Zware tegenslag? Lukt het niet? Pas dit advies toe

Wanneer het ons tegenzit in het leven kunnen we ons gemakkelijk verliezen in de emoties, op dat moment vergeten we helemaal dat tegenslagen juist potentie zijn voor groei! In deze video leg ik je uit hoe je anders naar tegenslagen kunt kijken.

  • Tegenslagen zijn er om van te groeien
  • Iedere tegenslag bevat het zaad voor een gelijkwaardig of nog groter voordeel, schreef auteur Napoleon Hill, en dat is zo waar
  • We kunnen de situatie niet veranderen, maar wel de manier waarop we naar de situatie kijken
  • Wanneer ons leven op rolletjes loopt worden we nooit uitgedaagd om te groeien
  • Tegenslagen geven je de gelegenheid om je te ontwikkelen en om te groeien naar een nieuw bewustzijnsniveau
  • Het universum maakt geen fouten, als je daar vertrouwen in durft te hebben geeft elke tegenslag je de gelegenheid om te groeien naar je volle potentieel

Een stukje toelichting

In een situatie of tegenslag kun je niet meteen iets veranderen. Die is er gewoon, je kunt hooguit de situatie als een gegeven beschouwen. Hoe je omgaat met de situatie bepaal je wel zelf. Maak je de situatie erger door in de stress te schieten? Zoek je troost en bevestiging omdat je in die rotsituatie verzeild bent geraakt? Of beslis je, hoe moeilijk of pijnlijk de situatie ook is, dat deze tegenslag je gelegenheid geeft om te groeien?

Neem wat afstand van de situatie

De eerste stap is om de situatie zo objectief mogelijk te gaan zien zoals die is. Zo neem je wat afstand en krijg je inzicht. Schrijf de situatie desnoods op een papier dat je in tweeën deelt. Schrijf aan de linkerkant van het blad zo precies en neutraal mogelijk wat de situatie is zonder waardeoordelen of emoties. Aan de rechterkant schrijf je wat je daarbij voelt: welke angsten, welke emoties, hoeveel stress je ervan krijgt. Wees eerlijk tegenover jezelf. Neem niet meer dan tien minuten om dat allemaal te noteren, leg je blaadje weg en ga vervolgens iets heel anders doen. Liefst iets waardoor je je ontspannen voelt, iets dat je altijd prettig vindt, zoals in de tuin werken, wandelen met de hond, op de fiets naar een vriend(in), een balletje trappen of slaan, de auto wassen enz. Bekijk na een paar uur weer het papier. Je hebt nu wat meer afstand. Is er iets veranderd in de emoties die je rechts hebt opgeschreven? Ervaar de situatie zoals je die links hebt staan als erger of minder erg? Waarschijnlijk kun je de situatie links nu al met meer rust en minder emotie zien dan daarvoor. Zodra je in staat bent om de situatie te zien zoals ie is, zonder dat je daar meteen heel veel emoties bij voelt, ben je al op weg naar een oplossing. En kun je gemakkelijker gaan voelen wat deze situatie je misschien ook wel te brengen heeft, hoe het je helpt om te groeien.

Een tegenslag anders bekijken

Door de tegenslag waarin je terecht bent gekomen los te zien van je emotionele reactie op die situatie, creëer je ruimte voor nieuwe gedachten en perspectieven. Je krijgt bijna letterlijk lucht en je kunt je situatie rationeler beoordelen. Je stopt met denken dat je er niets aan kunt doen. Je moet immers verder met je leven. Niet terugkijken en eindeloos de situatie blijven analyseren, maar juist bekijken hoe je deze situatie wellicht kunt inzetten voor een betere toekomst, voor groei of kracht. Natuurlijk, een verlies (bijvoorbeeld) blijft een verlies en dat doet pijn! Het gaat niet over positief denken of dat mooier maken dan het is, wel kun je onder ogen zien dat het verlies er is, een scheiding, ontslag of huis dat te duur is geworden. Je kunt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen. Wat is er goed aan deze situatie? Wat voor voordeel kan ik uit deze situatie halen? Is het misschien wel goed dat ik nu word gedwongen om na te denken over andere wegen in mijn leven? Is dit het einde? Of is het juist het begin van iets nieuws? Vraag je af of de situatie je misschien de mogelijkheid biedt het roer om te gooien.

Hoe zorg je ervoor dat je dichter bij jezelf bent in je levenskeuzes, zodat je ook minder kans loopt om nog een keer in deze situatie te belanden? Als je bijvoorbeeld bent ontslagen, ga je je pas afvragen of dit wel het werk was wat je altijd wilde doen. Misschien ligt je passie ergens anders en is dit juist een goede gelegenheid om meer je hart te volgen in een toekomstige baankeuze.

Share:

1 comment

  1. Mijn man heeft ALS daardoor heb ik regelmatig stress en depressies Hoe zou ik daar met kunnen leren omgaan ik neem onlangs tabletten van spirulina zou het helpen om mij wat te ondersteunen dank u

Geef een reactie