Onderzoek toont aan: oorzaak kanker vaak leefstijl

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat 40 procent van alle kankergevallen komt door een ongezonde leefstijl. Vooral drinken, roken en ongezonde voeding verhogen het risico op kanker drastisch, zo staat te lezen in het rapport “The Fraction of Cancer Attributable to Lifestyle and Environmental Factors in the UK in 2010” dat in december 2011 gepubliceerd is in de British Journal of Cancer.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we ziek worden:
1. Deficiënties (tekorten aan vitamines en mineralen)
2. Toxiciteit (giftige stoffen die je binnen krijgt via bijvoorbeeld sigarettenrook of alcohol)

We weten al langer giftige stoffen die je bijvoorbeeld binnen krijgt via alcoholgebruik en roken kankerverwekkend zijn. In sigarettenrook zitten meer dan 7000 verschillende chemicaliën, waarvan meer dan 250 schadelijk zijn voor de gezondheid en minimaal 69 zeer kankerverwekkend zijn, zoals benzeen, formaldehyde, nitrosaminen en teer (bron: National Toxicology Program. Report on Carcinogens. Eleventh Edition. U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, National Toxicology Program, 2005). Het zal je dan ook niet verbazen dat in het Britse rapport naar voren komt dat roken het grootste gevaar oplevert voor de gezondheid. Bij 23 procent van alle mannen en 15,6 procent van alle vrouwen die onderzocht werden leidde roken tot kanker.

roken drinken

Echter, wat veel mensen onderschatten en wat de onderzoekers ook zelf verbaasde is welk effect ongezonde voeding heeft. Uit het rapport blijkt dat een tekort aan groente en fruit bij mannen en overgewicht bij vrouwen op de tweede plaats staan van alle risico’s die kanker kunnen veroorzaken. Overgewicht vergoot bijvoorbeeld het risico op borstkanker, teveel zout kan leiden tot maagkanker en een tekort aan groente en fruit maakt je veel kwetsbaarder voor slokdarm- en keelkanker.

Uiteraard speelt bij sommige kankersoorten zoals galblaaskanker de leefstijl vrijwel geen rol, maar andere vormen van kanker zoals mond- en keelkanker zijn bijna altijd het gevolg van een ongezonde leefstijl. Volgens hoofdonderzoeker Max Parkin is kanker krijgen daarom zeker niet alleen maar genetisch bepaald of een ‘toevalstreffer’, je kunt wel degelijk wat doen om het risico op kanker te beperken: stoppen met roken, het nuttigen van alcoholische dranken sterk beperken, dagelijks een flinke portie groente en fruit eten en op je gewicht letten.

Share:

5 comments

  1. Wij eten redelijk gezond en roken doe ik al sinds 2009 niet meer(mis het totaal niet)ik probeer mijn zoon zoveel mogelijk groentes en fruit te laten eten fruit gaat er moeilijker in wat erg jammer is helaas,ik zelf eet goed fruit probeer elke dag wel en groentes 6 a 1 x per week we eten bijna geen zout of ver en maak eten klaar met olijfolie en/of zonnebloem olie,eet noten en weinig tot geen tussendoortjeschips kopen we al niet meer alleen voor de visite alcohol alleen als we een keer uitgaan en moeten alleen meer bewegen verder hebben we het redelijk in orde qua gezondheid eten uit eigen tuin als ff kan dus hoop door extra fruit met antioxidanten te nemen het risico te verkleinen

  2. @tresia, zonnebloemolie is niet de beste keuze denk ik.
    Beter is te kiezen voor enkelvoudige onverzadigde vetten of dierlijke vetten.
    Let op de balans tussen omega3 en omega6.
    Ideaal is 1:1 of 1:4. Bij veel mensen al 1:10 of nog veel erger……. zo wordt je ontstekingsgevoeliger.

  3. De basis oorzaak van kanker is dat cellen te weinig zuurstof krijgen. Alle andere oorzaken worden secundaire oorzaken genoemd. Omdat deze niet altijd lijden tot kanker. Essentiele vetzuren zijn zuurstof magneten en zorgen ervoor dat je lichaamscellen voldoende zuurstof krijgen. Meer fruit en groente eten heeft helaas niet zoveel toegevoegde waarde als altijd wordt beweerd. Het is zelfs zo dat het lichaam maar een bepaalde hoeveelheid suikers kan verwerken per tijdseenheid. Eet daarom zoveel mogelijk onbewerkt, zodicht mogelijk bij de natuur staand. ( biologisch). Het meeste voedsel wordt nl. bespoten en kan daarom als secundaire oorzaak kanker veroorzaken. De primaire oorzaak blijft te weinig zuurstof in de lichaamscellen en dit is verbazend genoeg eenvoudig te voorkomen.

  4. je kunt wel degelijk wat doen om het risico op kanker te beperken: stoppen met roken, het nuttigen van alcoholische dranken sterk beperken!

    Hierover verbaas ik me, stoppen met roken, waarom ook niet STOPPEN met alcohol drinken?? Is niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook veel veiliger in het verkeer! Heeft meteen 2 voordelen.

    Tineke

  5. @Tineke. Dat is wel wat kort door de bocht. Af en toe een biertje of wijntje is helemaal niet slecht. En alsof iedereen die drinkt, dronken achter het stuur stapt!? Bovendien zijn dit soort hardleerse figuren de laatste die stoppen met drinken. Je argument raakt dus kant noch wal.

Geef een reactie