Huid en zon: bescherming tegen de zon van binnen en van buiten

De zon warmt je lekker op en geeft je huid een mooi kleurtje. Daarnaast is zonlicht de beste bron van vitamine D, dat ons immuunsysteem versterkt en ons beschermt tegen talloze ziektes, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Ondanks dat de zon allerlei goede eigenschappen heeft gaan huid en zon toch eigenlijk helemaal niet zo goed samen, want zonlicht bevordert de huidveroudering en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Lees in deze blog hoe je van de zon kunt genieten en jezelf tegelijkertijd optimaal kunt beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Waarom de zon goed is voor onze gezondheid

De zon is onze allerbelangrijkste bron van vitamine D. Deze vitamine zit niet in het zonlicht zelf, maar wordt door het lichaam zelf aangemaakt zodra het bloot wordt gesteld aan zonlicht. Naast zonlicht kan het lichaam vitamine D ook uit voeding halen, maar in onze voeding zit zo weinig vitamine D dat dit nooit voldoende zou zijn om in onze dagelijkse vitamine D behoefte te voldoen.

De zon is dus essentieel voor onze gezondheid, want de vitamine D die met behulp van zonlicht wordt aangemaakt versterkt ons immuunsysteem en beschermt ons onder meer tegen hart- en vaatziekten (Zittermann, 2006), depressies (Grath et al., 2002), diabetes (Hypponen et al., 2002; Holick, 2004; Pittas et al., 2006), astma (Augusto et al., 2007) en verschillende vormen van kanker (Holick, 2002; Lappe et al., 2007).

De schadelijke effecten van zonlicht

huid en zonIn de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw was ‘bakken in de zon’ een nationale sport en stond een bruingebronsde huid symbool voor gezondheid en welvaren. In de loop van de jaren negentig ontdekten artsen en wetenschappers echter dat het aantal mensen met huidkanker sterk aan het toenemen was, en men concludeerde dat dit vooral te wijten was aan een te grote en langdurige blootstelling aan zonlicht. Tegenwoordig is 1 op de 3 gediagnosticeerde gevallen van kanker in Nederland een vorm van huidkanker en men schat dat in het jaar 2015 er jaarlijks 37.000 nieuwe gevallen van huidkanker in Nederland bijkomen (bron: CBS). Vooral bij vrouwen onder de 40 jaar is het aantal gevallen met huidkanker in de laatste 40 jaar verdrievoudigd (De Vries et al., 2004), waarschijnlijk omdat deze groep het meest in de zon zit. Behalve dat zonlicht kan leiden tot huidkanker zorgt een veelvuldige blootstelling aan zonlicht ook voor een versnelde huidveroudering.

Hoe het komt dat zonlicht leidt tot huidveroudering en huidkanker kan veroorzaken

Als je veel in de zon zit of vaak naar een zonnestudio gaat kom je veelvuldig in aanraking met UVA en UVB zonnestralen. Dit kan op den duur permanente huidschade veroorzaken, omdat deze UV-stralen het DNA in de huid beschadigen. Meestal weet je lichaam de schade aan huidcellen welke is ontstaan als gevolg van zonlicht zelf te herstellen en leidt dit ‘slechts’ tot een versnelde huidveroudering, maar als je huid veelvuldig wordt beschadigd kan dit een keer misgaan. In plaats van te herstellen kunnen de huidcellen zich dan opeens ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen en huidkanker veroorzaken, zoals de basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom, die het gevolg zijn van directe DNA-schade, en de melanoom, die het gevolg is van indirecte DNA-schade.

Zo bescherm je jezelf tegen de zon – van binnen en van buiten

In de zon zitten kan dus zeer schadelijk zijn voor de huid, maar toch hebben we de zon ook nodig om gezond te blijven, het is immers de enige goede bron van vitamine D! Het is dus zeer zeker raadzaam om regelmatig in de zon te zitten, maar wel op een verstandige manier. Met deze tips (dit zijn slechts enkele tips, in het volledige artikel staan meer tips en worden de tips uitgebreid toegelicht, zie onderaan voor verwijzing) kun je jezelf tegen de zon beschermen, van binnen en van buiten:

  • Eet altijd dagelijks voldoende antioxidantrijke voeding en omega-3 vetten. Deze voedingsstoffen verminderen de oxidatieve stress in het lichaam waardoor DNA beschadigingen minder kans krijgen te ontstaan. Voorbeelden van antioxidantrijke voeding zijn kokosolie, thee en rauwe cacao. Omega-3 vetten zitten vooral in vis, krill olie en walnoten.
  • Neem elke dag (ook als de zon schijnt) een vitamine D supplement, zodat het vitamine D gehalte in je lichaam altijd op een gezond niveau blijft.
  • Ga dagelijks maximaal 5 tot 10 minuten onbeschermd in de zon zitten, zodat je huid zonlicht kan opnemen welke noodzakelijk is voor de aanmaak van vitamine D. Hoelang je onbeschermd in de zon kunt blijven zitten is onder andere afhankelijk van je huidtype.
  • Bedek nadat je lang genoeg onbeschermd in de zon hebt gezeten je huid met zonwerende kleding en draag een hoedje met een brede rand, of smeer je in met een zonnebrandcrème op natuurlijke basis.

Geniet van de zon deze zomer, want als je verantwoord in de zon gaat zitten gaan huid en zon prima samen!

Dit is een samenvatting van de blog “Huid en zon: bescherming tegen de zon van binnen en van buiten” op de Superverbrander Methode ledensite, waarin je komt te weten waarom wij niet zonder zonlicht kunnen, wat de schadelijke effecten zijn van te lang in de zon zitten en hoe je op een verantwoorde manier jezelf kunt beschermen tegen de zon, van binnen en van buiten.

 

 

Share:

2 comments

  1. Hallo Jesse,
    Bedankt dat je me iedere week mails stuurt. Erg interessant zijn ze.
    Goed hoor dat item over zonnebrand. De mensen denken echt nog steeds dat wanneer zij zich maar goed insmeren met (giftige) anti zonnebrandmiddelen ze huidkanker tegengaan.
    Je hebt het op het eind over insmeren met een biologische zonnecreme. Ik ga zsm zonnecremes op mijn website zetten. Is het mogelijk dat ik op jouw site een banner zet en jij op mijn site jouw banner?
    Nou ik hoor wel of het kan.
    Vriendelijke groet,
    Margret van der Meer

  2. elke dag een vitamine d supplement in de zomer is indien je iedere dag een 15/30 in de zon zit niet nodig.

Geef een reactie