Zo OVERWIN je “niet durven uiten” en je kleiner voordoen dan wie je echt bent (4 stappen)

Heb je wel eens het gevoel dat je niet durft of kan zeggen wat je eigenlijk echt zou willen zeggen?

Veel mensen hebben moeite om zichzelf in alle eerlijkheid te uiten. Zeggen wat we zouden willen zeggen.

In zekere zin leven ze daarmee niet “hun waarheid”: iets in hun blijft geblokkeerd.

Dat hoeft niet. En dat is niet het leven wat je je hele leven lang wilt leiden.

Twee jaar geleden vroeg een sjamaan aan mij: “Wat is je waarheid?”. En na jaren persoonlijke ontwikkeling was die vraag nog nooit zo bij me binnengekomen.


Ergens had ik misschien wel jarenlang de waarheid van een ander geleefd. Wie ik dacht te moeten zijn, wat ik dacht te moeten doen. Wat ik dacht te moeten bereiken. En ik zag het zelf niet.

In mijn ogen moeten we, om ons leven echt vrij te leven, onze eigen waarheid kennen.

Ik had geen idee wat mijn waarheid was. En het pad dat ik bewandelde was het pad van er achter komen wat mijn waarheid is, wie ik ben, wat ik echt wil.

In deze video behandel ik de 4 niveau’s van het kennen en leven van je waarheid. Die veelal gaan over dat te durven uitspreken: naar jezelf, naar de mensen om je heen. Immers, soms is wat je wilt zeggen zo anders dan wat je altijd hebt gezegd, en anders dan de keuzes die je altijd hebt gemaakt. Dit kan leiden tot blokkades. Voelen dat je keel vast zit, dat je je niet durft te uiten. Wat meestal leidt tot het allemaal maar zo laten zoals het is.

En dat laatste, is niet wat we willen. We willen niet een leven leiden waarin we ons verbergen. Waarin we ons kleiner voordoen dan wie we zijn. We willen een leven leiden van groei, van blijdschap, van in liefde zijn met onszelf.

We zouden dit het het pad van het leven van onze waarheid kunnen noemen. De groei naar je waarheid te kennen, en die ook te leven. In mijn boek Spirituele Detox schrijf ik over dit proces en help ik je antwoorden te vinden in jouw leven.

Er zijn 4 niveau’s in het kennen en het leven van je waarheid. En ik behandel ze in deze video.

De 4 niveau’s:

 • Het “laagste” niveau, waarbij je je waarheid niet leeft, is wanneer je de waarheid leeft van een ander. Bijvoorbeeld wie je denkt te moeten zijn (diep onbewust) voor je vader of je moeder. Wat ben je onbewust gaan doen omdat je denkt dat als je dat doet dat je vader trots op je zal zijn? Of dat je het meest geliefd zult worden? We voelen misschien wel dat we niet helemaal onszelf zijn. We durven onze verlangens niet te benoemen. We durven ons niet uit te spreken naar een ander (of voor onszelf op te komen). Bang om echt te zeggen wat je echt wilt zeggen. Het is het niveau van “verstoppen” en kleiner maken dan wie je bent.
 • Het tweede niveau is het proces waarbij je je waarheid leert kennen, en dat ook gaat uitspreken, maar dat meestal nog doet met een (sterke) emotionele lading. Je wilt niet langer het leven van een ander leven. Je wilt je uitspreken. Maar hebt daar nog moeite mee. Het lukt nog niet in volledige harmonie, vanuit een plek van zachtheid, je te uiten aan de mensen om je heen. In dit stadium zit het uitspreken van wat je wilt nog geblokkeerd. Het zit nog vast. De energie loopt langzaam op: die van frustratie, van boosheid. Bijvoorbeeld naar je levenspartner, of je leidinggevende. Je durft je niet te uiten. En op een gegeven moment moet het er uit. Je uit je dan met een enigszins of grote emotionele lading. Mensen voelen die onderdrukte emotie. Misschien uit je je wel in boosheid en ontstaat er ruzie. Dit niveau is het niveau waarbij je nog niet hebt geleerd je waarheid te uiten, in harmonie met de ander.
 • Het derde niveau is waarbij je waarheid kent. Je omarmt hem. Je staat er in. Je durft het te leven en te uiten. En daarbij zie je en respecteer je ook de waarheid van een ander. Je beseft je iedereen zijn of haar eigen waarheid mag hebben, en dat is goed. En daarbij durf en kan je altijd in harmonie met anderen je eigen waarheid delen. Het is een heel prettig niveau van “zijn”. Er is geen conflict meer. Er zijn prettige relaties met anderen. En vooral leef je een prettige relatie met jezelf.
 • Het vierde niveau is het niveau waarbij niet alleen je eigen waarheid leeft, maar ook durft te staan voor iets groters. Voor een groter doel in je leven of voor de wereld. Iets wat je graag wilt zien. Een droom. Een droom voor de wereld. Iets wat je wilt betekenen, en groter is dan jij. Het is een leven van dienstbaarheid. In vol vertrouwen dat jouw behoeften altijd zullen worden vervuld, en dat je de keuze hebt (niet de plicht) om van je leven iets moois te maken. Niet om meer te hebben, maar uit blijdschap van iets te willen betekenen of achterlaten.

De vraag is nu: waar sta jij?

Misschien leef je op verschillende gebieden een verschillend “niveau van waarheid”. Wellicht is je liefdesrelatie in prachtige harmonie. Respecteren jullie elkaar, geven jullie elkaar de ruimte. Maar voel je op het werk niet de ruimte om je te uiten. Of andersom.

Misschien is alles wel goed in je leven. Maar ben je, zonder dat je er ooit overna hebt gedacht, genoegen gaan nemen met een leven dat kleiner is dan je eigenlijk altijd hebt gewild. Waar ben je jezelf gaan verstoppen? Waar ben je genoegen gaan nemen met minder? Waar sta je niet in je volle kracht? Welke potentie heb je, die nog niet tot uiting is gekomen?

Het leven van je waarheid is ook confronterend: Namelijk er voor gaan staan. Het doen. Zeg wat je doet, doe wat je zegt. Zie je volle potentie, je volle kracht. En leef het. Dat is mijn uitnodiging.

Wil je meer leren over het leven van je waarheid? In m’n boek Spirituele Detox vind je antwoorden.

Gratis boek ontvangen? Laat je reactie achter
Onder de reacties verloot ik twee keer m’n boek “Spirituele Detox”. Laat me weten wat je van jezelf hebt herkent in de blog en video. Hoe heb jij moeite gehad je te uiten? Wat heb je geleerd in de video? Winnaars worden 4 juni persoonlijk benadert via email.

Share:

22 comments

 1. Pffff een na denkertje. Tja wat is mijn waarheid. Ken dat gevoel…In mijn hoofd wil ik heel veel. Maar dan merk ik aan mijn ademhaling dat die hoog zit…dus angst. Angst om verder te gaan. Om de knop om te zetten. Bang dat ik het finacieel niet ga redden .

 2. Weten wie je bent en waarvoor je staat is het belangrijkste dat er is . Je staat in je kracht en kan een ander ook helpen in zijn of haar kracht te staan .

 3. Dankjewel Jesse. Even een momentje van bezinning…..

 4. Volop in mijn zoektocht naar mijn waarheid. Pas na t ontwikkelen van Hashimoto, een trage schildklier en auto immuunziekte, gedwongen om rust te nemen en naar mezelf te kijken. Wie ben ik wat wil ik, zonder de conditionering en overtuigingen. Achteraf denk ik ook. Dat ik Hashimoto heb gekregen omdat ik mn keel chakra heb laten sluiten door altijd te leven naar de mening van anderen en dit zelf toegestaan heb. Mijn keel. Zat letterlijk dicht… Zit nu in fase 3 denk ik.. Doel is groeien naar 4 en 5.

 5. Das een vraag die ik me al heel wat jaren stel.. Ben inmiddels gescheiden en op zoek naar t grote geluk… pfff !! Grote ontdekkingstocht naar mezelf.
  Dank je wel

 6. Wat is mijn Waarheid, geen flauw idee?
  Heb er mijn huidige leven over gedaan te ontdekken waarom ik anders ben
  perioden van angst had en heb en zeker niet goed in m’n vel zit
  En allemaal omdat het mij in mijn jeugd is ontnomen
  Is dat gewoon pech of toch Karma, wie weet vind ik mijn Waarheid nog

 7. Mijn zoon confronteerde me laatst met een opmerking, dat ik geen ‘nee’ durf te zeggen. Ook dat hij daar zelf last van heeft. Ik weet dat ik het ‘pleaserige’ gedrag van vroeger tijden naar mijn vader toe maar niet van me af kan schudden, en dat ik daarin vaak verval ook naar anderen toe…Lastig vind ik het, ik wil anderen niet kwetsen..en ja, hoe doe ik dat…daarom wel heel geinteresseerd in je boek..

 8. Mooie stappen zoals die verdeeld zijn. Ben wisselend in t tweede tot vierde niveau. Inspiratie helpt altijd!

 9. Ik groeide op in angst en leefde het leven van anderen; zoals het ‘moet of hoort. Ik kwam hier pas achter toen ik steeds meer klachten kreeg en jarenlang PTSS bleek te hebben. Me uitspreken was echt een thema en kwam telkens weer terug. Sindsdien ben ik bewust bezig met de zoektocht naar mijn waarheid. Deze kan ook veranderen met mijn ontwikkeling merk ik. Ik spreek me meer uit maar vind het soms nog wel spannend. Tegelijkertijd heb ik ook een soort oerkracht ervaren in het voor mezelf gaan staan. Bedankt voor je bespiegelingen.

 10. Ik zit in verschillende niveau’s; afhankelijk van met wie ik ben en waar ik ben. Bij mijn partner echt in niveau drie maar op het werk bij collega’s wisselt het van een over twee en per uitzondering naar drie. Van niveau vier vang ik af en toe een glimp op. Mooi zoals je verwoordt dat je je daar niet enkel tot jezelf verhoudt maar tot de hele wereld. Het gezegde “verbeter de wereld, begin bij jezelf” mag heel cliché klinken maar probeer ik wel in de praktijk te brengen in de vorm van bewust consumeren/consuminderen, bewust en open minded omgaan met de mensen om me heen. Oefenen en leren, oefenen en leren.

 11. Ik zit op niveau 3 met uitstapjes naar niveau 1,2 en ook 4. Want ik denk dat het ook op en neer gaat (tenzij je verlicht bent). Contractie en vrijheid. En daarmee vrede hebben is ook een hele belangrijke. Want om op nivo 3 en 4 te komen heb je wel veel practice en ervaring nodig. Ik ben namelijk pas een paar maanden geleden op niveau 3 aangekomen. En what a fucking ride it is 🙂
  Leuke video man, bedankt <3

 12. Zo inspirerend deze video. Ik besef dat ik en vele mensen om mij heen veel te weinig stil staan bij wat we echt belangrijk vinden in het leven. Heb de video ook doorgestuurd naar mensen om mij heen. Persoonlijk denk ik dat ik mij bevind ik niv 2. In mijn relatie probeer ik soms wel uit te komen voor mijn wensen. Maar in mijn omgeving vind ik dit heel moeilijk. Momenteel ben ik aan het herstellen van een auto ongeluk. Zou super graag het boek willen winnen. Het lijkt mij momenteel het juiste moment om de rust in mijn lijf en psyche terug te vinden en mensen om mij heen hier ook mee te helpen doormiddel van je boek.

  Bedankt voor deze inspirerende video!

 13. Tot enige tijd geleden zat ik veel in niveau 1. Ik wilde dat mijn ouders trots op me konden zijn omdat zij altijd zoveel voor mij gedaan hadden. Ik vulde dit zelf in wat hiervoor nodig was. Toen mijn vader ziek werd durfde ik pas de vraag te stellen of hij trots op mij was. Ik was bang voor het antwoord, bang dat hij nee zou zeggen omdat ik geen eigen bedrijf en relatie had. Tot mijn verbasing was het andersom. Hij was super trots op mij en wat ik al bereikt had. Dat opende echt mijn ogen. Ik ben daardoor in niveau 2 terecht gekomen. Niveau 3 vind ik nog eng….ik ben bang mensen te kwetsen en dat ik ze kwijt raakt. Nu ik dit zo opschrijf realiseer ik me dat de mensen die bij mij horen bij mij zullen blijven omdat ze mij waarderen zoals ik ben. 😁Mooie stap naar niveau 3. Thanks!

 14. Weet je….soms is het beter om te zwijgen. Afwachten tot de tijd rijp is om het onderwerp te bespreken en dan gaat het vanzelf. Het is beter om eerst voor jezelf alles op een rijtje te zetten en er afstand van nemen dan is het vaak niet nodig om erover te praten. Soms kun je ook iets kapot praten.

 15. Beste Jesse, beste lezer,

  Volgens deze theorie leefde ik op 1 in een periode van roofbouw, afhankelijk van ‘mijn prestatie’. Tijdens mijn revalidatietraject werden alle cijfers door elkaar geschud.
  In het re-integratietraject gaat het precies hetzelfde. Nu wisselt het per sociale groep (lees familie, vrienden, collega’s) welk cijfer het krijgt. Onder collega’s neig ik naar 3 en soms 4, met vrienden en familie nog regelmatig een 1. Een 1 die ik moeizaam te doorbreken vind. Behalve door me te uiten.. en dat lukt dan niet, waardoor die 1 een -1 wordt in mijn beleving..
  Inmiddels groeit mijn waardering, het vertrouwen dat mijn -1 beleving er ook mag zijn. =) Daarmee verandert ook de band met de mensen bij wie ik dit ervaar. Die constatering is fijn en helpt me van -1 naar een positief cijfer.
  Ik hoop dat mensen iets met deze berekening kunnen, want blijkbaar leeft het bij veel mensen.

  Hartelijke groet en een fijne dag verder!

 16. Hoi Jesse en iedereen die dit leest,

  Op dit moment zit ik op niveau drie, en zeker nu ik dit artikel heb gelezen, realiseer ik me dat ik altijd onbewust op niveau drie en vier heb willen leven. Maar door “corrigerende invloeden” van mijn omgeving dacht ik dat het niet normaal was om zo te leven, en kreeg ik te horen dat het zelfs egoïstisch en onrealistisch was. Daarom heb ik jarenlang op niveau één en twee moeten “overleven”, en ik ben zo ongelooflijk blij en opgelucht te lezen dat het toch mogelijk is om zonder negatieve en manipulatieve reacties van je omgeving in harmonie met anderen te kunnen samenleven, zonder dat je jezelf hoeft weg te cijferen.
  De reden dat ik op je site ben terechtgekomen is dat ik in eerste instantie al een hele tijd bezig ben met verbeteringen op voedingsgebied, maar dat ik me soms toch nog “slecht” voel. En ik ben erachter gekomen dat die negativiteit geen lichamelijke oorzaak heeft, maar een psychische. Als kind ben ik altijd gepest geweest, en altijd werd ik buitengesloten en had ik het gevoel er niet bij te horen, maar tegelijkertijd wilde ik me ook niet aan dat groepje pesters aanpassen zodat ze me zouden accepteren, want dan ging ik tegen mijn waarheid in, en dat voelde nog slechter dan gepest worden. Vroeger uitte ik mijn waarheid niet, omdat anderen me toch niet leken te begrijpen, en het was toch alleen maar frustrerend om te merken dat ze me probeerden klein te houden en me op mijn plaats probeerden te zetten, en dat was ontzettend vermoeiend.
  De laatste jaren heb ik stukje bij beetje wel mijn waarheid kunnen/durven leven, en ik merkte dat mensen vriendelijker en opener tegen me waren, met me wilden afspreken om iets leuks te doen en zelfs vroegen of ik mee op vakantie wilde gaan voor de gezelligheid, dus zo slecht is mijn waarheid echt niet!
  Maar nu sinds ongeveer een halfjaar heb ik weer het gevoel dat ik mijn waarheid niet mag leven, en dat ik weer slecht word bekeken om wie ik ben en wat ik wil bereiken in mijn leven. Ik wil mensen inspireren om gezonder te eten en te leven, en ik wil mensen laten inzien dat het leven heel mooi is als ze bereid zijn zelf het heft in handen te nemen. Maar nu zijn er mensen in mijn leven gekomen met wie ik min of meer verplicht ben regelmatig mee om te gaan (schoonouders), maar die toch mijn waarheid willen afkraken en zeggen dat ik egoïstisch ben en een profiteur en een betweter ben en wat al niet meer, terwijl ik in feite het beste met ze voor heb. Ik wil er niet voor weglopen en liever ook niet de confrontatie aangaan, want no way dat ik mijn relatie op het spel ga zetten, maar ik heb tegelijkertijd ook geen idee hoe ik het beste met mijn schoonouders kan omgaan zodat ik mezelf niet hoef weg te cijferen en niet op mijn tenen hoef te lopen, terwijl zij ook hun waarheid kunnen volgen. Mijn vriendin is redelijk volgzaam, en ze is altijd meegegaan in hun wil, maar tegelijkertijd merk ik dat ze vaker “nee” wil zeggen en daar stimuleer ik haar ook in, maar als zij haar eigen wil doet, zijn ze het daar niet mee eens en krijg ik daar de schuld van. Hoe kan ik ze duidelijk maken dat ik het beste met iedereen voor heb en dat ik alleen maar wil laten zien hoe het leven veel mooier en zonder negativiteit kan zijn? En hoe kan ik ervoor zorgen dat ze geen onzin meer achter mijn rug zeggen en me van allerlei dingen beschuldigen die ik niet heb gedaan en ook zeker niet van plan was? Ik raak echt gefrustreerd door deze situatie en ik heb het gevoel dat ik steeds op niveau twee moet leven, terwijl ik natuurlijk op niveau drie en vier wil leven. Krijg ik antwoord op deze en nog andere vragen als ik je boek lees?
  Heel erg bedankt voor al je goede adviezen, artikelen en video’s tot nu toe,
  Silvie

 17. Interessante video, wat is jouw waarheid? Die vraag is mij nooit gesteld. Eerlijk gezegd ben ik hierin zoekende. Was eerst boos op alles en iedereen. Die fase ben ik voorbij. Ik weet dat er meer in me zit. Heb zoveel moeite, angst om mezelf uit te spreken. Ben heel mijn leven bezig geweest om iedereen te pleasen, was hier onbewust in. Zou graag in fase 3 of beter in fase 4 willen zitten. Heb veel verloren de afgelopen periode door scheiding, burn-out, bijnieruitputting, geen geld. Nu nog geregeld ziek, maar ben bezig de dingen aan te pakken. Heb nog een enorme keelblokkade, ook doordat ik gepest werd omdat ik anders praat door mijn open verhemelte. Heb te weinig liefde gekend en ben bezig om te leren mezelf lief te hebben. Alles gaat en staat met zelfliefde. Dan boeit het me niet meer wat anderen zeggen en denken over mij. Dat mijn ouders niet in mij geloven is de harde werkelijkheid. Als dat geheeld is, zou dat een hoop schelen in het mezelf uiten. Ben erachter gekomen dat ik heel anders over dingen denk dan mijn ouders, die waarheid erken ik, herken ik, nu nog durven me uit te spreken, mijn behoeftes kenbaar maken.
  Je boek lijkt me erg leerzaam en als ik de mogelijkheid heb het te kopen zal ik het zeker doen. Veel succes en dat het een bestseller mag worden.

 18. Wat een mooie, eerlijke reactie Marjan. We sturen je graag het boek toe en mailen je voor je adres. Gefeliciteerd 🙂 Jesse

 19. Dankjewel voor je uitgebreide reactie Silvie. En voor in kwetsbaarheid je reis te delen. Ik stuur je graag het boek toe. We emailen je voor je adres:) Jesse

 20. Beste Jesse,
  Mooi verhelderd stuk! Complimenten daarvoor. Ik ontdekte dat ik in alle 4 de lagen herkenning voelde van heel veel jaren deels bewust/deels onbewust hiermee bezig te zijn geweest. Willen dat je vader trots op je zou worden, je kleiner maken, bang voor uitsluiting of iemand voor het hoofd te stoten. Dan ging ik me uitspreken, maar ik trilde inwendig! Ik omarm mijn waarheid steeds meer en heb zelfs een sterke drive voor de vierde laag. Ik voel dat er veel meer mogelijk is. Daar verlang ik ook naar.
  Tegelijkertijd heeft dit stuk me bewust gemaakt dat de lading van de eerste drie er nog niet helemaal af is. Ik heb nog werk te doen. Dank je wel.

 21. Hoi Jesse, ik heb niet veel woorden nodig, dat ik reageer spreekt al voor zich dat ik interesse heb in je boek en een loting kijkt toch niet naar de inhoud van het bericht😉

  Mvg,
  Lenneke

 22. Enorm enorm interessant 🌹 zelf al heel wat struggle meegemaakt op dit vlak, ik ben afgeleerd geweest vroeger om mijn waarheid te vertellen,
  Ik ben enorm
  Creatief en eig uit schrik voor oordelen
  Van anderen ermee gestopt. Ook materiaal kost centjes en ook zo de gedachte wat ik doe is ‘niet productief’ brengt niet op. Zo begin
  Je eigenlijk af te wijken van je pad. Want is dat waar als
  Je geen
  Geld verdient met wat je aan Het maken bent, bv decoratie in huis dat dat niet nodig is,… of functioneel is in tijd? 🍃🧜🏼‍♀️ Heel erg bedankt voor uw inzicht Jesse , ik heb een eetstoornis achter de rug, hoogsensitief, ik ben daar niet trots over, ik heb mezelf daar wel enorm leren kennen. Al zagen anderen als een lijdensweg, ik heb het blijven zien als een pad die mooi eindigde. Ik ben u dankbaar voor dit filmpje en deze mooie inzichten🧚🏻‍♀️. Groetjes Mélissa

Geef een reactie