Top 10 E-nummers en toevoegingen die je beter zou vermijden

Door Laurentine ten Bosch, Filmmaker – Food Matters

Toevoegingen worden al eeuwenlang in voeding gebruikt, om het uiterlijk en de smaak van voeding te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Maar voegen deze echt waarde toe aan je eten?

Additieven worden aan eten toegevoegd om de productie, verpakking en opslag te vergemakkelijken. Maar hoe weten we wat voor toevoegingen er zitten in die doos macaroni met kaas, en waarom kan het zo lang worden bewaard?

Een typisch Amerikaans huishouden (en een typisch Nederlands/Belgisch huishouden zal daar niet ver van afwijken) geeft ongeveer 90 procent van het boodschappenbudget uit aan bewerkte voedingsmiddelen, en daarmee stellen ze zichzelf bloot aan een grote verscheidenheid aan kunstmatige toevoegingen, waarvan velen ernstige consequenties hebben voor je gezondheid.

Sommige toevoegingen zijn schadelijker dan andere. Hier is een lijst van de levensmiddelenadditieven die je het beste kunt vermijden:

1. Kunstmatige Zoetstoffen

Aspartaam (E951), vind je meestal terug in voeding die het predicaat “light” of “suikervrij” heeft. Men veronderstelt dat Aspartaam kankerverwekkend is en het heeft meer bijwerkingen op haar naam staan dan alle andere voedingsmiddelen en toevoegingen bij elkaar. Aspartaam is niet je vriend. Aspartaam is een zenuwgif en kankerverwekkend. Deze giftige zoetmaker, die erom bekend staat dat het je intelligentie afbrokkelt en je korte-termijn geheugen aantast, bevat componenten die talloze kwalen tot gevolg kunnen hebben, waaronder hersentumoren, ziektes zoals lymfeklierkanker, diabetes, multiple sclerosis, Parkinson, Alzheimer, fybromyalgie, chronische vermoeidheid, emotionele stoornissen zoals depressie en angstaanvallen, duizeligheid, hoofdpijnen, misselijkheid, verwardheid, migraine en toevallen. Acesulfaam-K, een relatief nieuwe kunstmatige zoetstof die niet grondig getest is, wordt gebruikt in brood, gebak, kauwgom en gelatine, en is in verband gebracht met niertumoren. Lees hier meer over de gevaren van Aspartaam.

Te vinden in: light of suikervrije frisdranken, coca cola light, coca cola zero, gelatines, toetjes, suikervrije kauwgom, drankmixjes, bakkersproducten, zoetstoffen, ontbijtgranen, pepermuntjes, pudding, ijsthee, kauwbare vitamines, tandpasta.

2. Glucose-Fructosesiroop

Glucose-Fructosesiroop is een sterk geraffineerde kunstmatige zoetstof die tegenwoordig de belangrijkste bron van calorieën is in Amerika. Het zit in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. Met Glucose-Fructosesiroop komen de pondjes er sneller aan dan met elk ander ingrediënt, het verhoogt je LDL (“slechte”) cholesterolgehalte en draagt bij aan de ontwikkeling van diabetes en weefselbeschadiging, afgezien van allerlei andere schadelijke gevolgen.

Te vinden in: de meeste bewerkte voedingsmiddelen, brood, snoep, gezoete yoghurt, slasauzen, blikgroenten, ontbijtgranen.

3. Monosodium Glutamaat (MSG / E621)

MSG is een aminozuur dat wordt gebruikt als smaakversterker in soepen, slasauzen, chips, diepvriesmaaltijden en veel restauranteten. MSG staat bekend als een excitotoxine, een stof die de cellen overmatig activeert tot het punt waar ze beschadigd of vernietigd worden. Onderzoeken tonen aan dat regelmatige consumptie van MSG kan leiden tot nadelige bijwerkingen zoals depressie, desoriëntatie, oogbeschadigingen, vermoeidheid, hoofdpijnen en obesitas. MSG tast de zenuwbanen van de hersenen aan en zet het “ik ben vol” mechanisme uit, wat verklaart waarom je er van aankomt.

Te vinden in: Chinees eten (Chinees Restaurant Syndroom), veel snacks, chips, koekjes, kruidenmengsels, de meeste soepen van Campbell, diepvriesmaaltijden, vleeswaren.

4. Transvetten

Transvet wordt gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verbeteren en te verlengen, en het behoort tot de gevaarlijkste stoffen die je kan eten. Transvet wordt gevormd bij een proces dat hydrogenatie wordt genoemd, en zit in gefrituurde fast food en bepaalde bewerkte voedingsmiddelen die zijn gemaakt met margarine of gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën. Talloze onderzoeken laten zien dat transvet het LDL cholesterolgehalte verhoogt en het HDL (“goede”) cholesterol verlaagt, het risico op hartaanvallen, hartziekten en hersenbloedingen doet toenemen en bijdraagt aan een verhoogde kans op ontstekingen, diabetes en andere gezondheidsproblemen. In Denemarken zijn oliën en vetten die meer dan 2 procent transvet bevatten verboden, een maatregel die gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën doeltreffend verbiedt.

Te vinden in: margarine, chips, crackers, bakkersproducten en fast food.

5. Veel gebruikte Kleurstoffen in Voeding

Onderzoeken tonen aan dat kunstmatige kleurstoffen, die in frisdranken, fruitsappen en slasauzen zitten, kunnen bijdragen aan gedragsproblemen bij kinderen en tot een sterke verlaging van het IQ kunnen leiden. Dierproeven hebben andere kleurstoffen in verband gebracht met kanker. Kijk uit voor deze stoffen:

Blauw #1 en Blauw #2 (E133)

Verboden in Noorwegen, Finland en Frankrijk. Kan chromosoombeschadiging veroorzaken.

Te vinden in: snoep, ontbijtgranen, frisdranken, sportdrankjes en diervoeding.

Rood #3 (ook Rood #40 – een meer recente kleurstof) (E124)

In 1990 in Amerika verboden na een acht jaar durende discussie over het gebruik in voeding en cosmetica. Echter, deze kleurstof wordt nog steeds verkocht zolang de voorraad strekt! Het is bewezen dat het schildklierkanker en chromosoombeschadigingen bij proefdieren veroorzaakte, en het verstoort mogelijk ook de hersenzenuwoverdracht.

Te vinden in: fruitcocktails, maraschino kersen, mix voor kersentaart, ijsjes, snoep, bakkersproducten en meer!

Geel #6 (E110) en Geel Tartrazine (E102)

Verboden in Noorwegen en Zweden. Verhoogt het aantal nier- en bijniertumoren in proefdieren, kan chromosoombeschadigingen veroorzaken.

Te vinden in: Amerikaanse kaas, macaroni met kaas, snoep en frisdranken, limonade en meer!

6. Natriumsulfiet (E221)

Een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt bij de wijnproductie en andere bewerkte levensmiddelen. Volgens de FDA is één op de 100 mensen overgevoelig voor sulfieten in voeding. De meerderheid van deze mensen zijn astmatisch, wat suggereert dat er een verband is tussen astma en sulfieten. Personen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen hoofdpijnen, ademhalingsproblemen en uitslag krijgen. In ernstige gevallen kunnen sulfieten tot de dood leiden doordat de luchtwegen helemaal worden afgesloten, met een hartstilstand tot gevolg.

Te vinden in: Wijn en gedroogd fruit.

7. Natriumnitraat/Natriumnitriet

Natriumnitraat (of natriumnitriet) wordt gebruikt als conserveringsmiddel en kleur- en smaakstof in spek, ham, hotdogs, vleeswaren, corned beef, gerookte vis en andere bewerkte vleeswaren. Dit ingrediënt, dat onschadelijk klinkt, is in feite zeer kankerverwekkend zodra het in het menselijke spijsverteringsstelsel terecht komt. Daar vormt het verschillende nitrosamineverbindingen die de bloedbaan binnen gaan en grote schade aanrichten aan verschillende organen: in het bijzonder de lever en alvleesklier. Sodiumnitriet is alom bekend als een giftig ingrediënt, en de USDA heeft deze toevoeging zelfs proberen te verbieden in de jaren ’70, maar dat werd de grond in geboord door de levensmiddelenproducenten die klaagden dat ze geen alternatief hadden voor het conserveren van voorverpakte vleesproducten. Waarom gebruikt de industrie het nog steeds? Het antwoord is eenvoudig: door deze chemische stof wordt vlees helderrood. Het is eigenlijk een kleurversterker, waardoor oud, dood vlees er vers en levendig uitziet.

Te vinden in: hotdogs, spek, ham, luncheon meat, vleeswaren, corned beef, gerookte vis en andere soorten bewerkt vleessoorten.

8. BHA en BHT (E320)

Butylhydroxyanisool (BHA) en Butylhydroxytolueen (BHT) zijn conserveringsmiddelen die terug te vinden zijn in ontbijtgranen, kauwgom, chips en plantaardige oliën. Dit veelgebruikte conserveringsmiddel zorgt ervoor dat voeding niet verkleurt, van smaak verandert of ranzig wordt. Het tast het neurologisch systeem van de hersenen aan, zorgt voor gedragsveranderingen en kan kanker veroorzaken. BHA en BHT zijn oxidanten die reactieve kankerverwekkende stoffen in je lichaam vormen.

Te vinden in: chips, kauwgom, ontbijtgranen, diepvriesworst, bewerkte rijst, reuzel, bakvet, snoep.

9. Zwaveldioxide (E220)

Zwaveltoevoegingen zijn giftig en in Amerika heeft de FDA het gebruik ervan bij rauwe fruit en groenten verboden. De bijwerkingen zijn onder andere: bronchitis, met name voor hen die gevoelig zijn voor astma, hypotensie (lage bloeddruk), tintelingen of anafylactische shock. Het vernietigt ook vitamine B1 en E. Niet aan te bevelen voor consumptie door kinderen. De International Labour Organization in Amerika adviseert om E220 te vermijden als je last hebt van conjunctivitis, bronchitis, emfysemen, bronchiale astma of hart- en vaatziekten.

Te vinden in: bier, frisdranken, gedroogd fruit, sappen, likeurtjes, wijn, azijn en aardappelproducten.

10. Kaliumbromaat

Een toevoeging die gebruikt wordt om het volume te vermeerderen in witte meel, brood en broodjes, en het staat erom bekend dat het kanker veroorzaakt bij dieren. Zelfs kleine hoeveelheden in brood kunnen problemen veroorzaken bij mensen.

Te vinden in: broodproducten.

Print dit uit en neem het mee als je boodschappen gaat doen. Vergeet niet om de etiketten te lezen en koop zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch. Hoe meer volwaardige, natuurlijke voeding je eet, hoe beter het voor je is – voeding die geen conserveringsmiddelen, chemicaliën, vulmiddelen en kunstmatige smaak- of kleurstoffen bevat.

Share:

51 comments

 1. Hoi Jesse,

  Bedankt voor deze top blog.

  Ik doe vooral mijn best om E621 te vermijden. Dit heeft namelijk ook een negatief effect op je geheugen. Daarnaast is er aangetoond dat een hoge consumptie van E621 ADHD en dyslexie kan veroorzaken. Ontlopen dus…

  Nogmaals bedankt voor de tips!

  Jelle

 2. inderdaad goede blog. ik zal er op gaan letten. Maar hoe is het eigenlijk zo ver gekomen dat er zoveel slechte produkten in de supermarkten zijn te vinden??? waar is het mis gegaan? Dit kunnen we niet makkelijk meer veranderen, hoewel er misschien al een trend is dat het heel langzaam met nadruk op langzaam weer de betere kant op gaat.

 3. Ik hou het simpel: koop niks met E nummers erin en koop niks met toevoegde suiker.
  Dit artikel bevestigd dat ik op de goede weg ben 🙂 Dankjewel.

 4. Ik sta hier echt versteld van omdat het toch anno 2012 niet meer te doen is om al deze artikelen te vermijden met die nare ziektes en kwaaltjes die het kan veroorzaken. Als mensen word je gewoon belazerd door alle instanties en wordt er alles aan gedaan om het beter, mooier, lekkerder, leuker te laten lijken. We kunnen er niet meer omheen. Wat zou ik anders moeten doen, alleen maar verse groenten eten en vers fruit, want alleen dan krijg je niks slechts binnen. Al die chemische troep zit echt overal, maar dan ook echt overal in! Ongelofelijk, maar voor mij te lastig om er elke dag mee bezig te moeten zijn. Uiteindelijk gaan we toch allemaal een keer dood haha…

 5. Slechte blog, niet eens de moeite genomen om referenties naar onderzoeken te plaatsen of andere bronvermeldingen. Wederom een onderbuik gevoel, gevoed door “kennis van het internet”.

 6. Do you have a spam issue on this website; I akso am a blogger, and I was curious about your situation; we have crrated somne nice practices
  and we are looking to swap solutions with other folks,
  be sure to shiot me an e-mail if interested.

 7. Ik ben aan het zoeken in Pubmed (als er iets wetenschappelijks wordt gepubliceerd staat het daar toch in) naar de link tussen tartrazine en tumoren in nieren, maar vind niets. Heb je voor mij een referentie? Op deze manier komt het weinig geloofwaardig over.

 8. Koop ik vandaag bij de natuurwinkel eens een heerlijk zakje gedroogde kokos als vervanger van ongezonde tussendoortjes, blijkt dit product te worden geconserveerd met zwaveldioxide. Daar krijg ik toch echt geen gezond gevoel van. Het merk “Neal’s Yard Wholefoods” doet toch anders vermoeden.
  Kent iemand een merk zonder de chemische toevoeging??

 9. Het is toch logisch dat e nummers slecht zijn? Alles wat niet uit de natuur komt is gefrabiceerde rommel zo simpel is het.!

 10. Dramatische onderbouwing. Geen wetenschappelijke referenties. Alleen al de claims over aspartaam raken kant nog wal. Ik begrijp dat je hier aan het preken bent voor eigen parochie maar enige onderbouwing voor allerlei nare bijwerkingen lijkt me toch niet teveel gevraagd. Skeptoid.com heeft veel leuke podcast, oa over aspartaam

 11. Hoi Jesse en Laurentine, interessant artikel! Maar ik mis de bronvermelding. Waar kan ik die vinden?

 12. Leuk verhaal van dhr Jesse met hier en daar kloppende feiten, echter geheel onbetrouwbaar; geen referenties bronnen, o.i.d. Lijkt meer op een onderzoek vanuit persoonlijke interesses.

  Wees altijd bewust van wat je eet zo veel mogelijk vers, zo min mogelijk vlees!

  Tip voor lezers doe zelf onderzoek.
  Tip voor dhr Jesse / bloggers
  gebruik ook bronnen buiten het internet!
  Wil je echt iets weten ga naar de Bibliotheek. ( wikipedia is dat niet)

  Mvg

  Dr Verduren

 13. Is het niet iets om deze informatie bij de supermarkten voor de deur te verspreiden?
  Een E-Ontloop wijzer of zo iets.. zouden veel mensen op prijs stellen.
  Niet dat Jesse nog niet genoeg doet 😛

 14. Het is hierboven al vaker gezegd. In de wereld van de gezonde voeding is het kaf zo gemengd met het koren dat de zichzelf serieus nemende spelers niet met meningen komen. Ik citeer hier het voedingscentrum over de glutamaten (nr3, hier een specifieke)

  “De in de EU toegelaten L-glutamaten zijn uitgebreid onderzocht op veiligheid door de WHO en de EFSA.

  Verwarring rond L-glutamaat

  Mensen met angst voor L-glutamaat brengen het in verband met gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, astma, gedragsstoornissen en het Chinese Restaurant Syndroom (CRS). Deze uitlatingen zijn terug te voeren op enkele onzorgvuldig uitgevoerde studies uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Deze resultaten konden daarna in geen enkele zorgvuldig uitgevoerde studie herhaald worden.

  Chinese Restaurant Syndroom

  In 1968 publiceerde professor Wok een brief in het New England Journal of Medicine waarin hij het zogenaamde Chinese Restaurant Syndroom (CRS) beschreef. Na het eten van een Chinese maaltijd kreeg hij last van overgevoeligheidsverschijnselen. Deze begonnen 15 tot 30 minuten na de maaltijd en duurden ongeveer 2 uur. De verschijnselen bestonden uit een doof gevoel in de nek dat uitstraalt naar beide armen en de rug, algemene zwakte en hartkloppingen. Hij noemde als mogelijke oorzaak een allergie voor stoffen in de sojasaus, het hoge zoutgehalte, de wijn of L-glutamaat die aan de gerechten werd toegevoegd. In 1969 schreven Schaumberg et al in Science de verschijnselen toe aan glutamaat. Als gevolg van deze laatste publicatie zijn er heel veel klinische en epidemiologische studies uitgevoerd om te controleren of het CRS echt door L-glutamaat wordt veroorzaakt. Maar er is nooit een directe relatie gelegd tussen overgevoeligheid en glutamaat.

  Astma
  In verschillende dubbelblinde placebo gecontroleerde studies kregen circa 150 astma patiënten L-glutamaat dan wel een placebo toegediend, in zuivere vorm of toegevoegd aan voedingsmiddelen. Geen enkele patiënt vertoonde astma symptomen.

  Voedingsadvies

  Producten met E-nummers kun je veilig eten. Dat geldt ook voor L-glutamaat. Zelfs als je veel producten met L-glutamaat eet, bijvoorbeeld soepen, sauzen en paprikachips, krijg je niet te veel L-glutamaat binnen.

  Overgevoeligheid

  Heb je last van voedselovergevoeligheidsreacties, dan komt dat niet door het glutamaat. Bij dergelijke reacties, is het advies om contact op te nemen met een huisarts of allergoloog, om er achter te komen wat de oorzaak is van de overgevoeligheidsreactie.”

  Wat zo hypocriet is, is dat de “industrie”en “de reguliere geneeskunde” verweten wordt “op eigen gewin uit te zijn” en “blind te zijn”. Maar wat denk je van de industrie rondom “gezonde voeding”: van de industrie kan precies hetzelfde gezegd worden. Blind omdat men “geloof en geruchten” boven feiten stelt en omdat ook hier miljoenen verdiend wordt aan goji-bessen of andere voedingssuplementen. Voor de duidelijkheid: ik neem beide, maar accepteer dan ook dat ik hier een “believer” ben zonder ongegronde kritiek op anderen te hebben.

 15. In de wereld van de gezonde voeding is het kaf zo gemengd met het koren dat de zichzelf serieus nemende spelers niet met meningen komen. Ik citeer hier het voedingscentrum over de glutamaten (nr3, hier een specifieke)

  “De in de EU toegelaten L-glutamaten zijn uitgebreid onderzocht op veiligheid door de WHO en de EFSA.

  Verwarring rond L-glutamaat

  Mensen met angst voor L-glutamaat brengen het in verband met gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, astma, gedragsstoornissen en het Chinese Restaurant Syndroom (CRS). Deze uitlatingen zijn terug te voeren op enkele onzorgvuldig uitgevoerde studies uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Deze resultaten konden daarna in geen enkele zorgvuldig uitgevoerde studie herhaald worden.

  Chinese Restaurant Syndroom

  In 1968 publiceerde professor Wok een brief in het New England Journal of Medicine waarin hij het zogenaamde Chinese Restaurant Syndroom (CRS) beschreef. Na het eten van een Chinese maaltijd kreeg hij last van overgevoeligheidsverschijnselen. Deze begonnen 15 tot 30 minuten na de maaltijd en duurden ongeveer 2 uur. De verschijnselen bestonden uit een doof gevoel in de nek dat uitstraalt naar beide armen en de rug, algemene zwakte en hartkloppingen. Hij noemde als mogelijke oorzaak een allergie voor stoffen in de sojasaus, het hoge zoutgehalte, de wijn of L-glutamaat die aan de gerechten werd toegevoegd. In 1969 schreven Schaumberg et al in Science de verschijnselen toe aan glutamaat. Als gevolg van deze laatste publicatie zijn er heel veel klinische en epidemiologische studies uitgevoerd om te controleren of het CRS echt door L-glutamaat wordt veroorzaakt. Maar er is nooit een directe relatie gelegd tussen overgevoeligheid en glutamaat.

  Astma
  In verschillende dubbelblinde placebo gecontroleerde studies kregen circa 150 astma patiënten L-glutamaat dan wel een placebo toegediend, in zuivere vorm of toegevoegd aan voedingsmiddelen. Geen enkele patiënt vertoonde astma symptomen.

  Voedingsadvies

  Producten met E-nummers kun je veilig eten. Dat geldt ook voor L-glutamaat. Zelfs als je veel producten met L-glutamaat eet, bijvoorbeeld soepen, sauzen en paprikachips, krijg je niet te veel L-glutamaat binnen.

  Overgevoeligheid

  Heb je last van voedselovergevoeligheidsreacties, dan komt dat niet door het glutamaat. Bij dergelijke reacties, is het advies om contact op te nemen met een huisarts of allergoloog, om er achter te komen wat de oorzaak is van de overgevoeligheidsreactie.”

  Wat zo hypocriet is, is dat de “industrie”en “de reguliere geneeskunde” verweten wordt “op eigen gewin uit te zijn” en “blind te zijn”. Maar wat denk je van de industrie rondom “gezonde voeding”: van de industrie kan precies hetzelfde gezegd worden. Blind omdat men “geloof en geruchten” boven feiten stelt en omdat ook hier miljoenen verdiend wordt aan goji-bessen of andere voedingssuplementen. Voor de duidelijkheid: ik neem beide, maar accepteer dan ook dat ik hier een “believer” ben zonder ongegronde kritiek op anderen te hebben.

 16. Zeer nuttig.

  Ik denk dat het om geld draait. Hoe meer mensen met een ziekte, hoe mensen naar het ziekenhuis etc moeten. Lekker veel inkomsten dus!

 17. als ik de reacties lees op dit artikel dan krijg ik er een hoog internettrollen gevoel bij, beste internet trollen, ik ben momenteel werkloos, hoe kom je nu aan een baan als internettrol? ik ben niet kritisch tav werk, als het maar betaald.

 18. nog een kleine teovoeging tav de l-glutamaat, het gaat hier om een groep van smaakversterkers, sommige worden via natuurlijke weg gevormd sommige synthetisch, het gaat om meerdere e-nummers, zelf eet ik ze niet, maar als een ander het wel in zijn eten wil doen, sterkte!:
  620
  Glutaminezuur
  621
  Mononatriumglutamaat
  622
  Monokaliumglutamaat
  623
  Calciumdiglutamaat
  624
  Monoammoniumglutamaat
  625
  Magnesiumdiglutamaat

  tot slot, ik begrijp niet waarom deze toevoegingen nodig zijn, thuis kook ik met verse kruiden die ik als plantjes op de vensterbank van mijn keuken heb staan, geeft ook smaak aan het eten en is een stuk verser. (gedroogde kruiden werken ook prima!)

 19. Helemaal geen E nummers is geen optie….er zijn nl. ook goed zal er 2 noemen die gewoon nodig zijn ….E 300 Is gewoon vitamine C….E162 is de rode kleur dat uit de rode biet wordt gehaald dus natuurlijk….verder gebruik ik ook nagenoeg geen E nummers maar wil er alleen mee zeggen dat niet alles over 1 kam is te scheren!!

 20. aan Dinges van 30/12/2014
  Uw twijfel dat aspartaam geen gif is verontrust mij wel, een goede raad als U ruematsche pijnen hebt , denk dan eerst maar aan het weglaten van dit gif.

 21. Maar dan kunnen we nu toch eigenlijk niks meer eten???

 22. Hoi;
  Wij hebben al lang geen kant en klaar voedsel meer, we voelden ons na het eten ervan meestal niet zo erg lekker, vooral niet als er Chinees werd gegeten, later kwam ik er achter dat dit door de smaakversterkers kwam, mijn hart is menig keer op hol geslagen. Zelf koken is veel leuker en ook nog gezonder. E-nummers zijn niet allemaal schadelijk, maar zeker ook niet allemaal onschuldig zoals Prof.Dr.Katan recentelijk weer beweerde.

 23. Goede namiddag,
  ik viel op deze blog hier terwijl ik aan het zoeken was naar te vermijden additieven. En waarom zocht ik deze informatie op ?
  Omdat ik roomsoezen (éclairs) wil bakken zoals mijn moeke+ deed, maar wat niet wil lukken.
  Dus zocht ik ten einde raad toch maar de kant en klare mengsels op met rijsmiddelen enz die maken dat je roomsoezen altijd lukken. Ik vond daar E450-E500, emulgator (E471), plantaardig vetpoeder (broodverbeteraar ? aargh…).
  In een ander mengsel vond ik terug : Rijsmiddelen E500ii en E450i, antioxidant E300.
  Ik denk dat ik beter naar de biowinkel trek en daar zelfrijzende bloem ga halen. Het rijsmiddel dat daar in zit zal een natuurlijk ongevaarlijk middel zijn geloof ik, met name wijnsteenpoeder, wat denkt u ?
  Of ik kan dus gewone biobloem nemen en daar een zakje wijnsteenpoeder aan toevoegen ?
  Mocht er iemand ervaring hebben met het bakken van eclairs , let know.
  Alle goed raad is welkom.
  dank! Riet

 24. Additieven voorkomen dat een koekje als zand in je mond uiteenvalt, dat je drankje uit twee vloeistoffen bestaat die niet mengen en dat het er smakelijk uit ziet.
  Elke hulpstof moet goedgekeurd worden door de Europese unie, dit wordt gedaan door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

  Internationaal gezien kent Europa de strengste toelatingseisen, in America kun je dus producten kopen die stoffen bevatten die niet in de Europese unie verkocht mogen worden.
  Dankzij deze lijst met toegestane stoffen zitten er geen gevaarlijke hoeveelheid van deze stoffen of gevaarlijkere stoffen in ons eten.
  Er zijn namelijk ongeveer 350 tot 400 E-nummers, terwijl de Codex Alimentarius (de “VN-nummers”, onder andere is de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) verantwoordelijk voor deze lijst) rond de 700 verschillende stoffen bevat.

  De E-nummers zijn namelijk niet een lijst met gevaarlijke stoffen die gebruikt mogen worden, maar een lijst met de veiligste stoffen die gebruikt mogen worden.
  Deze veiligheidsnormen gelden echter wel op gemiddelden en je lichaamsgewicht.
  Daarom lopen kinderen een groter risico dan volwassenen. Een volwassene weegt bijvoorbeeld 80 kg en een kind 20 kg. Als het kind 1 glas cola drinkt moet de volwassene 4 glazen drinken om dezelfde verhouding te krijgen tussen de stof en het lichaamsgewicht.
  Kinderen krijgen dus makkelijker meer binnen omdat ze veel minder wegen, maar redelijk hetzelfde binnenkrijgen.

  Bovendien mogen bedrijven kiezen of ze het E-nummer op de verpakking zetten of de naam voluit schrijven.
  Op frisdrank kan er bijvoorbeeld Koolzuur staan ipv E290 (koolzuur).

  E-nummers zijn dus niet gevaarlijk als je normaal eet (dus niet elke dag liters cola). Er wordt zeer nauwkeurig gekeken welke stoffen waarin gebruikt worden en hoeveel de consument hiervan binnenkrijgt. Als het de verkeerde richting op gaat worden de regels bijgesteld.

  Met vriendelijke groet,
  Tibor
  P.S.
  Karamel, vitamine C en goud hebben ook E-nummers:
  E150, E300 en E175.
  De lucht bestaat voor 21% uit E948 en voor 78% uit E941.
  De lucht bestaat namelijk uit Zuurstof (E948) en stikstof (E941)

 25. In een van de reactie wordt gerefereerd aan clubjes zoals EFSA. Het is een Europeese organisatie maar dat zegt niets over de betrouwbaarheid betreffende de mensen en de financiering van die EFSA. Voordat je denkt dat het daarom wel goed moet zijn zou je eerst onderzoek moeten doen.
  Het lijkt wel een lobbyisten club, allemaal mensen die linksom of rechtsom met de industrie te maken hebben en of vanuit de industrie betaald worden.
  De slager keurt zijn eigen vlees. Is er iemand die dat geloofwaardig acht? Ik geloof helemaal niets van clubs die in het leven zijn geroepen door de EU die ook weer door lobbyisten worden voorgelogen.
  (Er is recent, voor iedereen het lezen waard, een boek verschenen : De Dodelijke Leugens door C.F. van der Horst.)
  Wij worden allemaal bij de neus genomen en betalen er dik voor.
  Ook voor al die toevoegingen, die zijn makkelijk en goedkoop voor de industrie.
  Kijk maar op de verpakkingen, je koopt wat zakjes poeder in een grote doos,
  waar je te dik voor betaald.
  De overheid roept dat de gezondheidszorg onbetaalbaar gaat worden! Kijkt gevoegelijk weg van de misstanden en verhoogt eigen bijdrage en premies.
  Zo gemakkelijk is het allemaal.
  Gezondheid!

 26. In de produkten op zich zit een veilige hoeveelheid van die troep….maar hoe zit het als je de gele dag door allemaal produkten eet waar het in zit???? Is de hoeveelheid dan ook nog veilig op termijn??

 27. @Tibor; Google op E nummers zoals E110,E124, E133, E160 Allemaal verboden in verschillende landen zoals Zweden en Zwitserland…Is denk ik niet voor niks…we zijn gewoon proefkonijnen! Zie ook E499 die overal verboden is behalve in Nederland! Niet te vergeten E924 Kaliumbromaat wat werd gebruikt in brood en Aspartaam E951 iedereen weet dat dat troep is…Snap ook niet dat MSG E621 Monosodiumglutomaat, Ajinomoto etc. nog toegestaan is….

 28. Geloof al dit soort e nrs zijn op de markt gebracht om de mensen populatie op peil te houden.toen onze ouders of opa,s oma,s nog jong waren hadden ze gewoon suiker in de cola en, als je te dik werd van suiker ging je toch gewoon op dieet .en in die tijd waren er niet zoveel ziektes/ aandoeningen als nu. Dus dat

 29. Hallo ik werk zelf in de voedingsmiddelen industrie op een laboratorium.

  Ik wil niet te inhoudelijk op alles in gaan anders wordt mijn bericht te lang maar om nr 1 even aan te kaarten.
  Wetenschapelijk gezien is E951 veilig verklaard.
  Aspartaam valt in het lichaam uiteen in methanol en de lichaamseigen aminozuren fenylalanine en asparaginezuur. (Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwit)
  Het lichaam verwerkt aspartaam hetzelfde als ieder ander natuurlijk eiwit.
  Dus ik vraag me af hoe jij tot jou bevindingen komt en wat zijn je bronnen?

  Groetjes, M

 30. We lopen wederom helaas achter tot vele Scandinavische landen die altijd duidelijk wel hun bevolking in bescherming nemen tegen de kwalijke Pharma en voedsel vergiftigingen. Geen wonder dat Nederland voorop loopt als Europees kankerland nummer 1. Chapeau voor het ministerie van volksgezondheid. Koop geen E-nummers en neemt u en uw familie in bescherming aub. Ze stoppen je vol met kanker hiero.

 31. Als ik jullie was zou ik voedsel in het algemeen maar vermijden (en water ook) dan zijn er ook geen problemen meer

 32. beste Jesse

  drink ciroensap uit een flesje ,er zitten concerveermiddelen in. kalium m
  metabisulfiet in , is dit schadelijk voor mijn gezonheid.
  of kan ik dit gerust nemen .
  Met kookt water om af te vallen en mijn lichaam te reinigen.
  hoor graag van jou,antwoord.
  met vriendelijke groeten; angela

 33. Citaat:

  “Aspartaam is een zenuwgif en kankerverwekkend. Deze giftige zoetmaker, die erom bekend staat dat het je intelligentie afbrokkelt en je korte-termijn geheugen aantast, bevat componenten die talloze kwalen tot gevolg kunnen hebben, waaronder hersentumoren, ziektes zoals lymfeklierkanker, diabetes, multiple sclerosis, Parkinson, Alzheimer, fybromyalgie, chronische vermoeidheid, emotionele stoornissen zoals depressie en angstaanvallen, duizeligheid, hoofdpijnen, misselijkheid, verwardheid, migraine en toevallen. ”

  Wat is dit in godsnaam voor waanzinnige stemmingmakerij?

  Wat zou de heer Jesse van der Velde tot zich nemen om dit soort onzin neer te kalken?

  Iemand die zich “M” noemt, heeft het bij het rechte eind. Even omhoog scrollen en daar staat de waarheid over Aspartaan.

 34. De zorg is duur nu weten we waarom. Maar waarom neemt de regering geen maatregelen tegen dit gif in het eten?

 35. Bronvermeldingen zouden niet verkeerd zijn. Zo heb ik me suf gegoogled naar het hier genoemde feit dat E133 in b.v. Noorwegen verboden zou zijn, maar niets kunnen vinden.
  Dit zou ook vreemd zijn aangezien de E-nummers een Europees overkoepelend systeem zijn van toevoegingen die toegestaan zijn en alle Europese leden zich hier aan horen te houden.
  Hoewel ik zelf ook de voorkeur geef aan natuurlijk en vers bereid voedsel, zie ik dit artikel als onnodige bangmakerij en een groot “broodje aap”-verhaal.

 36. beste m

  hoe gezond is methanol die in het lichaam aangemaakt wordt denk je?

 37. Het draait allemaal om geld. En tuurlijk iedereen die zich aansluit bij de EU heeft ook een zwijgplicht mbt alles wat niet mag. Meer E nummers ,meer kwalen ,meer massa productie mbt medicijnen dus meer geld voor de witte boordjes . Allemaal gewoon back 2 basic gaan en meer op zelf onderzoek gaan!!

 38. Onzin dit verhaal! Gaat in tegen wetenschap met zelf bedachte conclusies. Niet zo huilen allemaal! We worden gemiddeld gezien het oudst in de geschiedenis van de mens en dat terwijl ze vroeger alleen maar “natuurlijke” dingen konden eten. E nummers bestonden toen niet eens. Mijn advies: laat je niet zo leiden door je gevoel en kijk naar de feiten!

 39. Niet allemaal op de reguliere wetenschap gestoeld. Zoetstoffen zijn bijna allemaal veilig en worden aanbevolen. Behalve suiker die is kankerverwekkend. En verreweg de meest giftige stof die we nemen staat er niet bij: alcohol. De grootste kanker veroorzaker van stoffen in onze voeding. Een derde van de kankers komt door alcohol. Bij darmkanker zelfs tot 50%. Bij erfelijke borstkanker is één glas per week al voldoende om dat effect te bereiken. Bij borstkanker komt 20% door door alcohol, en bij erfelijke borstkanker zelfs tot 75%!

 40. Een biochemist hier, Aspartaam beklagen kan ik nog wel mee leven. Niet toxisch in normale hoeveelheden, maar mensen doen de laatste tijd iets te veel alsof alles in zero nemen gezond is, hoewel iedereen toch wel weet dat water beter is dan cola zero. Maar voor de rest is dit artikel echt heel slecht onderbouwd. Geen bronvermelding, meerdere verwijzingen naar frauduleuze studies en studies die al jaren ontkracht zijn. Plus, zuurstof heeft zelfs een E-nummer. Zonder zuurstof waren we allemaal dood. E-nummers zijn echt veilig, zolang je een evenwichtig dieet eet. Vele E-nummers kunnen inderdaad gevaarlijk zijn, maar in dosissen 500 keer de toegelaten hoeveelheid. Dat is niet meer relevant dan. Water bijvoorbeeld, is in 10 keer de aanbevolen hoeveelheid al dodelijk.

 41. “Als je minder E-nummers wilt eten, moet je veel fastfood gaan eten”.
  “In biologisch fruit zitten een hoop natuurlijke E-nummers. Een biologische groente kan er wel twintig bevatten”
  (Bron : Ralf Hartemink, levensmiddelentechnoloog aan Wageningen Universiteit.)

  Een lekker versgekookt eitje? Die bevat onder meer lectihine (E322), betacaroteen (E160a) en lysozym (E1105).
  Die sappige, biologische tomaat? Daar zitten al gauw zo’n 15 E-nummers in.

  Achterhaalde informatie, zonder bronvermelding en onwaar.
  Tegenwoordig noemen we dit NEPNIEUWS ! Eet smakelijk 😉

 42. Stelletje malloten hier weer. Als je onzin probeert te verkopen plaats er dan op zijn minst een goed wetenschappelijke bron bij en niet lukraak onzin die je ooit eens ergens op Facebook hebt gelezen. En doet alsof dat waar is. Vroeger zat er suiker in producten en Citroensap ja ja ja ze hebben nu gewoon alle la een nummer gegeven. Wat die ene al zegt overal zitten e nummers in… of wel gewoon ook gezonde stoffen die gewoon nu een nummer hebben.

Geef een reactie