10 medicijnen die mogelijk minder goed werken dan kurkuma

Kurkuma, ook vaak geelwortel genoemd, is een knolgewas dat in Zuid-Azië groeit en tot de familie van de gember behoort. In Nederland is kurkuma in vrijwel elke supermarkt gedroogd als poeder verkrijgbaar, maar in Aziatische toko’s en natuurvoedingswinkels kun je het ook vers kopen. Kurkuma is een veel gebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken maar heeft daarnaast misschien ook enkele krachtige immuunsysteem bevorderende en genezende eigenschappen die naar men vermoedt de werking van reguliere geneesmiddelen overtreffen. In deze blog lees je welke 10 medicijnen mogelijk minder goed werken dan kurkuma.

In dit artikel:

Waarom is kurkuma zo gezond?

Kurkuma is met name gezond omdat de specerij 3 verschillende gele pigmenten (curcuminoïden) bevat, die allemaal een krachtige antioxidantwerking hebben. De meest werkzame stof van de drie is curcumine, welke in meer dan 6235 wetenschappelijke onderzoeken is bestudeerd. Wat vooral opvalt in de onderzoeksresultaten van al deze studies is dat kurkuma vaak net zo werkzaam lijkt te zijn of beter lijkt te werken dan reguliere medicijnen en geen bijwerkingen heeft. Doorgaans betreft het hier wel laboratoriumonderzoeken en dierproeven, voor alle mogelijke gezondheid bevorderende eigenschappen van kurkuma geldt daarom vooralsnog dat er onvoldoende bewijs is dat ze ook daadwerkelijk effectief genoeg zijn en reguliere medicijnen kunnen vervangen. Echter, de inzichten die deze studies geven zijn veelbelovend en aanleiding voor verder onderzoek!

De 10 medicijnen die je misschien beter kunt inruilen voor kurkuma

 1. Antistollingsmiddelen

Medicijnen die vaak gebruikt worden om bloedstolling te vertragen of voorkomen zijn Aspirine, Clopidogrel (Plavix), Diclofenac, Enoxaparin (Lovenox), Ibuprofen (bv. Advil, Motrin), Naproxen en Warfarine (Coumadine). Voor mensen met een diep-veneuze trombose of longembolie zijn deze medicijnen in veel gevallen echter geen verstandige keuze, vanwege het gevaar op bijvoorbeeld een Ibuprofen overdosis en vaak voorkomende bijwerkingen als bloedingen, hoofdpijn en benauwdheid. Kurkuma geeft helemaal geen bijwerkingen (tenzij in zeer hoge dosering genomen) en uit talloze onderzoeken is gebleken dat kurkuma veel effectiever lijkt te zijn ter behandeling van vasculaire trombose (Srivastava et al., 1986[1]).

 1. Antidepressiva

Alhoewel er nog niet veel onderzoeken uitgevoerd zijn met menselijke proefpersonen is uit diverse dierproeven inmiddels gebleken dat kurkuma depressies effectief tegengaat. Bij een klein onderzoek waarbij 60 mensen met een milde depressie betrokken waren bleek dat de groep die kurkuma had geslikt net zoveel profiteerde van de effecten van kurkuma als de groep die Prozac had genomen (Sanmukhani et al., 2014[2]). Meer onderzoek is nodig om uit te wijzen of kurkuma een goede natuurlijke antidepressivum is.

 1. Ontstekingsremmers

De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma zijn misschien wel het belangrijkste voordeel van dit specerij. Uit een onderzoek waarbij verschillende ontstekingsremmers werden onderzocht bleek dat Aspirine en Ibuprofen het minst effectief waren en dat kurkuma tot de meest effectieve middelen behoorde (Taylor et al., 2011[3]).. Belangrijk om te weten is dat veel ernstige ziekten, zoals kanker, colitis ulcerosa, artritis, een te hoog cholesterol en chronische pijn veroorzaakt kunnen worden door ontstekingen, kurkuma kan dus een effectief natuurlijk middel zijn om ziektes buiten de deur te houden!

 1. Medicijnen ter verlichting van artritis symptomen

Omdat kurkuma een krachtige ontstekingsremmer is en ook pijnverlichtend werkt werd een onderzoek gedaan onder 45 patiënten met reumatoïde artritis, waarbij de werking van diclofenac sodium (een veel voorgeschreven artritis medicijn dat als nare bijwerking heeft dat het middel het risico op lekkende darm en hart- en vaatziekten vergroot) werd vergeleken met de werking van kurkuma. De groep werd in drieën gesplist, waarbij één groep alleen kurkuma kreeg, één groep diclofenac sodium en één groep allebei. De resultaten waren verbluffend, want de groep die alleen kurkuma kreeg voelde de meeste verlichting van symptomen van artritis en er traden geen bijwerkingen op (Kuncha et al., 2014[4]). Meer onderzoek is nodig om wetenschappelijk vast te stellen of kurkuma inderdaad zo effectief is ter verlichting van artritis symptomen.

 1. Medicijnen ter behandeling van kanker

Uit talloze onderzoeken naar het effect van kurkuma op kankercellen is gebleken dat kurkuma kankerremmende eigenschappen heeft, want deze specerij kan in een laboratoriumopstelling kankercellen doden en de groei ervan afremmen. De beste resultaten met kurkuma zijn behaald bij borstkanker-, darmkanker-, maagkanker- en huidkankercellen. Daarnaast is uit een onderzoek gebleken dat als chemotherapie in combinatie met kurkuma werd gegeven de behandeling veel effectiever was (Anand et al., 2008[5]; Takada et al., 2004[6]). Het betreft hier overigens vooralsnog alleen laboratoriumproeven en dierproeven, meer onderzoek en onderzoek met menselijke proefpersonen is nodig om de effectiviteit van kurkuma bij mensen met kanker vast te stellen.

 1. Medicijnen ter behandeling van diabetes type 2

Er is een hele duidelijke indicatie dat er geen beter medicijn is dan kurkuma voor de behandeling van diabetes type 2, want in een onderzoek uit 2009 werd vastgesteld dat kurkuma wel 400 keer krachtiger lijkt te zijn dan Metformine, een medicijn dat de insulinegevoeligheid vergroot en kan helpen diabetes type 2 te genezen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat kurkuma ook goed werkt bij pre-diabetes (verhoogde insuline) en hypoglycemie. Ook kan kurkuma ziekten die het gevolg van diabetes type 2 zijn mogelijk helpen voorkomen, waaronder diabetische neuropathie en retinopathie (Usharani et al., 2008[7]).

 1. Medicijnen ter behandeling van ziekten van het spijsverteringskanaal

Vaak werken medicijnen voor spijsverteringsklachten na een tijdje niet meer, omdat de maag- en/of darmwand wordt beschadigd, al dan niet mede veroorzaakt door diezelfde medicijnen. Uit een meta-onderzoek naar alle studies die beschikbaar zijn over inflammatoire darmziekten (Prikkelbare Darm Syndroom, Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) leek naar voren te komen dat veel mensen met hun voorgeschreven corticosteroïden konden stoppen toen zij kurkuma gingen gebruiken. Een belangrijk nadeel van corticosteroïden is dat het de darmwand kan beschadigen, een bijwerking die bij kurkuma nooit voorkomt. Daarnaast helpt kurkuma mogelijk ter bevordering van een gezonde darmflora, en dat bevordert weer de genezing bij deze ziekten (Ng et al., 2009[8])

 1. Cholesterolverlagers

Bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte zijn de aderen aan de binnenkant beschadigd als gevolg van oxidatieve stress. Dit leidt tot een verhoging van het cholesterolgehalte, een natuurlijke reactie in het lichaam om de beschadigde aderen te herstellen. Meestal schrijft een arts in dit geval statines zoals Lipitor (Atorvastatine) voor, waarvan een groot aantal bijwerkingen bekend zijn, zoals nier- en leverschade. Uit onderzoeken is gebleken dat kurkuma mogelijk veel effectiever is bij de behandeling van een te hoog cholesterol, maar geen bijwerkingen heeft. Bovendien pakt kurkuma waarschijnlijk de oorzaak aan (oxidatieve stress en ontstekingen), terwijl statines alleen het cholesterolgehalte omlaag brengen maar de oorzaak niet wegnemen waardoor de ziekte nooit kan genezen en statines moet blijven slikken (Soni et al., 1992[9]).

 1. Pijnstillers

Een van de bekendste effecten van kurkuma is dat het waarschijnlijk pijnverlichtend werkt, omdat het natuurlijke opiaten in het lichaam activeert. Kurkuma lijkt bij alle soorten pijn te helpen maar is mogelijk vooral heel effectief bij de pijnbestrijding bij brandwonden (Banafshe et al., 2014[10], Cheppudira et al., 2013[11]).

 1. Steroïden

In 1999 is een onderzoek gedaan waarbij kurkuma in staat was een chronische oogontsteking te genezen. Nu wil dit nog niet zeggen dat kurkuma chronische ziekten kan genezen, maar het is wel een indicator dat mensen met ziekten die doorgaans worden behandeld met corticosteroiden, zoals psoriasis, lupus, reumatische artritis, scleroderma en chronische pijn, baat zouden kunnen hebben bij het gebruik van kurkuma, met name omdat kurkuma geen bijwerkingen geeft en corticosteroiden wel (Lal et al., 1999[12]).

Referenties

[1] Srivastava, R., et al. “Effect of curcumin on platelet aggregation and vascular prostacyclin synthesis.” Arzneimittel-Forschung 36.4 (1986): 715-717.
[2] Sanmukhani, Jayesh, et al. “Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial.” Phytotherapy Research 28.4 (2014): 579-585.
[3] Taylor, Rebecca A., and Mandy C. Leonard. “Curcumin for inflammatory bowel disease: a review of human studies.” Altern Med Rev 16.2 (2011): 152-6.
[4] Kuncha, Madhusudana, et al. “Curcumin potentiates the anti‐arthritic effect of prednisolone in Freund’s complete adjuvant‐induced arthritic rats.” Journal of Pharmacy and Pharmacology 66.1 (2014): 133-144.
[5] Anand, Preetha, et al. “Curcumin and cancer: an “old-age” disease with an “age-old” solution.” Cancer letters 267.1 (2008): 133-164.
[6] Takada, Yasunari, et al. “Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-κB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation.” Oncogene 23.57 (2004): 9247-9258.
[7] Usharani, P., et al. “Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus.” Drugs in R & D 9.4 (2008): 243-250.
[8] Ng, Siew C., and Michael A. Kamm. “Therapeutic strategies for the management of ulcerative colitis.” Inflammatory bowel diseases 15.6 (2009): 935-950.
[9] Soni, K. B., and R. Kuttan. “Effect of oral curcumin administration on serum peroxides and cholesterol levels in human volunteers.” Indian journal of physiology and pharmacology 36 (1992): 273-273.
[10] Banafshe, Hamid R., et al. “Effect of curcumin on diabetic peripheral neuropathic pain: possible involvement of opioid system.” European journal of pharmacology 723 (2014): 202-206.
[11] Cheppudira, Bopaiah, et al. “Curcumin: a novel therapeutic for burn pain and wound healing.” Expert opinion on investigational drugs 22.10 (2013): 1295-1303.
[12] Lal, B., et al. “Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis.” Phytotherapy Research 13.4 (1999): 318-322.

Share:

11 comments

 1. Hallo Jesse. Ik ben sindskort oom een kurkuma fan. Maar de wijze waarop dit ingenomen moet worden is mij nog niet helemaal duidelijk. Nu neem ik per dag 2 volle theelepels kurkumine in van een biologisch merk, maar verder lees ik dan ook weer dat dit geen zin heeft daar dit heel weinig van de doeltreffende stof bevat en dus de lading niet dekt Op een andere site lees ik weer dat dit wel doeltreffend is. Een ander beweert weer dat alleen de curcumine supplementen het werkzame bestanddeel bevat . Ik heb verder geen klachten maar puur preventief. Gr. Anna

 2. Hallo Anna,

  Ook ik ben heel benieuwd hoeveel en hoe te gebruiken.
  Kan ik gewoon een theelepel curcuma mengen met water en dan drinken?

  Gr Betsie

 3. Ik gebruik veel antibiotica en ik vroeg me af of er een wisselwerking is tussen curcumin softgels van Solgar en amoxiline clavulaanzuur. Er huizen constant bacterien in mn bijholtes…maar ik durf de combinatie niet in te nemen.

 4. Mag ik nu wel of niet kurkuma gebruiken .
  Ik heb een bloedverdunner hoef geen bloed te prikken .
  Ze noemen het een kinderaspirientje.

 5. Heb dezelfde vraag als Henny, hoeveel curcumine mag er in een supplement zitten bij dagelijks gebruik. Heb ook een bloedverdunnend, minst sterke
  sophie

 6. Ik gebruik venlaflexine 37.5mg
  omeprasol 400mg
  bisoprolol 10mg
  ezetrol 10mg
  mag ik daar bij kurkuma tabletten of capsulus van Lamberts slikken??

 7. ik doe 2 thee lepels kurkuma halve thee lepels gember wat peper honing en anders suiker op 1 theepot

 8. Ik neem verse gember met kurkuma dat laat ik 10 min trekken in warm water .

 9. Mag ik curcuma.ik slik hormoon anastratol, bloeddruk olmetick
  Cholesterol Inegy.
  Voor de botjes calcium.
  Twee maagtableten.
  Ik hoort graag van u of dit goed samen werkt met curcuma??
  Vr. Gr Willeke

 10. Mag ik kurkuma gebruiken bij bloedverdunners?

 11. Ik gebruik als medicijn traumadol- +een maag tablet voor de hoge bloeddruk lisinopril en nifedipine 30 mg 1 per dag.
  Neem iedere dag 2 x 3 Bio Curcuma+ piperin
  Ga nu geregeld naar toilet.
  Kan ik hier mee doorgaan. Bedankt.

Geef een reactie