Sport en eten: supplementen meestal overbodig

Supplementen zijn eigenlijk overbodig. Alle voedingsstoffen die je nodig hebt krijg je namelijk binnen via een gezond voedingspatroon vol natuurlijke, biologische en verse voedingsmiddelen. Uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld als je veel sport en eten je niet van voldoende voedingsstoffen kan voorzien, komt het zelden voor dat iemand gezonder wordt van het innemen van supplementen. Vooral de synthetische varianten zijn weggegooid geld omdat de werking ervan nagenoeg nihil is. Toch zijn er een aantal aanvullingen op je voedingspatroon die gezondheidsvoordelen bieden, met name als je niet in staat bent om deze voldoende uit gezonde voeding te halen.

De beschermende kracht van vitamine D

Vitamine D heb je niet alleen nodig voor sterke botten, het is de enige bekende stof die een krachtig meervoudig werkend hormoon heeft dat DNA in cellen repareert en onderhoudt en dat veel verschillende genen-regulerende functies in het lichaam ondersteunt. Het optimaliseren van het vitamine D gehalte in je lichaam kan je helpen bij de bescherming van maar liefst 16 verschillende soorten kanker en verlaagt ook het risico op talloze ziektes waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, reumatische artritis, obesitas, verkoudheid, griep en een hoge bloeddruk. Vitamine D bevindt zich in melk, eieren, vis en verrijkte sinaasappelsap, maar je kunt zelfs bij het meest gezonde voedingspatroon nooit een optimaal vitamine D gehalte in je lichaam bereiken. Gelukkig kan je lichaam zelf ook vitamine D aanmaken als je in de zon zit, want de ultraviolette stralen van de zon worden door het lichaam omgezet in vitamine D. Je zou ook onder een veilige zonnebank kunnen gaan of natuurlijke vitamine D3 supplementen (cholecalficerol) kunnen nemen. Het is sterk aan te bevelen om regelmatig je bloed te laten testen als je vitamine D supplementen inneemt, want het is belangrijk dat je vitamine D gehalte de optimale waarden niet overschrijden.

Probiotica

Probiotica, ook wel “goede bacteriën” genoemd, houden je darmflora gezond en dragen bij aan je immuunsysteem. Daarnaast zijn ze ook cruciaal voor een goede vertering van voeding en het opnemen van voedingsstoffen door het lichaam.
Ze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar in vele supermarkten en natuurvoedingswinkels, maar let op dat je alleen die producten koopt die in de koeling liggen. Actieve probiotica zijn levende culturen en moeten dus gekoeld worden om niet te bederven..

Supplementen die helpen bij een onregelmatige stoelgang

Een regelmatige stoelgang is gezond. Je stoelgang werkt optimaal als je twee tot drie maal per dag naar het toilet gaat, je ontlasting zonder moeite naar buiten komt, niet stinkt en niet naar de bodem van het toilet zinkt. Herken je jezelf hier niet in dan kun je met lijnzaad en magnesium je stoelgang verbeteren

lijnzaad

De anti-oxidant werking van Vitamine E

Vitamine E heeft een anti-oxiderende werking en helpt ervoor te zorgen dat omega-3 vetzuren niet direct oxideren zodra je die via voeding binnen krijgt. Helaas wordt in de meeste winkels een synthetische vorm van vitamine E verkocht die nauwelijks werkt en die je dus beter niet kan kopen. Zorg daarom dat je supplementen met natuurlijke vitamine E kiest, deze worden op het etiket altijd vermeld als het “d”- type (bv. d-alpha-tocopherol, d-beta-tocopherol, etc.). Synthetische vitamine E wordt altijd vermeld als het “dl”- type. Als je dagelijks per 25 kilo lichaamsgewicht gemiddeld een pond groenten eet, wat bijvoorbeeld het geval is als je van juicen houdt, dan krijg je een grote verscheidenheid aan antioxidanten uit groenten binnen en hoef je geen vitamine E supplement te nemen.

Het nut van vitamine C bij stress of zware sportbeoefening

Wanneer je aan zware sportbeoefening doet of last hebt van stress dan kan het verstandig zijn om aanvullende vitamine C supplementen in te nemen. Via wetenschappelijk onderzoek is namelijk aangetoond dat na fysieke inspanning het stresshormoon cortisol minder snel stijgt als je extra vitamine C inneemt.

Dit is een samenvatting van het artikel “Supplementen” op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je kunt lezen waarom supplementen meestal geen bijdrage leveren aan je gezondheid en welke supplementen onder bepaalde omstandigheden eventueel wel nuttig voor je zouden kunnen zijn.

Share:

1 comment

  1. kanker groeit op suiker en alcohol. Hoe zit dit nu met waterkefir?

Geef een reactie