Baobab poeder – begin de dag met de “Boom van het Leven”

Eigenlijk is het zonde om elke dag synthetische multivitaminepreparaten te slikken, want ze zijn meestal veel minder effectief dan alternatieven die rechtstreeks uit de natuur komen. Neem nou bijvoorbeeld baobab poeder, dat gemaakt wordt van de vruchten van de baobab boom, zeer rijk is aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels en heerlijk smaakt door smoothies, toetjes, fruitsalades en rauwe snacks.

Wat is baobab poeder?

baobab Baobab poeder wordt gemaakt van de vruchten van de baobab boom (Latijn: Adansonia), die vaak ook apenbroodboom wordt genoemd omdat wilde apen dol zijn op de vruchten. De baobab boom, die 5000 tot 6000 jaar oud kan worden, groeit voornamelijk op het Afrikaanse eiland Madagaskar, wordt tot 25 meter hoog en heeft een zeer dikke stam die een diameter tot wel 11 meter kan krijgen. Daarnaast heeft de boom typisch gevormde takken die veel weg hebben van wortels waardoor het lijkt alsof hij op zijn kop in de grond staat.

De vruchten van de baobab boom zijn zo groot als een kokosnoot en hebben een zijdeachtige schil. Het vruchtvlees dat daaronder verborgen zit heeft een zoetzure smaak die te vergelijken is met een combinatie van grapefruit, peer en vanille. De inheemse volkeren van Madagaskar eten het vruchtvlees meestal vers of gebruiken het als ingrediënt voor sappen en papjes. Daarnaast wordt het vruchtvlees ook gedroogd en tot poeder vermalen zodat het langer houdbaar wordt en eenvoudig door dranken en andere gerechten geroerd kan worden. De baobab boom wordt door de lokale bevolking ook wel de “Boom van het leven” genoemd omdat de boom zulke voedzame vruchten produceert en ook op vele andere manieren in hun levensonderhoud voorziet.

Waarom is baobab poeder zo geschikt als natuurlijk alternatief voor multivitamines?

Of je nu last hebt van je maag, weinig energie hebt of een onregelmatige huid, veel Afrikanen hebben daar altijd één remedie voor: baobab poeder. Waarom baobab poeder zo effectief is bij allerlei kwalen was eeuwenlang een groot raadsel en de baobab boom had voor de lokale bevolking mede daardoor een heilige status. Maar de laatste paar decennia is er flink wat onderzoek gedaan naar de eigenschappen van baobab poeder en het blijkt dat baobab vruchten zeer rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten zijn. Baobab vruchten bevatten tot wel 6 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel, ca. 4-6 keer zoveel kalium als bananen, ca. 2-4 keer zoveel calcium als een glas melk en tot wel 4 keer zoveel antioxidanten als bosbessen (Nour et al., 1980).

Vitamine C is zoals we weten onontbeerlijk voor een sterk immuunsysteem, hart- en bloedvaten en de hormoonhuishouding. Daarnaast ondersteunt en beschermt vitamine C tegen degeneratieve ziektes en bevordert het de opname van calcium. De vele antioxidanten die zich in baobab poeder bevinden helpen de veroudering vertragen en bepaalde vormen van kanker voorkomen. Bovendien is baobab poeder rijk aan vezels, wat een gezonde spijsvertering bevordert, en beschikt het over antibacteriële en schimmelremmende eigenschappen, wat de reden is dat traditionele Afrikaanse geneesheren baobab al eeuwenlang voorschrijven tegen maagpijn en diarree.

Hoe kun je baobab poeder gebruiken?

Als je jouw immuunsysteem wil versterken kun je het beste dagelijks 1 tot 3 theelepels baobab poeder door een glaasje (bron)water roeren en deze heerlijke limonade tijdens het ontbijt opdrinken. Daarnaast kun je met baobab poeder ook je smoothie of sap op smaak brengen of het poeder als ingrediënt gebruiken in allerlei tongstrelende lekkernijen, zoals toetjes, fruitsalades en rauwe chocolade.

Share:

7 comments

 1. Hahaha tongstrelende lekkernijen..
  Wat ik me afvroeg: is baobab lekker?

 2. waar kan ik dit veilig kopen?

 3. AH heeft baobab poeder althans de XL winkel bij mij om de hoek

 4. Kan je baobabpoeder ook gebruiken als bindmiddel zoals bvb maïzena ?
  Verandert het dan de smaak van je gerecht ?
  Dank voor uw reaktie.
  Groetjes, luk

 5. Ik vraag mij af, baobab poeder zeer gezond. Komt uit Afrika. Hoe zit het dan met het deel van Afrika wat honger lijdt en kinderen met een dik buikje lopen van de honger maar wij wel van hun een superfood eten. Hoe zit dat? Dat klinkt toch niet logisch?

 6. Ik gebruik prednisolon 7,5 mg. En thyrax 2 van 0.025 mg. Is dit dan goed voor mij om te gebruiken. Ook gebruik ik nog alendroninezuur 1 x inde week voor mijn botten.
  M.vr.gr. Genevieve

 7. Op het pakje baobab poeder wat ik heb gehad staat dat het voor uitwendig gebruik is voor je huid en/of lichaamspakkingen van berevita, is jullie daar iets van bekend?

Geef een reactie