Lekkende darm: een gluiperige verstoorder van levenskwaliteit

Een lekkende darm is een gezondheidskwaal die in onze maatschappij meer en meer voorkomt, wat te wijten is aan ons hedendaagse leefpatroon. Een slecht voedingspatroon en met antibiotica doordrenkte voedingsmiddelen dragen hier in grote mate aan bij, waardoor het hebben van een lekkende darm haast een epidemie lijkt. Hoog tijd dus om wat meer te weten over deze 'ziekte', die de dagelijkse levens van velen in negatieve zin beïnvloedt.

De oorzaak van lekkende darmen

Een lekkende darm is het gevolg van een verstoorde bacteriënbalans in de darmen. De ideale verhouding is twintig procent slechte tegenover tachtig procent goede bacteriën; wanneer de slechte bacteriën de overhand nemen, ontstaan er naar verloop van tijd gaten bij de knooppunten tussen de cellen van de darmwand, waardoor onverteerd voedsel deze wand kan doordringen en in de bloedbaan terecht kan komen. Het immuunsysteem ziet deze als indringers, waardoor het reageert in de vorm van allerlei ontstekingssymptomen. Daarnaast zorgt deze conditie van de darmen ervoor dat nutriënten niet naar behoren kunnen worden opgenomen, waardoor er tekorten ontstaan in het lichaam.

Deze situatie ontstaat natuurlijk niet zomaar; zo heeft het gebruik van antibiotica of het eten van voedingsmiddelen die dit bevatten een verwoestende werking op de goede bacteriën in de darmen, waardoor de slechte de kans krijgen de overhand te nemen. Daarnaast kan een opeenstapeling van stress, chemicaliën, metalen, vastzittend oude ontlasting en een voedingspatroon dat uit teveel suikers bestaat de groei van slechte bacteriën stimuleren, waardoor de gezondheid van de darmwand nog verder achteruit holt.

De belangrijkste gevolgen van een lekkende darm

Het hebben van een lekkende darm is als een duwtje geven tegen de eerste steen van een rij dominostenen; wanneer je het hebt, heeft brengt dit meerdere gezondheidskwalen met zich mee. Omdat de darmen niet meer in staat zijn naar behoren nutriënten op te nemen en het immuunsysteem wordt aangetast, holt de algehele gezondheid langzaam maar zeker achteruit.

Wetenschappers ontdekten een link tussen lekkende darmen en verschillende andere ziektes:

Mentale gesteldheid: Bij een door een researchteam van de Michael G. DeGroote School of Medicine uitgevoerd onderzoek werd de invloed van antibiotica op de neurotrofine BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) bestudeerd. Zij ontdekten dat wanneer ze muizen antibiotica gaven om de bacteriebalans in de darmen te verstoren, het BDNF-gehalte in het lichaam steeg. Wanneer dit gebeurt, worden mentale aandoeningen als depressie, angstaanvallen en zelfs autisme versterkt. Zodra de muizen geen antibiotica meer kregen toegediend, stabiliseerde dit niveau. De muizen werden enkel aan antibiotica blootgesteld, terwijl wij dagelijks te maken hebben met omstandigheden en producten die onze darmflora ernstig verstoren.

Eczeem: Een lekkende darm zorgt ervoor dat allerlei allergenen in de bloedbaan terecht kunnen komen. Omdat het lekken van de darmen een verminderde weerstand en ontstekingsreacties met zich meebrengen, wordt de kans op eczeem hierbij vergroot. Daarnaast zorgen goede bacteriën in de darmen ervoor dat het lichaam onderscheid kan maken tussen schadelijke en onschadelijke stoffen en dat het hier naar behoren op reageert. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem niet overdreven reageert op ongevaarlijke anti-genen. Doordat bij een lekkende darm de slechte bacteriën de overhand hebben, werkt deze natuurlijke reactie niet meer naar behoren en is eczeem het gevolg.

Een kwestie van balans

Om een lekkende darm te herstellen is het belangrijk de bacteriënbalans in de darmen te herstellen. Dit doe je in de eerste instantie door jouw voedingspatroon rigoureus om te gooien: geen gefabriceerde voedingsmiddelen en je beperken tot pure producten die niet in aanraking zijn gekomen met antibiotica. De Superverbrander Methode is een ideaal voedingspatroon die volledig aansluit bij wat nodig is om te genezen van een lekkende darm. Daarnaast kan een probioticasupplement waardevol zijn voor het repareren van de darmen.

Darmen weerspiegelen de gezondheid

Gezien de darmen de drijvende kracht achter het immuunsysteem zijn is het dus belangrijk ze in goede gezondheid te krijgen en te behouden. Vermijd daarom al de beschadigende factoren die lekkende darmen in de hand werken en zorg daarmee niet alleen voor een boost voor de gezondheid, maar ook voor een slank en vitaal lichaam!

Nieuwsgierig naar nog meer manieren om van lekkende darmen af te komen? Naar de 5 manieren om nu zelf effectief een lekkende darm (d.m.v. je voeding) te dichten? Lees dan de volledige versie van dit artikel op De Superverbrander Methode leden website.

Noot: Dit artikel bevat inzicht en tips over hoe je een lekkende darm te lijf kunt gaan. Overleg echter bij serieuze gezondheidsproblemen eerst je dokter en neem deze informatie eventueel mee naar een consult.

Share:

3 comments

Geef een reactie