Oil pulling – Wat is het en werkt het?

In dit artikel lees je hoe oil pulling het lichaam zou helpen ontgiften en of de wetenschap het daarmee eens is. Ook krijg je praktische tips als je oil pulling zelf wilt uitproberen.

Oil pulling is een natuurlijke manier om je lichaam te ontgiften. Deze techniek is eeuwenoud en komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische geneeskunde. Ayurveda is een gezondheidsleer die zijn oorsprong heeft in India en is erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Oil pulling wordt al genoemd in de Charaka Samhita, een van de oude teksten in het Sanskriet waar deze gezondheidsleer op is gebaseerd. Binnen de Ayurveda wordt oil pulling gebruikt voor dagelijkse mondverzorging omdat het zou zorgen voor minder plak, wittere tanden en een frisse adem. Het zou daarnaast het lichaam ontgiften en zelfs verjongen. In India gebruiken mensen deze (goedkope) manier van ontgiften bij verschillende kwalen en aandoeningen. Deepak Chopra schrijft er uitgebreid over in zijn boek ‘Balans in je leven. Totale gezondheid van lichaam en geest.’ Ook in Rusland werd deze manier van reinigen generatie op generatie doorgegeven. In de jaren negentig schijnt een Russische oncoloog Dr. Fedor Karach oil pulling weer onder de aandacht te hebben gebracht op een artsencongres. Persoonlijk had hij goede ervaringen met de kuur die hem geholpen zou hebben te genezen van een chronische bloedziekte en zijn artritis. Dr. Karach zou ook hebben gesteld dat mensen zonder alle toxines in het lichaam potentieel wel 140 tot 150 jaar oud kunnen worden. In 2008 zorgde het boek ‘Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body Through Oral Cleansing’ van natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige Bruce Fife ervoor dat meer mensen enthousiast raakten over oil pulling. Inmiddels is oil pulling wereldwijd opnieuw enorm populair.

Hoe werkt het?
Je neemt één eetlepel ongeraffineerde plantaardige, liefst biologische, olie in je mond en spoelt daarmee gedurende 15 tot 20 minuten door de olie langzaam in de hele mondholte en tussen de tanden en kiezen te bewegen. Kies hiervoor bijvoorbeeld koudgeperste zonnebloem- sesam- of kokosolie. Hoe meer warmte er namelijk vrij komt bij de persing van deze oliën, hoe meer voedingsstoffen in de olie verloren gaan. Naarmate de minuten verstrijken wordt de olie vermengd met speeksel en steeds dunner. Als de tijd is verstreken spuug je de olie uit, je slikt het dus niet door. Volgens Bruce Fife trekken de koudgeperste oliën van nature bacteriën en toxines aan. Olie bindt ook vuil en afvalstoffen aan zich en neemt bacteriën dus mee het lichaam uit. Wanneer de olie twintig minuten wordt gespoeld en uitgespuugd, zou het zo zijn dat deze afvalstoffen het lichaam verlaten. Bacteriën kunnen via je mond in je bloedsomloop komen en op die manier een ongunstige invloed hebben op het lichaam, zo zegt Dr. John Salerno, een arts uit New York en pionier op het gebied van alternatieve geneeskunde, in Womens Health Magazine. Deepak Chopra stelt daarnaast dat het lichaam kan ontgiften en helen door de meridianen in de tong die volgens Ayurveda in verband staan met de organen. Dit kun je vergelijken met de punten in de voeten die gebruikt worden bij voetreflexologie. Het mondslijmvlies neemt snel stoffen op (denk maar aan medicijnen of vitamines die je onder de tong laat smelten), de theorie is hier dat het andersom ook werkt en dat het mondslijmvlies met behulp van oil pulling de afvalstoffen ook weer kan afgeven. Ook zou oil pulling de stofwisseling activeren, wat ervoor zorgt dat het lichaam sneller en grondiger gifstoffen elimineert die via de slijmvliezen in het speeksel belanden. Volgens Bruce Fife en andere aanhangers zou oil pulling allerlei aandoeningen en ziektes kunnen verbeteren zoals hoofdpijn en migraine, tandpijn, eczeem, opvliegers, allergieën, bronchitis, trombose, PMS, spijsverteringsklachten en maagzweren. Het zou de functie van de darmen verbeteren en een gunstige invloed hebben op hart, nieren, longen, lever en bloed. Met meer energie als resultaat. Zenuwen worden sterker, spieren en gewrichten worden beweeglijker en het kan een hoge bloeddruk helpen normaliseren. Ook stelt Fife dat de hormonale balans in het lichaam verbetert. Sommige mensen laten weten dat ze beter slapen en ’s morgens fitter wakker worden. Ook zou het goed zijn voor een stralende huid en werken tegen acné. Het zou werken tegen gevoelige tanden, ontstoken en/of bloedend tandvlees, aften en slechte adem.

Volgens de wetenschap?
Op internet kun je vele succesverhalen lezen van mensen die baat hebben bij oil pulling, maar er zijn nog niet zoveel wetenschappelijke onderzoeken gedaan die dit kunnen ondersteunen. Er zijn een aantal klinische studies gedaan, de meeste in India, die voornamelijk verbetering lieten zien op het gebied van mondverzorging. Zoals in 2008 en 2009 (Asokan S, Emmadi P, et al.) onder twintig mannen waarbij tien mannen tien dagen lang (en bij de studie in 2008 twee weken lang), ’s morgens voor het tandenpoetsen, tien minuten met sesamolie hebben gespoeld. De andere groep spoelde met mondwater. In beide groepen was na 24 uur, na 48 uur, na een week en na tien dagen steeds een duidelijke vermindering van plak en bacteriën in de mond zichtbaar. In 2011 is er onderzoek gedaan naar de effecten van oil pulling op de bacteriën die een slechte adem veroorzaken (Asokan S, Kumar RS et al.). Wederom onder twintig volwassenen en er werd gekeken naar de effecten van zowel een mondwater als oil pulling. De conclusie van dit onderzoek was dat na twee weken zowel bij de groep die spoelde met mondwater als de groep die spoelde met sesamolie er een zichtbare vermindering was van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Verschillende onderzoekers en experts raden sesamolie aan voor de beste resultaten en over kokosolie zijn de meningen verdeeld. Sommige onderzoekers raden deze juist aan als heel effectief, terwijl er ook een aantal waarschuwen voor het hoge gehalte aan MCT (medium-chain triglyceride). Triglyceriden zijn stoffen die vetzuren binden en bij elkaar houden. Een deel van deze gebonden vetten zit in het bloed en wordt door het lichaam als energiebron gebruikt. Het zijn de belangrijkste bestanddelen van plantaardige olie. Wanneer erg verhoogd kan dit het proces van aderverkalking versnellen en op den duur mogelijk hart- en vaatziekten veroorzaken. Aan de andere kant heeft kokosolie juist wel weer de meeste antibacteriële eigenschappen doordat het een hoog percentage aan laurinezuur bevat. Ook heeft kokosolie en een hele fijne moleculaire structuur en zou daardoor een sterk zuigende werking hebben.

Tips om te beginnen
* De ochtend zou het beste moment zijn voor oil pulling, meteen na het opstaan op de nuchtere maag en nog voor het tandenpoetsen.
* Wacht na het spoelen een half uurtje voor je gaat eten. Daarna kun je nog een tongschraper gebruiken om je tong extra te ontdoen van aanslag (afvalstoffen).
* Neem de olie bijvoorbeeld in je mond als je gaat douchen. Of doe andere dingen zoals je aankleden of je lunch klaarmaken om mee te nemen naar werk.
* Wanneer je last krijgt van de spieren in je gezicht dan zet je teveel kracht, dit is niet de bedoeling.
* Het is even wennen dus als het aan het begin niet lukt en je slikt de olie per ongeluk door is dat niet erg. Als je het een paar keer gedaan hebt dan gaat het makkelijker.
* Is de kleur van de olie bij het uitspugen wit dan heb je lang genoeg gespoeld, als deze nog geel is dan kun je een volgende keer meer bewegingen maken of de olie langer spoelen.
* Spoel daarna je mond grondig met lauw water. Poets eventueel je tanden, met een natuurlijke tandpasta, en drink vervolgens twee glazen water.
* Als het ’s morgens niet lukt, kan het ook op andere tijdstippen, maar daarbij zou het belangrijk zijn dat er zeker drie uur zit tussen het moment dat je iets hebt gegeten en dat je met olie gaat spoelen. En een half uur na de laatste keer dat je iets hebt gedronken.
* Laat je hoofd af en toe wat naar achter vallen zodat de achterkant van je mond ook wordt bereikt.
* Probeer het doorslikken van de olie zoveel mogelijk te vermijden i.v.m. de toxines en bacteriën.
* Als de tijd is verstreken spuug je de olie uit in een zakje of op een vel keukenpapier dat je weggooit. Niet in de gootsteen, de olie kan afvoerpijpen op den duur namelijk verstoppen.
* Dit een bepaalde periode dagelijks doen zou het meest effectief zijn, maar een aantal of één keer per week zou ook al positieve resultaten geven.
* Voor acute kwalen wordt minimaal een week tot veertien dagen geadviseerd. Bij chronische klachten een aantal maanden tot een jaar. Wanneer je klachten zijn verbeterd kan je bijvoorbeeld 2 keer per week preventief spoelen.
* Ook komt een Herxheimer reactie wel voor waarbij klachten eerst verergeren voordat ze verbeteren. Het is een teken dat het lichaam in beweging komt.

Er zijn vele enthousiaste mensen die zeggen veel baat te hebben bij oil pulling, maar oil pulling als werkelijk wondermiddel wordt door de wetenschap nog niet ondersteund. Op dit moment is het dus nog een kwestie van zelf uitproberen. Wanneer je er ervaringen mee hebt kun je dat natuurlijk delen onder dit artikel.

Share:

63 comments

 1. bevat sesam olie fytinezuur dat slecht voor tanden is?
  sesam zaadjes zitten boordevol fytinezuur..

 2. ik las ergens dat men met koudgeperste olijfolie spoelt, kan dat ook of beter niet?

 3. sesamolie word in de macrobiotiek ( yin & yang principes) beschouwt als n goede veilige olie, vandaar ook dat t veel gebruikt word in cosmetica.

  als je met oilpulling begint, zou ik adviseren om er mee te beginnen op n vrije dag, of met n toilet in de buurt! je weet van tevoren niet hoe je er persoonlijk op gaat reageren. maar t is zeker de moeite waard, verrijking om goed gezond bezig te zijn!
  probeer zelf maar eens uit, op je gemak!

 4. Ik doe het al 2 weken met biologische zonnebloemolie en dat vind ik het beste werken, heeft een normale smaak en is super goedkoop.
  Ik merk dat ik bijna geen last meer heb van bloedend tandvlees en mijn tanden voelen lekkerder aan. Ik hoop dat ik nog meer positieve eigenschappen mag ondervinden.

 5. Na anderhalve week spoelen met kokosolie is het me opgevallen, dat ik veel beter slaap en sneller in slaap val. Ik ben er enthousiast over. Ik spoel iedere morgen gemiddeld twintig minuten, daarna m’n mond spoelen met lauw water en dan een glas met vers geperst halve citroen op een half glas bronwater. Ideaal!

 6. Al vanaf 1994 met spoel ik met olie. Ik kreeg het artikel over olie kauwen, geschreven door Dr. Karach, van een kraamverpleegkundige. Sindsdien heb ik met veel verschillende oliën gespoeld. Iedere olie heeft zijn eigen specifieke eigenschap. Bijvoorbeeld: druivenpitolie is goed voor de huid, olijfolie voor het hart en vaatstelsel en hennepzaadolie voor huidaandoeningen en eczeem.
  Ik wissel iedere keer van olie als de fles leeg is. Voor mij is het een dagelijkse routine en een onderdeel van mijn ochtendritueel. Zeker vijf keer in de week spoel ik met olie. ‘s Ochtends op nuchtere maag heeft de meeste impact (uit ervaring), niet tussendoor.

  Wat is nu moeilijk aan olie trekken? Helemaal niets! Ik heb in al die jaren al veel mensen over mijn ervaringen vertelt, helaas haken de meesten af. Het vergt wel enige discipline en doorzettingsvermogen. Jammer het is een spotgoedkope manier om je lichaam te verzorgen.
  Nog een voordeel, de gelaatsspieren worden getraind, kun je de verjongingscreme van het boodschappenlijstje halen.

 7. Hallo Jesse,

  Klopt het dat door oil pulling acne klachten kunnen verergeren? Ik heb PCOS en ben nu 1,5 week bezig met oil pulling. Heb je verder nog tips wat betreft PCOS en mijn acne huidje? Ik slik nu DCI voor mijn insuline resistentie, dat gaat ook al stukken beter!!

  Liefs, Iris

 8. Hai Jesse.

  Is oil pulling ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar? De ene zoon vind het poetsen van zijn tong verschrikkelijk en heeft een slechte adem. Mijn andere zoon heeft een hoge voedsel intollerantie en scoort heel hoog op sesam. welke olie zou ik voor hem het beste kunnen gebruiken?

  Groetjes Chantal

 9. Ik vroeg mij af of het ook met Arganolie kan?

 10. Ik spoel kokosolie redelijk krachtig 20 minuten door mn mond, alsof ik water spoel en dat doe ik nu al een paar weken maar de olie is grotendeels nog gewoon olie, maar een paar witte stukjes. Moet ik het langer doen? Heb al allerlei snelheden geprobeerd..

 11. Ook ik spoel al geruime tijd met kokosolie. Het is vast als ik het in m’n mond doe, het smelt en wordt dan dus vloeibaar maar tijdens het spoelen wordt het zo dik als yoghurt. Zo ziet het er ook uit. Terwijl ik lees dat het steeds dunner hoort te worden. Wat doe ik verkeerd?

 12. Als je 2 dagen oilpulling hebt gedaan 2x per dag, kun je dan ook last krijgen van pijn in de buik (links onderin) in de darm? Welke bijwerkingen kun je nog meer krijgen. Kan daar niet echt wat over vinden. Hoor heel graag jullie reactie/ervaring

 13. Ik heb het nu ongeveer 6 weken gedaan met kokosolie, Vandaag moest ik naar de parodontoloog. Ze was verbaasd dat er bijna geen plaque was en dar het tandvlees veel rustiger en niet zo dik was. Ik had altijd veel last van plaque, waardoor ik elke 4 maanden terug moet komen. Als ik nu minder vaak hoef te komen, scheelt het ook in de portemonnee.

 14. Het is toch zo logisch als daglicht dat de wetenschap er weinig tot niets over loslaat!
  Heel veel mensen begrijpen niet dat de medische wetenschap veel dingen verbergt omdat er voor de medische wereld geen geld aan te verdienen valt! Eveneens als de Phoenix Tears! Geen geld is geen onderzoek! Heel simpel!

 15. Doe nu bijna 2 wkn OP, in het begin was het wennen, nu kijk ik er vreemd genoeg bijna naar uit om te mogen spoelen. Vreemde maar Prettige bijkomstigheid. Moet er wel bij vertellen dat ik geen eetlepel neem, dat past op de één of andere manier niet als hoeveelheid in mijn mond. Ik neem een ruime theelepel. De olie is hard als ik begin maar smelt erg snel. Nu na 2wkn al minder wit wanneer ik klaar ben na 20 min. Na afloop poets ik en schraap ik mijn tong. Voel me goed!

 16. Hi, als ervaren oliespoeler wil ik graag mijn ervaring met jullie delen. Bijna 3 jaar geleden ben ik begonnen met oliespoelen, koudgeperste biologische olijfolie, iedere ochtend 3 x 5 minuten (had ergens gelezen dat je niet langer dan 5 minuten met dezelfde olie moet spoelen). De reden om hiermee te starten had niets te maken met mondhygiëne. Mijn hele leven ben ik al astmatisch en ieder jaar vanaf eind september tot halverwege mei had ik chronische bronchitis. Hoewel ik daar niet echt ziek van werd was ik ook zeker niet fit en gebruikte 1 a 2 antibiotica kuren per jaar om even van de bronchitis af te zijn. Ik was klaar met deze kuren en ging op zoek naar alternatieve oplossingen. Deze heb ik gevonden met oliespoelen! Het eerste half jaar nadat ik hiermee was begonnen merkte ik dat de bronchitis soms uit zichzelf verdween en minder heftig was. Het jaar daarop bleef de bronchitis zelfs helemaal weg. Al bijna 2,5 jaar ben ik nagenoeg bronchitisvrij, heerlijk! Kortom zeker de moeite van het proberen waard als je net als ik van een chronische ziekte wilt afkomen! Groet Korine

 17. Pingback: Kokosolie
 18. ik vind oil pulling heerlijk, zorgt voor een fris en fijn schoon gevoel. Ik gebruik ook altijd kokosolie of tandolie van ringana (www.naturesbestcosmetics.com). Puur natuur dat vind ik het fijnst. Ik had gehoord dat sommige beweren dat ondanks de bacterien het niet erg is om de olie te slikken?

 19. Hallo Jesse,
  Ik ben nu anderhalve week bezig met oilpulling, ik spoel ong.15 tot 20 minuten met extra vergine olijfolie, vind het wel een beetje vies, en de olie blijft gelig, hoe hard ik ook spoel, kauw of doe. s’avonds poets ik al jaren mijn tong en schraap hem na, kan dat een reden zijn dat de olie niet witter wordt? Ik slaap wel lekkerder

 20. Ik heb vandaag voor het eerst de poging gedaan met oil pulling te beginnen met kokos olie. Zodra ik het in me mond nam en met eerste spoel beweging begon moest ik al kokken. Ik kon het niet binnen houden heel naar. Heeft iemand hier ook ervaring mee gehad, ik ben zo enthousiast maar zo lukt niet

 21. Ik wil graag mijn reactie geven op oil pulling. Doe dit nu al enkele jaren, begonnen met zonnebloemolie daarna olijfolie( echt vies en scherp) nu kokosolie en bevalt prima. In het begin dagelijks en daarna een tijd vermindert maar sinds kort weer dagelijks en het bevalt me prima…lijk er aan verslaafd terwijl ik jammer genoeg geen tanden meer heb ….was ik dit maar eerder in mijn leven tegen gekomen..maar ben blij om het NU te doen vooral voor mijn gezondheid. Blijf jong/ energiek en krijg ook die complimenten terwijl ik naar de zeventig loop…..Ga ook sesamolie proberen. Succes!!

 22. Heb oilpulling een paar maanden geprobeerd en kom tot de volgende conclusie: heeft geen enkel effect op de kleur van je tanden of op allergieen die ik erg veel heb dus wat mij betreft is oilpulling absolute onzin. Bespaar je de tijd en het geld zou ik zeggen, en het ongemak niet te vergeten want fijn is anders.
  Nog een kritische kanttekening: na een week oilpullen kreeg ik pijn onder een kroon in mijn bovenkaak. Ik dacht eerst het zal wel toevallig zijn. Na maanden gestopt te zijn begon ik weer met oilpulling en wat bleek: na een paar dagen had ik met tandenpoetsen het gevoel dat ze kroon los begon te zitten. Meteen gestopt dus om vervolgens NOOIT meer te beginnen met dit zinloze ritueel wat zelfs nog wel eens slecht zou kunnen zijn voor gebitselementen!!!

 23. kokosolie is een harde substantie moet ik dit eerst ontdooien of gaat het vanzelf door de warmte in de mond ?

 24. @mtb: ik kan me dat wel voorstellen. Ik moet ook kokhalzen van kokos. Vind het de smerigste troep die er bestaat. Alleen van de geur van kokos al ga ik over mijn nek. Ik ben vandaag begonnen met sesamolie. Was makkelijk hoor een eetlepel en die grite mond van mij, haha. Na het spoelen was het wit, dus blijkbaar heb ik het dan goed gedaan. Ben benieuwd naar de resultaten.

 25. Heeft er al iemand dat wit uitgespuugde goedje laten onderzoeken? Dan weet je zo of het het lichaam ontgift.

 26. Oil pulling pas ontdekt. Mijn tandvlees voelde al na 3 dg beter aan. Wel keeg ik heftige pijnen na gebruik, zeg maar ontgiftingsverschijnselen over het hele lichaam. Dus ben ik veel gaan drinken. Ca 2 liter water per dag en dat helpt. Vraag me inmiddels af méér dan 1x per dag oil pulling mag.

 27. Er viel hierboven een woord weg: Ik vraag me inmiddels af of oil puling vaker dan 1x per dag mag.

 28. ik heb gehoord dat oil pulling niet verstandig is zolang je nog amalgaamvullingen hebt. Klopt dit?

 29. Het mooiste aan je artikel in vergelijking met andere artikelen over oil pulling vind ik dat je vertelt om de olie na gebruik bij het restafval te doen, in plaats van (zoals elders wordt verteld) in de wc te spugen.
  Olie hoort niet in de WC!

 30. Dkan dit ook s avonds?

 31. Hebben jullie dit wel al eens met CBD olie geprobeerd? Natuurlijk kan het ook met olijfolie of andere olieën, maar wanneer je CBD gebruikt hiervoor heb je behalve de standaard functionaliteiten ook nog eens medicinale voordelen van.

  Zeker de moeite waard om dit eens te proberen!

 32. Ik heb vanmorgen voor het eerst ( 20 min) gespoeld met kokosolie. Ging prima, nergens last van. Na een uur werd ik helemaal niet lekker. Ik werd misselijk, voelde mij ziek worden en had het IJSKOUD! Een uur met emmertje naast mij in de stoel gehangen en toen knapte ik vanzelf weer langzaam op.
  Mijn vraag is: ik heb erge ontstekingen in mijn mond, 3 kiezen daardoor al getrokken door kaakchirurg en het helpt niets. Ontstekingen blijven komen.
  Ben heel erg overgevoelig voor gluten,lactose,eiwitten en suiker en heb geen enkele weerstand meer.
  Moet ik toch doorgaan hiermee of niet elke dag gaan spoelen?

 33. Heb gelezen dat je de olie niet mag/moet doorslikken in verband met de gifstoffen. Maar als ik 20 minuten “spoel ” zal ik af en toe toch eens slikken hóe schadelijk is dat ?? Heb nu 4 dagen ” gespoeld ” met kokos olie en daarna wel last van mijn maag ( kramp ) .

 34. Ik lees allemaal jullie klachten en wat jullie gebruiken
  Ik maak zelf tandpasta van kokosolie
  Dus je kan ook dan bakingsoda mengen met kokos en dan met tandenborstel voorzichtige poetsen (zachte tandenborstel)
  En ik neem Colliodaal goud (zeer belangrijk mineraal)
  En als natuurlijke antibiotica(colliodaal goud)
  Ik gebruik kokos overal voor smeer het ook soms op me brood
  Ik filter het water uit de kraan met brita filter

 35. Hebben jullie wel eens aan CBD olie gedacht voor de oil pulling? Behalve de positieve effecten die je nu al ondervindt, is cbd ook nog eens zeer geneeskrachtig en lost allerlei kwaaltjes op.

  Wellicht de moeite om daar eens over na te denken!

 36. Helpt oilpulling met kokosolie ook tegen een beginnende zenuw ontsteking? Ik zou graag een zenuwbehandeling willen voorkomen.

 37. Wat is CBD olie?

 38. Ik zou nigella sativa nemen om tr spoelen. Ook wel bekend onder de naam blackseed oil. Een olie uit zwarte komijn met een zeer geneeskrachtige werking ( ook wetenschappelijk bewezen). Google maar eens. Wel de goeie nemen, b.v. die van supernaturals.nl

 39. CBD olie werkt inderdaad ontstekingsremmend en zou kunnen helpen bij een zenuwontsteking. Ik gebruik het al een tijdje.

 40. Ik spoel nu een half jaar met zonnebloemolie, dat is de goedkoopste (sesam- en kokosolie zijn duurder).
  Andreas Moritz schrijft in zijn boek “tijdloze geheimen van gezondheid en verjonging” dat je nooit langer mag spoelen dan 3 a 4 minuutjes; dat blijkt voldoende en bovendien: hierna worden de de afvalstoffen en bacteriën juist weer door het lichaam opgenomen, dat moet je niet willen. Mijn olie is na 3 a 4 minuutjes toch mooi wit.

 41. Oliepulling werkt wel bij mij,heb iderdaad baat bij.spoel al bijna een jaar met olijfolie ,maar de kaaklijn vooral de kaakholte worden groter.wat moet ik doen om te verkomen dat ze nog groter worden,wil wel blijven olie trekken.graag serieus reactie van een ervaring persoon

 42. Ik OP sinds een maand en heb echt het gevoel dat het wat doet. Meer energie, slaap beter, meer uitgerust wakker. Zachtere, betere huid. Had wat onrustige plekken op de huid, op re-hand en re-voet en die worden minder. Vermoedelijk door medicijn gebruik, aanslag op lever, opslag van afvalstoffen in het lichaam, en ook dit lijkt te verbeteren. Medicijn slik ik tegen een prolactinoom in de hypofyse en ik hoop dat ik door het OP na acht jaar weer hormonaal in balans kom. Ik spoel afwisselend met; zwartzaadolie, lijnzaadolie, chiazaadolie, sesamzaadolie, kokosolie, avocado-olie, hennepzaadolie, zonnebloemolie, walnotenolie, amandelolie en heb de afgelopen maand meerdere malen per dag gespoeld. In het begin heel moe en flinke hoofdpijn maar dat verdwijnt. Jammer dat ik dit niet jaren eerder ontdekt heb!

 43. Ik was benieuwd naar al die ervaringen … maar ik lees nooit een antwoord?

 44. Zelfs al is dit een oud(er) artikel even mijn commentaar toevoegen … Waarom ? Omdat ik toch ook wel éen en ander te zeggen heb hieromtrent . Allereerst , oil pulling doet men in derde wereldlanden nog steeds , akkoord dat tanden witter ogen bij een zeer donkere huid doch desondanks dit , is het ook U niet opgevallen dat zelfs met een dieet van zo’n 6 maaltijden per dag waaronder erg veel suikers deze mensen toch ontzettend vaak van die stralende gezonde witte tandjes hebben ? Wel , toen ik in Nigeria was leerde ik daar een vrouw kennen die het mij aanraadde te gaan gebruiken met kokosolie nadat we samen de koude persing van kokosnootolie gedaan hadden . Ik heb dit altijd willen weigeren tot er de dag aanbrak van ziekte en sterker nog , ik werd bedlegerig en stond er dan nog alleen voor ook . Stel je jezelf dus voor dat je werkelijk nihil kan doen en je voortdurend hulp nodig hebt om te steunen als je naar de toilet zou willen . Ok , om dus een lang verhaal kort te maken werd ook hygiëne een immens probleem voor deze hier . Mensen konden niet begrijpen dat een jong lichaam zodanig ziek worden kan met de ene dag opflakkeringen en de wil om allerhande te doen en de andere dag(en) weer plots uitgeput in bed ligt en er niet uit kan , noch stappen kan . Die mensen laten dan ook te wensen over als het aankomt op verzorging vs hulp , de hygiëne van de mond die verwaarloosd is geraakt zorgde ervoor dat mijn complete gebit gewoon aan diggelen lag , van bruine vlekken tot gaten en hakken overal . Normaliter betekent dat dus simpelweg : vals gebit , kronen , implantaten etc maar toen dacht ik aan de oil pulling omdat mijn gebit zodanig gevoelig was en ik het uitschreeuwde van pijn toen de tandarts nog maar eenvoudigweg mijn mond opende en dan even voelde aan de tanden , ik krijste werkelijk alles bij elkaar . Los van dat werd geadviseerd door de paradontoloog om eerst het tandvlees wat te kunnen reparen door gebruik van zuurstofwater omdat ik uberhäupt niet poetsen kon , ik kan verzekeren dat oil pulling voor tanden dan daadwerkelijk een zeer goede manier is MITS gebruik van koudgeperste kokosolie ( dit kan je simpelweg zelf doen thuis met een paar kokosnoten ) , bij deze wenst dan ook deze commentator een zekere bijdrage geleverd te hebben aan mensen die eventueel een zeer pijnlijk of gevoelig gebit hebben , de zuivering door Oil pulling kalmeert eveneens het tandvlees , effect zie je pas na 1 tot 2 weken maar dat tandvlees is gauw weer wat het hoort te zijn en het is ook pas dan aanbevolen om onder andere gaatjes te laten dichten zonder de boel bij elkaar te krijsen want daar knelt het schoentje echter vaak , we zitten vaak , indien klachten aan het gebit met het alomgekende probleem , genaamd Paradontitis , quasi iedereen lijdt eraan , de ene in zeer subtiele mate , de ander zeer uitbundig . Mvgroeten , Vicky Iliaens ( mental coach en beautyconsulente )

 45. Hallo Jesse
  Waarom krijgt hier NIEMAND antwoord van jou????????!!!!!!!!!!!!!
  Dat is niet zo netjes!!!
  Dan kunnen de Mensen maar beter een andere website kiezen….en jou verwijderen!
  Marianne

 46. Waar blijven de antwoorden??…

 47. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat spoelen met goedkoop water net zo effectief is als oilpulling met dure olie…

 48. Gisteren stuitte ik per ongeluk bij de noodtandarts in een gewoon tijdschrijft, de Happinez, op een artikel over oil pulling, nog nooit van gehoord. Mijn oog viel er op en ik begon te lezen. Ik zat natuurlijk niet voor niets op betreffende lokatie. Mijn tandvlees was één en al ontsteking en de week ervoor waren er 2 kiezen getrokken. Ik kon dus niet meer eten. Maar wat een toeval, bij de tandarts nota bene. Ze zal het zelf wel niet eens geweten hebben dat dat artikel er lag. Ik las hoe het krachtig spoelen met zuivere, ongeraffineerde en plantaardige olie (niet doorslikken dus) je tandvlees kon helen en ik begon nog dezelfde dag nog. We zijn nu één dag verder én: mijn tandvlees is een stuk minder gezwollen en ik weet zeker dat ik dit middel nooit meer vergeet. Wetenschap? In ieder geval wéér iemand die uit ervaring spreekt.

 49. Ik ben ook begonnen met oil pulling voor mijn ontstoken tandvlees. Ik had zoveel pijn aan een paar tanden. Ik heb sesamolie gebruikt van de tuinen. Twee maal daags, s’morgens op nuchtere maag, en voor het naar bed gaan. Ik ben dit weekend begonnen en heb geen zere tanden meer. Ik heb ook meer speeksel in de mond. Ik heb altijd een droge mond. Ik zie nog wel iets witte pus bij de tanden weg komen. Ik hoop dat dit verdwijnt.

 50. Hallo jesse ik las net een heel stuk over oil pulling en dat het complete onzin is,maar daar ben ik het niet mee eens.Zelf doe ik al enige tijd mijn mond spoelen met kokosolie en ik kan alleen maar voordelen opnoemen wat in ieder geval mijn mondhygiene betrefd.Tandvlees wordt inderdaad sterker,en mijn tanden witter.Ik heb gevoelig tandvlees en tandhalzen,maar door het gebruik van de kokosolie is dit aanzienlijk verbetert. Gebruik in ieder geval een goede kokosolie ,ik gebruik the white pearl kokosolie,naar verluidt de betere kokosolie. Kan het ieder aanbevelen die een goede kokosolie zoekt,in het oerwoud van alle aangeboden soorten kokosolie.

 51. Kan je ook aan oilpulling doen als je kronen hebt….wie heeft hier ervaring mee

 52. Hallo, ik doe ongeveer 500ml zonnebloemolie in een glazen pot met daarbij ongeveer 3 eetlepels kruidnagelpoeder, daarmee doe ik oilpulling, hier ook niet langer dan vijf minutjes, puur op eigen gevoel, je lichaam geeft jou sowieso aan hoe en wat het beste is, kruidnagelpoeder heb ik weer op eigen gevoel verzonnen, achteraf heb ik gelezen dat het vroeger in India ook hiermee gespoeld werd. Ik doe het voor mijn tandsteen maar het blijkt meer gezondheidsvoordelen te hebben xxx

Geef een reactie