Lucuma poeder – lekker in balans met een natuurlijke zoetstof

Voor mensen die af willen vallen of de bloedsuikerspiegel in balans willen houden is het soms moeilijk om natuurlijke zoetstoffen te vinden die weinig of geen suikers bevatten. Toch bestaat er een geheel natuurlijke zoetstof die weinig suikers bevat en al duizenden jaren gegeten wordt door de inheemse volkeren van Peru. De zoetstof heet lucuma poeder, en wordt gemaakt van de vruchten van de subtropische lucuma boom.

Wat is lucuma poeder en waar komt het vandaan?

lucuma poederLucuma poeder wordt gemaakt van de vruchten van de lucuma boom (Pouteria lucuma), een subtropisch gewas dat vooral in de valleien van het Andesgebergte in Peru en Chili groeit. Het vruchtvlees van het fruit is vrij poederig en droog en heeft wat betreft de textuur wat weg van een hard gekookt ei, vandaar dat de vrucht in het Engels ook vaak ‘eggfruit’ wordt genoemd. Lucuma fruit smaakt echter helemaal niet naar ei maar naar een mengsel van zoete aardappel en ahornsiroop, en wordt om die reden al duizenden jaren gegeten door de lokale bevolking, getuige de vele afbeeldingen van lucuma fruit op keramische voorwerpen die bij veel opgravingen gevonden zijn. Tot op de dag van vandaag is zowel verse lucuma als gedroogd lucuma poeder erg geliefd in Peru en wordt vooral gebruikt als ingrediënt voor siroop, jam, snoep, consumptie-ijs, chocolade, koekjes en gebak.

Waarom is lucuma poeder zo’n goede suikervervanger?

Lucuma poeder is niet zomaar een zoetstof, het is een geheel natuurlijk product met een zeer hoge voedingswaarde. In lucuma poeder zitten onder andere de volgende voedingsstoffen:

 • Caroteen: een belangrijke antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam bestrijdt en zo het verouderingsproces vertraagt, de wondheling stimuleert en het immuunsysteem verstrekt
 • Thiamine (vitamine B1): ondersteunt het omzetten van koolhydraten in energie, bevordert de absorptie van diverse vitamines en mineralen, dient als co-enzym voor allerlei cellulaire processen en is cruciaal voor het functioneren van de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren
 • Riboflavine (vitamine B2): bevordert een gezonde stofwisseling, helpt bij de absorptie van bepaalde vitamines zoals vitamine B6 en foliumzuur en is tevens een antioxidant die vrije radicalen in ons lichaam bestrijdt en tegen chronische ziektes beschermt.
 • Niacine (vitamine B3): helpt bij het omzetten van koolhydraten in energie en bevordert de gezondheid en integriteit van vrijwel cellen in het lichaam
 • Ascorbinezuur (vitamine C): een zeer belangrijke antioxidant die onder andere het immuunsysteem versterkt, als co-enzym dient voor meer dan 800 verschillende stofwisselingsprocessen en absorptie van mineralen bevordert.
 • Calcium: bevordert sterke botten en houdt het gebit, de haren en nagels gezond
 • Fosfor: verbetert de calciumopname in het lichaam, stimuleert spierherstel en zorgt voor een gezonde nierfunctie

Behalve dat lucuma barst van de goede voedingsstoffen is het ook laag op de glycemische index, wat betekent dat je als je lucuma eet geen grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel zult hebben of onnodig veel dikmakende suikers in je lichaam zult krijgen. Om die reden kan lucuma ook een geschikte suikervervanger zijn voor mensen die een verhoogde bloedsuiker spiegel hebben of aan diabetes lijden.

Hoe kun je lucuma gebruiken?

Lucuma poeder is goed oplosbaar en daarom makkelijk te roeren door groene smoothies, shakes en toetjes. Daarnaast kun je lucuma ook gebruiken als ingrediënt in rauwe chocolade, rauw gebak en zelfgemaakte ijsjes. Je hebt maar heel weinig lucuma poeder nodig om je smoothie lekker zoet te maken, 1 theelepel is meestal meer dan genoeg.

Share:

5 comments

 1. I got this web page from my pal who informed me regarding this web page and at the moment this time
  I am visiting this website and reading very informative posts at this time.

 2. Ik heb een tijd geleden Lacuma poeder bij Heelbewust besteld. Inderdaad met het idee dat het een gezonde zoutstof is. De smaak is helaas een tegenvaller en alles behalve zoet!

 3. Kun je het ook gebruiken voor het maken van koekjes?

 4. Ik heb ook eens lucumapoeder gekocht. Bij Dr. Oz zijden ze dat het heel gezond was. Het was een soort fruit.
  Nog niet geproefd. Ge kunt het kopen in de Biowinkel. Bioplanet van Colruyt.

  Maria

Geef een reactie