Afvallen tips benen

Wanneer je vooral vet hebt rond je heupen en dijen kunnen oestrogenen de oorzaak zijn. Een teveel aan oestrogenen, vrouwelijk geslachtshormoon, in ons lichaam zorgt namelijk voor vetopslag op de benen en billen. Lees hier effectieve tips voor een gezonde hormoonhuishouding en slankere benen.

Afvallen tips benen

In dit artikel:
* Oestrogenen en toename vet op benen en billen
* Toename vet op benen volgens onderzoek
* Afvallen tips benen

Je voeding, beweging, tekorten aan voedingsstoffen en levensstijl hebben veel invloed op je hormonen. Slechte voeding, te weinig beweging, te veel stress en te weinig slaap zorgen ervoor dat je te veel hebt van bepaalde hormonen, bijvoorbeeld de hormonen die vet opslaan. En te weinig van andere hormonen, die zorgen voor vetverbranding en verjonging. Hormonen bepalen zelfs de plek waar je vet opslaat op het lichaam en hoeveel vet je opslaat, zo blijkt uit onderzoek (Garnett SP, Högler W et al. 2004). Wanneer je vet op een bepaalde plaats kwijt wilt, zal je het juiste hormoon in balans moeten brengen. Alleen dan verlies je vet op de juiste plaatsen.

Oestrogenen en toename vet op benen en billen

De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen zorgen voor vruchtbaarheid, dragen op verschillende manieren bij aan een goede gezondheid en helpen ontstekingen te voorkomen. Oestrogeen, testosteron en progesteron zijn drie belangrijke hormonen, maar wanneer ze uit balans zijn, kunnen ze tot klachten leiden. Wanneer het oestrogeengehalte in het lichaam te hoog is, vooral in verhouding tot het progesterongehalte (oestrogeendominantie) kan dat bijvoorbeeld leiden tot een toename van vet op benen en billen, maar ook verschillende ziektes als PMS, borstkanker of endometriose. Deze veel voorkomende hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben; het kan zijn dat je lichaam teveel oestrogenen aanmaakt. Het vrouwelijk lichaam maakt meer oestrogenen aan dan een mannelijk lichaam. Oestrogenen, ofwel vrouwelijke geslachtshormonen, worden in de eierstokken geproduceerd, of kunnen in vetcellen worden aangemaakt. De productie van deze hormonen worden beïnvloed door genen, leeftijd en de maandelijkse cyclus. Hier heb je weinig invloed op, maar er zijn zeker factoren waar je wel invloed op hebt (zie het kopje ‘Afvallen tips benen’). Het kan ook zijn dat er teveel testosteron wordt omgezet naar oestrogenen. Aromatase is de naam van een enzym wat testosteron (‘goed’ hormoon) kan omzetten naar oestrogenen. Dit proces wordt aromatisering genoemd en vindt onder andere in de vetcellen plaats. Hoe meer vetcellen, hoe meer aromatase er plaatsvindt en hoe meer testosteron er wordt omgezet naar oestrogenen. Hoe meer oestrogenen, hoe meer vet je opslaat. Hierdoor kan dit een negatieve cirkel zijn die zichzelf in stand houdt, als je het patroon niet doorbreekt.

Vochtophoping ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd en dit kan uiteenlopende oorzaken hebben. Een van die oorzaken kan hormonaal zijn: te veel oestrogenen. Ook in de benen wordt dan eerder vocht vastgehouden waardoor volume en/of cellulite toeneemt (Stachenfeld N, 2008).

Toename vet op benen volgens onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek ook dat een hoog oestrogeengehalte zorgt voor meer vetmassa op de benen en een toename van cellulite (Longcope et al, 1986). Onderzoek aan de Concordia University (Santosa S, Jensen M.D., 2013) stelt dat de meeste vrouwen eerder vet opslaan op heupen en dijen, terwijl dat bij mannen vaak rond de buik is. Na de menopauze verandert dit bij vrouwen en slaan ook zij eerder vet op rond de buik. De onderzoekers stellen hierbij een link vast tussen oestrogenen en vetopslag. Onderzoeker Björntorp P. kwam in 1997 ook al tot de conclusie dat regionale vetdistributie wordt bepaald door de werking van diverse hormonen.

Oestrogeendominantie komt veel meer voor dan je misschien denkt. De Amerikaanse arts Dr. Michael Lam stelt dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat hormonale disbalansen de belangrijkste oorzaak zijn van een stijging van het aantal typische vrouwenziekten (PMS, borstkanker of endometriose) in de afgelopen veertig jaar. Volgens hem komt het aantal vrouwen, van 35 jaar en ouder in het westen, die last hebben van oestrogeendominantie al in de buurt van 50%. Ook uit wereldwijd onderzoek van Harvard University (Ellison P.) bleek dat de oestrogeenniveaus van westerse vrouwen veel hoger zijn dan gemiddeld.

Afvallen tips benen

Afvallen tips benen

Deze aromatisering kun je voor een groot deel tegengaan via gezonde voeding en een gezonde levensstijl.
Om te vermijden:
* Roken van tabak of marihuana en alcohol stimuleren beide de activiteit van het aromatase enzym, waardoor er meer testosteron wordt omgezet in oestrogenen.
* Stress vermindert ook het goede testosteron hormoon, en verhoogt daarmee het ‘slechte’ oestrogeen hormoon. Testosteron gaat verloren door stress. Er is een balans tussen testosteron en oestrogenen, dus hoe minder testosteron, hoe meer oestrogenen. Daarnaast vermindert stress de hoeveelheid progesteron, ‘goed’ vrouwelijk geslachtshormoon. Dit komt doordat progesteron receptoren, de voelsprieten in de cellen die de hormonen moeten ‘opnemen’, minder goed reageren op progesteron als er meer als er meer stress hormonen worden geproduceerd. Deze indirecte relatie tussen deze hormonen lijkt op lange termijn te kunnen leiden tot oestrogeendominantie.
* De primaire oorzaak van oestrogeendominantie is veelal het gebruik van de anticonceptiepil welke oestrogeen hormonen bevat (The John B. Pierce Laboratory, Department of Epidemiology and Public Health, and Department of Cellular and Molecular Physiology, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut Stachenfeld 1999).
* Oestrogeen krijg je bijvoorbeeld ook binnen via hormonen in niet-biologisch vlees.
* Daarnaast zitten in veel producten xeno-oestrogenen, chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren en vaak voorkomen in cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, pesticiden, schoonmaakmiddelen, medicijnen en talloze andere chemische middelen.
* Behalve kunstmatige oestrogenen bestaan er ook natuurlijke oestrogene verbindingen, de zogenaamde fyto-oestrogenen. Ook deze stoffen kunnen, ondanks dat zij geheel natuurlijk zijn, ons eigen oestrogeen imiteren en oestrogeendominantie veroorzaken. De belangrijkste voedingsbronnen die dit type oestrogeen bevatten zijn onder andere ongefermenteerde soja, cafeïne, volkoren granen, peulvruchten, noten, erwten, pinda’s, kikkererwten, linzen, kiemen en alfalfa.

Juist wel doen:
* Bewegen stimuleert de doorbloeding en de spierfunctie in de benen, hierdoor kan vocht afdrijven. Ook verhoog je de productie van testosteron door de juiste krachttraining. Bijvoorbeeld de Kettlebell Workout. Vooral intervaltraining met hoge intensiteit, zoals deze Kettlebell Workout, is een effectieve manier om snel en eenvoudig vet te verbranden. Bij de Kettlebell Workout worden diverse spiergroepen tegelijkertijd getraind met een gewicht dat een beetje lijkt op een koebel. De oefeningen worden in grote aantallen herhaald. Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Wisconsin hebben in 2010 een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de Kettlebell Workout en ontdekten dat mensen die 20 minuten met de Kettlebell trainen aanzienlijk meer vet verbranden dan mensen die een uur lang in de sportschool hardlopen en gewichtheffen.

Ons hormonaal stelsel is heel complex en vraagt aandacht om weer in balans te komen. De enige weg hiernaartoe is uitvinden welk hormoon in je lichaam uit balans is zodat je op maat gemaakte protocollen kunt ontvangen met de beste voedingsmiddelen, superfoods, supplementen en levensstijl adviezen per hormonaal disbalans. Als je dit nog niet door een expert hebt laten analyseren, zou je dat als eerste stap kunnen laten doen. Daarna weet je wat voor jouw lichaam de juiste stappen zijn om effectief vet te verbranden. Wij kunnen dit ook voor je doen via een uitgebreide hormoonanalyse. Wanneer je interesse hebt in het Maximale Gezondheidsprogramma kun je dat via de pagina aangeven en dan nemen we contact met je op.

Gesigneerd boek winnen?
JESSE gezondheidsboost_cover 0807.inddLaat onder deze blog je reactie achter. Train jij al met een Kettlebell? Zou je dit willen gaan doen? Wat wil je graag bereiken, en waarom wil je dat? Ik lees graag je reactie! Onder alle reacties worden 3 gesigneerde exemplaren van mijn nieuwe (aanstaande) boek “Gezondheidsboost” verloot.

Share:

21 comments

 1. Beste Jesse.

  Ik ben ondertussen al 2 maanden overgeschakeld naar het eten van speldbrood, bakken met sojaolie ,elke dag het eten van veel sla met tomaten…en veel andere groenten. Witloof,look ,uien ,erwten,….
  Ik vervang ook mijn vetten door hazelnoten te eten.
  In de avond eet ik enkel groenten met vlees of vis.
  Dit alles lukt zeer goed
  Dit allemaal door het lezen van uw eerste boek.
  Daar ben ik blij om

  Nu blijkt dat erwten en noten dan weer slecht zijn voor de oestrogenen hormonen…
  Nu weet ik het allemaal niet meer zo goed !
  Mvg

 2. hoi Jesse.
  ik ben ook veel afgevallen 23 kilo. ik ben van kleding maar 54/56 naar 44 gegaan.
  dat deed ik via. Het dieet voor mij. mijn gewicht schommelt ook heel erg. bij de meeste 1 kilo bij mijn 3 kilo. ik heb me baarmoeder niet meer ik ben nog niet zo oud hoor ben 43 jaar net een week. door een verzaking moest het eruit. dus ook beetje last van opvliegers. ik erg heel erg aan me boven buik die wil niet weg. en stevige boven benen. ik doe aan fysio training en zwemmen. wat kan ik hier aan doen

 3. Hai Jesse,
  Mooie stukken schrijf je! Ik heb al meerdere malen doorgemeten dat mensen behoefte hebben aan Ashwaganda, het kruid waar je laatste webinair over ging en wat ik sindsdien mee uittest.
  Wat de hormoonbalans betreft kan ik ook nog wel wat kennis gebruiken 🙂 er zijn toch ook kruiden die deze balans herstellen zoals maca of cimicifuga? Rode klaver?
  En welke voedingsmiddelen?
  Goed, ik blijf je nog wel even volgen 🙂
  Dank!

 4. Hi Jesse, ik heb door stress veel gewicht en spieren verloren en nu zelfs last van haaruitval. Met meer rust, de juiste (onbewerkte) voeding en sportoefeningen probeer ik mijn balans te herstellen, maar daar kan ik zeker hulp bij gebruiken! De Kettlebell workout klinkt ook zeker als een geschikt hulpmiddel hiervoor. Momenteel train ik zonder gewicht; mijn spiermassa neemt amper toe. Ben benieuwd naar jouw inzichten!

 5. Hallo Yesse
  Ik maak al enige tijd groene smoothies en merk dat mijn buikvet er door verminderd buik is minder dik.Ook train ik soms met de kettlebell maar wil dit opbouwen.Ik lees je tips en je voor altijd jong boek graag,er staan goede adviezen in.

 6. Beste Jesse,
  strikt genomen ben ik heel tevreden met al je informatie maar het is wel heftig soms.
  Ik weet eigenlijk gewoon niet meer waaraan te beginnen en wat er nu juist best gevolgd wordt. Heb jarenlang weight-watchers coach geweest met best een heel arbeidsintensief programma, qua leden en locaties.
  Ben nu 73 en werk nog nagenoeg voltijds in een ander field welteverstaan omdat ik wil werken en het lukt blijkbaar best aardig. Ik ben inderdaad ‘onderweg’ reizend en strevend naar een vorm van harmonie. Misschien valt er nog iets bij te leren bij jou maar waar begin ik best aan??groeten Olga

 7. Hoi Jesse,

  Ik lees vaker je blog en werd onmiddellijk naar dit artikel getrokken. Ik train regelmatig met cross fit. En heb mijn voeding o.a. Door je blogs aangepast. Ik merk dat ik sterker, fitter en strakker wordt. Maar… Mijn visceraal vet daalt, maar mijn heupen en benen… Dat wordt niet minder. En nu lees ik dat de voedingsmiddelen waar mijn eetpatroon veelal uit bestaat niet goed is voor mij. Dat is schrikken en brengt mij bij de vraag en nu?

  Groet,
  Karin

 8. bedankt!!

 9. zeker bedankt hiervoor heb hier echt veel aan want ik vind zelf dat me benen iets te veel gewicht hebben alleen weten jullie naast deze tips ook technieken die ik kan gebruiken.

 10. Beste Jesse, wat fantastisch dat je zo veel informatie met me deelt. Ik leer hier waanzinnig veel van en ik wordt er zo ontzettend energiek van! Keep op the good work!! Thanks!

 11. De meest fijne tip is om je dikke onderdanen te accepteren zoals ze zijn.
  Ik heb mijn hele leven al flinke onderdanen, vanaf jong meisje. Daar is wat mij betreft helemaal niets mis mee. Sterker nog, flinke benen zijn mooi en volgens mij helemaal geen teken van ongezondheid.

  Ze staan voor mij voor voor kracht en suplesse. Ik ben gezond en voel mij fit, ik leef redelijk gezond (ik ben geen gezondheids-freak,) en ik train mijn benen op, denk ik, 1 van de meest zware methoden die je kunt bedenken… klassiek ballet en ik dans op spitzen. Wat mij betreft is er helemaal niets mis met dikke benen! De media maakt ons wijs en we maken elkaar wijs dat dit niet mooi is….

 12. Ik wil niets liever dan afvallen, maar door vervelende tabletten ben ik gratis bijgekomen……nu dus weer hard trainen om de kilo’s weer kwijt te komen…..
  dit prachtige boek zal me zeker helpen, dus kom maar op 😉

 13. Ik vind jouw informatie altijd erg interessant en net wat diepgaander dan de vele blogs en informatieve websites die er zijn op het net. Ik ben zelf ook graag met voeding, sport en algehele gezondheid bezig en lijk altijd vragen te hebben die met een standaard google-opdracht niet zomaar te beantwoorden zijn. Van jouw informatie leer ik; leuk! Het boek is een welkome aanvulling; ik kan niet wachten!

 14. Tjitske

  ik ben heel benieuwt naar het boek zou hem graag willen.
  Ben al veel afgevallen van 130.5 naar Ong 82 kilo.
  Moet er nog ong 13- 14 kilo af (169). Heb 3 operaties achter de rug total body lift oa.
  Weet sinds kort dat ik ook lipoedeem heb dank zij programma afvallers SBS6.
  Kan het wel wat ondersteuning gebruiken en denk dat uw boek hier goed geschikt voor is. r moet nog een en ander gebeuren om gezond te worden en te blijven
  Heb lovende en positieve dingen gehoord zou dit zelf graag willen ervaren.

 15. Ha Jesse, ik zou graag in aanmerking komen voor je boek, maar nog meer voor een platte buik, mooie dunnere billen en slankere benen…. Ha ha…. Zal het bij een droom blijven? Ik leer steeds meer over mijn lichaam! Dankzij jou! Thanks!

 16. Jesse,
  ik gebruik deze vrije dagen vooral om zoveel mogelijk je sites te bezoeken en inmiddels heb ik een aantal producten besteld. Ik heb inmiddels ontzettend veel geleerd maar heb ook een aantal vragen.
  Soms kom ik tegenstrijdige dingen tegen, in het filmpje van de groene smoothies zeg je neem twee, drie stuks fruit, zoveel als je lekker vind, ergens anders staat neem maximaal twee stuks fruit. Er staat ook neem twee ons groente dan heb je meteen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen, maar ik heb ook gelezen dat je eigenlijk 400 gram groente moet eten omdat het tegenwoordig minder voedingsstoffen bevat ????
  Ik blijf fan want ik lees teveel goede dingen om af te haken, mijn gezondheid is me heel veel waard, en het geeft me een super goed gevoel om te weten dat ik met al mijn groentes en smoothies goed bezig ben.
  Ik hoop nog veel van je te leren.

 17. Ik doe 3x per week kettebell 2 tot 3x per week hardlopen en 3x per week de vetverbranding oefeningen 320 en 360 van jou. Slik dim. En toch blijven mijn benen te dik en vol cellulitis. Ook mijn kuiten blijven te dik. Mijn bovenlijf daarin tegen is mooi. Wat kanbik nog meer doen

 18. Valt mij op dat Jesse nooit antwoord geeft op gestelde vragen

 19. Hi
  Sinds een paar maanden ben ik heel aangekomen op mijn billen en bovenbenen. Nu is er uit onderzoek uitgekomen dat ik PCOS heb. En dat schijnt dus ook een te kort aan progesteron te zijn, nu heeft de gynaceloog mij de pil voorgeschreven. Waardoor ik weer minder mannelijk hormoon heb etc.. maar nu vraag ik mij af of ik nu ook weer wat van mijn billen kwijt raak? Ik wandel 3 uur per dag en sport mij uit de naad. Verder at ik altijd al behoorlijk gezond. Ik ben een beetje radeloos.

 20. Hey

  Ik ben de laatste maanden wat kilos aan gekomen. Zeker nu ik gestopt ben met roken, het zit vooral rond mijn bovenbene. Hoe krijg ik mijn benen weer mooi slank.

  Gr stephanie

 21. Pingback: 1prisoner

Geef een reactie