Wat is Quinoa? Inclusief Quinoa ontbijt recept

Eén van mijn persoonlijk favoriete bronnen van koolhydraten is Quinoa. Tevens is het één van mijn favoriete ontbijt gerechten.

Quinoa is een 'pseudo-graan'. Het is het zaad van de Quinoa plant, die in Zuid-Amerika groeit (o.a. Ecuador, Peru, Colombia, etc). De plant heeft z’n eigen natuurlijke beschermingstof tegen insecten en ander ongedierte, Saponin genaamd. Om die reden hoeven er geen bestrijdingsmiddelen over de Quinoa te worden gespoten en is het meestal een volledig biologisch product. Het is vanwege deze stof wel belangrijk de Quinoa voor het koken altijd goed af te spoelen.

Quinoa is rijk aan diverse aminozuren, de bestanddelen van eiwitten. Het is o.a. erg rijk aan lysine en cystine, twee aminozuren die zelden voorkomen in graansoorten. En ook bevat Quinoa de mineralen magnesium, ijzer, fosfor en kalium.

In bovenstaande video geef ik een korte toelichting op Quinoa, en tevens leg ik je uit hoe ik de Quinoa bereid voor mijn ontbijt (zie onderstaand recept).

Quinoa ontbijt recept
Gebruik één maatschep Quinoa. Persoonlijk gebruik ik altijd 125 gram voor een redelijk grote portie. Je zou zo’n 75 tot 125 gram Quinoa per persoon kunnen gebruiken, afhankelijk hoe zo’n grote eter je bent.

Voeg daaraan, in de pan, twee maatscheppen water aan toe (twee keer zoveel water als Quinoa). Laat het op een laag vuurtje koken.

Zodra de Quinoa kookt, voeg er naar behoefte kaneel aan toe. Ik voeg meestal ongeveer één eetlepel toe per 125 gram.

Nadat al het water is geabsorbeerd/verdampt voeg je er naar behoefte rozijnen, goji bessen, zonnebloempitten of andere zaden/vruchten aan toe die je lekker vindt.

Zoetstoffen
Voor de echte zoetekauw onder ons (pas er mee op als je jezelf zo definieert! Het zou maar zo Candida kunnen zijn…) een aantal tips over het gebruik van zoetstoffen.

Over het algemeen zou ik je aanraden dit zo weinig mogelijk te gebruiken, vooral als je nog gewicht wilt verliezen. De meeste van ons zijn door de jaren heen (onze cellen) ongevoelig geraakt voor het insuline hormoon, waardoor ons lichaam er bij de kleinste hoeveelheid zoetstof of suikers in ons bloed al veel van moet (zal) aanmaken. Gevolg: je lichaam raakt in een staat van (vet)opslag.

Zoetstoffen om zeker NIET te gebruiken

 • Suiker;
 • Supermarkt honing;
 • Agave siroop;
 • Stroop;
 • Alle soorten siroop, inclusief roosvicee en andere 'gezonde&39; alternatieven.

Zoetstoffen met mate te gebruiken (mijn advies: max 2 keer per week)

 • Maple syrup (Ahorn siroop);
 • Honing van een biologische, lokale imker (dicht bij je in de buurt);
 • Lucuma poeder;
 • Yacon (poeder of siroop);
 • Stevia (poeder of vloeibaar);

Zelf eet ik de Quinoa altijd met niet meer dan kaneel, een paar goji bessen en een paar rozijnen. Voor mij is dit genoeg smaak. Je moet niet perse somber gaan eten en het is belangrijk om te weten dat lekker en gezond zeker samen gaan. Als je kunt genieten van deze gezonde voedingsstoffen (desnoods in het begin met bovenstaande zoetstoffen), is dat een grote verbetering in je levensstijl. Begin je met het eten van Quinoa, maak het dan op zo'n manier zodat je het lekker vind, zodat je een structurele verbetering in je voedingspatroon gaat maken. Weet echter ook, dat je smaakpapillen zullen veranderen. Naarmate je gezonder begint te eten, minder geraffineerde supermarkt rommel, dan zal je smaak ook 'echter' en meer puur worden.

Eet smakelijk!

Share:

28 comments

 1. Heerlijk ontbijtje dat wij 1 x per week eten!

 2. Bij de molen ook quinoameel gekocht.
  Ja, mijn tarweconsumptie is gedaald onder het nulpunt.
  Quinoa geeft een speciale smaak aan recepten waar ik nogmaal gesproken tarwemeel in gebruikte.
  Eenmaal aan de smaak gewend behoort het tot de gezonde gewoontes in mijn voedingspatroon.

 3. is rode quinoa niet beter? (maar is ook heel moeiijk aan te komen!!)

 4. Ik kook in het weekend 1 flinke portie quinoa in water met 1 bouillonblokje en 1 theelepel kurkuma en 1 flinke portie quinoa in 50% water en 50% appelsap met 1 theelepel kaneel.
  De eerste (hartige) variant gebruik ik de rest van de week in salades etc en de tweede (zoete) variant gebruik ik ‘s morgens als ontbijt met wat fruit, een paar eetl. yoghurt of kwark en wat noten, pitten en zaden.
  Door deze twee variaties kant en klaar in de koelkast te hebben ben ik ‘s morgens snel klaar met mijn ontbijt en meeneemlunch.
  Misschien ‘n tip?

 5. Hoi Jesse,
  Ik zie dat AH ook Lassie biologische quinoa verkoopt met eko keurmerk.
  Dus kan zelf naar de appie hiervoor.
  Ik heb een pak gekocht en ga het dit weekend proberen

 6. Voorheen at ik altijd veel rijst en pasta’s, maar die heb ik nu vervangen door o.a. Quinoa! Echt superlekker en de kids zijn er idd ook gek op.

  In de supermarkt om de hoek helaas niet te krijgen, maar bij de AH wel.

  Ik zal het ook eens als ontbijt gaan proberen, nooit aan gedacht! Thanks voor de tip Jesse!

 7. ik laat quinoa 2 dagen weken dat je het niet hoef te koken ik heb wel eens gehoord dat je door weken de vitamine en miniralen om hoog gaat. ik gebruik zelf raw palmsuiker of rauwe honing of Coconut Nectar de samstelling is dan 0,5% glucose, 1,5% fructose, sucrose 16%, en 82% inuline.

  om fructose sneller voor vetopslag zorgen dan andere suikers
  ik merk echt meestal als ik andere granen eet als quinoa dan heb ik weer heel snel honger maar quinoa verzadigd me echt

 8. Idd heerlijk maar ik maak het met amandelmelk of rijstemelk met hazelnoot en amandelen! nog lekkerder 🙂

 9. Voor het ontbijt kun je heel goed QuinoaVLOKKEN gebruiken. Hoeft maar maximaal 10 minuutjes te koken. Ik voeg kaneel pas toe als het koud is want de pap gaat ineens heel erg binden als je het doet tijdens het koken.
  Ik voeg koud ook geweekt chiazaad en geweekte gojibessen toe.
  GEEN ZOETSTOFFEN. Een zoete smaak is een SLECHTE gewoonte waar je binnen 3 weken vanaf bent als je even volhoudt. Dan proef je tenminste echt hoe je eten smaakt.
  Groetjes, Marion

 10. In België is quinoa o.a.ook te verkrijgen bij Oxfam en Delhaize (bio)

  mijn recept: quinoa koken en laten koud worden een brunoise van gekookte groenten ook laten koud worden en alles samenvoegen. beetje vinaigrette bijvoegen. heerlijk op een warme dag!

 11. Ik vraag me af waarom ik Stevia ook maar 2 keer per week mag gebruiken. Dacht ik eindelijk iets gevonden te hebben dat ik risicoloos kan gebruiken!!!!

 12. Waar kan ik dit product kopen.

  Tracy

 13. Ik vraag me een ding af, hoe vaak mag je de quinoa op een dag eten? Kan je het als ontbijt en bij je avondeten eten? Is wel handig om te weten als je wilt afvallen.

 14. Wat fijn al die tips, zowel van Jesse als van de mensen die reageren. Wel vind ik jammer dat er dan geen commentaar op komt, zodat je weet wat een goede tip is en wat niet.
  idd weken van de quinoa heeft mijn voorkeur ivm met het verminderen van voedingstoffen als je iets kookt. Ook voor wat betreft de kaneel of andere toevoegingen. (Behalve tomaten – en nog wat andere uitzonderingen – want die leveren meer op na koken, daarom is tomatenpuree ook erg goed voor de mens).
  Appelsap gebruiken zou voor mij niets zijn, want in de meeste appelsappen zit veel suiker. Wellicht bestaat er ook appelsap die niet zoet is, geen idee.
  Daarom zou toelichting best prettig zijn.
  Ga vooral zo door, bedankt.

 15. dus je kan dit gewoon van te voren gewoon klaar maken een dag van te voren? en hoe lang is het dan houdbaar in de koelkast?

 16. Net als een andere reageerder ben ik ook wat verbaasd en teleurgesteld dat stevia voor max. tweemaal per week wordt aangeraden. Stevia is geen suiker en is ongeraffineerd. Leidt dit desondanks tot aanmaak van insuline in het lichaam? Ik heb daar niet eerder over gelezen…

 17. Hallo Jesse, ik heb een vraag: Ik heb gelezen over het ontbijt met quinoa en was van het weekend bij een groene supermarkt. Daar heb ik (geen idee hoezo ik dat dacht) amaranth gekocht i.p.v. quinoa. Is amaranth ook een goed graan om bij je ontbijt te eten of raad jij dit af? Bij voorbaat dank voor je antwoord.
  Met vriendelijke groet, Christiane

 18. Lekker recept, benieuwd!

 19. Kan je Quinoa Bij het ontbijt, lunch, en avond eten gebruiken.
  Hartelijke dank

 20. Hallo Jesse.
  Mag je Quinoa 3 x per dag eten.
  Groetjes bedankt

 21. Quinoa is echt super! Gelukkig leren steeds meer mensen in mijn omgeving deze zaadjes ook kennen. Handige tip, koken met appelsap.

 22. Hi there to every single one, it’s truly a nice for me to pay a visit this website, it includes priceless Information.

 23. Dit is voor mij weer een leuke aanvulling als quinoa ontbijt, bedankt.

 24. Quinoa is een top product!
  Wat is het lekker en gezond om te verwerken in mijn salades.
  Bedankt voor de informatie!

  Groet

 25. Elke zoetstof maak insuline vrij in je lichaam.
  Al bij het proeven in je mond krijgt je pancreas een seintje, hé er komt zoet aan .. en dan maakt die meteen insuline vrij hiervoor.

Geef een reactie