16 dingen die er in je lichaam gebeuren als je Aspartaam eet

De kunstmatige zoetstof aspartaam is het meest bekende vervangmiddel voor suiker. Het is een chemische stof die je vast wel kent uit de light frisdranken, maar nog in duizenden andere voedingsproducten zit. Wat voor effect heeft aspartaam precies op je lichaam?
aspartaam

De kunstmatige zoetstof aspartaam, ofwel E951, is het meest bekende vervangmiddel voor suiker. Het is een chemische stof die in duizenden voedingsproducten zit. Dit is de zoetstof die je waarschijnlijk wel kent uit light frisdranken, maar zit ook in allerlei soorten koeken, kauwgom, pepermunt, muesli, vruchtensappen, sportdranken, siroop, zuivelproducten, vitamine kauwtabletten, drinkontbijt, chips, drop, zoetjes, sauzen en zelfs in sommige geneesmiddelen zoals keelpastilles. Dit artikel gaat in op de werking van deze zoetstof in je lichaam. Het is zeker niet geschreven om je bang te maken, het is geschreven zodat je geïnformeerd je eigen bewuste keuzes kunt maken, wat die keuzes ook zijn.

16 dingen die er in je lichaam gebeuren als je Aspartaam eet

1. Mogelijke hersenschade

Aspartaam wordt in het lichaam verwerkt als een eiwit en wordt in het lichaam afgebroken tot aminozuren als asparaginezuur en fenylalanine. Dat zijn stoffen die ook in natuurlijke voeding voorkomen en zijn niet schadelijk. Maar bij de afbraak van aspartaam komt ook methanol vrij, een giftige stof die in grote hoeveelheden schadelijk is voor het lichaam. De Amerikaanse Environmental Protection Agency EPA legt uit dat dit gif zich ophoopt in het lichaam omdat de uitscheiding zo traag is. Zij adviseren niet meer dan 7,8 mg per dag te nemen, een liter frisdrank bevat al ongeveer 56 mg. Wanneer deze stof een temperatuur krijgt boven de 30 graden ontstaat het vrije methanol (oxidatie), en dat gebeurt in het lichaam omdat ons innerlijk milieu zo rond de 37 graden ligt. De stof wordt dan omgezet tot formaline en formaldehyde. Deze laatste is een neurotoxine. Methanol heeft de eigenschap dat deze de hersenbarrière kan doordringen, waarna de stof het zenuwstelsel in kan komen en invloed uitoefen op de neurotransmitters en hersenfuncties. Dit kan uiteindelijk hersenschade tot gevolg hebben, zo bleek uit onderzoek in 2008. Het heeft ook een negatieve invloed op het emotioneel functioneren en de leercapaciteit, aldus de onderzoekers.

2. Invloed op het centrale zenuwstelsel

Net als MSG, ook wel E621 of gistextract, is aspartaam een excitotoxine. Deze stof prikkelt de zenuwen en een chronisch overprikkelde zenuwcel sterft uiteindelijk af. De stof stimuleert dus als het ware het centrale zenuwstelsel waardoor deze ontregelt raakt, zo legt neurochirurg Dr. Russel Blaylock uit. Hij is auteur van het boek Excitotoxins, The taste that kills. Er zijn ook vele wetenschappelijke onderzoeken waarin dit wordt ondersteund. Het gevolg hiervan kunnen beschadigde hersencellen zijn en in meerdere of mindere mate kan dit leiden tot leerproblemen, de ziekte van Parkinson, epileptische aanvallen, ADHD en hersentumoren.

3. Minder vrolijk, minder energie en stress

Aspartaam verandert de verhoudingen van aminozuren in het bloed. Het verlaagt de niveaus van neurotransmitters als serotonine, tyrosine, dopamine, norepinephrine en adrenaline. Dit heeft een invloed op de geestelijke gemoedstoestand. Serotonine heeft een positieve werking op onze stemming en gemoedstoestand. De gevolgen van een tekort zijn stress, onrustig en opgejaagd zijn, slecht slapen en somber zijn.

4. Verhoogt de kans op depressie

Aspartaam verstoort dus de neurotransmitterverhoudingen in het brein, zo bleek ook al uit onderzoek in 1983. Hierdoor vergroot de kans op depressie.

5. Migraineaanvallen

Uit onderzoeken in 2008 en 1986 bleek dat aspartaam aanvallen van migraine kan veroorzaken. De reden hiervoor is, net als bij de verhoogde kans op depressie, dat aspartaam de neurotransmitterverhoudingen kan verstoren in het brein, zo stellen de onderzoekers.

6. Kan in heel hoge doses kankerverwekkend zijn

Aspartaam wordt door veel vooraanstaande gezondheidsexperts afgeraden. Mede omdat het (dan wel in heel hoge doses) kankerverwekkend zou zijn. Vele wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit, zoals onderzoek in 2010 onder muizen dat specifiek gericht was op longkanker en leverkanker. Formaldehyde speelt een rol bij de ontwikkeling van kanker.

7. Overgewicht en obesitas

Aspartaam brengt als kunstmatige zoetstof je stofwisseling in de war. Wanneer je gewone suikers eet zorgt dat bijna direct voor energie. De suiker dringt door de maagwand en dan duurt het ongeveer drie tot vijf minuten voor het in de bloedsomloop terecht komt. De pancreas krijgt, op het moment dat de smaakpapillen de zoete smaak van suiker waarnemen, een seintje dat het insuline moet afscheiden omdat de bloedsuikerspiegel in balans moet blijven. Dat zorgt ervoor dat suikers naar de cellen worden gevoerd om gebruikt te worden als energie. Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam bevatten amper calorieën en dus energie. Het lichaam handelt vervolgens hetzelfde als wanneer je te weinig zou eten door een dieet. Het herkent de afwezigheid van potentiele energie en geeft een signaal af dat je een tekort aan energie hebt. Meer zin in eten en zoetigheid is daarvan het resultaat.

De smaakpapillen proeven geen verschil tussen suikers en aspartaam waardoor de pancreas gewoon insuline afscheidt. De insuline treft alleen niet de suiker aan waar het voor afgescheiden is, hierdoor gaat de insuline suikers uit de bloedsomloop halen, wat de bloedsuikerspiegel doet dalen. Omdat het lichaam wil voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te veel daalt geeft het een seintje af dat suikers dringend nodig zijn, waardoor de drang naar het eten van zoetigheid alleen maar groter wordt. Je krijgt dus alleen maar meer trek in zoetigheid door aspartaam. Dit alles kwam ook uit een groot onderzoek onder vrouwen in Frankrijk (2013), uit dit onderzoek dat veertien jaar duurde bleek dat vrouwen die light frisdrank dronken door de zoetstoffen meer en sneller in gewicht aankwamen dan de vrouwen die geen light frisdrank dronken. Bovendien was hun risico op diabetes groter.

8. Chronische vermoeidheid

Als het lichaam constant aspartaam of andere kunstmatige zoetstoffen moet verwerken worden de smaakpapillen steeds gestimuleerd en krijgen de hersenen constant een seintje en dus een drang naar eten. De lever krijgt steeds instructie van de hersenen om suikervoorraden op te slaan in plaats van ze vrij te maken voor energie, en dat veroorzaakt chronische vermoeidheid. Uiteindelijk zal de secretie van insuline worden verminderd, hierdoor zal het lichaam bovendien ook geen serotonine meer afscheiden wat een negatief effect heeft op de gemoedstoestand. In haar boek Hope and Help for Chronic Fatigue Syndrome legt auteur Karyn Feiden een link tussen aspartaam en chronische vermoeidheid, ze adviseert zoetstoffen te schrappen uit het voedingspatroon, zeker als je veel last hebt van vermoeidheid.

9. Extra risico voor diabetici

Aspartaam zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel zowel omhoog als omlaag schiet. Bij diabetici is de kans dat de stoffen, die vrijkomen bij het afbreken van deze zoetstof, de hersenbarrière doordringen nog groter. De hersenbeschadiging die dit uiteindelijk tot gevolg kan hebben kan zorgen voor beroertes, depressie, paniek aanvallen of ongecontroleerde woedeaanvallen. Onderzoek in 2007 toonde aan dat aspartaam het insulineniveau in het bloed net zo veel laat stijgen als gewone suiker dat doet.

10. Kan diabetes veroorzaken

Recent onderzoek (2014) van het Israëlische Weizmann Institute of Science toonde aan dat zoetstoffen de suikerstofwisseling kunnen veranderen waardoor diabetes kan ontstaan. De onderzoekers voegden een aantal zoetstoffen, waaronder aspartaam, toe aan het drinkwater van muizen. Andere muizen dronken suikerwater. Het bloedsuikergehalte van de muizen die het water met de kunstmatige zoetstoffen dronken, was hoger dan de muizen die suikerwater kregen. De onderzoekers stellen dat dit wijst op een verminderde glucosetolerantie, waardoor diabetes kan ontstaan. Ook gaven zij kunstmatige zoetstoffen een week lang aan een kleine groep mensen, die normaal nooit zoetstoffen gebruiken. Bij vier van de zeven leidde dat tot een stijging van het bloedsuikergehalte. De onderzoekers willen nog onderzoeken waarom dit bij sommige mensen wel gebeurt en bij sommige niet.

11. Hartklachten

Een groot onderzoek (2014) dat tien jaar duurde en werd gehouden onder 60.000 vrouwen rond de zestig jaar oud, concludeerde dat de consumptie van twee light dranken per dag, door de kunstmatige zoetstoffen, het risico op vroegtijdig overlijden door hartklachten (bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte) met meer dan dertig procent vergroot. De onderzoekers hebben daarbij rekening gehouden met andere risico’s op hartklachten zoals BMI, roken, te weinig lichaamsbeweging, zout inname, diabetes, hoog cholesterol enz. De vrouwen die twee of meer light dranken per dag consumeerden hadden daarbij ook nog een hogere body mass index (BMI).

12. Slechter gaan zien

Methanol vergiftiging kan het zicht verslechteren, pijn in de ogen geven, zorgen voor het zwellen van de oogzenuw en uiteindelijk zelfs blindheid veroorzaken. Arts Christine Lydon schrijft dit in een artikel in Oxygen Magazine (2012). Andere stoffen die vrijkomen bij de afbraak van aspartaam kunnen daarnaast schade aan het netvlies veroorzaken.

13. Extra risico voor zwangere vrouwen

Aspartaam is een excitotoxine, deze stof prikkelt de zenuwen waardoor het centrale zenuwstelsel ontregelt kan raken, aldus neurochirurg Dr. Russel Blaylock in het boek Excitotoxins, The taste that kills. Vooral bij ongeboren kinderen brengt deze stof extra risico met zich mee omdat hun bloed-hersenbarrière (die de hersenen beschermt tegen schadelijke stoffen) nog niet volledig is gevormd. Dit kan al voor de geboorte zorgen voor hersenschade.

14. Extra risico voor kinderen

Kinderen met ADD en ADHD zijn extra gevoelig voor deze zoetstof. Duizenden kinderen met ADD en ADHD zijn, toen ze stopte met het eten van deze zoetstof, veel van de bijwerkingen kwijtgeraakt en konden zij ineens zonder medicijnen. Dit bleek al uit onderzoek in 1980 en ook uit een groot Australisch onderzoek in 2013.

15. Nierfunctie

Bij vrouwen die minimaal twee glazen light frisdrank per dag drinken daalt de nierfunctie in tien jaar met dertig procent, zo blijkt uit onderzoek in 2011. De onderzoekers (Lin J, Curhan GC) stellen dat dit wordt veroorzaakt door de kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Deze zoetstoffen zorgen voor een verminderde glomerulaire filtratiesnelheid in de nieren.

16. Darmen

Recent onderzoek (2014) van het Israëlische Weizmann Institute of Science toonde aan dat de consumptie van zoetstoffen effect heeft op de darmbacteriën. Zowel bij onderzoek onder muizen als onder 400 mensen bleken de darmbacteriën te verschillen van de darmflora van mensen die geen kunstmatige zoetstoffen consumeerden. Volgens de onderzoekers kan dit verschillende darm- en gezondheidsklachten tot gevolg hebben.

Symptomen

In 1975 werd de goedkeuring van aspartaam door de Amerikaanse Food & Drug Administration, FDA, uitgesteld wegens te weinig (en vooral onzorgvuldig) wetenschappelijk bewijs. In 1980 werd de zoetstof alsnog geweigerd omdat het volgens de FDA onveilig was om in voeding te verwerken. In 1981 werd er onder invloed van de politiek een nieuwe FDA commissaris aangewezen en plots werd aspartaam wel goedgekeurd. Vanaf die tijd tot in de jaren negentig waren er al meer dan 10.000 klachten ingediend bij de FDA. In 1995 werd de FDA uiteindelijk gedwongen om een lijst van aan aspartaam gelieerde symptomen en klachten die in de afgelopen jaren gemeld waren bij de FDA openbaar te maken. Op die lijst stonden 92 verschillende klachten zoals duizeligheid, geheugenverlies, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, fobieën, versnelde hartslag, misselijkheid of braken, jeuk en allergische reacties, artritis, branderige urine, buitensporige honger of dorst, kaalheid en dunner wordend haar, seksuele problemen of impotentie, spierkrampen, gewrichtspijn, oorsuizen, chronische hoest, huiduitslag en gewichtstoename.

Uiteraard zijn er ook onderzoeken te vinden die stellen dat aspartaam redelijk veilig is en pas schadelijk in grote hoeveelheden, toch stapelt het wetenschappelijk onderzoek dat concludeert dat aspartaam wel veel risico’s voor de gezondheid oplevert enorm op. Waarom zou je extra risico lopen op gezondheidsklachten wanneer dat niet nodig is.

Wat zijn alternatieven

Dit artikel is geschreven zodat je goed geïnformeerd je eigen bewuste keuzes kunt maken. Zou je alternatieven willen gebruiken dan kun je kiezen voor natuurlijke zoetstoffen.

 • Verse vanille
 • Kaneel
 • Stevia of honingkruid
  Een plantje met een veel sterkere zoetstof dan suiker. Ook al is deze zoetstof nog zo zoet, de (onbewerkte) bladeren van dit plantje helpen om de bloedsuiker te stabiliseren en de bloeddruk te verlagen, zo blijkt uit onderzoek (2004).
 • Yaconsiroop
  Gemaakt uit een zoet knolgewas dat groeit in Peru.
 • Lucumapoeder
  Gemaakt uit de zoete lucumavrucht.
 • Kokosbloesemsuiker
  Dit is een echte suikersoort, dus gebruik het met mate. Door de natuurlijke bereidingswijze en samenstelling stijgt de bloedsuikerspiegel niet te snel.
 • Mesquitepoeder
  Is gemaakt van mineraalrijke mesquiteboontjes en geeft een nootachtige karamelsmaak.
 • Honing of ahornsiroop
  Gebruik ook liever met mate om de bloedsuikerspiegel niet te snel omhoog te jagen.

Referenties
– Environmental Protection Agency, EPA.gov
– Kris Verburgh, De Voedselzandloper, Uitgeverij Bert Bakker 2012
– Humphries P, Pretorius E. Direct and indirect cellular effects of aspartame on the brain. European Journal of Clinical Nutrition (2008) 62, 451–462
– Wurtman RJ, Neurochemical changes following high-dose aspartame with dietary carbohydrates. N.Engl.J.Med. 1983, 309:429-430.
– Jacob SE, Stechschulte S. Formaldehyde, aspartame and migraines: a possible connection. Dermatitis, 2008, 19:E10-E11.
– Johns DR, Migraine provoked by aspartame. N. Engl. J. Med. 1986, 315:416.
– Russell L. Blaylock, Excitotoxins: The taste that kills, Health Press 1996.
– Soffritti M, Belpoggi F et al. Aspartame administered in feed, beginning prenatally through life span, induces cancers of the liver and lung in male Swiss mice. Am.J.Ind.Med. 2010, 53:1197-1206.
– Lin J, Curhan GC. Associations of sugar and artificially sweetened soda with albuminuria and kidney function decline in women. Clin J Am Soc Nephrol 2011;6:160–6.
– Fagherazzi G, Vilier A et al. Consumption of artificially and sugar-sweetened beverages and incident type 2 diabetes in the Etude Epidémiologique auprès des femmes de la Mutuelle Générale de l’Education Nationale–European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort. Am J Clin Nutr. 2013 vol. 97 no. 3 517-523.
– Ankur Vyas, M.D., cardiovascular disease fellow, University of Iowa Hospitals and Clinics, Iowa City; Susie Swithers, Ph.D., professor, psychological sciences, Purdue University, West Lafayette, Ind.; March 28, 2014, news release, American College of Cardiology
– Karyn Feiden, Hope and Help for Chronic Fatigue Syndrome: The Official Guide of the Cfs/Cfids Network Paperback 1990
– Ferland A, Brassard P et al. Is Aspartame Really Safer in Reducing the Risk of Hypoglycemia During Exercise in Patients With Type 2 Diabetes? doi: 10.2337/dc06-1888 Diabetes Care July 2007 vol. 30 no. 7 e59
– Prinz RJ, Roberts WA et al. Dietary correlates of hyperactive behavior in children. J Consult Clin Psychol. 1980 Dec;48(6):760-9.
– Suez J, Korem T et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, 514, 181-186 2014. doi:10.1038/nature13793
– Gregersen S, Jeppesen PB et al. Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects. Metabolism, 2004, 53: 73-76.

Share:

80 comments

 1. Hierboven staan allemaal suikers als vervanger genoemd!
  Waarom staat rietsuiker of suiker van de suikerbiet hier niet tussen.
  Suiker is suiker. Alle mensen die dit ontkennen verkopen of de supersuikers voor tientallen euros per kilo of praten mee met de massa!

 2. Ik lust graag kauwgom, maar in alle kauwgom zitten tegenwoordig zoetstoffen. Wie weet een alternatief?
  Thx

 3. next time iets beter je huiswerk doen!

  Fabel blog!

 4. Ik mis de wetenschappelijke onderbouwing. En kijk ook eens wat er bewezen is van stevia als zoetstof. Populistisch verhaal

 5. Beste Jesse van der Velde,

  Wat een schandalige, slecht onderbouwde onzin verkoop jij. Ik maak mij persoonlijk veel zorgen om de gevolgen van deze pleidooi, aangezien veel mensen niet de moeite zullen nemen jouw bronnen te checken. Ik heb de moeite voor ze genomen.

  Je noemt het effect van aspartaam op de aminozuur balans, het neurogene effect en de daaropvolgende kans op depressie. Heb je de moeite genomen het volledige artikel te lezen?
  Ik citeer letterlijk: “If the doses that must be administered
  to rodents to obtain significant neurochemical changes are unrealistic with respect to humans’ aspartame in take, even under abuse conditions, the toxicological
  relevance of such experiments remains questionable.”
  Voor alle duidelijkheid: een hoge dosis aspartaam voor mensen, is vastgesteld op 0,84 mg per kg lichaamsgewicht. De onderzoekers vonden pas gevolgen in de aminozuur balans bij meer dan 34 mg per kg lichaamsgewicht. Dit is 40 keer meer! Menig denkbare stof die in zo’n extreme dosis wordt genomen is giftig.

  Vervolgens benoem je de ernstige gevolgen voor de nierfunctie. Het artikel dat je gebruikt als onderbouwing bevat een vragenlijst onderzoek, gehouden onder nierpatiënten! Ik hoef niet te benadrukken dat dit niet representatief is voor de gezonde gemeenschap.
  Ik citeer: “Similarly, compared with women with 1 serving per week of diet
  soda, those with more than 2 servings per week were younger (65 versus 69 years), had more HTN (66% versus 44%), were more likely to have ever smoked (61%
  versus 39%), had lower alcohol intake (median 0 versus 0.9 g/d) and activity level (8.3 versus 11.5 METS/wk).
  Voor de duidelijkheid: de groep personen die meer dan 2 porties suikervrije frisdrank per week dronken, hadden tevens een hogere bloeddruk (HTN = Hypertension), meer van deze groep roken (61%) en per week hebben ze een lager bewegingsgedrag dan de andere groep. Al deze negatieve invloeden, plus het feit dat het al om bestaande nierpatiënten gaat, maakt het absoluut niet representatief voor de gezonde gemeenschap.

  Ik hoop dat meerdere mensen dit zullen lezen en met hun gezonde verstand blijven denken.
  Het enige giftige aan dit artikel zijn de leugens en onrust die jij hiermee de wereld in helpt.

 6. Bas van der Meij… Jij verkoopt zeker aspartaamhoudende producten…
  Alleen een complete idioot gelooft dat die bende veilig is!

  En hier gaan verkondigen dat het allemaal leugens zijn, lekker makkelijk. Misschien is de tekst op punten overdreven, maar de samenleving informeren over dit gif lijkt me zeker geen slecht plan

 7. @angela

  Jij hebt de onderzoeken dus ook niet gelezen? De naïviteit van de hedendaagse samenleving omtrent dit soort onzin blogs en artikelen is onacceptabel. Men leest wat en neemt van alles van onbekenden aan. Complete onderzoeken staan verdraaid in dit artikel en toch beweer jij dat de auteur de waarheid spreekt? Misschien moet jij voordat je mensen idioot noemt even heel goed naar jezelf kijken..

 8. Slecht of niet slecht. De producten waar deze stof in zit heb je echt niet nodig! gewoon laten staan dus wat mij betreft. Maar dat moet iedereen natuurlijk zelf weten.

 9. Beste Jesse,

  Ik juich het toe dat je in tegenstelling tot vele anderen je mening onderbouwt met wetenschappelijke artikelen. Het is natuurlijk niet voor iedereen gemakkelijk om dit soort artikelen te lezen. Hier sla jij ook de plank mis en dat vind ik jammer want je intenties zijn goed. Je interpreteert de onderzoeksresultaten verkeerd. Het is de moeite waard om een studie biologie te doen, met wat meer biologische kennis en de vaardigheid om wetenschappelijke artikelen te lezen worden veel angsten weggenomen. De andere mogelijkheid is dat je opzettelijk deze onderzoeken verkeerd interpreteert en je lezers misleidt. Dat zou ik echt schandelijk vinden. Hopelijk zijn hier in de toekomst artikelen te lezen die de werkelijkheid laten zien.

 10. Beste Jesse,

  Mooi dat je bronnen gebruikt en daarmee je artikel wilt onderbouwen. Echter kijkende naar hoe je de bronverwijzing doet zie ik dat je mogelijk geen onderzoeks- studie hebt gedaan.

  Daarnaast zeggen vele hierboven al dat je de resultaten niet goed leest en ben ik het geheel mee eens. Een paar punten kunnen volgens mij wel kloppen, maar om daar op te reageren zou ik eerst meer artikelen moeten lezen. Waar ik zelf op dit moment geen tijd voor heb.

  Br

 11. Dit artikel moet wetenschappelijk lijken maar is het echter niet. Je begint bij de conclusie (‘zoetstof is kwaadaardig’) en vervolgens cherry pick je de onderzoeksresultaten die jouw conclusie verifiëren. Alle nuances, mitsen en maren in de geciteerde publicaties worden gemakshalve weggelaten. Aspartaam veroorzaakt ADHD? Je hoeft niet lang te zoeken om bronnen te vinden die het tegendeel beweren:

  Anecdotal evidence has led to the hypothesis that there is a relationship between sugar intake and hyperactive behavior. To assess this hypothesis, a recent study using a range of behavioral and cognitive measures evaluated the effects of diets high in sucrose, aspartame, and saccharin on the performance of school-aged children believed to be sensitive to sugar, and preschool children. Although intakes exceeded average dietary levels, neither sucrose nor aspartame negatively affected behavior. Taken together with previous work, these results indicate that sugar is not a major cause of hyperactivity. (Nutr Rev. 1994 May;52(5):173-5.)

 12. Leuk, al die mensen die zeggen ‘ je kunt geen wetenschappelijke artikelen lezen ‘ en ‘ je plukt alleen conclusies die je hypothese ondersteunen ‘
  De meeste van die onderzoeken zijn betaald door mensen die de hypothese ‘ zoetstoffen zijn niet schadelijk ‘ willen uitdragen. Wat mij betreft zijn hun onderzoeken waardevol maar dient men zich niet te moeten limiteren aan de conclusie. Empirisch onderzoek van de resultaten moet gekoppeld worden aan de eigen conclusie.
  Voorbeeld: aspartaam is niet een veroorzaker van tumoren. Conclusie gebaseerd op een onderzoek waar ratten gigantische tumoren kregen als ze die troep kregen, en de controle groep niet. Eind conclusie: we weten niet of deze ratten niet sowieso tumoren hadden gekregen, want normaal laten we ze niet zolang leven. Ergo, aspartaam heeft niet bijgedragen aan de tumoren.
  Kun je zeggen, doe dan geen onderzoekje.. Maar begrijp dat de conclusie hun brood is, en het onderzoek hun werk. Scheid deze factoren en zie het verschil.
  Derhalve zijn de opmerkingen hierboven ook met een korrel zout te nemen. Bedankt voor het schrijven, ik vermijd light producten al jaren. Niet uit angst, maar vanwege de bittere nasmaak van kunstmatige zoetstoffen. Bijna even grote troep als de kaas op je pizza.

  Voor de mensen die nu met voedingscentrum adviezen of een negatieve wereldbeeld willen schermen ; kijk waarom Becel goed voor je hart is en je eet net als ik geen margarine meer.

 13. Natuurlijk is het onverstandig om grote hoeveelheden (100 gram?) aspartaam te eten.
  Wat uit alle onderzoeken wel blijkt is dat ons lichaam een enzym heeft om aspartaam af te breken, dus als je er weinig van gebruikt raak je het ook met zekerheid weer kwijt.
  Het aspartaam molecuul is klein genoeg om direct uitgeplast te worden. Als aspartaam wordt afgebroken tot aminozuren dat is het daarna al onschadelijk. Dat verhaal over disbalans tussen aminozuurverhoudingen is onzin. Ons lichaam kan vele aminozuren ombouwen tot andere aminozuren en er is maar een klein aantal aminizuren die essentieel zijn, dwz dat ze met de voeding moeten worden ingenomen omdat het lichaam ze niet zelf kan maken. Wat de methanol beterft: Ook dat kan ons lichaam afbreken en direct uitplassen. Je kan het ook via je adem kwijtraken.
  Samengevat: Aspartaam eten in grote hoeveelheden eten en drinken is ongezond, maar over kleine hoeveelheden hoef je je niet druk te maken. Heb een beetje vertrouwen in je lever, je nieren en de rest van je lichaam. Ze zijn continue aan het werk om je lichaam te ontdoen van overbodige stoffen. De stress die je jezelf bezorgt door altijd dwangmatig aspartaam te vermijden doet waarschijnlijk meer kwaad dan de aspartaam zelf

 14. Okay, okay,
  Maar nu.. Een gemiddeld persoon die van Cola houdt moest dus eerst aan de Zero en aan de Light Cola, Nou ben ik een vervend Cola en Bacardi drinker en door de weeks drink ik z’n 4 a 1.5 LTR flessen van dat spul op tezamen met 4 blikjes Redbull..
  Dit doe ik al z’n 10 jaar.. Okay ik ben te zwaar maar beweeg door mijn beroep en priveleven te weinig. Wie/ wat kan mij nou is een geldig alternatief brengen om minder Cola te drinken en dus geen bacardi meer. als je geen Bier, wijn of andere bittere dranken lust maar wel graag een borrel en cola drinkt..

  Suggesties.?

 15. Erik!

  Hahaha grappig vraagje. He er is nu van die groene cola te koop bah! Ik vind cola wel lekker maar drink het eigenlijk nooit, daarmee is de keer dat ik het wel drink extra lekker! En dan de gewone met suiker (rood), als je t doet moet je het goed doen! Verder qua drank heb ik het ook moeilijk, maar lust gelukkig wel wijn dat scheelt. Anders ga je aan de whisky 😉 maar dat moet je leren drinken, ik ben al ladderzat als ik het ruik haha. Nou misschien heb je er niks aan maar dan heb je in ieder geval 1 reactie! Groetjes

 16. Mijn vermoeden is dat de mensen die op dit artikel hebben gereageerd de symptomen vertonen van een overmatige inname van Aspartaam (zijnde het niet dat dit sarcasme heet). Het te snel en onzorgvuldig lezen van dit artikel leidt onbetwist weer tot een afvalbak van kritiek. Vreemd, want het is namelijk een puik artikel. Het lezen van de woorden “kan” en “mogelijk” alsmede de inleiding en het verwijzen naar bronnen komen bij mij als zeer neutraal over. Er worden daarnaast geen harde conclusies gegeven. Het is puur informatief geschreven. Dus beste schrijver: Chapeau!

  Echter, er zijn geen gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken bekend die in de wetenschappelijk kringen als “waar” worden aangenomen. Tot die tijd moeten we het maar doen “mogelijk” en “zou kunnen”. Tot dusverre lijkt het verstandig om geen harde mening te vormen over de nadelige effecten van Aspartaam tot het tegendeel is bewezen. Laten we de werking van onze spiegelneuronen even voor wat het is, zodat we elkaar niet klakkeloos napraten (na-apen).

 17. Het verhaal over methanol uit aspartaam dat wordt omgezet in formaline is weer een van onbegrepen metabolisme in het lichaam en de risico´s. Tussenproducten van metabolisme zijn meestal in uiterst kleine concentraties aanwezig en daarmee onschadelijk. Maar fruit bevat veel pectine dat ook in jam en andere geleimiddelen in gebruik is. Pectine bevat veel gemethyleerd pectine en dat geeft ook methanol vrij. Toch is fruit eten door iedereen erkent als gezond. Het risico wordt weer eens sterk aangedikt.
  Waarom wordt er toch steeds angst gecreered bij aspartaam en waarom niet bij saccharine, stevia en vele andere producten. Gevarieerd eten is meestal het antwoord op alle vermeende risico´s.

 18. Blij om te zien dat hier nog veel mensen wel de tijd nemen om dingen te lezen en te onderzoeken. Het is momenteel heel gemakkelijk om gelijk klakkeloos alles te geloven en beginnen te schreeuwen dat iets slecht is. Het mooie is dat alles uit persoonlijke mening is geschreven en dit aandikt met zogenaamde onderzoeken en bronnen. Als ik de tweede bronvermelding al zag, het boek de Zandloper hier is niks maar dan ook niks wetenschappelijks aan. Blij dat ook een Bas van der Meij de tijd neemt om dit allemaal door te gaan nemen. De inname waar hier allemaal over gesproken wordt zijn zulke hoeveelheden dat het wel schadelijk moet worden. Bang makerij op niks af. Uiteraard zijn er voor en nadelen aan zoetstoffen. De grootste boosdoeners blijven nog altijd de suikers. Ook deze zijn in grote mate zwaar schadelijk voor het menselijk lichaam. Eet en drink met mate en laat je niet zo snel van de wijs brengen mensen. Fijne dag verder!

 19. Ik ben al 32 jaar bechterew patient en een grootverbruiker van de originele coca cola. Door mijn overgewicht dat uit de hand liep ben ik sinds nieuwjaar radicaal gestopt met deze vorm van cola en na een aantal weken overgestapt op cola zero. Hiervan drink ik een flinke hoeveelheid per dag. Ik heb altijd mijn bechterew onder controle kunnen houden gedurende al die jaren tot over een aantal maanden, bleek dat ik opstoten kreeg die ik in jaren niet meer had gehad van ontstekingen aan mijn gewrichten. Ook kreeg ik last van hoofdpijn ruis op mijn oren, vermoeidheid kort van adem en luchtweginfecties vergeetachtig, concentratiestoring en daarboven viel ik in verhouding niet zo veel af ook. Bij de laatste 2 controles van mijn reumatoloog (die trouwens allemaal na het starten met cola zero waren) heeft deze vastgesteld dat mijn bloedwaarden veranderd waren en dat ik dringend een hematoloog moest raadplegen. Het zou gaan over teveel rode bloedcellen in mijn bloed, dit kan trouwens meerdere oorzaken hebben.hiervoor heb ik al een afspraak maar dit moet nog gebeuren. Nu ben ik één van de laatste personen op aarde die zomaar alles voor waarheid aanneemt, noem mij gerust ongelovige tomas,, maar is het niet raar dat sinds ik overgestapt ben op cola zero, ( DE GEZONDE VARIANT) mijn gezondheid met zienderogen is achteruit gegaan, alles wat hierboven wordt omschreven herken ik in grote of kleinere vorm als een symptoom waar ik sinds dit jaar last van heb. De enige verandering in mijn levenswijze sinds het fout begon te gaan is overstappen van gewone naar zero cola, zouden de heren en dames hypocrieten die dit artikel afbreken is eerst informatie vragen aan mensen die uit eigen ervaring spreken voor men oordeelt of dit waar is of niet, of valt dit alles te verklaren onder de noemer, puur toeval? Bedankt om mijn klaagzang te aanhoren, en weet dat zogenaamd gezonde producten soms slechter zijn dan de ongezonde. Alles met mate is nog het beste denk ik dan maar.

 20. Ik vind dat zo erg…… Iemand heeft een blog gemaakt en schrijft er zijn artikels op naar eigen goeddunken. Dus met de beste bedoelingen… Als je een eigen blog opstart dan wil je toch dat deze blijft en volk trekt. Ga je dan moedwillig onware zaken publiceren? Ik denk dat niet! Vele zaken worden tegenwoordig serieus onder de loep genomen en besproken. Als je alles wil wetwn en opvolgen dan zordt dat een dagtaak denk ik. Iedereen zou best eens vegen voor eigen deur!
  Al die negatieve reacties zijn zo geschreven dat er veel “gewone” mensen niets van begrijpen denk ik. Het staat vol wetenschappelijke termen. Zijn dat dan allemaal scheikundigen die dat schrijven?
  En, de schrijver heeft zo een blog voor zijn aanhangers en /lezers opgemaakt en niet voor mensen die alles afzoeken om het af te breken. Die blijven dan beter weg!

 21. Dit is waar en al langer bekkend.
  Ik raad aan het boek van John Consemulder (neuroloog)

  Ik zelf heb MS opgelopen (maar overdreef heel erg fel met deze E nummer)
  Maar wat doe je er aan, want tijd heelt het niet.

 22. Geachte Jesse van der Velde ,
  Wij hebben aan mijn arts en verschillende artsen gevraag wat ze van Aspertaam vinden, alle artsen die wij geraadpleegd hebben vinden Aspertaam niet schadelijk, mijn vraag hebt u bewijzen, ken u deze mensen die deze bijwerkingen hebben, graag uw reactie met bewijzen.
  Met vriendelijke groet,
  DPJ

 23. Verschillende dokters en een prof hebben mij gezegd dat ik aspertaam moet vermijden. Ik ben ermee gestopt en voel me veel energieker, weg stress, weg vermoeidheid, weg dikke buik, voorlopig geen ms-opstoten meer…. Mijn gezondheid is door deze stof te verbannen, zoveel beter. Dus ik ben er zeker van dat aspertaam ongezond is. Bedankt Jesse voor het artikel, hoop dat vele de knop omdraaien en aan hun gezondheid denken. Aan degene die het niet geloven, jammer, hoop enkel dat je je kids er niet mee vergiftigd, er is zoveel waarmee je het kan vervangen.

 24. tja aspartaam , almangaan vullingen in kiezen allemaal van die stoffen die mensen op den duur ziek maken , maar gewone mensen weten weinig over wat ze eten en binnen krijgen . jammer .

 25. Dat aspartaam goed of slecht is moet men zelf bepalen.
  Zelf kook ik alles vers en gebruik geen voedingsmiddelen met aspartaam of andere toegevoegde ( toegelaten) stoffen. Helaas hebben we geconstateerd dat mijn zoon angstaanvallen krijgt bij het drinken van (fris)dranken met aspartaam terwijl dat niet het geval is bij suiker gezoete (fris)dranken.

 26. Hallo Jesse,

  Ten eerste wil ik je een complimentje geven voor alle gezonde, “clean” en verantwoorde keuzes qua voeding op je site. Toch hoop ik dat je dit artikel nog eens goed zou willen onderzoeken/onderbouwen. Veel mensen zullen jou als een goede bron/inspiratie zien. Omdat er zoveel onzin op het internet staat, raken veel mensen erg in de war. Ik heb me vaak verdiept in deze onderwerpen via mijn studie Voeding en Diëtetiek. Helaas is dit artikel niet juist onderbouwd. Studies wijzen juist uit dat aspartaam kans op hersentumoren etc pas na meer dan 80 glazen vergroot.

  Keep up the good work!

  Vriendelijke groet,
  Gwen

 27. One of your best posts yet!!! I can’t tell you how much the elderly mean to me! Sometimes, I hope they pick the further of the hospitals we transport to so I have time to talk with them on the way.

 28. Happy Thanksgiving to all the Seeley Streeters…many things to be thankful for this year and your friendships are near the top of my list! Hope to see many of you at the Winterfestivus…please make the effort, life is too short!

 29. merkte dat er ook aspartaam in mijn calcium tabletten zit, weet iemand een ander alternatief

 30. Great article congratulations. Really the embroglio begins in the 1920´s after the british mandate .To ignore history in that region is at a minimum a complete non-sense.But some arab rulers are masters on the art of denying .

 31. I have a suggestion for these, I hope that’s okay! My baker friend makes an incredible (so I’m told) carrot cake and she uses carrot baby food to add some extra carrot oomph while keeping it SUPER moist. I’ve always been intrigued by it but she’s never made me a GF version. I might just have to try it. Just thought I’d share!

 32. Waarom is een discussie nodig? Één slok Cola Light en je smaakpapillen vertellen je ondubbelzinnig dat ‘t puur gif is dat aspartaam. *YUK*!

 33. Beste mensen

  Sinds ik gestopt ben met het consumeren van gerrafineerde suikers voel ik mij gezonder dan ooit op mijn 51.
  Ik kan niemand iets verplichten om te doen of te laten, wel aanraden om eens het boek te lezen “Sugar blues van William Dufty”.

 34. Van stevia word ik ook niet goed. Ben diabeet dan heb ik liever klein beetje rietsuiker. In plaats van die rommel. Aspertaam en sorbitol doen ze ook in de kauwgom.

 35. Voor iedereen die dit onzin vind …
  Na jarenlange klachten van darm problemen tot hoofdpijn tot fybromalagie klachten toe kan ik uit ervaring vertellen dat ik en meerdere mensen met mij echt dood ziek van deze stoffen worden .
  Het zal niet voor een ieder gelijk zijn maar onze gezondheidszorg kost het jaarlijks miljoenen ..Zo niet miljarden …omdat mensen het gewoon weg niet weten !
  Niemand beseft dat het meer dan zeer matig gebruik van zoetstoffen en met name aspartaam zoveel teweeg kan brengen in het lichaam .
  Tegen mensen die het onzin vinden zeg ik …Gebruik het rustig Door …kunststof in het lichaam ..wat je wil …
  Tegen een ieder met vermoeidheids, darm, misselijkheid, hoofdpijn en andere klachten die komen en gaan …je hebt niets te verliezen …stop er een maand of drie mee …en kijk hoe je je voelt ….
  Ervaring zal het uitwijzen of het invloed heeft gehad .
  Ik wens jullie allemaal een goede gezondheid en veel wijsheid !

 36. Buitengewoon tendentieus en suggestieve informatie. Opgezet zonder hypotheses met een duidelijke vooringenomenheid. Sommige conclusies zijn op methodologisch drijfzand gebouwd en veronderstelde correlaties zijn niet causaal-gerelateerd. Conclusies uitzonderlijk onwaasrchijnlijk en soms bizar. Isoleren van effecten ondoenlijk. Past typsich in de e-nummer hysterie (de ‘sweeping statement’ alles synthetisch is rommel). Het zijn ongefundeerde meningen en geen feiten. Aspartaam wordt in het lichaam gemetaboliseerd tot aminozuren en een fractie methanol. Het enige goede advies zou moeten zijn af te zien van een onnodig zoete smaak want deze activeert het dopaminerge beloningssysteem. Omdat de deze vorm van hongerstilling fundamenteel anders is dan functionele voeding voor velen onweerstaanbaar. Wie dan toch graag ‘zoet’ heeft en niet ‘ontwennen’ wil. Zoetstoffen zijn nog altijd vele malen ‘gezonder’ c.q. midner schadelijk dan overdadig gebruik van suikers en HFCS in welke vorm dan ook (o.a. cariës, insulineresistentie, verhoging triglyceridenwaarden en obesitas). Met andere worden stop deze hysterie en denk gematigd en nuchter.

 37. i

 38. werty

 39. ik heb mijn naam veranderd

 40. ik vind dat er te veel tussenkopjes zijn

  beterschap iedereen!.

 41. doei!.

 42. Dit soort onzin is heel moeilijk te bestrijden. Bijvoorbeeld Aspartaam is de meest veilige zoetstof, dat is heel uitgebreid onderzocht en men begrijpt ook waarom. De experts als prof Katan weten niet meer hoe dit soort verhalen die enerzijds vaak oprecht maar anderzijds bewezen onzin zijn uit de wereld te krijgen.

 43. Rechtbank
  Zoveel leugens en verzinsels. Indien ik een producent van aspartaam was, dan zou ik u voor de rechter slepen tot u in een kartonnen doos woont.

 44. Als je al dit soort onzin verkoopt is roken zeker zometeen ook slecht voor je.

 45. الأسبارتام أمر خطير جدا

 46. He jesse ik zit in je kast:-)

 47. Hé Mohammed kom uit de kast dan

 48. Ik ben gisteren dood gegaan aan astpartaam

 49. Wallah jesse ik blaas jouw huis op

 50. he jesse dan ben je tenmiste een keer hot!

 51. Hi I em hillary clentun, vote for me as prezident of the Unitahd Stetes.
  Dolan Trump must noet win.

  Oh shti im a bit lete

 52. Was geïnteresseerd aan het lezen totdat ik wat las wat je er niet van kan krijgen, maar erfelijk bepaald in dus vanaf de geboorte en dat ik adhd dat krijg je niet daar word je mee geboren. Dus de rest maar niet. Gelezen

 53. Uit recent wetenschappelijk onderzoek onder miljarden mensen is onlangs een schokkende conclusie voortgekomen.
  VAN LEVEN GA JE DOOD

 54. [I]Onderzoek in 2007 toonde aan dat aspartaam het insulineniveau in het bloed net zo veel laat stijgen als gewone suiker dat doet[/I]
  Dus als ik een hypo heb kan ik gewoon een Aspartaam houdend drankje drinken (Cassis Light / Sprite etc) om mijn suiker weer in balans te krijgen? Terwijl toch echt op de verpakking staat: Koolhydraten: 0 waarvan suikers 0?

  Lijkt mij onzin. Sommige diabetes patiënten zijn ingesteld om veel te bewegen en hun suiker stijgt zodra ze stil zitten. Dat lijkt mij een beter verhaal. Ach ja, de hoog opgeleide wetenschappers hebben hun diploma op zak maar ze vergeten het “domme” volk te raadplegen die praktijkervaring heeft.

 55. Lees het boek ‘Dodelijke leugens’, Artsen en patiënten misleid van C.F. van der Horst.
  De meeste artsen weten weinig van voeding, omdat daar bijna geen aandacht aan geschonken wordt in de opleiding. Voor de producent van aspartaam en andere gevaarlijke stoffen gaat het commercieel belang boven wat moreel verantwoord is.

 56. Ik heb niet gelezen dat na langdurig gebruik van aspartaam je dom wordt………….
  Zelf heb ik veel drank gedronken met aspartaam als zoetstof.
  Ik kreeg last van hooftrekenen, 5 plus 8 heb ik serieus met een rekenmachine moeten uitrekenen om er 13 van te maken.
  Nadat ik was gestopt met aspartaam kon ik na 2 maanden weer hoofdrekenen.
  Hoezo niet gevaarlijk…..

 57. tegenwoordig bestaan er van alle kwalen waar vroeger geen sprake was, mensen gebruikten toen pure voeding zonder toevoegmiddelen
  als er maar een kleine kans bestaat dat aspartaan werkelijk niet gezond is mogen mensen dat weten, want elk lichaam is verschillend en reageert anders op zo iets.
  indien aspartaan werkelijk zoals verschillende mensen reageren geen kwaad kan moeten zij dat maar weten.
  waar ligt het verschil? wijsneuzen hoeveel men drinkt natuurlijk. bij warm weer 2 liter cola light drinken ? een opgezette buik krijgen net of men 7 maand zwanger is en van de rest niet gesproken
  ik dacht dat het de bedoeling is van al de opzoekingen op medisch vlak dat dit is risico s uitschakelen toch.

 58. Houden mensen (zowel de wetenschappelijke als niet-wetenschappelijke) hier wel rekening met het feit dat er personen zijn die een overgevoeligheid / allergie kunnen hebben voor bepaalde kunstmatige zoetstoffen? Pinda’s zijn voor mij niet schadelijk maar geef ze aan iemand die er allergisch voor is en dan is het wel degelijk schadelijk voor desbetreffende persoon.

 59. raar dat mensen zeggen dat het onzin is en dat mensen van alles van onbekenden aannemen, terwijl jullie letterlijk je hele leven aannemen dat al die e-nummers, sulfaten, siliconen, alle chemische troep die we krijgen, veilig is. dat noem ik pas naief. geen wonder dat zo ontzettend veel nederlanders kanker hebben. als je een beetje verstand hebt kun je best bedenken dat zulke chemische en bewerkte producten nevernooit goed voor een mens kunnen zijn. alzheimer, diabetes, kanker, migraine, depressie, adhd bij kinderen, angststoornis, psychische stoornissen, darmaandoeningen, maar ook dingen als zichtverlies, oorsuisen, al deze aandoeningen komen door de troep die iedere nederlander aanneemt. en letterlijk elke nederlander heeft wel ergens last van. hoe zou dat nou komen? ik blame het niet op de natuur.

 60. @sara
  U zegt dat het naief is om te geloven dat ‘alle chemische troep’ die wij krijgen veilig is.
  Maar dan vraag ik me af of u echt onderzocht heb wat deze chemische troep is, en wat het met mensen doet. Dat de meeste mensen tegenwoordig wel ergens last van hebben komt over het algemeen namelijk meer door levensstijl dan door chemische stoffen.
  Als we nou realistisch naar alle stoffen kijken dan valt het bij de meeste chemische stoffen heel erg mee hoe slecht ze zijn.
  Neem bijvoorbeeld vanille, is natuurlijke vanille gezonder als gesynthetiseerde? Zou dat ergens niet gek zijn aangezien ze qua chemische structuur identiek zijn?
  Overigens vraag ik me ook sterk af wat u onder chemische troep verstaat, aangezien elke stoffen op deze aarde chemisch is.

 61. Jesse mijn complimenten voor jouw uitleg over aspertaam, het is gewoon slecht voor een mens, zelf jaren terug achter gekomen gezien ik veel darmklachten had, met alle die zoetstoffen loopt het letterlijk dun door je broek, ken persoonlijk mensen die hierdoor zelfs in een rolstoel zijn terecht gekomen. Niet normaal dat zoiets mag en kan, pas tijden Golfoorlog is het spul goedgekeurd door tja vrienden van Rumsfeld (eigenaar aspertaam) .
  Dit jaar voor een operatie gesprek gehad met diëtiste van ziekenhuis ivm allergie, heb gezegd allergies voor alle zoetstoffen, en werd zelfs aangegeven dat het inderdaad slecht is voor iemand die geen aandoening geeft omtrent suiker. Het is een diabetes product!! Maar dat wil veel mensen maar niet inzien, nou prima veel succes, voor me zelf was dit gesprek met een diëtist de zoveelste bewijs dat het gewoon slecht is voor een mens, waarom geen normale suikerhoudende producten, alles met mate maar de totale suiker hysterie, oooh het is zo slecht, nou je lichaam heeft gewoon brandstof nodig en anders gaat het gewoon ergens een x fout.
  Als je voldoende beweegt is er niets aan de hand.
  En voor alle mensen die zogenaamd alles weten en toeteren over bronnen(die zoek je zelf maar op, of gebruik gewoon iets meer zoetstof misschien dat je het een x snapt hoe alles werkt, gewoon minder bewerking van de voedselindustrie dit is de enige redenen waarom toe te voegen en het is spotgoedkoop)
  Kauwgom zonder zoetstoffen alleen verkrijgbaar in Kinder kaugum Hubba Bubba of die ronde balletjes kaugom van vroeger. Voor de rest allemaal laxerende werking, stond ook altijd als waarschuwing op pakje Sportlife. Bevat Sorbitol!
  Oh ja kijk uit voor je hond dat die geen zoetstoffen per ongeluk eet, gaat ie van Dood. Hond dood door peijnenburger ontbijtkoek the Zero variant, klasse spul die zoetstoffen.

 62. Na het lezen van alle commentaren
  1. wat heb ik bijgeleerd : NIETS
  2. is spartaam schadelijk of niet : JA en NEEN
  3. heb ik tijd verloren om deze artikels te lezen : JA
  4. wil ik eindelijk eens weten of zoetstoffen schadelijk zijn of niet : N E E N

 63. Geheel eens met Bas van der Meij.
  Belachelijke stemmingsmakerij.
  Ga eens wat eenvoudige scheikunde ,farmacologie en toxicologie bestuderen…
  En nee,heb geen belang

 64. Aspertaam is echt vergif…. ik kan al bijna 2 jaar bijna niet meer lopen vd pijn aan mn spieren en gewrichten in mn benen. Ik dronk ongeveer 1 ltr cola zero of light per dag… heeerlijk…. ahum. Nu 2 weken gestopt en me suf zoekende naar frisdranken zonder zoetstoffen (lastig) maar wat een verschil !! Ik kan weer soepeler opstaan uit de bank en vanuit rust weer vlotter uit de voeten. Ben heel benieuwd hoe snel ik verder herstel en dat ik me niet nog langer voel als een 85 jarige ,(ben 47)

 65. ik ben erg veel met voeding bezig en mijn conclusie is dat wanneer je een onbalans maakt in je lichaam dat slecht is.
  je lichaam is altijd bezig het in balans brengen door middel van hormoongebruik.
  hormonen is hoe je lichaam communiceert.
  het feit dat aspertaam door je lichaam als suiker wordt herkent met aanmaak van insuline is de grootste reden om het niet te eten.
  insuline resistentie is de grootste wereldziekte die er is.
  suiker is een doodmaker maar de suikervervangers zijn nog erger.
  leer jezelf om geen suiker meer te eten. na een tijdje verandert je smaak en ja dan vind je kwark of yoghurt ook lekker zonder suiker of suikervervangers.

 66. Ik ben 96 en gebruik al jaren aspartaam omdat ik ouderdomssuiker heb, ben verder kerngezond. Ik eet ook iedere dag een ei, zeiden ze ooit ook van dat dat ongezond is, complete lariekoek.
  Uit één liter light-frisdrank gezoet met aspartaam kan 55 milligram methanol gevormd worden. Dit is minder dan er van nature in één liter vruchtensap zit.

 67. Het is allemaal niet zo zwart- wit. Dat je bloedsuikerspiegel evenveel stijgt door aspartaam als door gewone suiker klopt niet. Ik heb 40 jaar diabetes, en heel veel ervaring. Zo heb ik ook ervaring met de negatieve gevolgen van aspartaam. Ik denk dat iedereen hier anders op reageert maar voor mij is het vergif. Helaas want ik vind/vond cola zero super lekker. :/

Geef een reactie