3 geheimen van een slank en vitaal lichaam (mijn persoonlijke ochtendritueel)

Een van de belangrijkste rituelen die je jezelf (in mijn ogen) zou moeten gunnen is dat van een gezond ochtendritueel, in combinatie met een goed ontbijt. Voordat je schrikt: dit hoeft niet meer dan 20 minuten te kosten en kan je zelfs combineren met een druk gezinsleven, al dan niet onderdelen van wat ik hieronder schrijf.

Een bekende uitspraak (die je mij misschien ook al eens hebt horen zeggen) is:

“Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een knecht”.

Alleen deze gewoonte al zal je helpen meer energie te hebben, beter te slapen, een betere stofwisseling te hebben en gemakkelijker gewicht te verliezen (natuurlijk dit allemaal onder voorbehoud van wat je eet).

Terwijl ik bijna dagelijks sport (en ook daardoor een hoge stofwisseling heb) geloof ik ook dat ik ‘s ochtends snel weer trek heb (lees: mijn maag begint weer te knorren binnen anderhalf uur na mijn ontbijt) omdat ik bovenstaande stelling dagelijks volg en daardoor een natuurlijke stofwisseling heb (natuurlijk ritme).

Wil je afvallen, dan is een hoge stofwisseling de helft van je succes omdat zonder stofwisseling (of bij een lage) je verbranding volledig stopt, en dus ook de verbranding van vet.

Je stofwisseling wordt bepaald door twee dingen:
1) Door wat en hoeveel je eet
2) Door wat voor sport (training) je doet en hoe intensief + frequent deze trainingen zijn

Door je stofwisseling te verhogen (lees: je stofwisseling terug te brengen naar hoe deze zou moeten zijn) kan je gemakkelijker gewicht verliezen en zul je veel beter in je vel zitten. Nogmaals: uiteraard afhankelijk van wat je eet.

Hoe ik het doe, mijn persoonlijke ochtendritueel, vind je in deze blog.

Stap 1

Om te beginnen start ik ‘s ochtends (op lege maag) met minimaal een halve liter bron water. Mijn voorkeur gaat uit naar Spa blauw (uitsluitend die uit een glazen fles). De reden waarom ik die drink is omdat ik onlangs
samen met mijn vriendin Marjolijn zelf een klein ‘water onderzoek’ heb gedaan.

We hebben 5 verschillende watermerken getest, waarvan alleen de Spa in een glazen fles zat. Van alle merken deden we evenveel in een glas en in ieder glas deden we evenveel druppels Adya. Dit is een mineraalrijke vloeistof die als een soort magneet de slechte deeltjes uit het water aantrekt. Als je Adya in vervuild water doet zie je letterlijk de slechte deeltjes in het water ‘zweven’.
Later dalen deze naar de bodem en zie je de afvalstoffen op de bodem van je glas liggen. Ze zeggen dat Adya zo krachtig is dat het zelfs slootwater kan reinigen.

Onze mini-test wees uit dat alle merken bronwater enigzins vervuild zijn (je zag duidelijk de deeltjes in het glas nadat de Adya aan het water werd toegevoegd). Dit kwam mede doordat op de Spa na alle merken water in een plastic fles werden verpakt.

Het waren (waarschijnlijk) de plastic deeltjes (van de fles) die je door de Adya in het glas zag zweven
(om een beter beeld te krijgen van waar ik het over heb kan je online zelf Adya bestellen en de test zelf uitvoeren).

Als je geen spa blauw wilt kopen is dat zeker geen reden om niet dagelijks eerst een halve liter water op nuchtere maag te drinken. Deze gewoonte alleen doet al veel voor je gezondheid. In Nederland (niet in Belgë) kan je kraanwater (bij voorkeur met Adya) drinken en ook een ander merk bronwater is beter dan niets.

Stap 2

Terwijl ik het water drink start ik met het bereiden van mijn ontbijt. Meestal is dit (schrik niet) een stuk biologisch vlees (het liefst afkomstig van een biologische boer die ik ken, waarvan ik zeker weet dat de koeien niet alleen een goed leven hebben gehad, maar ook dat er geen kunstmest op het weiland is gestrooid en dat de koeien geen medicijnen hebben gehad. Hormonen hebben ze per definitie niet gehad omdat dit verboden is in de meeste west-Europese landen).

De reden waarom ik dat eet is omdat niets je stofwisseling zo verhoogd als rood vlees (we willen immers ontbijten als een koning!). Ook maken je hersenen, als je ‘s ochtends als eerste iets eiwitrijks eet, goede neurotransmitters aan die je helpen beter met stress om te gaan, je meer energie geven, etc. Tot slot wil ik mijn lichaam voorzien van zijn (of in jouw geval, haar) eiwitbehoefte omdat de vele trainingen die ik doe een eiwitrijk voedingspatroon vereisen. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, daarom heb je deze
(in een persoonlijke mate) nodig om je spieren de gelegenheid te geven te kunnen herstellen.

Eiwitten geven je een verzadigd gevoel en zorgen ervoor dat je minder snel weer trek hebt (in iets zoets), waardoor ze ook om die reden bijdragen aan gemakkelijker gewichtsverlies.

Ben je niet zo’n vlees-eter dan kan je ‘s ochtends een omelet (van bij voorkeur minimaal 3 tot zelfs 5 eieren, waarvan één ei met eigeel) maken. Eventueel met wat gerookte zalm toegevoegd, champignons of rauwe bladspinazie.

Een derde optie is ‘s ochtends als ontbijt Chia zaadjes te eten. Chia zaadjes zijn rijk aan eiwitten, gezonde (omega 3) vetten, vezels, calcium, magnesium, ijzer en antioxidanten. Je kunt deze eten met een beetje (een kleine eetlepel) rauwe cacao toegevoegd, als je de smaak van chia zaadjes te bitter vind.

Van Chia zaadjes maak je een pudding door er drie delen (ten opzichte van de hoeveelheid chia zaadjes die je hebt gebruikt, drie keer zoveel) lauw water aan toe te voegen. Kook water en laat het dan eerst een paar minuten afkoelen. Gooi geen kokendheet water over de chiazaadjes omdat je ze dan beschadigd (de voedingsstoffen kapot maakt door de temperatuur).

Stap 3

Vervolgens start ik (terwijl ik mijn ontbijt bereid / eet) met het maken van een groene smoothie. Groene smoothiesOm je een idee te geven van hoeveel tijd dit alles me totaal kost, alle stappen die ik hier omschrijf kosten me minder dan 20 minuten totaal, inclusief het rustig opeten (50x per hap kauwen, zeker bij vlees!).

Ik drink iedere ochtend ongeveer 1,5 liter groene smoothie, waarvan een halve liter direct bij het ontbijt en een liter gedurende de ochtend.

Een groene smoothie is een (in de blender gemaakte) smoothie met:

 • Bladgroente (zoals spinazie, sla, snijbiet, postelein en ook bleekselderij valt onder de bladgroenten)
 • Fruit (twee tot drie stuks)
 • Water

Een lekker recept (zelfs de grootste groente-hater lust dit!) om mee te beginnen is:

 • 100 gram rauwe en verse spinazie (bij voorkeur biologische, maar niet in staat biologisch te kopen is geen reden om het niet te doen!)
 • 1 banaan
 • Een hele mango
 • Een halve liter tot een liter water

De smaak van fruit zal in deze groene smoothie enorm overheersen. Naarmate je langer groene smoothies drinkt zal je vanzelf behoefte krijgen aan meer groen in je smoothie en kan je de hoeveelheid groente opbouwen tot 200 gram (afhankelijk van hoe groot je blender is).

Mijn persoonlijke redenen om dit te drinken zijn:

 • Groene smoothies geven energie (niets geeft je zoveel vitaliteit, en dus energie, als vers, ‘levend’ voedsel zoals groente en fruit, je zult de hele dag door meer energie hebben, minder dipjes en je veel vitaler voelen)
 • De groente houdt je lichaam basisch. Het is voor een goede gezondheid en preventie van ziekten (zo kan kanker zich bijvoorbeeld niet vermenigvuldigen in een lichaam dat volledig basisch is) noodzakelijk om de pH waarde van je bloed licht basisch (alkalisch) te houden.
  Een pH waarde van 7.35 tot 7.45 is ideaal (je kunt je pH waarde testen door daarvoor strips te bestellen, kosten maximaal 15 euro voor 100 strips
  en zijn verkrijgbaar o.a. bij drogisterij.net).
 • Het geeft mijn lichaam (darmen) de vezels die het nodig heeft voor een goed functioneren. Het voedingspatroon van de meeste mensen bevat te weinig vezels waardoor we meer trek krijgen, met als resultaat dat we neigen de verkeerde dingen te eten.
 • Het voorziet mijn lichaam van de noodzakelijke vitamines en mineralen. Eén van de redenen waarom ons lichaam zuur wordt (in plaats van basisch blijft) is door een tekort aan mineralen. Dit tekort leidt tot een verminderde enzym functie, met afbraak van de gezondheid van lichaamscellen als gevolg. Organen en klieren komen vervolgens onder druk te staan. Deze druk kan ons lichaam voor een tijd aan, maar niet voor
  altijd. Wanneer er terwijl je lichaam onder druk staat een ‘griep virus’ overwaait, dan is de druk te groot voor je lichaam (het griepvirus is dan net de druppel die de emmer doet overlopen) en wordt je ziek.

Opmerking:
Vaak hoor ik de opmerking dat het eten van teveel bladgroente niet gezond is, omdat deze nitraat bevatten en daarom kankerverwekkend zouden zijn. Nitraat is echter uitsluitend schadelijk voor onze gezondheid als het wordt omgezet naar nitriet, wat gebeurd bij verhitting. Teveel gekookte bladgroentes eten zou dus schadelijk zijn, het eten van rauwe bladgroente is volledig veilig. Bladgroentes zijn juist zeer rijk aan mineralen (ter vergelijking: de meeste bladgoentes bevatten tot wel 8x meer calcium dan melk) en voorzien ons van de mineralen waar we tekorten aan hebben.

Het zit in onze cultuur om veel van ons lichaam te vragen. We stellen onszelf constant op de proef (deadlines, je gezin managen, stress, etc) en door daarnaast je lichaam niet een optimaal
gezond voedingspatroon te gunnen kan er soms ineens iets ‘knappen’. Dit kan een klein griepvirus zijn, maar ook een ernstige ziekte, een burn-out of depressie.

De oorzaak van ziek worden is daarom in vrijwel alle gevallen een tekort aan mineralen (gecombineerd met een te grote hoeveelheid toxische stoffen in je lichaam).

Want met voldoende mineralen (dit is meer dan je door het voedingscentrum wordt geadviseerd!) was je lichaam in een betere staat van gezondheid geweest en had je lichaam zelf dit virus te lijf kunnen gaan. Persoonlijk geloof ik dat de meeste mensen een veel hoger ‘gezondheids-niveau‘ kunnen leven, ze zijn zich er simpelweg niet van bewust dat ze veel
vitaler kunnen zijn, omdat ze dit nog nooit hebben ervaren. Pas als je gezondheids-niveau stijgt door een verbeterd voedingspatroon en een actiever leven (wat zal volgen na een verbeterd voedingspatroon) en je valt dan tijdelijk terug (je gaat tijdelijk weer slechter eten), dan ervaar je dat je voorheen op een hoger gezondheidsniveau hebt gezeten. Je hebt dan geproefd van wat er mogelijk is.

Alleen al om je lichaam een betere gezondheid te gunnen en te proeven aan een hoger gezondheidsniveau (geloof me, dit is er ook voor jou), zou je moeten starten met het drinken van groene smoothies.

Andere redenen om groene smoothies te drinken zijn:

 • Het vermindert vreetbuien. Trek in eten (vaak in zoet) ontstaat doordat je lichaam aangeeft dat je ergens een tekort aan hebt (en soms kan dit een tekort aan voldoening in je leven, een gevoel van geluk zijn, waardoor je niet goed in je vel zit en eten als uitweg gebruikt, als oplossing voor je emoties.
  Dit wordt ook wel emotioneel-eten genoemd). In de meeste gevallen is dit echter een tekort aan een bepaald mineraal (en niet een tekort aan brood, zoet of suikers, dat is hoe wij het vertalen). Door je lichaam te voorzien van deze mineralen en tevens van vezels, zul je een meer verzadigd gevoel hebben en minder trek hebben in slechte voeding. Vezels geven je een verzadigd gevoel en bladgroenten bevatten de vezels die je nodig hebt.

Het voordeel van groene smoothies is dat je op een gemakkelijke manier meer bladgroentes kunt eten dan dat je ze moet bereiden en kauwen (wat beide tijdsintensief is). Met een blender maak je (letterlijk) binnen 2 minuten een groene smoothie en de blender doet het grootste deel van het ‘kauwen’ al voor jou.

Als je naast de groente die je (misschien nog niet eens altijd) ‘s avonds eet ook overdag bladgroentes binnenkrijgt, dan pas begin je je lichaam echt te voorzien van de mineraal- en vezelbehoefte die het echt nodig heeft.

200 gram groente per dag is NIET het minimum. Als je dat aanhoudt, zal je gezondheid
(net als dat van de rest van de bevolking) achteruit gaan. Hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en andere kwalen zijn niet het gevolg van ouderdom, ze zijn altijd het gevolg van een niet optimaal voedingspatroon door de jaren heen. Je kunt deze (en andere ziektes) voor een groot deel (zo niet gegarandeerd, maar wie ben ik om je die garantie te geven) voorkomen.

Al met al een hele lijst met redenen om groene smoothies te drinken. In mijn ogen doe je je gezondheid een tekort als je dit niet doet. Dat klinkt hard, maar dat is zoals ik er tegenover sta. Je haalt niet het optimale uit je gezondheid zonder groene smoothies (tenzij je naast je dagelijkse portie groente nog iedere dag 200 gram extra rauwe bladgroente eet (rauw dus, niet gekookt!), twee stuks fruit eet en een liter water extra drinkt (voor de meeste mensen is dit extra, als je de formule die ik je leer in De Superverbrander Methode hanteert mag je het water wat je in de groene smoothie drinkt van het totaal aftrekken).

Wanneer je op bovenstaande manier je dag begint zul je een enorm verschil in je gezondheid en vitaliteit ervaren (dagelijks) en zul je gemakkelijker overtollig vet (overtollige kilo’s) verliezen.

Onthoud dat dit slechts één deel van de dag is. Ondanks dat dit het belangrijkste deel (maaltijd) van de dag is, zul je de rest van de dag ook op de juiste manier moeten eten (en frequent de juiste trainingsvormen moeten doen). Daarover vind je meer informatie in andere blogs en kant-en-klaar toepasbaar in mijn informatie producten.

Stel het ontwikkelen van gezonde gewoontes niet langer uit, kies nu één tip uit dit artikel en start vandaag nog. Gun het jezelf.

Veel succes.

Share:

33 comments

 1. Dit was erg leuk om te lezen ja. Je kan zoveel dingen lezen en toch vraag je je af hoe b.v jij zelf een goede ontbijt samenstelt om mee te beginnen. Dus heel fijn dat we mogen weten hoe je zelf het allemaal doet Jesse…

  groetjes,
  viool

 2. Hee Jesse,

  In dit artikel raad je aan om groene bladgroente veel te eten.
  Mag ik vragen waar je je bronnen vandaan haalt?
  Misschien ben je niet bewust van het feit dat spinazie en andere groene bladgroentes veel nitraat bevatten. Dit wordt o.a. door de darmbacteriën omgezet in nitriet. Het gevolg van dit proces is kanker.
  Dagelijks een portie groene bladgroente is niet zo gezond als jij het wilt overbrengen naar mijn mening.

  M.v.g. Lisa

 3. Beste Jesse,
  Dank voor het delen van je ochtend ritueel.
  Mijn ochtend ritueel is het maken van een groene smoothie waar ik af en toe ook gedroogd fruit, zoals vijg, abrikoos en pruim (als vers niet voor handen is) en een schep lecithine.
  Erg lekker. Ik varieer goed met de bladgroenten.
  Laatst moest ik een bloed onderzoek laten doen om te onderzoeken of ik genoeg Vit. B12 in mijn bloed heb. Nou dat was goed en zei de dokter het viel op dat mijn gehalte foliumzuur hoog was, dat komt van de bladgroente(spinazie). Dus dames die zwanger willen worden ,”drink groene Smoothies”.
  Verder eieren maar geen rood vlees voor mij op mijn nuchtere maag ook al zou dat na een halve liter water zijn. Wij drinken trouwens water dat gefilterd is in zo’n BRITA kan.

  Groeten Margriet

 4. hallo bovenstaande

  Nitraat wordt pas nitriet als je het hebt gekookt, aangezien dit rauw is heb je dus geen last van nitriet.
  Dus supergezond, Ik ga ervoor en ben helamaal overtuigd.
  gr tessa

 5. ik vraag me af wat de bedoeling is van dat vllees. Moet je dat bakken of smorgens vroeg rauw gaan zitten op te kauwen??
  I zie me zelf nog niet een stuk stooflap rauw op eten. 🙂

 6. Hoi Lisa,

  Zie dit onderdeel van het artikel:

  Opmerking:
  Vaak hoor ik de opmerking dat het eten van teveel bladgroente niet gezond is, omdat deze nitraat bevatten en daarom kankerverwekkend zouden zijn. Nitraat is echter uitsluitend schadelijk voor onze gezondheid als het wordt omgezet naar nitriet, wat gebeurd bij verhitting. Teveel gekookte bladgroentes eten zou dus schadelijk zijn, het eten van rauwe bladgroente is volledig veilig. Bladgroentes zijn juist zeer rijk aan mineralen (ter vergelijking: de meeste bladgoentes bevatten tot wel 8x meer calcium dan melk) en voorzien ons van de mineralen waar we tekorten aan hebben.

  🙂

 7. Conny: Uiteraard bak je vlees altijd. Bij voorkeur in kokosolie.

 8. Hallo Jesse,
  Ben al een tijdje bezig met de superverbrandermethode en heb net sinds maandag de ochtend rond. Ziet er bij mij als volgt uit:
  Stap 1: * 30 ml Jus (uit amerika, allemaal antioxidanten uit 23 verschillende
  vruchten, zaden en champignon)
  * Drankje van Marjolijn: sap van 1 citroen, 150 ml water van de kook af, 350 ml
  Brita water en een tl-puntje cayennepeper.

  Stap 2: Of chia ontbijt of omelet met chamignons (of rauwe spinazie) of andere
  ontbijttip van Marjolijn.

  Stap 3: 330 ml groene smoothie!

  Nu nog uitzoeken wat ik ga invoegen als lunch en dan als avondeten, dus over een tijdje heb ik het helemaal compleet.

  Overigens de kettlebell workouts zijn top!!

  Groet van Afërdita

 9. Hoi Jesse,

  Je zegt dat je ‘s morgens een stuk vlees eet, bedoel je hiermee bv een biefstukje of iets dergelijks of meer in de vorm van vleeswaren?

  Groetjes NNN

 10. Hoi NNN,

  Dat kan beide. Ik eet meestal een biefstuk of ander biologisch (rood) vlees. Rauwe vleeswaren zoals rosbief zijn een goed alternatief!

 11. Hoi Jesse,

  Wij drinken water dat gefilterd is in zo’n BRITA kan, is deze dan wel beter dan kraanwater of is dit net zo slecht.

  Groetjes Tina

 12. Hoi Tina,

  Is zeker een stuk beter dan kraanwater! Brita filtert de slechte metalen uit het water. Ondanks dat het water in NL zeer schoon is, is het filteren met een brita nog beter.

  Als je in België woont is het een ander verhaal. In de regio Antwerpen kan je water opzich goed filteren met een brita, dan is het zuiver genoeg. Woon je in de regio Gent (of in een andere regio) dan kan je echt geen kraanwater drinken, ook niet als je het filtert.

  Als je zeker wilt weten of je water goed is test het dan met Adya 🙂

 13. 20 gezonde recepten nu gratis a.u.b

  Jopie

 14. Geweldig artikel! Ik ben al een tijdje bezig om op jullie aanbevolen manier te eten. Zonder dat ik er bewust voor heb gekozen, lijkt mijn ontbijt heel erg op die van jou. Deze manier van eten (en lees zoveel mogelijk info die Jesse al heeft geschreven) kost nauwelijks nog moeite, ik kan het echt iedereen aanraden! Je staat echt versteld wat er allemaal met je lichaam gebeurt. Natuurlijk is het niet voor iedereen hetzelfde. Wees niet bang, durf te experimenteren, luister naar je lichaam en verbaas je over wat ‘je allemaal in je hebt’. Ik kan soms nog euforisch blij worden over wat ik voel. Ga er voor!!

 15. Het ontbijt ziet er super gezond uit!! Alleen wel veel zo ‘s ochtends. Als ik begin met een halve liter water is mijn buik al bijna gevult en dan moet de rest er nog in. Maar ik ga de uitdaging aan om het te proberen!
  Nu ben ik wel nieuwsgierig naar hoe de rest van jou voeding eruit ziet. Wat doe je met lunch en avond eten? Eet je brood,aardappel,rijst?
  Groetjes, Angela.

 16. Hoi Jesse,

  Is dit nu echt jou ontbijt, ik vind echt een mannen ontbijt.
  Of heeft Marjolein, sorry dat ik misschien persoonlijk word, ook zo’n ontbijt.
  Maak je geen verschil tussen vrouw en man?

  Zie mijn ontbijt boven, ook drink ik de citroen drank en de recepten uit het gedown loaden boek.

  Groetje Margriet

 17. Margriet,

  wat vind jij daar nou persoonlijks aan als ik het vragen mag? Als we allemaal zo zouden moeten denken dan zouden we niks kunnen vragen lijkt mij…
  Ik vind het een leuke vraag…
  We serveren zijn ontbijt voortaan gewoon op een roze bord…ziet er een stuk vrouwelijker uit …zou voor mij wel werken…

  groetjes,
  viool

 18. Tsja, gezond leven kost geld. Ook mensen met een bijstandsniveau en minimuminkomen moeten gestimuleerd worden gezond te eten. Misschien dat je je daar ook eens op kan richten. Helaas zijn vers fruit, groenten en vlees zeer prijzig, zeker als je alleen een AH voor de deur heb. De goedkope huismerken van producten zijn altijd wit en bomvol met suikers. Ik leef zelf op bijstandsniveau en wil laten zien dat gezond leven niet altijd duur hoeft te zijn. Ik ben 17 kilo afgevallen en eet 6 tot 8 keer per dag kleine porties. Ik eet alles volkoren. Ik eet geen witte producten, ook ivm darmklachten, maar ook omdat dit slecht voor je is. Ik kan slecht tegen eiwitten, maar eet wel veel linzen, kikkererwten enz. Alleen geen ei, zuivel. Ik begin mijn dag met 1 glas lauw water en 2 stuks fruit. Na een half uur, eet ik mijn biologisch musli (1 zak kan je 2 weken van eten) met sojamelk, eventueel bijenpollen toegevoegd, of volkoren brood met vlees en kaas beleg. Ik vul mijn voeding aan met Schindele’s mineralen (doe je erg lang mee) en Chlorella (let opaanbiedingen Tuinen). Mits het in de aanbieding is ook een handje Gojibessen (zakje kan je 2 weken van eten) In de avond neem ik dan alleen mijn groenten met vlees. Ik laat mijn aardappelen zoveel mogelijk staan. Af en toe vervang ik het met cous cous of een klein beetje rijst. In de avond na trainen neem ik dadels en fruit. Tussendoor eet ik rijstewafels, volkoren crackers, appel, wortels, sla, komkommer, tomaat. Ik ben een echte lekkerbek, dus stukjes kaas en olijven, mozerella, brood met tapenade enz, gaat er altijd in en moet ik alles wat met snoep te maken heb dagelijks negeren. Inderdaad kom ik nooit aan mijn 200 gram groenten, maar voor 15 euro per week te besteden, is dit toch een mooie start. Ik dronk ook altijd spa, maar ben overgstapt op PAKKEN bronwater van de Bas v/d heyden á 24 cent de 1.5 liter. Ik vraag me af hoe zuiver dit is. Het zit in ieder geval niet in plastic. Meerdere tips hoe ik budgetief de gezondheid kan verbeteren hoor ik graag. Groetjes Marjolein

 19. Dag Jesse,
  Heb ongeveer twintig jaar geleden ooit gelezen dat het gelijktijdig eten van groenten en fruit niet zo goed is. Het zou namelijk een gistingsproces in het lichaam teweegbrengen. Het enige fruit dat goed mengbaar zou zijn met groenten is de appel. Klopt dit verhaal.
  Of zaten de kenners er indertijd naast. Graag je mening hierover.
  Groeten van Lambertus

 20. Interessant om te lezen dit! Weet niet of ik het zelf zou kunnen doen maar kan het altijd proberen. Maar hoe jij dat eigenlijk als je dan een dagje niet thuis bent? Bijvorbeeld bij vrienden blijven slapen enz.?

  Groetjes Yasmin

 21. Hoi Lambertus,

  Dit is alleen het verhaal bij groenten die zetmeel bevatten. De combinatie van zetmeel en fruit zorgt voor gisting, net zoals brood en fruit samen voor gisting zal zorgen.

  Bladgroenten bevatten echter geen zetmeel, waardoor je deze heel goed met fruit kunt combineren!

 22. Hallo Jesse,
  Uit onderzoek is gebleken dat ik geen rauwkost kan verdragen omdat ik een stofje in mijn spijsvertering mis dat er voor zorgt dat het goed afbreekt. Als ik toch rauwkost nuttig heb ik de volgende dag het gevoel alsof mijn buikwand in de zweer staat. Kan ik geen eiwitshake ‘s morgens gebruiken zodat ik toch de nodige eiwiiten binnenkrijg?

 23. Hoi Anneke,

  Haal je niet twee dingen door elkaar? Rauwkost is groente en bevat geen eiwitten. Als je geen rauwkost kan verdragen dan zou je een ‘greens’ supplement kunnen kopen, dat is een poeder met mineralen uit groentes.

  Je kunt sowieso nooit een maaltijd vervangen met een eiwitshake.

  Je kan geen rauwkost eten (dus misschien niet de smoothie drinken), maar je kunt wel eiwitten verdragen?

 24. Hallo Jesse,

  En is pap een goede vervanger van het rode vlees: Havermout, Brinta met magere melk?

  mvrgr
  Dave

 25. havermout is geen vervanging voor vlees, er zit In verhouding veel minder eiwit In. Havermout is wel heel gezond. Magere melk bevat geen vet, dus ook de in vetoplosbare vitamines niet.

  Vier gekookte of gebakken eiwitten is zo klaar.

 26. Hoi Jesse,

  Ergens in jouw video’s las ik dat je, omwille van vermindering van het buikvet, moet trainen tot dat je verzuurd.

  Als het bloed te zuur wordt, krijg je etsing van spieren en bloedvaten. Het lichaam kan als reactie daar op overmatig cholesterol gaan aanmaken ter bescherming.

  groet Bert

 27. Hoi Bert,

  Bedankt voor je reactie! Er is een groot verschil tussen melkzuur dat ontstaat tijdens en training en het dalen van de pH waarde van je bloed, wat je bloed zuur maakt en wat inderdaad talloze negatieve gezondheidsklachten tot gevolg kan hebben.

  Het is voor een goede gezondheid noodzakelijk dat je lichaam licht basisch blijft (pH tussen 7.35 en 7.45), dit is één van de belangrijkste fundamenten van een goede gezondheid.

  Waar ik echter op doel is het uitvoeren van een training die lactisch is. Dat betekent dat er tijdens de training melkzuur ontstaat. Dit ontstaat doordat je lichaam, door de hoge intensiteit, niet voldoende zuurstof kan opnemen om energie te splitsen mét zuurstof. Daarom gaat je lichaam, om toch spieren te kunnen laten contraheren (samentrekken), energie splitsen met een proces waarbij geen zuurstof vereist is. De afvalstof van dit proces is melkzuur.

  Het zijn je spieren die op dat moment verzuren, niet je bloed.

  Dit melkzuur is binnen 20 minuten na een training (snelheid afhankelijk van de hoeveelheid waarmee het ontstond, bij de meeste mensen vaak zelfs eerder omdat zij niet extreem lang verzurend doortrainen zoals bv een topatleet zou doen) voor 90% afgebroken.

  Juist het groeihormoon wat je lichaam vervolgens na een training aanmaakt is zeer bevorderend voor je gezondheid. Groeihormoon is een verjongingshormoon. Het verjongt cellen in je lichaam. Een gebrek aan groeihormoon leidt tot versnelde veroudering.

  Hoop dat ik je vraag heb beantwoord 🙂

 28. Beste jesse,
  graag zou ik willen weten waarom ik zoveel water op mijn nuchtere maag moet drinken, behalve dat het goed is voor de hoeveelheid water die je op een dag drink.

  En wat betreft je train schema’s moet ik zeggen dat je erg veel lijkt op Yummy Mummy.
  Ik weet niet of je deze site kent maar hier werk ik al een tijd mee voordat ik jou tegenkwam om internet. Kan dat kloppen?

 29. Hoi Jesse,

  In een antwoord aan Anneke vertel jij dat rauwkost geen eiwitten bevatten.

  Dit is niet helemaal waar, eiwit bestaat uit aminozuren en groenten/rauwkost hebben zeker wel aminozuren.
  Neem namelijk alleen al als voorbeeld een tomaat,deze heeft het aminozuur tyrosine.

  Gr.Paul

 30. Heel interessant allemaal om te lezen. Ik ben pas enkele weken bezig en zo langzamerhand komt het in “mijn systeem” want wat is het veel!

  Ik vraag me af of je je water niet helemaal moet opdrinken als er op de bodem “vuiltjes”liggen bij gebruik van Adya?

  Ik lees op dit moment een dik boek over water.
  “water het goedkoopste medicijn/ je bent niet ziek,je hebt dorst”van Dr. Batmanghelidj

  Een aanrader en voor Jesse een must!
  Het is wel erg wetenschappelijk geschreven maar dit zouden we allemaal moeten weten want de Farmaceutische industrie/gezondheidszorg wil hier niet aan.

  Wat betreft de mineralen…hierover staat een tip in dat boek,want je spoelt ze weg met veel water drinken.

  Succes allemaal!
  Muriël

 31. Heb vandaag voor het eerst ontbeten met chiazaadjes. Lekker met een banaan en raw cacaopoeder, echt een aanrader! Dit recept staat hier ergens op de site, is van Marjolein.
  Ik heb er over zitten lezen en ben zeer enthousiast over deze zaadjes. Op de site chiazaden.nl kan je kort samengevat lezen waar chiazaadjes allemaal goed voor zijn. Het is ook nog eens een mooie plant die vetten in zich heeft zitten waardoor ongedierte er niet op af komt. Er hoeven dus geen bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden. Ze worden geoogst en schoongemaakt via een mechanisch proces. Goed voor mens en milieu!
  Jammer dat ze duur zijn, iedereen zou het moeten kunnen kopen. Maar als afwisseling zeer de moeite waard. Ik heb ze bij Mastercare gekocht in A’dam, 450gr voor 12 euro, enjoy! Maria

 32. Ik zag chia zaadjes bij de JUMBO gisteren! en heel betaalbaar. In het schap bij de biologische meelprodukten, naast de houdbare en speciale soorten melk en de eieren.

 33. Ik woon in België en kan je verzekeren dat water van de kraan hier WEL drinkbaar is.
  Vaak denken mensen van niet omdat er meer calcium in zit en het water dus niet altijd super helder is, maar dit is net gezond. Een filter zoals Brita zou de mineralen er uit halen. Enkel in oudere gebouwen waar de waterleidingen nog van lood zijn kan je niet van de kraan drinken.

Geef een reactie