Wekelijkse Afvallen Tip #2: Vet verbranding stimuleren met groene thee

Voor veel mensen zou een veilig en effectief supplement dat helpt bij gewichtsverlies een geweldige uitkomst zijn. We weten allemaal dat er geen wondermiddeltje bestaat wanneer het op gewichtsverlies aankomt; om af te vallen dienen we gezonde voeding te eten, te eten wat de natuur ons heeft gegeven.

Het proces zou echter veel makkelijker en sneller verlopen indien men een manier kon vinden om sneller vet te verbranden. Een veelbelovend product op het gebied van gewichtsverlies is groene thee. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat groene thee helpt in het reguleren van insuline (het vetopslag hormoon) en het verlagen van de cholesterolspiegel en de triglyceriden (vetcellen) in het lichaam.

Daarbij vermoedt men dat groene thee het metabolisme versnelt, waardoor de vetverbranding verhoogd wordt en de receptoren die de eetlust opwekken ook uitgeschakeld worden.

Daarbij is groene thee, in tegenstelling tot de meeste andere hulpmiddelen bij gewichtsverlies, over het algemeen gezond. Groene thee is een bron van anti-oxidanten, wat ons helpt gezond en ziektevrij te blijven door vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen zijn moleculen die zuurstof bevatten en deze zijn een bijproduct van ons verteringsproces. Deze kunnen onze cellen en DNA beschadigen, wat uiteindelijk kan leiden tot ziekte.

Groene thee en andere voedingsmiddelen die anti-oxidanten bevatten helpen vrij radicalen te bestrijden, wat veroudering en ziekte helpt voorkomen. Een voedingspatroon dat veel groene thee en andere anti-oxidanten bevat, wordt vaak in verband gebracht met een vermindering van de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Groene thee is een handig hulpmiddel bij gewichtsverlies dat u met gerust hart kunt gebruiken, het kan uw gezondheid in het algemeen verbeteren en helpt u daarnaast ook nog de overtollige kilo’s kwijt te raken.

3 vet verbranding componenten in groene thee

We weten dat groene thee de vet verbranding ondersteund. Maar hoe werkt groene thee nu eigenlijk? Onderzoekers hebben drie componenten aangewezen in groene thee die invloed lijken te hebben op gewichtsverlies.

Cafeine
Groene thee heeft een lager caffeïne-gehalte dan koffie of zwarte thee, maar het bevat wel caffeïne. Het lijkt er echter op dat de caffeïne in groene thee, geen negatieve bijwerkingen lijkt te hebben zoals de meeste andere producten die caffeïne bevatten. Groene thee veroorzaakt geen opgefokt gevoel en zorgt niet voor een verhoogde hartslag zoals andere caffeïnehoudende dranken dat doen. De caffeïne in groene thee lijkt echter wel de metabolisme (de stofwissling) te stimuleren.

Velen van ons nemen onze caffeïne-consumptie voor lief, het is echter bewezen dat deze caffeïne een bijdrage levert aan gewichtsverlies. Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die een dieet volgen met een lage calorie-consumptie die dagelijks caffeïne tot zich nemen, gemiddeld meer afvallen dan mensen die alleen maar een dieet met weinig calorieen volgen.

Catechinen
Catechinen zijn de anti-oxidanten in groene thee. Catechinen zijn polyfenolische anti-oxidante plantaardige metabolieten. Met name flavonoïden genaamd flavan-3-olen. Deze worden in veel planten aangetroffen, waaronder de cacao plant en de koffie plant. De grootste bron van catechinen is echter de Camellia sinensis (thee) plant.

De reden waarom groene thee wordt beschouwd als een betere bron van catechinen dan zwarte thee, ligt in het verschil in de verwerking. Zwarte thee is gefermenteerd, en dit verandert de catechinen. Groene thee is echter ongefermenteerd, waardoor de catechinen hun natuurlijke staat behouden.

Omdat thee catechinen enkelen van de meest krachtige anti-oxidanten zijn die er bestaan, zijn zij ook zeer effectief in het bestrijden van ziekten. Daarom zijn thee-rijke diëten vermoedelijk effectief in het bestrijden van ziekten, waaronder hart- en vaat ziekten en kanker.

Wat het afslanken betreft bestaat het vermoeden dat catechinen de vetopname onderdrukken. Dit is belangrijk omdat het helpt de cholesterolspiegel in het bloed te verlagen. Daarbij voorkomt het dat het lichaam vet opslaat.

Theanine
Theanine is het belangrijkste aminozuur in groene thee. Theanine lijkt ook van belang te zijn bij het afslanken. Dit omdat theanine ontspant en de dopamine productie stimuleert.

Dopamine is een stof dat geproduceerd wordt door het brein wat een algeheel gevoel van lichamelijk welzijn veroorzaakt. Theanine lijkt ook de negatieve effecten van caffeïne tegen te gaan. Dit kan verklaren waarom de caffeïne in groene thee over het algemeen geen opgefokt gevoel of een versneld hartritme veroorzaakt, zoals bij andere cafeïnehoudende dranken.

Hoewel theanine zelf dus niet gewichtsverlies veroorzaakt in directe zin, kan het wel effectief zijn in het teweeg brengen van een ontspannen gevoel bij mensen die het binnenkrijgen. Dit kan handig zijn voor mensen die teveel eten als gevolg van stress.

Er is een interessant onderzoek verricht op dit gebied, door de Shizuoka University in Japan, waarin alledrie van deze componenten in groene thee zowel afzonderlijk als in combinatie werden geëvalueerd, om te achterhalen welke van deze componenten het meest belangrijk zijn.

Uit de resultaten van dit onderzoek is geconcludeerd dat caffeïne de belangrijkste component in groene thee is bij het afslanken. Caffeïne is verantwoordelijk voor het versnellen van het metabolisme en het opwekken van thermegenese, wat de vetverbranding stimuleert.

Uit dit onderzoek is echter ook gebleken dat catechinen op zichzelf ook een afslankend effect hebben. Catechinen helpen het lichaam vet uit voedsel te elimineren in plaats van het te absorberen.
Samengevat

In het kort lijkt groene thee bijna een perfecte combinatie om zowel het afslanken te stimuleren als de gezondheid te bevorderen. Een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging zijn nog steeds van groot belang bij gewichtsverlies en gewichtscontrole, maar het lijkt er wel op dat groene thee een effectief hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen de kilo’s.

Share:

1 comment

  1. Goed artikel!

    Ik had zelf al over groene thee gelezen in Voedings supplementen van Delavier en Gundill maar dit stuk bevat meer uitleg! Top!

Geef een reactie