Zonnebrandcrème – Wat ze je niet vertellen

Al jaren waarschuwen medici en gerenommeerde gezondheidsorganisaties zoals het Kankerinstituut voor de gevaren van in de zon zitten, en zij raden aan om royaal zonnebrandcrème te gebruiken als je van de zon gaat genieten. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan inderdaad huidkanker veroorzaken, maar wat veel mensen niet weten is dat veel zonnebrandcrèmes stoffen bevatten die niet goed zijn voor ons lichaam en het risico op huidkanker juist verhogen. Wat kun je dan wél nog doen als je jezelf wil beschermen tegen de zon?

Hoe het komt dat je van in de zon zitten huidkanker kan krijgen

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten elektromagnetische straling, waarvan sommige zichtbaar en anderen onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Het licht van de zon is grofweg onder te verdelen in zichtbaar, infrarood en ultraviolet licht. Het ultraviolet licht van de zon bestaat ook weer uit verschillende soorten die ieder een eigen golflengte hebben, en deze worden UVA, UVB en UVC genoemd. UVC wordt grotendeels geabsorbeerd door de atmosfeer waardoor maar weinig van deze straling het aardoppervlak (en dus de mens) bereikt. UVB bereikt het aardoppervlak echter wel voor een groot deel en is daardoor de grootste veroorzaker van een verbrande huid als je te lang onbeschermd in de zon zit. Ook UVA kan makkelijker door de atmosfeer dringen maar is veel minder schadelijk (maar niet onschadelijk) voor de huid dan UVB en wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor de behandeling van psoriasis.

De mens kan niet zonder zonlicht, omdat het lichaam de zon nodig heeft om vitamine D aan te maken. Vitamine D versterkt het immuunsysteem en beschermt ons tegen hart- en vaatziekten, zwakke botten, multiple sclerosis, depressies en sommige vormen van kanker. Toch kan zonlicht ook gevaarlijk zijn, want als je te lang onbeschermd gaat zonnen raakt je huid verbrand. In feite is dit niet meer dan een ontstekingsreactie van de huid omdat het een overdosis aan UV-stralen heeft gekregen. De huid ziet er in dat geval rood uit en voelt warm aan, en als je een door de zon verbrande huid aanraakt kan dat erg pijnlijk zijn. Een milde huidverbranding geneest binnen een paar dagen, maar mensen met een ernstig verbrande huid kunnen er heel ziek van worden.

Al lijkt een zonverbrande huid iets tijdelijks en wordt een mooi gebruinde huid zelfs als gezond gezien, toch is er zowel bij een door de zon verbrande als bij een gebruinde huid sprake van directe DNA schade, en deze schade kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben. Als het DNA in de huidcellen is beschadigd worden dode cellen vervangen door nieuwe cellen. Meestal gaat dit proces goed en is er niets aan de hand. Echter, in sommige gevallen is het lichaam niet goed in staat de schade te herstellen waardoor er tumoren ontstaan, zoals de goedaardige basaalcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, die het gevolg zijn van directe DNA-schade, of de kwaadaardigere melanoom die het gevolg is van indirecte DNA-schade.

Veelvuldige blootstelling aan UV-straling is de belangrijkste oorzaak van huidtumoren. Gelukkig zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker niet kwaadaardig, dat wil zeggen dat de kans op uitzaaiing heel gering is en de kans dat je hierdoor sterft vrijwel nihil. Toch is het zorgwekkend dat het aantal mensen dat plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom krijgt (de niet-kwaadaardige soorten huidkanker) de laatste decennia sterk is toegenomen. Het aantal mannen en vrouwen bij wie basaalcarcinoom werd vastgesteld steeg tussen 1973 en 2003 met meer liefst 130%, en dit betrof niet alleen oudere mensen. Ook bij vrouwen jonger dan 40 jaar nam het aantal gevallen van basaalcarcinoom sterk toe en verdrievoudigde in de laatste 40 jaar (De Vries et al., 2004). Men vermoedt dat dit vooral komt doordat sinds de jaren ’70 een zongebruinde huid lange tijd zo populair was en de meeste mensen tegenwoordig meer in de buitenlucht recreëren. Behalve dat veelvuldige blootstelling aan zonlicht het risico op huidkanker vergroot is het ook een van de belangrijkste veroorzakers van een versnelde veroudering van de huid.

Waarom zijn zonnebrandcrèmes meestal niet zo veilig?

In het algemeen wordt gedacht dat huidkanker kan worden voorkomen door zonnebrandcrème te gebruiken, maar aan de hand van talloze wetenschappelijke onderzoeken is vastgesteld dat dit niet altijd het geval is. Zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat UV stralen je huid niet kunnen beschadigen waardoor het risico op de niet-kwaadaardige kankersoorten basaalcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom sterk wordt verkleind. Echter, als de UV-beschermende stoffen die in zonnebrandcrème zitten geabsorbeerd worden door de huid neemt het aantal vrije radicalen in het lichaam toe, en die vrije radicalen verhogen het risico op de meest kwaadaardige vorm van huidkanker: melanomen. De kans dat je deze vorm van huidkanker krijgt is erg klein, maar dit type kanker is wel verantwoordelijk voor 75% van alle sterfgevallen gerelateerd aan huidkanker (o.a. Westerdahl et al., 2000; Garland et al., 1992; Doré et al., 1995; Weinstock et al., 1999, Vainio et al., 2000).

Er zijn een aantal stoffen die vaak in zonnebrandcrèmes zitten en die kunnen leiden tot huidkanker of andere toxische reacties en disbalansen in het lichaam. Je doet er daarom goed aan zonnebrandcrèmes met een of meer van de volgende ingrediënten te mijden:

  • Octinoxate (octylmethoxycinnamaat): wordt veel gebruikt in zonnebrandcrèmes omdat het weinig allergische reacties geeft, ook in combinatie met zonlicht. Aan de hand van dierproeven is echter aangetoond dat deze stof de oestrogeenbalans, schildklierfunctie en signaalfunctie in de hersenen kan verstoren. Bij blootstelling aan zonlicht zorgt dit ingrediënt voor een sterke toename van vrije radicalen, die op hun beurt het risico op kanker vergroten.
  • Oxybenzone (benzofenon-3): wordt veel in verband gebracht met allergische reacties als gevolg van blootstelling aan zonlicht (fotoallergische reacties) en wordt in zeer grote mate door het lichaam geabsorbeerd. Zorgt bij blootstelling aan zonlicht voor een sterke toename van vrije radicalen welke leiden tot DNA-beschadiging en kanker, en kan leiden tot een verstoring van de hormoonbalans. De disbalans in de hormonen kan leiden tot endometriose.
  • Octisalaat: absorbeert in geringe mate UVB en is op zichzelf niet schadelijk, maar het versterkt de absorptie van andere ingrediënten die wel kunnen leiden tot huidkanker.
  • Avobenzone (Parsol 1789): absorbeert UVA maar is een instabiele stof die makkelijk kan worden afgebroken door zonlicht. De onbekende chemicaliën die vervolgens vrijkomen kunnen schadelijk zijn, met name in combinatie met de stof Octonoxate (zie eerder in deze lijst)
  • Octocrylene: produceert zuurstofradicalen wanneer het blootgesteld wordt aan UV-licht, en deze kunnen leiden tot DNA-beschadiging en kanker
  • Homosalate: vormt toxische metabolieten, kan de hormoonbalans licht verstoren en kan het binnendringen van bepaalde giftige stoffen in het lichaam bevorderen
  • Ensulizole (Phenylbenzimidazole sulfonzuur): een UVB-beschermer die vrije radicalen produceert wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, en dit leidt tot DNA-beschadiging en kanker.
  • Gemicroniseerde  of Nano Zinkoxide en Nano Titaniumdioxide: wordt tegenwoordig veel gebruikt in zonnebrandcrème omdat het een grotere bescherming tegen de zon biedt dan grotere deeltjes zink. Echter, er is nog maar weinig bekend over mogelijke gezondheidseffecten van nanodeeltjes. Ze worden niet door de huid geabsorbeerd en lijken dus geen risico voor de gezondheid te zijn, toch wordt aanbevolen om de stof niet in te ademen via bv. zonnesprays.
  • Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester): een afgeleide van het inmiddels verboden ingrediënt PABA die het vrijkomen van vrije radicalen stimuleert, het DNA beschadigt en daarmee het risico op kanker vergroot, de oestrogeenbalans verstoort en allergische reacties kan veroorzaken
  • Menthyl anthranilaat: kan bij blootstelling aan zonlicht mogelijk schadelijke zuurstofradicalen produceren die leiden tot DNA-beschadiging en kanker.
  • Sulisobenzone (benzofenon-4): kan huid-en oogirritaties veroorzaken. Wordt zelf niet geabsorbeerd door de huid maar kan de absorptie van andere stoffen bevorderen.

Hoe kan ik mijzelf het beste tegen de zon beschermen?

De beste bescherming tegen de zon is niet in de zon gaan zitten of voldoende kleding en een hoedje te dragen. Toch is het belangrijk dat je lichaam vitamine D uit zonlicht kan maken, dus het is erg aan te bevelen om dagelijks in de ochtend of namiddag als de zon schijnt korte periodes in de zon te zitten (maximaal 5 tot 10 minuten per dag, afhankelijk van je huidtype).

Daarnaast kun je jouw huid op een natuurlijke manier te verzorgen en beschermen tegen de nadelige effecten van zonlicht. Een goede zonnebrandcrème, die voornamelijk te koop is in natuurvoeding- en superfoodwinkels, kan onder andere de volgende ingrediënten bevatten:

  • Antioxidanten: beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen die vrijkomen bij blootstelling aan zonlicht en DNA-beschadiging en kanker kunnen veroorzaken
  • Aloë vera: beschermt de huid niet tegen UV-stralen, maar is erg voedend en herstellend voor de huid.
  • Zinkoxide: beschermt zeer krachtig tegen zowel UVA als UVB straling en wordt daarom ook wel een breedspectrum beschermer genoemd. Verder veroorzaakt deze stof slechts bij heel weinig mensen een allergische reactie en het wordt vrijwel niet geabsorbeerd door het lichaam. Ook heeft zinkoxide antibacteriële eigenschappen en kan daarmee goed helpen ter ondersteuning bij de behandeling van acné.
  • Titanium dioxide: beschermt zeer goed tegen UVB maar niet tegen UVA. Mensen met een gevoelige huid kunnen allergisch zijn voor deze stof, dus probeer altijd eerst een klein beetje uit op je arm om te kijken hoe je lichaam erop reageert.
  • Vitamine A en E: beiden een antioxidant die de veroudering van de huid vertragen. Let er wel op dat de gebruikte vitamine A geen Retinyl Palmitaat is, want deze verhoogt juist het risico op huidkanker
  • MSM (methylsulfonylmethane): beschermt niet tegen de effecten van zonlicht maar is zeer voedend voor huid, haren en nagels. Ook versterkt het je immuunsysteem en kan het de symptomen van allergieën verlichten.

Klik hier voor een goede zonnebrandcreme.

Verder kun je jezelf ook van binnenuit tegen de zon beschermen, door voldoende antioxidanten en omega-3 vetzuren binnen te krijgen via je voeding. Als je voldoende antioxidantrijke voeding eet verbrand je huid minder snel en als je lichaam voldoende omega-3 bevat verlaag je het risico op huidkanker. Antioxidanten zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, kokosolie, thee, rauwe cacao en eieren. Omega-3 vind je veel terug in vis, krill olie, lijnzaad, bonen en walnoten.

In de zon zitten is essentieel voor een goede gezondheid, maar te langdurig blootgesteld worden aan zonlicht is nooit goed. Mocht je langer dan 5 tot 10 minuten in de zon willen zitten, gebruik dan altijd zonnebrandcrèmes die je huid op een natuurlijke manier voeden en op een gezonde wijze beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Geniet van de zon en eet daarbij gezond én smakelijk!

Share:

48 comments

  1. Erg goed artikel Jesse! Zonnebrand producten van Badger zijn ooit eens verkozen tot de veiligste zonnebrandcremes volgens het EWG. Gebruik het zelf ook

  2. Wat een goed artikel. Mooi om te zien dat jij zo veel onconventioneel informatie en ideeën op je site zet.

  3. Ik zit nooit in de zon.
    Ik wandel, werk en speel met mijn konijntjes en hond in de zon, maar ga echt niet in de zon zitten om te bruinen of zo…………..
    Ik word zo ook wel bruin.
    Smeer me ook bijna nooit in met iets, zorg er wel voor dat mijn huid niet te droog wordt, en gebruik daar dan cocosolie voor sindskort!

  4. Hoi Jesse,

    Leuk artikel, maar dat basaalcelcarcinoom en plaveiselcarcinoom goedaardige tumoren zijn, klopt niet.
    Het zijn kwaadaardige tumoren die over het algemeen goed te verwijderen zijn, dus het is niet om te bagatelliseren zeg maar…..
    Zeker is een melanoom een ander verhaal, meer aggressief, maar niet de enige soort die kwaadaardig is.
    Dat wilde ik even kwijt..

    Groetjes,
    Jeanette

  5. Trouwens, mijn lijf maakt te weinig of geen Vit D aan vanuit de zon, dat systeem is kapot gegaan door gebruik van medicijnen vroeger.
    Veel mensen weten dat niet, maar bij langere tijd gebruik van Prednison, en medicatie voor Epilepie, Schildklierafwijkingen, suikerziekte enz. kan dat systeem kapot gaan. Ik had op mijn 41ste hele broze botten en heb nu x-benen, alleen omdat ikzelf er achteraan ging kwamen ze er achter waarom dat zo was……….
    Gebruik nu dagelijks extra Vit D, Calcium, Zink en Magnesium en mijn botten zijn weer normaal………

  6. Jesse, er bestaat GEEN enkel wetenschappelijk bewijs dat deze ‘scheikundige’ zonnefilters carcinogeen werken. Daarenboven bestaan er legio zonneprodukten met enkel fysische filters.
    Ik vind het niet correct dat je het gebruik van een degelijke zonnecrème ontraadt.
    Wat je wel moet ontraden is zonnebanken, en zonnebaden zonder enige bescherming.

    Plaveiselcelcarcinomen zaaien daarenboven WEL uit en zijn dus potentieel dodelijk.
    Basaalcelcarcinomen kunnen fors ontsierende littekens nalaten na behandeling
    Over maligne melanomen spreek je echter niet. Deze tumoren zijn extreem dodelijk en zitten erg in de lift door het domme zongedrag van de blanken.

    Waar je evenmin over spreekt is de forse huidveroudering die iedereen krijgt die onbeschermd in de zon komt, ook al is het om in de tuin te werken, te tennissen, te fietsen,….Deze dingen worden meestal niet als zonblootstelling aanzien, doch zijn evenzeer schadelijk voor de huid.
    15′ lichtblootstelling per dag is voldoende om je voorraad vit D op peil te houden.

  7. Hilde, als ik google op de gevaren van zonnebrandcreme dan vind ik toch wel heel veel wetenschappelijke onderzoeken hierover hoor. En Jesse noemt kwaadaardige melanomen een paar keer in het artikel. Ik vind het juist goed dat Jesse de gevaren aan de kaak stelt, want ik heb altijd zonnebrandcreme gebruikt zonder er bij na te denken.

  8. Ik heb een homeopatische oplossing van mijn oorsmeer gebrouwen, en dat werkt uitstekend!

  9. Waarom zou je geen zonnebril dragen?? Mijn ogen kunnen niet tegen dat felle licht..

  10. Ik heb reeds tweemaal een basaalcarcinoom gehad, niet te verwaarlozen.
    De eerste maal aan mijn oor in de vorm van een open vochtig wondje dat niet geneesde. Doordat het niet goed verwijderd werd moest men later een deel van mijn oor wegnemen.
    Jaren later een een korstje in mijn oogholte dat niet genas of wegging.
    Ik heb daarmee geen 3 weken gewacht om het te laten verwijderen en gelukkig maar,
    het groeide naar binnen en zou bij te lang wachten een een behoorlijk litteken hebben achtergelaten.
    Er zijn trouwens 2 soorten basaalcarcinoom, een agressieve die snel naar binnen groeit en een die zich niet zo snel verspreid.
    Jesse, ik heb respect voor de manier waarop je mensen de kans geeft hun lichaam te verbeteren.

  11. Beste Jesse,

    Ik gebruik sinds mijn 14e geen zonnebrandcrème meer. Ik heb de witste teint huid die er bestaat (nog wel met pigment). Eerst verbrandde ik nog. Later en nu nooit meer. Ik ga niet zonnebakken, wel af en toe te fietsen, zo’n 30 km, 2 keer per week. Daarbij kan ik gerust met korte mouwen rondfietsen. Ik ben max 2x per jaar verkouden. Ik heb het vermoeden dat zonnebrandcrème mensen erg zwak maakt. 1 keer had ik me ingesmeerd en geen vervolg smeersessie gedaan. Gelijk was ik weer verbrand en ik deed niets anders. Ik wil het niet promoten maar frappant vind ik het wel. Wel wil ik nogmaals zeggen dat ik niet ga liggen bakken, maar een boek lezen in halfzon kan ik gerust een poos volhouden zonder hysterische zonnebrand.

  12. Voor degene die wél zonnecrème willen gebruiken, kan ik de zonnecrème van
    PureNuffStuff aanraden. Ik heb zelf een lichte en gevoelige huid en zodra de zon schijnt krijg ik al snel zonneallergiebultjes. Ik heb diverse merken geprobeerd, maar de een zegt natuurlijk te zijn maar wel met aluminium of parabenen of hij ruikt vies of smeert niet lekker.

    Na veel smeren en proberen kwam ik op natuplaza.nl mijn favouriete crème
    tegen zonder nanodeeltje, parabenen, aluminium en hij smeert lekker!

  13. Je info klopt niet helemaal. Basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn beide ook kwaadaardig, alleen als je ze wegsnijdt zijn ze weg. Melanoom gaat veel dieper in de huid en kan uitzaaien, vandaar dat dat een veel gevaarlijker vorm is. Wanneer een basaalcelcarcinoom bijvoorbeeld op je ooglid zit, kun je er uit eindelijk ook aan overlijden, omdat je daar moeilijk de hele carcinoom weg kunt snijden en de carcinoom dus door groeit!! Ik zou het even aanpassen

  14. Ik zou je verhaal graag gebruiken, maar omdat get niet klopt op dit punt, kan ik dat niet

  15. door de zon word je huid dikker , door teveel zonnecreme niet . je kunt goed in de zon fietsen of wandelen , opletten met zweten of water activiteiten

    bakken met of zonder creme is niet goed , zodra he stilstaat zoek dan een schaduwrijke plek op , zeker hoogzomer . mensen die zich altijd hebben ingesmeerd met factor 30 ontwikkelen vaak ongewild juist een overgevoeligheid voor de zon . vermijd zon tussen 12 en 3 , en zet desnoods een pet of hoed op ,
    let gewoon een beetje op , iedereen weet wanneer je eruit moet dus luister goed naar je jezelf . mensen hebben net als planten zon nodig nodig . maar onderschat deze koperen knikker niet . geniet ervan , maar met mate net als alcholol.

  16. Natuurlijk niet uren bakken in de zon. Ik snap ook niet dat mensen dit volhouden. Ik verveel me dan al heel snel. En dan steeds maar weer je lijf insmeren met die troep. Lijkt me niet goed.
    Nadat je in de zon hebt gezeten insmeren met Wilde Rozenolie ( 100 % natuurlijk ) helpt prima tegen verbranden, ook tegen het verbranden na een bestraling in het ziekenhuis.

  17. Fouten over verkeerd zonnen in je jeugd kan je helaas niet terug draaien. Mijn man heeft onlangs een melanoom in situ laten verwijderen op zijn pols. Een en al erg heftig maar we hebben goeie hoop. Alles is goed weg gehaald. Hij heeft een echt buiten beroep. Smeren met factor 50 staat me tegen. Totale blokkade lijkt me niet goed . We houden het maar bij 30. Ik word wel doodnerveus van dit soort artikelen..want je doet het eigenlijk nooit goed. Natuurlijk willen we geen risico meer lopen. Wat is nou echt een goed middel? Ik lees rozenolie.. Is dat wat? Of welk merk crème en waar haal ik dat, want ik neem aan dat dat niet bij Kruitvat in de schappen ligt. Ik hoor het graag!

  18. Hoi Jesse,

    Dat zonnebrandverhaal ben ik met je eens, om het maar nier te hebben over shampoo’ s en huidcremes die kankerverwekkende stoffen bevatten…
    Ik heb me nogal verdiept in kanker, omdat ikzelf Non-hodskin kanker heb gehad.
    Ik heb het boek van Andreas Moritz gelezen: kanker anders benaderd, wat hij schrijft ben ik het mee eens.
    Langzaam opbouwen om in de zon te zitten, geen zonnebril, juist het zonlicht in je ogen laten komen, zodat de vit d3 naar binnenkomt.
    En wat i want to know er over zegt.
    Dus ik ben het niet met jouw stelling eens.
    En het kankerfonds vertrouw ik helaas niet.
    Ben kerngezond nu.
    En geniet lekker van de zon, en smeer niet!
    Mijn huid is juist sterk geworden van die vit d 3 die we zo nodig hebben.

  19. Als je de huid wil beschemen doe het dan zo puur natuurlijk mogelijk. Ringana is 100% natuurlijk en zelfs vers!

  20. Goedemorgen,
    ik denk ook dat te veel in de zon zitten huidkanker veroorzaakt.
    Als je bedenkt dat God ons op de aarde gezet heeft moesten we ons redden met
    alles wat de planeet ons gegeven heeft dus zonnecreme en chemische brol
    bestond niet. Dus schuilen als het te warm werd en gewone plantenextracten
    en plantaardig vet gebruiken . En denk maar aan de arabieren met hun dunne witte gewaden de zon kan echter wel aan jou ook al zit je in de schaduw. Op vakantie lig ik steeds onder de parasol en toch ben ik ook bruin zelfs door linnen gaan ook uv stralen dus dont worry. Alles met mate zo denk ik er over het is niet voor niks dat men vroeger de rijken van de armen kon onderscheiden hoe witter de huid was hoe minder ze buiten moesten werken en hoe donkerder de huid hoe meer men op het platteland tot slaafs toe moest werken. Zelfs in Egypte wordt dit nog toegepast de donkerste werken in de tuin en de bleekste aan de receptie zou eigenlijk niet meer mogen zijn he.

  21. Ik bouw het langzaam op maar ook van binnenuit. Drink iedere dag een glas tomatenpuree. De werkzame stof is lycopeen.

  22. Is (flp) forever living products aloë vera wel goed?

  23. Wat een paniekzaaierij is dit. Wetenschappelijk is hier geen enkel bewijs voor. (En via Google zoeken en dan sites vinden waar hetzelfde staat is niet hetzelfde als wetenschap) De niet-kwaadaardige vormen die je beschrijft zijn wel kwaadaardig, en veelvuldig blootstellen aan de zon maakt de huid juist niet sterker, maar zwakker. Dit is zo’n zelfde pseudo science onzin verhaal net als de anti-vaxxers ons willen aanpraten. 200 jaar wetenschappelijk onderzoek is niet hetzelfde als 200 uur googlen. Laat je niet bang maken, en trap niet in de complottheorieën. “Ze” liegen niet tegen je, “ze” proberen je niet voor de gek te houden. “Ze” baseren zich op gedegen, onafhankelijk, dubbel blind wetenschappelijk onderzoek. Google daar maar eens op.

  24. Beste wetenschapper nu kan ik het weer niet eens zijn met u. Wat is wetenschappelijk onderzoek op dit gebied eigenlijk? Dat onderzoek met het geld van de chemische industrie die er alle belang bij heeft ons juist niet wijzer te maken!? Alles staat of valt met een goede vraagstelling en als Bayer bijv. de opdrachtgever is dan zal de uitkomst echt niet slecht zijn voor dit concer. Dat is geen complot denken hoor, dat is simpel realisme. Het is ook wat goedkoop van u om het af te doen als complot denken, ik denk dat kritisch kijken naar het geheel een heel gezonde instelling is. En de waarheid, tja die stellen we nogal eens bij, voortschrijdend inzicht heet dat. Misschien ook eens doen en niet vast blijven zitten in wat “wetenschappelijk” zou zijn

  25. Hoi Jesse,

    Je zegt dat je zonnebrandcremes moet kiezen waar (oa. zinkoxide in zit. Volgens wetenschappers van de Missouri University ondergaat het ingrediënt ‘zinkoxide’ een chemische reactie zodra dit aan de zon wordt blootgesteld. En die reactie zorgt ervoor dat er onstabiele moleculen, vrije radicalen genoemd, vrijkomen.

    Cellen aangetast
    ‘Zinkoxide kan vrije radicalen laten vrijkomen als het in aanraking komt met UV-stralen’, bevestigt onderzoeksleider dr. Yinfa Ma. ‘Daardoor kunnen cellen worden beschadigd, maar ook het DNA in die cellen kan worden aangetast. En dat verhoogt het risico op huidkanker.’

    Bovendien geldt: hoe langer de zinkoxide blootgesteld wordt aan de zon, hoe hoger de kans is op mogelijke schade.

    Kun jij me uitleggen hoe het zit? Ik ben nl een blog aan het schrijven over het gevaar van en de alternatieven voor zonnebrandcreme. Bvd.

  26. Sorry maar je bent niet echt geloofwaardig als je eerst schrijft dat octylmethoxycinnamaat en oxybenzone gevaarlijk zijn en vervolgens een link naar een zonnebrandcreme plaats waarin de deze stoffen zitten verwerkt.

  27. ik sluit me aan bij Ays. In de zonnecreme van Yaoh Hennep zit ook oxybenzone ??????????

  28. Wel apart dat de zonnebrandcrème van Yaoh, die je aanraadt, zowel octylmethoxycinnamaat bevat als Oxybenzone.

  29. Beste jesse,
    Je geeft in je artikel aan dat oxybenzone een zeer gevaarlijk ingredient is van zonnebrandmiddelen. Vervolgens kun je een link aanklikken voor een goede zonnebrandcreme…..welke tot mijn verbazing oxybenzone bevat!!!!! Maakt jou dus totaal ongeloofwaardig.

  30. Het is erg jammer dat je een heleboel onjuiste en ook tegenstrijdige informatie plaatst en het ook niet aanpast in je stuk wanneer je erop gewezen wordt.

  31. Zonnebrand crèmes zijn gevaarlijk…
    Zon is ongevaarlijk..
    Alles met verstand benaderen, nadenken wat je op je huid smeert en wat je inneemt,
    klinkt erg logisch maar in de huidige maatschappij niet zo eenvoudig omdat de commercie alles van waarde overgenomen heeft en aanbiedt als zijnde goed voor u en veilig en boven alles door “betrouwbare” bijgevoegde informatie.
    ( papje van baking soda smeren op verbrande plekken, en innemen met water = veilig )

  32. Je raadt Yaoh Hennep zonnecrème aan, maar daar zitten net die stoffen in waarvan jij zelf zegt dat ze schadelijk zijn?!
    Verschillende mensen hebben je hier reeds op gewezen, maar geen reactie, evenmin een aanpassing van het artikel…
    Geloofwaardigheid zakt onder nul…

  33. Tja het is zeer apart… Waarom reageer je niet op deze reacties Jess?

    En daarbij titaniumdioxide wordt als enkele beschermer voor UV stralen gebruikt in de merken Ringana en Purenuffstuff zonnecremes, de ervaringen van gebruikers met extreem gevoelige huidjes zijn juist positief. Welk onderzoek geeft aan dat titanium dioxide allergieverwekkend zou zijn?

    Dan nog wat, ik vind het zeer omstreden. Namelijk titaniumdioxide beschermt volgens dermatologe Jetske de Ultee deels tegen UVA stralingen. Wat is de verklaring dat de mensen die bovenstaande merken gebruiken niet verbranden met slechts het gebruik van titaniumdioxide denk jij dan?
    Ik heb zelf zo’n hypergevoelig huidje en zie door de bomen het bos niet meer. Ik durf überhaupt geen zonnebrand meer aan te schaffen uit angst voor nog een miskoop & het leeglopen van mijn bankrekening!

  34. PS die link die jij aanbeveelt vind ik echt onbegrijpelijk.. Is dit wellicht een foutje of zo? Het heeft geen eens een factor en er staat bij dat mensen juist een voorgebruinde huid moeten hebben om het veilig te smeren omdat de factor zo laag is ! HUH?!

  35. Hallo,

    Als biologie student kan ik niet dan dit artikel kritisch lezen. Zou je een bronnenlijst willen bijvoegen?

    Groetjes,
    Eline

  36. Vind de laatste paar reacties echt enorm dom!!!
    Natuurlijk klopt de link niet meer, nog wordt er gereageerd op reacties….
    Het is een artikel van 5 JAAR GELEDEN!!!!!
    Soms is nadenken echt zo moeilijk he

  37. Komt morgen ter sprake in Radar 9/4/18. Wat U er nog bij had kunnen vermelden is dat zonlicht zeer belangrijk is voor de gezondheid en optimaal functioneren van onze ogen. We ontwikkelen serieuze oogschade door teveel actief te zijn in een slecht verlichte omgeving (turen op een smartphone in het donker etc) /gebruik van kunstlicht (lampen)/te weinig overdag buiten komen (door werk en verplichtingen) en teveel gefocusd zijn op voorwerpen van dichtbij (met je neus dichtop een tablet etc, houd altijd meer dan dertig cm afstand).

  38. De link werkt helaas niet meer…. welk merk is wel goed?

  39. De zon is niet gevaarlijk. De zon was en is voor altijd hier.
    De zon, de aarde, het universum ruimt op wat hier niet thuis hoort.

    De vraag is: zij die niet tegen de zon kunnen. Wie ben je en waar kom je vandaan?
    Blijkbaar hoor je hier niet thuis.
    Vanaf jullie aantreden hebben jullie beschadigingen aan mensen, bomen, dieren en aarde. Zelfs de lucht en het zand is door jullie toedoen niet veilig.

    Nu zijn deze ziekelijke rassen de natuur en het universum aan het beschadigen met het spuiten van allerlei stomme chemicaliën. Ze maken het -probleem voor zichzelf en jammer genoeg anderen veel erger.

    Maar je kan de aarde en het universum niet vernietigen!

  40. lol

  41. Graag wat meer informatie over paba. Ik slik dit supplement. Kan het echt kwaad?

  42. Ik lees veel dat Zinkoxide juist ook kankerverwekkend kan zijn bij bloodstelling aan zonlicht.

  43. thaila je heb helemaal gelijk ,en trouwens vroeger werd de mens ook heel oud met alleen de natuur als basis dus tja

Geef een reactie