Goji bessen – voor lekker veel energie en een soepele huid

Wie wil er nou niet eeuwig lekker jong uit blijven zien en zich elke dag opnieuw energiek en vitaal voelen. Als je gezond gevarieerd eet, regelmatig beweegt en stress vermijdt kom je al een heel eind, maar je kunt je lichaam ook op een natuurlijke manier een handje helpen, met goji bessen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze bessen, die al eeuwen geleden werden gegeten door de Chinezen vanwege hun krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen, je meer energie geven en mogelijk de verschijnselen van het ouder worden kunnen vertragen.

Wat zijn goji bessen en waar komen ze vandaan?

Goji bessen zijn kleine ovale besjes die groeien aan de boksdoorn, een giftige plant van de nachtschade familie. Rond het jaar 800 werd de boksdoorn door Tibetaanse monniken in het Himalayagebergte ontdekt en zij bemerkten al gauw dat zij zich beter voelden en meer energie kregen na het eten van de bessen (die niet giftig zijn). Sindsdien worden goji bessen veel voorgeschreven binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde, met name voor het in balans brengen van Yin en Yang, het verbeteren van de nier- en leverfunctie, ter behandeling van gewrichtsproblemen en ter verbetering van het gezichtsvermogen – allemaal kwalen die vaak in verband worden gebracht met veroudering. Het verhaal gaat dat de Chinese kruidengeneeskundige Li Ching-Yuen tussen de 197 en 256 jaar oud wist te worden omdat hij dagelijks een kommetje gojibessensoep at. Tegenwoordig groeit de boksdoorn ook in het wild in Nederland en België, maar de meeste goji bessen worden nog steeds geïmporteerd uit China en Tibet. Goji bessen worden vrijwel altijd gedroogd verkocht, zijn ongeveer zo groot een rozijn en hebben een mild zoete bijna dropachtige smaak die wat lijkt op een mengsel van veenbessen en kersen.

goji bessen

Houden goji bessen je echt langer jong en vitaal?

Goji bessen zijn rijk aan vitamines (B1, B2, B3, B6, C en E ), mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, carotenoïden (voornamelijk zeaxanthine dipalmitaat en beta-cryptoxanthine monopalmitaat), flavonoïdes (myricetine, quercetine, kamferolie), polysacharides en betaïne. De bessen worden vaak aangeprezen vanwege de krachtige antioxidantwerking waarmee veroudering kan worden tegen gegaan, maar helaas zijn de onderzoeksrapporten die dit ondersteunen niet door wetenschappers in China beschikbaar gesteld. In onderzoeksrapporten die wel door iedereen te raadplegen zijn is te lezen dat goji bessen het antioxidantgehalte in het lichaam vergroten, maar men heeft nog niet kunnen aantonen wat de directe relatie hiermee is en veroudering (Bucheli et al., 2008; Cheng et al., 2005).

Andere wetenschappelijke onderzoeken hebben tevens laten zien dat goji bessen mogelijk:

  • het algehele welbevinden verbeteren en meer energie geven
  • het immuunsysteem versterken
  • de mentale helderheid verbeteren
  • een gezonde spijsvertering bevorderen
  • menstruatieklachten verlichten
  • de huid gladder en soepeler maken
  • voor sterkere nagels zorgen

(Bronnen: Amagase et al., 2008; Amagase et al., 2009)

Daarnaast zijn er ook talloze dierproeven met goji bessen uitgevoerd, en die aantonen dat goji bessen de huidveroudering vertragen (Reeve et al., 2010), oxidatieve stress en DNA schade verminderen waarmee het ontstaan en de groei van tumors kan worden voorkomen (Wu et al., 2006 en 2010) en de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in balans brengen (Qjong, 2004).

Hoe kun je goji bessen eten?

Dankzij de vele wetenschappelijke onderzoeken naar goji bessen weten we nu dat goji bessen echte superbessen zijn die eigenlijk niet in je voedingspatroon zouden mogen ontbreken! Goji bessen zijn heerlijk om als tussendoortje te eten, je kunt ze zo uit het vuistje eten maar ook mengen, bijvoorbeeld door een notenmix. Daarnaast kun je goji bessen vermalen en het poeder roeren door een heerlijke groene smoothie of er thee van trekken. Uiteraard kun je van goji bessen ook soep van maken, wie weet word jij dan ook wel net zo gezond oud als Li Ching-Yuen!

Share:

1 comment

  1. Het is al een keer eerder aan de orde geweest: oxaalzuur.
    Volgens mij heeft jesse er toen een apart artikel aan gewijd maar Mike donkers raad nachtschades af en ook rauwe cacao. Ik persoonlijk kies toch eerder de kant van Jesse dat het gaat om het TOTAAL aan stoffen in het produkt die het oxaalzuur in dit geval geheel of gedeeltelijk onschadelijk maken.
    waar is dat artikel te vinden van jesse over oxalaten??

Geef een reactie