Als je ooit een flinke bacteriële infectie hebt gehad zul je waarschijnlijk heel blij zijn geweest met de antibiotica die je huisarts voorschreef, want zodra je een antibiotica kuur neemt voel je jezelf al snel weer een stuk beter. Het nadeel van antibiotica is alleen dat het middel geen onderscheid maakt tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën. Hierdoor ontstaan na het gebruik van antibiotica vaak schimmelinfecties, die soms heel lastig zijn te bestrijden. Door direct na je antibiotica kuur de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kun je de kans op deze bijwerkingen sterk verminderen of zelfs voorkomen.
Wat zijn antibiotica en waarvoor zijn ze bedoeld?
Antibiotica zijn medicijnen waarmee bacteriën in het lichaam kunnen worden gedood. Tegenwoordig zijn er talloze verschillende soorten antibiotica te verkrijgen, die onder te verdelen zijn in bactericide of bacteriedodende antibiotica zoals bijvoorbeeld penicilline, en bacteriostatische of bacterieremmende antibiotica.
Het grootste nadeel van antibiotica is dat ze bij veelvuldige toepassing tot resistentie kunnen leiden, dat wil zeggen dat bacteriën er minder gevoelig voor worden. Daarom zijn artsen vaak enigszins terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Een ander nadelig effect van antibiotica is dat het behalve de ‘slechte’ bacteriën ook de ‘goede’ bacteriën doodt, en dit kan leiden tot een verstoorde darmflora (dysbiose) die vervolgens de weg vrij maakt voor allerlei schimmelinfecties, ziektes en aandoeningen.
Wat gebeurt er in het lichaam als je antibiotica neemt?
Antibiotica doden ziekteverwekkende bacteriën en zorgen er zo dus voor dat deze bacteriën zich niet verder in het lichaam kunnen verspreiden en worden gedood. Helaas zien antibiotica niet het verschil tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën, ze ruimen dus alle bacteriën op die ze op hun pad tegenkomen. De zogenaamde dysbiose in het spijsverteringsstelsel die daardoor ontstaat kan desastreuze gevolgen hebben: schadelijke gisten en schimmels krijgen de kans om te groeien (ook op andere plekken in het lichaam) en kunnen vervelende schimmelinfecties veroorzaken (Pirotta & Garland, 2006), en dit kan vervolgens leiden tot een lekkende darm. Als gevolg van een lekkende darm kun je sterk in gewicht toenemen, een overbelaste lever en een hormonale disbalans krijgen en last krijgen van allergieën, eczeem, een verzwakt immuunsysteem en allerlei andere (chronische) aandoeningen en ziektes (Thacker & Artlett, 2012). Eet je daarbij ook nog eens veel koolhydraten en suikers dan kom je in een soort vicieuze cirkel terecht waarbij ziektes en aandoeningen zoals candida en lekkende darm langdurig in stand kunnen worden gehouden.
Wat moet ik doen als mijn arts antibiotica wil voorschrijven?
Alhoewel antibiotica vervelende bijwerkingen hebben betekent dit nog niet dat je antibiotica altijd moet weigeren. Bij ernstige bacteriële infecties en ziektes zoals tuberculose en tetanus zijn antibiotica het enige middel dat echt werkt, antibiotica kunnen dus echt je leven redden! Daarentegen is het wel verstandig om kritisch te zijn als je arts antibiotica voorstelt, want soms zijn antibiotica niet meteen nodig, zoals bij een verkoudheid. In sommige gevallen zijn antibiotica zelfs geheel nutteloos, bijvoorbeeld in het geval van virusinfecties. Overleg dus goed met je arts en besluit samen wat het beste is voor jouw specifieke situatie.
Hoe kan ik mijn darmflora weer in balans krijgen na een antibiotica kuur?
Zoals je in een eerdere paragraaf hebt kunnen lezen zullen tijdens een antibioticakuur niet alleen de ‘slechte’ maar ook de ‘goede’ bacteriën worden gedood. Het is dus belangrijk om je darmflora na een antibioticakuur zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. De meest eenvoudige manier om dat te doen is door probiotica te nemen. Probiotica zijn levende microbiologische voedingssupplementen en superfoods die de groei van ‘goede’ bacteriën bevorderen en zo de balans van de darmflora verbeteren. Vaak worden probiotica verward met prebiotica, die in tegenstelling tot probiotica niet levend zijn maar wel de groei van bepaalde bacteriën in het spijsverteringsstelsel kunnen bevorderen. Het grootste nadeel van prebiotica is echter dat ze vaak niet alleen de groei van ‘goede’ bacteriën bevorderen maar ook de groei van ‘slechte’ bacteriën, waardoor ze minder geschikt zijn om je darmflora weer in balans te brengen na een antibioticakuur.
Zodra je antibioticakuur is afgelopen kun je direct starten met probiotica. De beste en meest effectieve probiotica bevatten de bacterie acidophilus, zoals Probiotic Complex van PR Labs. Het beste kun je een aantal weken dagelijks achtereen probiotica nemen tot je darmflora weer geheel is hersteld. Vermijd daarbij koolhydraatrijke voeding (brood, pasta, ontbijtgranen, aardappelen) en suikers zoveel mogelijk, want deze dienen als ‘voeding’ voor de schadelijke gisten en schimmels en kunnen de werking van probiotica dus sterk afremmen . Drink in plaats daarvan veel groene smoothies, deze bevatten veel vitamines en mineralen die je lichaam zullen aansterken en de complexe koolhydraten zorgen voor een gezonde spijsvertering.
Ook als je probiotica kuur is afgelopen is het zinvol om gezond te blijven eten en zo mogelijk dagelijks groene smoothies te drinken, want daarmee zorg je voor een sterk en veerkrachtig immuunsysteem. Met een goede weerstand hebben bacteriële ziekteverwekkers veel minder kans om zich in je lichaam te nestelen en dan heb je die antibiotica hopelijk nooit meer nodig!
Dit is een samenvatting van het artikel “Antibiotica – Wat noodzakelijk is na een antibiotica kuur” op de Maximale Gezondheid ledensite, waarin je kunt lezen wat antibiotica is, wat het doet in je lichaam en wat de belangrijkste bijwerkingen zijn. Ook ontdek je hoe je deze bijwerkingen kunt verminderen of voorkomen door het eten van probiotica supplementen of superfoods.
Wat is het beste te gebruiken na een hartscan met adenosine? Of helemaal geen hartscan met adenosine?
Inderdaad wordt er te vaak en onnodig antibiotica voorgeschreven! Probiotica kunnen dan zeker helpen.
Heb jarenlang minimaal 2x per jaar keelontsteking gehad,en kreeg
daar steeds antibiotica voor,die ik erg slecht kon verdragen.
Als gevolg daarvan had ik steeds een candida infectie en ontwikkelde
zich fybromyalgie.
De laatste keer dat ik keelontsteking had was vier jaar geleden, ik was de
antibiotica zo zat dat ik besloot deze keer het uit te zieken een week lang.
Daarna heb ik nooit geen keelontsteking meer gehad!
Ik heb voor de eerste keer in mijn leven een pittige antibiotica gehad (nierbekontsteking)…. De onsteking is idd weg, maar waar ik geen rekening mee had gehouden zijn de ‘naweeen’ van een antibiotica. Denk aan; moe, op de dag ineens hoofdpijn, misselijk gevoel in mijn buik…… is dit ook op te lossen met Probiotica?
Heb je ook een advies voor een kindje van 1 jaar die nu op een antibiotica kuur zit van 3 maanden. Momenteel een/drinkt ze nog alleen melk. Al hart operatie achter de rug nu binnen kort een longoperatie. Nog gelukkig geen bijwerkingen vd antibiotica. Maar haar darmflora zal vast ‘ongezond’ zijn. Groente sap zal te heftig zijn voor zo’n kleintje die nog niet echt eet…. Tip?
Vóór, tijdens en na een zware operatie aan de holtes in mijn hoofd (alles ontstoken en een doorbraak van de ontsteking door het voorhoofdsbot en oogkas) heb ik in totaal 8 weken antibiotica gehad in de zwaarste dosis die een mens aankan. Ik heb me niet gerealiseerd dat mijn weerstand zo zou worden aangetast. Sinds is gestopt ben met de kuur heb ik een zware allergische uitslag op mijn handen en ik lig nu al een week op bed met koorts tussen 37.5 en 38.9. Op aanraden van een vriend doe ik nu een kuur tarwegrassap (www.thegreenmanholland) en ik voel me nu wat beter. Morgen bij de dokter weer een antibiotica kuur halen? Of maar beter van niet…… Graag jullie mening.
Hoe lang duurt het voordat de antibiotica na een kuur uit het lichaam is verdwenen.Graag een reactie,kan het ergens vinden
G.A.Veenstra
Ik zou graag willen weten welke probiotica het beste gebruikt kan worden. Er is nogal wat keus in de vorm van tabletten als yakult
cfr de vraag van g.a. veenstra (mei 2014) zou ik ook graag meer zicht hebben hoe lang het effect van een antibioticum kuur op de residente darmflora nog kan spelen; dit zou in bepaalde gevallen zelfs na meerdere jaren nog een negatief effect kunnen hebben. Zijn hier onderzoeksresultaten over bekend ?
Ik heb een zware buikvlies ontsteking gehad en liep al 48 uur rond met een gesprongen appendix…was kantje boordje…had zoveel bacteriën in men bloed..ne hoop verschillende antibiotica s gehad om mij te redden ..mijn buik en maag zijn nooit meer t zelfde geworden ..maagzuur ..prikkelbare darm fybromyalgie…nu moeten nemen voor een tandontsteking ..helemaal van slag die maag en buik
Mijn man heeft een antbioticakuur moeten innemen voor een zwerende teen. Prompt na afronding van de kuur wordt hij geveld door de griep. Ik geloof dat antibiotica de natuurlijke weerstand ondermijnd en vind het een kwalijke zaak dat artsen dit makkelijk voorschrijven. Zelf ben ik anti en geloof in de helende werking van voeding…
ik gebruik na een kuurtje altijd probiotica van VSM, het heet ‘pearls’
Je kunt probiotica al innemen – is vaak zelfs beter voor de kuur zelf – bij het begin van de antibioticakuur. Het lijkt onlogisch omdat de probiotica de antibiotica zou kunnen tegenwerken. Maar de antibiotica dood zoals je zegt goede en slechte bacteriën. Het juist goed om direct weer de goede te blijven toevoegen.
Ik heb voor de verkoudheid/griep die maar niet overgaat, anti biotica gekregen. Wel een beetje overdreven misschien, maar ik merk dat allerlei kleine ontstekingkjes in mijn lichaam ook verdwijnen. Wel ben ik doodmoe en ik moet nog twee dagen ab slikken. Mijn conditie is echt totaal verdwenen. Ik hoop dat ik er met groen smoothies en veel goed eten weer snel bovenop ben.
Op het ‘voorstel’ anti biotica, wierp ik wel direct tegen….ja maar, daar word ik ziek van. Mijn huisarts verwierp dat direct…..ik had toch beter naar mezelf moeten luisteren. Maar wat is het alternatief?
Ik heb ook een antibioticakuur van 8 dagen gehad, ik voel me wel iets beter na de verkoudheid/griep die ik had. Hier wordt gesproken over groene smoothies na de kuur. Leuk, maar hoe maak je in vredesnaam zo n groene smoothie? Wat zit er in?
Voor de mensen die denken dat er gereageerd wordt of een antwoord verwachten op datgene wat je hier vermeld. Je krijgt geen antwoord! Dus bespaar je de moeite! Graag gedaan!
HM, dat is mij ook opgevallen….. Waarom vragen om vraag te stellen als je toch geen ntwoor ontvangt. Toch heb ik op mijn eventuele vraag al antwoord gevonden. Probiotica, zo weinig mogelijk koolhydraten en eventueel yakult. (na een kuur van 2 pillen a 750 mg p.d. al weken ontzettend moe en misselijk).
Gerard
Ik heb i.v.m een kaakontsteking een kuur van 5 dagen antibiotica gehad .( 3×500 mg )
Het heeft geholpen maar het effect is wel dat ik na drie dagen nog steeds erg moe ben en in de loop van de dag een aanval krijg van hoofdpijn .
Ik ben vandaag begonnen met een 7 daagse kuur antibioticavoor kaakontsteking, wat kan ik deze 7 dagen het beste eten
Graag reactie,
Vr.gr ingrid
Dacht dat ik me aanstelde,het door het warme weer kwam enz,maar ben steeds moe.heb antibiotica kuur voor een week ,was de eerste drie dagen in de diarree,maar had niet gedacht,dat ik me zo slap en futloos zou voelen.eet veel yoghurt en kwark,heb al probiotica gekocht en ga veel groene groenten eten.alle beetjes helpen.
Ik heb 3 weken terug een anti bioticakuur van 5 dagen gehad voor blaasontsteking. Nu heb ik het gevoel dat mijn mond in brand staat en de vellen hangen er aan de binnenkant bij en ook mijn tong doet erg zeer. Kan dit komen door die kuur?
Elke dag bij het ontbijt neem ik 1 pil van Metagenics Probactiol plus met 25 miljard goede bacteriën en voel me super.
Hmm allemaal onbeantwoorde vragen! Jesse van der Velde, waarom kunnen er reacties geplaatst worden en reageer je daar gewoon niet op?
Hè je zult ook vast niet hier op reageren, spijtig.
Waarschijnlijk is dit een zelfhulpsite waar men elkaar bruikbare antwoorden op hulpvragen kan geven….Jesse weet het antwoord kennelijk ook niet. Yakult is overigens een marketingproduct van jewelste….
Wat een ongelooflijke kwakzalverij wordt hier verkondigd. Blijf alsjeblieft nadenken over je eigen gezondheid zonder een man met een goede marketingopleiding, maar zonder medische achtergrond te volgen voor adviezen over darmen, hormonen en gezondheid. Kijk liever op de website van Voedingscentrum voor een gebalanceerde voeding of raadpleeg een arts of diëtist bij serieuze gezondheidsklachten. Jesse van der Velde zal vast goede bedoelingen hebben, maar heeft daarnaast ook een sterk commercieel uitgangspunt waarbij producten hier worden aangeprezen om je problemen (waar je eerst bang voor wordt gemaakt) op te lossen. De objectieve wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt en is zeer selectief.
Ik moet vanwege een metalen hartklep bij elk bezoek aan tandarts en mondhygieniste on een keer 3000mg antibiotica(amoxicilene disper)!innemen. Nu heb ik een warm gevoel in mijn maag en mond. Is dat een bijwerking ervan? Is het inddaad nodig , dat ik het inneem?
Ik. Word dinsdag ingespoten nek en schouders met antibiotica als ik overgeef of onpasselijk ben val ik flauw reeds vanby myn kinderjaren is er iets dat dit kan vermyden