geactiveerd houtskool

7 redenen om Geactiveerd Houtskool (oftewel Activated Charcoal) te gaan gebruiken

Het lijkt misschien vreemd om houtskool in te nemen. Maar voordat je het afdoet als de volgende “gezondheidshype”, wil ik je vertellen dat geactiveerd houtskool al veel langer dan de groene smoothie een bewezen middel is om je gezondheid te ondersteunen. Het is een ideale manier om je lichaam een schoonmaakbeurt te geven en toxische stoffen te verwijderen. Er is zelfs een door de Europese Unie goedgekeurde gezondheidsclaim voor geactiveerd houtskool. En dat is heel bijzonder aangezien er door de EU maar 220 gezondheidsclaims goedgekeurd zijn. Tijd om te ontdekken wat de bewezen voordelen zijn en of het ook voor jou iets is om te gaan gebruiken.

In dit artikel:

geactiveerd houtskoolWil je je optimale energie-niveau terug? Gun je jezelf een gezonde stralende huid? Of is het tijd om helderheid in je hoofd te creëren? Wat je jezelf ook gunt, er is één essentiële stap op weg naar een gezonder lichaam die iedereen zal moeten doen. Dat is het ontgiften van allerlei toxische stoffen die we ongemerkt oplopen in het dagelijks leven. Uitlaatgassen, fijnstof in de lucht, bestrijdingsmiddelen op je groenten, zware metalen in zeevoedsel, chemicaliën in het drinkwater, je kunt het bijna niet voorkomen dat je in onze huidige manier van leven onzuiverheden binnenkrijgt.

Al die stoffen vormen een belasting voor je lichaam. Je lever en nieren moeten hard aan de slag om deze gifstoffen weer uit je system te werken. Geactiveerde houtskool is het oudste en meest betrouwbare middel om je hiermee te helpen. Met activated charcoal ondersteun je je lichaam op meerdere fronten om al die rommel uit je lijf te krijgen. Hoe dat werkt leg ik je graag uit. Bovendien is het nu makkelijk verkrijgbaar in supplement vorm.

Wat is geactiveerd houtskool (activated charcoal)

geactiveerd houtskoolGeactiveerd houtskool wordt al eeuwenlang door allerlei culturen gebruikt als ontgifter. De oude Egyptenaren gebruikten het 1500 voor Christus al om verontreiniging uit wonden te verwijderen. Ook in de Chinese gezondheidskunde en de Ayurvedische gezondheidsleer wordt het gebruikt om het verteringssysteem te reinigen. Zo is het ook in de Westerse geneeskunde terecht gekomen en inmiddels erkend als wetenschappelijk bewezen middel om gifstoffen te binden. Maar geactiveerd houtskool heeft nog veel meer toepassingen. De EU heeft zelfs een gezondheidsclaim toegekend; namelijk: “Geactiveerd houtskool draagt bij aan de vermindering van overmatige winderigheid na de maaltijd“. Die werking heeft alles te maken met de uitzonderlijk sterke capaciteit van geactiveerd houtskool om gifstoffen aan zich te binden (adsorberen).

Wat doet geactiveerd houtskool in je lichaam? Hoe werkt het?

Geactiveerde houtskool heeft heel veel poriën en daardoor een enorm groot oppervlak. Slechts twee gram geactiveerde houtskool poeder heeft ongeveer hetzelfde oppervlak als een voetbalveld! Het poreuze oppervlak is negatief geladen waardoor het positieve deeltjes van gifstoffen, metalen of gassen aantrekt. Ze hechten zich aan het oppervlak van de houtskool. Dit chemische proces heet adsorberen. Dit is iets anders dan absorptie, waarbij stoffen opgenomen worden in een vloeistof en in de bloedstroom terecht komen.

Deze bijzondere adsorberende werking ontstaat door het activeren van de houtskool. Dit gebeurt door een bron van houtskool zoals hout of een andere ‘houtig’ materiaal (bijvoorbeeld kokosnootdoppen) op hoge temperatuur langdurig te verbranden. De verbranding verwijdert alle zuurstof en activeert de houtskool met gas. Wat overblijft is een sterk adsorberend materiaal met miljoenen kleine poriën. In al die poriën worden gifstoffen die in je darmen terecht zijn gekomen als het ware gevangen, waardoor ze niet in je lichaam opgenomen worden.

Detox voor je darmen en verteringssysteem

geactiveerd houtskoolDoordat geactiveerd houtskool de gifstoffen in je verteringssysteem bindt en uit je lichaam verwijdert, is het een hele effectieve detox. Bestrijdingsmiddelen, kunstmest, schimmels, zware metalen of medicijnresten die je via het eten of water binnenkrijgt, vormen een belasting voor je lichaam. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken, oxidatieve schade veroorzaken en de werking van je immuunsysteem belasten. Door gifstoffen te verwijderen ga je je weer energieker voelen en helderder in je hoofd. Een goed idee dus om regelmatig te doen. Neem dan twee dagen 1,5 uur voor elke maaltijd 10 gram geactiveerd houtskool in met twee flinke glazen water.

Gewone houtskool van je barbecue is dus niet hetzelfde als geactiveerde houtskool! Barbecue houtskool bevat allerlei gifstoffen die je juist NIET in je lichaam wil. Koop dus altijd geactiveerde houtskool van een betrouwbare bron.

Geactiveerd houtskool als eerste hulp middel

Geactiveerd houtskool (activated charcoal) is het meest bekend als het ideale eerste hulpmiddel om voedselvergiftiging of andere vergiftiging tegen te gaan. De meeste organische stoffen, pesticiden, kunstmest, bleek en kwik binden zich aan het oppervlak van geactiveerd houtskool. Het werkt overigens niet bij alle soorten vergiftiging. Bij zware metalen lijkt het juist minder effectief te zijn en helaas zit er bij alcoholvergiftiging ook een addertje onder het gras.

Maar voor veel medicatie en drugs werkt het wel. Geactiveerd houtskool kan het leven redden van iemand die een overdosis aan medicijnen of drugs heeft binnengekregen zoals aspirine, cocaïne, opium of morfine. Als je binnen 5 minuten na de inname van de medicijnen 50-100 gram houtskool inneemt (kinderen 10-25 gram), kan dit de absorptie van de medicatie tot 74 % verminderen bij volwassenen. Na 3 uur is dit 20 % geworden (Juurlink, 2016)[1].

Wat zijn de bewezen voordelen van geactiveerd houtskool?

Behalve als eerste hulp middel bij (voedsel)vergiftiging kan je geactiveerd houtskool op nog meer manieren gebruiken om je gezondheid te ondersteunen.

1.Verlicht opgeblazen gevoel en gasvorming

Geactiveerde houtskool kan gasvorming verminderen als je een opgeblazen gevoel hebt na een maaltijd (Hasler, 2006)[2]. Deze werking is ook door de EU erkend. Als je weet dat je iets gaat eten wat tot gasvorming leidt (denk aan bonen of aardperen), kan je een uur voor de maaltijd 500 mg geactiveerd houtskool innemen met twee grote glazen water.

2. Voedselvergiftiging

Als je symptomen van voedselvergiftiging opmerkt zoals maagkrampen en/of diarree, is geactiveerde houtskool perfect om snel ergere vergiftiging te voorkomen. Neem 25 gram in met veel water (kinderen 10 gram) en als nodig later nog een dosis.

3. Verbetert de werking van je nieren

Houtskool kan de werking van je nieren ondersteunen doordat het de hoeveelheid afvalstoffen die de nieren moeten verwerken vermindert. Dit is vooral interessant voor mensen bij wie de nieren niet optimaal werken. Het kan dan zorgen dat de nieren alsnog alle afvalstoffen en toxinen uit het bloed kunnen filteren (Alkhatib, 2015)[3].

4. Verlaagt slecht LDL cholesterol

Geactiveerd houtskool kan cholesterol waarden verlagen. Het bindt cholesterol bevattende galzuren in de darmen waardoor het lichaam ze niet absorbeert. Zo daalde het (slechte) LDL cholesterol 25 % in 4 weken bij proefpersonen die 24 gr houtskool per dag innamen. Het goede HDL cholesterol nam juist wat toe. Jammergenoeg stammen de onderzoeken naar dit onderwerp uit de jaren ’80 (Kuusisto, 1986)[4].

5. Filtert water van fluoride en andere chemische vervuiling

In veel waterfilters wordt geactiveerd houtskool gebruikt om de hoeveelheid fluoride en chemische verontreiniging door bijvoorbeeld pesticiden te verminderen. Het kan zelfs ook sommige pathogenen (bacteriën en virussen) uit het water halen. Helaas geldt dit niet voor alle pathogenen, bij E.coli werkte het bijvoorbeeld niet (Hijnen, 2010)[5]. Er is nog meer onderzoek nodig om precies te weten bij welke pathogenen het werkzaam is, maar geactiveerd houtskool verbetert sowieso de kwaliteit van je drinkwater.

6. Helpt katers voorkomen

Omdat alcohol heel snel in je bloed wordt opgenomen, is geactiveerde houtskool minder effectief bij alcoholvergiftiging. Alleen als je het tegelijk met de alcohol inneemt kan het de hoeveelheid alcohol in het bloed drastisch verminderen (Peterson, 1981)[6].

7. Maakt je tanden wit en zorgt voor een schone mond

geactiveerd houtskoolDoordat geactiveerde houtskool plak en andere onzuiverheden in je mond aan zich bindt, kan je het ook gebruiken om je tanden witter te maken. Behalve de cosmetische werking, is activated charcoal ook een goede manier om je mondhygiëne te verbeteren doordat het verontreinigende stoffen bindt. Bovendien kan houtskool ook de PH-waarde van je mond positief beïnvloeden. De zuurgraad in je mond is een belangrijke factor is voor het ontstaan van gaatjes. Gaatjes ontstaan namelijk door de zuur-vormende bacterie streptococcus mutans. Ook een slechte adem en tandvleesontsteking hebben te maken met de zuurgraad in je mond.

Houtskool kan je glazuur beschadigen, dus je kunt er beter niet mee poetsen. Wat je wel kan doen is het poeder door wat olie mengen en daarmee je mond spoelen gedurende tenminste 10 minuten (oil pulling). Schrik niet van de zwarte kleur, die spoel je zo weer weg, maar pas wel op met je badkamer interieur.

Wat je moet weten als je geactiveerd houtskool gebruikt

Geactiveerd houtskool kan je in poedervorm kopen en nu ook als supplementen, lekker makkelijk in gebruik. Er zijn een paar aandachtspunten die belangrijk zijn om te weten:

  1. Als je geactiveerd houtskool gebruikt is het belangrijk dat je VEEL water drinkt! Zeker zo’n 12-16 glazen per dag. Zonder extra water kan charcoal je lichaam uitdrogen. Bovendien helpt veel water om de gifstoffen af te voeren.
  2. Zorg dat je je geactiveerd houtskool bij een betrouwbare bron koopt zodat je goede kwaliteit activated charcoal te pakken hebt. Liefst gemaakt van kokosschalen of erkende houtsoorten met fijne vezels. In poedervorm zitten er vaak toegevoegde kunstmatige zoetstoffen bij. Probeer die te vermijden.
  3. Neem geactiveerd houtskool niet binnen twee uur voordat je medicatie of andere supplementen inneemt; het kan de opname daarvan verhinderen.

Wanneer heb jij voor het laatst aandacht besteed aan het opruimen van rommel in je lichaam? Net als een auto kan je lichaam een regelmatige schoonmaakbeurt goed gebruiken! Met geactiveerd houtskool help je je lichaam op een natuurlijke manier gifstoffen te verwijderen. Ook als je verteringsproblemen hebt, of je te buiten bent gegaan aan junkfood, is het innemen van geactiveerd houtskool een slimme, natuurlijke manier om jezelf te reinigen. Sowieso is het een slim om geactiveerd houtskool in huis te hebben zodat je meteen kunt handelen in het geval van voedselvergiftiging of andere verteringsproblemen.

Bronnen:

[1] Juurlink D., Activated charcoal for acute overdose: a reappraisal, Britisch Journal of Clinical Pharmacology, 2016 Mar;81(3):482-7

[2] Hasler W., Gas and Bloating, Gastroenterology and Hepatology (N Y), 2006 Sep; 2(9): 654–662

[3] A. Alkhatib, K. Al Zailaey, Medical and environmental applications of activated charcoal: review article, European Scientific Journal, 2015, vol 11, no 3

[4] Kuusisto P. et al., Effect of activated charcoal on hypercholesterolaemia, Lancet, 1986 Aug 16;2(8503):366-7

[5] Hijnen WA. et al., GAC adsorption filters as barriers for viruses, bacteria and protozoan (oo)cysts in water treatment, Water Research, 2010 Feb;44(4):1224-34

[6] J. D. & Peterson, C. D.(1981). Am. J. Hosp. Pharm., 38, 864-866]

Share:

2 comments

  1. Leuke informatie

  2. Ik citeer uit je onderste verwijzing: ‘There were no significant differences in plasma alcohol concentrations with or without charcoal.’ Leuk artikel Jesse, maar ik vind dat je iets kritischer mag zijn met welke bronnen je gebruikt. Groet, een geneeskundestudent

Geef een reactie