Suiker eten … liever niet! Ontdek de meest gezonde suikervervangers.

Suiker is ongezond. Het maakt je dik en kan tot diabetes, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen leiden. Kunstmatige zoetstoffen zijn echter geen gezond alternatief, omdat je behoefte aan suiker door deze zoetmakers alleen maar verder toeneemt. Bovendien zijn veel van deze stoffen kankerverwekkend of hebben allerlei andere bijwerkingen. Het beste kun je dus helemaal geen suiker eten of kunstmatige zoetstoffen gebruiken. Ook bewerkte voedingsmiddelen kun je beter niet kopen, want die zitten eveneens vol suikers en zoetstoffen. Wil je je gerechten of dranken wat zoeter maken, gebruik dan biologische en 100% natuurlijke zoetstoffen. Echter, ook niet elke biologische natuurlijke zoetstof is per definitie gezond voor je. Vaak zitten deze zoetstoffen namelijk vol met natuurlijke suikers, die een te grote invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

Wanneer is een suikervervanger gezond en veilig

Het eten van hoog glycemische voeding (dat wil zeggen, voeding waarvan je bloedsuikerspiegel sterk stijgt) draagt bij aan gewichtstoename en obesitas, en dit komt niet alleen omdat suikers worden omgezet in vetten. Doordat de bloedsuikerspiegel bij voeding met een hoge glycemische waarde sterkere piekt en als gevolg daarvan grotere dalingen kent krijg je eerder honger en minder snel een verzadigd gevoel. Een gezonde en veilige suikervervanger is daarom laag glycemisch en bevat behalve natuurlijke zoetstoffen ook nog heel veel andere goede voedingsstoffen, zoals belangrijke vitamines en mineralen die je elke dag nodig hebt om je lichaam gezond te houden. Daarnaast worden natuurlijke suikervervangers meestal biologisch en milieuvriendelijk geproduceerd. Reden te meer dus om eens te bekijken welke gezonde natuurlijke suikervervangers er allemaal zijn!

veilige suikers

De meest gezonde suikervervangers

Palmsuiker (Kokosbloesemsuiker)
Palmsuiker, ook vaak kokosnootsuiker genoemd, wordt gemaakt van kokosnootnectar dat gewonnen wordt door inkepingen te maken in de knop van de kokosnootbloem. Palmsuiker is een voedingsrijke kristallijnen zoetstof met een glycemische indexwaarde van slechts 35 (ter vergelijking: de glycemische index van pure honing is 55-60, van glucose-fructosesiroop 62, van witbrood 75 en van de kunstmatige toevoeging maltodextrine zelfs 105). Daarnaast bevat het veel andere nuttige voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1, B2, B3 en B6. Palmsuiker is echter geen calorievrije zoetstof en heeft net zoals elke koolhydraat calorieën. Maar doordat de glycemische index van palmsuiker zo laag is worden de calorieën veel langzamer geabsorbeerd in de bloedbaan dan gewone geraffineerde suikers. Pure palmsuiker lijkt op bruine suiker maar heeft een rondere smaak met een vleugje karamel en toffee, en geen ijzerachtige nasmaak zoals je dat vaak hebt bij bruine suiker. Verder bezit het dezelfde eigenschappen als geraffineerde tafelsuiker, je kunt het dus op dezelfde manier oplossen of smelten. Palmsuiker is een goede vervanger voor alles waarbij je normaalgesproken geraffineerde suiker zou gebruiken, zoals bijvoorbeeld in smoothies en op toetjes. Het is goed te mengen met water, maar er blijven altijd wat stukjes palmsuiker achter op de bodem van het glas. Deze kun je mengen door opnieuw te roeren. Als je palmsuiker koopt, lees dan de ingrediënten op de verpakking om er zeker van te zijn dat het 100% biologisch is en zonder toevoegingen. Sommige palmsuikerproducten zijn namelijk vermengd met rietsuiker, en dat is onder andere vanwege de veel hogere glycemische indexwaarde niet goed voor je gezondheid.

Ahornsiroop (met mate gebruiken, toch nog
Ahornsiroop wordt gemaakt van houtsappen die gewonnen worden uit de esdoorn. Pure ahornsiroop heeft een glycemische indexwaarde van 54 en bevat meer dan 20 stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid en bovendien kanker-, bacterie- en diabetesremmende eigenschappen hebben. Ook bevat ahornsiroop een hoge concentratie fytohormonen en abscisinezuur die het vrijkomen van insuline stimuleren en de insulinegevoeligheid van vetcellen verbeteren, wat helpt tegen stofwisselingsziekten zoals diabetes. Door de talloze goede eigenschappen van ahornsiroop is het een gezonde suikervervanger die traditiegetrouw heerlijk smaakt op onder andere pannenkoeken, warme wafels, havermoutpap en wentelteefjes.

Stevia
Stevia Rebaudiana is een Zuid-Amerikaanse struik die groeit in de steppegebieden van Brazilië en Paraguay. De bladeren van de plant worden al generaties lang als zoetstof gebruikt door de Guarani-stam, en tegenwoordig is het in bewerkte vorm een populair alternatief voor suiker in heel Zuid Amerika en Azië. Stevia heeft een glycemische indexwaarde van 0 en veroorzaakt daardoor geen stijging van de bloedsuikerspiegel, zodat het volkomen veilig is voor diabetici. Onderzoeken in India die gepubliceerd zijn in de Journal of Agricultural and Food Chemistry hebben daarnaast aangetoond dat het sap van het blad van de stevia een hoog gehalte aan antioxidanten bevat dat beschadigingen van DNA tegen gaat en dus kankerremmend is. Natuurlijke stevia is groen en wordt gemaakt van het blad van de steviaplant. Stevia is ook verkrijgbaar in zeer geraffineerde vorm en ziet er dan uit als witte poeder. Stevia-extract is 300 maal zoeter dan suiker en is makkelijk te mengen in eten en drankjes. Veel soorten stevia-extract hebben een licht bittere nasmaak die op drop lijkt, maar een aantal producenten beweren dat zij nu weten hoe ze die nasmaak in de toekomst uit stevia kunnen verwijderen. Stevia zul je niet zo snel vinden in de supermarkt, het is echter te koop bij diverse online winkels.

Dit is een samenvatting van het artikel “Goede en veilige suikervervangers” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leert waarom suiker en kunstmatige zoetstoffen ongezond zijn, waarom ook niet alle natuurlijke biologische zoetstoffen gezond voor je zijn en wat de gezondste suikervervangers zijn.

Vermijden:

  • Witte suiker
  • Basterdsuiker
  • Rietsuiker (oerzoet)
  • Agavestroop
  • Rijstmoutstroop  (maltose)
  • Gerstmoutstroop
  • Appelstroop
  • Glucose-fructosestroop
  • Maïsstroop (high fructose corn syrup)
  • Aspartaam

Goede zoetstoffen:

  • Stevia
  • Kaneel
  • Verse vanille
  • Yaconsiroop
  • Kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • Lucuma
  • Mesquite
  • Xylitol
  • Banaanpoeder

Met mate gebruiken:

  • Ahornsiroop – maplesyrup (60% sucrose)
  • Koudgeslingerde honing (50% fructose)
  • Verse dadels
Share:

33 comments

  1. Jammer, jammer dat hier de witte stevia gepromoot wordt.

    When you find a stevia product in white color, you should not be fooled. Since, this kind of stevia is more prevalent and easy to find, this may be the item that you will first find out that comes in the form of sun crystals, truvia, and stevia. However, you should not allow yourself to be misled by the statements that say it contains no calories and carbohydrates. The truth is white colored stevia is actually processed chemically. This means that a white stevia product is a chemical sugar substitute. There is nothing natural about it. If you have already tried tasting it, you would feel a distinct chemical-flavor after taste.

    The important deal is that you should stay away from this kind of chemically made stevia sweetener because it is basically a toxin that your body cannot metabolize well. When you intake chemical sweeteners, you will actually gain weight and actually prevent losing weight. Thus, if you see that it says, that it has zero carb and calorie, don’t believe it firsthand. Even if this statement is true, this kind of product will still have a direct correlation on your weight loss outcome. Remember that any kind of sweetener will still give an effect that can increase your weight and prevent losing weight. Just stay away from it, if you really want to lose your weight.

  2. Jammer van de ahornsiroop; dit is toch ook fructose, sommige kankercellen groeien juist op fructose.

  3. Stevia-producten zijn sinds het begin van dit jaar in veel supermarkten te koop! Al heb ik ook wel moeite met het witte poeder waar volgens mij inderdaad weinig natuurlijks meer aan is…maar nog altijd wel beter dan Aspartaampoeder!

  4. Het is volgens mij nog niet bekend hoe stevia door het lichaam herkend wordt als je het in de koffie gebruikt.Zeer waarschijnlijk op dezelfde manier als suiker .
    Wel kan je het goed gebruiken in sausjes en gerechten of taarten ed.

  5. Ray, I would like to know where u get this information from? And what about the stevia transparent liquid?

  6. Ik mis Oerzoet dat is puur ingedikt en gedroogd rietsuikerdap, ik heb hypoglekemie maar gedij daar redelijk goed op.

  7. Leuk artikel! Palmsuiker ken ik nog niet. Ik ga het ‘s opzoeken. Wel ken ik de kokosbloesemsuiker. Is dat misschien hetzelfde..?

    Oerzoet mis ik inderdaad ook. Verder mis ik ook nog agavesiroop (van de Agave-plant), diksap (afkomstig van fruit) en moutstroop. Zijn ook goede, onschadelijke suikervervangers.

    Van Stevia ben ik zelf nog niet overtuigd. Er is nu zo’n hype rondom deze ‘nieuwe’ zoetstof, dat ik me afvraag wat de effecten op lange termijn zijn voor de gezondheid.

    En ja, witte suiker, bruine en ruwe rietsuiker zijn geen aanraders. Te meer omdat ze ook het lichaam beroven van mineraalreserves.

  8. Interessant stuk Ray. Ik gebruik al een tijd stevia zoetjes. Deze zijn ook wit. Betekend dit dat jouw verhaal daar ook op van toepassing is.? Ik vraag me ook af of je niet beter gewoon suiker kunt nemen ipv zo’n stevia zoetje, want ook stevia heeft kh.

  9. hallo allemaal,
    interessant artikel over suiker.
    Wat vind Jesse van der Velde hiervan? Hem vertrouw ik nog het meest.
    Wil hij een onafhankelijk oordeel geven? Best belangrijk dit artikel.
    Wat is er waar van de witte Stevia? Als dit een chemisch product is kan het artikel over suikervervangers dan aangepast worden?
    Jesse help! Wat is de Waarheid?
    groeten, Elisabeth

  10. Ik vraag me ook af of de witte stevia wel gezond is want de ongraffineerde stevia is groene poeder en is juist bitter en de witte stevia is geraffineerd er moet wel allelij behandelingen zijn gedaan om het sow wit te krijgen of stevia oorspronkelijk groen is

  11. Je kunt ook je eigen stevia zaad kopen om zelf je plantjes te laten groeien. Heeft iemand ervaring met het gebruik van verse stevia bladeren? Hoe doe je dat bijv. in de thee of in snack repen?

  12. Ja ik heb verse plantjes en heb de blaadjes zelf gedroogd inderdaad de smaak is even wennen,je hebt er ook niet zoveel van nodig.gebruik dit in yoghurt en gebak,Ja er zal bij de witte wel een proces aan te pas komen om het te bleken dus voor mij zelf kweken en verpulveren zuiverder kan niet.

  13. Ik ben ook benieuwd naar de reactie van Jesse op witte Stevia, maar ik wil ook waarschuwen over de Stevia in supermarkten, alle die ik tot nu te gezien heb, zijn namelijk aangevuld met maltodextrine wat nog slechter dan suiker is!! Er zit bij de meeste maar een paar procent Stevia in.

  14. De maltodextrine in stevia fungeert waarschijnlijk als ‘drager’. Zou je pure gedroogde bladeren vermalen dan is dit niet doseerbaar, zo zoet is het. Een pure stevia ben ik nog niet tegengekomen, misschien iemand anders wel?

  15. Ik heb stevia blaadjes geproefd . Heel zoet en een drop smaak. Ik heb ook stevia poeder van A.H. in huis die is veel minder zoet. 4 jaar geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met stevia poeder.Dat was in Bolivia en dat was geïmporteerd vanuit America,’ecologica-natu-diet-stevia-endulzante naturel’ Por porción 0.1g.[1/8Cucharlla] dat is mier zoet. Nu probeer ik palm suiker .gekocht bij ‘de tuinen’
    dat is best lekker vind ik. Gebruik alles toch maar met mate. Ik heb jarenlang sweetener met o.a. aspertaam gebruikt ,met mate. Ik ben er niet ziek van geworden en ondanks vervangers gebruik ik het nog omdat het veel goedkoper is.

  16. Kan iemand mij uitleggen waarom palmsuiker een lagere index heeft dat gewone suiker. Immers suiker bestaat uit saccharose en palmsuiker ook. De laatste misschien in een samenstelling die mineralen erbij heeft maar het blijft saccharose.

  17. Bij de goede zoetstoffen wordt Xylitol genoemd. Het boekje Wat zit er in uw eten van Corinne Gouget geeft echter het volgende aan:

    “Synthetisch zoetmiddel dat jaren geleden zelfs door de FDA als kankerverwekkend bestempeld werd. Erkende risico’s voor onze gezondheid zijn onder andere: veel metabole aandoeningen, nierstenen, misselijkheid, verstoring van het oriëntatievermogen, flauwvallen en zelfs overlijden. Dit is dus aanzienlijk meer dan de misselijkheid of diarree die in het algemeen worden vermeld. Echt vermijden.”

    Ik vraag me af hoe komt dat er zoveel tegengestelde commentaren zijn over diverse zoetstoffen. Kan je me daar misschien meehelpen?

  18. Hoe kunnen er nog zoveel goede stoffen in ahornsiroop zitten terwijl het uitgebreid verhit wordt om de siroop te verkrijgen?

    De GI is bijna gelijk aan (bio-)honing, die niet verhit wordt, daarom leek me dat toch beter?

  19. Wb Stevia, die kun je alleen kopen in bio-winkels. Wat in de supers staat is geen stevia (ja, 3%).

    @nelly Wb sacharose, = suiker = een combi van fructose en glucose. Daaronder heb je nog weer soorten; palmsuiker heeft van nature een lage GI.

    Agave schijnt slecht te zijn, diksap heeft een hoge GI. Bedenk dat ook witte suiker natuurlijk is, van suikerbiet. Het gaat om de GI.

  20. Ik zie dat in de lijst van te vermijden zoetstoffen. Rietsuiker staat met daar achter tussen haakjes oerzoet.
    Dit suggereert dat oerzoet gelijk is aan rietsuiker.
    Oerzoet is echter iets anders. Het is ingedikt puur suikerriet sap wat gedroogd is. Oerzoet hoort in delijst zoetstoffen die je met mate dient te gebruiken.

  21. Wat ik zo jammer vindt, is dat er wordt aangenomen dat als het maar natuurlijk is (en het liefst onbewerkt/onverhit), het goed voor je is. Nu zijn er in de natuur honderdduizenden planten die allemaal ergens in de schaal van gezond tot zwaar giftig passen. Er zijn ook een hoop producten die na verhitting minder schadelijk zijn. Daarnaast kan er chemisch (mensen schijnen aan het woord “chemisch” het label ongezond, of toxisch te willen plakken) een hoop worden nagemaakt. Als een molecuul ergens uit een plant wordt gehaald en dit molecuul chemisch identiek wordt nagemaakt (zelfde atomen op zelfde plekken in het molecuul) kan je lichaam of welk chemisch lab dan ook, dit nog van elkaar onderscheiden. Hoewel ik het met het meeste van wat Jesse zegt in dit artikel eens ben, ben ik verbaasd over hoe mensen zich in de reacties laten meeslepen met het fabeltje dat “natuurlijk”ook automatisch “beter”zou zijn.

  22. Kan je me het verschil vertellen tussen de bewerkte (en dus volgens iedereen ongezonde) suikers en de natuurlijke suikers die ook als poeder te koop zijn? Die zijn dan toch ook bewerkt, want ik eet geen losse kokosbloem of steviaplantje. Om daar iets strooibaars van te maken moet je het toch ook koken, extraheren en zo? Dat doe je met een suikerbiet toch ook? Snap er niets meer van.

  23. Kokosbloesemsuiker is persé NIET hetzelfde als palmsuiker. Kokosbloesemsuiker is de “gezondste”. Foute info hier. Jammer

  24. Bronvermelding naar wetenschappelijke literatuur die jouw stuk onderbouwen zou mij meer zekerheid geven over de betrouwbaarheid van jouw artikel

  25. Wat is er mis met appelstroop?

  26. Ik heb laatst de tip erithritol als suikervervanger gekregen. Ik zie hem niet in de lijst staan, heeft dit een reden? Ik heb er veel goeds over gelezen.

  27. Hoi Jesse,

    Versgeperst suikerrietsap: gezond, of beter laten staan?

  28. Zie in veel recepten sukrin als suikervervanger ?

Geef een reactie