23 redenen waarom je geelwortel (kurkuma) veel vaker zou moeten gebruiken

Als er één voedingsmiddel is dat de titel superfood verdient dan is het wel kurkuma. De gezonde effecten van kurkuma (geelwortel) voor ons lichaam en onze hersenen lijken wel oneindig. Er zijn al meer dan 600 preventieve en therapeutische toepassingen van kurkuma ontdekt en de onderzoeksresultaten blijven maar binnenstromen (Ji, 2013)[1].

In dit artikel:

kurkumaKurkuma wordt al eeuwenlang in India gebruikt als smaakmaker, kleurstof en geneeskrachtig middel. Kurkuma (curcuma longa) is de wortel van een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. In de westerse keuken is het nog minder bekend, behalve als onderdeel van het kruidenmengsel kerrie. De specifieke oranjegele kleur is wat kerriepoeder z’n gele kleur geeft. De kleurstof wordt inmiddels ook in vele andere producten gebruikt, zoals bijvoorbeeld mosterd en margarine.

Er zitten 3 verschillende gele pigmenten (curcuminoïden) in de kurkumawortel en dit zijn meteen ook de stoffen die kurkuma z’n heilzame werking geven. Deze curcuminoïden werken allemaal anti-oxidatief, ontstekingsremmend, en zijn giftig voor tumorcellen. De meest bioactieve en onderzochte stof van de drie is curcumine dat ook antivirale en antischimmel eigenschappen heeft (Wu, 2003) [2]. Ongeveer 3 % (in gewicht) van de kurkuma wortel is curcumine.

De meeste onderzoeken naar de genezende werking van kurkuma worden gedaan met het geëxtraheerde curcumine en hoge doseringen van 500 mg tot 4 gram per dag. Om dat soort hoeveelheden binnen te krijgen moet je supplementen met curcumine gebruiken. Dit geldt met name voor mensen die echt ziek zijn of last hebben van een specifieke aandoening. Voor relatief gezonde mensen zou ik vooral aanraden om regelmatig verse kurkuma of poeder te eten als preventief middel. Op die manier profiteer je van alle verschillende gezonde stofjes die in de wortel aanwezig zijn en waarvan we alle eigenschappen waarschijnlijk nog niet eens kennen.

 

Waarschuwing: vanwege de bloedverdunnende eigenschappen van kurkuma kunnen patiënten die bloedverdunners gebruiken beter geen hoge doseringen curcumine nemen. Ook mensen met galstenen en/of cholestase moeten voorzichtig zijn evenals mensen met te veel maagzuur. Zwangere vrouwen wordt ook aangeraden om voorzichtig te zijn met kurkuma omdat het een stimulerende werking kan hebben op de baarmoeder. Volgens de University of Maryland Medical Center kan gewoon gebruik als specerij echter geen kwaad.

De belangrijkste toepassingen van kurkuma en curcumine die onderzocht zijn zet ik hier voor jullie op een rij.

23 gezondheidsvoordelen van kurkuma

1. Het is sterk ontstekingsremmend

De belangrijkste eigenschap van de kurkumawortel is dat het sterk ontstekingsremmend is. Geëxtraheerde curcumine is zelfs bijna even effectief als ontstekingsremmende medicijnen (Jurenka, 2009)[3]. Ontstekingsprocessen spelen een centrale rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem[4].

2. Het werkt kanker remmend

Door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma en in het bijzonder van curcumine werkt het ook kanker remmend (Goel, 2001)[5]. Ontsteking is namelijk ook een essentiële factor bij tumorgroei (Coussens, 2002)[6]. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden (Hutzen, 2009)[7], (Liu, 2011)[8], (Moragoda, 2001)[9]. Het stopt ook de groei van melanoom cellen (Marin, 2007)[10]. Uit dierexperimenteel onderzoek blijkt bovendien dat curcumine ingrijpt op alle drie de ontwikkelingsstadia van kanker: het ontstaan van een eerste aanleg, de ontaarding en de progressieve kanker (Jurenka, 2009)[11]. Met name voor het voorkomen van kanker in het verteringssysteem zijn er al hoopvolle resultaten (Caroll, 2011)[12]. Maar ook voor preventie van uitzaaiingen bij kanker belooft curcumine een effectief middel te zijn (Bachmeier 2007)[13]. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld al dat in combinatie met kanker remmende stoffen in kolen curcumine effectief kan zijn in de behandeling van prostaatkanker (Khor, 2006)[14].

3. Het is een natuurlijke pijnstiller

De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het ook tot een natuurlijke pijnstiller voor met name chronische pijn zoals bij artritis en reuma. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kurkuma effectiever is als pijnstiller dan aspirine of andere farmaceutische pijnbestrijders (Srivastava, 1986)[15]. Aangeraden doseringen variëren van 200 tot 500 mg, 1 tot 4 keer per dag. Zowel kurkuma-extract als curcumine werken pijnstillend. Kies wel voor een preparaat met goede biologische beschikbaarheid, bijvoorbeeld een preparaat waar ook zwarte peper in zit.

4. Het kan Alzheimer voorkomen of verminderen

Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat kurkuma patiënten met de ziekte van Alzheimer kan helpen. Opvallend is ook dat de ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India dan in de Westerse wereld. Dit kan te verklaren zijn door de grotere consumptie van currygerechten die kurkuma bevatten. Onderzoekers hebben ook daadwerkelijk een verband gevonden tussen het eten van kerrie en betere cognitieve functies (Ng, 2006)[16]. Door de ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidant werking verbetert kurkuma de cognitieve functies van mensen met Alzheimer. Dit komt onder andere doordat cucuminoïden het ontstaan van plak in de hersenen verminderen (Mishra, 2008)[17]. Deze amyloïde plak is een kenmerk van Alzheimer. Bij proefdierexperimenten waren zelfs lage doses curcumine in staat om de plak significant te doen afnemen en cognitieve tekorten zoals een aangetast geheugen te verbeteren (Ringman, 2005)[18].

Een ander bestanddeel van kurkuma, aromatische turmerone, lijkt ook bij te dragen aan de positieve effecten op de hersenen van kurkuma. Recent ontdekten onderzoekers dat ar-turmerone het herstel van stamcellen in de hersenen stimuleert. Deze stamcellen spelen een belangrijke rol bij de genezing van neuro-degeneratieve ziektes zoals een hersenaanval en Alzheimer (Hucklenbroich, 2014)[19].

5. Het verbetert de cognitie

Curcumine heeft überhaupt positieve effecten op onze cognitieve vermogens. Het verbetert bijvoorbeeld het ruimtelijk geheugen en de cognitie door een vermindering van vetzuur peroxidatie in de hersenen (Belviranli, 2013)[20]. Bij ouderen bleek dat curcumine-supplementen een snelle en significante verbetering gaven in het werkgeheugen en in aandacht. Op de lange termijn leidde het zelfs tot een betere stemming. Mensen waren minder vermoeid, kalmer en meer tevreden.

6. Het is goed voor je darmen en verteringssysteem

Van kurkuma is al heel lang bekend dat het helpt bij verteringsproblemen. Het helpt bijvoorbeeld heel goed bij een slechte vertering van vetten. Maar ook als je last hebt van het prikkelbare-darmsyndroom of de ziekte van Crohn kan kurkuma enorm veel voor je betekenen (Jurenka, 2009)[21]. Dit komt onder andere doordat het ontstekingen in de darmwand tegengaat (Yu, 2015)[22]. Ook voor mensen met een maagzweer kan curcumine een uitkomst zijn. In een klinisch onderzoek werd aan 25 patiënten met een maagzweer dagelijks vijf keer 600 mg curcumine gegeven gedurende 12 weken. Bijna de helft van hen had na vier weken geen maagzweer meer, en tegen het einde van de studie was de maagzweer bij 76% verdwenen (Prucksunand, 2001)[23].

7. Het verlaagt je cholesterol

Geelwortel verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, hierdoor voorkom je ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Suppletie met curcumine leidde in onderzoek tot een significante afname van het totale cholesterolgehalte, evenals het LDL-cholesterolgehalte (Cox, 2014)[24].

8. Het verhoogt je weerstand

Kurkuma helpt je immuunsysteem om infecties in het lichaam te voorkomen, onder andere doordat het de productie van een bepaald eiwit stimuleert dat onmisbaar is voor het immuunsysteem. Dit eiwit (CAMP) helpt om verschillende bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden zelfs als je immuunsysteem er nog niet bekend mee is (Gombart, 2012)[25].

9. Het helpt bij lever- en galkwalen

Door de ontstekingsremmende eigenschappen beschermt kurkuma ook de gezondheid van je lever. Het is eigenlijk een natuurlijke ontgifter voor de lever. Het wordt aangeraden bij hepatitis en kan schadelijke leverenzymen verlagen (Fu, 2008)[26]. Curcuminoïden verhogen ook de productie van galvloeistof in de galblaas en kunnen helpen om de galactiviteit op te wekken.

10. Het helpt tegen overgewicht

Kurkuma kan helpen om af te vallen en overgewicht te voorkomen doordat het de vorming van nieuwe vetcellen verhindert. Daarnaast is er ook weer een verband tussen ontsteking in het lichaam en overgewicht. Overgewicht wordt inmiddels zelfs als een chronische ontstekingsziekte gezien (Lumeng, 2011)[27]. Curcumine heeft ook invloed op of het lichaam triglyceriden (vetten in het bloed) als vet opslaat of als energie gebruikt. Een onderzoek in The Journal of Nutrition liet zien hoe curcumine ons metabolisme juist weg kan leiden van vetopslag (Ejaz, 2009)[28].

11. Het vertraagt diabetes

Bij mensen met pre-diabetes vertragen curcumine supplementen het ontstaan van diabetes type 2. Dit heeft wederom te maken met de ontstekingsremmende en antioxidant werking van curcumine (Chuengsamarn, 2012)[29]. Ook bleek uit experimenten dat curcumine een gunstige invloed heeft op de bloedsuikerspiegel van ratten met diabetes (Arun, 2002)[30].

12. Het verbetert bloedvaten en kan hartaandoeningen voorkomen

Curcumine gaat op verschillende manieren het ontstaan van hartaandoeningen tegen, onder andere doordat het oxidatieve stress en ontstekingen in de vaatwanden tegengaat (Wongcharoen, 2009)[31]. Suppletie met curcumine leidde in experimenten tot herstel van de elasticiteit van de bloedvaten (Fleenor, 2013)[32]. Een andere belangrijke functie is dat curcumine het endotheel ondersteunt. Dat is het binnenweefsel van bloed- en lymfevaten (Akazawa, 2012)[33].

13. Het verlaagt de kans op een hartaanval

Suppletie met curcumine verlaagt het risico van een hartaanval na een bypassoperatie met 65%. In een experiment uitgevoerd in 2012 kregen bypass patiënten 3 dagen voor de ingreep tot 5 dagen erna een supplement met 4 gram kurkuma. Bij deze patiënten was de kans op een hartaanval 65 % lager dan bij de controlegroep (Wongcharoen, 2012)[34].

14. Het is goed voor je huid

Kurkuma reinigt en ontgift je huid. Verwerkt in een crème heeft het een voedend en hydraterend effect op je huid waardoor je huid weer kan gaan glanzen (Deep Kaur, 2011) [35]. Inwendig gebruik van kurkuma kan ook helpen om de geode bacteriën op je huid in evenwicht te brengen wat bijdraagt aan een gezonde huid. Kurkuma wordt ook gebruikt bij de behandeling van psoriasis en andere ontstekingsgerelateerde huidaandoeningen (Antiga, 2015)[36]. Je kan kurkumawortel zelf als een pasta gebruiken als je het fijnstampt met wat water om ‘s nachts op geïrriteerde huid of pukkels te smeren.

15. Het verlicht depressieve klachten

Suppletie met curcumine is ook effectief gebleken bij de behandeling van ernstige depressies. 2 x per dag 500 mg curcumine gaf na vier weken significante verlichting en een afname van ervaren angst (Lopresti, 2014)[37]. De resultaten waren zelfs vergelijkbaar met die van Prozac (Sanmukhani, 2014)[38]. Niet verbazingwekkend gezien de aanwijzingen dat curcumine stimulerend werkt op de belangrijke feelgood neurotransmitters serotonine en dopamine (Kulkarni, 2008)[39].

16. Het voorkomt spierschade en helpt tegen spierpijn

Een curcumine supplement kan ook ideaal zijn na het sporten om spierpijn te verminderen en herstel van spierschade te versnellen (Nicol, 2015)[40]. Een team van het Olympic Training Centre in Barcelona experimenteerde met curcumine supplementen bij grote inspanningen. Aanvulling met 200 mg curcumine 2 dagen voor de inspanning en 1 dag erna bleek de schade aan het spierweefsel en de spierpijn sterk te verminderen (Dropnic, 2014)[41].

17. Verlicht reuma en artrose / artritis en gewrichtspijn

Door de ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma een ideaal middel voor mensen met gewrichtsproblemen (Park, 2007)[42]. Curcumine bleek bij mensen met reumatoïde artritis effectiever dan medicijnen en verminderde zowel de pijnlijkheid als de ziekteactiviteit en zwelling (Chandran, 2012)[43]. Bij mensen met osteo-artritis in de knie werkte een supplement met kurkuma extract even goed als ibuprofen (Kuptniratsaikul, 2009)[44].

18. Beschermt tegen hersenbeschadiging door fluoride

Consumptie van gefluorideerd drinkwater kan hersenschade tot gevolg hebben, met name in bepaalde gebieden van de hippocampus. Curcumine kan deze neurodegeneratieve werking van fluoride tegengaan blijkt uit onderzoek met ratten (Sharma, 2014)[45].

19. Vermindert ongezonde effecten van hoge verhitting van voeding

Bij hoge verhitting van voedingsmiddelen met veel koolhydraten kan de giftige stof acrylamide gevormd worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld snel bij frituren maar ook bij gebak zoals ontbijtkoek of eierkoeken. De stof acrylamide blijkt in dierproeven genotoxische en kankerverwekkende eigenschappen te bezitten. Curcumine kan hiertegen bescherming bieden, waarschijnlijk doordat curcumine via een antioxidantmechanisme de cel schade door acrylamide beperkt (Cao, 2008)[46].

20. Beschermt tegen candida

Door de schimmelwerende werking van curcumine kan het beschermen tegen overmatige groei van de candidaschimmel. Candida kan zowel in de vagina als in de darmen, de huid of in de mond tot uiting komen. Uit onderzoek blijkt dat curcumine de aankleving van candidasoorten op humane epitheelcellen van het mondslijmvlies vermindert. Curcumine bleek in veel gevallen zelfs effectiever dan het vaak toegepaste antischimmelmiddel fluconazol (Martins, 2009)[47].

21. Helpt tegen chronische vermoeidheid

Uit onderzoek blijkt dat de symptomen van CVS (chronisch vermoeidsheidssyndroom), zoals vermoeidheid, gespannen spieren, depressiviteit en een grieperig gevoel, de uitingsvormen zijn van een ontstekingsreactie in het lichaam. Curcumine kan deze symptomen verminderen doordat het de productie van een belangrijke ontstekingsfactor (NF-kB ofwel nuclear factor-kappa B) remt (Maes, 2007)[48].

22. Beschermt tegen effecten van giftige chemische stoffen

Het is moeilijk om tegenwoordig niet met chemische stoffen in aanraking te komen. Bestrijdingsmiddelen op ons voedsel, BPA in plastic, parabenen in crèmes, er zijn duizenden chemische stoffen die in producten, de lucht en het water zitten. In ons lichaam hopen deze stoffen zich op en kunnen onze hormonale systemen flink ontregelen. Curcumine beschermt tegen minstens 31 chemische stoffen (Ji, 2014)[49]

23. Kan keelpijn remmen

Je kan kurkuma ook gebruiken om een beginnende keelpijn tegen te gaan door wat kurkumapoeder te mengen met honing en daarmee je keel te smeren.

Deze lijst van toepassingen van kurkuma en/of curcumine is nog lang niet volledig. Er zijn nog meer onderzoeken nodig, met name bij mensen, om alle potentiele toepassingen helder te krijgen. Maar intussen heeft deze excentrieke gele wortel al ruimschoots bewezen één van de veiligste en sterkste ziektebestrijders te zijn die Moeder Natuur ons te bieden heeft.

 

5 tips om kurkuma in de keuken te gebruiken

Belangrijk om te weten is dat curcumine slecht opneembaar is. Gelukkig is ontdekt dat in combinatie met zwarte peper de opname tot wel 20 maal kan verbeteren (Shoba, 1998)[50]. Daarnaast is curcumine vetoplosbaar dus het is ook aan te raden om het samen met vet te eten. Je kunt kurkuma poeder bijvoorbeeld mengen met kokosolie of in een curry verwerken waar zowel kokosvet als zwarte peper in zitten.

1. Meng 1 theelepel kurkuma door een eetlepel (vloeibare) kokosolie en doe het dan door een smoothie

2. Strooi wat kurkumapoeder over een avocado

3. Meng wat kurkumapoeder door olijfolie voordat je de olie over je salade of groenten doet

4. Voeg extra kurkuma poeder toe in alle gerechten waarin je kerrie gebruikt (bijvoorbeeld in curries of in eiersalade) want in kerrie zit meestal maar weinig kurkuma

5. Pijnstillende thee: voeg 1 tl geraspte verse kurkumawortel en 1 theelepel geraspte gemberwortel toe aan  250 ml kokend water en laat dit 10-20 minuten zachtjes koken. Als je poeder gebruikt neem je 1/3e theelepel van beide. Het is belangrijk dat het water al kookt voordat je de kurkuma toevoegt. Zeef de thee en breng naar wens op smaak met wat citroensap en/of honing.

Recept: pompoensoep met kurkuma

Fruit 1 of 2 uien aan in 2 eetlepels kokosolie en voeg als de uien glazig zijn 1 teentje verse knoflook, 1 cm gemberwortel en 1/2 cm kurkumawortel toe (allemaal fijngesneden, of door de knoflookpers). Bak dit een paar minuten mee. Voeg dan een in stukken gesneden oranje pompoen toe en blus af met 200 ml bouillon en een blikje kokosmelk. Voeg ook een laurierblaadje toe en als je hebt een limoenblad (kafir). Laat koken tot de pompoen zacht is. Haal de blaadjes eruit en maak de soep glad met een staafmixer of in de blender. Voeg naar smaak nog wat extra himalaya-zout toe en royaal zwarte peper (belangrijk voor de opname van de kurkuma!). Eventueel serveren met extra room en amandelsnippers en een scheutje citroensap.

Bronnen

[1] Ji S., 600 Reasons Turmeric May Be The World’s Most Important Herb, greenmedinfo, 10 jul 2013
[2] Wu CN., Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa), Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2003 Feb;9(1):161-8
[3] Jurenka J., Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research, Alternative Medicine Review, 2009 Jun;14(2):141-53
[4] Bharat B. et al, Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases, The international journal of biochemistry and cell biology, Volume 41, Issue 1, January 2009, Pages 40–59
[5] Goel A. et al, Specific inhibition of cyclooxygenase-2 (COX-2) expression by dietary curcumin in HT-29 human colon cancer cells, Cancer letters, October 30, 2001, Volume 172, Issue 2, Pages 111–118
[6] Coussens L. et al, Inflammation and cancer, Nature. 2002 Dec 19-26;420(6917):860-7
[7] Hutzen B. et al, Curcumin analogue GO-Y030 inhibits STAT3 activity and cell growth in breast and pancreatic carcinomas, International Journal of Oncology, 2009 Oct;35(4):867-72.
[8] Liu S. et al, Anti-tumor activity of curcumin against androgen-independent prostate cancer cells via inhibition of NF-κB and AP-1 pathway in vitro, Journal of Huazhong University of Science and Technology, 2011 Aug;31(4):530-4
[9] Moragoda L., et al, Curcumin induced modulation of cell cycle and apoptosis in gastric and colon cancer cells, Anticancer Research, 2001 Mar-Apr;21(2A):873-8
[10] Marin Y.et al, Curcumin downregulates the constitutive activity of NF-kappaB and induces apoptosis in novel mouse melanoma cells, Melanoma Research. 2007 Oct;17(5):274-83
[11] Jurenka JS., Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research, Alternative Medicine Review. 2009 Jun;14(2):141-53.
[12] Carroll R. et al, Phase IIa Clinical Trial of Curcumin for the Prevention of Colorectal Neoplasia, Cancer Prevention Research, March 2011 4; 354
[13] Bachmeier B, et al, The chemopreventive polyphenol Curcumin prevents hematogenous breast cancer metastases in immunodeficient mice, Cell Physiology and Biochemistry 2007; 19:137-52
[14] Khor TO. et al, Combined Inhibitory Effects of Curcumin and Phenethyl Isothiocyanate on the Growth of Human PC-3 Prostate Xenografts in Immunodeficient Mice, Cancer Research. 2006 Jan 15;66(2):613-21
[15] Srivastava R. et al, Effect of curcumin on platelet aggregation and vascular prostacyclin synthesis, Arzneimittelforschung, 1986 Apr;36(4):715-7
[16] Ng TP. et al, Curry consumption and cognitive function in the elderly, American Journal of Epidemiology, 2006 Nov 1;164(9):898-906
[17] Mishra S. et al, The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer’s disease: An overview, Annals of Indian Academy of Neurololy, 2008 Jan-Mar; 11(1): 13–19
[18] Ringman JM. Et al, A potential role of the curry spice curcumin in Alzheimer’s disease, Current Alzheimer Research 2005 Apr;2(2):131-6
[19] Hucklenbroich J. et al, Aromatic-turmerone induces neural stem cell proliferation in vitro and in vivo, Stem Cell Research and Therapy, 2014 Sep 26;5(4):100
[20] Belviranlı M, et al, Curcumin improves spatial memory and decreases oxidative damage in aged female rats, Biogerontology 2013; 14(2):187-96
[21] Jurenka JS., Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research, Alternative Medicine Review. 2009 Jun;14(2):141-53
[22] Yu Y. et al, The effect of curcumin on the brain-gut axis in rat model of irritable bowel syndrome: involvement of 5-HT-dependent signaling, Metabolic Brain Disease. 2015 Feb;30(1):47-55
[23] Prucksunand C. et al, Phase II clinical trial on effect of the long turmeric (Curcuma longa Linn) on healing of peptic ulcer, Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health. 2001 Mar;32(1):208-15
[24] Cox KH, et al, Investigation of the effects of solid lipid curcumin on cognition and mood in a healthy older population, Journal of Psychopharmacology, 2014; 29(5):642-51
[25] Gombart, A., Like curry? New biological role identified for compound used in ancient medicine, Oregon State University, ScienceDaily, 25 May 2012
[26] Fu Y. et al, Curcumin Protects the Rat Liver from CCl4-Caused Injury and Fibrogenesis by Attenuating Oxidative Stress and Suppressing Inflammation, Molecular Pharmacology February 2008 vol. 73 no. 2 399-409
[27] Lumeng C., Inflammatory links between obesity and metabolic disease, Journal of clinical investigation, June 1, 2011
[28] Ejaz A. et al, Curcumin Inhibits Adipogenesis in 3T3-L1 Adipocytes and Angiogenesis and Obesity in C57/BL Mice, Journal of Nutrition, May 2009 vol. 139 no. 5 919-925
[29] Chuengsamarn S. et al, Curcumin Extract for Prevention of Type 2 Diabetes, Diabetes Care. 2012 Nov;35(11):2121-7
[30] Arun N, et al, Efficacy of turmeric on blood sugar and polyol pathway in diabetic albino rats, Plant Foods Human Nutrition, 2002; 57:41-52
[31] Wongcharoen W. et al, The protective role of curcumin in cardiovascular diseases, Int ernational Journal of Cardiology. 2009 Apr 3;133(2):145-51
[32] Fleenor BS, et al, Curcumin ameliorates arterial dysfunction and oxidative stress with aging, Experimental Gerontology 2013; 48(2):269-76
[33] Akazawa N. et al, Curcumin ingestion and exercise training improve vascular endothelial function in postmenopausal women, Nutrition Research. 2012 Oct;32(10):795-9
[34] Wongcharoen W. et al, Effects of Curcuminoids on Frequency of Acute Myocardial Infarction After Coronary Artery Bypass Grafting, The American journal of cardiology, July 1, 2012, Volume 110, Issue 1, Pages 40–44
[35] Deep Kaur C. et al, Topical vesicular formulations of Curcuma longa extract on recuperating the ultraviolet radiation–damaged skin, Journal of Cosmetic Dermatology, Volume 10, Issue 4, pages 260–265, December 2011
[36] Antiga E. et al, Oral Curcumin (Meriva) Is Effective as an Adjuvant Treatment and Is Able to Reduce IL-22 Serum Levels in Patients with Psoriasis Vulgaris, Biomedical Research International 2015
[37] Lopresti AL, et al, Curcumin for the treatment of major depression: A randomised, double-blind, placebo controlled study, Journal of Affectious Disorders 2014; 167:368-75
[38] Sanmukhani J. et al, Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial, Phytotherapy Research, 2014 Apr;28(4):579-85
[39] Kulkarni S. et al, Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system, Psychopharmacology, December 2008, Volume 201, Issue 3, pp 435-442
[40] Nicol LM. Et al, Curcumin supplementation likely attenuates delayed onset muscle soreness (DOMS), European Journal of Applied Physiology, 2015 Aug;115(8):1769-77
[41] Drobnic F, et al, Reduction of delayed onset muscle soreness by a novel curcumin delivery system (Meriva®): a randomised, placebo-controlled trial, Journal of International Society of Sports Nutrition, 2014;11:31
[42] Park C., Curcumin induces apoptosis and inhibits prostaglandin E(2) production in synovial fibroblasts of patients with rheumatoid arthritis, International Journal of Molecular Medicine, 2007 Sep;20(3):365-72
[43] Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis, Phytotherapy Research 2012; 26(11):1719-25
[44] Kuptniratsaikul V. et al, Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts in patients with knee osteoarthritis, Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2009 Aug;15(8):891-7
[45] Sharma C, et al, Curcumin attenuates neurotoxicity induced by fluoride: An in vivo evidence, Pharmacognition Magazine, 2014; 10(37):61-5
[46] Cao J, et al, Curcumin attenuates acrylamide-induced cytotoxicity and genotoxicity in HepG2 cells by ROS scavenging, Journal of Agriculture and Food Chemistry 2008; 56(24):12059-63
[47] Martins CV, et al, Curcumin as a promising antifungal of clinical interest, Journal of antimicrobal Chemotherapy, 2009; 63(2):337-9
[48] Maes M, et al, Not in the mind of neurasthenic lazybones but in the cell nucleus: patients with chronic fatigue syndrome have increased production of nuclear factor kappa beta, Neuro Endocrinol Letters, 2007; 28(4):456-62
[49] Ji S., 31 Ways Turmeric Protects Against The Post-Industrial ‘Chemical Apocalypse, greenmedinfo, 20 mei 2014
[50] Shoba G. et al, Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers, Planta Medica, 1998 May;64(4):353-6

Share:

71 comments

 1. ik wilde graag op de helpknop drukken, maar die zie ik niet…
  hoe kan ik deze mailings stopzetten/uit de database verwijderd worden?
  ik heb echt geen tijd om het allemaal te bekijken/lezen

 2. Hallo allemaal,

  Vind dit artikel heel goed op een punt na. Dat is het advies om een suplement
  te gebruiken. Dit is helemaal niet nodig en daarbij loop je het risico dat het helmaal niet werkt. Heel vaak zit er maar een active stof in terwijl om het werkzaam te laten zijn er nog andere inhoudsstoffen nodig zijn om het te laten werken in het lichaam deze zitten niet in het suplement. Verder komen veel van de opgesomde ziektes niet voor in India. Zover als ik weet slikken ze daar niet massaal suplementen. De trent in gezonde voeding gaat tegenwoordig weg van al die suplementen. Maar terug naar de basis. Verder is er maar een dieet dat echt bewezen heeft dat het de veroudering vertraagd (naast calorie restritie) en dat is het mediterane dieet. Op plaatsen waar de mensen echt oud worden slikt men geen dure suplementen. Persoonlijk ik slik nog maar 3 suplementen: visolie, magnesium, biergist, creatine en in winter vitamine D. Veel nieuwe trents zijn niet bewezen zoals lactosevrij of glutenvrij dit is alleen nodig als echt allergies hiervoor bent.

 3. Hoi Jesse,

  Leuk te lezen dat jij dit ook sinds kort ben gaan proberen, wij zijn het ook aan het uitproberen en hoop dat het kan helpen!
  Wij hebben Kurkuma pillen van Kruidvat top,..
  En nu ga ik ook met vers wat proberen d’r bij te koken, dus recepten altijd welkom 😉

  Groetjes
  Vivian,

 4. Dag Jesse,
  ik gebruik vaak kurkumapoeder (in groene smoothies en wokgerechten) maar geen verse. De kleurafgifte daarvan bij alles wat ermee in aanraking komt vind ik vreselijk. Daar heb je zeker geen oplossing voor ????? Zou fijn zijn. Dank je wel.
  Groetjes,
  Marion

 5. Dag Jesse,

  In de ochtend een tas heet water met een mespuntje zwarte peper,een mespuntje
  kurkuma en een half theelepeltje ghe (geklaarde boter) is een prima heling voor je
  lichaam!
  Bedankt voor het delen van dit artikel.

  Groetjes,
  Anne

 6. Gebruik het poeder samen met zwarte peper en gember. Gewoon 3 gram gember + 3 gram kurkuma met 1 gram zwarte peper (opname kurkuma vermeerderd zo met 2000procent). Geen supplement voor nodig.

 7. Tip: Van kurkuma kun je ook gouden melk maken. Heel gezond.
  Google maar eens op gouden melk voor het recept , of kijk op you tube.

  Met kurkuma kun je ook je tanden poetsen, heel raar als je met geel poeder poetst en je tanden worden witter. Wel oppassen met je witte wastafel, laat er een laagje water in staan en als je druppelt meteen afvegen, anders wordt je wastafel geel.
  Gebruik een oude tandenborstel want ook deze wordt geel. Maar je tanden worden echt witter.

 8. is dit iets voor M.E. patiënten?

 9. sorry, ik zie het al ,art 21 C.V.S

 10. Jesse, zonder bioperine werkt kukuma nawelijks.
  Ik hoop dat je hierop reageer.
  Geelwortel alleen wordt moeilijk door het lichaam opgenomen,net zoals vit b12.

 11. Beste lezers,
  Ik raak de weg kwijt.
  Kurkuma cholesterolverlagend. Oke. Pompoensoep wordt zowel kokosolie als kokosmelk aangeraden.
  Kokos wordt in cholesterolverlagend dieet nadrukkelijk afgeraden.
  Zwarte peper royaal gebruiken in combinatie met Kurkuma.
  Zwarte peper wordt afgeraden omdat het kankerverwekkend kan zijn.
  Ik zit hier met lijstje wat ik zou gaan kopen maar…ik weet het niet meer hoor!
  Groetjes Vera

 12. Kunt u mij vertellen welke curcumine-supplementen het beste zijn?
  Na een ochtend zoektocht op het web vind ik het nogal een wirwar van merken die
  aangeven de beste te hebben maar kan geen recensies vinden.

  Ben heel benieuwd!

 13. Ga naar je Indonesiëse toko in je stad en koop hem los goedkoper en betrouwbaar geen prefab zaken maar puur.samen met wat peper prima.

 14. Jammer dat Jesse nergens een reactie geeft, terwijl ik iemand zag die er zelfs om vraagt. De mensen prive berichten/antwoorden lijkt me geen goede keuze (voor het geval je dat zou doen) Immers iedereen heeft wta aan je reacties.
  Inderdaad zoals sommigen al aangeven, kurkuma alleen wordt niet of nauwelijks in het bloed opgenomen, dit verhelp je dus inderdaad met zwarte peper ….. maar dat KAN weer kanker verwekken …… Dan toch maar CBD+ olie of wietolie gebruiken om dat weer tegen te gaan? Bovendien zijn die twee olieën goed voor heel veel dingen. CBD olie is legaal, maar kijk uit voor nep en wiet olie is helaas nog steeds illegaal (omdat de farmagraaiers het legaliseren heel fraag tegenhouden)

  IK heb ook nog een vraagje, als je kurkuma (en peper) over je vlees wil doen, moet dat dan voor of na het braden?

 15. Supplementen zijn wel degelijk nodig.
  Ons eten is zo verpest en bewerkt en gemanipuleerd. Te erg…
  Daarom moet je in de Westerse samenleving helaas supplementen gebruiken.
  Sinds ik dat doe, ben ik bijna nooit meer ziek.
  Ik voel me veerkrachtig, enzovoorts…
  Kleine moeite: één maal per dag een maaltijd met superfoods en verder inderdaad visolie, vitamine D, Kurkumacapsule, levertraancapsule en urticalcin.
  En verder eet ik heel veel fruit. En weinig vlees.
  Sinds ik dit doe, ben ik 7 kilo afgevallen. Gewoon, spontaan.
  Sindsdien voel ik me super, terwijl ik vroeger bijna niets kon (lichamelijk).

 16. Ik wil niet meer in aanmerking komen voor Uw verdere berichtgeving.
  Met vriendelijke groet,
  Olga Borrius

 17. Hallo ik ben Janneke,
  Heb dit interessante bericht met al dDie werkzame punten van Curcuma gelezen. Zelf gebruik ik al jaren, om de andere dag een supplement in de vorm van capsule van 900 mg tumeric Extract = Curcuma longa met 5 mg BioPerine, samen in 1 capsule. Ik voel me er super bij. Of het aan Curcuma ligt weet ik niet zeker maar ik ben 77 jaar, gebruik geen enkel medicijn, loop als een kievit, geen bloedverdunners, griepspuit, slaappil, antisuiker medicijn etc. Wel maak ik van jongsafaan teveel maagzuur aan – familiekwaal – maar geen maagzweer. Ik blijf het slikken. De capsules zijn van: “Vitacost”, bereid met natuurlijke ingrediënten.
  Hoop dat jullie hier wat aan hebben.
  Met vriendelijke groet,
  Janneke

 18. Ons zoontje van 4,5 heeft reuma. Ik wil graag curcumine supplementen gaan proberen. Waar kan ik info vinden over gebruik en dosering bij kinderen?

 19. Ik heb jarenlang curcumine gebruikt, smorgens 1 th.l met water ingenomen, ik wist toen niet dat het met zw.peper en vet ingenomen moest worden, dus voor niets ingenomen????? Nu koop ik bij Ekoplaza de wortels en ik neem het in poedervorm. Mijn vraag is hoeveel curcumin zit er in capsules ten overstaan van poeder?

 20. Curcumine heeft als nadeel dat het normaal een lage biologische werking heeft, tenzij het wordt gebruikt met olie. De beste keuze hiervoor is omega 3 olie, omdat deze niet alleen helpt bij het verhogen van de biobeschikbaarheid maar ook een hoger niveau van anti-ontsteking en anti-oxidant effecten heeft.
  Op basis van de resultaten van vele klinische proeven, moet je op zoek naar een gestandaardiseerde curcumine bij een preventieve dosis van 250 mg per dag – en hoger voor een bestaande aandoening. (Standaardisatie betekent dat de werkzame bestanddelen worden geconcentreerd en aangevuld tot een consistent niveau).
  Een combinatie van curcumine met omega 3 en andere natuurlijke voedingsstoffen (lycopeen, vitamine D3, groene thee catechines, polyfenolen) hebben hun effect op de verschillende veroorzakers van een ziekte , met inbegrip van positieve effecten op de gezondheid van de genen.

 21. ik ben hier vandaag veel wijze uit geworden! oa. dat je curcuma best inneemt met zwarte peper en wat ik doe is een capsule voorzichtig opendoen en er zwarte peper indoen, dit samen innemen met capsulletje levertraan, ideaal!! want zoals vit.B12 op zich niet word opgenomen door het lichaam zo word curcuma zonder zwarte peper en omega niet opgenomen, danku !

 22. In het wirwar van informatie leer je elke dag weer wat bij – een laatste studie wat ik gelezen had stond op de website van BBC daar stond dat uit een recente studie beek dat het enkel effect had als je het in je voeding opneemt en niet als supplement – ik gebruik het altijd bij het ontbijt in een thee die ik maak van kurkuma, zwarte peper, gember, olie ( lijnzaad of olijfolie ) en honing, soms nog wat verse rozemarijn wat ik op een vuurtje zet en gedurende een 10tal minuten koken, uit dit artikel geeft weer aan de je de kurkuma enkel in al kokend water mag gooien als dit gebaseerd is op een studie of niet dat kan ik uit dit artikel niet afleiden – ik gebruik dit goedje al enkele jaren, heb een zeldzame spierziekte Mitochondriële Myopathie. Omdat het spierpijn zo wisselend is kan ik niet met 100% zekerheid zeggen als kurkuma er een positieve invloed op heeft maar ik kan zeggen dat er erg weinig last heb van de ziekte momenteel buiten de algemene spierzwakte na een al een fysieke inspanning. Tevens merk ik dat het een positieve invloed heeft om mijn gemoedstoestand, op het werk ben ik alerter en ook minder een stresskip

 23. Hallo Jesse,
  Ik de kijkers van deze informatie even wijzen op onze facebookgroep “kurkuma gebruikersgroep NL”, hier kan je ervaringen lezen van kurkuma gebruikers en recepten vinden..o.a. van een pasta die je kan maken waarvan je elke dag een of twee theelepeltjes kan nemen.
  Dank je wel voor de informatie! (ik heb jouw linkje ook gedeeld in onze groep)

 24. Ik kreeg laatst via FB een bericht binnen dat metmormine, (medicament bij diabetes) niet samen gaat met curcumine. Heb jij hiervan gehoord?

 25. Dag naïeve vragestellers,

  Jesse reageert niet omdat ie gewoon niet bestaat. Hij is een verzinsel van enkele uitgekookte
  commerciële rotzakken die via deze site bij argeloze goedzakken zoals jullie het geld uit de zak klopt via links en advertenties etc. etc. ……………………… Triest, maar waar.

 26. Ik gebruik sinds kort cucumine,ik doe dit samen met heet water,honing een theelepel curcumine en een mespuntje peper,2x daags s,ochtens s,avonds zo laat mogelijk dit neem ik voor mijn nieren,verder gebruik ik gemalen mariadistel 2x daags kan dit samen.

 27. Hallo Jesse. Je praat de ene keer over geelwortel en dan weer over curcumine en dan weer over kurkuma, wat is het verschil?

 28. Annie curcumine daar herken je het woord curcuma in en curcuma n gele wortel=> dus ‘t is hetzelfde.

 29. Hallo
  Ik gebruik Curcumma voor mijn gewrichtsklachten. Heeft eerder mij geholpen maar net nieuwe pot aangeschaft via de apotheek en ik zit onder de rode uitslag op borst niveau
  Ik slik tijdelijk wat extra ijzer op voorschrift. Zou deze combinatie de veroorzaker Zijn?

 30. heb maanden cucuma ge bruikt entoch werden er weer kanker cel gevonden

 31. heb maanden curcumma genomen en toch werden er weer kanker cl gevonden

 32. Sjonge jonge wat een tegenstrijdigheden allemaal in al deze berichten. Ja en wat is nu waar en wat is niet waar? wat is goed en wat niet? Is het niet echt allemaal commercie? Wie weet het nu echt ? Het kost allemaal veel geld dus ………………………………………………….???????

 33. Beste
  Ik heb n beetje de reacties gevolgd en er zijn verschillende gedachten. Kurkuma is eigenlijk t gezondste kruid voor je lichaam en geest. T wordt idd niet snel in t lichaam opgenomen. Maar vanaf vier weken begint t effectief te werken.

  T is ook goed om t te gebruiken met zwarte peper. En degene die denken dat kankerverwekkend is.. dan moet je al heel raar gaan doen met de peper.

  Ik neem sinds vorige week het supplement Mobilityl van de apotheker. Deze is 7 x meer gedoseerd dan de normale. Gezond en met resultaat voor alles.

  Elke mens zou kurkuma moeten nemen in zijn levensstijl.
  Groeten Michael.

 34. Ik poets sinds enkele jaren met een mengsel van kurkuma, kokosolie, zwarte peper en Keltisch zeezout. Voor die tijd had ik regelmatig last van ontstoken tandvlees, sinds het poetsen met het mengsel nooit meer.
  De verhouding is ongeveer: 1 kopje kurkuma, 1 kopje kokosolie, 1/2 eetlepel zwarte peper, 1/2 eetlepel Keltisch zeezout. Bij lagere temperaturen kan je er nog een scheut olijfolie aan toevoegen, dan blijft het wat smeuïger. De verhouding kurkuma / kokosolie zo aanpassen dat het makkelijk met de tandenborstel uit een pot gehaald kan worden.

 35. Vandaag ruim 300 vragen beantwoord om zonder kosten wijzer te mogen worden middels wat diagrammen. Nadien blijkt dat de diagrammen, door onderhoud aan de website, niet beschikbaar zijn. Door scrollend mag ik het e.e.a. gaan bestellen tegen diverse vergoedingen. Leuke informatie verder, maar die test waar men je voor uitnodigt om kosteloos een eerste goede analyse te verkrijgen, is dus FAKE. Het feit dat deze Jesse geen vragen beantwoord, is minstens even vreemd. Ik neem dan ook aan dat de post op 22 februari 2017 door Hein de werkelijke eindconclusie naar waarheid beschrijft. We zullen het moeten doen met de info die er staat en meer hoeven we er niet van te verwachten.

 36. Overigens zitten er tussen bovenstaande reviews mooie suggesties en informatie. Bedankt daarvoor. Onbeantwoorde vragen, zijn elders op te sporen.

 37. Mijn vriendin slikt glucosamine en cucuma ,maar haar huisarts die dit had voor geschreven zei dat ze met de curcuma kan stoppen er komt in 2017 een rapport van het AMC uit dar curcuma geen enkele geneeskracht bezit niet ook niet voor kanker of ontstekingen?Ik blijf het slikken.

 38. Jammer dat mijn derde post niet is geplaatst door de moderator. Er stonden vast zaken in die U niet weten mocht. Hiermee degradeert deze website zichzelf. In reactie op de voorgaande post omtrent het AMC; deze instituten werken voor de farmaceutisch industrie en boycotten natuurlijke medicijnen aangezien men daarmee niets verdienen kan. Verder laat ik het hier maar bij, aangezien het risico bestaat dat mijn post opnieuw niet mag worden gepubliceerd.

 39. hallo, wat mij opvalt is dat hier niet staat dat kurkuma ook tegen kanker helpt, terwijl dat een hele grote eigenschap is van kurkuma.

 40. vervelend is dat veel op internet overal wordt overgenomen zonder echt aantoonbare bewijzen,bv dat kurkuma zonder peper niet wordt opgenomen. Als je vanuit de TCM kijkt (die experts zijn mbt kruiden en de temperatuur werking van voedsel dan helpt bij éen groep mensen (ivm ontstekingen) alles dat heet is, uit,knoflook,peper,gember etc. ,maar bij een andere constitutie (de mijne) veroorzaakt het juist ontstekingen door de verhittende werking. In warme landen is het vaak de remedie omdat die extra hitte snel allerlei infecties ,die daar heel snel ontstaan en snel escaleren,de kop in te drukken,maar het is niet voor iedereen de juiste weg ,daar zou je je constitutie eerst heel goed voor moeten kennen of laten duiden door een TCM arts .Dat die verhittende werking voor mij niet zo goed werkt merkte ik ook meteen toen ik stopte met de hete familie (ui,prei,knoflook etc.) en specerijen,alles werd rustiger. Kurkuma werd me juist aangeraden mbt mijn onstekingen. Ik nam eerst de zwarte peper adviezen van internet over en kreeg helse chronische jeuk. Nu laat ik het weg als ik kurkuma gebruik. Ik betwijfel heel erg of die info mbt peper wel klopt en/of zo onomstotelijk en voor iedereen waar is. Ik vind in ieder geval dat adviezen veel te algemeen worden gegeven terwijl constituties heel persoonlijk zijn en wat voor de een heilzaam is kan voor de ander juist verslechtering betekenen….

 41. JESSE
  Volg al heel lang jouw advies en als nuchtere Nederlander wil ik de mensen die reageren ook een riem onder de hart geven. Curcuma longa is nou net de plant die ik zoek vele zaadhandelaren adverteren maar hebben niet de curcuma longa weet jij een betrouwbaar adres?
  Geachte lezers curcuma longa heeft twee substanties die vervliegen als je het te warm maakt dan is er niet de werking die je graag ambieerd. Neem een half kopje curcuma poeder aangevuld met 3 theelepels zwarte peper en vul het aan met melk blijf roeren tot een dikke pap. Bewaren in de koelkast op de nuchtere maag neem je een theelepeltje van het pap met een warme kop melk op smaak brengen met pure honing je kunt ook een goed zelf gemaakte vruchten sap gebruiken voor de smaak dan goed vermengen ” roeren ” op je gezondheid.
  Jesse waar kan ik de wortel kopen ik wil het telen in mijn moestuin met Kas.

 42. Hallo allemaal,

  Ik ben niet zeker dat Kurkumapoeder genoeg is om het effect te krijgen……
  ‘K denk dat je gewoon de kurkumawortel of beter die supplementen moet opnemen want wij westerlingen kregen het niet met borstvoeding in ons. Een paar puntjes daar een paar puntjes hier is zeker niet genoeg inname van kurkuma om effect te hebben.
  Ik slik curcuma longa optimized extract…dat is nog is 40 keer sterker dan het poedertje.
  PS: ik doe het ter preventie voor later. Neem het al een 3tal jaar op.

 43. Ik las dat kukurma gevaarlijk is met bloedverdunners?

 44. Kan curcuma samen met pepermuntolie tegen pds

 45. Ik weet niet of het er al staat, maar in curcuma thee moet een snufje zwarte peper, dan werkt het nog beter.

 46. aan de heer J bos: ik heb verse kurkuma wortels gezien bij ons bij de eco-supermarkt. ze kosten bijna niks. misschien heeft u daar iets aan ? En bedankt voor het recept, zwarte peper moet er echt wel in.
  mvg eveline

 47. Kurkuma heeft helaas zeer weinig effect. Er zijn honderden onderzoeken aan de gang over hoe ze kurkuma kunnen toepassen in medicijnen, maar dit is nog steeds helaas niet gelukt. Ze hebben kurkuma ingebracht in cellen en gezien dat het inderdaad tegen vele ziektes werkt. curcumine en andere curcuminoïden zijn zeer slecht oplosbaar in water, waardoor het ook zeer moeilijk wordt opgenomen in het lichaam. Het grootste deel van de curcuminoïden wordt via de ontlasting ongebruikt weer uitgescheiden en dat deel dat wél wordt opgenomen, wordt bovendien in de lever snel gebonden aan glucuronides en sulfaat. Hierdoor worden de curcuminoïden wateroplosbaar gemaakt en worden ze snel uitgescheiden door het lichaam. Supplementen is puur reclame, want die hebben geen werking. Je zou zoveel moeten innemen dat eigenlijk niet mogelijk is. Verder wel een leuk artikel, maar zou dit er dan wel bij vermelden.
  groet

 48. Goedemiddag
  Ik heb het prikkelbare darm syndroom en ben begonnen met citroen gember kurkuma en zwarte peper, en daar van thee gaan maken na een week kreeg ik heel erge diarree dus voor mij niet meer,al heb ik gelezen dat het heel goed voor je darmen is.
  Wat moet ik nog geloven ,mijn conclusie is niet meer aan beginnen

 49. Ik mocht met toestemming van de huisdokter Kurkuma nemen De apotheker gaf mij J-ixX INTENSE Is dit de ‘Curcumine’ die bedoeld wordt in dit artikel ?
  Vermits ik reeds 20 comprimés van de ontstekingsremmer Aceclofenac heb genomen , werd mij aangeraden te stoppen Paracetamol heb ik zeer lange tijd (tot 3,5 pillen per etmaal mogen nemen Nu houd ik het bij Flexicum gel om de pijn in mijn dijbeen bij het stappen te vermijden
  Maar dat helpt niet
  Vandaar dat ik Kurkuma wil nemen en mijn vraagje over Curcumine

 50. Hoeveel van geneeskrachtige werking blijft er van Kurkuma over bij gebruik van het poeder in een omelet? Ik heb op diverse websites vernomen dat Kurkuma slecht tegen verhitting kan.

 51. Hoi,

  bij mij is een paar jaar geleden een regenboogvlies ontsteking in de ogen geconstateerd.
  Heel vervelend allemaal en het kwam ook ieder jaar terug.
  Gelukkig attenteerde iemand mij op Kurkuma, ik besteld en sindsdien is de ontsteking niet meer teruggekomen.
  Ik bestel ze nu op kurkumix.nl, dan weet ik zeker dat het voor mij een goeie dosis is.

 52. Rauwe kurkuma is giftig en kan zelfa kanker veroorzaken.

 53. Ik gebruik al een tijdje kurkuma supplementen gewoon van de kruidvat gecombineerd met omega 3 visolie en CBD olie en voor mij werkt het prima. Ik heb t2 diabetes en ben alcohol verslaafd, ben nu voor de zoveelste keer aan het afkicken en normaal kreeg ik vrij veel zenuwpijn over mijn hele lichaam en pijntjes in de lever maar dit keer nergens last van.

  Dus wat andere ook vinden of denken, het zij zo maar voor mijn lichaam werkt het prima.

 54. Ik gebruik het vanwege een ontsteking in mijn rechter bovenarm. Ik slik 2 caps. van 400 mg.
  Hoelang duurt het voordat je resultaat kunt vaststellen?

 55. Zie een onderzoek uit EMC waar Kurkuma blijkbaar ongunstig werkt in combinatie met hormoonbehandeling (Tamoxifen) bij borstkanker patiënten. De hormoon behandeling is minder effectief.
  U zou dit in uw pagina moeten opnemen, nu dit recentelijk bekend is geworden.
  (arts-onderzoeker Koen Hussaarts van het Erasmus MC.)

 56. Ik gebruik kurkumapoeder voor over mijn avondeten i.c.m. zwarte peper Is dat effectief genoeg?

 57. Hoi jesse! Een korte kanttekening: Kurkuma (geelwortel) is inderdaad heel gezond, maar het moet altijd gecombineerd worden met zwarte peper. Het hoeft natuurlijk niet, maar dan wordt het niet in je bloed opgenomen. In combinatie met zwarte peper wordt het wel in het bloed opgenomen en werkt het heilzaam. Groetjes

 58. heb er veel baat bij, heb vitakruid, echt goed.

 59. kurkuma ik heb vanaf mijn 15 e jaar WereldWijd ge rijst en ben ongeveer met mijn 14e met kurkuma in aanraking gekomen door een medicijnman een natuur dokter in Marokko. Ik ging iedere 3 weken ongeveer 3 dagen dat zijn dan 6 uurtjes in de leer 14 mnd lang. kurkuma uitleg van 100den jaren terug zo ook zwartzaad en olieen hiervan dit is mij altijd bijgebleven. van die tijd iedere dag kurkuma toegepast in recepten en een halve theelepel zwartzaadolie verwerkt op brood of eetbare paddestoelen. zo ook mijn ouders ingewijd in het gebruik. ik ben 68 mijn vader 100 moeder 94 nooit ziek geweest. mijn vader is gevallen een maand geleden brak schouder en bovenarm. ik werd gebeld of opereren wel verantwoord zou zijn bij vader. Getest in ziekenhuis 2 uur later werd ik gebeld , uw vader heeft een lichamelijke conditie van een jongeman van 28 we gaan over twee uur opereren. binnenkort wordt hij 101 hij is oud maar enorm fit. zou het iets te maken hebben met kurkuma gebruik van zeker 50 jaar

 60. Joop is een Nederlandse man 68 jaar geleden geboren in Arnhem en op vroege leeftijd gaan varen op de Frankrijk Marokko dienst. Safi was de plaats waar ik in de leer ging . Het is een toeval geweest . Een mislopen in de kasbach. De man was bezig met kruiden verwondingen aan het behandelen en plots stond ik daar binnen. Even daarvoor stond ik nog een schooltje met kinderen hoe moeilijk of een kasbach in elkaar zit. later ben ik doorgegaan in veel landen ook zuid Amerika Paraguay met planten met verschillende werkingen. o ja kurkuma werkt het beste met zwarte peper en ook zwartzaadolie

 61. We have noticed that someone (potentially someone doing marketing for you) has created a listing for jessevandervelde.com on vapetelligent.com. If the listing is not completed within 14 days, we will be deleting the draft. We have sent reminders to the registered emails but to no avail so we decided to try your official site.

Geef een reactie