeving in mijn opinie. Conclusie van het hele gebeuren rondom superfoods en deze discussie is dat mensen zelf niet meer nadenken en te gemakkelijk beïnvloed raken door websites als deze, en websites zoals het voedingscentrum. Doe je eigen research en maak je eigen keuzes maar kap aub met je eigen straatje verdedigen want dat is ronduit kortzichtig.

 42. Hi Jesse,
  aan alle mooie reacties hieronder heb ik niet veel meer tot te voegen.
  Ik vind je betoog goed onderbouwt en je optredens gisteren waren heel waardig, chapeau hoor! We kunnen inmiddels allemaal zelf aan den lijve ondervinden wat echte voeding en superfoods voor ons kunnen betekenen. ‘Let food be thy medicine, medicine be thy food’ zei Hippocrates al..

 43. Laten we ons niet druk maken…
  Het goede komt echt wel bovendrijven. Patricia (of meer het gehele Voedingscentrum)heeft zichzelf weer eens voor aap gezet door uitspraken te doen die elk weldenkend mens zo kan beargumenteren als ‘lariekoek’. Argumenten zijn ongefundeerd en laten alleen zien waar de échte belangen liggen (bij economie en zelfbehoud)
  Trap er niet in! Wij weten beter en Giel blijkbaar ook ;-)!

 44. superfoods gebruik ik als aanvulling op mijn gezonde eten,ik ben blij dat ze er zijn , ik heb zelf te hoge bloeddruk , erfelijkheidsfactor, en eet heel bewust!

 45. Betuttelend! was mijn eerste reactie toen ik het bericht hoorde van het Voedingscentrum. Vervolgens: hoera! de opkomst van meer bewustzijn over voeding gaat nu zelfs de zware belangen hebbende gevestigde orde irriteren; we zijn op de goede weg kennelijk met die bessen en zaden en zo!
  Dank je Jesse voor je genuanceerde, gefundeerde reactie in dat interview en op je site!
  En dank je Giel voor je rake kaakslag, vooral tegen het eind, fantastisch!

 46. Geachte Lezers en Lezeressen

  Superfoods oftewel Smooty,s is super goed voor je gezondheid wat het voedingscentrum zegt,daar is geld meegemoeid ze moeten wel zo praten met het zogenaamde advies van hun.
  Smooty,s Superfoods is geweldig goed en puur ik doe het al jaren en voel me top fit ,al jaren niet meer ziek geweest.
  Waarom ze nu zeggen het is niet ondebouwd dat is om twijvel te zaaien ,
  jammer is dat ze weten zeer goed dat het inemen van superfoods en of smooty,s wel gegelijk goed voor je is raw food is het beste wat er is je maakt niks kapot qua vitaminen je kookt het niet stuk of roerbakt het niet stuk het is optimale opname voor je lichaam.
  Nee het eten met e mummers dat moest verboden worden maar daar is geld mee gemoeit ,mijn mening is het inemen van Raw food super food smooty,s veel gezonder door het leven gaan en wat het voedings centrum betreft laten ze met andere argumenten komen wat ze beamen is niet onderbouwd.
  Nee de grote heren die zogenaamt overons waken krijgen in de gaten dat wij mensen gezonder gaan leven dat levert minder geld op dat bedoelen ze niet.
  Mensen die het inemen van die gezonde producten gewoon blijven gebruiken laat u niet wat wijsmaken van instanties zitten er niet voor ons maar voor hun zelf dat moest niet mogen verbieden zulke dingen angst zaaiers zijn het ook dat kan IK onderbouwen .
  Ik daag ook de instanties uit mij te overtuigen dat het niet goed zou zijn,en daarbij daag ik ze ook uit dat ik de gezonde producten wel kan onderbouwen.
  Helaas zijn we te lang een richting in geslagen ,maar nu de super foods raw food en smooty,s in beeld komen gaan de alarmbellen rinkelen van heey nederland word wijzer dat mag niet daar moeten we wat aan doen.
  Nee mensen wij worden steeds slimmer

 47. Er was een bericht geplaatst over het voedingsinstituut, jazeket gesponsord door grote machtige concerns. De romeinen zeiden het al geef het volk brood en spelen en men houdt de mond dicht.
  Beste lezer het is nog veel erger dan wij beseffen, heeft u weleens van de NWO, gehoord een aantal steenrijke families die grote hedrijven hebben, trekken aan de touwtjes. Zij bepaelen wat er met ons eten gebeurd. Vroeger had je de kleine winkelier, is nu allemaal in handen van het voorgaande geschreven. Men kan omgstraft doorgaan met de praktijken van vuiligheid in het “zgn gezonde eten”, te stoppen. Zodat, kanker, ADHD, suikerziekte, etc etc etc steedsmeet voor gaan komen.
  Men probeert je wijs te maken dat het allemaal gezond is.
  Voorbeeld een kalfje wordt geboren is binnen no time een volwassen koe, volgespotrn met groeihormonen, consument eet dit vlees en ja op een gegeven moment protesteert het lichaam en wordt men ziek ” kanker oid”, de voedingdmiddelen industrie moet veel meer op de huid gezeten worden.
  Geloof uw pol leiders ook maar niet zij zitten er ook tot hun nek aanvast om datgene naar buiten te brengen wat grdicteerd wordt door de industrie.

 48. Hoe durven ze d’r eigen uit te geven als VOEDING CENTRUM???????

  Je moet kijken hoeveel gif we binnen krijgen van al dat gespoten gedoe op de groente en fruit!!!!!!!
  Zij maken de Mensen ziek!!!!!!!!

  Die zgn hoge pieten (((((( Unilever)))))) en de rest !!zijn zakken vullers…en omdat ze op super foods geen patent kunnen krijgen gaan ze er tegen in!!!
  Want de Mensen zouden eens te gezond gaan worden….!!!!!!!
  Enne Becel ???????
  Duitsland heeft becel al voor het gerecht gedaagd….en….GEWONNEN!!!!!
  Nu ligt de zaak ook hier in Nederland!!!!!!
  Gaan de Mensen ook winnen!!!!!laat ze zelf die rotzooi eten!!!!!!!
  Stelletje ZAKKENVULLERS!!!!!!!!!!

  Goed werk van jou JESSE!!!!!!!
  Groetjes

  Marianne

 49. Ha Jesse,

  Prachtig dat Nederland eindelijk is bol staat van zo’n discussie. Dit was te verwachten. Laat iedereen maar eens wakker worden en nadenken over alle troep die gegeten wordt; E-nummers, giftige zoetstoffen, bewerkte tarwe, vlees dat vol zit met antibiotica, enz. enz.
  Laat het voedingscentrum zich druk maken over deze ongezonde gewoontes, en alle nare ziektes die dat met zich meebrengt.

  Wij, als gezin, zijn Jesse heel dankbaar voor alle adviezen, die we sinds 3 jaar volgen. Zelf ben ik er enorm door opgeknapt; huid, hormonen, gewicht, ik sta daarnaast ook veel positiever in het leven. Wij gebruiken naast gezonde, gevarieerde voeding, dagelijks ook superfood en we voelen ons SUPER!

  Als we toch eens ongezonde troep eten, bijv. waar je niet onderuit kunt als je op visite bent, merken we direct verschil; vermoeid, misselijk, slechte nachtrust.
  Terwijl we juist door het gebruik van superfood en goede voeding gezonde energie krijgen.

  Na deze drie jaar zouden wij absoluut niet meer anders willen!!!

  (kijk ook eens op de site; watunietmagwetenoveruwgezondheid.nl , en schrik niet!)

 50. mooi geschreven. ik heb nog een kleine aanmerking over de “leesvoeding” . in het laatste stuk: “de cijfers liegen er niet over” dat moet zijn: “de cijfers liegen er niet om”

 51. Het woord superfood zou niet eens moeten bestaan. ze zouden simpelweg deel uit moet maken van ons gewone eten. neem bv vitramine B17. Dit is onwijs gezond, maar grotendeels uit onze dagelijkse voeding weggeteelt. enerzijds wegens de smaak (bitter) en anderzijds omdat ten onrechte is beweerd dat het giftig zou zijn. het punt is dat vitamine B17 niet giftig is voor mens en dier, maar wel bv. voor kankercellen. volkeren die de benodigde vitamine b17 zijn blijven consumeren door de eeuwen heen zijn heel gezond. en kanker komt er simpelweg niet voor. Vitamine B17 zit in de zaden van abrikozen, appels, perziken en nog een aantal voedingsmiddelen.

 52. Ik heb op nu.nl de waarschuwing van het voedingcentrum gelezen.
  Hierin staat dat ze superfood zeker gezond achte, maar dat je niet alleen op hennepzaad of gojbessen kan leven. Ik neem aan dat de meeste mensen het er mee eens zijn dat je ook andere voedingswaarde nodig hebt om gezond te leven. Zoals groente.
  Daarnaast zeggen ze dat superfood geen beschermde titel is, dus dat je als consument kritisch moet blijven. Kritisch zijn lijkt mij altijd een goede waarschuwing.

 53. Hoi Jesse, ik ben geen superfood-aanhanger, maar wil met de volgende analyse toch even reageren op de uitzending met Giel:

  VOEDINGSENTRUM VINDT ONVOLDOENDE BEWIJS IN WETENSCHAP
  1) Het voedingscentrum waarschuwt voor natuurlijke voedsel omdat er onvoldoende bewijs is dat het gezond is.
  2) Het voedingscentrum adviseert gerafineerd voedsel omdat er onvoldoende bewijs is dat het ongezond is.
  Lijkt mij helder en objectief, toch?

 54. Voedingscentrum bestaat niet!

 55. Om dat wetenschappelijke onderzoek in perspectief te zetten: al een aantal jaren krijgen vrouwen het advies om extra foliumzuur te gebruiken als ze zwanger zijn of willen worden. Dit in verband om het ‘open ruggetje’ bij babies te voorkomen. Dit is wetenschappelijk aangetoond en dat onderzoek heeft……20 jaar (!) geduurd. Werkte dit vitamine daarvoor niet? Ja natuurlijk wel, alleen was het toen nog niet wetenschappelijk aangetoond.

  Ook al ben je niet bekend met het fenomeen ‘zwaartekracht’ wil nog niet zeggen dat het niet werkt.

 56. Wil dit nog even Kwijt

  Diep respect voor Jesse zulke mensen zijn waardevol
  En daar bij onmisbaar en je hebt mijn steun ,ik zal je blijven volgen en je advies daar kun je wat mee en is ook nog goed onderbouwd
  Super van jou

 57. Beste Jesse, in je uitleg hier boven heb je het over de stofjes die in de voedingsmiddelen zitten. Die stoffen zijn naar mijn mening geen ‘food’ zoals in voedsel. Waar het dan inzit zijn producten als Spirulina, gerstegras, lijnzaad, chaizaad, hennepzaad.. dat zijn dure producten en niet voor iedereen bereikbaar. Mijn mening is dat gezond voedsel voor iedereen bereikbaar moet zijn. Ik vind de bewustwording een prachtig teken aan de wand maar het zou goed zijn als degenen die informatie willen geven over goede voeding, dit doen door het voor iedereen begrijpbaar en betaalbaar te maken. En het hebben over spinazie, broccoli, granen, volle kwark, noten en vers fruit etc. Ik vind sowieso dat de term ‘Superfoods’ nu verkeerd wordt gebruikt. Volgens mij was het de oorspronkelijke bedoeling om voedingsmiddelen zoals groenten en havermout een soort van ereplek te geven, in het zonlicht te zetten. En in dat licht zouden dan ook de andere goede voedingsmiddelen weer gezien gaan worden. Nu is het een soort elite-hype-achtig iets aan het worden en dat vind ik erg jammer. Een hype gaat immers weer voorbij.. Hopelijk in iets blijvends en voor íedereen.

 58. Pingback: » 28 superfoods
 59. Mijn god hoeveel geld hebben hun ontvangen van Unilever om dit domme stuk te schrijven?
  Het is ongelooflijk! ons waarschuwen,ons schuwen dat is wat ze doen.
  Superfoods heten zo omdat ze dat zijn!
  Niet omdat het is verzonnen in plaats van dat het al bestond en wij er een zooitje van maken en geloven dat vlees goed voor ons is.(tegenwoordige tijd vlees.)
  Zelfs bio koeien of bio vlees eten antibiotica voedsel. Niet zo veel als het goedkope vlees maar aan antibiotica ontkom je niet aan..
  Dit bedrijf lijkt meer op de FDA uit america die mensen aanklagen die eigenlijk echt kanker genezen.. maar ja valt geen geld mee te verdienen..

 60. Het lijkt wel of het voedingscentrum betaalt wordt door de staat. En de uitkomst is er moet meer van het Nederlandse voedsel verkocht worden.

 61. Merkwaardig die “waarschuwing” van het voedingscentrum. Als er 1 instituut haar geloofwaardigheid inmiddels wel is kwijtgeraakt zijn zij het wel. Is ook ook geen geheim dat de suikerunie en unilever dikke sponsors zijn van het voedingscentrum.
  Als je dus ergens voorzichtig mee moet zijn is het vertrouwen van die boeven dus.

 62. Gezonder leven begint bij zo min mogelijk supermarkt gif in je lijf te gooien. Superfoods zijn zaden, noten, bessen en vruchten. Het behoeft geen wetenschappelijk onderzoek te doorstaan om er vanuit te gaan dat dit vele malen gezonder is dan het gif wat de wetenschappers van Unilever en haar voedingscentrum ons wil opdringen.

 63. Als je een laag inkomen hebt kun je wel fluiten naar je superfoods. Er word hier trouwens ook met geen woord gerept over de mate van bodemuitputting in andere landen en vervuiling door verscheping van superfoods naar westerse landen. Niet echt duurzaam als je zo voor een gezonde, eerlijke en duurzame wereld bent he?
  Jesse zou zich beter moe kunnen maken hoe de bodem hier weer vruchtbaar en mineraalrijker gemaakt kan worden. Daar zouden meer mensen iets aan hebben dan alleen de eliteclubjes of trendsetters die denken dat ze 100 worden met superfoods.
  Kokosolie verhoogt zowel het HDL alsook het zogenoemde ‘slechte’ LDL cholesterol, dus je schiet er geen donder mee op om dit in te zetten om je totale cholesterol omlaag te krijgen.
  En alsof chlorella de ‘meesterontgifter’ is op dit moment, poeh poeh. Volgens mij zijn bepaalde homeopatische middelen die al eeuwen gebruikt worden nog altijd superieur maar daar wordt met geen woord over gerept. Een paar keer per jaar een kuurtje met Hepar Sulfuris en je bereikt het zelfde effect (maar dan wel 100 keer goedkoper). Je moet wel durven om te schrijven dat bepaalde stofjes in chlorella volgens bepaalde onderzoeken een mogelijk kankerremmend effect hebben. Dat word van zoveel dingen ‘mogelijk’ gezegd, maar sluitend bewijs ontbreekt in alle gevallen. En van wat voor flutonderzoekjes waar je telkens aan refereert moeten we uit gaan? testjes op ratten, muizen, hamsters?
  Ik ben me van geen enkel zogenoemd superfood uberhaupt beter gaan voelen, niet dat ik me heel slecht of ziek voel, maar echt beter en gezonder dan gezond lukt echt niet. Alsof het hemelse gerechten zijn, die je niet kunt missen. Volgens mij word bij veel mensen een soort van ‘placebo-effect’ gecreerd als ze maar denken dat de superfoods die ze eten zo enorm gezond zijn. Iets wat je waarschijnlijk met oerhollandse biologische groenten ook had kunnen bewerkstelligen.

 64. Bedankt voor de uitleg! handig om te weten.

  Mvg Justin

 65. Als Dietist hier toch even op reageren.
  Als eerste is de naam Superfoods helemaal niet beschermt, dus je mag in theorie alle producten die je wilt een superfood noemen.
  Andere namen zijn wel beschermd, zoals volkoren.
  Persoonlijk vindt ik de prijzen zeer overdreven, chiazaad, goijebessen, hennepzaad, tarwegras zijn veel duurder dan noodzakelijk. Wordt door de levensmiddelen industrie gretig gebruik gemaakt van de marketingwaarde van Superfoods.
  Grote merken en concerns hebben een zeer groot belang om het gebruik van deze voedingsmiddelen te beperken. Ze zijn te groot om snel te reageren op hypes en veranderingen.
  Wat het beste en gezondste eten is, blijft voor ieder verschillend. Belangrijk is, niet teveel, variatie en veel groente en fruit. En zoals hierboven al genoemd is, het liefst bij een ( biologisch ) groenteboer vandaan. En zo min mogelijk en het liefst helemaal geen kant en klaar producten. Zitten vol E-nummers en andere toevoeging waarvan we gewoon weg de langdurige effecten nog niet weten.
  Vlees zoveel mogelijk bij een echte slager, of vegetarisch. Is veel beter voor het mileu en voor de gezondheid van de aarde.
  Luisteren naar het Voedingscentrum is iets wat men niet moet doen, hebben een aantal leuke richtlijnen. Verder veel te druk bezig met het tevreden houden van overheid en bedrijven die financieel veel investeren in onzinnige richtlijnen.

Geef een reactie