Superfoods: Blauw-Groene Algen en Spirulina Bieden Veel Gezonde Voordelen

De wetenschappers van vandaag de dag beginnen nog maar net met het begrijpen van de ongelooflijke voedingswaarde van blauw-groene algen en spirulina, maar deze superfoods werden honderden jaren geleden al regelmatig geconsumeerd door Azteken, en spirulina was een favoriet onder de inheemse volkeren in de Sahara woestijn regio in Afrika. Vandaag de dag behoren blauw-groene algen en spirulina tot de top van de superfoods, en bieden zij ongekende voedingswaarde in een tijd waarin de meeste voedselbronnen van slechte nutritionele kwaliteit zijn.

Blauw-groene algen en spirulina, welke een specifieke vorm is van een blauw-groene alg, zijn te vinden in de natuur, groeiende in stilstaand alkalisch water in meren en vijvers. Het zijn natuurlijke voedingsbronnen die al bestaan sinds het leven op aarde begon. Hun voedingswaarden zijn breed en sterk geconcentreerd:

– Blauw-groene algen en spirulina zijn rijk aan vitaminen A, C E en de B-complex vitaminen, waaronder vitamine B12 en B6. Omdat deze vitamines verpakt zijn in hun natuurlijke vorm zij ze in een zeer bruikbare staat verreweg superieur aan de moderne vitamine supplementen. (Het moet opgemerkt worden dat sommige experts vinden dat de vitamine B12 in spirulina niet biobeschikbaar is, terwijl anderen het daar niet mee eens zijn.)

– Deze voedingsbronnen zijn rijk aan natuurlijke mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer. Ze zijn ook een buitengewoon goede bron voor spoorelementen welke vaak missen in een huidig dieet.

– Veel van deze vitaminen en mineralen hebben antioxiderende eigenschappen welke helpen bij de eliminatie van gifstoffen en vrije radicalen, en het lichaam helpen om ziektes te bestrijden en gezond te blijven. Deze elementen kunnen ook kanker bestrijden – sterker nog, voorlopige studies wijzen uit dat spirulina een natuurlijk anti-kanker middel is.

– Spirulina en blauw-groene algen zijn zeer effectief bij zware metalen detox, zoals verscheidene onderzoeken hebben aangetoond.

– Phycocyanine geeft spirulina zijn unieke blauw-groene kleur en mogelijk zijn anti-kanker eigenschappen. Dit speciale blauwe pigment is enkel gevonden in blauw-groene algen.

– Blauw-groene algen en spirulina zijn rijk aan proteïnen, waaronder de essentiële aminozuren. Vergeleken met sojabonen produceert spirulina twintig keer meer proteïnen per acre. Aangezien soja een sterk verminderende reputatie heeft, kan spirulina worden overwogen als een gezonde vervanger.

– Spirulina is rijk aan gamma-linoneelzuur (GLA), een essentiële vetzuur die de gewrichten en het hart steunt. Het helpt ook in specifieke problemen als gewichtsverlies en het premenstruele syndroom (PMS).

– Blauw-groene algen kunnen helpen de darmflora in balans te brengen, wat de vertering helpt en overtollige candida bestrijd.

– Spirulina is bekend voor zijn eigenschap om de eetlust te stillen en bloedsuikerspiegels te stabiliseren. Het kan ook helpen bij het hunkeren naar voedsel.

– Onderzoek liet de verbazingwekkende ontstekingsremmende eigenschappen van spirulina zien. Dit kan belangrijk zijn in de behandeling van een wijde variëteit van aandoeningen.

Ondanks hun hoge voedingswaarde bevatten blauw-groene algen en spirulina niet veel calorieën. Dit maakt het toevoegen van deze superfoods aan uw dieet makkelijk, ongeacht uw nutritionele behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om een goede kwaliteit bron te vinden van blauw-groene algen en spirulina. Slechte kwaliteit supplementen kunnen zware metalen en andere giftige stoffen bevatten. Onderzoek de bron van uw blauw-groene algen en spirulina grondig voor u overgaat tot de aankoop.

Share:

14 comments

 1. Dag,

  Ik vraag me af of het gebruiken van : Marcus Rohrer Spirulina vitaminen
  ook een goeie dagelijkse toevoeging is?
  Slik trouwens al dagelijks een multivitamine en visolie tablet (merk : Orthica)
  Wellicht is dit dan teveel van het goeie?
  Groetjes Daphne

 2. http://www.chlorellafactor.com
  Echt de moeite waard om eens te lezen. Heeft me overhaald om toch maar een zak poeder van spirulina en chlorella te kopen.

 3. Met name nu, als de gevaar van radiatie van Japan heel hoog is. Het is heel belangrijk om je schildklier onderhouden met de kracht van de alge…

  Groetjes Dali Lutz

 4. Ik lees in je blog over de betwiste biobeschikbaarheid van vitamine B12 in Spirulina. Kan je daar iets meer over vertellen? Wat zijn bijvoorbeeld de argumenten voor of tegen?

 5. Brrr! Heeft iemand hier ervaring met het chlorella poeder?! Ik heb na wat zoek en speurwerk bedacht daar toch maar eens gebruik van te maken, maar zeg!!! wat is dat vies!!!! hahaha, krijg het echttt niet weg. Et ruikt naar visvoer en na het eten (drinken) ervan komt de smaak via ademhaling weer naar boven.. brrr. Iemand tips op welke manier het redelijk weg te werken is? In smoothies? Of andere recepten?
  Op dit moment voeg ik een theelepel chlorella aan water toe (stond op de verpakking) maar BAHH! wie helpt mij dit, toch gezonde, goedje op te maken ? ;).
  thnx!

 6. Wauw, ik ga dit ook eens uitproberen! Dankjewel voor deze info!

 7. Hallo,

  Ik wil spirulina kopen maar slik ook al multi-vitaminen, magnesium en omegatabletten van vitaminecompleet.nl. Is dit allemaal te combineren met elkaar? Kun je aangeven hoeveel spirulina per dag een goede hoeveelheid is?

  Mvg

 8. @Loes

  Het is echt heel erg goor inderdaad! Ik heb echter een manier gevonden waarop ik het redelijk goed weg krijg zonder de kokhalsneigingen. Ik heb de Absolute SuperSmoothie raw slimming mix gekocht, hierin zit oa spirulina en chlorella en die combi ruikt en smaakt echt bizar ranzig.
  Ik mis 1-2 maatlepels met 150 ml yoghurt en zoet fruit. Bij sommige fruitsoorten is dat dan voldoende, bij andere (vandaag mandarijnen bijvoorbeeld) niet, dan doe ik 50 ml van de shake mixen met 100 ml jus d’orange en dat gooi ik in één keer naar achteren. De (na)smaak is dan een stuk minder erg.
  Let wel: hoe meer ml je smoothie bevat, hoe langer je dus bezig bent met het wegdrinken in combi met jus d’orange!

  Mocht iemand anders nog tips hebben tegen de ranzige smaak.. Meer dan welkom!

 9. Het ruikt en proeft niet alleen naar visvoer. Het wordt ook veelvoudig gebruikt als visvoer (zoek maar op visvoer chlorella op google)

  Wat je aan je vissen voert is dus bijna hetzelfde als wat je zelf naar binnen werkt. Alleen betaal je er dan waarschijnlijk 10 x zo veel voor. Ik zou het in iedercgeval niet aanraden.

 10. Ik heb een recept waar spirulina in moet, maar ik vind alleen info over tabletten en poeders. Waar kan ik de alg zelf kopen ?

 11. Ik gebruik al vele jaren chlorella en daarbij ook royal jelly en dit dagelijks.
  Merk echt dat het werkt.
  Ik gebruik ongeveer 1 kilo in de maand.
  Ik mix het poeder met twee glazen water en daarbij de inhoud van 3 capsules royal jelly en voor de smaak wat groene stevia.
  Ik ben reeds 60 jaar maar heb het lichaam van iemand van 30.
  Ben gezond,fit en mankeer helemaal niks.
  Echt,ik zou niet meer zonder willen!!!
  Zolang ik het kan betalen………..

 12. Hallo is die spirulina van holland&barett de goeie variant? Waar niet de zware metalen in zitten?
  500 mg blauw groene alg mvg

Geef een reactie