Plotselinge gewichtstoename – oorzaken en oplossing

Je eet niet anders dan anders, en toch ben je aangekomen in gewicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar één van de oorzaken kan heel goed een disbalans in de darmflora zijn.

Plotslinge gewichtstoename

Het is misschien verrassend dat een orgaan, waarvan je in eerste instantie niet zou verwachten dat deze iets met je gewicht te maken zou hebben, toch tot enorme gewichtstoename kan leiden. Zelfs zonder dat je anders bent gaan eten. Dit kan bijvoorbeeld komen door candida. Door onze moderne levensstijl en een ongezond voedingspatroon hebben miljoenen mensen over de hele wereld vandaag de dag last van schimmelinfecties. Een van de meest voorkomende schimmelinfecties is Candida, veroorzaakt door de gist Candida albicans. Deze is van nature in ons lichaam aanwezig, maar kan een wildgroei aan schimmels veroorzaken als het de kans krijgt. De goede bacteriën van onze darmflora leven, als het goed is, in balans met de natuurlijke gistsoorten in ons lichaam. De Candida gist wordt in toom gehouden door de darmflora en vormt met deze lichaamseigen, natuurlijke bacteriën een zeker evenwicht. Door ongezonde en onevenwichtige voeding, te veel suiker, een verzwakt immuunsysteem, antibiotica of een disbalans in de hormonen kan er op den duur een disbalans ontstaan tussen deze gisten en de bacteriën. De verhouding tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je lichaam raakt uit balans en er ontstaat een wildgroei van Candida schimmels.

Plotselinge gewichtstoename en candida

Dr. William Crook is auteur van het boek ‘The Yeast Connection”. In zijn boek stelt hij dat Candida kan leiden tot het toenemen van lichaamsgewicht. Dit heeft volgens hem te maken met het lekkende darmsyndroom dat door candida albicans kan ontstaan. Vanwege de toxische stoffen die via de darm in het bloed komen raken schildklierhormonen uit balans wat een negatief effect heeft op het metabolisme. Ook wordt er cortisol geproduceerd wat ook gewichtstoename veroorzaakt.

Zweeds onderzoek in 2011 (Gummesson A, Carlsson LM, et al) onder volwassen vrouwen bevestigt dit. Dit onderzoek laat een verband zien tussen een lekkende darm en een toename van buikvet. Hoe ernstiger de lekkende darm bij de vrouwen was, hoe meer buikvet ze hadden en hoe meer tailleomvang zij hadden. Ook stelden de onderzoekers dat een lekkende darm een negatieve invloed heeft op het metabolisme.

Onderzoek uit 2012 (Thacker & Artlett) laat zien dat je als gevolg van een lekkende darm sterk in gewicht kunt toenemen en daarnaast last kunt krijgen van een overbelaste lever, hormonale disbalans, last van allergieën, eczeem en een verzwakt immuunsysteem.

Onderzoek onder muizen in 2006 (Yamaguchi N, et al) legt een verband tussen candida albicans en voedselintoleranties en – allergieën. Voedselintoleranties kunnen voor gewichtstoename zorgen. Als je voeding eet waar je niet goed tegen kunt, zal het lichaam vocht gaan vasthouden waardoor je tot wel 5 kilo kunt aankomen in gewicht.

Carolyn Dean is arts en heeft verschillende boeken geschreven over dit onderwerp waaronder ‘The Yeast Connection and Women’s Health’ samen met Dr. William Crook. Zij stelt dat het gebruik van antibiotica schimmels kan veroorzaken, dat suiker en tarwe de schimmels voeden en dat we gevoeliger zijn voor schimmels door de stresshormonen die we dagelijks aanmaken in onze snelle maatschappij. Candida is van nature in ons lichaam aanwezig en heeft een functie, maar de wildgroei aan schimmels is een uit de hand gelopen epidemie zegt Dean. Het lichaam wil de toxines verwijderen die de gist produceert. In een poging om de toxines te verdunnen en zo gemakkelijker te verwijderen gaat het lichaam vocht vasthouden. Na verloop van tijd zorgen dit vocht, maar ook de toxines zelf, voor gewichtstoename en cellulite. Gist kan een opgeblazen buik veroorzaken waardoor er tot wel 15 cm extra omvang uit het niets lijkt te verschijnen, aldus Dean. Wanneer je dus op je voeding let omdat je wilt afvallen, maar nog wel suikers, tarwe of snelle koolhydraten tot je neemt, kan het zijn dat je de gist aan het voeden bent. Je valt dan niet af, maar komt juist aan.

Volgens onderzoeken van arts Jacob Teitelbaum van de Fibromyalgia and Fatigue Centers in Dallas Amerika, heeft een wildgroei aan schimmels na langere tijd een gemiddelde van bijna 15 kilo gewichtstoename als resultaat. Candida voorkomen en genezen kan dus een belangrijke factor zijn voor het verliezen van gewicht, aldus Teitelbaum.

Voedingsdeskundige Donna Gates, auteur van het boek ‘The body ecology diet’ stelt dat wanneer je niet afvalt terwijl je wel gezond eet en beweegt, er een grote kans is dat je last hebt van candida albicans, zoals 80% van de bevolking. Waarvan een groot deel het zich niet bewust is, aldus Gates.

Wat er nog bijkomt is dat deze gisten o.a. gevoed worden door suikers. Het is bekend dat mensen met candida dan ook veel meer trek hebben in zoetigheid. Wat het lastiger maakt om op gewicht te blijven. Veel mensen met candida hebben in mindere of meerdere mate last van een ontregelde bloedsuikerhuishouding. Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk om genoeg energie te hebben. Als je vermoeid bent is het ook lastiger om niet toe te geven aan ‘foute’ energiegevers als cafeïne, suiker of snelle koolhydraten.

Het effect van antibiotica op de darmflora

Natuurlijk kan antibiotica soms heel erg noodzakelijk zijn, en zelfs een leven redden. Een antibioticumkuur bestrijdt een brede groep bacteriën, maar tast dus ook de goede darmflora aan. Er ontstaat een disbalans tussen de goede bacteriën van de darmflora en de agressieve gisten, waardoor candida albicans zich kan ontwikkelen. Tijdens een antibioticakuur worden dus niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën gedood, daarom is het belangrijk om je darmflora na de kuur zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. Tijdens de antibioticakuur kun je vast zorgen dat je spijsvertering goed op gang blijft, want daarmee zorg je ervoor dat slechte bacteriën snel uit de stoelgang worden verwijderd en dus minder snel kunnen groeien. Eet daarvoor veel vezelrijke voeding, bijvoorbeeld door het drinken van groene smoothies. Na de kuur kun je een probiotica nemen. Dit zijn levende microbiologische voedingssupplementen die de groei van goede bacteriën bevorderen en zo de balans van de darmflora verbeteren.

Als gevolg van antibiotica krijgen schadelijke gisten en schimmels een kans om te groeien en kunnen vervelende schimmelinfecties of candida albicans veroorzaken en leiden tot een lekkende darm, aldus onderzoek in 2006 (Pirotta & Garland). Als gevolg van een lekkende darm kun je, zoals je hierboven al kon lezen, sterk in gewicht toenemen.

Antibiotica zitten helaas ook in kleine hoeveelheden in ons voedsel. Een goede reden om te kiezen voor biologisch vlees, aangezien kippen, kalveren en varkens in niet-biologische boerderijen veel antibiotica toegediend krijgen om te voorkomen dat ze ziek worden, zodat ze snel kunnen groeien.

Het effect van probiotica

Uit onderzoek in 2013 blijkt dat probiotica de darmflora verbetert en een gunstig effect heeft op Candida (Kumar S, Bansal A, et al). Deze goede bacteriën hebben een aantal belangrijke functies, ze houden bijvoorbeeld de ‘slechte bacteriën’ op afstand. De goede bacteriën geven niet alleen stoffen af waarmee de slechte bacteriën worden gedood, wetenschappelijke onderzoekers zoals A. O’Hara beschreven in hun publicatie The gut flora as a forgotten organ (2006) ook hoe de goede bacteriën je lichaam vertellen hoeveel voedingstoffen ze nodig hebben en hoe je lichaam daarop reageert door genoeg te eten, maar niet teveel, zodat een te grote hoeveelheid slechte bacteriën vanzelf afsterft.

Goede bacteriën ondersteunen daarnaast het immuunsysteem, ook in de darmen. Goede bacteriën spelen een essentiële rol bij de ontwikkeling en werking van de van het immuunsysteem in je spijsverteringsstelsel. Ongeveer 80% van alle cellen van je immuunsysteem bevinden zich in het spijsverteringskanaal, daarom zijn gezonde darmen zo belangrijk zijn voor je algehele gezondheid. Wetenschapper Ulrich Steinhoff stelt in zijn wetenschappelijke publicatie uit 2005 (Who controls the crowd) dat je jezelf door problemen in de darmflora minder goed kunt verweren tegen aandoeningen en ziekten. Goede bacteriën verteren en absorberen bepaalde koolhydraten. Zonder goede bacteriën is je lichaam niet in staat om bepaalde soorten zetmeel, vezels en suikers te verteren. De goede bacteriën in je spijsverteringskanaal zetten deze koolhydraten om in belangrijke energiebronnen en voedingstoffen, aldus C. Sears in zijn wetenschappelijke publicatie A dynamic partnership: celebrating our gut flora (2005).

Uit onderzoek in 2013 onder volwassen vrouwen (Sanchez M, Darimont C, et al) bleek dat probiotica (Lactobacillus rhamnosus) kan helpen om gewicht te verliezen. Twee groepen vrouwen hielden zich aan eenzelfde dieet, waarbij één groep daarnaast dit probiotica supplement kreeg. Na twaalf weken waren de vrouwen die probiotica namen aanzienlijk meer gewicht verloren dan de groep vrouwen die dit niet nam. Na twaalf weken ging het onderzoek nog twaalf weken verder, waarbij de vrouwen weer normaal aten en één groep wel probiotica bleef slikken. Deze vrouwen bleven gewicht verliezen, terwijl de groep zonder probiotica weer aankwam in gewicht.

Probiotica-houdende producten bevatten gezonde bacteriën die de natuurlijke balans van de darmflora kunnen helpen herstellen zodat de spijsvertering kan verbeteren. Voorbeelden van voeding met probiotica zijn biologische zuurkool, komboecha, tempeh, kefir en rauwe melkkefir.

Ben je recent aangekomen in gewicht en herken je wat van de candida symptomen, dan kun je om te beginnen de Candida-test doen. De gezondheid van je darmen is de basis, daarna kun je je hormoonhuishouding verder in balans brengen en als gevolg van beiden heb je niet alleen meer energie, maar zul je ook automatisch overtollig vet verliezen. Wanneer je meer hulp en begeleiding kunt gebruiken op het gebied van afvallen en vet verbranden dan helpt ons programma de Superverbrander Methode je om in 8 weken tijd gewicht te verliezen door je lichaam van binnen gezond te maken door voeding en beweging en zo je darmflora en hormoonhuishouding in balans te brengen.

Gesigneerd boek winnen?
JESSE gezondheidsboost_cover 0807.inddLaat onder deze blog je reactie achter. Train jij al met een Kettlebell? Zou je dit willen gaan doen? Wat wil je graag bereiken, en waarom wil je dat? Ik lees graag je reactie! Onder alle reacties worden 3 gesigneerde exemplaren van mijn nieuwe (aanstaande) boek “Gezondheidsboost” verloot.

Share:

75 comments

 1. Goed blog artikel wederom. Ik denk dat veel mensen hier hun voordeel mee kunnen doen.

 2. Dankjewel voor de oplossingen, hier hebben mensen wat aan.

 3. Hallo;
  Jesse bedankt voor deze mail zeer leerzaam,ik zelf heb met antibiotica te maken gehad,en langdurig ook door dat ik door een tekenbeet geinfecteerd ben geraakt,en hier door overal last van heb gekregen o.a reuma darm problemen enz.
  Maar door deze informatie van jou heb ik er zelf veel aan kunnen doen,dus nog maals bedankt !!!

  vr.gr.jouke

 4. Jesse. Weerom een zeer interessant artikel. Had er nog nooit verder over nagedacht. Antibiotica, dat het schadelijk zou kunnen zijn voor goede darmbacteriën. Je moet toch altijd op je hoede zijn voor alle produkten van de “gewone” geneeskunde. Heel veel dank voor al die nuttige informatie. groetjes, Annemie.

 5. Weeral een interessante blog. Een goede darmflora is inderdaad zeer belangrijk. Als ik probiotica neem, is mijn stoelgang veel beter.

 6. Na dit gelezen te hebben en de candidatest te hebben gedaan, gaan er toch een aantal bellen in mijn hoofd rinkelen!
  Regelmatig schimmelinfecties, schildklier die er geen zin meer in heeft, buikpijn, dan diarree , dan ook weer moeilijk naar toilet kunnen……..
  Ik ga maar eens een goede reform winkel opzoeken die mij verder kan adviseren over pro biotica!!
  Bedankt voor dit artikel !

 7. Interessant!

 8. Bedankt voor het artikel. Ik heb jaren gehad dat ik elk jaar antibiotica nodig had.

 9. Hallo Jesse
  Bedankt voor jouw leerzame artikel! Ik heb recent ook antibiotica gebruikt en nu moet ik dus aan de slag om m’n darmen weer in goede conditie te krijgen. Daar zou jouw boek dus goed werk bij leveren.
  Mijn vraag is: kan een lekkende darm ook weer herstellen?
  Groetjes Paulien

 10. Beste Jesse,

  Reeds jaren volg ik u en wederom een zeer kenbaar artikel.
  zo’n 14 jaar geleden ook cvs gekregen en candida albicans + nog een schimmel. daarna een strikt dieet gevolgd en 6 kg verloren.
  Nu in de menopauze en de kilo’s vliegen eraan op de buik alleen. Niets helpt tot ik terecht ben gekomen enkele weken geleden met de “oervoeding”.
  Ondertussen weer enkele kilo’s lichten maar vooral cm’s buikvet kwijt.
  Dus de voeding heeft wel degelijk veel invloed op ons gehele systeem.

  grts

  maggy

 11. Hoi Jesse
  Heb sinds 6 september (ben in Bulgarije op vakantie geweest)last van mijn darmen, 9 x per dag naar toilet eerst waterdunne ontlasting nu breiig, ontlasting weg op kweek kwam niks uit,antibiotica kuur gehad zonder resultaat, moest nu 3 dagen ontlasting opvangen dat staat nu op kweek, dus maar afwachten of er wat uit komt.
  Heb altijd wel last van mijn darmen (jaren terug vertelde de huisarts dat ik spastische darmen heb)maar nog nooit zo lang, dus misschien kan ik wat met mijn voeding.
  Gr Carla

 12. Hallo Jesse,

  Dank je wel voor je waardevolle informatie.
  Ik heb begrepen dat Propolis, een product uit hars dat de bijen fabriceren om hun volk te beschermen, een uitstekend en natuurlijk antibioticum is.

  Vriendelijke groeten,
  Monica

 13. Ik heb zelf al mijn hele leven darm”problemen”. Zit regelmatig een avondje boekjes te lezen en spelletjes te spelen op de wc…:-p Maar mijn vriend heeft het in nog ergere mate. In het verleden heeft hij in een korte periode heel veel antibiotica gekregen en sindsdien heeft hij heel veel last van zijn darmen en een hardnekkige schimmel die maar niet wil verdwijnen. Hij valt juist ontzettend af en ik denk dat een andere manier van eten, een gezondheidsboost, niet verkeerd voor hem zou zijn! Ik kom alleen maar aan, maar sport wel 4 tot 5 keer per week. Sinds kort ook met een personal trainer en veel kracht, dus in combinatie met gezond eten zou het goed moeten komen, hoop ik!

 14. Ja, het klopt helemaal. Heb alle adviezen van harte in dank genomen en alles gedaan hoe het hierboven beschreven staat. Voel me als herboren, een vrolijk, positief mens met gigantisch veel energie!! Dank

 15. Goed artikel, alles valt mooi op z’n plaats voor mij, want loop al maandenlang met deze gedachten in mijn hoofd, dat ik moeilijk verder afval door die anti bioticakuren die ik vroeger heb genomen, ik heb namelijk ook alle symptomen verder zoals in jouw artikel, dankjewel!

 16. Hallo Jesse,

  Ik kende dit artikel al gedeeltelijk, via het artikel lekkende darm, 6 jaar lang ben ik aan het martelen geweest..maar na het lezen van jou artikel ben ik nu 8 weken verder..en voor 90% van van extreme exceem af (zonder medicijnen) wel gebruik ik probotica. Voor een nog betere darmflora. Heel erg dank voor je goeie tips. Ook je boek voor altijd jong heb ik gelezen..ik lees nooit maar dit boek was binnen 4 dagen uit:-) groeten

 17. Bedankt voor je goede blog. Het is zeker waar dat probiotica kunnen helpen, ik ga het dan ook weer proberen (heb jaren geleden al eens een “kuurtje” gedaan) en ik ga het mijn vriendin ook aanraden!

 18. Sommige stukken zijn zo herkenbaar, wat heerlijk om te lezen dat ik vaak niet de enige ben met kleine lichamelijke klachten !

 19. Beste Jesse,
  Bedankt voor je artikel.
  Na jaren antibiotica te hebben geslikt ben ik niet in gewicht aangekomen of heb ik meer buik vet gekregen. Ik heb zeker de laatste jaren pre- en probiotica geslikt tijdens het gebruik van anti biotica. Ik slikte de antibiotica i.v.m. acne.
  In mijn Huidpraktijk kan ik heel goed acne behandelen met mijn producten. Helaas de oorzaak van acne, m.n. de ontstekingen, zijn t.n.t. moeilijk te bestrijden. Ik denk dat voeding daar een grote rol in speelt. Je wilt toch liever een aandoening voorkomen dan bestrijden.
  Ik volg op dit moment de Superverbrander methode. Niet i.v.m. overgewicht of buikvet, maar om acne te voorkomen.

  Met vriendelijke groet,
  Elly van Smeden

 20. Gelukkig heb ik mijn hele leven nog nooit een antibioticakuur gehad, maar wel veel schimmels! De zalfjes en pillen-om-in-te-brengen lieten het verswijnen, maar steeds kortere tijd later kwam het dan weer terug. Tot ik er bio-garde yoghurt voor gebruikte! Een tampon in bio-garde yoghurt dopen en razendsnel inbrengen voor het slapen gaan, en de volgende ochtend spoelen. Een paar van die kuurtjes en minder, véél minder suikers eten, et voilá! Je hebt helemaal gelijk met dit artikel te plaatsen.!

 21. Ik volg je aanbevelingen al een poos en zou graag je boek winnen om nog gezonder te leven, ik ben dmv gezond eten al 8 kilo afgevallen. En promoot ook bij anderen de waarde van gezonde voeding voor je gezondheid!

 22. Beste Jesse,

  Wat ben ik blij dat ik je ontdekt heb en je nieuwsbrieven mag ontvangen. Ik heb er veel aan. Echte eyeopeners.

 23. Hi Jesse!

  Wat ben ik blij met jouw artikel! Een tijd geleden heb ik prednison moeten gebruiken voor 2 weken en hebt sindsdien last van mn darmen. Ik herken veel uit je artikel en weet nu wat te doen. Ik ben al aan het experimenteren met de smoothies maar dit helpt me ook zeker. Nog maals dank!

 24. IK HOOP DAT IK JE BOEK MAG WINNEN!!
  LIEVE GROET,SIMONE

 25. Wauw Jesse, wat een goed artikel weer en wat super dat steeds meer mensen met voeding bezig zijn en ook jou weten te vinden. Wij zijn al jaren op pad omdat twee dochters de diagnose cvs kregen en hebben geleerd met hun lijf, wat alsmaar moe was, om te gaan. Door veel te lezen, gezond te koken en therapeuten te contacten hebben wij antwoorden gekregen en blijk ik en onze kinderen een lekkende darm te hebben en vele intoleranties, waaronder gluten. Drie zijn heel wat kilootjes kwijt, mag echt wel stoppen, en 1 valt eigenlijk weinig af, hoe gezond ze ook eet en beweegt. Wie weet kan zij iets met dit artikel van jou, stuur hem zeker door.

 26. Een heel goed artikel. Het wordt tijd dat de fabrikanten hier ook eens iets mee gaan doen want in bijna alle produkten die je in de supermarkt aantreft zit suiker. Als tiener heb ik heel wat antibiotica geslikt en daarna steeds meer “vage” klachten gekregen. Inmiddels, 20 jaar later, ben ik er achter dat veel uit de darmen komt en ben daar volop mee bezig. Ik moet zeggen dat ik het laten staan van suiker nog altijd vrij moeilijk vind. Door stress of hormonen kan ik de drang soms niet weerstaan. Gelukkig zijn de schimmelinfecties zo goed als verdwenen, mede doordat ik gist laat staan. Wie weet wat jouw boek nog meer kan bijdragen.

 27. Hallo Jesse, wat een eye-opener!!!!! Dit artikel maakt veel duidelijk. BEDANKT

 28. Wat een interessant artikel. Al eerder wat gelezen over een lekkende darm, maar nu toch maar besloten om probiotica te gaan gebruiken. Wie weet helpt het tegen de vage klachten die ik heb. Op je vraag of ik wel eens met een kettlebell train is het antwoord: nee! Op je vraag of ik een boek wil winnen is het antwoord: Ja natuurlijk!

 29. Dank voor je artikel. Prettig dat er concreet wordt aangegeven waar je probiotica kunt kopen. Als fan van je heb ik al je boeken (behalve deze laatste). Plus de kettebelt training. Ik ben 7 kilo afgevallen. Maar sta inmiddels een jaar stil. ik heb nog last van buikvet, maar ook een te laag vochtgehalte en spiergehalte, dit terwijl ik genoeg sport en gezond eet. Ik lees en herlees je boeken en haal er nog steeds dingen uit.

 30. Jesse, een fijn artikel. Concreet weet ik waar ik probiotica kan bestellen.
  Ik ben een fan van je en heb al je boeken en de kettebelt training. Alleen je laatste boek ontbreekt nog. Ik ben 7 kilo afgevallen, maar sta inmiddels een jaar stil. Ondanks dat ik geen suiker brood etc gebruik. Mijn buikvet is erg hoog en mijn vochtgehalte en spiergehalte te laag terwijl ik groene smooties gebruik en veel sport.

 31. Beste jesse ,
  Alweer een interesant artiekel, ik hoop dat er nog velen zullen volgen.
  Misschien ook iets voor mensen die een te laag gewicht hebben en gezond willen toenemen.

 32. Duidelijk dus!

 33. Kan lang gebruik van antibiotica bij kinderen ook invloed hebben op de schildklier?

 34. Net een week geleden candida vastgesteld bij me. Heb me een ongeluk gegoogled. Had ik maar gelijk dit duidelijk overzichtelijke en complete artikel gevonden! Super! Bedankt!

 35. Jesse bedankt voor dit artikel. Ga nog meer mijn best doen om de suikers uit mijn eten te verwijderen.
  Groet Els

 36. Hoi hoi Jesse, wat is dit interessant om te lezen. Ik zit deze weken met darmproblemen en nu met onderzoeken bezig. Ik denk zelf dat het door stress is. Ik heb van kinds af aan al hele gevoelige darmen en toen ook al regelmatig erge pijnen. Ik kan veel voedsel wat gasvorming zoals bonen en koolsoorten niet eten wat ik erg jammer vind. Ik weet dus ook niet goed hoe ik moet eten. Ik heb nu al jaren een trage schildklier en is het lastiger om af te vallen. In sportscholen weten ze jammer genoeg niet hoe mij te begeleiden hierin. Hele goede raad en steun zou mij goed van pas komen. Ik wil mij zo graag weer levendig willen voelen

 37. Een eye opener en op naar de biologische zuurkool!

 38. Interessant artikel, maar veel dingen waren al bekend. Als ik straks bevallen ben, zal ik weer extra op de suikers letten. Minder suikers eten betekent ook meer energie hebben.

 39. Dit verklaart voor mij veel! Ik heb op jonger leeftijd een zeer heftige diarrhee gehad en veroedde al langer dat mijn darmflora daardoor veranderd was – maar dit verband kende ik niet. Ik ben heel blij met deze informatie!

 40. bedankt voor dit informatie, ik ga binnenkort via jou vermelde link mijn probiotica bestellen, zowel voor mij maar ook voor mijn zoon. Hij gebruitkt antibiotica voor zijn acne.

 41. Duidelijk verhaal weer en op zichzelf een verhaal waar veel mensen zeker iets mee kunnen. Mijn probleem is met alle zaken die u in uw artikelen beschrijft dat het voor mij als diabetes mellitus type 1 patient in bijna alle gevallen anders is. Wat heeft, wat in dit artikel staat voor een effect op mijn “lichaam”? M.a.w. ik ben voor een heel groot deel afhankelijk van koolhydraten en bij hypo’s van “snelle” suikers voor de korte en bijvoorbeeld volkoren brood voor de iets langere termijn om het op te vangen. En de volgende vraag kan ik dit zomaar gaan gebruiken? wat heeft het voor effect op mijn diabetes? Dit zijn vragen die mij bij al uw artikel terugkomen! Ik wil dan direct een andere pragende stellen waar ik mee zit namelijk eiwit! Uit alles blijkt dat voor afvallen in het bijzonder meer eitwit gebruik essentieel is, uit voeding en eventueel suppletie! Hoe kan ik dat in mijn dagelijkse eetpatroon goed invoegen gezien de niet zo goede combinatie (volgens dietiste en internist) diabetes type 1 en eiwit??

 42. Dag Jesse,
  Bedankt voor je leerzame artikel over antibiotica. Biologisch eten is wederom de preventieve sleutel tot gezondheid. Maar vind je het niet vreemd dat 9 van de 10 mensen die horen dat ik uitsluitend biologisch geproduceerd voedsel eet, stuk voor stuk op dezelfde geprogrammeerde kortzichtige manier reageren met de uitspraak: “Geloof je dat nou echt? Biologisch voedsel bestaat helemaal niet. Dat zeggen ze alleen maar om meer geld te kunnen verdienen.” Vind je dat nou niet om uit je vel te spatten?

 43. Beste Jesse,

  In de zomer van 2013 heb ik het boek voor altijd jong gekocht. Hier heb ik veel aan gehad. Het heeft mij meer inzicht gegeven in mijn voeding. Ik wilde niet echt kilo’s verliezen, maar ik wilde wel graag van mijn cellulitis af. Het boek heeft mij ook wijzer gemaakt over candida, waar ik toen veel last van had. Het boek voor altijd jong heeft mij in laten zien, dat ik er zelf wat aan kon doen. Uiteindelijk ben ik er vanaf gekomen.

  De cellulitis is wel iets minder geworden, maar helaas wel gebleven. Na de zomervakantie (2014) wilde ik er echt een einde aan maken. Ik ben nu een maand kolydraten arm aan het eten en ik ben veel gaan sporten.

  Ik zou het erg leuk vinden om naast het boek ‘Voor altijd jong’ ook het boek ‘gezondheids boost’ aan mijn boekenkast te kunnen toevoegen. Ik hoop dat het boek mij meer inzicht kan geven in mijn voeding, zodat ik mijn gezonde levensstijl kan optimaliseren.

  In iedergeval al bedankt voor de verandering tot nu toe. En ik hoop dat ik de lucky one ben die het boek mag ontvangen.

  Met vriendelijke groeten,

  Sanne

 44. hoi jelle,

  een heel informatief artikel en probiotica zou mij ook kunnen helpen.
  Maar het pensioen is ook niet echt hoog
  zijn er ook dingen die je in je voeding/natuur die mij kunnen helpen ipv die dure supplementen

  groetjes ina

 45. Mijn man heeft een ernstige longziekte. Wegens een schimmelbal is er al een halve long verwijderd. Je begrijpt dat er enorm veel antibiotica gebruikt is, en t gaat maar door. Ook tijdens de kuren gebruikt hij probiotica en houdt dit vol tot 14 dagen na de kuur. Heeft het zin voor hem om altijd probioticca te gebruiken?
  Pip

 46. Hallo

  Al jarenlang ben ik bezig mijn lichaam in balans te krijgen, dit houdt in dat ik slinger van gezondheidsfreak naar junkfoodvreter.
  Het belemmerd me al zooooo lang, zodat ik geen normaal leven kan lijden. Ik ben de hele dag met voeding bezig…op het moment heb ik een niersteen en een maagbacterie en een blaasontsteking en moet hier een zware kuur antibiotica voor slikken. Dit wil ik niet en probeer het anders op te lossen.
  Mijn droom is mijn energie terug te krijgen zodat ik weer een sociaal leven op kan bouwen…heb twee flinke burn outs gehad in die jaren en het wil maar niet zo zijn dat ik er helemaal bovenop kom…Ik merk nu ik begin te schrijven dat mijn verhaal los komt, maar ik stop nu maar.
  Ooit zal het toch lukken??

  Groetjes
  Annette

 47. Dag Jesse
  Ik zelf kamp al jaren met een disbalans van mijn lichaam. Heb het gevoel in een vicieuze cirkel te zitten. Loop vreselijk aan tegen alle firma,s List en Bedrog…… Weet niet meer wie ik nu geloven moet.
  Dank Jesse voor je heldere uiteenzettingen van velerlei uiteenlopende zaken die met onze gezondheid, onze lijf en leden , te maken hebben.
  Graag zou ik meer willen weten over de natuurlijke probiotica.

  Gr. Gea B.

 48. Een boeiend artikel zoals vele door Jesse van de Velde geschreven artikelen. Door deze informatie ga je bewuster leven en eten en dan val je vanzelf af. En je hoeft er niet veel voor te laten staan, alleen opletten wat je eet. En als je dan ook de ketllebel erbij gebruikt, gaat het wat sneller, zo is mijn ervaring. Ga zo door Jesse

 49. Heb altijd het idee gehad dat ik net zo goed magere yochurt of quark kan eten dan
  bijvoorbeeld zo`n duur flesje met Yacult ofzo.
  H.gr Martine

 50. Jouw wetenschappelijk bewezen informatie
  verdient het om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Doorsturen dus naar vrienden, familie en kenissen!
  Met vriendelijke groet,
  Marianne

 51. Beste Jesse,
  Ik ben nog maar net begonnen in je boek “Voor Altijd Jong” en toevallig vandaag over de candida gelezen. Toen dacht ik al dat mijn klachten ineens een plek kregen. Dat is na het lezen van dit artikel alleen maar bevestigd.
  Ik zou graag meer van je lezen, en zo meer willen leren over de processen in mijn lichaam. zodat ik er gericht wat aan kan doen.
  groeten Adrienne

 52. Beste Jesse,
  Zo waar wat er in dit artikel beschreven staat! Zelf ben ik een liefhebber van sporten en daarbij let ik op mijn voedingspatroon en eet zo weinig mogelijk suiker. Ik ervaar de positieve effecten van goed eten, kettebeltraining en geen toegevoegde suikers. In het verleden antibiotica gebruikt ivm een blaasontsteking en prompt daarna een candida infectie. In mijn werk als pedicure kom ik veel mensen tegen net schimmelinfecties en als eerste advies geef ik deze mensen suiker uit hun voeding te bannen. Alleen dan heeft een eventuele behandeling effect. We zijn er nog lang niet

 53. Eye-opener! Ongelooflijk dat dat zoveel invloed kan hebben. Ik doe er mijn voordeel mee met deze wijze les, en zeg het voort. dank je wel Jesse. Hartelijke groet

 54. Dit bevestigd wederom wat ik al jarenlang weet en ook doe 🙂 Ik hoop dat je hiermee vele mensen hun ogen opent en weer wat gezonder maakt ! Groetjes. Myriam

 55. Hoi Jesse. Na gebruik van antibiotica heb ik nog weleens last van mijn darmen. Niet zozeer diarree wat als bijwerking geldt van bepaalde antibiotica maar meer een opgeblazen gevoel en wat last van obstipatie. Alsof je darmen wat ontregeld zijn. Na een kuur gebruik ik altijd een week lang probiotica en ik moet eerlijk zeggen dat dit altijd goed helpt en voel mij daar ook beter bij.
  Dus is zeker de moeite waard om dat uit te ptoberen voor andere mensen na een kuur !

 56. Hoi Jesse.
  Leuk om weer een artikel van je te lezen, afgelopen juni een antibiotica-kuur gehad en had daarna gelijk weer last. Het begint nu weer in orde te raken en voel me steeds fitter worden.
  Ik zou graag trainen met een kettlebel omdat ik in mijn training voor karate meer moet focussen op het gebied van kracht en explosie. Ik denk dat de kettlebel me hierbij kan helpen. Ben benieuwd naar je nieuwe boek!

 57. hallo Jesse,
  eerst en vooral een welgemeende dank ,voor al je leerrijke mails..
  ik ben blij ,wanneer er weer één in de mailbox is!
  ik heb al jaren géén antibiotica gebruik ,en hopelijk kan dit zo blijven 🙂
  vriendelijke groetjes ,

  sonja

 58. Ik wist bijna niks van candida en de weerslag op mijn lichaam, ik moet veel antibiotica innemen daar ik copd heb en vaak longproblemen heb. Niemand van mijn dokters heeft mij al nkuur met probiotica aangeraden, vandaar mijn vraag…Kan ik die van dertig dagen innemen als ik nog met antibiotica bezig ben of wachten tot ik weer genezen ben en dan pas versterken. Ik ga het zeker proberen want heb lijst candida ingevuld…en blijkt echt wel nodig…Bedankt voor je goede raad!!! Ik heb er alvast veel aan gehad, Pascale

 59. Goed om te lezen dat tegenwoordig door veel heldere informatie de invloed op welzijn en gezondheid toe neemt. Het gegeven dat veel ons niet zomaar uit het “niets” overkomt is een positief gegeven. Een bewuste levensstijl is een kostbaar bezit. Veel kennis was al eerder in andere delen van de wereld beschikbaar maar Jesse weet op een inspirerende manier ons bij de les te houden. In duidelijke taal met de juiste hoeveelheid achtergrond informatie. De manier van presenteren van Jesse is voor mij de lang verwachte dagelijkse kost in het Nederlands. 🙂

 60. Hallo Jesse,

  Na 6 opeenvolgende longontstekingen en bijbehorende antibiotica kuren (en diagnose Bronchieectasien) enorme suikerbehoefte en Candida door hele lichaam (geconstateerd door ortho moleculair therapeut). Dit was het startsein van heel veel leeswerk en een verbeterde voedings en leefstijl. Ik heb een anti Candida dieet gevolgd, supplementen genomen en elke ochtend en avond een pro biotica capsule. Candida gereduceerd met 90 procent. Alleen was mn lichaam (hartkloppingen en erge haaruitval) en geest (depressie gedachten) toen erg uit balans. Dankzij tijd en rust en voeding nu weer in balans. Ik vraag me af hoe lang ik probiotica als supplement kan gebruiken. En of je ook teveel kunt nemen. Ik gebruik t t liefst Door goed te eten. Gelukkig komt de zuurkool tijd er weer aan. 🙂 Greetz Trudy (37)

 61. Een eye opener dit artikel!

  En met de kettlebell train ik 1 à 2x per week. Door de uitgebreide mogelijkheden, kan je goed allerlei spieren trainen of andere oefeningen verzwaren. Het is fijn te merken dat je er snel sterker van wordt! 🙂

 62. Hallo Jesse,bedankt voor je interessante artikel.
  Ik besef nu duidelijk waar mijn schildklier problemen vandaan komen en
  mijn gewichtstoename.
  Biovlees is allang mijn favoriet vanwege de antibiotica waarmee dieren
  in de andere sector mee volgepropt worden!
  Ga zo door,ik geniet van je artikels en ben er wijzer van geworden.
  Groetjes uit Duitsland

 63. Ik ben al jaren bij verschillende doktoren geweest om uit te vinden waaropm ik in gewicht toeneem terwijl ik weinig en heel gezond eet – waarom kunnen zij dit niet naar voren brengen?? Ze blijven mar geld nemen en niets positiefs naar voren brengen. Dank voor dit bericht..!!

 64. Op mijn werk lopen vijf vrouwen rond die meer dan 100kg wegen. Zij eten constatnt alles dat getracteerd wordt. De verleiding schijnt zó groot te zijn; het is eigenlijk gewoonweg zielig. Af en toe proberen ze een dieet. Hopelijk blijft het gewicht dat ze verliezen er dit keer wél af. Het is heel moeilijk voor ze.
  Ik lees met plezier de artikelen en gebruik de tips die mij aanspreken. Het verhaal is altijd duidelijk en ook wetenschappelijk onderbouwd. Dat is de perfecte combinatie.

 65. Wat Jesse van der Velde blijkbaar niet weet is dat antibiotica nooit nodig zijn. Colloidaal zilverwater zal altijd alles doen wat antibiotica doen, en dan nog veel meer. En het heeft geen bijwerkingen. Hieruit blijkt alweer dat je nooit te oud bent om te leren

 66. Hoi Jesse,

  Nu snap ik waarom ik me wel eens slecht voelde na een kuur. Ook al was het kwaaltje dan wel opgelost. Ik wist niet dat antibiotica nog zo non-selectief te werk ging, ik dacht altijd ‘oh die gaat alleen daar waar nodig aan het werk’, nu weet ik wel beter. Bedankt!!

  Gr, Rosa

 67. Jesse! Door jouw enthousiaste & oprechte youtube video’s ben ik groot fan geworden. Mijn energie en levenslust zijn toegenomen. Dank voor je blogs, e-mails en boeken! Hartelijk, Wilma

 68. Zeer interessant artikel! Heeft een vriendin van me ook geholpen na het door te sturen naar haar. Ze had telkens zeer veel buikklachten NA het nemen van een antibiotica kuur, inclusief toename in gewicht. Een welgemeende dank u wel voor het artikel. De interesse in het boek is meer dan aangewakkerd!

 69. Aha! Goed info en tips zeg! daar kan ik wat mee…snel die probiotica in huis halen dus!

 70. supergoed dit te lezen, sukkel al heel heel lang met obstipatie afwisselend buikloop door de poederzakjes en druppels die ik dan moet nemen omdat natuurlijke middelen niet helpen zoals fruit en groenten wat ik wel dagelijks eet.
  disbalans is inderdaad gekomen door zware medicijnen, ik heb een dubbeltransplantatie van nier en pancreas achter de rug en moet levenslang zware medicijnen slikken… ik blijf zoeken om mijn darmen terug onder controle te krijgen, het is vreselijk als je zo opgeblazen soms voelt, ook stappen lijkt dan niet evident. ik zou graag de kettlebel testen alsook het boek lezen.

 71. geweldig stuk…..heb al jaren fybromialgie en denk dat deze wijze een toegevoegde waarde heeft aan het bestrijden van heel veel klachten die ik heb ….

 72. Hallo,

  ik ben op 1 jaar tijd 10kg bijgekomen. Toen ik bij de dokter vroeg achter candida, zei hij me dat dit enkel voorkomt bij mensen die erg ziek zijn (bv kanker hebben of HIV).
  Dus kon ik dit al uitsluiten.
  Ik weet nog steeds niet waarom ik blijf aankomen ondanks dat ik 4x per week ga sporten en zeker niet vettig eet of veel snoep.

 73. OK, eerste artikel ik lees over wat er met mij zou gebeurd zijn. Der bal op, heb me gewogen sinds mijn werkbroek begon te spannen, was even 5 kg bij op mss een week tijd!

  En inderdaad, ik leefde de laatste tijd echt ongezond, maar met in de gedachte: tzijn mijn verbouwingen dan mag dit, frietje, pizzatje, lasagne , stond wekelijks alle 3 op de menu, maar na 7 na maanden is het vanaf morgen gedaan. Ook al ligt hier nog den overschot van mijne pizza :p
  Was blijkbaar net iets te veel gevraagd van mijn lichaam. heb steeds scherp gespierd gestaan, kwil er niet nog 10kg bij. Ik kan wel wat hulp gebruiken!!

  En ik loop al een maand enorm te hoesten en steeds verkouden! Ik was echt wel ongezond en gestrest bezig alle dagen. Ik denk effe op adem te komen of hier komt iets ernstig uit! blijkbaar al iets te lang op mijn tanden aant bijten, tzijn de laatste loodjes (binnen 2 maand is de tijdsdruk weg) en hoop ik mij te kunnen douchen.

  En inderdaad, de laatste tijd wou ik enkel nog maar zoetigheid! Dit viel me zo op, ik zei het meerdere malen tegen mijn vrienden.

 74. Oud topic, maar ik hoop dat ik antwoord kan vinden op de vraag of bovenstaande klachten ook kunnen komen door een dysbiose van de darmen? Candida test ik negatief op. Darmen dus en hormonen wel uit balans en ik herken bovenbeschreven klachten.

 75. Hey Jesse,
  Ik train af en toe met de kettle bells. Ik vind het een superleuke workout met een mix van cardio en kracht!
  In combinatie met jou tips, zie ik er volgende zomer top uit (hoop ik 😊)
  Grtjss

Geef een reactie