Zo geef je galstenen geen kans

Heb je regelmatig pijn rechtsboven in je buik en komt deze buikpijn vaak voor na het eten van een vette maaltijd? Dan kan het wel eens zijn dat je last hebt van galstenen. Galstenen zijn een teken dat de lever niet goed wordt gezuiverd, en ze vormen een serieus gevaar voor de gezondheid. Gelukkig zijn galstenen op een natuurlijke manier te voorkomen met een gezond voedingspatroon.

Wat zijn galstenen en hoe ontstaan ze?

Ons lichaam heeft gal nodig om vetzuren te kunnen verteren. Gal wordt afgescheiden door de lever en vervolgens opgeslagen in de galblaas, zodat vet eten op een effectieve manier kan worden verteerd op elk moment dat dit nodig is. Als de lever en galblaas verstopt raken kunnen ze het gal niet meer goed afgeven. Hierdoor raakt de samenstelling van het gal uit balans en kunnen galstenen worden gevormd. Galstenen zijn kristalachtige ophopingen van cholesterol en kalk die gevormd worden in de galblaas en galwegen. Deze galstenen kunnen erg in formaat verschillen. Vaak zijn ze zo klein als een zandkorreltje, maar ze kunnen ook uitgroeien tot bijna zo groot als een pingpongballetje.

De symptomen van galstenen en waarom ze een risico zijn voor je gezondheid

Veel mensen die galstenen hebben merken daar helemaal niets van, omdat de galstenen zo klein zijn dat ze het normaal functioneren van de galblaas en galwegen niet in de weg staan. Echter, als de galstenen groter groeien kunnen ze het verteringsproces belemmeren en ernstige pijn en/of krampen veroorzaken rechts boven in de buik. Vooral na het eten van een vette maaltijd kan deze pijn verergeren en je zelfs een hele nacht uit je slaap houden. Andere symptomen van galstenen zijn een opgeblazen buik, boeren, winderigheid, plakkerige ontlasting, weinig energie na de maaltijd en diarree. Galstenen zijn echter niet alleen pijnlijk, ze zijn ook een risico voor je gezondheid omdat ze het risico op infecties in de lever en galblaas kunnen verhogen. Bovendien zijn ze een broedplaats voor bacteriën. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je galstenen kunt voorkomen.

Hoe je met gezonde voeding galstenen kunt voorkomen

Als je het risico op galstenen zoveel mogelijk wil vermijden zijn er twee maatregelen die je zelf kunt nemen:

 • Gezonde voeding eten, vol biologische groenten, fruit, gezonde vetten (bv. avocado’s, kokosnoot, olijfolie) en gefermenteerde voedingsmiddelen (bv. komboecha, kimchi, zuurkool, gefermenteerde wei, kefir en amasai). Ook rauwe geitenkaas is erg effectief tegen galstenen, omdat deze omega-3 vetzuren, vitamine K2 en D3 bevat. Vooral de combinatie van vitamine K2 en D3 is hierbij heel belangrijk, want die zorgt ervoor dat de stofwisseling van kalk in balans blijft waarmee de vorming van galstenen kan worden voorkomen.
 • Regelmatig vasten en ontgiften, zodat je lever in optimale conditie blijft. Een gezonde manier van vasten die je zelfs dagelijks kunt toepassen is door tussen de avondmaaltijd en het ontbijt 12 uur niets te eten. Dus, als je ’s avonds om 19u je laatste hap hebt gegeten, ontbijt dan niet eerder dan 7u ’s ochtends. Hiermee geef je het lichaam voldoende de tijd om je avondeten te verteren en vervolgens de lever te reinigen. Ook kun je soms 16 uur of zelfs 24 uur niets eten. Vasten klinkt als iets wat moeilijk vol te houden is, maar het is makkelijker dan je denkt. Je kunt namelijk wel fruitsappen drinken en limonades maken met water, gefermenteerde wei, komboecha en citroensap. Hiermee zorg je dat je voldoende vocht en voedingsstoffen binnen krijgt, waarmee je je lichaam bovendien voorziet van hele schone energie die de een gezonde werking van de lever ondersteunt. Daarnaast worden met deze drankjes giftige stoffen effectief verwijderd en stimuleer je de stoelgang. En de energie die je daarmee terug krijgt is op zichzelf al een goede reden om deze reinigende drankjes regelmatig zelf klaar te maken!

komboecha

Dit is een samenvatting van het artikel “Hoe je op een natuurlijke wijze galstenen kunt voorkomen” op de Gezonde Gewoontes ledenwebsite, waarin je leest wat galstenen zijn, hoe je ze kunt krijgen en wat je zelf kunt doen om galstenen te voorkomen.

Share:

61 comments

 1. Intressant artikel! Ik heb ook een goede tip om thuis je galstenen te verwijderen, lees dit boek eens: De ongelooflijke lever en galblaaszuivering van Andreas Moritz. Dat is echt een super goed en handig boek.

 2. Helaas kwam deze info voor mij te laat. Wel wil ik de info over de symptomen aanvullen.
  De pijn voelt zuur! De pijn lijkt vanaf de maag te komen en dit was mijn pijnverloop:
  Hongergevoel blijft (zelfs na het rondeten van je buikje)
  Je wordt zelfs misselijk van de honger
  Je galblaas zet uit > drukt tegen de lever > drukt tegen het middenrif > drukt tegen de long waardoor je het benauwd krijgt >pijn straalt uit naar de rechter schouder.
  en dit alles voel je van binnen door je hele buik en borstkast.
  Ik heb het 9 maanden uitgehouden voordat ik dacht: dit kan niet mijn maag zijn, naar de dokter.

 3. Heb dezelfde klachten als mevrouw Wehrle. Ze zijn zelfs zo heftig dat ademhalen teveel pijn doet en mijn man de ambulance wilde bellen.
  Overgewicht heb ik niet, 1.60m bij 51 kilo. Room, gebak, en vette producten eet ik niet, lust het ook niet…ben een fan van rauwkost en gezond eten en beweeg meer dan voldoende.
  Ik ga toch maar eens naar de huisarts!

 4. Helaas zoals de dames schreven had ik ook veel last van koliekaanvallen. Ben uiteindelijk geopereerd en galblaas verwijderd. Aug 2014
  Na gal lekkage 2 liter gal in buikholte.drain gehad.wat is er overgebleven bijna 4× in de week pijn aanvallen.ben het spoor compleet bijster.alles proberen zelf reiniging van andreas moritz.supper voel me goed daarna .maar na twee weken begint de ellende weer opnieuw.hoop dat voeding aanpassing helpt.maar al met al durf ik haast niets meer te eten.want ook na een supper gezonde week krijg ik aanvallen.ben er zo moe van.

 5. Helaas is bovenstaand artikel niet helemaal waar: galstenen zijn niet te voorkomen uiteraard zijn er risico factoren de 4 v’s: vrouw, vruchtbaar, vet, veertig.. Als je daaraan voldoet heb je een verhoogde kans maar verder is er niks dat galstenen voorkomt helaas….

 6. Ik kom pas uit ziekenhuis geopereerd galblaas weg genomen, wat mag ik niet eten ? Alles is goed verlopen

 7. Eindelijk een artikel die het allemaal duidelijk verteld. Dankje wel!

 8. Hallo,

  Ik moet binnenkort mijn galblaas weg laten halen dit ivm stenen en ontstoken
  nu vroeg ik mij af of je dan na het weghalen van de galblaas of er toch opgelet moet worden aan de voeding

 9. Mia ben blij voor je dat de operatie goed is verlopen. Nu ik nog. Maar komt goed hoelang heb je in het ziekenhuis gelegen?

 10. Interessant artikel maar let wel; gezond eten is echt een must om gezond te zijn en te blijven, dat geld niet alleen voor galstenen, maar zo voorkom je tal van kwaaltjes en aandoeningen!

 11. Vetvrij eten is killing voor de lever ! De galblaas , die in de lever zit, heeft uitstoten van galvloeistof nodig om zich steeds te legen.t Beste is plantaardige olie, dierlijk vet is nergens goed voor. Deze galvloeistof komt via een klein kanaal-galbuis- in de 12 vingerige darm uit, waar maagsap en pancreassap samen zorgen voor een goede spijsvertering. Alleen bij galpoliepen wordt t een ander verhaal, galpoliepen kunnen de galbuis blokeren en voor ‘n galophoping zorgen. Er kan dan ‘n stand gezet worden, of anders helaas ‘n galblaasoperatie. Galpoliepen zijn niet kwaadaardig, t zijn ophopingen van geklonterd cholesterol , op ‘n verkeerd plek jammergenoeg. Ik heb ze , 2 stuks. In de gaten houden dus met echo.

 12. Galstenen ! Shit , ik had ze dus dit jaar .De kolieken zijn niet van de lucht; gruwelijk. Ze zaten in mijn stomazak. In t lab nagekeken. Steenanalyse ; bilirubine en cholesterol. Er kan i d d ook kalk bijzitten, maar dat was bij mij niet het geval. Wat ik mensen kan aanraden; gebruik iedere dag (veel) olijfolie, dan krijg je ‘n galuitstoot. Geen bak en braadtroep meer of andere rotzooi , maar olijf olie. Zorg dat je altijd een of 2 flessen olijfolie in huis hebt, Bertolli(een zachte smaak) of de olie van de Turkse Toko(een pittige smaak). Over salade, voor het vlees, en voor de groente, je kunt er ook gewoon mee frituren . Diaree ? Het lichaam went wel aan olijfolie, en de galblaas heeft er echt baat bij. Ik ken massa’s mensen zonder galblaas, want als je een of meer steentjes hebt , gaat meteen , hoppa , de hele galblaas eruit ! Crimineel vind ik dat.

 13. Ik heb last van galstenen, meer constante zeurderige pijn dan echte aanvallen maar gelukkig nam mijn dokter het serieus en ik werd gelijk op een echo gestuurd; meerdere centimetergrote steentjes!
  Mij werd gelijk aangeraden door mijn dokter om even zo veel mogelijk te minderen op de vetten, dus ook de gezondere vetten zoals noten en avocado’s. En rauwe groenten ontwijken leek haar ook slim. Dat heb ik dus nu maar gedaan. Heb mijn voeding totaal aangepast.. maar vanochtend niet bij nagedacht en at een stukje rauwe wortel. Moet je raden waar ik nu pijn heb? :-/
  Binnenkort een echo met kontrastvloeistof en dan kunnen we hopelijk aan een medische behandeling gaan! Van mij mag dat ding eruit, als ik deze pijn maar niet meer hoef mee te maken!

 14. Ik kan een boek schrijven helaas in het jaar 2008 galblaas verwijderd grote pech gehad grote galweg doorgeknipt met ernstige gevolgen. Na alle drama begon een lange lijdensweg stents behandeling twee jaar lang in het amc, omdat ik vernauwing kreeg in mijn galweg door de knip in de grote galweg grote blunder. Ik was pas 30 dacht ff weg halen om een nieuwe begin te maken. Nu 2016 blijvende schade aan me galweg hoe erg ik dit niet is. Het heeft Groot impact op leven! Denk na en weet waar je het laat doen zo operatie.

 15. Tiny Gemser 4 maart 2016

  Om maar met de deur in huis te vallen. ( nu wat er allemaal volgde)
  Ben ik in Okt 2013 in het Ziekenhuis terecht gekomen
  Na dat ik zowat een jaar daarvoor vreselijke pijnen had. Mijn bloed gaf te kennen dat ik niks mankeerde.
  Wel werd er een echo gemaakt en men zag een klein steentje ,(maar daar kon ik niet zo,n pijn van hebben werd er tegen mij gezegd) ook mijn bloed gaf niks verkeerds aan. Naar huis blij toe .Ja maar Maar 3maanden later weer super erge aan vallen. toch in OKTOBER 2OI3 VRESELIJKE AAN VALLEN ,midden in de nacht naar het ziekenhuis gebracht De chirurg besloot om te kijken en zag dat mijn Galblaas vast zat aan mijn buikvlies erg ontstoken was ook nog dus dat kwam er nog bij . Maar ik mocht naar huis Maar voor een korte tijd …. 3maanden later moest ik weer met ernstige aan val naar het ziekenhuis en ja weer steentjes weer
  onder narcose Toen werd er een buisje in mijnkeel gebracht .door mijn maag en mijn buik gebracht en werden er weer steentje weg gehaald met de wetenschap dat er nog meer kleine steentjes in mijn buik aanwezig zijn .En dat ondervind ik nu Ik heb nu telkens kleine aanvallen. het is niet prettig
  . ik ben heel erg ziek geweest Dit was mijn verhaal Een verhaal dat nog niet over is

 16. Hoe herkenbaar alles wat ik lees. Zelf in 2013 na 2 zwangerschappen zoveel pijnaanvallen gemiddeld 3 per week. Dacht zelfs dat het weeën waren. Zulke pijn in de gehele buik. Gelukkig een goed meedenkende en kordate huisarts en arts in het ZKH. Bij de echo bleek dat er wel tientallen steentjes zaten, waarvan de grootste bijna 2 cm doorsnee! Bij mij is de galblaas weggehaald. Echter ben ik een van de weinigen die naderhand nog pijn houd, door de koliekaanvallen. Op de echo’s geen gruis te zien. Nu kunnen die koliekaanvallen komen omdat mijn lever dus niet alle gal kwijt kan. Het opletten op voeding is voor mij echt een hele belangrijke. En waar ik mee geholpen was is Mora therapie bij een alternatieve genezer. Je krijgt dan echt een lijst met voeding die je gewoon niet moet nemen. En geloof me zodra je dan toch een lekkere salade ( ja je denkt het is zo gezond) neemt dan kan ik de klok erop gelijk zetten dat ik ‘s avonds weer pijn heb. Al met al geen super erge aandoening maar hinderlijk is het zeker wel.

 17. Ik ben afgelopen week om een echo geweest, er zat 1 steen. Maar ik moest de huisarts bellen voor de officiele uitslag. Dus gedaan, nu zegt de assistent dat er geen afwijkingen zijn. Raar toch? Heb meteen een nieuwe afspraak gemaakt. Moet straks heen ben benieuwd. Ik heb op dit moment ook last van een aanval al 4 uren. Ben er zo klaar mee.

 18. Ik ben ook vandaag bij huisarts langs geweest voor mijn echo uitslag en ja hoor galblaas stenen. Nu wordt ik verwijst naar de chirurg. Hopelijk komt alles goed.

 19. Helaas heeft bovenstaande voor mij niet gewerkt.
  Ik ben 25, 1.72 en 63 kilo, gezond/slank dus. Ik eet meestal gezond, drink weinig alcohol. De dokter zei al: je hebt werkelijk alles gedaan om dit te vermijden. Ontgift schijnbaar iedere nacht want ik ontbijt erg laat. Toch heb ik galstenen gehad en zelfs een ontstoken galblaas. Bij mij blijkt het iets erfelijks te zijn, mijn oma had het ook al op erg jonge leeftijd. Ondanks deze tips kun je het dus toch krijgen. Mij werd gelijk aan te raden om te opereren omdat ik toch wel veel last had voor zo’n jong iemand. Uiteindelijk bleek de operatie broodnodig want mijn galblaas was ontstoken. Ik had niet vaak koliekaanvallen maar wel veel constante zeurderige pijn. Over de diagnose hebben ze 3-4 jaar gedaan, laat je dus niet afwimpelen. Wees niet bang voor een operatie, die is me helemaal meegevallen. Het herstel heeft door mijn verklevingen en zo wat langer geduurd maar ook die pijn weegt niet op tegen de pijn die de galstenen zelf kunnen genereren.

 20. Krid,
  Ik ben net thuis van een galoperatie. Kreeg twee steentjes mee zo groot als een knikker van klei. Er zijn vooraf na verschillende onderzoeken 4 echo’s gemaakt. Met klem werd er gezegd dat er geen steentjes te zien waren wel wat gruis. Mij vraag : waar komen deze steentjes dan vandaan. Waren niet te zien op de echo’s en zijn wel 1 cm diameter.

 21. Ik ben een paar keer nachts naar het ziekenhuis gereden vanwege hevige pijn aan mijn maag dacht ik. De eerste keer kon men niks ontdekken, de tweede keer bleek het om een galsteen aanval te gaan vanwege (te) vet eten. De Arts zei: “Als we u nog een keer zien gaan we gelijk opereren en verwijderen we de galblaas”. Sindsdien erg alert geworden op wat ik eet en vooral niet teveel vet. Zo nu en dan gaat het toch ongemerkt mis en wordt ik rond 4 uur nachts wakker met de bekende hevige pijn die je niet kunt ontwijken. Maar ik weet dan wel, waar het door komt en ben dan minder in paniek. Ik weet dan dat ik tot 9 uur in de ochtend om moet zien te gaan met die pijn en dat het dan daarna weer over is. Zo hou ik het inmiddels al weer 10 jaar vol. Wat ik beslist niet wil is om geopereerd te worden!

 22. Hallo Hans, ik kan je het boek van Andreas Moritz aanraden ( op natuurlijke wijze je galblaas spoelen) Dit heb ik 7 jaar geleden ook gedaan, ik had toen elke dag pijn van de galstenen. Ik wilde ook geen operatie, maar de pijn was op de duur niet meer te houden en heeft zelfs 1 keer aaneengesloten 3 weken lang geduurd. Ik dacht bij de kuur van Andreas Morits baat het niet schaad het niet… Doodeng vond ik het maar ik heb nergens last van gehad tijdens de spoeling. Ik ben 7 jaar lang pijnvrij geweest, helaas is sinds een maand of 5 de pijn weer terug. Ik probeer erg af te vallen en dat kan ook galstenen veroorzaken….helaas… Vanavond ga ik na 7 jaar weer een spoeling doen, ik vind het weer doodeng…Maar het weegt niet op tegen een operatie waarbij je vaak hoort dat mensen de pijn nog steeds hebben. Ik zou het zeker adviseren als je bang bent om geopereerd te worden net als ik.

 23. Hallo mijn galblaas is 14 jaar geleden uit gehaald heb zo een keer of 6 per jaar weer verschikkelijk aanvallen dat ik over de grond kruipt van de week ook weer kan niet zeggen waar ik ze van krijg kan gewoon een boterham eten en het kan raak zijn ben er gewoon ziek van maar ja 1 op de zoveelste komt dat voor als je galblaas eruit is,dus als er nog tips zijn graag

 24. Ik ben ook een pech vogel en ondanks dat ik 10 jaar geleden m’n galblaas er uit heb laten halen zit er regelmatig weer eren steen vast..nu dus weer.Volgens de echo vanmorgen zit hij al bijna aan het einde en zal hij hopelijk doorschieten want m’n morfine werkt maar half en wil niet nog meer nemen.Mijn gal heeft sneller de neiging om te ver stenen en heb er Ursochol voor gekregen.Dat houdt mijn gal dun.Ik had het 3 jaar niet geslikt ivm zwangerschap en borstvoeding .Vandaag begin ik er weer mee helaas.Ook ik ben gewoon slank en eet mega gezond.Het schijnt dat er op natuurlijke basis van zwarte radijs die je galwegen verwijdt.

 25. Hoi, ik loop al maanden met zurende pijn en dacht eerst het is mijn maag. Na verschillende medicijnen die niet hielpen een echo gehad en heb 1 galsteen van 1cm. Ik mag geopereerd worden maar twijfel. Heb nog nooit een aanval gehad en de zurende pijn, en vaak misselijk is naar maar wel mee te leven. Als ik lees hoeveel klachten er na een operatie is twijfel ik enorm. Hebben jullue nog adviezen?

 26. Weken geleden braakte ik zwart braaksel en ik denk nu dat het kwam door de galsteen die sinds zeer kort ontdekt is. Toen konden ze niets vinden en de vrij grote steen die ik nu heb kan “gewoon” blijven zitten. Heb er verder ook geen last meer van.

 27. 2 dagen geleden mijn galblaas verwijderd. Voor de operatie heb ik bijna 1 week liggen kruinen van de pijn. Het bleef aanhouden. Ik ben helemaal geen held van operaties en ook nooit geopereerd. De Keuze was niet moeilijk. Ik wilde pijn niet Meyer hebben. Ik had 1 grootsteen van 2,5 cm groot en nog 2 kleine stenen.

 28. Mijn moeder is door de galsteen 3 weken geleden overleden. Veel fouten gemaakt in het ziekenhuis en daar mogen wij het mee doen. Aub heb je de symptomen wacht niet om naar het zirkenhuis te gaan want het kan je je leven kosten.

 29. Mensen, eet meer vet!! Dan krijg je geen verstopping van je galblaas.
  Ik ben overgestapt naar een keto(geen) dieet.
  Alles vol vet, maar alles zonder suiker…. en daar val je van af!!! Suiker is de dikmaker.
  Van suiker gaat je insuline-pomp werken. Insuline wordt gebruikt voor vetopslag, rond je middel dus….
  Zet dus je insuline-pomp stil door géén suiker te eten, brood, pasta, rijst of aardappels (koolhydraten).
  Ik verbrand hierdoor (buik)vet in plaats van suiker.

  Mijn toetje bestaat uit Griekse yoghurt met 10% vet aangevuld met slagroom 35% vet (zonder suiker) en als toefje een beetje geraspte chocolade (85% cacaou) van hooguit één blokje.
  HEERLIJK!!
  …en goed voor het in conditie houden van je galblaas.

 30. Hallo! Als je geen suiker, pasta, rijst en aardappelen eet, wat ik net lees, wat eet je dan als gezonde vervangers van de hoofdmaaltijd? Ik heb een keer een galsteen gehad maar die ging vanzelf weg. Nu heb ik sinds vorige week scherpe pijnen re.onder in m’n buik maar de volgende dag was het minder maar wel misselijk en de pijn had zich verspreid door m’n hele onderbuik, de onderkant van maag(rond navel ook èn ook m’n alvleesklier doet pijn. Nu lijkt dit alles erg op galblaas (behalve de pijn Re.-boven die heb ik re.-onder) maar ook erg op Blindedarmontsteking!!! Ik heb dus besloten morgen toch maar naar de dokter te gaan! Ik sta erop dat er meteen goed onderzoek wordt verricht, zodat ik niet járenlang met pijn loop door verkeerde diagnose!!!
  Succes iedereen!

 31. Paleo voeding of oervoeding is een aanrader. Ik ben 10 kg afgevallen en voel me goed. Maar heb sinds enkele dagen een beroerd gevoel in de buik. Maandag een echo. Dus nog een paar dagen aanmodderen.

 32. Hoi

  Ik heb al twee jaar wisselende perioden pijn in rechterflank en dikwijls ook linker. Verder ook geregeld lage en hoge buikpijn. De pijnen in rechterflank remde mij eerst zeker 9 maanden in mijn beweging.

  De pijn is dan diep doordringend, branderig en zelfs buitenkant ribben aanraken nagenoeg onmogelijk.

  Ik heb meermaals verzocht om een echo, maar kreeg deze niet totdat ik ook plasproblemen en obstipatie begon te krijgen. Heb radioloog gesmeekt om over flankem te strijken.
  Er bleek sprake van een vergrote milt en galsteentjes. Volgens internist kon pijn hier echter niet vandaan komen, maar homeopaat die ik in wanhoop bezocht gaf aan dat het wel degelijk boosdoener was. Toen Resium geslikt i.c.m
  Baldocynara en mariadistel ter ondersteuning van de lever. Dat bood na flink aantal maanden enige verbetering en is zelfs een tijd heel eind weg geweest.

  Mijn ervaring is dat een teveel aan dierlijke producten en met name rood vlees van negatieve invloed kunnen zijn.

  Sterkte mensen en laat je niet met een kluitje in het riet sturen.

  Gisteren nog ben ik bij Hap weggestuurd terwijl ik 3 dagen over de grond kroop van de pijn en ijskoud was van rillingen. Niets van eten binnen hield em helse pijn had in linkerzij en onderbuik, uitstralend naar vagina en rectum.

  Kon dus amper nog staan, zitten en liggen. Bleken achteraf koliekpijnen van nierstenen en bekkenontsteking en acuut zware verstopping darmen.

  Hap arts had echter niet de noodzaak gezien urine te bekijken, maar tweede arts de volgende dag gelukkig wel en die trof bloed aan.

  Zit nu aan eem klysma, diclofenac en moet morgen naar huisarts, omdat dr. het nog niet helemaal vertrouwd.

  Kortom heeft u net als ik maanden helse pijn en word u naar huis gestuurd met medeling galsteentjes waar pijn niet vandaan kan komen, boert u overmatig veel etc. Blijf a.u.b. aan de bel trekken totdat u een goede dokter tegen het lijf loopt.

  Sterkte want ik weet wat voor een hel het is.

 33. Helemaal bovenaan raadt een briefschrijfster aan het boek : “gal- en leverreiniging” van Andreas Moritz te lezen.
  Inmiddels al wat jaren geleden stuitte ik op dat boek en heb het aangeschaft. In één keer uitgelezen en besloten de in het boek beschreven kuur te gaan doen. Ik had weliswaar gezondheidsklachten maar absoluut geen buikklachten o.i.d. Om een lang verhaal kort te maken. Ruim twee jaar de geadviseerde ‘oliekuren’ gedaan. Elke drie weken zo’n kuur. Met aansluitend de volgende dag een hoge darmreiniging bij een therapeute. Vele honderden gal- & leverstenen in allerlei gedaante daardoor kwijtgeraakt. Ik telde slechts de zichtbare in het toilet. Het hield maar niet op. Tot eindelijk bij de 25 ste kuur, géén stenen meer. Voor de zekerheid nog een zesentwintigste gedaan. Wederom geen stenen. En een paar jaar later nog eens herhaald, geen stenen.

  De vele gezondheidsverbeteringen begonnen al tijdens de kuren. Een jaar na de laatste reiniging merkte mijn dochter op dat zelfs de couperose van m’n wangen was verdwenen!! De couperose die daar al vele jaren aanwezig was. Ik meende dat dat nou eenmaal bij mij hoorde.
  Ook de drie kalknagels, foetsie! Enz enz!! teveel om op te noemen. Ik kan het in ieder geval iedereen aanbevelen eens een paar van die kuren te doen om zeker te weten of je wél of geen stenen hebt. De stenen komen namelijk niet in één keer los is mijn ervaring.

  Er moeten dus blijkbaar wel zeer vele stenen aanwezig zijn voordat je de specifieke gezondheids- en pijnklachten krijgt. En de dokter kan niets anders bedenken dan: “eruit met die galblaas!!!”

 34. bij mij ook galstenen vastgesteld, gewoon eruit die galblaas. Mijn eetpatroon was sowieso al koolhydraat vrij, kreeg toch verhoogde cholesterol en nu de galblaas, ben ook goed op gewicht dus ligt het ook niet aan, dus vind veel tips niet altijd helpen. bovendien schrijft Jesse, kokosolie, dat mag je dus absoluut niet gebruiken bij galstenen!! jammer dat mensen niet op bovenstaande berichten reageren, maar alleen hun verhaal vertellen, wat voor de een goed werkt, hoeft voor de ander niet zo te zijn en andersom, fijne avond

 35. Waarom geen kokosolie, dat begrijp ik niet???????

 36. voorkomt lecithine galstenen?????

 37. is lecithine goed tegen galstenen???

 38. Beste Jannie,
  Ik heb ook die kuur (olijfolie met bitterzout) ruim drie jaar geleden gedaan en ik had totaal vier keer gedaan en kwamen veel steenjes uit. Ik had ruim twee jaar geen pijn, maar nu die kwam terug. Mijn vraag is dat je hoe vaak mag dit doen en ik las dat u elke drie weken dit deed en moet elke keer zo een hoge darmreiniging laten doen. En bent u bij de echo dit na laten kijken of de stenen echt weg zijn

 39. Nabi.
  Ik ben de kuur bezig en zit nu aan 12. Als je der maar 4 gedaan hebt is het perfect normaal dat je terug last krijg omdat het belangrijk is de kuur te doen tot er niets meer uit komt. Tot 4 kreeg ik nog last van aanvallen gemiddeld 1 maal per maand. Het is normaal dat je dan nog een aanval kunt krijgen omdat de volgende lading nu gereed staat voor af te voeren. Nu al een half jaar zijn alle klachten verdwenen. Bij de kuur staat ook , dat je ze beter niet begint als je ze niet uit doet dus ik ga door tot het bittere einde. Je kunt die kuur volgens mij oneindig door doen, en ik voel me ook telkens beter en gereinigd. Die hoge darmreiniging heb ik 1 maal gedaan. Hoewel ze dit aanraden, doe ik dat nu niet meer en merk er niets van en telkens zie ik weer galstenen verschijnen. Dus dat moet je zelf uitmaken of je dat doet , want dat vind ik het minder prettige gedeelte. De kuur op zijn eigen ben ik nu gewend en eerlijk gezegd , zou ik het nog wel doen zonder galstenen omdat het een goede reiniging is en ik er 3 kg van af val. Je ziet het gewoon al aan je huid die er beter uit ziet bijvoorbeeld. In ieder geval mijn arts die een dringende operatie van de galblaas voorstelde een jaar geleden na de echo heeft toch weer eens serieus ongelijk gehad omdat ik klachten vrij ben en perfect gezond terug.

 40. Niet alleen galblaas maar ook gelegen worden nagegaan bij een operatie.

 41. Ik bedoelde alle galwegen worden nagekeken?

 42. 1) Is het verstandig om die reiniging v dr. Moritz te doen als je al klachten en kolieken hebt, en totaal niet in vorm bent door ‘n chronische ziekte? Weet iemand dat? Of Jesse zelf?

  2) Helpt Diclofenac om de boel te ontspannen, zodat ‘n evt.vastzittend galsteentje losschiet?

 43. Na bijna 4 weken met pijnaanvallen ziekenhuis in en uit, de huisarts stalken en 3 echo’s is er eindelijk bevestigd dat ik een galsteen van 1,5 cm heb. Volgens de huisarts is er maar 1 oplossing en dat is de hele galblaas eruit! De pijnaanvallen zijn niet te doen, maar mijn galblaas wil ik koste wat kost houden! Ik heb werkelijk té veel negatieve ervaringen gelezen, dus wie heeft er tips voor mij??

  Nog even een reactie op Sanne….diclofenac raad ik ten zeerste af! Het helpt bijna niet tegen de pijn en doet niks voor je galstenen… En de risico’s bij langer gebruik zijn echt horror! Mogelijke ontwikkeling op een maagzweer… Dus pas ermee op… Wat mij helpt bij de pijnaanvallen zijn morfine zetpillen, kan de huisarts je voorschrijven…

 44. Ik snap niet dat er zo weinig reacties zijn over een gal-ontgifting.
  Ik ben nu met mijn tweede ontgifting bezig. En ik scheid wel honderd galsteentkes uit per ontgifting van een week.
  Pijnloos en via de ontlasting.
  En vrij gemakkelijk. Met Appelsap & olijfolie & bitterzout.
  dusss, Google eens en zoek naat een ontgifting van de gal.
  Het is de moeite waard. Of je nu pijn hebt of niet.

 45. @lili, ik heb gelezen dat die kuur van andreas moritz (met appelazijn, olijfolie en bitterzout) geen galstenen uitscheid maar zogenoemde “olijfoliezeepjes”. Hoe weet je zeker dat het galstenen zijn?

 46. Beste mevrouw van der Velde,

  Tijdens mijn vakantie in Turkije had ik een hevige last van mijn maag, leek een druk op mijn maag. In het ziekenhuis hebben ze echo gedaan en idd een galsteen van 6mm en een poliep van 4.1. Weet niet wat het precies beteken, kunt u mij dat uitleggen.
  Ze wilden mij ook per direct opereren maar vertrouwde het niet en wilde in Nederland behandeld worden.
  Waar raar u mij aan? De pijn is niet echt een aanval maar wat ik al eerder zei is een druk op maag wat slaat naar mijn rug.

  Alvast bedankt

  Nurten Oruc

 47. Correctie:wat raad u mij aan?

 48. Ook hier helaas een minder leuk verhaal na het verwijderen van mijn galblaas i.v.m. koliekaanvallen door galsteen. Na de koliekaanvallen besloten om mijn galblaas te laten verwijderen (ik was toen 35 jaar). Tijdens de operatie werd echter de hoofdgalweg doorgesneden (dat noemen ze een ‘complicatie’). Ze hebben dit in de maanden daarna proberen te repareren door de galweg weer aan elkaar te verbinden. Deze groeide uiteindelijk helemaal dicht na een half jaar en was ook niet meer open te krijgen met een ERCP en te behandelen met een stand. Toen volgde een zeer ingrijpende hersteloperatie bij een academisch ziekenhuis waarbij mijn dunne darm aan mijn lever werd verbonden. Na heel veel narigheid meegemaakt te hebben heb ik de laatste 5 jaar weinig klachten meer. Naast jeuk en gevoeligheid op de vele littekens op mijn beuk heb ik gemiddeld 1 keer per maand een koortsaanval. Mogelijk door gal ophoping in de lever i.v.m. stenose (groeiend littekenweefsel). Nu aan een medicijn (Ursochol) om het gal dunner te maken om galwegontstekingen te voorkomen. Binnenkort uitslag of ik in de toekomst weer een ingreep moet hebben om de nieuwe galweg van mijn lever op te rekken of erger, een nieuwe hersteloperatie. Hopelijk niet natuurlijk!

  Mijn advies als al heel snel wordt gezegd: “Galblaas laten verwijderen”. Informeer dan naar alle risico’s en ga eventueel op zoek na alternatieven. Laat je alleen opereren door ervaren chirurgen die genoeg van deze galblaasoperaties hebben uitgevoerd. Als ik de informatie in het artikel had geweten met de ervaringen die ik de afgelopen jaren in het ziekenhuis heb opgedaan, dan had ik mij niet direct laten opereren maar eerst gekeken naar mijn voeding en bijvoorbeeld gevraagd om een medicijn zoals Ursochol wat ook galstenen kan doen verkleinen en oplossen.

  Ik kan na al deze ellende overigens nog steeds alles eten en drinken. Ik heb dan ook geen galblaas meer. Maar dat je alles kan eten en drinken na het verwijderen van een galblaas geldt niet voor iedereen.

  Sterkte iedereen met de galproblemen.

 49. Zijn er serieus mensen die deze kwakzalverij geloven? Mijn god, wat verdrietig.

 50. Vorige week 29okt last van pijn en oprispen aan de rechterkant van mijn buik .ja hoor eggo ga maken galstenen hele week bij de dokter geweest en de post difloconat en paracetamol innemen help niet kan savonds niet slapen uiteindelijk zaterdag opgestaan na een zware nacht heeft besloten op PC te gaan Google heeft een product naam Resium tegen gekomen eerste shot genomen na 20min pijn over daarna elke dag 3×75 ml gemengt met water ingenomen .savonds goed geslapen maandag opgestaan geen pijn meer naar toilet daar waren ze ja hoor mooie zacht op het water .vaandaag mijn huisarts gesproken ik het spul 2 weken opnieuw eggo maken ik ben blij niet hoef te opereren dus niet doen mensen het beste allemaal

 51. meneer in academisch ziekenhuis met dikke galstenen in de verwijde galwegen in de lever, had al een stent, stenen waren na 2 ingrepen nog niet verwijderd i.v.m. met complicaties. komt dit vaker voor na een galblaas verwijdering?

 52. bij kennis na galblaas verwijdering toch weer dikke galstenen in de lever, meneer kreeg een stent. Na 2 operaties met complicaties nog steeds geen herstel. Komt dit vaker voor?

 53. Ik heb ook al een paar jaar pijn aan de maag dacht ik maar het waren galstenen . Ik had dan ook een afspraak om de galblaas er uit te halen,maar ben 3 weken geleden in het ziekenhuis opgenomen wegens een zware aanval wat bleek dat ik door deze stenen een pancriatitis gekregen heb heel pijnlijk en gevaarlijk dus kan niet wachten tot die blaas er uit is de pijn van die pancreas wil ik niet meer mee maken

 54. Hallo

  Ik heb 2 in de galweg zitten maar totaal geen aanvallen ben wel na ziekenhuis geweest
  En ik heb zelf geijst om mij te laten opereren is dat onnodig of juist goed ondanks je geen last hebt van pijnen de ene zegt als je geen last hebt niet laten doen ander zegt wel doen die dingen horen niet in je lichaam ik twijfel met wat ik nu moet

 55. 2 weken geleden geopereerd aan de galblaas ivm galstenen. 3 maanden lang gekronkeld van de pijn. Vanaf toen ook verstopping die na de operatie erger is geworden. Galpijn blijft en ontlasting wil niet weg. Krijg nu hoge klysma’s die ook nauwelijks werken. Vrijdag een foto gemaakt waar ik de uitslag nog van moet krijgen. Ik ben ten einde raad! Wie heeft tips?

 56. Er zaten 49 galsteentjes in mijn galblaas. Kan het zijn dat er nu nog in de galwegen zitten?

 57. En als je gezond leeft en toch nonstop gruis en steentjes aanmaakt; ga naar de huisarts en vraag ursochol. Dat lijkt qua samenstelling en uitwerking op berengal , waar ze nog steeds in Aziatische landen levende beren voor gebruiken !!!,vréselijk . Ursochol is een regulier middel, geen dierlijk product, en vegruist de stenen zodat de gruis of klein geworden steentjes uit de gal komen, door het galbuisje , en de dunne darm in.

 58. Als ze klein zijn zou dit misschien kunnen werken . Ik had 10 galstenen van 1cm doorsnee. Heb ze laten weghalen 2 weken later hup weer een steen . En dan heb ik niets van vet eten geggeten . Alleen maar rijst groente kip . Noodels. Salade. Soep

 59. Vorige week een lange koliekaanval gehad en direct de huisarts gebeld maandag. Trok die pijn echt niet meer. Achteraf wel eens vaker gehad, maar dan was het binnen 3 uur wel weer over. Echo laten maken en ja hoor: galstenen. Ik weet niet precies hoeveel of hoe groot ze zijn. Ik voel me inmiddels weer prima. Met de huisarts afgesproken het even aan te kijken en op mijn voeding te letten. Alleen af en toe nog wat misselijk en moe. Meer mensen die misselijk zijn maar geen pijn ervaren?

 60. Hoi Chris,

  Hier 1 x een koliek aanval gehad, maar daarna niet meer, wel ontzettend misselijk moest gal spugen. Er is een echo gemaakt, idd galstenen. Er staat nu over 3 weken een galoperatie gepland. Ik voel mijn gal wel, maar is draaglijk. Wel af en toe misselijk en maagzuur en zeker moe, net zoals jij. Ik neem Resium, dat zou galstenen kunnen vergruizen, helaas niet bij iedereen. Ben daar nu ook weer even mee gestopt, kijk hoe het dan gaat. Ik twijfel over de operatie, misschien nog een echo laten maken?

 61. Kunnen galstenen ook links in je bovenbuik zitten ?
  Kunnen galstenen links in je bovenbuik pijn veroorzaken?

Geef een reactie