Waarom sommige mensen altijd dik blijven en nooit zullen afvallen

Deze tekst is de uitgewerkte versie van een speciale webinar die ik gaf voor Superverbrander Klanten. Omdat de inhoud zo waardevol is wilde ik dit graag ook met jou delen. Doe er je voordeel mee!

In dit artikel wil ik je inzichten gaan geven in waarom je de dingen doet die je doet als het gaat over je lichaam. Ik wil je het inzicht gaan geven waarom sommige mensen slank zijn en sommige mensen moeite hebben met het bereiken en behouden van hun ideale gewicht. Want in mijn ogen, als er één ding is dat ik heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat alle mensen die slank zijn, slank zijn om een bepaalde reden. Want zij doen bepaalde dingen structureel op een bepaalde manier, dingen zoals hun voeding, hun levenswijze en hun sport. De keuzes die zij maken, de dingen die zij doen – die leiden tot het lichaam dat ze hebben.

Want het hebben van een slank lichaam is namelijk geen kwestie van geluk of kwestie van iets dat komt aanwaaien of de genen waarmee je bent geboren. Voor sommige mensen is het een kwestie van geluk, omdat zij slank geboren worden, maar dit is maar een héél klein deel van de bevolking. De meeste mensen zijn niet gezegend met een van nature uit slank lichaam, en die moeten bepaalde dingen op een bepaalde manier gaan doen, of ze komen aan. En de enige reden waarom je tot nu toe nog niet het lichaam hebt dat je zou willen, is omdat je nog niet de juiste dingen hebt gedaan die jouw lichaam nodig heeft om dat slanke lichaam te bereiken. De enige reden waarom je niet je ideale lichaam hebt, is omdat je op een bepaalde manier hebt geleefd, die niet aansluit bij wat jouw lichaam echt nodig heeft om een optimale gezondheid en een optimaal gewicht te bereiken.

Wanneer je dat namelijk wel had gedaan, had je lichaam automatisch ook het gewicht gehad dat je graag wilde hebben, of had je automatisch de gezondheid gehad die je potentieel zou kunnen hebben. Eén ding moet je goed begrijpen: ieder lichaam is totaal verschillend. Er is dus ook niet één dieet dat voor werkelijk iedereen kan werken. Alle stofwisselingen zijn verschillend, alle hormoonhuishoudingen zijn anders, genen zijn verschillend – de werking van elk lichaam is uniek. Om die reden kan een voedingsprogramma dat voor de één perfect werkt, voor de andere helemaal niet werken, en een derde persoon kan er zelfs dikker van worden.

Daarom is één van de eerste stappen tot succes blijven uitzoeken wat jouw lichaam persoonlijk nodig heeft om dit slanke lichaam te gaan bereiken. Grofweg gezien zijn er basisregels, die wanneer je ze gaat toepassen, ervoor gaan zorgen dat je dat slanke lichaam zal krijgen. Er zijn basisregels over voeding, er zijn basisregels over sporten, over beweging, over levensstijl – er zijn er een hele hoop basisregels. Door het toepassen ervan zul je afvallen, en zul je een ideaal lichaam krijgen. Het verschil zit echter alleen in de details, in de manier waarmee je omgaat met de resultaten die je krijgt. Het is aan jou de keuze of je op het moment dat je weer een paar kilo bent bijgekomen, de handdoek in de ring gooit en zegt ‘Laat maar, dit werkt niet voor mij, laat ik maar weer iets anders gaan proberen.’, of dat je zegt: ‘Hey, laat ik eens gaan kijken naar de dingen die ik al wel weet, maar die ik nog niet structureel in de praktijk toepas, die me toch het slanke lichaam kunnen geven.’.

Ik wil je vandaag in deze uitzending het inzicht geven dat je zelf 100% controle hebt over het eindresultaat, dat je zelf 100% beslist hoe je lichaam eruitziet en hoe je gezondheid is. Puur op basis van wat je eet, hoe je leeft, en wat voor sport je doet. Dit eindresultaat wordt voor een heel groot gedeelte bepaald -80/99%- door de manier waarop je leeft; door de keuzes die je maakt. Deze keuzes zijn gebaseerd op de overtuigingen die je hebt; overtuigingen over wat goed is en wat niet goed is. Waarden die je hebt, dingen die belangrijk voor je zijn, en waar je daarom meer aandacht aan besteedt in je leven. En je kunt een slank lichaam zien als het gevolg van het aanpassen van je mentaliteit, van wat er tussen je oren omgaat. Immers, als je dat gaat aanpassen, zoals slanke mensen (of mensen die hun ideale gewicht hebben bereikt), dan zal je automatisch het lichaam krijgen dat je wilt. Het begint allemaal bij het aanpassen van de wortels, de wortels zitten tussen je oren, het is de manier waarop je denkt, de keuzes die je maakt, welke acties je onderneemt…

De fout die de meeste mensen maken, is dat als ze willen afvallen, ze eigenlijk hetzelfde doen als proberen van een appelboom een perenboom te maken door de peren gewoon tegen de appelboom aan te plakken en te hopen dat er vervolgens peren aan gaan groeien. Ze verwachten dat door (tijdelijk) een dieet te gaan volgen, of te gaan sporten, er daardoor blijvende veranderingen in hun lichaam gaan plaatsvinden. Als je van een appelboom een perenboom wilt maken, moet je het aanpakken vanaf de wortels. Dan moet je een zaadje planten dat ervoor zorgt dat er andere wortels groeien, dat er een andere boom gaat groeien – en dan zal je zien dat je ook andere vruchten krijgt. Zo is het exact voor je gezondheid. Wat je gewicht ook is en wat je gezondheid op dit moment ook is – voor 99% is het een reflectie van wat er tussen je oren afspeelt. Als je de wortels niet aanpakt, zal je de vruchten niet kunnen veranderen. Dan krijg je nooit het lichaam dat je wilt, dan ben je enkel bezig met brandjes te blussen – tijdelijke resultaten zijn oké, maar je krijgt geen optimaal resultaat op lange termijn, geen lichaam waar je tevreden over bent. Je moet de mentale blauwdruk aanpassen om een basis te hebben voor de acties die je onderneemt, en alleen acties leiden tot resultaat. Niet het verleden leidt tot resultaat, het zijn de dingen die je consequent doet (aan je voeding, aan je manier van leven, wat voor sport je doet) – die je resultaat op lange termijn bepalen.

Wat ik je zo meteen ga laten zien, zijn 18 stellingen. 18 stellingen die je het verschil gaan laten zien tussen slanke mensen en dikke mensen. Met ‘slanke mensen’ bedoel ik de mensen die zijn gegaan van een lichaam met overgewicht naar een lichaam dat slank is, naar hun ideale gewicht, naar een lichaam vol gezondheid en vitaliteit. Met ‘dikke mensen’ bedoel ik de mensen die tot nu toe nog niet de keuze hebben gemaakt om definitief het lichaam te krijgen wat ze echt graag zouden willen, het lichaam dat ze zouden kunnen hebben. Daarom hebben ze op dit moment een lichaam met een paar kilo’s of vetrollen teveel – in ieder geval geen lichaam waar ze 100% tevreden over kunnen zijn. Het is geen oordeel dat ik vel in deze uitzending, over dikke of slanke mensen. Het is puur om je te laten inzien wat het verschil is tussen deze twee groepen mensen; om het gedrag te laten zien.

Belangrijke opmerking: Als ik in dit artikel spreek over ‘dikke mensen’ heb ik geen oordeel, het is slechts om het contrast te laten zien tussen deze mensen. Iedereen is gelijk, iedereen is even waardig en ik ben er persoonlijk van overtuigd dat schoonheid niet van buiten komt, maar van binnen zit. Ondanks dat ‘dikke mensen’ niet ‘voldoen’ aan het zogenaamde ideaalbeeld dat de buitenwereld aan ons heeft opgelegd geloof ik dat iedereen een talent heeft. Terwijl we allemaal gelijk zijn is ieder mens uniek. Als ik spreek over ‘afvallen’, ‘gewicht verliezen’ of ‘vet verbranden’ dan doe ik dit altijd met in gedachte dat het gaat om het creëren van een lichaam in volle gezondheid, dat daardoor vervolgens ‘aan de buitenkant’ op een natuurlijke manier blijvend gewicht verliest. Het doel is gezondheid, als je lichaam van binnen volledig gezond is, dan gaan de kilo’s er vanzelf van af.
Dit artikel is niet geschreven om te oordelen, het is geschreven om je te helpen en te ondersteunen het lichaam en de gezondheid te krijgen die in overeenstemming is met wat je op lange termijn echt belangrijk vind in je leven. Het lichaam dat je verdient.

Wat ik met deze stellingen wil bereiken, is dat jij na afloop gaat nadenken over hoe je tot nu toe hebt geleefd, welk van de twee jij was in de stellingen die ik je gaf, of je neigde naar hetgeen de slanke persoon doet, of eerder aanleunt bij hetgeen de dikke persoon doet. Wanneer je dat inziet, is dat de eerste basisstap naar het bereiken van je ideale lichaam. Het geeft je het inzicht en de basis om verandering te kunnen gaan maken en helpt je begrijpen welke stappen je moet ondernemen om dat andere zaadje te gaan planten.

Mijn vraag aan jou is dat je tijdens het lezen gaat nadenken over de invloed van deze stellingen op jouw leven. Naar welke groep neig jij het meest? Denk na over in welke van de twee type mensen jij jezelf het meest herkent. Als je echt eerlijk bent tegenover jezelf. Want als je eerlijk bent tegenover jezelf, dan pas kan je veranderen – wanneer je durft in te zien hoe je tot nu toe hebt geleefd. Als je blijft denken ‘Nou, da’s allemaal leuk en aardig, maar ik hoor toch wel eerder bij de slanke mensen!’, blijf je ook steken op het gewicht dat je op dit moment hebt. Ik kan me voorstellen dat het soms moeilijk is om eerlijk te zijn tegenover jezelf, want het confronteert je misschien met de dingen die je niet deed, of het geeft je misschien het gevoel dat je een stukje eigenwaarde verliest.

Onthoud dat deze dingen onderbewust plaatsvinden. Hou alsjeblief voor ogen dat wanneer één van de stellingen die ik je geef je oncomfortabel doen voelen, dat het mogelijk een punt is voor jou waar je jezelf kan verbeteren – er is een kans dat die op jou van toepassing is, en dat je hierin een stap verder kunt gaan. Wanneer je een bepaalde emotie ervaart bij een stelling, dan is het misschien des te belangrijk voor jou om eerlijk in te gaan zien hoe die stelling op jou van toepassing is. Het is absoluut niet erg hoe je tot nu toe hebt geleefd, ik veroordeel je niet, ik probeer je de maatstaven en de tools te geven om je zo te helpen je ideale lichaam te bereiken.

Wat er zich tussen je oren afspeelt, heeft rechtstreekse invloed op je acties. Het zijn de acties die bepalen wat het eindresultaat zal zijn. Ik heb hier nu genoeg verteld over het principe dat ik met je ga delen, ik hoop dat ik je de juiste denkrichting heb gegeven waarom ik dit doe, en ik ga je nu één voor één de 18 stellingen geven die je het verschil laten zien tussen slanke mensen (de groep die hun ideale gewicht heeft bereikt) en dikke mensen (de groep die tot nu toe nog niet de keuze heeft gemaakt om de volle potentie uit hun lichaam te halen. Ik ga je laten inzien dat er een volgende stap; een volgend niveau is.

#1. Slanke mensen draaien de knop meteen om, dikke mensen wachten op het juiste moment.
De mensen die gaan van het lichaam dat ze niet meer willen naar hun ideale gewicht, zijn de mensen die het besluit nemen om vanaf vandaag er volledig voor te gaan. Ze beslissen om nu de knop om te draaien, vanaf nu gaan ze hun levensstijl veranderen: ze gaan effectief anders eten, ze gaan wel degelijk sporten. De dikke mensen zijn de twijfelaars, ze wachten op het moment dat alle stoplichten op groen staan; dat alles in hun leven goed gaat, zodanig dat het zo makkelijk mogelijk wordt om af te vallen. Laat me je deze vraag stellen: Als je gaat autorijden, wacht je dan met de auto te starten totdat alle stoplichten op je traject op groen staan? Ik heb nog nooit iemand gezien die dat zo doet, maar de meeste mensen wachten tot hun weg volledig vrij is; dat alles perfect is, vooraleer ze gaan beginnen met een dieet of met te sporten. Dat zijn de mensen die er uiteindelijk nooit aan beginnen, en die dus ontevreden zullen blijven over hun lichaam.

#2. Slanke mensen zoeken uit wat voor hun lichaam werkt, dikke mensen zeggen dat ze zo zijn geboren.
Slanke mensen zijn mensen die durven te kijken naar wat ze deden, die terugkijken op een dieet en denken ‘Heeft dit gewerkt? Wat is het resultaat geweest?’. Het zijn mensen die zich afvragen wat ze nog kunnen verbeteren aan hun voedingspatroon. Dikke mensen daarentegen denken dat ze toch zo geboren zijn, gaan ervan uit dat ze altijd dik geweest zijn, ze gebruiken het ‘het zit in de familie’ excuus. Ze doen de moeite niet om het te proberen. Dat is het verschil tussen de slanke en de dikke mensen. Slanken mensen durven te blijven onderzoeken, terwijl dikke mensen genoegen nemen met hun overgewicht.

#3. Slanke mensen kijken naar wat ze nog niet toepassen, dikke mensen beweren dat ze alles al weten.
De slanken kijken naar de dingen inzake sport en voeding die ze reeds kennen, maar toch nog niet consequent toepassen. Ze zoeken uit wat ze nog kunnen verbeteren om nog enkele extra kilo’s af te vallen. Dikke mensen negeren de informatie over gezondheid en voeding, volgen geen programma zoals jij nu, die houden zich daar niet mee bezig. Die denken ‘Atkins dieet heb ik al geprobeerd, Sonja Bakker heb ik al geprobeerd, dr. Frank werkt ook niet!’. Dat is de houding die dikke mensen hebben, en dat is ook meteen de reden waarom ze dik zijn. Slanke mensen overlopen alle dingen die ze weten over verschillende diëten, en voegen ze samen. Ze creëren iets nieuws en perfectioneren het tot ze hun ideale gewicht hebben bereikt.

#4. Slanke mensen kunnen ‘neen’ zeggen, dikke mensen zich vaak laten leiden door datgene waar ze zin in hebben.
Slanke mensen durven op verjaardagen of feestjes te zeggen ‘Neen, bedankt, ik heb genoeg gegeten.’, terwijl dikke mensen een minder sterke rem hebben, om het zo te stellen. Dikke mensen laten zich leiden, en eten gewoon waar ze zin in hebben, omdat ze denken ‘Wat maakt het uit? Ik ben toch zo geboren. Het is nu toch de verjaardag van (…)’. Dikke mensen vinden iedere keer wel een reden om te mogen eten. Ze laten zich leiden door korte termijn emoties, omdat ze niet willen inzien dat het hun gezondheid achteruit stelt. Het is een kwestie van durven neen te zeggen.

#5. Slanke mensen zijn gedisciplineerd, dikke mensen bedenken excuses.
De slanken durven op momenten dat ze geen zin hebben om te sporten, er toch voor te gaan. Die hebben de discipline om na een zware dag op het werk toch naar het fitnesscentrum te gaan, of thuis die Kettlebell op te pakken. Die hebben de discipline om gezond te gaan koken, zelfs al hebben ze geen zin. Dikke mensen vinden altijd wel een excuus om niet te moeten gaan sporten: het regende en ze wilden nu net met de fiets gaan, het was een zware dag en ze hebben al heel hard gewerkt, ze hebben gisteren al gesport of gezond gegeten ‘dus hoeft het vandaag niet meer’, enz. Er is altijd wel een reden. Alleen de gedisciplineerde geest kan consequent gezond blijven en zijn/haar ideale gewicht bereiken.

#6. Slanke mensen zetten zichzelf weer op het spoor als ze er eventjes afdwalen, dikke mensen zeggen dat het toch niet meer uitmaakt.
Het zijn de slanke mensen die nadat ze op vakantie zijn geweest, zeggen ‘Ik heb dit gegeten, ik weet dat het niet goed was, dus ga ik de komende dagen het dubbel zo goed doen!’ – ze compenseren, en dat leidt tot een ideaal lichaam op lange termijn. De dikke mensen gaan zeggen ‘Ik heb het nu toch al verpest door een pizza te eten, dan kan ik net zo goed ook nog dat biertje drinken.’, die gaan weer eten zoals daarvoor, en krijgen dus ook weer het lichaam dat ze voordien hadden.

#7. Slanke mensen zeggen van sport of gezonde voeding dat ze het nodig hebben en dat het belangrijk voor ze is, terwijl dikke mensen erachter komen dat ze het nodig hadden op het moment dat het te laat is.
Dikke mensen komen er pas achter dat ze sport, gezonde voeding en een ander eetpatroon nodig hadden, als het te laat is. Ze ontdekken dat ze toch niet zo gezond waren, dat hun immuunsysteem niet zo goed was als ze zichzelf voorhielden – die mensen komen er pas achter als de huisarts ze vertelt dat ze medicijnen moeten gaan nemen omdat ze bepaalde problemen hebben; of ze komen er pas achter wanneer ze in het ziekenhuis belanden; of tot ze zo zwaar zijn dat ze fysieke beperkingen krijgen. Slanke mensen zijn dit voor, die weten dat ze als ze gezondheid negeren, dat het risico op gezondheidsproblemen en overgewicht drastisch verhoogt. Het enige risico dat je hebt op gezondheidsproblemen en overgewicht, zijn niet een genen, erfelijkheid, ziekte of virus – het is slechts het negeren van het feit dat écht gezond leven ook voor jou nodig is. Het enige risico is denken dat je gezondheid vanzelf komt.

#8. Slanke mensen blijven doorzetten tot ze hun doel hebben bereikt, dikke mensen zeggen dat het ze niet lukt of dat een methode niet werkt.
Slanke mensen zijn zich ervan bewust dat wanneer ze bijkomen, het alleen maar tijdelijk is als ze meteen zeggen ‘En nu onderneem ik actie, nu ga ik ervoor en neem ik de draad op! Nu ga ik weer gezond eten en meer sporten!’. Dikke mensen daarentegen zeggen ‘Oh, dit werkt niet!’ en laten het er vervolgens weer bij. Ze leggen de pen neer, ze geven op en ze gaan weer doen wat ze altijd hebben gedaan, ze stoppen met sporten… De mindset van dikke personen is: ‘Waarom zou ik moeite doen, als het toch niet lukt?’. Slanke mensen weten dat ieder resultaat tijdelijk is zolang je niet accepteert dat het blijvend is, en dat het uiteindelijke resultaat altijd afhangt van de keuzes die je vanaf dat moment gaat maken. Dikke mensen kiezen dat de methode ‘niet werkt’, terwijl slanke mensen redeneren dat het slechts tot nu toe nog niet heeft gewerkt, maar ze zullen blijven proberen totdat ze hun einddoel hebben bereikt.

#9. Slanke mensen staan open om nieuwe dingen te leren, terwijl dikke mensen het onderwerp liever vermijden.
Slanke mensen kijken naar alle mogelijkheden om gezonder te worden of die laatste kilo’s kwijt te raken, terwijl dikke mensen advies van anderen in de wind slaan, ze er liever niet over spreken, er grapjes over maken om er niet te zwaar aan te tillen (het ‘losser’ te maken), want ze voelen zich geconfronteerd met de realiteit: dat ze er nog steeds niets aan hebben gedaan, ze voelen enigszins een gevoel van falen, een verlies van zelfrespect. Dit is niet nodig, want ze kunnen opnieuw een keuze maken om andere resultaten te behalen. Het negeren van het onderwerp zorgt ervoor dat je risico’s op overgewicht en een slechte gezondheid gaan toenemen. Als je gaat kijken wat je kan doen om gezonder te zijn en je ideale gewicht te gaan bereiken, dan ga je de mogelijkheden onderzoeken om dat ook daadwerkelijk te doen.

#10. Slanke mensen willen leren van andere slanke mensen, dikke mensen zeggen dat de slanke mensen ‘gewoon geluk hebben’.
Het hebben van een slank lichaam is echter geen kwestie van geluk; het is geen kwestie van toeval. Slechts 1% van de bevolking is gezegend bij geboorte met een slank lichaam. In mijn ogen zijn ze echter niet gezegend. De reden daarvan is dat die mensen niet ‘moeten’. Ze moeten niet gezond eten, ze moeten niet sporten, want ze blijven toch wel slank. Er is echter een verschil tussen slank zijn en een optimaal gezond lichaam hebben. De mensen die dik zijn en bijkomen, die moeten gezond eten en regelmatig sporten, of ze komen bij – ze worden door hun uiterlijk gestimuleerd als ze ongezond eten. Doordat ze gezond moeten eten en leven zal hun lichaam ook in een betere gezondheid verkeren.

Mensen die ‘slank’ zijn en ‘geluk hebben’, die worden niet gestimuleerd. Die komen niet bij als ze niet gezond eten, ze zijn misschien slank – maar zijn ze ook gezond? Daarom denk ik dat ‘genetisch geluk’ eerder pech is in plaats van een zegen.

Of je slank en gezond bent, is een kwestie van wat je consequent doet. Je kunt een slank lichaam zien als een ketting met heel wat schakels; en wanneer die schakels allemaal geschakeld zijn, dan heb je een slank lichaam. Als je dus nog niet slank bent, moet je gaan ontdekken welke schakels je nog niet geschakeld hebt, en hoe je dat dan het beste kunt gaat doen.

#11. Slanke mensen kennen hun maat, en luisteren naar hun lichaam, dikke mensen ‘nemen er nog eentje’.
Slanke mensen weten dat wanneer ze een bepaalde hoeveelheid hebben gegeten, het genoeg is geweest voor hun lichaam. Ze hebben voldoende voeding gehad, en ze hebben niet meer nodig – ze luisteren naar hun lichaam. Mensen die bijkomen, komen onder andere bij omdat ze geen connectie hebben met hun lichaam. Ze hebben het vermogen om naar hun lichaam te luisteren, doorheen de jaren verloren. Ze verliezen hun maat, en dat is iets dat geleidelijk is ontstaan. Ze moeten dus opnieuw hun persoonlijke maat gaat ontdekken; wanneer ze dit weten, weten ze ook wat ze moeten gaan eten of sporten om kilo’s te verliezen. Dikke mensen kennen hun maat niet, en eten makkelijk te veel.

#12. Slanke mensen zien eten als iets om je gezondheid mee te verbeteren, dikke mensen eten voor de gezelligheid.
Dikke mensen beschouwen voeding als iets dat er bij hoort, en dat situaties gezelliger maakt. Misschien is dat in bepaalde mate ook zo, maar als je bij voeding uitsluitend volledig focust op de gezelligheid van eten en de emoties van eten, en dus volledig vergeet of de voeding die je eet wel enige voedingswaarde heeft voor je gezondheid, is de kans groot dat je dingen eet die helemaal niet gezond zijn voor je lichaam.

Wanneer je gezondheid negeert, dan gaat het van je af. Wanneer je slanker wil worden, moet je jezelf vaker afvragen ‘Als ik dit eet, eet ik dit om de honger te stillen op korte termijn, of geeft dit mijn lichaam voedingsnutriënten die mijn gezondheid verbeteren?’. Slanke mensen zijn diegenen die bewust kiezen voor de voeding en de dingen eten die hun gezondheid verbeteren. Wanneer je vaker gaat nadenken over wat bepaalde voeding met je doet wanneer je het gaat eten, en meer waarde gaat hechten aan ‘goede’ voeding – dan zul je gewicht verliezen en in volle gezondheid gaan leven. Dan zul je het gewicht bereiken dat je echt graag wilt.

#13. Slanke mensen hebben geen eten nodig om zich gelukkig te voelen, dikke mensen zoeken troost in eten.
De meeste mensen met overgewicht zoeken troost in eten. Eten is voor hen een manier om een bepaalde emotie tijdelijk te vergeten. Eten geeft hen een oplossing voor verveling; het geeft hen een prettig gevoel. Slanke mensen hebben geen voeding nodig om zich beter te voelen, ze focussen zich op andere dingen waardoor ze zich goed voelen. Ze zijn bezig met dingen waar ze op dit moment al dankbaar voor kunnen zijn. Want als je dit leest, woon je in Nederland of België, en zelfs dat is al een reden om dankbaar te zijn, vanwege het feit dat je je eigenlijk nergens écht zorgen over hoeft te maken, in vergelijking met kinderen die vanaf achtjarige leeftijd van ‘s ochtends tot ‘s avonds moeten werken met bloed aan hun vingers omdat hun inkomen (en dus leven) er van afhangt. Als je het zo bekijkt, heb jij dan problemen? Als je ervan bewust bent dat sommige mensen op deze wereld niet zeker weten of ze het einde van de dag wel gaan halen door oorlog of gebrek aan voedsel, heb jij het dan zo slecht? 20% van de mensen die sterven, sterven omdat ze geen water hebben. Water maakt 70% van de aarde uit, 60% van je lichaam! Water is van cruciaal levensbelang – het feit dat wij dat in overvloed hebben, is een enorme luxe. 20% van de mensen sterft aan uitdroging – dat is een reden om dankbaar te zijn voor wat je nu al hebt, en wat je nu al bent. Je moet geen troost zoeken in eten, want er zijn zoveel alternatieven die je troost kunnen bieden.

#14. Slanke mensen hebben een doel, dikke mensen stellen het formuleren van een doel constant uit.
Slanke mensen stellen doelen, dikke mensen doen dit niet omdat ze bang zijn deze doelen niet te halen. Immers als je geen doelstelling stelt, kan je ook niet falen? Dat is de houding die heel wat mensen in hun leven hebben. Maar pas als je een doel voor jezelf formuleert kan je gaan afvallen. Het doel is waar het begint; je doelstelling is de eerste stap naar succes. Als je bang bent om je doelstelling niet te halen en om die reden maar een kleine doelstelling nastreeft, hoe kan je dan grote successen boeken? Hoe raak je dan een stap verder? Slanke mensen weten wat ze willen, en waarom ze het doen. Ze gaan door totdat ze hun doelstelling hebben bereikt, terwijl dikke mensen het doel liever negeren uit angst om te falen. Ze stellen uit, en daarom hebben ze niet het lichaam dat ze graag willen.

#15. Slanke mensen denken op lange termijn, dikke mensen denken op korte termijn.
Dikke mensen denken ‘Lekker, laat maar eventjes, het is vandaag vrijdag, het is weekend, vandaag eet ik pizza – doe me maar een biertje!’. Ze laten zich leiden door hun korte termijn emoties, ze voelen zich ongelukkig en eten een stukje chocolade omdat dat hen op dat moment een zekere voldoening geeft. Slanke mensen zijn zich ervan bewust dat wanneer ze zich iedere keer laten leiden door korte termijn emoties, ze nooit gaan krijgen wat voor hen op lange termijn belangrijk is. Mijn vraag aan jou is: ‘Wat is op lange termijn voor jou belangrijk?’. Wil je op lange termijn langer leven? Meer vertrouwen hebben? Een beter voorbeeld zijn voor je kinderen? Gezonder zijn? Slanker zijn? Wat is voor jou belangrijk? Wanneer je daar naar gaat handelen, dan pas kan je gewicht gaan verliezen.

#16. Slanke mensen pakken direct de draad weer op, dikke mensen stellen het liever nog iets langer uit.
Slanke mensen die op vakantie zijn geweest en een paar kilo’s zijn bijgekomen, zeggen ‘Nu ga ik er weer voor! Ik ga beter eten, ik ga sporten!’ en ze krijgen weer het gewicht waar ze op zaten. Het is als het ware een soort thermostaat, ze moeten dat voor zichzelf weer gaan bereiken. Er is niets verkeerd met ‘moeten’, het is een erg goede drijfveer, en nogmaals – moeten waar je jezelf forceert om iets te zijn wat je niet bent en waar je jezelf niet comfortabel bij voelt, is fout. Maar dankbaar zijn voor wie je bent en tegelijkertijd een hoger doel nastreven, dat is hetgeen dat je een slank lichaam geeft op lange termijn.

Dikke mensen stellen het liever uit. Die denken op korte termijn ‘Ik heb er nu eventjes geen zin in, nu is niet het goede moment!’, ze wachten tot alle stoplichten op groen staan, en dan gaan ze er misschien een keertje aan beginnen. Meestal gaan ze ermee beginnen als iemand anders tegen ze zegt ‘Jeetje, jij bent ook dik geworden.’, of omdat iemand anders vraagt of ze zwanger zijn (terwijl ze dat niet zijn), of omdat de huisarts zegt dat ze er echt wel wat aan moeten gaan doen. Ze wachten tot dat moment – tot het bijna te laat is. Uitstellen brengt je echter alleen maar verder van je doelstelling af.

#17. Slanke mensen nemen 100% verantwoordelijkheid, dikke mensen denken dat ze geen invloed hebben.
Dikke mensen denken dat een slank lichaam een kwestie van geluk is, dat ze niets kunnen veranderen omdat ze zo zijn geboren. Slanke mensen zeggen ‘Nee. Ik weet dat ik 100% controle heb over de aanmaak van éé van de belangrijkste vetopslag-hormonen in mijn lichaam, namelijk insuline, puur op basis van wat ik eet. Ik weet ook dat ik 90% controle heb op de preventie van de meeste levensstijlziektes zoals kanker, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten, leverklachten en diabetes type 2. Daar heb ik allemaal invloed op!’. Je hebt 100% controle op je uiteindelijke resultaat, of toch 99%, want je kan natuurlijk morgen onder een bus lopen en dan is het ook gedaan.

Als je 100% verantwoordelijkheid gaat nemen, dan ga je invloed hebben op het resultaat. Verantwoordelijkheid leidt ertoe dat je bewustere keuzes gaat kunnen maken. Het nummer één vetopslag-hormoon is insuline, en hoeveel insuline er in je lichaam wordt aangemaakt, hangt 100% af van wat je in je mond stopt, op basis van wat je eet (daar leg ik meer over uit in De Superverbrander Methode). Je hebt dus 100% controle over insuline (in ieder geval op lange termijn). Wanneer je deze instelling aanneemt, kan je verantwoordelijkheid gaan nemen. Wat dikke mensen fout doen, is dat ze denken dat het niets uitmaakt, dat ze geen invloed hebben. Wanneer je die houding aanhoudt, dan ga je niets bereiken. Dan ga je bijkomen. Je moet 100% verantwoordelijkheid durven nemen, het is het belangrijkste fundament van succes in afvalllen.

#18. Slanke mensen hebben een duidelijke reden waarom ze een slank lichaam willen.
Slanke mensen hebben een waslijst aan redenen waarom ze een slank lichaam willen, en dat is meteen ook hun motivatie. Elke keer als ze geen zin hebben om te gaan sporten, als ze niet willen koken, als ze niet op tijd naar bed willen gaan – doen ze het toch, omdat ze weten waarom ze het doen. Ze gaan op tijd naar bed, want ze weten dat wanneer ze datniet doen, ze meer van het stress-hormoon cortisol aanmaken waardoor ze meer vet gaan opslaan (want het stress-hormoon cortisol is een vetopslag-hormoon). Tevens als je langer wakker bent, heb je langer honger, en ga je meer eten. Het is puur een kwestie van discipline en de redenen waarom ze het willen, dat er iedere keer voor zorgt dat ze actie ondernemen, dat ze gezond leven. Als je geen redenen hebt, wat maakt het dan uit? Dan heeft het geen nut om eraan te beginnen. Dat is de houding die dikke mensen hebben, waardoor ze niet kunnen afvallen of het lichaam hebben dat ze echt graag zouden willen, waardoor ze er over 20 jaar achter komen en zeggen ‘Had ik het zo maar gedaan!’. Als je wilt voorkomen dat jij er over een paar jaar achterkomt dat je het maar beter had gedaan, dan zul je nu moeten gaan nadenken. Waarom wil je dit nu echt? Waarom is dit voor jou belangrijk, om nu te gaan afvallen en je ideale gewicht te bereiken? Hoe meer redenen je hebt, hoe sneller je gaat afvallen.

Afsluiting
Ik wil je hartelijk bedanken voor het lezen van deze 18 stellingen, het feit dat je dit volledig hebt gelezen betekent dat je al veel verder bent dan 90% van de andere mensen die nog steeds niets aan hun gezondheid hebben gedaan.

Mijn enige verzoek aan jou is: onderneem actie op één van de stellingen die ik je heb gegeven. Ga nadenken over waarom het echt voor jou belangrijk is om je doelstellingen te gaan bereiken. Hoe kan je meer verantwoordelijkheid nemen? Hoe kan je een betere houding t.o.v. voeding krijgen? Hoe zou je in plaats van troost-eten kunnen gaan eten vanwege wat voor voedingsnutriënten het je lichaam geeft en hoe het je gezondheid kan verbeteren? Wat kan je nu concreet gaan doen om resultaten te bereiken?

Je moet je beseffen dat afvallen tussen je oren begint. Het begint bij het planten van een nieuw zaadje, dat je consequent andere keuzes gaat maken. Alleen op die manier kan je een ander lichaam krijgen. Het begint bij jezelf, jij hebt het zelf allemaal in de hand. Jij hebt de kracht om dit nu te gaan doen, je gaat er alleen naar moeten leven, en je zult er een gewoonte van moeten maken. Maar als jij nu in de komende 10 dagen en daarna consequent verbeteringen gaat maken aan jouw gezondheid, aan jouw voedingspatroon, aan jouw lichaamsbeweging, enz. – dan zal het een gewoonte worden en dan zal je jouw ideale lichaam gaan bereiken. Je moet gewoon door de moeilijkste beginfase. Je moet er doorheen om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Je moet doorbijten. Als je redenen hebt waarom je het wilt, en je vindt de kracht om door te bijten, dan zul je het bereiken.

Ik wil je voor nu hartelijk bedanken, onderneem actie, ga ervoor! Alleen het ondernemen van actie leidt tot resultaat! Alleen wanneer je nu binnen 24 uur één van de dingen die ik je heb geleerd, gaat omzetten in de praktijk, dan zal je een stap verder gaan en resultaat krijgen. De meeste mensen stellen het uit en vergeten hetgeen wat ze hebben geleerd. Wetenschap laat zien dat wanneer je niet binnen de 24 uur actie onderneemt, je waarschijnlijk nooit actie zal ondernemen. Dus gun het jezelf en gun het je lichaam, onderneem actie!

Share:

78 comments

 1. Hoi Jesse,

  heel leuk artikel wederom. Vind je enthousiasme heel aanstekelijk. Ben zelf als 3 kilo (vet) kwijt in zo’n 3 maanden, dankzij jou methodes!

 2. Hi Jesse,

  Kwam toevallig je artikel tegen. Ik begeleid zelf ook mensen met overgewicht en eetproblemen vanuit een spirituele visie. Je hebt de stellingen perfect getroffen. Ik herken me persoonlijk overal in. Zowel in de ‘dikke variant’ 🙂 als de slanke variant toen ik startte met stelling 1 ‘de knop omdraaien’ en met 2 jaar focus 40 kilo lichter ben.

  Succes verder met je activiteiten!
  Sandra

 3. Hallo Jesse,

  Al enige tijd volg ik je via je nieuwsbrieven en ook via Twitter. Ik moet zeggen dat ik al je info erg interessant vind. Sterker nog, ik herken me in een hoop dingen als het gaat om redenen waarom het niet lukt om af te vallen. Dat komt bij voornamelijk bij door het niet stellen van de (juiste) prioriteiten en het ook almaar uitstellen om er mee te beginnen.
  Toevallig ga ik komend weekdn naar Schotland waar ik wil gaan genieten van lekker eten en daarbij ook de nodige biertjes. Erna zou dus een mooi moment zijn om te beginnen. Maar dit soort momenten heb ik al vele malen eerder gehad.
  De enige remedie is om dus NU te beginnen. Dat ga ik dus ook doen…. zij het dat ik as maandag NU ga beginnen…… maar dan echt. Ben zelfs bezig met het maken van een website (steffenjongepier.nl) waarop ik dit kenbaar ga maken en ook mijn vooruitgang ga delen met de rest van de wereld. Ik weeg nu namelijk 96 kilo waar ik 4 jaar geleden minimaal 20 kilo lichter was. Dus mijn streven is om in de eerste instantie naar de 85 kilo te gaan en vanaf daar kijk ik hoe ik me voel.

  Zit ik alleen wel met het volgende….. Ik hou van sporten. Maar ik hou niet van sporten om gezondheidredenen. Dat zie ik als een positief bij-effect. In de eerste plaats wil ik sporten om prestaties te leveren. Zodoende loop ik sinds kort dus ook hard. En de bedoeling is dat ik in oktober 10 kilometer kan hardlopen. Dat gaat met de juiste training ook zeker lukken. Het is daarnaast ook een droom van me om 42 kilometer te kunnen lopen. Maar dit wil ik voor m’n 40e gedaan hebben dus ik heb nog even. Laat ik maar beginnen met de 10 kilometer.
  Ik wil me ook gaan toeleggen op wielrennen. Een andere droom van me is om de Alp d’Huez op te fietsen.

  Ik zit dus met een dilemma. En ik ben bang dat EN afvallen EN duusporten niet tegelijkertijd kan en dat ik moet kiezen.

  Klopt dit of zijn er andere mogelijkheden?

 4. Hallo,

  Heel goed artikel. Ik geef je helemaal gelijk! Ik hoor zelf bij de slanke kant en ik herken me in alle 18 stellingen.

  Groetjes

  SH

 5. Ik vind het allemaal wel erg langdradig. De stellingen vind ik veel op elkaar lijken, waardoor mijn aandacht wordt verslapt. Desalnietemin ga ik mijn levenshouding veranderen en neem per direct de stap.
  10 kg afvallen door een andere levenswijze moet lukken.

 6. Hallo Jesse,

  Vorig jaar, bij een lengte van 1.80, gewicht 107, te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk na doktersbezoek allerlei tabletten toegediend gekregen. Dat is wat de medici doen: bestrijden van het gevolg, niet de oorzaak tegengaan. De oorzaak van een te hoog gewicht is teveel en niet goed eten, in combinatie met te weinig bewegen en een stuk(je) wat in de genen zit, echter, dat zit alleen tussen de oren, niet in de buik. Door per dag gemiddeld 25 kilometer te fietsen, buiten of op hometrainer en eetpatroon te wijzigen, geen chips en pinda’s meer kopen, in de supermarkt kijken naar het aantal calorieen ( hoeveel zit er in een hamburger en hoeveel in een stukje biefstuk, steak tartaar? kijk altijd op de achterkant van de verpakking) ben ik inmiddels ruim 17 kilo kwijtgeraakt en zit ik op nog 89.8 kilo. Op naar de volgende 5 / 10 kilo. Bloeddruk is inmiddels gedaald naar 120 / 130 bovendruk, nu zonder tabletten. Mijn conclusie is dat dikzijn in belangrijke mate wordt veroorzaakt door het verkeerde denkpatroon, zoals je boven de 18 stellingen aangeeft:

  Je moet de mentale blauwdruk aanpassen om een basis te hebben voor de acties die je onderneemt!

 7. Dag Jesse,

  Je geeft in je verhaal niet aan dat ook stress en te weinig slaap kunnen leiden tot overgewicht. Daarin heeft het niets te maken met wat je eet maar meer dat je lichaam zich niet kan concentreren op het goed verwerken van het voedsel.

  Ik kan me helemaal vinden in de gedachte van “de knop omdraaien” en de juiste keuzes maken.

  Groet, Jorien

 8. Hoi Jesse

  Een hele lap tekst , kort samengevat in een zin;

  “De weg naar het doel begint op de dag waarop je volledige verantwoordelijkheid voor je handelen neemt.”
  Dante Alighien 1265-1321

  gr
  Gerrie

 9. Beste Jesse,

  ik las je artikel en ik wil toch een paar dingen opmerken. Op zich staan er best een boel kloppende dingen in, maar deze zijn eigenlijk voor iedereen al wel bekend, dus wordt het verhaal inderdaad nogal langdradig. Helemaal omdat er dus meerdere keren op hetzelfde onderwerp wordt ingegaan, zoals iemand hier ook al eerder zei. Als ik hier dan wel eens iets lees waarvan ik denk: “Hé, daar vertelt hij wat nieuws,” twijfel ik eerlijk gezegd nogal eens over de authenticiteit en waar je die feiten en gegevens vandaan haalt. Naar mijn mening is het onverantwoordelijk om maar zo maar dingen als feiten voor te stellen, terwijl deze enkel en alleen gebaseerd zijn op je eigen gevoel. Helemaal omdat je je voordoet als iemand die er echt verstand van heeft. Want geloof me: zo simpel is het allemaal echt niet. Er zijn niet voor niets zoveel verschillende wetenschappelijke onderzoeken over overgewicht. En in jouw tekst vind ik daar helemaal niets over terug. Natuurlijk val je af als je jouw stappenplan volgt. Maar dat zal eerder komen door de dingen die toch al voor de hand liggen, zonder dat je dit artikel gelezen hebt en die je zo uitlegt alsof je ze zelf hebt bedacht. Ook kom ik te vaak spel- en typfouten tegen, waardoor ik bovenstaande tekst sowieso niet zo serieus zal nemen als zijne van iemand die er echt voor geleerd zou hebben. Want dit klinkt eerder als een tekst van een leek of hobbyist. Dat klinkt niet zo aardig, maar ik bedoel ermee te zeggen dat ik niet zoveel diepgang kan ontdekken. En dit is trouwens ook geen oordeel, maar is als opbouwende kritiek bedoeld waar je bij het schrijven van een volgend artikel misschien wat mee kunt. Geef bronnen, zeg wat nieuws, herhaal wat minder en laat de dingen die iedereen al weet voor wat ze zijn in plaats van er zo lang op door te gaan.

 10. Het is inderdaad niet een wetenschappelijk ogend stuk, maar dat is volgens mij ook de intentie niet geweest. Het is makkelijk leesbaar,je vervalt wel wat in herhaling ja, maar so what?
  Ik herken me er zeker in, aan beide kanten. Ik ben vooral lang ‘dik’ geweest, de knop is aardig om naar ‘slank’ al ben ik er nog niet.. Leuk om te lezen en te ervaren dat ik dus op de goede weg ben naar echt blijvende gedragsverandering.
  Ik zie het artikel niet zozeer als een promotie van je programma, maar als een eye opener wat betreft denken. Ik ben vrijwillig medewerkster bij een weegclubforum en kom dar o zo vaak de ‘dikke’ stellingen tegen!
  “Ik ga wel lijnen, maandag begin ik… “(waarom niet nu?) “Ik kom nou eenmaal uit een dikke familie… ” (ja en?) “Ik eet echt helemaal niet veel en toch kom ik aan… ” (wees eerlijk tegen jezelf!) “Ik heb rugklachten en kan dus niet sporten…” (je kunt áltijd meer bewegen) Kortom: herkenbare smoezen. Ik heb ze zelf ook gebruikt. ;o)

 11. Hoi Jesse,
  de eerste keer luisteren naar de mp3 versie werd ik boos, de tweede keer chagarijnig en de derde keer luisterde ik terwijl ik boodschappen deed en merkte dat ik al het eten wat ik in mijn kar wou doen nadenkend stond te bekijken…is dit wat ik wil voor mijn lichaam? oftewel, de boodschap komt aan. je hebt met je methode bij mij meer bereikt dan alle dieetcoaches en dieetisten, binnen een hele korte tijd. Bizar….en bedankt.
  ik ben mijn hele leven op zoek geweest naar deze manier van eten en met mijn lichaam omgaan.ben heel erg blij dat ik na lang aarzelen toch overstag ben gegaan om de dvd’s te kopen en er is een wereld voor me opengegaan. merci

 12. WOW!!! Bedankt voor je reactie Wendy. Inderdaad, als dat gebeurd (je deze emoties van boos en chagerijnig voelt), dan is het inderdaad op je van toepassing. Wat knap dat je dit kon inzien en dat je er naar kon handelen, dit is een stap die veel mensen niet kunnen maken! Grote complimenten daarvoor!

 13. Hoi Jesse, Superstuk die je hebt geschreven. Meestal mis ik in op verschillende sites het stuk. Wat zit er tussen je oren. Ik herken er veel van. Nu ik me zo bewsut bezig houd met gezondheid vindt ik het wel confronterend dat ik zo weinig doorzettingsvermogen heb gehad. Nog vindt ik het moeilijk om echt te kiezen voor mezelf. Het is nog steeds erg aanlokkelijk het verkeerde te doen, ik kom hierin tegen dat ik wel heel onverschillig bent tegenover mezelf. Ik schrijf nu geregeld op mijn eigen blog en bezoek geregled andere websites om me er dagelijks mee te comitten. Ik wilde zo een kopje koffie zetten, maar heb nu net besloten dat het groene thee gaat worden. Als ik er niet mee bezig blijft dan verslapt mijn aandacht, en zit ik weer dingen te doen die ik niet wil. Bedankt voor je mooie stuk

 14. Hoi Jesse,

  Super motiverend !! dank je

 15. Beste Jesse,

  Sinds 3 weken geconfronteerd met de kettlebell en daarna ook met de overlaad aan je e-mailberichten met bijlagen…. Veel informatie, maar omdat veel herkenbaar is en ik mbt voeding al op de goede weg zat, waarschijnlijk snel erdoor heen gegaan. Zojuist de bijlage gelezen over de dikke en slanke mensen (behoor zelf gelukkig tot de slanke) zie ik inderdaad veel herkenbare excuses bij dikke mensen, maar vooral ook excuses die je dan zelf worden aangepraat als je een gebakje afslaat of gaat voor een glas water in plaats van frisdrank, ja maar het is nu haar verjaardag, doe niet zo ongezellig, je bent toch niet te dik en ga zo maar door…… En dan merk je dat je ongemerkt toch nog keuzes maakt, die je eigenlijk niet wilt maken, omdat je als je slank bent je gewoon stukken beter voelt (lichamelijk en mentaal). Dus na jouw vele berichten is ook de knop bij mij echt om en voel me echt stukken beter met deze keuzes. Ook de dvd met de kettlebell workout leken in eerste instantie langdradig met veel informatie en dacht ik na de 1e workout is dit het ??? Maar de volgende dag merkte ik dat ik getraind had en dat voelde goed, dus ga er zeker mee door….. Oftewel inderdaad eindelijk een manier gevonden waar ik me prettig bij voel en wat goed te combineren is met een druk leven met werk & kids. Bedankt daarvoor !!!!

 16. Zo Jesse, sedert mijn start met jou, ga ik bewuster met mijn gezondheid om. De inspiratie, heb ik gevonden op een zo laagdrempelige manier. Bepaalde oefeningen, zijn helaas nog niet haalbaar voor mij, echter tracht ik toch een combinatie te vinden. Mij goed voelen, iedere dag, is een pré!

 17. Hallo, ik heb me al aangesloten bij de superverbrandingsmethode en kwam bij bovenstaand verhaal uit. Je kon het als PDF of mp3 downlaoden. (Via fase 0)
  Helaas werkt het Mp3 bestand niet, terwijl het me juist heel fijn lijkt om dit te kunnen beluisteren. Jesse zegt 1 zin en dan stopt het.
  Kan ik dit mp3 bestand nog ergens anders vanaf halen?
  Zou het echt heel graag willen hebben.

  Met vriendelijke groeten,
  Caroline van Montfort

 18. Beste Jesse,
  Ik zou het met dit stuk eens kunnen zijn, als je niet iedereen over een kam zou scheren. Maak er van ‘veel’ of ‘de meeste’ dikke / slanke mensen, dan kan ik het er helemaal mee eens zijn. Als je ons allemaal op één hoop gooit heb je geen oog voor andere oorzaken, en dat is jammer.
  Vriendelijke groet.
  Mevrouw Voerman

 19. Klinkt allemaal weer leuk, maar na 20 jaar al deze dingen uitproberen moet ik toch constateren dat mijn lichaam dik wil zijn.

 20. Ik zal aan je stukje denken de volgende keer dat ik een avondje heb met mijn (slanke) vriendinnen en ze de ene koek na de andere naar binnen zie schuiven terwijl ik met mijn honderd kilo een stukje suikervrije chocola neem

 21. @Helene: Fijn he, die slachtofferrol? Zullen we jouw genen maar kruisen met die arme broodmagere Afrikaantjes, aangezien jij dikker wordt van minder kcal eten dan je verbruikt. Klinkt als een wetenschappelijke doorbraak.

 22. Wat. Een. Gekanker.

 23. @Henk
  Kraak mensen maar af lul

 24. Om eerlijk te zijn eet ik niet echt. Ik weet niet of het een ziekte is of niet, maar ik heb nooit honger. Wanneer ik erg misselijk en duizelig wordt herinner ik weer dat ik niks heb gegeten (dat is dan rond 4-5 in de middag). Dan eet ik wat ik vind in de koelkast, niet veel 1 bord. En dan is het de volgende dag hetzelfde verhaal. En toch ben ik dik. Ik week 90 kilo. Op mijn buik en gezicht heb ik helemaal niks, maar van onder is het een ander wereld. Zelfs ik vind het raar. En bijvoorbeeld omdat ik nu een tijd met mijn moeder heb gewerkt zorgde ze altijd voor brood met kaas in de ochtend om 9 uur en in de middag om 12 uur, maar door dat zit ik zo vol dat ik verder niks meer wil eten. Wel hou ik vreselijk van chocola. Maar dat eet ik ook 1 of 2 keer per week. Niet abnormaal veel ? En ik weet niet echt of dit een ziekte is, of ik een smoes heb of bla, maar wou even mijn verhaal kwijt. Peace.

 25. Ik ben heel boos van deze discriminatie Wij zijn niet zo allemaal de zelfde mensen we zijn allemaal verschillend zoals ik. IK eet niet veel en eet maar een bord maar ik ben toch dik(mollig) sommigen slanken eten zo veel maar komen geen kilo bij.
  Ik dit aangeven bij de politie wegens discriminatie

 26. Hi, sorry maar ik heb een TV programma gezien op de engelse TV en daar werd undercover gefilmd. Het ging over mensen met overgewicht die zeiden; ik eet echt heel weinig, kom heel snel aan en weet niet hoe ik aan mijn overgewicht kom. Of hoe ik hier vanaf kom, want ik eet al zo weinig.

  Toen ze deze mensen met undercover cameras volgden en het vuilnis gingen doorspitten bleek dat ze wel degelijk meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kcal aten. Waar zat het hem in? Kleine dingen zoals 2x avond eten opscheppen, een lunch hebben waar ongemerkt al 1000 kcal inzitten door de kaas / dressing. Brood eten waar veel meer kcal in zitten.

  Voorbeeld van iemand die denkt gezond te eten, maar toch veel kcal binnen krijgt wat op lange termijn voor gewichtstoename zorgt.

  Ontbijt:
  180ml yoghurt 88 kcal
  100 gram muesli 379 kcal
  glas sinaasappelsap. 60 kcal

  Tussendoor:
  snelle jelle ontbijtkoek 214 kcal

  Lunch:
  Albert Heijn maaltijdsalade ceasar 465 kcal
  1 pistolet 105 kcal
  glas halfvolle melk 70.5 kcal

  Tussendoor:
  banaan 123 kcal
  cappuccino met magere melk zonder suiker 153 kcal

  Avond:
  Aardappels
  4 middelgrote aardappels gekookt = 280 kcal
  Groente = 200 gram gekookte sperziebonen = 48 kcal
  Vlees = 2 slavinken = 419 kcal
  Jus = per portie van 75 gram = 257 kcal

  Avond tussendoortje:
  suikervrije chocolade: 50 kcal
  thee: 0 kcal

  Totaal: 2711.5 kcal waarbij een gemiddelde vrouw 2000 kcal nodig heeft.

  Herken jij jezelf hier in? Mooi, want dan wordt het eens tijd om niet het slachtoffer te spelen, maar jezelf echt in je voedsel te verdiepen en andere keuzes te maken. Het gaat allemaal om bewust eten en niet om honger lijden of suikervrije gekke dingen te proberen.

 27. Hoi!
  Deze link heb ik ruim een half jaar terug gevonden op internet. De eerste keer dat ik hem las was ik echt beledigd. “Dus het is allemaal m’n eigen schuld?”.
  Nu, een half jaar later, lees ik hem nog eens met pen en papier erbij. In het afgelopen half jaar ben ik rustig aan gaan hardlopen en gaan bedenken ‘waarom doe ik dingen op deze manier’. Het scheelt me -5 kilo.
  Ben mij ook bewust dat als ik te weinig kcal binnen krijg mijn lichaam des te meer opslaat. Dus, mochten andere dit lezen. Je lichaam moet je voeden met goede voedingstoffen, niet uithongeren.. Want: bij elk lekkers wat er dan voorbij komt slaat je lichaam dit op. Oh.. en ik spreek uit ervaring.
  Ach, ik ben geen voedingsexpert en al helemaal niet perfect. Maar ik ben blij met deze 18 directe stellingen en stel mijzelf nu continu de vraag: WAAROM doe ik dit, WAAROM eet ik dit steeds, WAT kan anders?
  Dankjewel.

 28. Hai Jesse,

  Ik vind dat je nogal kort door de bocht bent en ik word er meer dan nijdig van dat je stelt dat dikke mensen het aan hunzelf te danken hebben.

  Ik heb een dochter van 11. In de afgelopen 10 jaar is ze 90x opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege heftige astma aanvallen. Ze heeft 9 x een longontsteking gehad waarbij we 2 x hebben gedacht dat ze het niet zou halen. Naast honden en kattenallergie heeft ze 37(!) voedsel allergieen en voedsel intoleranties.

  Bij elke ziekenhuis opnamen krijgt zij een stootkuur prednison. Dat betekent dus 90 prednisonkuren. Hiervan wordt je dik. Heel dik. Door haar voedselallergieen eet zij
  ‘s morgen een groente shake en 2 glutenvrije crackers met kipfilet en of avocado
  tussendoor een bak fruit
  lunch een salade met vis of kip
  na school wat nootjes of rijstewafels
  ‘s avonds vis of vlees, heel veel groente en aardappels of rijst.
  ze heeft altijd honger. Huilen van de honger soms.
  Ze krijgt geen taart, geen chips, geen brood, geen pasta, geen pizza, geen ijs, geen mc donalds. Nooit.
  Alleen op haar verjaardag en met kerst en dan is ze daarna ziek.

  Toen ze 5 was stond ze huilend voor de spiegel en vroeg ze mij “mamma, waarom ben ik zo dik” en ook “mamma ik wil dood”,
  Had ik haar toen misschien naar jouw artikel moeten verwijzen?

  Ze is 1m53 en ze heeft kledingmaat 1.70. Ze gaat de pubertijd in. Hoe denk jij dat zij zich voelt?
  Ze heeft 2x per week fysiotherapie waarbij ze heel hard sport, ze heeft trauma verwerkings therapie, ze heeft remedial teaching (want reuze achterstand op school) en huiswerkbegeleiding. Ze heeft bijna geen vriendinnen en wordt constant buitengesloten. Kinderen zijn hard en ze wordt keihard afgerekend op haar uiterlijk en zij kan er werkelijk niks aan doen.

  Misschien kan je je artikel wat nuanceren voor hen die geen keus hebben tussen medicijnen slikken waar je dik van wordt of doodgaan.

  Yvette

 29. Oke, dus… mijn naam is Tycho(15) en ik heb problemen met afvallen.
  Ik heb de bouw van me’n vader (stevig) en ik ben niet zo’n persoon die zegt dat zit in de familie. Nu terzake ik doe al een jaar weer fitness en dan wel elke dag, laatste tijd ren ik elke dag een kilometer of 4,5 en mensen zien blijkbaar een resultaat in me, ik zie niets. en het ergste is dat ik me helemaal niet goed voel in deze lichaam. maar wrm is het niet eerlijk dat een dun persoon die een half jaar traint en een goed lichaam heeft en ik een F****ng jaar train en voor me zelf niks bereik. EN IK LEID AAN EEN ROT JOJO EFFECT.

 30. Jelle,

  Je titel heet “waarom sommige mensen altijd dik blijven en nooit zullen afvallen”. Maar in je stuk heb je het over intelligente, gezonde, flexibele, mooie, verstandige, perfecte mensen die alles doen zoals het moet, en dikke mensen zijn koppig, zoeken excuses, star, ongezond, doelloos, onverantwoordelijke ongezonde dommeriken. Kortom dikke mensen zijn gewoon lui, er komt kennelijk geen “sommige” aan te pas. Hoezo met slanke mensen bedoel je eigenlijk “dit” en met dikke mensen bedoel je eigenlijk “dat”? Je slaat de plank volledig mis. En dan ga je er nog eens doodleuk bij schrijven dat je dit niet bedoeld als belediging?

  Ik ben iemand die inmiddels 9 kilo is afgevallen en ik zit nu op een plateau terwijl ik er nog graag 11 kilo af wil. Ik herken me absoluut niet in jou verhaal. Ik lees niet over hoe moeilijk het voor me was om te beginnen met trainen, hoe zwaar dat was (moest immers al die extra kilo’s mee sjouwen). Of al die blessures die ik heb opgelopen waardoor ik toch weer mijn training moest onderbreken en dan het gevoel had alsof het me nooit ging lukken. En afvallen doe je trouwens niet door dat gebakje te laten staan als je een feestje hebt. Soms is het echt honger lijden dat je ‘s nachts niet kunt slapen! En soms is het je rot voelen wanneer het even allemaal niet lukt en je toch teveel hebt gegeten.

  En dan als laatste: Ik ben een DIKKE vrouw die kei hard werkt om slank te worden, geen slanke vrouw die slank wil worden!

 31. faka Jesse, thanks bruur.

 32. Ik voel me een beetje aangevallen. Ik eet sinds 2 jaar, geen brood, gezonde vetten, geen pasta, geen pakjes, zakjes. Ik maak alles zelf. Wandel elke dag 10 km. Doe pilates, neem mijn supplementen. En werk in de huishouding. En val geen gram af! Ik ben 20 kilo te zwaar, maar er gaat niks af, wat nou, dikke mensen zijn lui en moeten keuzes maken?

 33. ik ben slank, maar dat ligt (deels!!) waarschijnlijk aan mijn leeftijd, 12. mijn honger vermindert steeds, ik zie er dun uit maar zit op het goede gewicht, zelfs 1/2 kilo over het gemiddelde. ik snap niet waarom ik er wel zo slank uitzie, zelfs erg dun, maar nog een goed gewicht heb??? ik ben 1.70cm lang misschien ligt het daaraan?
  en voor de mensen die dik zijn(ik zeg het maar zo, geen ontkenning noch sugarcoat): ik raad je een persoonlijke diëtiste aan. mijn moeder heeft er een en zegt dat het veel behulpzamer is dan onnodige internetartikelen !! 😉 niet dat dit er een is maar veel zijn er wel zo.

 34. Er is wel degelijk een dieet dat voor iedereen werkt. Als je minder eet dan je verbruikt val je af. Het enige verschil met diverse dieeten is of je meer of minder kan verbruiken van de voedingstoffen, en hoe vol je er van zit.
  Maar iedereen kan functioneren en afvallen op ieder dieet mits ze minder binnenkrijgen dan ze verbruiken.

 35. Beste Jesse,
  Jij bent zelf bijvoorbeeld erg lelijk om te zien. Ik persoonlijk denk, dat dat komt doordat je gewoon geen wilskracht heb om er mooi uit te zien, je verzorgt jezelf niet goed. Je hebt totaal geen zelfdiscipline, want als je dat wel had zou je wel knapper zijn! Waarschijnlijk zit je gewoon niet goed in je vel en tja, dat zie je natuurlijk aan de buitenkant.
  Bovendien ga je waarschijnlijk binnenkort dood aan het lelijkheid-virus! Ken je dat niet? Dat is toch echt wetenschappelijk aangetoond hoor, dat beweer ik hier gewoon op internet en je weet, dan is het zo!
  En weet je wat het ook is? Als je met negativiteit zit, hoe je het ook went of keert, dan ga je dat toch zien aan de buitenkant hè?
  Zelf heb ik grote moeite me met zulke lelijke mensen, die door zoveel negativiteit zo lelijk zijn, te identificeren, maar ik hoor gelukkig bij de knapperds der aarde, dus vandaar. Misschien kan je nog even op mijn wetenschappelijke website kijken om mijn 18 stellingen te lezen over waarom je zo lelijk bent (dat komt door jezelf namelijk, maar er is hoop: met mijn boeken en methodes kan je namelijk knap worden, maar dan moet je het wel ècht willen natuurlijk), maar dat zal je wel niet doen, want je bent lelijk, dus lui!
  Vriendelijke groeten van
  Annemieke

  Ps. Hoe voel je je nu, Jesse? Prettig hè? Zo voelen dikke mensen zich ook, die jouw stellingen lezen en die er vaak niets aan kunnen doen en vaak veel meer bewegen en gezonder eten dan sommige slanke figuren. Wat een walgelijke generalisaties gebruik je. Ik vind het bijna fascistoïde! Voor het woordje “dik” zou je eens “zwart” moeten invullen, dan had je zo een proces wegens discriminatie aan je dunne broek hangen.
  Ik zelf ben altijd zeer slank geweest, daarna dik door medicatie, daarna nog eens dik, doordat ik te weinig at!!! Ja, daar heb jij nog nooit van gehoord waarschijnlijk. Toen ik weer gewoon meer ging eten viel ik weer af. Maar ja, dan verkoop je geen boekjes natuurlijk. Je moet echt eens over jezelf gaan nadenken, jij moet juist gaan doen, hetgeen je de dikke medemens voorschrijft. Want jij verdient je geld aan het leed, wat je zelf met je schrijfsels anderen aandoet. En ik kan het weten, want ik heb tot beide groepen behoord en zelf had ik er geen problemen mee dik te zijn, ik heb namelijk altijd gezond gegeten en ben al mijn hele leven vegetariër en eet nooit verpakt voedsel bijvoorbeeld, maar hoe je door de buitenwereld bekeken en zelfs aangevallen wordt is werkelijk afschuwelijk en daar doe jij aan mee met dit soort discriminatoire, manipulatieve (stelling 13!!, schandelijk, alsof dikke mensen zich niet druk zouden maken over het leed van kinderen in de 3de wereld) en tendentieuze epistels van je. Waarmee je de haat jegens dikke mensen (waar komt die haat (van mijnheer Henk hierboven bijvoorbeeld) in hemelsnaam vandaan?) en zelfs anorexia en erger zou kunnen aanwakkeren. Misschien moet je je eigen motivatie eens gaan heroverwegen, Jesse.
  Het moet helemaal niet gaan over dik of dun, dat is helemaal niet belangrijk, dat zijn slechts uiterlijkheden, als je je dan toch met voeding bezig wilt houden moet het slechts gaan over gezonde versus ongezonde voeding. Kortom, het ligt allemaal oneindig veel complexer en subtieler dan jij in je stellingen doet voorkomen.

 36. Je kunt een mening hebben over dit artikel, maar vooralsnog lijken er een hoop mensen blij mee te zijn.

  Ziektes/medicijn gebruik zijn dingen waarbij je het niet altijd in de hand zal hebben. Dat zou er wel bij vermeld kunnen worden.

  Zelf ben ik slank. Doe aan bodybuilding. De meesten in mijn familie zijn te dik. Veel gezegd: “het zit in de familie/genen”.
  Ik heb de bouw van mijn moeder, maar waarom is mijn lichaam dan slank?
  Ik heb geen mazzel. Ik raak geïrriteerd waar ik die opmerking hoor.
  Ik moet er hard voor werken. 80% van wat ik doe is afhankelijk van voeding.

  Ik werk in een kledingzaak waar 80% van de klanten overgewicht heeft. Altijd die blikken ‘jij bent slank”. Zodra ik naar levensstijl/eetpatroon vraag, tref ik er niet 1 die iets toepast of heeft toegepast wat daadwerkelijk bij zal dragen aan een beter lichaam. Heel veel onweet en overtuigingen die maken dat ze er weinig aan zullen kunnen veranderen.
  “Ja maar. …ik kan niet sporten”….maar zich niet bedenken dat die 3 keer op een dag eten met tussendoortje tussendoor, niet enkel de verbranding doet vertragen (wat ‘honger gevoel doet afnemen).maar er ook nog eens voor zorgt sneller vet aan te zetten.
  Als 80% afhankelijk is van voeding, dan is het niet kunnen sporten de hoofd issue niet.

  Ik snap de irritaties op dit artikel prima. Andersom kan ik op mijn beurt alleen ook wel eens geïrriteerd raken van de ‘jij hebt gewoon mazzel’ enz. opmerkingen en alle bijbehorende klaagzang.

 37. Misschien had het iets subtieler geweest om bv te zeggen:

  Waar iets niet werkt voor jou, kijk dan eens verder en achterhaal waarom het niet werkt.

  Maar ook hier kun je tegenwerpingen verwachten. Mensen kijken soms heus wel verder. Er zijn alleen vaak meer opties dan dat je kan denken/overtuigd van kan zijn. En die overtuiging vormt vaak een bron van wanhoop/frustratie voor degene met het overgewicht.

  Bv . Een dame zei mij:” ik heb sonja bakker gevolgd, mijn eetpatroon aangepast. 25 kilo afgevallen. Eigenlijk zou ik nog 10 kilo kwijt willen, maar ik val niet meer af dan dit. Ik heb al aan mijn dokter gevraagd of het soms met mijn bouw te maken kan hebben. Ik loop ook bij een diëtiste . Ook zij kan niks aan mijn voeding ontdekken. Sporten doe ik ook al. 3 keer per week. Dit zal dus waarschijnlijk het meest haalbare zijn voor mij. ”

  We houden ons vast aan deskundigen die vast en zeker alle kennis in huis hebben. Dus waarom zouden we verder naar andete oorzaken/oplossingen zoeken? Die is/zijn er niet. Deskundigen hebben er al naar gekeken en dus: genen/bouw, leeftijd….en dat is waar we het mee hebben te doen.

  Maar….
  Vertellen die weight watchers /Sonja/dokter of diëtiste je ook dat je lichaam aan een bepaald patroon gewend kan raken en op den duur niet meer zal reageren…waardoor je als het ware op nulpunt zal komen en niet meer af zal vallen?
  Vertellen zij jou dat je voeding af zal moeten stemmen op wat je doet? En dus dat je bij er bv intensief bij te gaan sporten niet zoveel aan de diëten van sonja of weight watchers zal hebben als je echt een goed effect voor je lichaam wilt?

  Vertellen zij jou de ‘kneepjes’ om je vet omlaag te brengen, je lichaam te verstevigen net zo lang totdat je het lichaam hebt wat je wilt? Het grappige is. …deskundigen weten het vaak niet eens.

  Hoe brengt een bodybuildster, fitness of bikini dame haar lichaam keer op keer zo laag in vetpercentage. Ik zeg express keer op keer, want stijgen zal dit percentage na iedere wedstrijd weer moeten doen om gezond te blijven. (Dit geldt net zo goed voor de mannen)

  Hebben al die mensen puur mazzel dat zij wel genoeg af kunnen vallen?
  Nee dus. Wij ‘manipuleren’ ons lichaam met voeding. Of je nou traint of niet, het principe in voeding blijft hetzelfde. Wetende dat je lichaam ergens aan gewend kan raken, weten wat voor een voeding je op welk moment moet nemen. Het is een weet die maakt dat we ons lichaam precies kunnen sturen zoals we dit zelf willen.

  Geen enkele overtuiging als dat koolhydraten /pasta’s/brood je dik zou maken (onzin)….je er al alles aan hebt gedaan, bouw/genen..al naar laten kijken door dietiste . …..geen van deze overtuigingen gaat je helpen.

  Heb je al eens contact gezocht met een personal trainer? En dan niet 1 die slechts een opleiding tot personal trainer heeft gedaan en dus deskundig genoeg zou moeten zijn, maar 1 met bodybuilding kennis. Zij kunnen jou precies vertellen wat er aan scheelt, of je nou traint of niet.

  ‘Ja maar….ik kan geen personal trainer betalen….’
  ‘Ja maar. ..ik heb de tijd niet om om de 2 uur dat te moeten eten en het klaarmaken ervan red ik ook niet…..’
  ‘Ja maar ik dit ik dat. …….

  Punt 1: kennis hoeft niet overal en altijd iets of Veel te kosten
  Punt 2….. tijdbesparend: eten voor meerdere dagen voorbereiden. En tijd om het op te eten maak je als het belangrijk genoeg voor je is.
  Ik eet ook op de werkvloer/tussen gesprekken door. Mag het? Nee. Maar laat ik mijn werk mijn werk bepalen of ik slank of dik ben? Nee.

  Het is maar een voorbeeld. Er zullen gerust zoveel andere dingen/tegenwerpingen, noem maar op zijn. Medicijn gebruik…..dat kan een dikker tegen wil en dank zijn.
  Maar waar er lichamelijk weinig aan de hand is:
  Kijk eens verder naar het ‘waarom lukt het mij niet’. Een deskundige waarvan jij denkt dat hij/zij deskundig genoeg zou moeten zijn heeft jammer genoeg niet altijd het juiste antwoord voor jou.

 38. Nog een ‘ja maar’:
  ‘ ja maar ik wil niet zo gespierd worden’.
  Antwoord: het voedings principe is en blijft gelijk of je nou gespierd wilt worden of niet.
  Ook dat bepaal je zelf.

 39. Nog een ‘ja maar’:

  Ja maar jij bent nog jong. Wacht maar tot je ouder wordt’.

  Ik ben 43. De leeftijdscategorie vanaf 45 is in mijn sport in opkomst. Waarom? Omdat het de sleutel lijkt te zijn om je lichaam bij het ouder worden intact te kunnen houden. In ieder geval die voeding (=80%) waar je niet intensief kunt trainen.

  Bij het ouder worden stijgt je vetpercentage onder invloed van hormonen en spierafname (spieren verbruiken energie. Dit energie verbruik gaat omlaag bij afname spiermassa).
  Deze factor van het ouder worden staat voor zo’n 5% . Dat is nog geen hele kleding maat.
  Wanneer wordt het dan wel meer dan die ene maat?:
  Als je ergens onbewust een verkeerd eetpatroon had/niet de juiste dingen at om je stofwisseling extra te activeren, dan gaat dit pas goed opvallen naar mate je ouder wordt. Je zet sneller aan.

  Is met dit gegeven ‘ouder worden’ de dikmaker of je voeding niet te hebben aangepast op de veranderingen in je lichaam?

  1 ding: aankomen blijft altijd makkelijker dan afvallen. Het afvallen vereist kennis en discipline. Dat we niet alles weten of ons snel ergens van bewust zullen zijn is te begrijpen.
  Het zou mooi zijn als het in deze tijd met de stijging van mensen met overgewicht, wat al bij de jeugd begint, een verplicht vak zou worden op school.

 40. P.s. Ik geef bij mijn verhalen niet direct aan wat je precies zou moeten eten en hoe. Ik raad aan die kennis via personal trainers die verstand van bodybuilding hebben voor jezelf op te doen.

 41. Nog even @Steffen (indien hij dit nog mocht lezen): als je die duursporten wilt gaan doen zal je sowieso je voeding aan moeten passen.

  De nodige energie (o.a. khd) hiervoor haal je namelijk uit voeding. Indien je dit niet aan zal passen, dan kun je, naast tekort aan energie, spiermassa in gaan leveren, waardoor je verbranding uiteindelijk weer omlaag gaat.
  Mocht je met een fiets een alp willen beklimmen dan heb je kracht en dus spiermassa in je benen nodig.

  Indien je jouw voeding op juiste manier toepast tov de duursport die je wilt gaan doen. …dan zul je bij aanwezigheid van overgewicht aanwezige spiermassa behouden en vet kwijtraken.

  Dit geldt trouwens ook voor mensen die bv willen gaan hardlopen om af te vallen:
  Waar je de voeding niet aanpast op deze bezigheid, daar loop je de kans spiermassa in te leveren. Gevolg: je valt af, maar niet grotendeels door verlies van vet. Naast het verliezen aan stevigheid van je lichaam kan je energieverbruik dalen door verlies aan spiermassa met als gevolg dat je weer sneller aan zal komen waar je niet goed eet.

  Voeding is essentieel bij alles wat je doet.

 42. @Tycho:
  Dat geldt dus ook voor jou:

  Als je gaat fitnessen met als doel daadwerkelijk iets aan je lichaam te veranderen, dan zal je je voeding hier op aan moeten passen.
  Fitnessen=spierconditioneel. Daar bouw je weinig spiermassa mee op en zal geen hoge vetverbranding leveren. Indien je voeding aanpast zorgt het wel voor behoud van die massa.
  Wil je vet verbranden met trainen, dan zal je aan krachttraining moeten doen. Maar ook dit zal niet de juiste kant op gaan wanneer je je voeding hier niet op afstemt.
  Iedere dag, 7 dagen in de week is geen goede zet omdat je rustdagen nodig hebt om je spieren te laten herstellen. Ga je daarnaast, zonder je voeding op training/hardlopen aan te passen, dan breek je meer spieren af dan je lief is. Met als gevolg dat je verbranding uiteindelijk omlaag gaat en je weer snel aankomt in vet, misschien nog wel meer dan eerst, zodra je stopt.

  Niks ‘jojo effect van nature’ dus. Je wakkert dit in feite zelf aan door zonder de juiste kennis aan de slag te zijn gaan. Als je dan de bv de sportschool binnen stapt met als doel echt iets aan je lichaam te willen veranderen ipv het gewoon lekker te vinden, vraag dan om personal begeleiding. Iedere cent die je uitgeeft aan dingen om je lichaam mee te veranderen/te verbeteren, is weggegooid geld zodra je verzuimd de bijbehorende kennis op te doen.

  Het verneukeratieve zijn de reclames op bv tv als in Tatjana’s ‘kom op kom op kom op nou!’
  Met laag abonnement de sportschool in en binnen 3 maanden in shape voor de zomer.
  Right! Kan kloppen zodra je alle kennis zelf in huis hebt, maar waar niet: dan zal je echt om een personal trainer moeten vragen. En dat kost geld ja. Of je zoekt op jezelf uit hoe het werkt, maar dat doen veel mensen niet door bv de overuiging dat 4 keer in de week de sportschool te bezoeken en daarnaast nog eens te gaan hardlopen calorieën verbrandt en je dus vanzelf af zou moeten vallen/beter lichaam zal krijgen.

  Zodra je weet dat bij alles wat je doet voor op zijn minst 75% afhankelijk is van de voeding die je hier bij eet (wat/hoeveel/hoe vaak), dan wordt het misschien duidelijker dat we (buiten medicijn gebruik/ziektes) meer zelf in de hand hebben dan we kunnen denken.

  Er valt geen algemeen voedingsschema aan te geven, omdat ieder lichaam anders is. De 1 zal meer per keer moeten eten dan de ander. Bij de 1 zal het langer duren dan bij de ander. Dat heeft met aanleg te maken. Maar dat zegt niet dat je niet hetzelfde kunt bereiken.
  Opvallend detail: waar ik aan slanke mensen vraag hoe zij eten/leven. ..dan doen zij vaak onbewust al datgene wat nodig is om hun verbranding hoog te houden. Ze hebben in de regel een beter eetpatroon. Kunnen ook makkelijker eens snoepen zonder er direct van aan te komen. Het is echt maar een heel klein percentage dat van zichzelf een hoge verbranding heeft.

  In mijn familie zijn ze bijna allemaal te dik.
  Mijn zus is veels te zwaar. Haar zoontje van jongs af aan al een dik kind. Ze laat hem sporten, onderzoeken gedaan of het soms aan zijn schildklier lag. Ik kan je alleen zeggen dat mijn familie die te zwaar is alles behalve een goed eetpatroon heeft. Mijn neef (jouw leeftijd) heeft dit in zijn opvoeding dan ook niet meegekregen en heeft die kennis dus zelf ook niet. (Met zijn schildklier was overigens niks mis)
  Mijn dochter is net als ik niet dik. Werd de laatste tijd wel wat zwaarder. Niet sporten,feesten (drank). ‘Mam, wil je voedingsschema voor me maken, ik word dikker’. Dochter is nu weer op normaal gewicht. Ook zonder veel te sporten. En nee. Ze heeft geen hoge verbranding van zichzelf. Ik heb haar meer laten eten. Aangepast bij wat zij doet/hoe haar lichaam reageert.
  Ik ben geen deskundige. Maar dat hoef je niet te zijn. Als je maar begrijpt hoe het werkt.

  Ik heb mezelf altijd voorgehouden niet het lichaam zoals bv mijn moeder dit heeft te willen ontwikkelen. Altijd bezig met afvallen, maar niks dat echt werkte. Dan maar accepteren zoals het is, maar ondertussen niet blij te zijn met haar lichaam.
  En dus: dook ik de sportschool in. Deed alle kennis op. Vanaf mijn 18e runde ik een sportschool. Voordat ik zwanger raakte sixpack gekweekt die er 2 maanden na mijn bevalling weer op stond. Niks ging vanzelf of makkelijk.

  Wat ik wil zeggen is dat er in dit artikel veel waarheden zitten. We zijn ons er alleen niet altijd van bewust. En dat kan het kwetsend maken. Niet bewust zijn betekend nog niet dat het ons niks kan schelen/gewoon lui zijn of er niks aan willen doen. Kun je tegen een stootje in combi met een dosis zelfreflectie: dan zal je de tekst niet snel als kwetsend ervaren. Maar in de regel geldt dat waar we niet bewust zijn, daar helpt het ons meer als we de uitleg krijgen ipv geconfronteerd te worden met die sticker die we dagelijks krijgen opgeplakt, terwijl we er alles aan proberen te veranderen. Het niet te weten ‘hoe’ is het probleem. Denken dat we er al alles aan hebben gedaan ook. Voor de hand liggende redenen (leeftijd/lagere verbranding enz) dan maar aannemen/accepteren ook.
  Niet vreemd. Zelfs heel verklaarbaar. Het is logisch om er vanuit te gaan dat een deskundige als een diëtiste of dokter, misschien een Sonja Bakker/weight watchers alle kennis in huis zouden moeten hebben. Niet dus.

  Mijn moeder heeft overigens weinig van mij overgenomen. ‘Ja maar…ik lust dat niet/ik kan dit niet,dat niet….enz enz. Ik heb het opgegeven. Soms kom je er gewoon niet doorheen.
  Als je happy in je vel kunt zitten met overgewicht dan lijkt me dit prima. Ik zou er zelfs jaloers op kunnen zijn. Er altijd op te moeten letten/hard voor moeten werken is niet altijd een feest. Zeker niet waar je constant tegen ‘jij hebt gewoon mazzel blikken’ aanloopt. Maar waar je het erg vindt/er niet gelukkig mee bent:
  Zoek een personal trainer Tycho. Vraag je ouders je hierbij te ondersteunen. Je bent jong. Je kunt nog heel veel bereiken.

  (Met 15 jaar ben je nog in de groei en moet je oppassen bij het doen van krachttrainingen).

 43. Deze hele theorie ziet er prachtig uit. Ik moet alleen wel even zeggen dat ik een aantal slanke mensen ken die helemaal niet sporten en wel iedere dag patat eten. Deze mensen ontbijten niet en ze blijven slank. Ook ken ik mensen die iedere dag aan de patat zitten, iedere dag sporten en ze zijn slank. Er word de hele tijd beweert dat je gezond en gevarieerd moet eten om slank te worden en te blijven. Al deze theorieën vallen bij mij dan weg. Alles dat wetenschappelijk is bewezen, krijg ik mijn twijfels over. Dan vraag ik ook aan die mensen: Hoe blijf je slank? Dan word er gezegd: Ik doe er niets aan, ik blijf gewoon slank. Blijkbaar heb ik van die genen. Sommige mensen hebben dan ook geen flauw idee wat het beste voor hun is. Vooral niet omdat ze iedere dag patat eten. Mijn vriend is de hele dag in beweging en eet alles. Alles met geraffineerde suikers tot 1 appel in een week. Hij is de hele dag in beweging en blijft op hetzelfde gewicht. Ik zou hier graag een verklaring voor willen. Ik was 18 en had ondergewicht van 40. Ik werkte bij Mcdonald’s en bewoog de hele dag. Ik was super slank en at 2 boterhammen per dag. Er word gezegd dat als je haast niets eet de hele dag dat je dan kan aankomen. Ik heb die tijd niet gemerkt dat ik aankwam. Ik was superslank totdat ik ineens een ander leven kreeg en normale dingen begon te eten. Van fruit tot chocoladepasta aan toe. Nu heb ik overgewicht terwijl ik niet eens zoveel eet als een persoon die echt flink overgewicht heeft. Ik snap hier niets van want ik heb ook fruit en brood. Gewoon normaal eten en ik ben nu niet eens meer tevreden met mijn lichaam. Ik ben nu niet slank meer. Ik heb ineens een buikje gekregen. Ik ben er niet tevreden mee. Ik vind mezelf niet dik. Ik ben het ook niet ook al heb ik overgewicht. Je ziet het niet aan mij. Toch doe ik nu insanity want ik streef er naar om toch weer slank te worden. Ik vraag me dit toch echt af. Hoe kunnen deze theorieën echt kloppen als wat ik net vertel gewoon geen touw aan te knopen is? Ik moet zeggen dat ik wel gestopt was met werken bij mcdonald’s. Dan nog, toen ik daar wel werkte had ik nooit zou dun moeten kunnen zijn. Vooral niet omdat ik 8 uur lang op 2 boterhammen leefde. Nu zit ik iedere dag op school te zitten. Sport kon haast niet want het is best zwaar zo’n opleiding. Nu is het weer vakantie en ga ik er tegenaan. Hoe kan u al deze verhalen verklaren? groetjes sylvie

 44. @Sylvie….je kunt slank zijn maar ondertussen een hoog vetpercentage hebben. De vriendin van mijn neef vroeg me vandaag toevallig hoe het komt dat ze steeds slapper in haar vel komt te zitten. Ze is slank. Heeft maat 36. Volgens BMI zou er niks mis moeten zijn.

  Verklaring: BMI zegt op zich weinig. Dit is enkel gebaseerd op lengte en gewicht. Niet op vetpercentage.
  Met haar manier van eten (niet goed dus)is ze op zich slank ogend gebleven, maar heeft nu een laag percentage spiermassa met een te hoog vetpercentage.

  Ze weegt nu 55 kilo bij een lengte van ongeveer 1.60. Haar vetpercentage ligt alleen rond de 34.
  Het mooiste zou zijn: haar gewicht te behouden maar haar vetpercentage hierbij omlaag te brengen naar de ongeveer 23% en haar percentage spiermassa op te krikken.

  Spiermassa zorgt naast stevigheid voor de grootste/hoogste verbranding in het lichaam. Waar je spiermassa verliest in combi met het vertragen van de verbranding door bv hormoonveranderingen tijdens het ouder worden, daar kan het gebeuren dat zij straks langzaamaan wat dikker zal gaan worden, net als jij meer last van een buikje zal gaan krijgen indien ze haar eetpatroon niet zal gaan aanpassen en niks zal doen om haar spiermassa te verhogen.

  Het is niet voor niets dat gespierdere mensen die hun lichaam met training en voeding onderhouden(voeding telt voor 75 a 80 procent) minder snel last hebben van het vertragen van de verbranding bij het ouder worden. Bij het ouder worden neemt de spiermassa af.
  Indien je een ‘gezond’ spiermassa percentage (als vrouw) van ongeveer 32% zou hebben, dan daal je naar een tekort om je verbranding op peil te houden bij dezelfde voeding waar je eerder ‘slank’ bij bleef ogen.
  Indien je een hoger percentage aan spiermassa bezit (bij mij ligt dit rond de 52%), dan kun je dus wat missen zonder dat het direct invloed zal hebben.

  Je hebt er op zich weinig aan om jezelf te toetsen aan anderen en daar verklaringen in te gaan zoeken. Ieder lijf is anders. De een zal altijd meer kunnen eten dan de ander. De een zal er altijd meer moeite voor moeten doen dan de ander, maar het principe voor het creëren van een goed lijf blijft voor iedereen gelijk.

  Niet iedereen zal bv over het vermogen beschikken om spiermassa op te bouwen, maar zodra je weet dat bijna 80%afhankelijk is van voeding dan snap je misschien wel dat je er veel meer aan kunt doen dan dat je zou kunnen denken om spiermassa en een goed lijf voor jezelf te kunnen behouden.

 45. P.s of je nou jong of oud bent. …je zal je voeding altijd aan moeten passen aan de dingen die je op een dag doet. Heb je een baan waarbij je de hele dag in beweging bent, dan zal je anders moeten gaan eten zodra je ineens een kantoorbaan zal hebben waarbij je de hele dag zit.
  Om de ongeveer 2 uur eten en dan die dingen eten die je verbranding stimuleren met de juiste verhoudingen aan khd/eiwitten en vetten….afgestemd op wat je zoal doet.
  Ga je meer eten dan dat je verbuikt/niet de juiste dingen of op zo’n manier eten dat je je lichaam op een ‘overlevingsstand’ zet….dan kan ook iemand die altijd een goed/slank lichaam heeft gehad ineens slap in zijn/haar vel komen te zitten. …of dus dikker worden

 46. Nog een p.s. bij de Mac Donalds stond je op je benen te werken. …at je weinig zei je. Met werk waarbij je in beweging bent verbruik je meer. Eet je daarnaast onder je calorie behoefte dan zal je niet snel aankomen. Zonder de juiste voeding kan het best zijn dat je slank bleef, maar je ondertussen een lager spiermassa percentage had dan vetpercentage.
  Daar pluk je nu misschien de vruchten van. Lees: weinig beweging, laag in spiermassa en je verbranding dondert omlaag.
  Die verbranding kun je met voeding opkrikken maar dan moet je wel weten hoe en wat precies te eten.

 47. Mannen hebben van zichzelf een lager vetpercentage en hoger percentage spiermassa dan vrouwen. Om jezelf als vrouw zijnde aan een man te willen toetsen is compleet nutteloos.

  Daarnaast….waar het op andere vrouwen aankomt: ben je er zelf bij waar iemand zegt iedere dag patat te eten? Zie jij 24/7 7 dagen per week met eigen ogen wat zij eten?

  Wel grappig: waar mensen mij dit eerder zeiden en ik ze vroeg eens voor een week lang op te willen schrijven wat ze aten en wanneer. ….dat kwam niet geheel overheen met wat ze zeiden. Zodra je er niet mee bezig bent dan ben je jezelf ook niet altijd bewust van wat je precies eet 😉

 48. Ik zit in de overgang, heb jarenlang allerlei diëten geprobeerd, met gevolg jojoën.
  Ik zit al jaren op ongeveer 1500 cal p dag, vul fitnesspall in, maar val niks af.
  Natuurgeneeskundige geweest, veel geld kwijt, maar geen gewicht.
  Naar voedingsdeskundige geweest. En echt volg dan alles volgens het boekje, valniks af.
  Ik kom niet aan, maar val ook niet af.
  Diëtiste geweest. Weer gebeurd er niets. Geeft aan dat ik gezond eet, ik neem niks uit pakjes, veel groenten, fruit, geen sausen, geen snoep, koek, chips of chocolade.
  Ondanks voldoende bewegen. Sporten 3 x per week aquajoggen e n fitness. Ook wandelen.
  Dacht nu eet ik geen koolhydraten, of zo min mogelijk.
  1,5 week geen brood, pasta, rijst aardappelen enz genomen.
  2 x per dag yoghurt. 2 x fruit. Heel veeeel groenten en stukje vlees of vis met olijfolie bereid. Groente Tussendoor.
  Daarnaast elke dag een 3 kwartier in hoog tempo doorgewandeld met erna kettle Bell e n buikspieroefeningen.
  En niks en dan ook niks afgevallen!!!!!!!
  Ben het zo zat al die theorieën en dat iedereen met oplossing komt.
  Ben inmiddels veel geld kwijt, maar geen kilos.
  En telkens weer zoek je op internet naar nieuwe inzichten, met gevolg weer teleurstelling. Je betaald ervoor, leverd niks op, zeggen zelfs, snap het niet, maar ondertussen ben ik weer mijn geld kwijt en niet mijn kilos.
  En nee ik ben verders lichamelijk helemaal gezond, alles na gekeken, sta positief in het leven, denk slank zoals hierboven beschreven, maar Ben dik!!!!!!!
  1,74 en 93 kilo.

 49. Hilly , ik wil niet lullig over komen, maar als ik zo eens lees wat je at (of juist niet) bij het sporten wat je deed….en daarvoor ‘deskundigen’ als dietetist hebt geraadpleegd die nog steeds geen verstand heeft van de verhoudingen in voedingsstoffen bij/tijdens het sporten….dan begrijp ik heel goed waar jouw jojo effect vandaan komt en waarom je niet afvalt.
  Alles aan gedaan zeg je. …maar waarom lees ik daar dan niet tussen dat je een personal trainer met verstand van bodybuilding hebt geraadpleegd ?
  Of je nou gespierd wilt worden of gewoon een goed lichaam wilt gaat in de regel samen met spierontwikkeling. Ik ga er van uit dat je weet dat het verliezen van spiermassa (wat gebeurd zodra jij (teveel) khd weg gaat laten bij het sporten) je verbranding verlaagd en dus het jojo effect verhoogd.
  Ik ga er van uit dat je dus ook weet dat je je eigen verbranding kunt verhogen door wat meer spiermassa te ontwikkelen. Als je weet dat tijdens het ouder worden spiermassa af kan nemen waardoor verbranding nog meer daalt….dan lijkt het mij dat je eerder zo’n personal trainer met verstand van bb opzoekt, dan naar een diëtiste te stappen of zonder te weten wat je doet je khd weg te gaan laten.
  Ik ga ervan uit dat je weet dat je het verhogen van je spiermassa en het tegelijk verlagen van je vetpercentage voor 80% van de hierop af te stemmen voeding afhangt.

  En nee,het is niet makkelijk. Het is zwaar,vereist discipline en je zal het tot een levensstijl moeten maken. ..en dat is wat veel mensen niet vol weten te houden.
  Ik zeg steeds expres ‘ik ga ervan uit’, omdat je het brengt alsof je er echt al alles aan hebt gedaan.
  Behalve die personal trainer met bb kennis te hebben geraadpleegd en hier keihard mee aan de slag te zijn gegaan dus.

  Lees voor de grap eens wat reacties van mij terug. Je past precies in het plaatje ‘en daarom gaat het dus mis’.

  Ik stond vandaag nog in de sportschool. Deed mijn shirt omhoog en liet verschijnende sixpack zien aan mijn trainingspartner (een bodybuilder). Een maand geleden zat daar nog een buikje na mezelf 3 maanden te hebben laten gaan aan alles.
  Hoor ik een vrouw zeggen “wil jij je shirt omlaag houden asjeblieft”. Nu was dit op zich een grapje. Ze begreep niet hoe ik dit zo snel voor elkaar had gekregen. Na mijn uitleg begreep ze het wel. Conclusie waarom zij dit niet redde: niet over deze discipline te beschikken.
  Slank zijn of een mooi strak lichaam, hogere verbranding van mezelf zit niet in mijn genen….dus ja….ik moet verdomd hard voor dit lijf werken en de discipline opbrengen. But you know what….ik wil geen dik en vormloos lijf voor mezelf omdat ik daar niet blij voor mezelf mee kan zijn. Dus niks ‘dietisten’ , diëten volgen, geen brood of khd meer eten. …maar alles wat mijn lichaam nodig heeft bij wat ik doe en dat is veel meer dan jij denkt. (Zo uit je reactie op te maken)

  En weet je. ..ik ga hier niet eens meer inloggen en reacties plaatsen om mensen die graag af willen vallen het inzicht te willen geven. Ik typ verdomme ellenlange uitleg en tjakkaaaa. …daar komt weer zo’n bericht als dat van jou die totaal aan deze uitleg voorbij gaat, vooral hard brult er al alles aan gedaan te hebben. Niet dus. (Let wel: ziektes en medicijn gebruik buiten beschouwing gelaten)

  Voel je vooral beledigd door een artikel als dit. Kruip vooral in die slachtofferrol en blijf vooral roepen dat je er al alles aan hebt gedaan.
  En vooral: blijf maar te zwaar/te dik dan waar je dit in feite niet wilt.

  Ik geef het op. De groeten!

 50. En Hilly, p.s. ik ga er dus ook vanuit dat je weet dat je met 3 keer in de week simpelweg te fitnessen geen nieuwe spiervezels aanmaakt of vet verbrand. Zeker niet als je je voeding (verhoudingen khd/eiwitten/vetten) niet op juiste manier invult.
  Leuk voor je spierconditie, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op ook.

  Teveel mensen die zich laten misleiden door bv ‘komopkomopkomop nou reclames’.
  Als je echt een goed lijf wilt behalen door sport aan je bezigheden toe te voegen en dit ook te behouden, dan vraagt dit om de juiste kennis…en die vind je niet bij een dokter of diëtiste of ‘brood/khd maakt dik’ verhaaltjes te lezen. Ook Sonja Bakker zal je hierbij niet helpen.
  Jezelf vergelijken met mensen die het beter/makkelijker af gaat: Hey. …als je denkt dat je daar slank van raakt, vooral blijven doen!

  Als slank worden je missie is, dan kom je er niet door die sportschool binnen te stappen en een traingsschema te volgen waar je de 1e keren uitleg bij krijgt.
  Waar Je zelf die kennis niet hebt, daar zoek je iemand op die deze kennis wel heeft en maak je jezelf deze kennis vervolgens eigen. Net als ik dit ooit deed.

  Maar goed, laat mijn familie maar in maat 44 lopen dan en mij gewoon ‘mazzel’ hebben met een strak lichaam. Er zitten vast ergens andere genen van voorouders in mij die daarna iedereen behalve mij hebben overgeslagen. Wonderlijk he!

  Jij bent de ‘oplossingen’ zat. Ik ben de klaagzang/slachtofferrol zoals o.a jij die vertoont zat.

 51. Toch nog een aanvulling voor Hilly: ik neem dus ook aan dat je weet dat je met door constant op 1500 calorieën per dag je geen tot weinig spiermassa op zal bouwen (wat je verbranding die bij jou lager zou kunnen liggen) zal kunnen verhogen. Ga daar nog eens zonder juiste verhouding in je voeding bij sporten en je raakt het eerder kwijt waardoor je de verbranding nog meer verlaagd.

  Ik neem ook aan dat je weet dat je lichaam zo aan dat patroon gewend kan raken dat het op den duur sowieso geen nut mbt afvallen meer zal hebben.

  Je hebt er toch alles aan gedaan en alle mogelijkheden geraadpleegd en dus weet je dit toch allemaal?

  Wat apart dan dat dit verhaal niet in jouw comments valt terug te vinden/te herkennen.

  Het onderwerp was:
  Waarom sommige (lees: dus niet allemaal) altijd dik zullen blijven.

  Hierom dus!

 52. Ik herken me vooral in wat je schrijft over slanke mensen ipv dikke mensen en toch heb ik overgewicht. Ik ben 1,83 en weeg 94 kg. Ik eet bewust en toch dit gewicht. Mijn vetgehalte is te hoog maar mijn visceraal vet is wel goed dus het is vooral cosmetisch.
  Ik beweeg zoveel als mogelijk is. Sporten is niet meer haalbaar. Want wat je aan de buitenkant niet ziet is dat ik Ehlers Danlos heb. Een bindweefselaandoening. En ook dysautonomie. Mijn spieren werken extra hard omdat mijn gewrichtsbanden/pezen niet sterk genoeg zijn. Dus ook al doe ik niks, mijn lichaam is wat dat betreft toch aan het fitnessen. Ik heb dan ook best wel een hoge spiermassa (55%) Mijn spieren zijn snel vermoeid en verkrampt. Mijn pezen raken makkelijk geïrriteerd en/of ontstoken. Ik werk parttime en dat is voldoende beweging voor mijn lichaam…de rest van de dag moet ik wel rust nemen om mijn lichaam niet te overbelasten. Eens per week heb ik fysio en ook doe ik regelmatig fysio oefeningen thuis. In het weekend wandel ik regelmatig een half uurtje of langer. Ik heb dat geluk nog dat ik dit kan. Velen met EDS of andere aandoeningen kunnen dit niet.
  Door mijn eds/dysautonomie is mijn darmfunctie ook niet optimaal en heb ik last van malabsorptie. Dus ook niet alle voedingsstoffen worden goed opgenomen. Misschien val ik daarom wel moeilijk af? Omdat mijn lichaam misschien toch in de spaarstand staat?
  Ik ben van mening dat voeding enorm belangrijk is om het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Zo zie ik voeding dus ook. En toch ben ik te zwaar.
  Wat ik op een gemiddelde dag eet?
  Ik begin de dag met een schaaltje melk met daarin ca. 30 gram havermout, 10 gram pure eiwitpoeder en 16 gram herbalife (herbalife neem ik wel goed op en voel me daardoor een stuk beter)
  Voor lunch neem ik een schaaltje griekse yoghurt met ongeveer 30 gram whey poeder (om mijn spieren een boost te geven zodat ze een paar uur werk aankunnen)
  ‘s Middags neem ik dan nog 3 broodjes met een eiwitrijk beleg en ongeveer 30 gram noten.
  Avondeten 50 gram (ongekookte) rijst of speltpasta of 2 aardappelen en 200 gram groente, 100 gram vlees of vegetarische vervanger.
  ‘s Avonds eet ik nog een appel of ander fruit, en 2 rijstwafels met beleg met een laag kcal gehalte.
  Wanneer mijn spieren erg moe zijn geworden neem ik ‘s avonds nog een keertje whey eiwitten voor herstel.

  Ik eet meestal niet meer dan 1700-1800 gram op een dag…zelfs in het weekend wanneer ik wel eens een niet gezond tussendoortje neem.

  Niet iedereen met overgewicht kan daar wat aan doen. Er zijn mensen met overgewicht die een gezond eet en leefpatroon hebben en toch niet (veel) afvallen.

 53. Lichamelijke beperkingen zoals jij Roos altijd daargelaten.

  Voor de rest is het meer wel dan niet een feit dat je er veel meer aan kunt doen dan je kunt denken.

  Ik wisselde deze week nog berichten met een dame die reageerde op mijn opmerking:
  Je wordt/blijft niet te dik van een zwangerschap of ouder worden. Je wordt/blijft enkel te dik zodra je er te weinig/niks aan doet, of in geval van ouder worden: je voeding niet aanpast aan de veranderingen in je lichaam.

  Ze vertelde mij het niet helemaal eens te zijn. Kwam flink aan in overgang. Had er alles aan gedaan. Weight watchers, diëtiste etc. Nu eindelijk na 5 jaar viel ze weer af. Conclusie: overgang had veel invloed.

  Toen ik haar vroeg of ze nu dan precies hetzelfde deed als eerder om af te vallen, of soms toch iets anders, was het antwoord:
  Ze had nu begeleiding en voedingsschema van een pt met knowhow van bodybuilding.

  Niks invloed van overgang dus, maar iets gedaan wat ze nog niet eerder deed en zoals ik hier al eerder ergens aangaf.

  Nieuwe conclusie:
  Mensen die echt willen geven niet klagend op maar kijken verder en snappen op den duur dat voeding voor zo’n 80% bepalend is. ..dat je dit af zal moeten stemmen op vorm van beweging….en dus waar iets geen effect heeft: daar doe je iets niet goed.
  Bv…een ‘jojo effect’ wakker je altijd zelf aan door voeding niet af te stemmen op wat je precies doet.

  Helaas hebben doktoren/diëtisten/weight watchers/sonja bakker en alle onderzoekers die bv zeggen dat je khd arm of geen brood zou mogen eten, hier niet de nodige kaas van gegeten.

  Lichamelijke beperkingen altijd daargelaten.

 54. Jennifer ben jij een medewerker van Jesse? Je bent wel erg druk met de lulverhalen.

 55. Geweldig. Super politiek incorrect en waarschijnlijk juist daarom helemaal waar.

 56. Wat een lulverhaal hahaha. Gezegd door een niet dikkerd

 57. klopt voor alle dikke mensen. Maar persoonlijk ben ik slank en kan ik echt alles juist niet doen wat er in je artikel beschreven staat en slank blijven

 58. Dikke mensen die half verlamd in een rolstoel zitten. Moeten die denken dat er ergere dingen zijn? En mogen die daarom niet troost eten. En als ze daarbij ook niet kunnen praten. Hoe moeten die troost zoeken. En als hun partner om die reden bij hun weggaat… Mag niemand troost eten? Als je je kind verliest, je naaste een ongeneeslijke ziekte heeft, moet je denken dat het altijd erger kan….

 59. Vaak zijn het dikke vrouwen die voor grote gezinnen zorgen, zichzelf wegcijferen en hele goede dingen doen voor anderen. Hele fijne vrouwen met oog voor anderen. Dunne mensen zijn soms meer op zichzelf gericht en druk met zichzelf en brengen de tijd door in de sportschool ipv zorgen voor anderen die het nodig hebben . Wat zou een beter gevoel opleveren?

 60. Kansloos dit..
  ik denk dat jij je eigen maar eens beter moet verdiepen in het verschil tussen dikke en dunne mensen of slanke en volle mensen.
  In jouw opsomming worden dikke mensen in een hoek gezet waar ze niet in horen.
  Riekt naar discriminatie…

 61. Niet helemaal eens met jouw stellingen, het komt bij mij over alsof dikke mensen zwak zijn en excuses zoeken of hebben
  Ik ga me behoorlijk irriteren zodra er maar een grammetje extra zit bij iemand , dan meteen calorieen tellen , sporten enzovoorts enzovoorts
  Ik ben gezet , en vroeger ondanks het hardlopen , squashen en fitness toch volle heupen gehouden met maatje 42 plus. Dikke mensen excuus ?? NEEE
  Afgelopen anderhalf jaar wel de nodige aangekomen, in eerste instantie was het mijn eigen schuld , emotie eter . Dat duurde net geen maand, en daarna afgevallen NEE. Ik heb van alles geprobeerd ; calorieen getelt, verse groente, smoothies , shake dieet, opgelet op wat ik kocht in de supermarkt, opgelet op de schijf , minder koolhydraten. En ik fiets elke dag 12 km naar mijn werk, ik wandel regelmatig . Viel ik af, NEE. Ik val dus onder noemer DIKKE mensen, helaas ik weet wel NEE te zeggen, ik wandel, ik fiets. Dus een slanke den zal ik nooit zijn, maar betekent dat ik altijd de DIKKE mens zal zijn >>>
  Ach ik ben in overgang, niet echt gelukkig en ook spelen genen mee ( ohoh dikke mensen excuus ??) toedoloe

 62. Mijn broer is geestelijk en lichamelijk gehandicapt. Eet veel koek, chips enz. Hij zit in een rolstoel, kan niet sporten en nauwelijks bewegen. Maar is slank. 5 jaar geleden ben ik gestopt met snoepen, eten van chips, koek enz. Alleen eten wat er toe doet. Dus groente en fruit enz. En heel veel water drinken. Geen alcohol meer. Maar ik ben alleen maar aangekomen. Ik fiets naar het werk en doe regelmatig fietstochten van 50 km of meer. Dus dat kan ik niet verklaren ook niet met het bovenstaande. Mijn broer kan niet verstandelijk beredeneren, dus hij eet gewoon en komt niet aan. En ik wel. Hoe kan dat?

 63. oh mijn god echtwaar die dikkerds die hier slachtoffer spelen ga naar slachtofferhulp ofzo of bel de kindertelefoon…. die mensen blijven en echt BLIJVEN maar ontkennen….. jeeez ik ben ook nadat ik meer at en minder bewoog aangekomen maar ben direct aan de slag gegaan en de knop omgezet waardoor ik nu NOG dunner en gespierder dan ooit tevoren ben geweest HEERLIJK! ik zou idd zoals jullie ook gewoon blijven lullen dat jesse ongelijk heeft en vooral hierna denken; laat ik maar weer eens een berichtje gaan posten waarin ik 100 excuses ga zetten waarom mijn vriendinnen dun zijn en ik niet… die scheppen waarschijnlijk gewoon minder op en houden niet van fruit of groente maar wel van koekkies…maar dan zitten ze ook weer snel vol omdat ze zon kleine maag hebben van het weinig eten…

 64. Jesse,

  Ik ben 43 jaar weeg 180 kg en vind in jou 18 stellingen waarheden terug maar zeker ook gevaarlijke uitspraken .
  Er komt naar mijn gevoel heel sterk naar boven dat de “Dikke mensen” zwakke,onzekere mensen zijn en dat” magere mensen” sterke karakters hebben.
  Ook” mager mensen” neem maar onze mensen die lijden aan anorexia kunnen zwak en onzeker zijn door allerlei gebeurtenissen op hun levens weg.
  “Dikke mensen ” kunnen ook sterk zijn en ondernemend en tegelijkertijd
  ” lijden ” door hun overgewicht !
  Ik vind het niet correct om” Mager en Dikke mensen ” op deze manier met elkaar te vergelijken.
  En mens is veel meer dan wat je ziet DIK of DUN !!!!!

 65. Jesse,

  Ik vind dat je in je artikel super goed de realiteit beschrijft.

  Ik ben in mijn dagelijks leven groenteboer en geef daarnaast voedings/leefstijl adviezen.

  Ik hoop dat veel mensen jouw artikel lezen.

 66. Als het waar zou zijn wat jij hier schijnt zou ik mij hele leven al slank moeten zijn. Afvallen lukte me wel, erg goed zelfs maar met mijn lijf en gezondheid ging het iedere keer een klein beetje slechter. Tot sporten niet meer ging, ik 10 uur op een dag sliep en de rest van de dag uitgeput was. Mij heup knie en rug extreem veel pijn deden. Ik was op! Ik at inmiddels meer dan een jaar onbewerkt voedsel en geen geraffineerde suiker. Normale hoeveelheden maar het deed niets meer. En Let wel ik ben het met je stellingen eens wanneer ons voedsel de vitaminen en mineralen zou bezitten die we dagelijks nodig hebben. Ik ben tegen een 100% natuurlijk supplement aangelopen zonder enige chemische toevoegingen. Na 2 weken had ik zeker 30% van mijn energie terug en was de pijn in mijn lijf van een 9 naar een 2 gezakt. Ik ben nu 19 kilo lichter en zit weer vol energie. Kan me nu ook aan jouw stellingen houden dat gaat eigenlijk gewoon vanzelf. Mijn lijf had gewoon meer nodig. En gezien de vele verontwaardigde reacties zijn er velen met mij!

 67. Dit klopt niet. Als je nadenkt dat sommige mensen gewoon een hoge of lage metobalisme hebben. Ook spelen ziekten, medicijnen en lichaamsbouw een grote rol op gewicht.

 68. Ik ben slank maar ik weet niet wat ik hiervan moet denken. Het komt vast vanuit een goede intentie maar toch klinkt het zo van hoe kunnen we dikke mensen afkraken. Als ik dik was zou ik denk ik best geraakt zijn als ik dit zou lezen. Ik vraag me af in hoeverre iemand hier gemotiveerd door raakt om gezonder te leven.

 69. Wat hier staan beschreven en vooral de punten met dikke mensen (plumpers) die excuses zoeken ben ik het mee eens!!!!!!!!!!! ik woog 190kg en ben in 10 maanden tijd ruim 1 mens afgevallen en weeg nu 83kg zonder hangend vel. Na 5 jaar nog steeds slank. Ik herken mij vroeger hier in met al die excuses . Ik zat aan de beta blokkers , hoge bloed druk medicijnen etc. Kijk een naar universitaire ziekenhuizen bij de hart en vaat afdelingen 1 en al is overgewicht. Dit kost ons gewoonweg en de maatschappij ook een hoop geld in de zorg. Laten we eens gewoon aan de feiten houden in plaats van te zeggen dat dik zijn mooi is. Plumper zijn is gewoon ongezond!! Wat hier boven staat beschreven zijn feiten en jah het komt hard aan als je dik bent. Excuses als ik ben ziek kan echt niet meer dus moet je gezonder gaan eten!! in plaats van heel de dag vreten en je zelf en andere voor de gek te houden met als die excuses en smoesjes.

 70. katrien 43 jaar 180kg. Wat denk je ? zo door blijven gaan ? komt hard aan he ? het zijn wel de feiten wat hiet wordt beschreven.

 71. Het slechtste excuus wat ik heb gehoord van een plumper is dat hij zei dat gezond eten het zijn darmen niet verdragen… Kansloos en niet te helpen meer….

 72. Wat ben jij een raar persoon. Er klopt ook weinig van wat je schrijft. Meeste slanke mensen zijn wél geboren met een van nature slank lichaam en zullen nooit dik worden. Al je uitspraken zijn makkelijk en bevooroordeeld. Ik kan jou nog een hoop leren. Oh b.t.w. ben niet dik.

 73. Ooooh jah gaan we nou doen alsof het normaal is!!!! al die excuses!!! JIJ VIND dat het niet klopt en wederom zijn het geen feiten!!. Lees even wat er staat….. Plumpers kosten gewoon geld!!! een van nature slank lichaam ???? hoe kom je aan die flauwekul!! nee daarom val ik wel af en nog steeds slank!!!.

 74. D jij zal die rare man vast undercover zijn. Ik lach er maar om omdat ik nooit zoveel onzin bij elkaar heb gelezen. Aan je manier van schrijven te zien een laagbegaafd persoon. Ik heb zomaar een vermoeden dat hij ondanks al zijn verzinsels nog geneeens een PhD heeft. Dag hoor.

 75. @B tuurlijk ben ik raar ineens he!!! het gaat niet of dit onzin is en of laagbegaafd is!! Het zijn feiten. Lees even terug wat ik geschreven heb. Als plumper is dit erg om aan te horen maar wel feiten en feiten weg te leggen met dit soort excuses hou je je zelf alleen voor de gek. Of kan je niks anders zeggen?. Mij doet mij niks hoor ik weet dat het voor iedereen mogelijk is af te vallen dus nu het slachtoffer uit te hangen is wel erg laag!!!.

 76. Structueel aanpakken van mensen met ernstig overgewicht en obesitas waaruit ook ziektes uit voortvloeien zoals, diabetes type 2, chloresterol, hypertensie, bepaalde had en vaat aandoeningen etc…. Deze mensen stimuleren gezonder te laten eten. Zoals gezond voedsel goedkoper maken en het ongezonde zoals chocolade ijs etc.… de prijzen te verhogen. Daarin zou de overheid op in moeten kunnen spelen.

  Ik pleit voor gestructureerde hulp. We zouden het overgeiwcht ook moeten zien als verslavingszorg. Mensen die zich niet in de hand kunnen houden en te veel drinken of drug gebruiken, noemwen wij zonder probleem wel verslaafd. Iemand die zichzelf met eten niet in de hand kan houden zou dat dan niet zijn? Ik denk dat er een zorgprogramma opgesteld moet worden, dat daarvan uitgaat in plaats van de we een sympthomenbestrijding doen.

  Urgentie kweken bij deze mensen, als samenleving mensen voldoende tijd te geven om te beweegen en gezond te eten, maar ook onder dwang. Je kunt Financiële consequenties koppelen zoals het invidueel verhogen van de zorgpremie, bijvoorbeeld via de ziektekostenpremie. Het kost de maatschappij miljarden om bijvoorbeeld diabetes type 2, chloresterol, hypertensie en bepaalde hart en vaat aandoeningen te behandelen. Een pilletje wordt vaak te makkelijk over gedacht in de trant als “ik composeer het wel met 1 pilletje”. Het is niet zomaar dat bijna elk jaar de zorgkosten om hoog gaan. Dit geld niet voor mensen die bv aan de medicijnen zitten zoals de welbekende imuum onderdrukkers zoals prednison,immuran of cellept. 

 77. Hi Jesse.

  Top stukje! Sluit helemaal aan bij mijn mindset nu ik de knop om heb gezet. Inmiddels na 5 weken sport ben ik in de laatste week 4.6 kilo afgevallen. Nav. Een normaal voeding schema aangepast om mijn lichaam en energie behoefte .

  Ik zou graag jou stukje willen delen op FB. Eens kijken hoeveel van mijn kennissen in de spiegel durven te gaan kijken en eerlijk zijn. Ik hoor graag van je of je dit goed vind.

 78. Helaas is wat je zegt achterhaalt en validerend. Het is niet waar en veroordeelt mensen met overgewicht. Er is geen enkel feit beschreven in de 18 stellingen. Puur een lelijke mening van iemand met te weinig kennis.
  Het illustreert wederom waarom “influencers” zonder gedegen achtergrond zich verlagen tot platitudes die de context buiten beschouwing laten. Ik waarschuw mijn patiënten voor sites als deze. Mensen met gedegen kennis weten dat overgewicht geen lineair patroon is. Onderzoek wijst uit dat mensen die veel afvallen binnen 5 jaar weer het oude gewicht hebben. Professionals die hiervoor wél gestudeerd hebben maken zich zorgen door dit soort populistische geschrijf zonder echte kennis van zaken. Dus Jesse alsjeblieft. Doe echt onderzoek en herschrijf dit stuk.

Geef een reactie