Camu camu poeder maakt je dag weer helemaal goed!

Camu camu poeder wordt gemaakt van de paars-rode bessen van de camu camu struik die in stroompjes en rivieren van het Amazonegebied groeit. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat camu camu bessen krachtige virusremmende eigenschappen hebben en bovendien depressieve gevoelens kunnen helpen tegengaan.

Welke voedingsstoffen zitten er in camu camu poeder?

camu camu poederCamu camu bessen (Mycaria dubia) groeien al sinds mensenheugenis in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied, maar er is niet veel bekend over het culinaire gebruik ervan door de oorspronkelijke bewoners. Mogelijk komt dit doordat camu camu bessen een extreem zure smaak hebben en eigenlijk alleen lekker zijn poedervorm. Die zure smaak hebben camu camu bessen te danken aan het grote gehalte ascorbinezuur, oftewel vitamine C. Verse jonge camu camu bessen bevatten maar liefst 2,4 tot 3% vitamine C (Justi et al., 2000), wat 30 tot 60 keer zoveel is als in een sinaasappel. Daarnaast bevatten camu camu bessen ook grote hoeveelheden andere vitamines en mineralen, zoals bètacaroteen (provitamine A), thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), calcium, ijzer, niacine en fosfor. Indien de camu camu poeder gemaakt wordt van verse jonge camu camu bessen die niet verhit zijn boven de 39 Celcius blijven al deze goede voedingsstoffen optimaal bewaard. Bovendien is rauw camu camu poeder sterk geconcentreerd, zodat het tot wel 16% vitamine C per gewichtseenheid kan bevatten.

Op welke manieren kan camu camu poeder de gezondheid ondersteunen?

Camu camu poeder is het meest bekend vanwege de effectiviteit bij de bestrijding van het herpes virus, waaronder de herpes varianten Herpes Simplex Virus 1 (HSV1, meestal koortslip genoemd alhoewel het virus ook op andere plekken op het lichaam kan voorkomen), Herpes Simplex Virus 2 (HSV2, beter bekend als genitale herpes) en Epstein-Barr. Dit komt omdat het poeder zo rijk is aan vitamine C, dat krachtige virusremmende eigenschappen heeft en ook andere soorten virussen kan bestrijden (De Oliveira Lasaro et al., 2001).

Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat camu camu poeder werkt als een natuurlijke antidepressiva. De Amerikaanse voedingsdeskundige en onderzoeker Gary Null heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar natuurlijke kruiden en superfoods ter behandeling van depressiviteit en kwam tot de conclusie dat camu camu poeder een van de meest krachtige middelen is voor dit doel en zelfs een natuurlijker en dus gezonder alternatief kan zijn voor sommige mensen die reguliere antidepressiva slikken zoals Prozac en Zoloft. Enkele natuurgeneeskundigen menen dat camu camu poeder ook kan helpen tegen ADD, stress, gewrichtsklachten, huidveroudering, problemen met de luchtwegen, verlies van gezichtsvermogen en futloos haar, maar hierover zijn geen wetenschappelijke rapporten beschikbaar.

Hoeveel camu camu poeder kan ik dagelijks nemen?

Aangezien camu camu poeder enorm veel vitamine C bevat is het een uitstekende natuurlijke vervanger voor al die chemische vitamine C supplementen die je in vrijwel elke drogist en supermarkt kunt kopen. Om in je immuunsysteem een extra ‘boost’ te geven kun je dagelijks 1 theelepel camu camu poeder door een glaasje water, smoothie of sap roeren. Wil je depressieve gevoelens tegengaan dan raadt voedingsdeskundige en onderzoeker Gary Null aan om een tot vier maal daags ½ theelepel camu camu poeder te nemen op een nuchtere maag. De exacte dosering kun je het beste bespreken met je behandelend arts of natuurgeneeskundige, tevens is het raadzaam om met hen te overleggen of en wanneer je het beste kunt beginnen je reguliere medicijnen tegen depressiviteit af te bouwen.

Share:

14 comments

 1. wat een eer om te leven op een planeet met zo’n geweldige variatie in de natuur.

  Leuke site Jesse!

 2. Kan camu camu bij iedereen aanbevelen, had al met een paar dagen resultaat.
  En met resultaat bedoel ik een 100% verbetering van de stemming.
  Door een te trage schildklier werking kampte ik lange tijd met serieuze klachten waaronder depressiviteit. Voel me voor het eerst in maanden/jaren, weer terug in het land van de levenden! YAHOO! Een echte aanrader!

  En inderdaad Michael, ben het volkomen met je eens: mooie site!

 3. Ik ben zo blijd met je

 4. Hallo dames, ik heb jullie gesprek gelezen. Ik ben erg onder de indruk van dit product! Maar weet iemand waar ik dit product kan kopen?

  Alvast bedankt

 5. enige informatie waar je betaalbare camu poeder kan kopen ?

  bedankt alvast : )

 6. Hoeveel mag een kind van 4 jaar hebben? Ook 1 theelepel per dag?

 7. Mag een baby al camu camu?

 8. Body&Fit is altijd heel voordelig!
  Kijk maar op hun site daar vind je van alles wat

 9. Ik heb vandaag camu camu poeder binnengekregen, Ik heb 3 kids, 14-3-1 jaar… mogen de 2 jongsten het ook gebruiken?
  En welke dosering dan?

 10. Goedeavond mag je camu camu ook bij kurkuma/curcumine groenlipmossel slikken gr marja

 11. Bij pit&pit kan je het ook kopen

 12. Ik vraag me af of Camu Camu poeder wel goed opneembaar is en of het überhaupt wel goed wordt opgenomen aangezien het zelfs niet oplost in heet water..

 13. Hoi Jesse,

  Zou je kunnen antwoorden op bovenstaande vragen mbt camu camu voor baby’s/jongere kinderen?

Geef een reactie