11 onbekende geneeskrachtige kruiden die je zou moeten kennen

Er zijn veel kruiden zijn die van oudsher worden gebruikt ter behandeling van allerlei aandoeningen. Helaas zijn de meeste geneeskrachtige kruiden als gevolg van de opkomst van de moderne geneeskunde in vergetelheid geraakt, waarmee ook veel van onze oude wijsheden verloren zijn gegaan. Want wie weet tegenwoordig nog dat je moerasspirea kunt gebruiken bij ontstekingen, dat citroengras een schimmelremmende werking heeft, dat rozenbottel goed helpt bij artrose en dat muntblad verlichting biedt bij spijsverteringsproblemen? Vaak heb je helemaal geen medicijnen met vervelende bijwerkingen nodig om van bepaalde kwalen af te komen, een smoothie met wat heilzame kruiden is genoeg om je klachten te verlichten. Middels deze blog wil ik daarom 11 onbekende geneeskrachtige kruiden die je zou moeten kennen weer onder de aandacht brengen.

In dit artikel:

Oorsprong geneeskrachtige kruiden

Aan de hand van archeologische opgravingen is vastgesteld dat de mensheid al in het Paleolithische tijdperk (zo’n 60.000 jaar geleden) geneeskrachtige kruiden gebruikte. De werking van deze medicinale kruiden is ook al heel vroeg beschreven, de oudste geschriften hierover zijn afkomstig van de Soemeriërs en zijn ruim 5000 jaar oud. Ook vandaag de dag gebruiken nog steeds veel mensen in de wereld kruiden voor medische doeleinden, en dan met name in Azië en Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat in dat 80 procent van de bevolking in sommige Aziatische en Afrikaanse landen medicinale kruiden gebruikt in de eerstelijns zorg. Dit is niet alleen omdat moderne geneesmiddelen voor veel van deze mensen onbetaalbaar zijn, het komt ook doordat de werking van geneeskrachtige kruiden in deze landen van generatie op generatie wordt overgedragen en als een goed alternatief wordt beschouwd voor moderne medicatie. Daarnaast bevat ca. 25% van alle reguliere geneesmiddelen ingrediënten die afkomstig zijn van geneeskrachtige kruiden, dus ook binnen de moderne geneeskunde is men het erover eens dat bepaalde planten, kruiden en zaden een geneeskrachtige werking hebben.

In Nederland zijn veel geneeskrachtige kruiden in gedroogde vorm verkrijgbaar via drogisterijen, natuurvoedingswinkels, superfood winkels en traditionele Chinese geneesheren. Deze medicinale kruidenextracten dienen meestal met een glaasje water te worden ingenomen of door voeding te worden geroerd, maar smaken vaak niet echt heel lekker. Het gevolg hiervan is dat veel mensen het gebruik van geneeskrachtige kruiden niet lang volhouden, en dat is jammer, want medicinale kruiden zijn een waardevolle aanvulling op ons voedingspatroon. Behalve dat ze een medicinale werking hebben zijn ze namelijk meestal ook rijk aan vitamines en mineralen, die in de groenten en fruit die je in de supermarkt kunt kopen meestal ontbreken.

De laatste 30 jaar is de hoeveelheid vitamines en mineralen in groenten en fruit sterk afgenomen. In 1985 bevatte een onsje broccoli 103 mg calcium, 47 mg foliumzuur en 26 mg magnesium. In 2002, dus 17 jaar later, bevatte datzelfde onsje nog maar 28 mg calcium, 18 mg foliumzuur en 11 mg magnesium. Een daling dus van respectievelijk 73%, 62% en 58%! In 2002 moest je dus 4 keer zoveel broccoli eten om dezelfde hoeveelheid mineralen binnen te krijgen. Die daling zet zich nog steeds voort, dus je kunt wel inschatten hoeveel broccoli je anno 2015 zou moeten eten om voldoende mineralen binnen te krijgen. Een ander voorbeeld is spinazie. Popeye en Olijfje zouden tegenwoordig al lang niet meer voor spinazie kiezen om groot en sterk te worden, want in vergelijking tot 1985 is de hoeveelheid calcium en vitamine C in 2002 gedaald met respectievelijk 76% en 65% (bron: Farmaceutisch bedrijf Geigy, Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe, Sanatorium Obertal).

11 geneeskrachtige kruiden die je smoothie én gezondheid verrijken

Gelukkig zijn er echter ook geneeskrachtige kruiden die wél lekker smaken en, omdat ze meestal in poedervorm worden aangeboden, eenvoudig door een smoothie zijn te roeren. Met onderstaande geneeskrachtige kruiden verrijk je niet alleen de smaak van je smoothie, je geeft ook je gezondheid een extra boost:

 1. Alfalfablad (Engels: alfalfa leaf)

alfalfa bladGebruik: Alfalfablad is afkomstig van het kruid alfalfa, waarvan de jonge kiemen vaak in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Het blad van volgroeide alfalfa wordt binnen de natuurgeneeskunde gebruikt ter behandeling van nier-, blaas- en prostaataandoeningen en om vochtafdrijving via de urine te bevorderen. Daarnaast wordt het blad door natuurgeneeskundigen vaak voorgeschreven ter behandeling van een hoog cholesterol, astma, artrose, reumatische artritis, diabetes, maagklachten en de bloedziekte trombocytopenische purpura. Alfalfa blad heeft een neutrale smaak en kan daarom goed gecombineerd worden met andere geneeskrachtige kruiden en superfoods.

Werking: Het is wetenschappelijk bewezen dat alfalfazaden het “slechte” cholesterol (LDL) kunnen verlagen bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte (Mölgaard et al., 1987[1]). Men vermoedt dat alfalfablad een soortgelijke werking heeft dankzij de saponines die in alfalfablad zitten, maar verder onderzoek dient hier nog naar gedaan te worden (Malinow et al., 1981[2]) . Andere effecten van alfalfablad, zoals het verminderen van nier-, blaas en prostaatproblemen, astma, artritis, diabetes en maagklachten zijn niet bewezen.

Voedingsstoffen: Alfalfablad is rijk aan vitamine A, C, E, en K4. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid calcium, kalium, fosfor en ijzer.

Dosering en bijwerkingen: Ter behandeling van een te hoog cholesterolgehalte wordt dagelijks 5 tot 10 gram alfalfablad aanbevolen. Alfalfablad is voor de meeste mensen veilig in gebruik (in tegenstelling tot alfalfazaden, die bij langdurig gebruik auto-immuunreacties kunnen veroorzaken). Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een gevoelige huid, mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan en mensen die lijden aan auto-immuunziekten of hormoongevoelige ziekten (o.a. borstkanker, baarmoederhalskanker, eierstokkanker, endometriose en vleesbomen) wordt aanbevolen geen of zeer weinig alfalablad te consumeren. Mensen met diabetes die insuline spuiten wordt aangeraden de bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden, aangezien alfalfablad de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Alfalfablad kan beter niet gebruikt worden in combinatie met het bloedstolling vertragende medicijnen zoals Warfarine of immuunsysteem verzwakkende medicijnen en medicijnen die de gevoeligheid voor zonlicht vergroten. Daarnaast bevat alfalfa fyto-oestrogenen, die bij hoge dosering de werking van de anticonceptiepil kunnen beïnvloeden.

 1. Citroengras (Engels: lemongrass)

citroengrasGebruik: Citroengras is een plant waarvan de bladeren en de olie vaak gebruikt worden in de natuurgeneeskunde. Meestal wordt citroengras door natuurgeneeskundigen aanbevolen ter behandeling van spasmen van het spijsverteringskanaal, buikpijn, hoge bloeddruk, krampen, pijn, braken, hoesten, pijnlijke gewrichten, koorts, verkoudheid en uitputting. Daarnaast wordt het aromatische gras vaak gegeten vanwege de antibacteriële, schimmelremmende, cholesterolverlagende en bloedstelpende eigenschappen en omdat het de menstruatiecyclus zou reguleren. Citroengras wordt veel voorgeschreven binnen de Ayurvedische geneeskunde en heeft een heerlijke citroensmaak.

Werking: Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat HIV-AIDS patiënten met mondschimmel baat hadden bij het drinken van citroengrasthee (Irkin et al., 2009[3]). Meer onderzoek is echter nodig om vast te stellen of citroengras daadwerkelijk een schimmelremmende werking heeft. Andere effecten, zoals de verlichting van spijsverteringsklachten en cholesterolverlagende werking zijn niet bewezen.

Voedingsstoffen: Citroengras is rijk aan ijzer en bevat verder foliumzuur, kalium, magnesium, zink, fosfor, vitamine C, vitamine B6, vitamine B2 en vitamine B3.

Dosering en bijwerkingen: Ter behandeling van schimmelaandoeningen wordt dagelijks ca. 1 theelepel (3 gram) citroengraspoeder aanbevolen. Citroengras is voor de meeste mensen veilig in gebruik. Zwangere vrouwen wordt afgeraden citroengras te eten, aangezien het in uitzonderlijke gevallen een miskraam kan veroorzaken.

 1. Heermoes (Engels: shave grass / horsetail)

heermoesGebruik: Heermoes is een medicinaal kruid dat binnen de natuurgeneeskunde vooral gebruikt wordt ter behandeling van oedeem, nier- en galstenen, blaasinfecties, incontinentie en nier- en blaasproblemen, omdat men meent dat dit kruid een vochtafdrijvende werking heeft. Daarnaast wordt heermoes door natuurgeneeskundigen vaak voorgeschreven ter behandeling van tuberculose, geelzucht, hepatitis, broze vingernagels, gewrichtsaandoeningen, jicht, osteoartritis, osteoporose, bevriezing van de huid, overgewicht, zware menstruaties en terugkerende bloedneus. Heermoes wordt ook vaak direct op de huid aangebracht ter behandeling van (brand)wondjes, omdat men vermoedt dat het kruid over ontstekingsremmende eigenschappen beschikt. Heermoes heeft een neutrale tot ietwat grasachtige smaak en kan daarom goed gecombineerd worden met andere geneeskrachtige kruiden en superfoods.

Werking: Wetenschappers hebben vastgesteld dat heermoes indien ingenomen in combinatie met een calciumsupplement de minerale botdichtheid bij vrouwen in de menopauze die osteoporose hebben kan verhogen, maar meer onderzoek is nodig om de werking van heermoes aan te tonen (Corletto, 1999[4]). Alle andere vermeende effecten van heermoes, zoals de vochtafdrijvende werking, zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Voedingsstoffen: Heermoes is rijk aan vitamine E, foliumzuur, vitamine B6 en vitamine K. Daarnaast bevat het kruid kleine hoeveelheden vitamine A, vitamine C, kalium, calcium, magnesium en fosfor.

Dosering en bijwerkingen: Ter behandeling van osteoporose wordt dagelijks ca. 1 theelepel (3 gram) heermoes aanbevolen. Heermoes is voor de meeste mensen veilig in gebruik, maar het wordt geadviseerd heermoes niet langdurig te gebruiken omdat het thiaminase bevat, een stof die thiamine (vitamine B1) afbreekt in het lichaam waardoor op termijn een thiaminetekort kan ontstaan. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt afgeraden heermoes te eten. Mensen met diabetes die insuline spuiten wordt aangeraden de bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden, aangezien heermoes de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Mensen die lijden aan een alcoholverslaving, kalium- of thiaminetekort of die vochtafdrijvende medicijnen gebruiken wordt afgeraden heermoes te gebruiken.

 1. Pau d’arco schors (Engels: pau d’arco bark)

pau d'arcoGebruik: De pau d’arco boom groeit in Zuid-Amerika, waar met name de schors van de boom van oudsher wordt gebruikt voor allerlei geneeskundige doeleinden, zoals de behandeling van verkoudheid, griep, seksueel overdraagbare aandoeningen, prostaat- en blaasontstekingen, ringworm, schimmelinfecties, diarree, diabetes, maagzweren, maaginfecties, leveraandoeningen, astma, bronchitis, gewrichtspijn, hernia, bloedarmoede, zweren en wonden. Daarnaast is pau d’arco schors in de jaren zestig gebruikt ter behandeling van kanker, maar toen bleek dat de schors alleen bij zeer hoge (toxische) doseringen effectief was is men daarmee gestopt. Pau d’arco heeft een ietwat bittere smaak met een hint van karamel.

Werking: Pau d’arco schors bevat lapachol, een stof die een infectie-, schimmel-, bacterie-, virus- en kankerremmende werking heeft (Hussain et al., 2007[5]). Er zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen dat pau d’arco schors helpt tegen ontstekingen, infecties en alle andere eerder genoemde aandoeningen. De hoeveelheid lapachol in pau d’arco schors is te laag om effectief te zijn tegen kanker.

Voedingsstoffen: Pau d’arco is zeer rijk aan calcium en bevat verder vitamine A en C.

Dosering en bijwerkingen: De aanbevolen dosis pau d’arco is 2 tot 4 maal daags 1 theelepel. Het wordt uitdrukkelijk geadviseerd de dagelijks aanbevolen dosering niet te overschrijden, omdat het langdurig nemen van een te hoge dosering kan leiden tot bloedarmoede en interne bloedingen. Mensen met bloedziekten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt afgeraden pau d’arco in te nemen. Het wordt geadviseerd geen pau ‘arco te gebruiken in combinatie met medicijnen die de bloedstolling vertragen, waaronder aspirine in ibuprofen.

 1. Moerasspirea (Engels: meadowsweet)

moerasspireaGebruik: Moerasspirea is een medicinaal kruid dat binnen de natuurgeneeskunde vooral gebruikt wordt ter behandeling van verkoudheid, bronchitis, misselijkheid, brandend maagzuur, maagzweren en gewrichtsaandoeningen zoals jicht. Daarnaast menen natuurgeneeskundigen dat moerasspirea vochtafdrijvend werkt en bacteriën in de urine doodt bij mensen met een blaasinfectie. Moerasspirea smaakt naar vlierbloesem met een hint van honing.

Werking: Moerasspirea bevat tannines die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de aanmaak van slijm verminderen (o.a. Kudriashov et al, 1990[6]). Daarnaast bevat het kruid een kleine hoeveelheid salicylaten, die eenzelfde werking hebben als aspirine (Candy et al., 1998[7]). Of moerasspirea daadwerkelijk helpt tegen verkoudheid, bronchitis en alle andere eerdergenoemde aandoeningen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Voedingsstoffen: Moerasspirea is een bron van calcium en bevat daarnaast kleine hoeveelheden van diverse andere vitamines en mineralen.

Dosering en bijwerkingen: De dagelijks aanbevolen dosering voor moerasspirea is 1 tot 2 theelepels. Moerasspirea kan in uitzonderlijke gevallen bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, maagklachten, huiduitslag en ademhalingsmoeilijkheden. Het wordt afgeraden moerasspirea langdurig te gebruiken, aangezien een te hoge inname van dit kruid kan leiden tot bloed in de ontlasting, braken, oorsuizen en nierproblemen. Mensen met astma of een aspirine-allergie, alsmede zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt afgeraden moerasspirea in te nemen. Daarnaast wordt het gebruik van moerasspirea in combinatie met pijnstillers en/of infectieremmende medicatie zoals trilisate (choline magnesium trisalicylate) niet aanbevolen.

 1. Rozenbottel (Engels: rosehip fruit)

rozenbottelGebruik: Rozenbottels bevinden zich vlak onder de blaadjes van rozen en bevatten zeer veel vitamine C. Om die reden wordt rozenbottel vaak gebruikt als geneeskrachtig kruid ter behandeling van onder meer verkoudheid, griep en vitamine C-tekort. Daarnaast schrijven natuurgeneeskundigen vaak rozenbottel voor ter behandeling van maagproblemen, zoals maagspasmen, maagzuurtekort, maagirritaties, maagzweren en spijsverteringsproblemen zoals diarree, constipatie, galstenen, galblaasproblemen, urineweg- en nierproblemen, vochtophoping (oedeem), jicht, pijn aan de rug of de benen (sciatica), diabetes, verhoogd cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk, pijn op de borst, koorts en lage weerstand door uitputting.

Werking: Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat rozenbottel verlichting biedt bij mensen met artrose en pijn en stijfheid kan verminderen (Rein et al., 2004[8]; Rein et al, 2004[9]). Daarnaast zijn er aanwijzingen dat rozenbottel het cholesterolgehalte en de bloeddruk enigszins verlaagt bij mensen met obesitas (Andersson et al., 2012[10]). Verkennende onderzoeken tonen bovendien aan dat rozenbottel mogelijk de symptomen van reumatoïde artritis verlicht (Willich et al., 2010[11]). Rozenbottels hebben een zoetzure smaak.

Voedingsstoffen: Rozenbottel is zeer rijk aan vitamine C. Daarnaast is het een bron van vitamine A en mangaan en bevat het een kleine hoeveelheid vitamine E en K, calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer.

Dosering en bijwerkingen: Het wordt aanbevolen dagelijks maximaal 1 tot 2 theelepels rozenbottel te nemen. Bijwerkingen die soms kunnen optreden na het innemen van rozenbottel zijn misselijkheid, braken, diarree, constipatie, brandend maagzuur, maagkrampen, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen en allergische reacties. Mensen die lijden aan bloedziekten, een glucose-6-phosphate dehydrogenase tekort (G6PD tekort), nierstenen, sikkelcelziekte en ijzer-gerelateerde aandoeningen zoals bloedarmoede wordt afgeraden rozenbottel te gebruiken. Wees voorzichtig met het gebruik van rozenbottel in combinatie met maagzuurremmers, medicijnen die oestrogeen bevatten, Fluphenazine (Prolixin), vochtafdrijvende medicatie (lithium), warfarine en pijnstillers en/of infectieremmende medicatie zoals trilisate (choline magnesium trisalicylate).

 1. Muntblad (Engels: peppermint leaf)

muntbladGebruik: Muntblad, ook vaak pepermuntblad genoemd, is een geneeskrachtig kruid dat door natuurgeneeskundigen met name voorgeschreven wordt ter behandeling van verkoudheid, hoesten, mond- en keelontsteking, voorhoofdsholteontstekingen en luchtweginfecties. Daarnaast wordt muntblad vaak geadviseerd bij spijsverteringsproblemen, zoals brandend maagzuur, misselijkheid, braken, ochtendmisselijkheid, prikkelbare darmsyndroom (PDS), darm- en galwegkrampen, maagpijn, diarree, bacteriële schimmelinfecties en winderigheid. Ook wordt muntblad gebruikt door mensen die last hebben van menstruatieklachten en lever- en galblaasproblemen. Sommige natuurgenezers adviseren muntblad ter voorkoming van kokhalzen tijdens een endoscopisch onderzoek. Muntblad heeft een heerlijk frisse pepermuntsmaak.

Werking: Wetenschappers hebben vastgesteld dat muntblad verlichting biedt aan mensen die lijden aan prikkelbare darmsyndroom (PDS) en klachten als maagpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en een te hoge ontlastingfrequentie kan verminderen (Marciani et al., 2007[12], Massey et al., 2001[13]). Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat muntblad helpt tegen brandend maagzuur (o.a. Holtmann et al., 2003[14]) en het spijsverteringskanaal ontspant, zodat kokhalzen en krampen minder snel optreden bij een endoscopisch onderzoek of een klysma (o.a. Yamamoto et al., 2006[15]). Alle andere vermeende geneeskundige eigenschappen van muntblad zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Voedingsstoffen: Muntblad is rijk aan vitamine A en C en is verder een bron van calcium, ijzer en magnesium. Daarnaast bevat muntblad een kleine hoeveelheid vitamine B6.

Dosering en bijwerkingen: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid muntblad is 1 tot 2 theelepels. Het wordt aanbevolen deze dosering niet te overschrijden. Muntblad is bij normale doseringen veilig in gebruik. In uitzonderlijke gevallen kunnen na consumptie van muntblad bijwerkingen optreden, zoals brandend maagzuur en allergische reacties. Mensen die immuunsysteem onderdrukkende medicijnen zoals Cyclosporine of medicijnen die in de lever worden afgebroken gebruiken dienen voorzichtig te zijn met het gebruik van muntblad.

 1. Paardenbloemblad (Engels: dandelion leaf)

paardenbloembladGebruik: Paardenbloemblad is een kruid waar door natuurgeneeskundigen diverse geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven worden. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen verminderde eetlust, maagklachten, winderigheid, galstenen, gewrichtspijn, spierpijn, eczeem en blauwe plekken. Daarnaast wordt paardenbloemblad door natuurgeneeskundigen vaak voorgeschreven als laxeer- en detoxmiddel. Sommige natuurartsen adviseren paardenbloemblad ook ter behandeling van virusinfecties en kanker. Paardenbloemblad heeft een ietwat bittere smaak.

Werking: Aan de hand van verkennende wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat paardenbloemblad zwellingen kan verminderen na een keelamandeloperatie (Tan et al., 2010[16]). Ook zijn er aanwijzingen dat paardenbloemblad het risico op urineweginfecties bij vrouwen kan verminderen (o.a. Menghini et al., 2010[17]). Andere effecten, zoals de verlichting van spijsverteringsklachten en de kankerremmende werking zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Voedingsstoffen: Paardenbloemblad is zeer rijk aan vitamine A en een bron van vitamine C. Daarnaast bevat paardenbloemblad een kleine hoeveelheid vitamine B6, calcium, ijzer en magnesium.

Dosering en bijwerkingen: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid paardenbloemblad is ca. 1 eetlepel per dag. Paardenbloemblad is voor de meeste mensen veilig in gebruik, maar mensen die antibiotica, vochtafdrijvende medicatie of medicijnen die afgebroken worden in de lever slikken wordt afgeraden paardenbloemblad in te nemen. Mensen die allergisch zijn voor jacobskruiskruid en verwante plantensoorten (madeliefjes, chrysanten, goudsbloemen) zijn meestal ook allergisch voor paardenbloemblad.

 1. Blauwe bosbesblad (Engels: bilberry leaf)

blauwe bosbesbladGebruik: Het blad van de blauwe bosbes wordt binnen de natuurgeneeskunde veel gebruikt als geneeskrachtig kruid ter behandeling van een verminderd gezichtsvermogen, staar en problemen van het oognetvlies. Daarnaast wordt blauwe bosbesblad door natuurgeneeskundigen soms voorgeschreven bij problemen met hart- en bloedvaten, zoals aderverkalking, spataderen, verminderde bloedtoevoer en pijn op de borst. Ook adviseren natuurgeneeskundigen het gebruik van blauwe bosbesblad bij chronisch vermoeidheidsyndroom, aambeien, diabetes, artrose, jicht, huidinfecties, spijsverteringsproblemen, nieraandoeningen, urineweginfecties en keelpijn. Blauwe bosbesblad heeft een milde bessensmaak.

Werking: Blauwe bosbesblad bevat bepaalde tannines en anthocyanen die geneeskrachtige eigenschappen hebben. Zo is wetenschappelijk bewezen dat blauwe bosbesblad de bloedcirculatie verbetert en klachten die het gevolg zijn van een slechte bloedcirculatie, waaronder zwelling, pijn, blauwe plekken en een branderig gevoel, vermindert (o.a. Gatta, 1988[18]). Daarnaast zijn er wetenschappelijke onderzoeken geweest waarin is vastgesteld dat blauwe bosbesblad het nachtzicht verbetert en klachten van het oognetvlies vermindert bij mensen met diabetes of een hoge bloeddruk (o.a. Cluzel et al., 1970[19]). Ook zijn er aanwijzingen dat blauwe bosbesblad menstruatieklachten kan verminderen, de symptomen van oogproblemen kan verlichten, de bloedsuikerspiegel bij mensen die pre-diabetes hebben kan helpen verlagen, de klachten bij prikkelbare darmsyndroom kan verlichten en ondersteuning kan bieden bij het afvallen (o.a. Colombo et al., 1985[20]; Shim et al., 2012[21]; Lehtonen et al, 2011[22]). Andere effecten, zoals de verlichting van spijsverteringsklachten, zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Voedingsstoffen: Blauwe bosbesblad bevat diverse vitamines en mineralen, zoals vitamine A, C, B1, B2 , E en K, koper, chroom, mangaan, zink en ijzer. Daarnaast is blauwe bosbesblad rijk aan alkaloïden, carbonzuren en een aantal fenolische stoffen, waaronder quercetine, anthocyanen, looistoffen, pectine en catechinen.

Dosering en bijwerkingen: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid blauwe bosbesblad is 1 tot 2 theelepels. Het wordt afgeraden deze aanbevolen dosering regelmatig te overschrijden of blauwe bosbesblad langdurig te gebruiken. Blauwe bosbesblad is voor de meeste mensen veilig in gebruik en er zijn geen bijwerkingen bekend. Mensen met diabetes en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt geadviseerd voorzichtigheid te betrachten. Het wordt afgeraden om blauwe bosbesblad te consumeren in combinatie met medicatie ter behandeling van diabetes en medicijnen die de bloedstolling vertragen.

 1. Schietwilgschors (Engels: white willow bark)

schietwilgschorsGebruik: De schietwilg komt oorspronkelijk uit China, waar zowel het fruit, de zaden en andere delen van de plant, zoals de schors, al duizenden jaren worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, met name ter behandeling van seksuele klachten zoals een gebrek aan libido, te laag seksueel uithoudingsvermogen en erectiestoornissen. Daarnaast wordt schietwilgschors door Chinese geneesheren veel voorgeschreven ter behandeling van onvruchtbaarheid, kanker, osteoporose en schimmel- en bacteriële infecties. Ook is schietwilgschors favoriet bij bodybuilders.

Werking: Alle genoemde effecten van schietwilgschors zijn niet wetenschappelijk bewezen

Voedingsstoffen: Schietwilgschors bevat vitamine A en C en diverse mineralen.

Dosering en bijwerkingen: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid schietwilgschors is 1 tot 2 theelepels. Er zijn geen bijwerkingen bekend van schietwilgschors, maar diabetici en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt geadviseerd voorzichtig te zijn met het gebruik van schietwilgschors.

 1. Kweek (Engels: couch grass)

kweekGebruik: Kweek is een grassoort dat een sterk geconcentreerde hoeveelheid vitamines en mineralen bevat, en wordt door natuurgeneeskundigen voorgeschreven ter behandeling van allerlei aandoeningen, variërend van hart- en vaatziekten, lever-, blaas- en prostaataandoeningen, bronchitis, jicht, urineweginfecties, kanker en diabetes tot verkoudheid, keelpijn, tandbederf, gewrichtspijn, wonden en bacteriële infecties.

Werking: Er zijn aanwijzingen dat kweek de klachten verlicht bij mensen met inflammatoire darmziekten (ook vaak inflammatory bowel disease of IBD genoemd) en colitis ulcerosa (Ben-Arye et al., 2002[23]). Andere eerder genoemde effecten zijn niet wetenschappelijk bewezen

Voedingsstoffen: Kweek is zeer rijk aan vitamine A, vitamine C, vitamine E, ijzer, calcium, magnesium en aminozuren.

Dosering en bijwerkingen: De aanbevolen dagelijkse dosering voor kweek is 1 eetlepel. Er zijn geen bijwerkingen bekend van kweek.

Groene poeder met alle 11 geneeskrachtige kruiden

Het is eigenlijk zo simpel om je gezondheid te verbeteren… met een gezond en gevarieerd voedingspatroon dat wordt aangevuld met geneeskrachtige kruiden heb je eigenlijk verder niets meer nodig! Natuurlijk is het wel een beetje ingewikkeld om elke dag allemaal verschillende geneeskrachtige kruiden te mengen, en ook voor al die verschillende potjes en zakjes heeft niet iedereen plaats in het keukenkastje. Daarom is er nu Superfoodies Green Juice, een uniek superfood dat uit 26 verschillende biologische groenten, algen en kruiden (waaronder de 11 in dit artikel genoemde geneeskrachtige kruiden) bestaat, die samen ervoor zorgen dat je met één drankje meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan de meeste mensen met gewone voeding in een hele dag. Bovendien is Superfoodies Green Juice eenvoudig te bereiden, je hoeft alleen maar wat water toe te voegen en je Green Juice is klaar om opgedronken te worden. En het beste nieuws misschien nog wel is dat Superfoodies Green Juice ontzettend lekker is!

Referenties

[1] Mölgaard, Jörgen, Henning Von Schenck, and Anders G. Olsson. “Alfalfa seeds lower low density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein B concentrations in patients with type II hyperlipoproteinemia.” Atherosclerosis 65.1 (1987): 173-179.
[2] Malinow, M. R., et al. “Cholesterol and bile acid balance in Macaca fascicularis. Effects of alfalfa saponins.” Journal of clinical investigation 67.1 (1981): 156.
[3] Irkin, R. and Korukluoglu, M. Effectiveness of Cymbopogon citratus L. essential oil to inhibit the growth of some filamentous fungi and yeasts. J Med Food 2009;12(1):193-197.
[4] Corletto F. [Female climacteric osteoporosis therapy with titrated horsetail (Equisetum arvense) extract plus calcium (osteosil calcium): randomized double blind study]. Miner Ortoped Traumatol 1999;50:201-206
[5] Hussain, Hidayat, et al. “Lapachol: an overview.” Arkivoc 2 (2007): 145-171.
[6] Kudriashov, B. A., Liapina, L. A., and Azieva, L. D. [The content of a heparin-like anticoagulant in the flowers of the meadowsweet (Filipendula ulmaria)]. Farmakol.Toksikol. 1990;53(4):39-41
[7] Candy, J. M., Morrison, C., Paton, R. D., Logan, R. W., and Lawson, R. Salicylate toxicity masquerading as malignant hyperthermia. Paediatr.Anaesth. 1998;8(5):421-423. View abstract.
[8] Rein, E., Kharazmi, A., and Winther, K. A herbal remedy, Hyben Vital (stand. powder of a subspecies of Rosa canina fruits), reduces pain and improves general wellbeing in patients with osteoarthritis–a double-blind, placebo-controlled, randomised trial. Phytomedicine. 2004;11(5):383-391.
[9] Rein, E., Kharazmi, A., Thamsborg, G., and Winther, K. Herbal remedy made from a subspecies of rose-hip Rosa canina reduces symptoms of knee and hip osteoarthritis. Osteoarthr Cartil 2004;12(Suppl 2):80.
[10] Andersson U, Berger K, Hogberg A, et al. Effects of rose hip intake on risk markers of type 2 diabetes and cardiovascular disease: a randomized, double-blind, cross-over investigation in obese persons. Eur J Clin Nutr 2012;66:585-90.
[11] Willich SN, Rossnagel K, Roll S, et al. Rose hip herbal remedy in patients wth rheumatoid arthritis – a randomised controlled trial. Phytomedicine 2010;17:87-93.
[12] Marciani, L., Foley, S., Hoad, C. L., Campbell, E., Totman, J. J., and Cox, E. Accelerated small bowel transit and contracted transverse colon in diarrhoea-predominant irritable bowle syndrome (IBS-D): novel insights from magnetic resonance imaging (MRI). Gastroenterology 2007;132 (suppl 1):A141.
[13] Massey, B. T. Diffuse esophageal spasm: a case for carminatives? J Clin Gastroenterol. 2001;33(1):8-10.
[14] Holtmann, G., Haag, S., Adam, B., Funk, P., Wieland, V., and Heydenreich, C. J. Effects of a fixed combination of peppermint oil and caraway oil on symptoms and quality of life in patients suffering from functional dyspepsia. Phytomedicine. 2003;10 Suppl 4:56-57.
[15] Yamamoto, N., Nakai, Y., Sasahira, N., Hirano, K., Tsujino, T., Isayama, H., Komatsu, Y., Tada, M., Yoshida, H., Kawabe, T., Hiki, N., Kaminishi, M., Kurosaka, H., and Omata, M. Efficacy of peppermint oil as an antispasmodic during endoscopic retrograde cholangiopancreatography. J Gastroenterol Hepatol 2006;21(9):1394-1398.
[16] Tan YM, Wang LH Chen SK. Compound Pugongying decoction for acute suppurative tonsillitis. Journal Of An Hui Zhong YI College 2010;29(4):9-12.
[17] Menghini, L., Genovese, S., Epifano, F., Tirillini, B., Ferrante, C., and Leporini, L. Antiproliferative, protective and antioxidant effects of artichoke, dandelion, turmeric and rosemary extracts and their formulation. Int J Immunopathol.Pharmacol 2010;23(2):601-610.
[18] Gatta L. Experimental single-blind study: 60 pts with venous insufficiency received Bilberry extract equivalent to 173 mg anthocyanins daily or placebo for 30 days. Fitoterapia 1988;59 (suppl 1):19.
[19] Cluzel, C., Bastide, P., Wegman, R., and Tronche, P. [Enzymatic activities of retina and anthocyanoside extracts of Vaccinium myrtillus. Biochem.Pharmacol 1970;19(7):2295-2302.
[20] Colombo D and Vescovini R. Controlled clinical trial of anthocyanosides from Vaccinium myrtillus in primary dysmenorrhea. G Ital Obstet Ginecol 1985;7:1033-1038.
[21] Shim, S. H., Kim, J. M., Choi, C. Y., Kim, C. Y., and Park, K. H. Ginkgo biloba extract and bilberry anthocyanins improve visual function in patients with normal tension glaucoma. J Med Food 2012;15(9):818-823.
[22] Lehtonen, H. M., Suomela, J. P., Tahvonen, R., Yang, B., Venojarvi, M., Viikari, J., and Kallio, H. Different berries and berry fractions have various but slightly positive effects on the associated variables of metabolic diseases on overweight and obese women. Eur J Clin Nutr 2011;65(3):394-401.
[23] Ben-Arye E, Golden E, Wengrower D, et al. Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis a randomized double-blind placebo-controlled trial. Scand J Gastroenterol 2002;4:444-9..

Share:

111 comments

 1. Interessant, een aantal nuttig ik al regelmatig, gewoon omdat het lekker is haha

 2. Boeiend weer, win de mix heel graag!

 3. Wat een interessant artikel.
  Nooit geweten dat er zoveel kruiden zijn die een goede werking hebben op veel voorkomende klachten.
  Misschien helpt het mij bij mijn chronische maagklachten en mijn bronchitis.
  Daarom zou ik graag meedoen met het verloten van het groene poeder.

 4. Top! Ben zéér benieuwd naar de poeder. Hoe en waar haal je de ingrediënten vandaan? En wat about synergie?
  Groet, Angela

 5. Interessant, ik sta graag open om dit een periode uit te proberen.

 6. Ik doe heel graag mee😊

 7. Jaaaaa, wat een goed initiatief om deze kruiden in één poeder te verwerken.!! Ik ben zeer benieuwd wanneer het klaar is. Succes met de verdere ontwikkeling
  Groetjes
  Chantal

 8. Hi, leuk zeg! Gelukkig gebruik ik vaak verse kruiden in het eten en in smoothies. 🙂

 9. Wat een interessant artikel! Maar wel lastig om nou precies te bepalen welke het beste voor je is? Heel veel kruiden overlappen elkaar waarvoor/tegen ze werken. Ik wil graag een start gaan maken met gezonde(re) voeding dus kom heel graag in aanmerking voor de poeders! In ieder geval al bedankt voor het interessante artikel.

  Hartelijke groet,
  Dorine

 10. Ik heb zeker interesse!
  Is het biologisch?
  Wanneer komt het in de winkel?
  Groetjes,
  Marita.

 11. Als mama van 4, waaronder een tweeling van 6 maanden, kan ik zeker en vast een gezondheidsboost gebruiken om elke dag fit te zijn om voor hen te kunnen zorgen 🙂
  Ik doe graag mee! Grtjs, Liesbet

 12. Wow, lijkt me super om deze kruiden in een poeder te kunnen samenvoegen! Ik zou het heel graag willen proberen, want als ik zo de voordelen van de meesten lees kan ik dat goed gebruiken. Succes met de ontwikkeling!

 13. Graag zou ik het poeder willen uitproberen komt vast van pas als net geslaagde Trainer Hormoonfactor!

 14. Het lijkt mij erg gemakkelijk om alles in 1 poeder te hebben. Zo dit graag willen uitproberen.

 15. Ik ben me uit belangstelling net de laatste maanden aan het oriënteren op kruiden en planten die medicinaal zijn, door er veel over te lezen. Dat ik dit aanvullende artikeltje dan nu ook weer tegenkom is waarschijnlijk niet helemaal toevallig!

 16. Hahah toen ik het las dacht pfff mijn balkon wordt te klein en dan had ik het nog niet over de planten of boom die niet op mijn balkon konden. Ik was al bezig hoe ik ze dan wel te pakken kon krijgen. Ideaal dit poeder en lekker makkelijk door de smoothy.

 17. Hoi Jesse,
  Mijn gezondheid kan wel een boost gebruiken, ik heb dan ook zeer veel interesse in dit poeder. Hoop dat je hier snel mee gaat komen, ik kijk er naar uit!

 18. Zeer nuttige blog. Gebruik er al een aantal maar wist niet dat het zo veel goeds zou doen.

 19. Wat een leuke actie, ik doe graag mee met al dit gezonds!

 20. Wat een verschillende kruiden die genezend werken.
  Wist reeds dat dat mogelijk was, maar nog niet zo uitgebreid gelezen.
  Zou er graag kennis mee willen maken. Alle soorten bij elkaar in een potje is best handig en makkelijk om te gebruiken.

 21. Zeker heel handig, alles in 1 poeder. Ik gebruik nu 3 soorten, dat is nog te doen, maar wil het graag allemaal proberen. Blijf zeker graag op de hoogte wanneer het op de markt komt.

 22. Zou ik dan eindelijk hiermee van mijn maagdarmklachten afkomen?

 23. Hai Jesse. Ik heb een krakkemikkig lijf en kan zeer zeker een oppepper gebruiken. Zou het heel fijn vinden als ik uitgeloot wordt.

 24. Leuk !! Doe maar

 25. opvallend is dat er bijwerkingen kunnen zijn van bepaalde kruiden.
  Vraag hierbij is : indien iemand een bijwerking heeft van een bepaald kruid – in hoeverre kan deze persoon het groene poeder veilig gebruiken zonder last te hebben van de bijwerking van het kruid dat in het groene poeder verwerkt is ??

 26. Na het omgooien van mijn eetgedrag en effectiever bewegen (maar nog steeds een rammelend lijf) ben ik wel toe aan de volgende stap. Zou dat groene poeder iets voor me zijn? Ben erg benieuwd.

 27. Zeker geïnteresseerd in alle 11 bovestaande kruiden in poedervorm!

 28. ja zeker geinteresseerd in dat groene spul.

 29. Enkele kruiden had ik al geprobeerd. Het zou zeker handig zijn als als deze kruiden samen in een potje kunnen worden samen gebracht! Ik ben zeker geïnteresseerd!

 30. Lijkt me een waardevolle toevoeging op de voeding. Ik ben er erg benieuwd naar.

 31. zeker interesse, welkome aanvulling op wat ik al in mijn keukenkastje heb staan 🙂
  en dan zo´n 11 in 1 !!!

 32. Ik ben voorstander van geneeskrachtige kruiden en planten. Ik vraag me wel af of je geen overdosering krijgt van bepaalde vitamines, veel mensen slikken ook supplementen. De hoeveelheid van 11 theelepels minimaal per kruid is een behoorlijke schep en hoe weet je of je de juiste verhouding toevoegd.
  Daarbij, al eerder genoemd, gezien de eventuele bijwerkingen van de rozenbottel zou ik die zo wie zo niet in willen nemen. Er zijn ook nog overlappende kruiden, dus dubbel op. Misschien mengsels van minder kruiden in capsule?

 33. Wow! Weer wat geleerd. Je grijpt toch snel naar minder gezonde “medicijnen” maar voor mezelf en vooral voor de kinderen is voorkomen beter dan genezen. Daarom zoveel mogelijk gezonde voeding. Zelfs de kleine van net 1 jaar drinkt s morgens mijn groene smoothie.. als de blender klinkt begint ze al te lachen. Zou zij ook deze poeder mogen gebruiken door de smoothie? Zou graag meiden!

 34. Interessante informatie en de moeite waard. Vrijwel geen van de genoemde plantenonderdelen -op een paar na- zijn makkelijk verkrijgbaar. Daarom ben ik zeker geïnteresseerd.

 35. Interessant artikel. Ik zou de poeder heel graag willen uitproberen!

 36. Ik ben ook heel benieuwd, wordt ongetwijfeld vervolgd.
  Ik ben niet gelukkig bij iets winnen, maar je weet maar nooit

 37. Door het boek van Marjolijn ben ik al zeer bedreven in het bereiden van (groene) smoothies. Het groene poeder kan daar vast een nog gezondere bijdrage aan leveren.

 38. Ha Jesse,
  Al lange tijd volg ik jouw adviezen naar aanleiding van het volgen van jouw programma’s “gezonde gewoontes” en “de superverbrandermethode”.
  Met mij gaat het dus prima!!! Maar mijn moeder van 73 heeft last van hoge bloeddruk die niet goed onder controle te krijgen is met medicatie. Toen ik dit hoorde ben ik gelijk naar jouw site gegaan en heb gezocht op hoge bloeddruk. Zodoende kwam ik bij deze info!
  Nu zou ik het heel erg fijn vinden om de 11 kruidenpoeder te winnen voor m’n moeder! Want ik hoop natuurlijk dat ik haar nog heel lang bij me mag hebben!
  Groetjes, Anneke Kooistra

 39. Ben net weer een beetje in balans na een operatie aan mijn hypofyse (macro adenoom verwijderd die mijn cortisolproductie op hol jaagde). Doe er alles aan om me weer gezond te gaan en blijven voelen. Zou graag het poeder “winnen”.

 40. Beste Jesse,
  Goed plan om deze kruiden in één mix te brengen. Ik kijk uit naar de lancering.
  Succes !

 41. Gewoon doen
  Wij gaan het wel kopen

 42. Zo te gek zijn voor zowel mijn aandoeningen en een paar die mijn zoontje heeft maar ook om de honden mee te helpen hun aandoeningen op natuurlijke wijze te verhelpen. Dus niks geen rommel meer maar puur natuur.

 43. ik ben er zeer benieuwd naar !
  waar te koop?

 44. Ik lees veel over kruiden en ben bezig met kruiden voor paarden ben wel geïnteresseerd

 45. Hoi Jesse,
  Klinkt heel erg interessant, vooral als het ons gemakkelijk wordt gemaakt. Wanneer het klaar is hoor graag hoe het groene poeder heet en natuurlijk ook waar ik het zou kunnen kopen. Succes!!
  Groetjes Jonne

 46. Interessant 🙂 ook ik zou uiteraard graag zo’n pot winnen, en anders graag weten waar ik m kan kopen.

 47. laat me even weten op bovenstaand emailadres wanneer ik ‘het groene poeder’ kan bestellen ?? Fijne feestdagen en een gezond 2016

 48. Ik wil de poeder graag uitproberen.

 49. Als ik me hier toch echt beter door ga voelen…..lijkt me super.
  Dus ik doe graag mee.
  Een super gezond 2016
  Hartelijke groeten Mirjam

 50. Mooi is dat we nog zoveel kunnen leren van andere continenten
  Die nu ook in Nederland wonen of gaan wonen.Interessante combikruiden.

 51. Heel erg benieuwd wat de effecten zijn op mijn lichaam. Drink graag smoothies dus laat maar komen!

 52. Graag wil ik dit poeder uit proberen want ik onderzoek alles om van mijn artrose af te komen en mijn algehele gezondheid nog verder te verbeteren.

 53. wel erg misleidend moet ik zeggen!. Dit is geschreven in 28 juli! Dus ik denk niet dat er nu 28 December nog wat verloot wordt. !. maar iets uitproberen ( winnen) wil ik altijd

 54. Ik wil heel graag meedoen!
  En als ik niet win zou ik het graag willen kopen..
  Kan dit poeder toch ook gewoon in een capsule innemen of werkt het dan minder goed?

 55. Een super product ,alles in èèn potje ,zou graag winnen
  En anders overweeg ik t te kopen Handig en super gezond idee voor 2016

 56. Als ik over de 11 kruiden lees denk ik na elke beschrijving: die moet ik hebben, dat is precies wat ik nodig heb! En dat 11 keer achter elkaar… En dat al die kruiden dan samen in een poeder zijn samengebracht klinkt te mooi om waar te zijn. Ik doe graag mee!!!

 57. geweldige informatie,ben al een tijdje bezig om mijn hoge bloeddruk omlaag te krijgen via voeding,maar wist nog niet dat citroengrasl daar aan bij kan dragen,bedankt

 58. Sins ik jou `ken` ben ik goed bezig met gezonde voeding en ben ik van 94 kg naar 81 kg gegaan. Ik moet toegeven dat het zo rond de feestdagen moeilijk is om gezonde voeding te blijven eten.. daarom zou ik , en dat ga ik ook doen!, wanneer ik weer verder ga met gezonden voeding het groene poeder goed kunnen gebruiken zodat het me een extra boost geeft om weer op het rechte pad te komen en te blijven!! een goed, tevreden en gelukkig gezond 2016 alvast gewenst!!

 59. Jesse
  er zijn diverse kruiden bij waar ik nog nooit van heb gehoord, laat staan dat ik weet waar ze allemaal goed voor zijn.
  Ik wens je een liefdevol en gezond 2016

 60. Ik heb zeker interesse in dit groene poeder , met alle geneeskrachtige kruiden !
  Zou dit graag winnen

 61. Een interssant artikel Jesse, eigenlijk, zouden veel meer mensen dit moeten lezen en proberen. En toch, als je alle bijwerkingen leest zou je er bijna niet aan beginnen. Als alle 11 kruiden in een mix zitten is het dan ook veilig te gebruiken? En hoeveel zou je dan moeten gebruiken? Ik ben benieuwd hoe het smaakt. Is het al ergens te koop? Zou het graag eens willen proberen.
  Goede jaarwisseling toegewenst!

 62. Een interessant artikel Jesse, eigenlijk, zouden veel meer mensen dit moeten lezen en proberen. En toch, als je alle bijwerkingen leest zou je er bijna niet aan beginnen. Als alle 11 kruiden in een mix zitten is het dan ook veilig te gebruiken? En hoeveel zou je dan moeten gebruiken? Ik ben benieuwd hoe het smaakt. Is het al ergens te koop? Zou het graag eens willen proberen.
  Goede jaarwisseling toegewenst!

 63. Super!
  Ik ben zeer benieuwd, ik ga het hoe dan ook uitproberen!
  Wellicht een superieure vervanger voor Chlorella en spirulina 😀

 64. Lijkt me erg gaaf als dit allemaal in een poedertje kan
  omdat ik best wel veel van deze klachten bij elkaar heb lijkt het me een goede oplossing
  wil het graag proberen

 65. Zou ik graag willen proberen lijkt me een supermix voor mijn smoothies…dus graaaaag

 66. waar kan ik het aanschaffen het lijkt mij super

 67. Hoi hoi,
  Ik ben zeker geïnteresseerd. Vraag mij alleen af of je dan wel voldoende binnen krijgt als alles in 1 potje gedaan wordt en je per dag 1 a 2 theelepel in je smoothies gebruikt?

 68. Ik heb wel interesse Is het ook al te koop Is wel wat voor mij

 69. Heel interessant.
  Heb het met volle aandacht gelezen en wil het dan ook graag uitproberen.

  Vr.gr.,
  Tineke.

 70. Lijkt me geweldig zoveel verschillende kruiden in één pot.
  Thuis worstel ik met zoveel verschillende potjes met kruiden en superfoods.
  Graag kom ik er voor in aanmerking.

 71. Kijk dat is precies wat ik zoek
  Een poeder waar alles inzit wat ik nodig heb
  top

 72. Zou het wel graag willen uitproberen in mijn smoothie ‘s

 73. Wil het graag uitproberen. Laat je horen wanneer het verkrijgbaar is en onder welke naam ik het kan bestellen.

 74. Heb ook interesse! Wat fijn dat jullie ze mengen in 1 potje en fantastisch om het dan toe te kunnen voegen aan mijn groene smoothy. Het leven is al ingewikkeld genoeg, dus dank voor de creatie.

 75. Interessant artikel, ik vraag me echter wel af of het gezond is om al deze kruiden op dagelijkse basis in te nemen. Zoals ook in het artikel te lezen valt wordt er bij sommige kruiden afgeraden om deze langdurig te gebruiken.
  Het lijkt een aantrekkelijk idee om preventief dagelijks al deze kruiden te gebruiken maar persoonlijk geloof ik daar niet in.
  OVERDAAD SCHAADT
  Voor specifieke klachten en mits niet langdurig gebruikt kunnen ze zeker nuttig zijn, echter niet als dagelijkse aanvulling op onze voeding.
  Een gezond lichaam heeft dit niet dagelijks nodig.
  Gevarieerd onbewerkt voedsel eten en drinken is genoeg.
  De discipline hebben om dat ook dagelijks vol te houden en hiermee niet te sjoemelen is veel belangrijker.
  Maar dat is nu net de achilleshiel van de meeste mensen !
  Een dagelijkse kruidenformule gaat je niet redden van inconsistente eetgewoonten, hoe aantrekkelijk dat idee ook is.
  Mensen zijn altijd op zoek naar de GOUDEN-formule maar die bestaat niet !
  Dus zal er altijd vraag zijn naar dit soort producten waar door aanbieders handig op wordt ingespeeld.
  Trap er niet in; kost je alleen maar geld en wellicht zelfs je gezondheid.
  Zonde en totaal onnodig.

 76. Lijkt mij spannend wat de combinatie in het geheel doet met je lichaam.

 77. Ik heb heel veel dingen gelezen, waarvan ik denk: Oh dat zou goed voor mij zijn om te gebruiken: o.a. hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, overgewicht enz, zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarom zou ik dit heel graag willen winnen

 78. wil graag de poeder met verschillende kruiden,,

 79. Zou graag zo’n pot winnen, maar met zoveel liefhebbers wordt het erg moeilijk, maar ik blijf vol goede moed en schrijf me in om in aan merking te komen.
  Heb ooit zoiets eerder gekocht, voor ongeveer € 85,- super goed spul, maar erg duur. Ik doe mee en zeggen ze niet meedoen is leuker dan winnen! Laat het hierbij alle twee zijn, meedoen en winnen 😄👍🏿

 80. Ben zeer geinteresseerd in groen poeder, is helaas niet te doen dit zelf bij elkaar te vinden!

 81. Indien het synergetisch effect elkaar niet tegenwerkt en de prijs betaalbaar, zou dit best een zinvolle aanvulling kunnen zijn, ook gezien de bijna uitgeputte producten die heden te koop zijn..

 82. Hoi Jesse,
  Wat een fantastisch idee.
  De kracht van deze kruiden is uniek.
  Plantjes kopen bij de supermarkt en diverse webshops is omslachtig en tijdrovend.
  Ook al eet ik supergezond en sport ik vrijwel dagelijks, zal dit weer een extra booster aan mijn gezondheid geven.
  Succes met dit nieuwe product!
  Ik ga het bij jullie bestellen.
  Sportieve groet,
  Roger van Houdt

 83. ik ben reuze benieuwd of dit inderdaad vers zal kunnen vervangen.

 84. Zeker interessant, maaaaaaar ! Soms weet ik echt niet meer wat ik in mijn smoothies moet doen! Zo veeeeeeeel verschillende producten. Allemaal wel goed voor iets en velen overlappen elkaar!

 85. Omdat niet elk kruid voor iedereen geschikt is, lijkt het mij niet verstandig om alles te mengen. Het lijkt mij beter specifieke kruiden voor specifieke doelgroepen die elkaar versterken te mengen. Tevens kun je dan vermelden waar de mix verder nog positieve effecten op heeft. Verder zou het prettig zijn de verschillende kruiden in poedervorm te kunnen verkrijgen om zelf mixen te maken. Te weing van een kruid heeft geen effect. Te veel van meerdere kruiden bederft de smaak van een groene smoothy. Ga bij het maken van mixen uit van bepaalde aandoeningen of geeft per aandoening een goed recept.

 86. Het lijkt me geweldig en ik zal het graag proberen. Laat me weten hoe het verder gaat met dit product. Een gratis verpakking zou helemaal fijn zijn. Ik vind het preventief beïnvloeden van je gezondheid door gezonde voeding iets waar ik dagelijks mee bezig ben.

 87. Ik zou heel graag dit poeder winnen ,heel interessant!

 88. Ik heb zeker interesse in dit poeder met zoveel werkzame kruiden, misschien wel de oplossing tegen de klachten van chronisch lyme.

 89. Natuuuurlijk wil ik dit poeder! Voel me al een stuk beter sinds ik je raad heb opgevolgd om elke dag een groene smoothie te drinken en wil alleen maar nog en nog beter!!!!

 90. Zou het graag willen proberen, dus een gratis pakketje zou fijn zijn. Ik gebruik al een aantal van deze kruiden. Toch blijft mijn hoofdeten een salade met alles er op en er aan!

 91. Wil graag poeder meenemen naar India

 92. Wil heel erg graag meedoen om dit volgens mij geweldige kruiden mengsel te proberen daar ik veel medicijnen gebruik mag ik niet alles hebben maar wat hier gemengd is mag ik WEL gebruiken na overleg met mijn specialisten dus bij deze HEEL ERG GRAAG en laat me a.u.b.weten waar en wanneer het te bestellen is dit is mischien wel net hetgeen ik nog nodig heb om nog beter en fitte door t leven te gaan
  en Jesse ga zo door!!!!

 93. Ik ben blij met zo’n poeder, hoop dat ‘t gaat lukken! Er zijn al zoveel smoothy-supplementen in mijn kastje, dat ik vaak niet kan kiezen…. Maar dat probleem is in ieder geval niet aanwezig t.o.v. deze superkruiden. Die zitten dan lekker bijelkaar!

 94. Wil het poeder graag uitproberen. zou mooi zijn verschillende kruiden bij elkaar.

 95. Ik sluit mij geheel aan bij Fiona.
  Eindelijk 1 groene spul waar alles in zit ,dat scheelt weer veel tijd om steeds al die potjes tevoorschijn te halen en in 1 slag al het goede in je smoothies te doen.
  Ik ben er klaar voor en wil deze dan ook heel graag proberen.😃

 96. gaaf! Doe graag mee aan verloting om poeder eens te proberen!

 97. Terwijl ik dit lees denk ik aan allerlei mensen om me heen die klachten hebben. Als het blijkt te werken weet ik zeker dat ik een aantal mensen om me heen ga overtuigen dit te nemen.

 98. Beste Allemaal,

  Dank jullie wel voor de grote hoeveelheid enthousiaste reacties die we op dit blog hebben mogen ontvangen. We vinden het fantastisch om te zien hoeveel interesse er is in het nieuwe product!
  We hebben zojuist de loting gehouden en hieruit 3 winnaars getrokken. Zij zijn reeds op de hoogte gebracht en zullen elk een potje Superfoodies Green Juice thuisgestuurd krijgen.

  Zijn jullie nog steeds benieuwd naar het product? De Superfoodies Green Juice poeder is verkrijgbaar op Superfood.nl –> http://www.superfood.nl/aanbiedingen/green-juice-superfoodies

  Gezonde Groet,

  Team Jesse van der Velde.

 99. Lijkt me fantastisch om te winnen. Vond het erg vervelend om te mengen. Lekker gezond en goed voor de lijn

 100. Ik zou graag willen weten wat ik mág gebruiken omdat ik Reuma heb (R.A.) en zowel methotrexaat als tocilizumab gebruik. Afweermechanisme wordt dus verlaagd.

  En: omdat ik ook last heb van PDS zou ik graag een mix op maat willen hebben. Is dat mogelijk?

 101. graag kom ik in aanmerking voor de groene poeder

 102. Dank voor dit interessant artikel. En ik doe graag mee aan de verloting van dit groene poeder.

 103. Mooi spul. Kan t goed gebruiken

 104. Enorm interessant artikel, ik was niet op de hoogte dat zovele alledaagse kruiden zoveel goeds kunnen betekenen voor onze gezondheid.Mijn nieuwsgierigheid is enorm geprikkeld en ik kan niet wachten om dit groene poeder als één van de velen onder ons te kunnen proberen !!!

 105. allereerst dank voor dit super artikel! Ook zo lekker duidelijk en overzichtelijk.
  Ik hen 2 vragen. Hoe lang kun je heremietkreeften achter elkaar gebruiken. En kan heermoes en blauwebosbes gecombineerd?

 106. Zo’n samenstelling lijkt mij ook erg interessant om uit te proberen dus als ik me ook bij mag melden voor eventuele loting; wat ik zo nu en dan in de reacties lees… Smakelijke groet, Tammy Wong

 107. ik vind het een geweldig initiatief, maar vraag me af, 5 mg in totaal per dag , gedeeld door 26 ingrediënten.. hoeveel van alles zit er dan in zo’n theelepel?
  wie bepaalt nu die hoeveelheden en hoe is de werking onderling?
  ik snap dat niets doen misschien minder goed is , maar vraag me echt af of we continue alles moeten bijvullen.
  ik ben heel blij met alle advies, maar blijf vooral zelf goed nadenken wat je nodig denkt te hebben. Ik maak zelf graag kiemen van groente , zodat je het tekort door uitputting vd aarde op die manier makkelijk kan aanvullen. Niet om te zeuren hoor, maar heb wel moeite met steeds weer nieuwe superfoods die belangrijk zijn en waarvan de hoeveelheden die je moet nemen om effect te hebben vaak niet goed onderzocht zijn, groetjes jacq

 108. En nu maar hopen dat mensen niet op eigen houtje heermoes uit de tuin gaan plukken, daar er ook een giftige variant is…de leek zal ze niet snel uit elkaar kunnen halen…

 109. Ik zou graag willen weten waar ik dat poeder kan kopen. Alles in een lijkt mij een goed idee. Ik sta er helemaal voor open. Gezondheid is mij het meeste waard. Ik heb er dan ook wel wat voor over.

 110. er is nergens een wetenschappelijk bewijs dat het werkt,anders stond het er wel.gewoon kwakzalverij ,geld graaiery.opzouten flapdrol.

 111. Tjonge wat een reakties.

  Probeer het nu al een periode in combi met green juice nemen wij ook Liminous en de eiwitten.

  Wel een kostbare onderneming.

  Wordt ook enorm gepromoot.
  Ben benieuwd over wat voor een periode je resultaat moet merken.

  Al met al het proberen waard, maar de prijzen zouden ger moeten kunnen.

  Indien de producten effectief zijn wordt het reclame voor zichzelf.

  Gr. Hans

Geef een reactie