rozenblaadjes

The plant pharmacy: eeuwenoude kruidenleer in een sexy jasje

Als je door het nieuwste boek van Lisette Kreischer bladert, The plant pharmacy, krijg je spontaan zin om vlierbloesem te gaan plukken voor een verse kop versterkende thee. De zoete bloemschermen (die nu volop bloeien!) zijn namelijk weerstandverhogend en ideaal om bij griep en verkoudheid te drinken.  De boodschap van dit boek: de natuur is ons echte medicijn, vol met geneeskrachtige superfoods. Dat kunnen wij als superfoodies alleen maar beamen. Lisette laat je met dit boek letterlijk de superpower van planten proeven.

rozenblaadjes

In dit artikel:

Lisette is waarschijnlijk de bekendste promoter van een plantaardige lifestyle in Nederland. Ze ontwikkelde The Dutch weedburger en heeft een hele rij prachtige vegan kookboeken op haar naam staan. In The plant pharmacy focust ze speciaal op de geneeskrachtige werking van wilde planten en kruiden. Haar verwondering over de rijkdom van planten spat van de prachtig vormgegeven, kleurrijke bladzijden af. En het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Strooi wat rozenblaadjes over je ijs heen en het ziet er meteen geweldig uit.

Elk seizoen z’n eigen medicijn

Maar het gaat verder dan alleen maar mooi. Het bijzondere dat Lisette laat zien is dat er elk seizoen precies die planten groeien die wij op dat moment goed kunnen gebruiken voor onze gezondheid. In het vroege voorjaar als we extra vitamine C nodig hebben schieten de brandnetels als eerste de grond uit. Die zitten vol met vitamine C. Heerlijk om een versterkend soepje van te maken. In de winter verwent ze ons met een chocolate chip dennen taart. Siroop van dennennaalden werkt slijmoplossend en verwarmend. Ideaal voor een koude winterdag dus.

Veel van die wilde planten zijn gewoon om ons heen te vinden, ook in de stad. Alleen zien wij ze vaak over het hoofd. Zonde, want juist de wilde planten bevatten geneeskrachtige stoffen die ons immuunsysteem versterken en ontstekingen remmen. Zoals bijvoorbeeld de vlier. Echt een oerhollandse superfoodboom. Zowel de bloemen als de besjes in het najaar zijn weerstandverhogend, antiseptisch en slijmoplossend. Ideaal om in te zetten bij griep, koorts of verkoudheid met keelpijn. De makkelijkste manier is om thee te zetten van de bloemschermen. Zeker in combinatie met lindebloesem een goed medicijn bij griep. Het bevordert zweten waardoor ons lichaam toxische stoffen beter kan afvoeren.

Hollandse geneeskrachtige superfoods beste preventie

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je ziek bent om geneeskrachtige kruiden te gebruiken. Voeg je ze regelmatig toe aan je eten, dan heb je de beste preventie die je je kunt wensen. Lisette heeft dan ook bewust gekozen voor makkelijke recepten waarin je de wilde planten zo veel mogelijk vers kunt gebruiken. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker om zelf aan de slag te gaan, in plaats van dat je in de weer moet met zalfjes en tincturen.

Paardenbloem is zo’n toegankelijk superfood die we letterlijk niet zien staan.  Ze bevordert de spijsvertering en helpt bij een opgezette buik en obstipatie. De jonge blaadjes zijn een bommetje van bitterstoffen die je bloed zuiveren en je weerstand verhogen. Je kunt ze gewoon door je salade doen; niet te veel en snij ze bij voorkeur in kleine reepjes vanwege de bittere smaak. In het boek staat ook een makkelijk en leuk recept om een elixer te maken van de gele bloemen met rijststroop. Perfect ter ondersteuning van je weerstand in het voorjaar.

Rozenblaadjes: hip, lekker en snel

Het boek is handig ingedeeld per seizoen. Na een uitgebreide beschrijving van de kwaliteiten van de geneeskrachtige plant, staat er meteen een mooi recept naast, waardoor je zin krijgt om aan de slag te gaan. Het is een mooie mix van snelle toegankelijke recepten (zoals een slaapelixer met kamille, citroenmelisse en korenbloem) en ook een paar ingewikkelder kunstwerken.  Waarvan je hoopt dat iemand anders die voor je gaat maken. Bijvoorbeeld dat flowerpower ijs van kokosmelk, rozenblaadjes en kamillebloemen.

Maar als dat niet lukt, kun je rozenblaadjes ook heel simpel inzetten. Je kunt er namelijk vrij makkelijk een mooie dieproze azijn van maken door de rozenblaadjes drie weken in appelazijn te laten staan. De rozenblaadjes zijn ontstekingsremmend en antibacterieel  en hebben een verzachtende werking. Een perfecte ondersteuning van je hele gestel. Maar ook te gebruiken op je huid bij insectenbeten of andere huidaandoeningen die jeuken.

Wat ga jij oogsten?

the plant pharmacyDe boodschap van The plant pharmacy is dus eigenlijk heel simpel: voeg je regelmatig wat geneeskrachtige wilde planten aan je bord toe, dan hoef je überhaupt niet meer naar een apotheek.  Dus als je straks naar buiten loopt: kijk eens om je heen. Grote kans dat je een eetbare plant ziet die een perfecte aanvulling is voor jouw gezondheid op dit moment. Eet smakelijk!

Share:

Geef een reactie